Keresés

Részletes keresés

szomorce Creative Commons License 2006.04.16 0 0 990

Magyar Bálint: évi száz tornaterem építése a cél

http://www.szdsz.hu/hu/szdsz/hirek/20051212magyar

Szilva2 Creative Commons License 2004.12.17 0 0 989

Én nem szemtelenségnek, hanem diszkriminációnak nevezném, még ha pozitív irányú is egyes esetek elbírálásakor, hiszen az egyben negatív is a másik fél felé. Egyébként álltalánosban is szerettem a tesit, pedig volt olyan tanárunk, akit kirúgtak szadizmus miatt. Kitalálta, hogy törökülésbe kell ülni, és le kell nyomni a térdet a padlóra. Volt olyan osztálytásram, akin ugyan nem látszott, hogy csípőficammal született, de ezt nem tudta megtenni. Ráállt a térdére. Naná, hogy kírúgták. Szóval horrortörténeteim nekem is vannak, de én az az alkat vagyok, akinek genetikusan is "megy" a dolog, ráadásul rengeteget sportoltam, szóval én különbséget tettem tanár és tárgya között. Utáltam a tanárt, és imádtam a mozgást. Ennyi.

Visszatérve az osztályzásra, én nem lennék ellene, ha kitalálnának egy olyan rendszert, amiben tudomásul veszik, hogy az olyan tipusú ember, mint én is, nehezen kűzdünk meg a testnevelés egy-egy feladatával, holott egyébként nincs gond. És fordítva, akinek mindig gondja van vele, vegyék észre, hogy melyik ága az, ahol teljesíteni tud, és ott legyenek sikerélményei. Mi a francnak kell olyasmiket ráerőltetni az emberre, amit fizikailag képtelen megcsinálni? Csak mert egy hülye Cooper teszt miatt kötelező? Fene megette.

Előzmény: KAAEL (988)
KAAEL Creative Commons License 2004.12.17 0 0 988

Miért ne szeretted volna, szerintem az a normlis. Én is szerettem a középiskolában, szerettem külön erobikra járni, szerettem jógázni, szerettem callaneticsre járni. Viszont utáltam általános iskolában, mert egy nagyon nem szimpatikus tanárt fogtam ki. Nálunk nem utálták ki azokat akik szerették, akkoriban divat volt pl. a "jazzbalett" arra sokan jártak, az afféle torna szakkör volt. De nem a tanárom miatti utálatom miatt nem tetszik a testnevelés-osztályozás. Egyszerűen nem látom az értelmét. Ha valaki béna, de mégis jó jegyet kap (hogy ne rontsa le az átlagát!) az szemétség az ügyesekkel szemben. Ha pedig rossz jegyet kap, az szemétség vele szemben, mert lehet, hogy akar, de nem tud jobb lenni. Ennyi.

De ez már úgyis tökmindegy: osztályozás marad! :(

Előzmény: Szilva2 (986)
Szilva2 Creative Commons License 2004.12.16 0 0 987
Nem tudom, nem részletezték.
Előzmény: Törölt nick (985)
Szilva2 Creative Commons License 2004.12.16 0 0 986
Lenne, de minek? Az nem érdekel senkit, sima átugrás követné. Én szerettem a tornát, természetesen nem minden részét, de titkolnom kellett az osztálytársaim előtt, hogy ne legyek közútálat tárgya.
Előzmény: KAAEL (983)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.15 0 0 985
Tehat ahol eddig nem osztalyoztak, ott is?
Előzmény: Szilva2 (980)
KAAEL Creative Commons License 2004.12.15 0 0 984

szerintem fölösleges osztályozni a tornát (éneket, rajzot) Ezeknél vannak kiemelkedően tehetséges kevesek, sokan átlagosan és kevesen nagyon tehetségtelenek. Ha egy tanár csak a tényleges teljesitmény osztályozza, és nem veszi mellé a hozzáállást akkor nagyon sokat tud ártani. Testnevelés terén az lesz az eredmény, hogy a gyerek semmit sem akar majd mozogni, mert pánikban van a tornaórától és ha még az is stresszeli, hogy emiatt rossz jegyet kap. (A pofára osztályozásról már ne is beszéljük !). Ez viszont hosszútávra is kihathat, például rosszabb átlagot eredményez a felvételihez. Dupla büntetés egy ügyetlenebb gyereknek. A harmadik büntetés ehhez, hogy a gyerekkori "traumáktól" nem tud elszakadni és akkor sem akar majd semmit sem sportolni: nincs időm, nincs pénzem eljárni konditerembe vagy uszodába és egyéb idétlen kifogások. Pedig mozogni jó!

Azért megkérdezem, hogy ha most minket szülőket, felnőtteket akarna osztályozni Faszán mi hányast kapnánk ?

KAAEL Creative Commons License 2004.12.15 0 0 983

köszönöm a helyreigazigást és elfogadom ! :)

Van valakinek "nem horror története" is?

Előzmény: Törölt nick (982)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.15 0 0 982

OFF

Rosszul tudod, lehet, hogy a magyartanárt se szeretted?

Az ún. ikes igéknek csak tárgyas ragozása van E/I-ben.

ON

A topic címe: megszűnik a torna osztályzás!, nem pedig Tornaórai horrortörténetek, bár szinte csak ilyen van itt.

Előzmény: KAAEL (981)
KAAEL Creative Commons License 2004.12.15 0 0 981

faszán, kedves Barátom,

Igen off:

mondok én Neked egy munkakerülő testneveléstanárt és ez igaz: az öltözőben döngölte a "nagylányokat", miközben mi futhattuk a köröket... :( és akinek 8-dikban nem volt dudorodó melle és széles vigyora, az sokra nem vihette... nekem egyik sem volt. A középiskolás tanárnál meg legalább "mozogtunk", mégha élsportoló egy sem lett közöttünk, de tán nem is ez a cél, legalábbis remélem. Bocs a nyelvtani hibáért,

Budapesten élek (vagy élem?!) lakok (vagy lakom) : de egy példával megvilágitanám, hogy én miért igy érzem ezt helyesnek: vizet iszok, de a vizet iszom tárgyesetben. Budapesten lakok, és nem Budapestet lakom, bár lehet hogy rosszul gondolom. Ezzel együtt a gyermekemet nem adnám a kezeid közé továbbra sem... :(

on

nagyon sajnálatos, hogy a testnevelést osztályozni kell, és a tanárnak sem képessége, sem tehetsége, sem türelme, sem kedve nincs ahhoz, hogy a gyerekeket máshogy is tudja mozgósitani, csak az osztályozással. Ami pedig néha igencsak setesutára sikeredik, lásd a fenti példát. Ha egy tanár csak az osztályzással és szigorral tud valamit is elérni a gyerekeknél, szerintem az pályát tévesztett, ezzel a mentalitással talán kerékbilincs-felrakónak kéne jelentkeznie, vagy bkv ellenőrnek... ott lehet szigorúskodni :)

Előzmény: F_a_s_z_á_n (976)
Szilva2 Creative Commons License 2004.12.15 0 0 980

Nagy tévedés! Téma: Megszünik a torna osztályzás! :)

Tegnap este mondták be a híradóba, hogy elfogadta a TH. (többekközt), hogy az általános iskolában kötelező lesz a testnevelés osztályzása.

Ezek szerint középiskolában nem? Vagy mi van?

Előzmény: lesifotos (975)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.15 0 0 979

Ez egy butaság, ui. az élsportról senki nem állította, hogy nem rejthet veszélyeket, sérüléseket magában. Nehezen lehet valaki úgy élsportoló, hogy ne szedjen össze a pályafutás alatt sérülést, a kettő eleve kizárja egymást.

De: Székely Éva, Gyarmati Andrea, Verrasztó, Szabó Joe,meg úgy általában az úszók, a tornászoknak tuti van izületi sérülésük, a nehézatlétáknak is, a tornászoknak is. A sérülés az olyan dolog, hogy vagy már volt, vagy ezután jön. Előbb utóbb minden élsportolónak lesz. De ezek sportsérülések. Ezt azért ne mossuk össze az egészségtelen életmódból eredő egyéb egészségi problémákkal. 

Előzmény: lesifotos (978)
lesifotos Creative Commons License 2004.12.15 0 0 978
Írhattam volna elé hogy off, de nem tettem, bocs. Csak itt van most a legtöbb témában érintett topikoló. Ha nem viccnek tartod akkor tudsz írni olyan embereket, mint akiket kértem?
Előzmény: F_a_s_z_á_n (977)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.15 0 0 977

Az összefüggés világos: Ha nem osztályozták volna 40 évvel ezelőtt a mai 50 éves olimpikonokat, még ma is boldogan élnének, ha meg nem halnak.

Most ez vicc akart lenni, nem?

Előzmény: lesifotos (975)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.15 0 0 976

"Ez a Faszán egy komplett őrült ..."- Miért is?

"ha hozzá járna a gyerekem tornára kivenném az iskolából :(" -Még a végén ragadna rá valami!

"Mért van az, hogy az emberek 99%-ának a tornaórákra a legrosszabb visszagondolni"- Ezt a statisztikát honnan vetted? 

"(én speciel énekelni és rajzolni sem tudtam)."- meg a magyarral is gondjaid vannak/voltak: "Bp-en lakok"!

"Kivittek minket a szemközti dombra és a levegőn egy kis mozgás volt," Ezt nevezen és a test nevelésének!

"tökjófej tesitanár"-  A tökjófej még csak-csak, de hogy tesitanár lett volna! (csak egy szimpla munkakerülő!)

Előzmény: KAAEL (974)
lesifotos Creative Commons License 2004.12.15 0 0 975

Sziasztok!

Egy délutáni beszélgetésre szeretnék felhozni néhány példát.

Kérlek mondjatok nekem legalább 50 éves, egészséges élsportolókat (világbajnok, olimpiai bajnok, ilyesmi) Az egészségesen értem azt is hogy nem sántít, nincsenek izületi problémái, stb. A téma: a sport egészséges! 

Kösz!

KAAEL Creative Commons License 2004.12.15 0 0 974

Ez a Faszán egy komplett őrült ... ha hozzá járna a gyerekem tornára kivenném az iskolából :(

Mért van az, hogy az emberek 99%-ának a tornaórákra a legrosszabb visszagondolni (én speciel énekelni és rajzolni sem tudtam).

Már túl vagyok a 3-dik x-en, Bp-en lakok, de általános iskola alsó tagozatában nekünk NEM volt tornatermünk! (Azóta van). Kivittek minket a szemközti dombra és a levegőn egy kis mozgás volt, télen lehetett szánkót vinni és szuper volt.

Felsőben megépült a tornaterem, büdös, poros, kötelező kötélmászás, dobbantós szekrény gyűrü, bordásfal, tornadressz kötelezően kék szinű és egyéb szarok. Hirtelen én is igen sokat kezdtem menstuálni. Aztán meg kötelező úszás a Margitszigeten a sportuszodában. Szinte minden gyerek imádja a vizet, itt rendesen elvették a kedvünket tőle. Mindenkinek. Hosszú időre.

Középiskola: egy tökjófej tesitanár. Óra elején szól: akinek kézilabdázni van kedve, az fáradjon ki az udvari pályára. Aki tollasozni szeretne, szintén ki. Akinek kosarazni, az maradjon bent a teremben. Aki egyéb tornát szeretne, fáradjon a terem szélére... és volt olyan labda (nem tudom emlékeztek-e rá amire egy valamilyen műanyag karima volt felszerelve, arra kellet ráállni a labdát a bokák közé fogni és úgy lehetett rajta ugrálni... imádtam) :) Érdekes módon itt ismét megritkultak a hiányzások.

A gyerekek alapvetően szeretnek mozogni. Nem kéne ezt jól elb...rontani!!!!

Tornaóra helyett lehet kirándulni, szánkózni menni, focizni, kosarazni, kézizni, csapatjátékozni, korcsolyázni menni stb.stb.stb.

(Megjegyzés: bár gyűlöltem a tornaórákat, külön jártam jógázni évekig, a "mozgást" szerettem)

Le az osztályzással (és az idióta testnevelőtanarakkal) :) Most jól ki fogok kapni :)

vagy letiltanak egy hétre .... :)))))))))))

Vik 23 Creative Commons License 2004.12.10 0 0 973

Éljen! Úgy látszik, nem csak én csinálok ilyen "gazságokat"!!!

Előzmény: ftonyo (971)
Faxni Creative Commons License 2004.12.07 0 0 972

Nézd, számomra ha a tantárgyat felbontják 4-5-6 alkotórészre és azokat külön-külön három klf. szinten értékelik, az informatívabb, mint a tantárgy neve és mellette egy darab szám, még ha öt szám közül lehet is választani. Ilyen verbális csökevény vagyok. Igen, ez megoldható egy negyedéves értékelésnél. És beszéltem én másról?

NEM vontam kétségbe az osztályzás létjogosultságát, úgy véltem, _a kettő együtt működik igazán jól_, mivel az előzetes szöveges értékelés alapján tudom, 1 tantárgyon belül miben erősítsen a gyerek a félévi/éves _jobb _osztályzat_ érdekében. Azt sem mondtam, hogy ez a tuti tökéletes megoldás, viszont azt mondtam és mondom, hogy így együtt a kettő több és jobb, mint csak az osztályzat félévkor és év végén.

Mint mondottam volt, nem én fogom eldönteni, szükséges-e osztályozni pl. a testnevelést vagy sem. Mindösszességében, asszem te nem velem vitatkozol, lévén nem beszéltem a továbbhaladáshoz szükséges értékelésről, annak módjáról és idejéről, nem vontam kétségbe az osztályzás létjogosultságát, csak örültem a negyedéves szöveges előrejelzésnek és továbbra is örülni fogok.

F.

Előzmény: F_a_s_z_á_n (969)
ftonyo Creative Commons License 2004.12.03 0 0 971

Ps.: mivel a gimnáziumban még vadabb tantermi torna következett volna, megoldottam a gordiuszi csomót: az orvossal gyógytornára irattam át magam, azzal a kikötéssel, hogy iskolai tornafoglalkozáson NEM VEHET részt.

A gyógytesin nem volt szertorna.. szerencsére...

Előzmény: ftonyo (970)
ftonyo Creative Commons License 2004.12.03 0 0 970

Részemről egyetértek az osztályzás megszűntetésével.

Indok: én is egy béna voltam tornából. Egyszerűen rettegtem a ősz-téltől, amikopr kezdődött a termi szezon, és jöttek a mumusaim: kézen-fejenállás (1-es 1-es..), kiemelet "kedvencem", a svédszekrény, a szekrényugrással (2-es) és az életveszélyes szekrényen gurulátfordulással. Ez utóbbi végrehajtását megtagadtam a tanárnál. (1-es..)

Egy önmagát bátornak mutatni akaró gyerek nekiment a dolognak - és a szekrénynek, az alkarjában a csontok 3-3 darabra törtek.

Hozzá kell vennem, hogy a szabadtéri tornával gondom nem volt, sőt távolugrásban, rövidtávfutásban az iskola legjobbjai közé tartoztam, igy az itt kapott 5-öseim kompenzálták a karókat, igy a jegyem folyton 3-as volt.

Senkinek nem kivánom viszont azt a megalázást, amit a termi bénázás, és a sorozatos karók okoztak.

Tehát: LE AZ OSZTÁLYZÁSSAL, sőt MINDENFÉLE MINŐSITÉSSEL a készségtárgyakban!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A gyerekek pedig akkor is csipszet zabálnak kólával és hamburgerrel, ha mondennap 2 órás kötelező testnevelést iktatnak be.....

Ami kötelező, rég rossz.

F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.03 0 0 969

"És nem három lehetséges megfelelt/közepesen/jól volt benne, neked is tudnod kell, ha láttad is, nem csak nézted."

Szaal, ha látnál és nem csak néznél, akkor a 956-os hozzászólásban elég világosan leírtam, hogy a végrehajtási utasításban MEG VAN SZABVA, hogy kisebb 5-nél, páratlan számú besorolás KELL, hogy legyen=3, ami két besprolási lehetőségnél kevesebb, mint az 5 fokú osztályzás.

Ha látnál és nem csak néznél, idézőjelbe írtam a meghatározásokat, tehát értelmük átvitt, behelyettesítő tetszés szerinti meghatározásokkal,, azoknak viszont egységesnek kell lenniük.

Ezek szerint 3 kifejezés(nemfelelt/megfelelt/jól megfelelt, vagy fejlesztendő/korának megfelelő/fejlett stb, stb) több információt tartalmaz, mit 5 érdemjegy. Ez akkor igaz, ha a tantárgy, ahogy mondod, részelemeire van bontva. Ez megoldható egy negyedéves/féléves értékelésnél, de továbbhaladáshoz szükséges értékelésnél NEM. Ezek feltételei még ki sincsenek dolgozva. Nincs sem a bizonyítvány, sem a "napló" sem az anyakönyv még fejben sem kész. Vagy ezek sem lesznek? Akkor csak az első kimenetkor lesz mérés, 10 évesen? Mi lesz akkor, ha a szülő akkor szembesül, hogy a gyerek nem mehet tovább? Jogosan mondhatja, hogy erről ő miért nem tud? Orra alá dugod a 4 éves "nem megfelelő" szöveges értékelést? Kit fog az akkor érdekelni, amikor a gyerek gyakorlatilag évismétlésre BUKOTT!

Most is azt mondom, hogy a rendszer nincs kidolgozva, még átgondolva sem igazán. Így BŰN ezt bevezetni, ui. a felelőséget nem a kitalálók vállalják magukra, hanem átnyomják a fronton harcolókra! 

Előzmény: Faxni (968)
Faxni Creative Commons License 2004.12.03 0 0 968

Lehet, hogy szakmailag nem az. Viszont egyrészt ezt nem én fogom eldönteni, másrész ebből engem kizárólag az érdekel, hogy sokkal többet megtudtam a gyerek teljesítményéről az egyes tantárgyakon belül, mint egy szimpla osztályzat alapján. És nem három lehetséges megfelelt/közepesen/jól volt benne, neked is tudnod kell, ha láttad is, nem csak nézted.

Például baromira örültem annak, hogy a csapatjátékok című fejezetnél kiderült, hogy a gyerekem lelkes és segíti a csapatot, jó a csapatszelleme, nem visszahúzódó, ugyanis ez tavaly még nem volt rá jellemző. És ha hiszed, ha nem, hálás vok ezért a tesitanerőnek, mert tuti, hogy volt benne szerepe. Viszont ez nem derült volna ki egy négyesből.

Egyszerűen tetszik, hogy a tantárgy le van bontva részekre és azok a részek külön értékeltetnek. Mert sokkal informatívabb, mint 1 osztályzat, még akkor is, ha mindent így sem lehet elmondani. Ám ha többet szeretnék megtudni, akkor arra ott van a fogadóóra és ha a tanerő többet szeretne elmondani, írhat nekem vagy üzenhet, h fáradjak be.

Lehet, hogy nem A tökéletes megoldás, de több mint csak az osztályzat. És + ez negyedévi, tehát segíthetek a kölöknek ráerősíteni ott, ahol kell, a félévi/éves jegye érdekében. Szerintem a kettő együtt jó. És nem véletlen, hogy közvetlenül a negyedévi értesítő után vannak csőstül a fogadóórák. A mi iskolánk igyekszik kommunikálni a szülővel.

Ennyi.

Előzmény: F_a_s_z_á_n (946)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.03 0 0 967

1. Meglepődnél, ha azt mondanám, hogy M.Sz. se hülye?

2. Dehogynem politikai kérdés! Ne ringasd magad!

3. Attól, hogy paranoiás vagyok, még üldözhetnek!

Hadakozok-é, vagy nem? Szerinted mi értelme egy olyan topicnak, amelyikben mindenki egyet ért? De végülis tényleg nem sok eleje-veleje van!

Szilva2 Creative Commons License 2004.12.02 0 0 966

1. Nem is kell, ez csak egy példa volt, nem feltétlenül hülye még ettől az összes tesitanár.

2. Ne is, ez nem a polidili.

3. Amit pedig ide írtál, az szinte üldözési mánia. Az pedig, ahogy itt hadakozol (az egész topic történetében), nem is szinte, hanem teljesen az.

Döntsd el magad. Ha szeretnek a diákjaid, ha úgy érzed, hogy kemény vagy velük, de nem szemét, és reálisan osztályzol, akkor ne hadakozz feleslegesen.

Előzmény: F_a_s_z_á_n (965)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.02 0 0 965

"Volt ott egy tesitanár, akinek fogalma nem volt az ABC-ről."

Ebből most nem nagyon tudok messzemenő következtetéseket levonni.

2. bekezdésre

Most hagy ne kezdjem el ragozni, hogy ez nem véletlen, és ugyan kinek áll az érdekében az előálló helyzet.

3. bekezdésre

Lehet, hogy elmagyarázta valaki, de mondjuk az "csak" egy testnevelő volt, és mint látjuk, az ő szava elég pusztába kiáltott szó. 

Előzmény: Szilva2 (964)
Szilva2 Creative Commons License 2004.12.02 0 0 964

Tőlem...

Tudod vannak jó tanárok és rossz tanárok, és ezek úgy mint a tesinél, az összes többi tantárgynál is előfordulnak. Egy biztos. Mikor az anyósom jóvoltából az első VV Show végét meg kellett nézzem, akkor kiakadtam rendesen. Volt ott egy tesitanár, akinek fogalma nem volt az ABC-ről. Ott szenvedett egy asztalnál 3 férfi, és egyik sem tudta az ABC-t. DE EBBŐL A 3-BÓL AZ EGYIK TANÁRI DIPLOMÁVAL RENDELKEZETT BAKKER!!!!!!!!!!!!! (mos ordítok)

Az egész rendszerrel van nekem bajom, nem azzal, hogy most hogyan osztályozzák a gyerekemet (persze érdekel nagyon is). Az egész rákfenéje ott van, hogy BÁRKI bejuthat, ha épp az adott helyzetben úgy produkál, de amit kell, azt nem tanulja meg az egyetemen, és mégis megkapja a diplomáját. Nincs közben egy szűrőrendszer, hogy a férgese kihulljon! Nem elég teljesíteni a tananyagot, a kölkökhöz pedagógiai érzék is kell. Ha ez meglenne, akkor az értékelés is optimálisabb lenne, és nem kéne itt azon vitatkozni, hogy most jó-e vagy sem az osztályzás.

Ha a hülye szülőnek meg nincs annyi esze, hogy tudomásul vegye, hogy a gyereknek szüksége van a mozgásra ahhoz, hogy ne hízzon el, hogy ne legyen tizenévesen cukorbeteg, szívbeteg és egyebek, akkor nem tudok mint mondani. Tán csak annyit, hogy a szülőnek sem magyarázta el annó senki, hogy miért is kell néha kicsit jobban megemelnie a seggét annál, amennyire ő hajlandó.

Előzmény: F_a_s_z_á_n (963)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.02 0 0 963

"Szerintem Te is baromira demagóg vagy,"

Akkor maradjunk ebben! 

Előzmény: Szilva2 (962)
Szilva2 Creative Commons License 2004.12.02 0 0 962
Szerintem Te is baromira demagóg vagy, ugyanakkor egyetértek abban, hogy kicsit többet kell mozognia a kölkeknek, mint amit egyébként ki tudnának hozni magukból. Ahogy én ismertem a fiam áltisk. osztálytársai közül néhányat, el tudom képzelni, hogy felmentést kérnek, mert fáj a hajuk....
Előzmény: F_a_s_z_á_n (961)
F_a_s_z_á_n Creative Commons License 2004.12.02 0 0 961

Eléggé ódzkodtam, hogy keresgéljek, sejthettem volna előre, hogy nem volt alaptalan a félelmem.

Ha az volt a célod, hogy kiforgasd a szavaimat, jól oldottad meg.

1. Amit "válaszolsz", az demagógia, elég olcsó, dehát ennyire telt.

2. N-1x mondom, hogy az osztályzás az nem motiváció. Ezt a ff. M.B. mosolyogta bele a kamerába. A motiváció meg kell, hogy előzze a cselekvést, értelemszerűen az értékelés a cselekvés után jön időben. Ezt még akkor is be kéne látnia egy szagembernek, ha miniszter. Arról nem tehetek, hogy nincs tisztában avval, amiről beszél.

3. Pláne ne, ha hülyeség az, amit belekajabál. (Senki nem állította, hogy nem tanulható mesterség. Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok! Rajta!) A pedagógia olyan mező, amelyiken minden marha legelhet.

4. Nem a teljesítmény a lényege.

5. Egy genetikus és egy pszichológus veszett el benned (,de nagyon). Mi lenne, ha még sértegetni is akarnál?

Előzmény: Tolvaj Dezi (957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!