500 évvel ezelőtt történt... 1526. március 24-én II. Lajos király köszönetet mond VII. Kelemennek, amiért törődik Magyarországgal, és a pápa Burgio báró személyében meghosszabbítja a nuncius megbízását, mert a személyesen Budán tartózkodó követ jobban intézkedhet a török elleni hadjárat ügyében. A cseh- és magyar király reméli, hogy béke lesz az európai fejedelmek között, és Nyugat-Európa fejedelmeinek (köztük is elsősorban sógora, a német-római császár) figyelme végre a Magyarországot fenyegető veszélyre irányulhat. II. Lajos sürgeti is a pápát, hogy igyekezzen jó belátásra bírni V. Károly császárt és Európa keresztény uralkodóit, mert a veszély ahogyan azt VII. Kelemen már Burgio nuncius és Tomori Pál érsek leveleiből megtudhatta nőttön nő. Érdekesség, hogy e levél másolatát elküldték Angliába is, ahol a nemzeti levéltár azóta is őrzi a dokumentumot (megleltem), tehát ott is megtalálható, nemcsak Rómában. Az Egyesült Királyságban található másolat jelzete: The National Archives, Kew, Surrey. Public Record Office. State Papers 1. 37. folio. 215.
II. Lajos cseh királyként egyike volt azon birodalmi választófejedelmeknek, akik német-római császárnak választották Habsburg Károlyt. Noha a császár ígérte, hogy Lajost segíti a török elleni harcban, az országok közt látszólag felhőtlen és jó kapcsolat ellenére a hála elmaradt, és a magyar király semmilyen, azaz SEMMILYEN támogatást nem kapott a Habsburg rokonaitól. A császár először az itáliai háború kiadásaira hivatkozott, de a madridi béke után sem csipkedte magát, hogy segítséget nyújtson rokonának, Lajosnak. A speyeri birodalmi gyűlésen a német rendek augusztus 26-án (!) szavazták meg a Türkenhilfét (a török ellen nyújtandó segélyt), amely egyrészt azért nevetséges, mert három nappal a mohácsi csata előtt történt, másrészt mindössze 4-5 ezer gyalogos zsoldos (Landsknecht) ellátására elegendő az összeg. V. Károly öccse, Ferdinánd Mohács előtt megüzente Lajosnak, hogy szívesen átengedi a horvátoknál toborzott, Jurisics Miklós vezette sereget, amennyiben Lajos kifizeti neki a seregre költött zsold összegét. Persze, hogy nem tudta kifizetni Lajos. Ezzel jelentős erőktől fosztotta meg őt Ferdinánd. Egyébként is: mi köze volt Ferdinándnak a mohácsi csata előtt (akkor még nem tudhatta, hogy örökölni fog) a horvátokhoz, miért kapcsolta le ezt a tartományt Lajosról, mikor az a Magyar Királysággal perszonálunióban lévő terület volt az Árpádok óta?
Mégis az a legfelháborítóbb, hogy a speyeri gyűlésen megszavazott segélyt (Türkenhilfe) - mivel Lajos már nem használhatta fel - Habsburg Ferdinándnak adták, aki azonban ezt a pénzt nem a török elleni harcra, hanem a Magyar Királyság elleni hadjáratára fordította. Egy évvel a mohácsi csata után tehát valóban bekövetkezett a sokak által emlegetett "vész" vagy "tragédia", amikor a szultán csapásától megrokkant és meggyengült országot megtámadta és birtokba vette a Habsburg-család. Mert a mohácsi csata csak egy csapás volt a sok közül, amiből még - keresztényi összefogás esetén - talpra lehetett volna állni, de a két pártra szakadt, egymás ellen acsargó, és a jövőt két különböző politikai nagyhatalom támogatásával elképzelő magyar politikai elit tagjai - és külföldi támogatóik - menthetetlenül belháborúba sodorták a hajdan szebb napokat látott Magyar Királyságot.
Tudom. Csak szarkasztikus voltam. Nem vagy frusztrált és senki nem anyázott ill. verekedett. (Remélem:P)
Ausztria nem egyenlő a Habsburgokkal. A Habsburgokat mindenki utálja - a mainstream intézeti "magyarokon" kívül. '18 után Ausztria hallani sem akart róluk, csak Magyarországon élik a reneszánszukat, miután itt - nem kevés pénzből - még figyelnek rájuk.
A H. Intézet látványos megszüntetése után sem tűntek el a fizetett bértollnokok, akik a család kegydíjából próbálják (kutatásként beállított) írásaikkal megfojtani azokat, akik még fel merik emelni a szavukat ellenük. Az egész folyamat arra fut ki, hogy a vármegyék és ispánok visszatérése után majd visszahozzák a családot Magyarország élére. Ez a céljuk. Ezért hordanak össze annyi sületlenséget, hogy már komolyan kettéáll az ember füle, ezért sikálják, polírozzák fényesre a család múltját, ezért nyalják habosra... Ezért sikerült megnyerniük a politikumot, mindegy is, melyik van hatalmon. Az intézetük szent és sérthetetlen, beépített embereik pedig nem kevés pénzből építik a család múltbéli karrierjét, torzítva természetesen azt a sok kártékonyságot, amit ezzel az országgal a történelmünk során műveltek.
Úgyhogy engem nem is kell különösebben győzködnöd:)
Amiről beszélsz, az a magyar nyelv története, ami nem azonos a magyar nép történetével, de ez neked túl magas.
Magyar nép (ethnosz) = magyarul beszélők. Nincsenek nem magyarul beszélő magyarok, és magyarul beszélő nem-magyarok. A magyarokba olvadt kavarok beolvadásuk előtt nem voltak magyarok, így addigi történetük nem magyar történelem. Ahogyan a "szavarok", alánok, kunok, szlávok, svábok, avarok, cigányok, zsidók történelme sem lesz magyar történelem, mert belőlük olvadtak a magyarokba (részesei lettek a magyar etnogenezisnek).
,Remélem, megjegyezted, hogy Sudár Balázs szerint a magyar őstörténet nem egyenesvonalu, magyarul nem lineáris.
"Magyarok" = magyarul beszélők ethnosza (függetlenül attól, hogy adott korban éppen hogyan is nevezik magukat/mások őket). Az ő történetük a mindenkori magyar történelem. A magyarokba beolvadó idegen (nyelvű) népek történelme nem magyar történelem, hanem a sajátjuké (amely tehát a magyarokba történt beolvadásukkal véget is ér.) És miután 1 magyar nyelv van és volt, azaz mindenkor 1 magyar ethnosz, a magyar történelem szükségszerűen lineáris -- mert más nem is lehet. Az ugor nyelvek szétválásától a 2026 április 12.-i választásokig terjedően.
Hogy mindez "Sudár Balázs szerint" "nem lineáris" az legyen az ő baja -- és ne osztozz vele rajta ...
"Aki frusztrált, menjen ki a kocsma mögé anyázni és verekedni"
1., Nem vagyok frusztrált
2., Nem anyáztam és nem verekedtem, nem is volt szándékomban
Viszont: Volt egy Habsburg Birodalom, amit a habsburgok elvesztettek. Ezt még el tudtam volna valahogy viselni, de nem csak a trón veszett el, hanem a birodalom is. Miért is? A történészek szerint azért, mert a nemzetiségek közti feszültséget már nem lehetett elviselni. Ja? És ki a fene ugrasztotta itt össze a nemzetiségeket? Ja, a habsburgok. Ha nem is a saját ötletük volt, de akkor is az ő felelősségük.
Nekem az is feltűnt, hogy a legfőbb kezdeményezettjük a birodalmi németek (szűkebben Ausztria népe) lelkesen rugta ki a habsburgokat. Még nekik sem feleltek meg.
Vagyis: valamit jól elszúrtak a habsburgok. Érthetetlen, hogy ezt a vakok által is jól látható tényeket a magas tudomány nem igazán vette észre.
És ami nekem nagyon hiányzik: válasz arra, hogy miért is alakult ki ez a féktelen gyűlölet a birodalom nemzetiségei között, és mit tettek ez ellen a habsburgok, akik épp a legrosszabbat húzták akkor, amikor egységesíteni akarták a birodalmuk népét.
Szerintem éppen semmit. De ha valaki meg tudja őket védeni ezért a szarvashiáért, és felvilágosít enem, ha már a magas tudomány nem tette meg, annak megköszönném.
Egy: a Habsburg Birodalom elpusztult. (Érdekes módon amikor már nem volt hatalma Károlynak, egyből megtalálta a magyarokat. Amíg ment a szekér, akkor lenyomták a magyarokat.)
Még egy: József nádor ízig-vérig habsburg volt, és mégis tőle féltették a hatalmukat a bécsi habsburgok. Nagyon is tudták, hogy hol van a birodalmuk súlypontja, de őrizni akarták a német jellegüket.
Egyetlen érvelést sem írtál. Amivel próbálkoztál, meg le lett söpörve. Mint MT német tanácsadói. Akik közül egy sem volt német. Egy buta frázissal próbáltál meg válaszolni rá. Leégetted magad vele. De mindegy is, Petike.
Nem ezt mondta, de amúgy lineáris. Hiszen más nem is lehet. 1 magyar nyelv volt, ennek beszélői voltak a magyarok, mióta csak kialakult ez a nyelv. Akiket menet közben kooptáltak, azok ezt megelőzően nem voltak magyarok, csak nyelvi asszimilációjuk után lettek azok -- pontosabban a leszármazottaik. Csak ennyit kell megjegyezned és máris oszlik a homály.
Még annyit, hogy én régimódi vagyok. A teljességgel alaptalan fröcsögés helyett érvelni szoktam. Igaz, ehhez kell némi színvonal, és úgy látom, neked ez még hiányzik. Szóval ahogy Lenin mondta: tanulni, tanulni, tanulni.
"A 3199 volt nálam a nem tolerálható határ. Ez váltotta ki a reakciót."
Ez brutális tévedés. Sok-sok évvel ezelőtt tettem egy megjegyzést Pálffi munkásságára (jellemére?). Ez váltott ki heves reakciót egy akkori nick részéről. Én természetesen addig nem tudtam, hogy ő is fórumozik, vagyis nem személyes sértésnek szántam a megjegyzésemet. Nnnna, azóta akad egy-egy nick, ami ki nem állhat engem.
Most attól lett ideges Bazodi, hogy én a habsburgokkal kapcsolatban a nacionalista vonalat követem, ami tudoyánytalan, és egyéb jelzőkkel is ellátta. Én hiába is írtam neki, hogy én nem is a habsburgokat, hanem a német bekötésű tanácsadóikat hibáztatom, ill. kifogásoltam, hogy a habsburgok rosszul válogatták meg a tanácsadóikat. Közben ment a személyeskedés Bazodi olvtárs részéről, amit én figyelmen kívül hagytam, és továbbra is a habsburgokra próbáltam terelni a vitát. Amikor ez nem sikerült, akkor felébredt bennem a gyanú, ugyanis ugyanezzel a stílussal találkoztam évekkel ezelőtt is. Ezért kezdett érdekelni, hogy valós-e a feltételezett azonosság. Ezt azonban a nick nem vállalta fel, és ezzel megerősítette a gyanűmat.
És akkor az alapvitához, a habsburgok megítéléséről: vannak, akik nemzeti szempontból értékelik a habsburgokat, mint nemzetünk megrontóit. És a másik véglet pedig a habsburgok istenítői, akik egyszerűen nem látnak hibát a habsburgok tevékenységében. Erre mondom én, hogy azért az elgondolkodtató, hogy a Habsburg Birodalom összeomlott, vagyis a többé kevésbé erőszakos németestő kísérlet nem jött be. Ennekmismeretében már csak az a kérdés, hogy időben hol vétette el a lépést és melyik habsburg uralkodó.
Az én véleményem az, hogy az utolsó lehetőség a Birodalom összeomlásának a megakadályozására 1806-ban volt, amikor megalapították az Ausztria császára címet. Ferenc császár igen szorgalmas adminisztrátori munkát végzett, de a stratégiai képességei rettentő hiányosak voltak. Ennek a címnek a felvételével (nem tudatosan) a fél birodalmat választotta, az egész helyett.
Nem tudom, hogy ebben a gondolatban mi a negatív értelemben vett nacionalizmus.
Bazodi szerint viszont nem a habsburgok, hanem a történelmi szükségszerűség vezetett a birodalom elkerülhetetlen bukásához. Tőlem az is lehet, bár szerintem ha mindent jól csináltak volna, akkor nem kellett volna elveszteni a birodalmukat, amihez egyébként a még a monarciában is meglevő német túlsúly vezetett a haditanács elhibázott döntésével.
A 3199 volt nálam a nem tolerálható határ. Ez váltotta ki a reakciót. De egyébként ennek a szocio- és pszichopatának ez a módszere. Addig provokál, amíg el nem pattan a húr. Aztán felveszi az áldozati pózt.
B. Bármely regisztrált természetes személy felhasználó valamint nem természetes személy felhasználó esetében a felhasználó regisztrációjával a Fórumot használó természetes személy ("nick") valós és személyes adatait ("IRL adatok") tartalmazó hozzászólás. IRL adatok különösen, de nem kizárólag, az alábbiak: név, lakhely, munkahely, beosztás, telefonszám, email cím. Kivételt képeznek azon esetek, amikor az érintett regisztrált felhasználó saját maga hozza nyilvánosságra valós személyére vonatkozó adatait, azonban más felhasználó ebben az esetben sem terjeszkedhet túl az eredeti közlés adattartamán.
Tilos a másik felhasználó feltételezett IRL nevével kísérletezni, mert az a moderációs szabályokba ütközik és nagyon szigorúan szankcionáljuk. Ez most csak egy hetet ért ebből a fórumból, de sokkal több lesz, ha megint előfordul.
Ne haragudj, de úgy vagyok vele, mint Charlie Firpo. Nem tud érdekelni. Feltételezem, hogy nem tudod, hogy ki az illető és mit tett. Ez már nem (csak) szakmai ügy.
Az lehet, bár ilyenért szerintem minimum egy jó pár nap kitiltás járna. Egyébként honnan tudja azt Bazodi elv, hogy azzal az illetővel "beszélget", akire ő azt véli, hogy az lehet, holott közben ő egy egészen más valaki? :):):)
Ha valaki nulla szakértelmet mutat fel egy témában, és ezt makacsul mutatja is, a belátás/beláttatás reménye nélkül, az a legszelídebb posztolóban is indulatokat gerjeszt.
Most egy másik, kevésbé "szép" oldaladat mutattad meg. Meglepetten láttam ezt a személyeskedést, ami (eddig) egyáltalán nem (volt) jellemző rád. Furcsa. Engem az ilyesmi megbotránkoztat, és mélységesen csalódtam benned. (Függetlenül attól, ki mit állított korábban.)
"Hiába kapartál, nem jött össze, kevés voltál és vagy."
A világ egyetemein kb ezer tanszék foglalkozik a szakmámmal. És mind tanítja az áltelem kidolgozott képletet. Ezen túlmenően a legmodernebb eljárás leggazdaságosabb megoldása is hozzám kapcsolódik.
te meg itt bizonygatod, hogy minden fát ismersz, de mégsem látod az erdőt. Azt hiszed, hogy a fa ismerete a legfontosabb.
"Mert te aztán a hatalmas, itt közszemlére tett tudásoddal marhára meg tudod ítélni... :-)))))))))"
Hogy ezt megítéljem, ahhoz nincs szükség arra, hogy tudjam, ki volt a lichtensteini herceg Mária Terézia idején.
"Továbbra is azt tudom javasolni, hogy olvass, képezd magad,"
Olvastam, sőt, képzettebb is vagyok nálad. Tudom, hogy az érzelmek félrevezetnek, és ezt én nem hagyom, te viszont képtelen vagy az érzelmeidől függetleníteni magad.
Ja, a koronakutatásban Bertényi össze akart hozni veled. (Annyaira rossz azért nem lehetek.)
Mert te aztán a hatalmas, itt közszemlére tett tudásoddal marhára meg tudod ítélni... :-)))))))))
Továbbra is azt tudom javasolni, hogy olvass, képezd magad, nem elég az két képregény, amit elolvastál a témában. Ennyi tudással nem illik ilyet csinálni. ;-)