Régi kedves emlékem a TV-s sorozat, s egy nyári táborbeli látogatása, ahol 35 év távlatában is élményt adó emléket kaptam, hogyan is lehet pl. megmérni a hang sebességét néhány üres konzervdoboz és egy ötliteres befőttes üveg segítségével.
A kedves Professzor úr már nincs közöttünk, de emléke, hozzállása, gondolatai remélem sokáig elkísérik az érdeklődő fiatalokat, a Tőle tanulni vágyó pedagógusokat!
En nagyon kedvelem a proffesszor urat , amikor fixirsot olvasztott a teveben, rogton elkezdtem konyhasot olvasztan aluminium labosban
A kiserlet sikertelen volt, de a fuggvenytablabol kiderult hogy a labos otszaz fokkal alacsonyabban olvad mintva konyhaso. Ezutan prrsze fixirsot is beszereztem a kiserlethez, ami persze sikerult is, de igy tett meg az elso lepest avtudomany fele
Az alábbi levél nemrég érkezett hozzám, mivel jön a karácsony, no meg az alacsony ár is lehet szempont. továbbítom.
Tisztelt Asszonyom/Uram!
Lehet, hogy rossz helyen járok, de szeretném a figyelmét felhívni a Mokép által forgalmazott kimondottan iskoláknak szóló VHS akciónkra. December 31-ig minden VHS 300.- Ft + áfa áron vásárolható meg. Bo"vebb információt a www.mokep.hu <http://www.mokep.hu> honlapon talál. Várom mielo"bbi válaszát.
Köszönettel és üdvözlettel: Major Kinga Mokép Zrt. 267-8522, 266-4699
És mivel a MOKÉP oldalán nehéz megtalálni a filmeket, rákérdeztem a MOKÉP-nél:
Kedves Károly! Kérésére válaszolva megírnám a fizikai és kémiai témájú filmek listáját.
Fizika Fizika I. Mechanika Fizika II. Ho", optika Fizika III. Elektromosság Fizikai kísérletek
Kémia 1. - Egyszeru" anyagok Kémia 2. /Kémiai vált./ Kémia 3. - Ionok Kémia I. Kémia II. Kémia IV. Kémia V. Kémia VI. Kémia VII. Kémia IX. Képes fizika I. 6. osztály Képes fizika II. 7. osztály Képes fizika III. 8. osztály
Modern fizika alapjai
Hogyan mu"ködik Kölcsönhatások Öveges József legkedvesebb kísérleteink
Aki szeretné látni ismét Öveges professzort, viszonylag olcsón megvásárolható videón és DVD-n. A legkézenfekvőbb helyen, a Csodák Palotájában. Van itt egy ajándékbolt, ott lehet kapni. Bár érdemes előre telefonon megkérdezni, mert kifogyhat...
Öveges József 1958-tól a Magyar Televízió 100 kérdés című műsorának főszerkesztője (az adás 135 alkalommal volt műsoron). A Magyar Rádióban 256 előadást tartott. Több mint 30 éven keresztül a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Országos Elnöksége tagja
Halála méltó volt életéhez, épp egy kísérlet bemutatása közben kapott agyvérzést Budapesten. Sírja a zalaegerszegi régi temetőben található.
2001-ben készült el a Csodák Palotájában az Öveges terem, melynek színpadán a tudomány megelevenedik, ahol show-vá tesszük a tudományt, folyamatosan látványos kísérletekkel egészítjük ki a kiállításon szerzett élményeket.
Évente százezernyi diák és felnőtt láthat "csodás" fizikát - képletek és szorongások nélkül: Előadóink látványos kísérleteket mutatnak be extrém hideg anyagokkal, elektromágneses jelenségeket 250 ezer volton; gyermekjátékok, háztartási eszközök, hétköznapi tárgyak és különleges anyagok fizikájának titkait tárják fel.
A Csodák Palotája nem múzeum, nem iskola, nem játszóház, nem fedett vidámpark, nem művelődési ház és nem is szórakoztatóközpont, viszont ezek mindegyikéből tartalmaz valamit: játékos, interaktív kiállítás. Mindenkit arra biztatunk, a tárgyakhoz nyúlni – ha nem is kötelező, de – érdemes! Játékaink a természettörvények valamelyikének működését mutatják be, segítségükkel a látogatók saját maguk tapasztalhatják meg, hogy A VILÁG ÉRDEKES!
A Jövő Háza Kiállítás és a Csodák Palotája augusztus 21-től szeptember 7-ig felújítási munkálatok miatt zárva tart. Szeptember 8.-tól új installációkkal várjuk látogatóinkat. További információ a nyitvatartás és jegyárak menüpont alatt.
"Szent meggyőződésem, hogy a világon a fizika az a tantárgy amit bárkivel meg lehet szerettetni ha sikerül néhány csodálatosan látványos kísérlettel felkelteni az érdeklődését."
Kicsit körbenézve találtam egy érdekes és szívet melengető hírt...
===============================
Date: Tue, 12 Apr 2005 22:48:41 +0200 From: "[UTF-8] Härtlein Károly" (hartlein@eik.bme.hu) Subject: [Fizinfo] Magyar dicsoseg a fizika eveben
Kisbolygót nevezett el az IAU Öveges József zalai születésű fizikusról
A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) illetékes bizottsága a 67 308-as sorszámú kisbolygónak az Öveges nevet adta, Öveges József tiszteletére.
Öveges József Pákán született 1895-ben, elhunyt Budapesten 1979-ben. Sírja Zalaegerszegen található. Korának egyik legismertebb ismeretterjesztője volt, és fizikatanárok sokaságának volt profeszora. Fizikai témájú ismeretterjesztő könyvei mind a mai napig kedvelt olvasmányok, amelyek elsősorban a kísérletezés, a saját magunk általi megfigyelések útján ismertetik meg a fizikát.
A 2005. 04. 08-a óta hivatalosan is (67 308) Öveges nevet viselő kisbolygót Sárneczky Krisztián és Kiss L. László fedezte fel a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének 60 cm nyílású Schmidt-távcsövével még 2000-ben. A kisbolygót sikerült néhány napig nyomonkövetni, ehhez felhasználták a felfedezők kérésére a Csizmadia Szilárd által a felfedezést követő egy hétben készített felvételeket is. A felfedezők ezért őt kérték fel, hogy tegyen javaslatot a kisbolygó nevére, aki a kiváló fizikus nevét javasolta.
A kisbolygó pályája kb. 9,6 fokkal hajlik az ekliptika síkjához, excentricitása 0,098. A (67 308) Öveges a Napot mintegy 5,2 év alatt kerüli meg. Härtlein Károly
Köszönöm a figyelemfölhívásodat egy régebbi hozzászólásra vonatkozóan. Tényleg nem olvastam végig a topicot, elnézést! A végigolvasás helyett odarobogtam a könyvespolchoz és megszemléltem az Öveges-könyveket. Talán nem túl nagy baj...
Amúgy annakidején az egyik Öveges tv-műsorban én voltam a kérdező diák...
Ezt úgy hívják: Atwood féle ejtőgép. m1 a nagyobb, m2 a kisebb tömeg. m1-re hat a súlya lefelé, a kötélerő (F) felfelé, lefelé gyorsul: m1*g-F=m1*a m2-re ugyanez, de felfelé gyorsul: F-m2*g=m2*a F és a ugyanaz, mert a kötélnek és a csigának nincs tömege (van, csak nulla, ha gyorsulnak is, nem kell hozzá erő az F-ből), a kötél nem nyúlik, nem szakad. 2 egyenlet 2 ismeretlen pl. F=m1*g-m1*a=m2*g+m2*a (m1-m2)*g=(m1+m2)*a (ezt mondta emp) a=g*(m1-m2)/(m1+m2)
érdekes lehet még a kötélerő: F=m1*g*(1-(m1-m2)/(m1+m2))=g*(2*m1*m2)/(m1+m2), valamiféle harmonikus átlag a tömegekkel pl. m1=m2: a=0, F=m*g, lógnak a szeren. m1 közel= m2: a közel nulla: kíméletes ejtés m2=0: a=g, zuhan, mintha se kötél, se csiga nem lenne. Üdv: egy mutáns
Sziasztok!Hogy tudnám megoldani a következő feladatot:
Van egy 8 kg és egy 10 kg tömegű test,ezek a testek egy kötél két végén vannak,ami pedig át van vtve egy csigán(álló csiga),ha feltételeezzük,hogy a kötél nyujthatatlan,tömege elhanyagolható,és a surlodástól is eltekintünk,akkor mennyi a testek gyorsulása,és mennyi a kötélerő?
A csodák palotája valóban nívós és tanulságos és ha egyszer el tudsz jutni Koppenhágába akkor tanácsolom nézd meg az ottani experimentariumot is.
Szenzációs.
Igazán örülök, hogy vannak még emberek akik emlékeznek Öveges Professzorra. Nagyon szerettem gyerekkoromban és sok műsorát láttam. Eméxem én is a Heki kutyára, a szifon patron rakétára, az üveglapokból készült polarizátorra. Én pont ezek miatt a "Színes fizikai kisérletek a semmiből" miatt szerettem a tantárgyat. (volt egy ilyen című könyve is) Emléxem még a Sas Tanárúrra is meg, hogy miért is szakadt el a szatyor füle amikor ketten vitték :-) Sőt van még emlékem boldogult Déri Jánosról is az iskolatévében amikor azt mutatták be, hogy hogyan is működik egy erőmű. Különösen érdekes azért volt számomra mert a műsor felvétele előtt néhány nappal az Édesapám nekünk megmutta, hogy milyen szemléltető eszközt csinált hozzá egy kötőtűből és egy konzerves doboz fedeléből. Gondolom kitaláltátok, hogy a műsorban is Ő szerepelt. :-)
Ha valaki közületek még nem járt volna a Csodák Palotájában ne hagyja ki! Én a két lányommal voltam ott (12 és 14 évsek) de alig lehetett Őket "hazarángatni" pedig az egész tényleg a fizikáról szól!
Szent meggyőződésem, hogy a világon a fizika az a tantárgy amit bárkivel meg lehet szerettetni ha sikerül néhány csodálatosan látványos kísérlettel felkelteni az érdeklődését.