Neked válaszolok, mert itt tarok, és nem tudom hová kell írnom, ha csak úgy általános szövegként szeretném azt kérdezni: senkinek nem hiányzik a 282-283 és 286-os nick?
azt hiszem, meggyőztelek róla, hogy szívesen cserélek szinte bármilyen eszmét, szinte bárkivel, szinte minden kiindulópontot elfogadva tárgyalási alapul. A határok valahol ott húzódnak, hogy valaki egyszerű nyelvi tényeket tagad. Innen is lehet nyerni, egyébként, szép is, de nincs mindig türelmem hozzá.
"Apám dzsentri származású, a szélsőjobb eszméivel rokonszenvező ember, aki a felszabadulást összeomlásként élte meg, aki akkor is forradalomnak mondta 56-ot, amikor mindenki ellenforradalomként vagy sehogy sem beszélt róla, és aki pusztította önmagát, a családját és mindenkit, és évekre eltűnt, aztán egyszer csak viszszajött, és akkor mindenféle baj volt vele."
Egy negyven év körüli ember beszél körülbelül tizennégy-tizenötéves kori emlékeiről, ezt feltételezem, de mondtam, az életrajzi adatoknak az apjával kapcsolatban utána lehet nézni.
Ennek megfelelően a negyven év körüli ember természetesen a negyven év körüli kora fogalmai szerint számol be gyermekkori emlékeiről.
Ha arról beszél valaki, úgy negyvenévesen, hogy beilleszkedési nehézségei voltak elsős korában, nyilván nem azt mondja, hogy "és akkor a mami otthagyott abban a nagy házban, nagyon magasan a fejem fölöttig olajjal volt festve a fal és meg is dádáztak, pedig csak szaladgálni akartam meg olyan mókás volt hogy az előttem ülő kislánynak lógott valami a fejéből", hanem azt, hogy "beilleszkedési nehézségeim voltak, ronda volt a terem, másfél méter magasan azzal az iskolaszgú olajfestékkel bemázolva, de emlékszem egy copfos kislányra, akkor láttam először ilyet, és mintha meg is ütöttek volna, mert nem tudtam nyugton maradni, talán valami szorongásból eredő hiperaktivitás lehetett, de elmúlt, hálistennek."
Honnan tudta volna akkor, hogy az apja "dzsentri" származású? Egy "dzsentri" nem mond ilyesmit. Azt mondja: "az apám családja nemesi származású, aztán a sorscsapások (vagy a nemmondommeg, hogy kik) miatt elszegényedtünk, de szép hivatalra jutott az apám a délvidéki bevonuláskor", valahogy így.
És így tovább.
Mit tudott volna abban a közegben és abban az életkorban Gyurcsány a forradalomról vagy az ellenforradalomról? Annyit, hogy az apja forradalomnak mondta, az iskolában, meg ha szóbakerült, ellenforradalomnak. Ő meg talán leginkább semminek, akkoriban, de ha mégis, hát akkor az vesse magára az első követ, aki egy tizenvalahányéves vidéki gyereknek, akinek az apja elment, egy csomó keserű emléket hagyva maga után, az anyja meg szövőnő, felrója, hogy mit beszél egy olyan eseményről, amiről csak annyit tud, hogy az apja ennek mondja, a tanár vagy ki meg annak.
ez a mondat nem Gyurcsány ötvenhat-megítéléséről szól, egyébként nyilvánvalóan egy kamaszkori emlékről van szó,
nononono....
az, hogy az apjával "csak a baj volt", lehet kamaszkori emlék.
De az, hogy szélsőjobb volt, és forradalomnak nevezte azt, amit mindenki más ellenforadalomnak (tehát Gy.F. is), az a 2003.decemberi Gyurcsánynak a véleménye.
(Ha azt írnám, hogy gyerekkoromban apámat
akkoriban, 14 évesen nem igazán lehett komoly politikai meggyőződése, miért mondta volna szélsőjobbnak az apját? miért alkotott volna akkor politikai véleményt róla?
Ezt biza a mostani énje mondatta vele.
mi több, 3700 forintos állása is volt Kisz-vezetőként, zsíros stallum,
bizony, az volt akkor :)
"Az, hogy kaptam havonta 3700 forintot, és ettől nagyon boldog voltam, huszonkét évesen többet kerestem, mint az édesanyám otthon."
Tekinthetjük nyugodtan megválaszoltnak. Az általad hivatkozott megjegyzésem ugyanis nem neked szólt, még csak nem is annak, akinek címeztem. Hidd el, akinek szólt, megértette.
Egyébiránt meg tökéletesen egyetértünk: "...Az eszméhez, amiből kösz, de nem kérek/kérünk jónéhányan..."
És akkor jönne a szép világ itt az Indexen, ha végre minden, magát jobboldalinak tartó olvtárs felfogná végre, hogy az itt írogató balosoknak eszébe sem jut közösséget vállalni azokkal az "eszmékkel". Hisz pont ezért futkos a hátunkon a hideg, amikor Orbán Viktor bolsevik típusú tevékenységével, meg a FIDESZ már-már kommunista demagógiájával szembesülünk.
Mint ahogy az MSZP-nek sincs esze ágában sem közösséget vállalni azokkal az eszmékkel. Ennek sokszor, sok helyen hangot is adtak. Csak ugye, ha ezt végre tudomásul vennék a másik oldalon, akkor igencsak megcsappanna a muníció, ami jelenleg igen nagy részt annyi, hogy: rohaggyatok meg komcsik... Persze, kézenfekvő mutogatni néhány őskövületre, meg kutakodni az újak családfájában, csakhát egyrészről ugye eléggé visszataszító, és vonja magával a Ti oldalatok családfáiban való kutakodást, ami nem feltétlenül szerencsés, másrészről érvelés szempontjából nem túl kreatív hozzáállás (és itt most nem feltétlenül Rád gondolok) ...
Senki ne merje bántani Gyurcsányi beszédét!
Én olyan jókat nevettem rajta, hogy még a könnyem is kicsordúlt!
Már megint elővette tiz szóból álló szókincsét, és megnyugtatott, hogy megcsináljuk,
megcsináljuk, megcsináljuk Magyarországot, és közben ájtatosan hajlongott , kereste hívei tekintetét.
Aztán szaladt haza társbérletébe.
Jut eszembe, látta már valaki, az éhes proletár albérletét?
Mert én láttam. Szép, nagyon szép, olyan, mint egy atombíztos, huszlakásos társasház! Hogy miből?
Csak nem a miénkből, spontán privatizálta az apróka család?
A ház előtti telek egy komplett, bűzlő szemétdomb. Nem zavarja őket hála Istennek, mert magasan vannak.
Saját beszédétől megittasulva a Messiás elfutott Japánig! Tudjátok miért? Mert rájött, hogy Európán kívül is van élet! Érdekes, nem? Vagy arra még nem járt? Hát az is lehet!
Jó utat, miniszterelnök úr!
"Apám dzsentri származású, a szélsőjobb eszméivel rokonszenvező ember, aki a felszabadulást összeomlásként élte meg, aki akkor is forradalomnak mondta 56-ot, amikor mindenki ellenforradalomként vagy sehogy sem beszélt róla, és aki pusztította önmagát, a családját és mindenkit, és évekre eltűnt, aztán egyszer csak viszszajött, és akkor mindenféle baj volt vele."
Ezúttal gondolom, elemezni sem kell az idézetet, meg meg is tette helyettem más, és rámutatott a magátólértetődőre, arra, hogy ez a mondat nem Gyurcsány ötvenhat-megítéléséről szól, egyébként nyilvánvalóan egy kamaszkori emlékről van szó, az eszmélkedés korszakáról, nem tudom, mikor hagyta ott őket az apja és mikor jött vissza, utána lehet nézni, de a mondat - egyébként jól sikerült és a leírt objektív állapotot és annak szubjektív megítélését és az egymásra toluló megfontolásokat formailag is igen pontosan érzékeltető mondat - szóval én az emléket úgy tizennégy éves korára teszem, amely korban egyébként, még ha azt jelentené is a mondat, amit nem jelent és amire nem is utal, az se volna talán számonkérhető egy negyven felett járó embertől, szóval leírt, ismétlem ihgen jól és igen pontosnak tűnő módon egy konfliktusos, megkeseredett, bizonyára politikai okokból is vakvágányra került életű embert és azt, ahogy ő azt az embert akkor látta, és nem ötvenhat történelmi megítéléséről nyilatkozott.
(Ha azt írnám, hogy gyerekkoromban apámat egy súlyosan neuraszténiás embernek láttam, akinek minden gondolata a madarak körül forgott, rémisztő fóbiái voltak, ugyanakkor a lakásunkban csupa madárkép volt, kivágások meg festmények, és egyszer az állatkertben elvesztettük egymást, mert lemaradt a madárházban, de azért odáig nem jutott, hogy csipogjon is, hát akkor azzal bizony nem a madarakról ítélkeznék, hanem apámról, azzal a kiegészítéssel, hogy a madarakhoz való viszonyomat pszichológiailag teljesen érthető módon befolyásolja ez a szörnyűség, vagy abban az irányban, hogy megszerettem őket, vagy abban, hogy titkon nekem is fóbiáim vannak irányukban, vagy azzal, hogy tudatosan közömbös vagyok irántuk, ezt így előre nem lehet tudni, kikövetkeztetni meg pláne nem.)
Ezt persze ti is tudjátok (azért a többes szám, ne haragudj, mert a régebben olvasott vélemények valahogy csoportosulnak bennem, szóval nem tudom, hogy te írtad-e), ezért azt a segédtételt alkalmazzátok, hogy hát ő Kisz-tag volt, mi több, 3700 forintos állása is volt Kisz-vezetőként, zsíros stallum, úgyhogy akkor bizonyára ellenforradalomnak gondolta és főleg mondta ötvenhatot, ez bizony meglehet, de minek ehhez az apját idecitálni, hisz nem a mondatából vonod le a következtetéseket, hanem valami egészen másból.
Körülbelül annyi, mint a koszorúzásának lesz majd november 4-én! Ez olyan, mintha az 1848-as forradalomra a világosi fegyverletétel napján emlékeznénk!
November 4-én indultak meg a szovjet tankok, de a harcok még több napig folytak! Talán a szovjet megszállásra akar emlékezni Gyurcsány???
Méltó megemlékezés helyett vurstlivá szeretnék silányítani az október 23-i megemlékezéseket, ahogyan március 15-ével tették! Ők így szeretnének ünnepelni, képmutatóan, Zuschlag módra!
jó.
gondolom, akkor 1940-45 eseményeiről Te se nagyon írhatsz, nem ítélheted el, a véleményed meg gyakorlatilag a vágyaid kivetítése. azmeg úgylácc semmi, követve a logikádat.
Gyorsan bejött az előbbi:-)
Tudod abban a korban vagy ellenforadalomnak hívták, vagy nem beszéltek róla, úgy tettek az emberek mintha nem lett volna.
Sajnos ti még akkor nem nőttetek fel és nem volt aki nekünk elmondja, hogy 1989-ben véget ér egy rendszer és jön utánna egy új. Jó lett volna ha tudjuk, hidd el.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 48., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 15. évfordulója alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnök Nagy Imre Érdemrend kitüntetéseket adott át szombaton a Sándor-palotában.
A hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként özv. Bali Sándorné, az 56-os Emlékbizottság tagja, Debreczeni László, a Pécsi Orvostudományi Egyetem nyugalmazott munkatársa, Király Béla nyugalmazott vezérezredes, Litván György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára és Mádi Jenő nyugalmazott ezredes, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tagja vehette át a kitüntetést. A Nagy Imre Érdemrend egyik tavalyi kitüntetettje, Kosáry Domokos, Állami Díjas és Széchenyi Nagydíjas történész, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke szintén most vette át az elismerést.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hazafiaknak és fantasztikus embereknek nevezte a kitüntetetteket. Mint mondta, ők voltak azok, akik megmutatták, hogy mindig van választási lehetőség, és az egyén választásában fennmarad az egész közösség, a nemzet hite.
pár éve:
vagy úgy gondolod, azok 56 örökösei, akik évtizedekig önként és dalolva ellenforradalomnak nevezték, azok, akik saját apjukról azt mondták: "forradalomnak nevezte 56-ot, ... csak a baj volt vele"
végülis érthető az álláspontod. kivetíted a vágyaidat.
Egyébként, ha 1987-ben született a 3. gyermeked, neked se lehet 56-hoz túl sok közöd. hacsaknem olyan 50 év felett voltál ekkor.
[]Magyarul sem ő, sem az apja nem volt hóhér, tehát lehet miniszterelnök.
azért, ha megnézzük, hogy viszonyul az apjához, és az apja által képviselt eszmékhez ("Apám dzsentri származású, a szélsőjobb eszméivel rokonszenvező ember, aki a felszabadulást összeomlásként élte meg, aki akkor is forradalomnak mondta 56-ot, amikor mindenki ellenforradalomként vagy sehogy sem beszélt róla, és aki pusztította önmagát, a családját és mindenkit, és évekre eltűnt, aztán egyszer csak viszszajött, és akkor mindenféle baj volt vele."), akkor elmondhatjuk:
nem, ez az ember nem lehet miniszterelnök.
És nem mondhatja: ő az 56-osok örököse bármilyen szinten is.
"Nyilván azért volt iskolaigazgató 1987-ben, mert azt az eszmét képvisete."
Ez Wic-nél még elmegy, de a Mérnök Úrnál már ne nagyon forszírozz ilyesmit... :D
No, akkor nézzük:
az eszmét képviselte 1987-ben. ezért tiltotta meg, hogy a gimiből bárki is valami 56-os megemlékezésen-felvonuláson-(zavargáson) részt vegyen, azonnali kirúgás terhe mellett.
Mit is írtam ide:
"Wic válasz | megnéz | könyvjelző 2004.10.23 23:49:00 (192)
Ki volt ott a hóhér, akikkel nem akartak együtt ünnepelni? az eszme, semmi más."
akkor eljutunk ugyanoda, ahonnét kiindultunk.
Az eszméhez, amiből kösz, de nem kérek/kérünk jónéhányan.
akkor ezt a kérdést tekinthetjük megválaszoltnak? :)