Keresés

Részletes keresés

zeneoktatas1980 Creative Commons License 2018.02.06 0 0 24
FJ77 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 22
Szia

Ha nem több 10m2 felületről van szó akkor öntapadós tapétával csinálnám, nem túl olcsó, de nagy a választék és jól tisztítható, tartós a felület. Zárt pórusú anyagra zsírtalanítás után könnyen felvihető, nyitott pórusú kezeletlen faanyagoknál igényel némi előkészítést. Itt láttam letölthető katalógusokat:

http://www.tapetapont.hu/help/h-13/ontapados-tapeta
ontapados-tapeta

Ha nyitott pórusú fafelületed van, esetleg nagyobb a felület, akkor használhatsz normál tapétát, de a tapétaragasztót házilag kell megkutyulni.
A portalanított felületet "lila dobozos" spezial ragasztóval vékonyan átkened, ez beszívódik, leköti a maradék porszemcséket, csökkenti a felület higroszkópikusságát /nedvszívó képességét. Az így előkészített felületre már tudsz tapétázni, amihez a spezial lila dobozos ragasztót /200g/ 4 liter vízben kell feloldani és oldódás után erősíteni pl. Tivebond műanyagragasztóval 20%ban. ha kész az elegy mehet a tapéta.
Tulajdonképpen így szinte kasírozod a felületet.
Üdv
Előzmény: bord30 (21)
bord30 Creative Commons License 2010.03.14 0 0 21
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, fára szeretnék tapétázni.Milyen megoldást ajánlatok ?
telokini Creative Commons License 2009.08.05 0 0 20

sziasztok,

 

tanacsot szeretnek kerni...mi is most vagtunk bele a felujitasba. Leszedtuk a tapestat(eleg tokolos melo) es most kell ugye a kovetkezo lepes a gletteles, csiszolas, festes (mi festeni szeretnenk:)

ezzel kapcsolatban van valaminek valami praktikus tanacsa? milyen glett jo, az egesz falat kell? hogy kell csiszolni? kell e valamire figyelni? melyik festek jo?

 

 

telokini Creative Commons License 2009.08.05 0 0 19

sziasztok,

 

tanacsot szeretnek kerni...mi is most vagtunk bele a felujitasba. Leszedtuk a tapestat(eleg tokolos melo) es most kell ugye a kovetkezo lepes a gletteles, csiszolas, festes (mi festeni szeretnenk:)

ezzel kapcsolatban van valaminek valami praktikus tanacsa? milyen glett jo, az egesz falat kell? hogy kell csiszolni? kell e valamire figyelni? melyik festek jo?

 

 

gyzozo Creative Commons License 2005.11.06 0 0 18
Sziasztok! Igy csináljátok!   Festő vagyok!! Tapéta leszedés után finoman kaparjátok át spaklival a falat. Majd 5 literes falfixet 5 liter vizzel higitva kell átkenni a falat. Ez leköti a port és egy jól glettelhetö felületet ad. Rigipsz 0-3 mm res vastagságu gipszet kell venni. Vizhez kell lassan keverni a rigipszet, de csak annyit amit egy óra alatt eltudtok glettelni. A glettet ajénlatos kihagyni száradni!!! Tapétázás: Vastag tapétát, metilan extra ragasztoval kell feltenni. A vékonyat és a középnehezeket metilan normállal lehet feltenni. A ragasztot vizbe kell áztatni. Egy doboz kb 6 liter vizbe folytonos keverés közben beleönteni a ragasztot szép lassan. Az extra erös 3. perc mulva már kész, de a normál csak egy jó fél ora mulva használható. A könyü tapétáknál lehet alkalmazni a cmc ragasztot is, de annak egy nap áztatás kell, és lehet esetleg metilannal is keverni. Fontos a fehér tapéták at ami nem lessz feste csak az extra ragasztoval ragasszátok mert a többi kisárgulhat és a fehér tapétán átüthet. Gletteleés után nem árt egy kiss csiszolás, ha valaki nem szépen glettel. Majd a illesztett tapéták alá kell papircsikokat ragasztani. Ki kell mérni hol lessz a tapéta összeilessztése és oda kell tenni a csikot. De pontosan mérjétek ki. Azért fontos , mert a tapéta a papircsijkokon fog összeileszkedni és nem fog igy felnyilni. mert a papirt nem huzza fel, de ha csak a falon illeszkedik visszanyilhat és azt javitani majdnem lehetetlen. Lehet kapni makulapapir tekercset ami 10-15cm széles és 100m hosszú. A papircsikokat csak metilannal érdemes ragasztani utánna 1 nap száradás és a szélet illik elglettelni. Fürészporos alá is kötelező feltenni. A tapétákat haggyuk egy kicsit bekenve összehajtva, hogy puhuljon a lap és igy nem fog gyürött lenni a száradás után. Lassan száradjon ki és ne csináljunk rá huzatot. Most hirtelen ennyit, ha valakit még érdekel valami a szakmával kapcsolatban szivesen segitek!!
Besygp Creative Commons License 2005.10.28 0 0 17
Szia Teddy Bear!

Most vagyok túl egy hasonló akción és a sok szívás elkerülése végett érdemes a következőket tenned:
1 - Feltétlenül el kell távolítanod az előző tapétát. Ehhez lehet kapni erre a célra való leoldót, amit vízbe kell bekevreni. Célszerű forró vízzel zárt légtérben átkenni a falat, hogy a pára is segítsen. A bekenés után 5-10 perccel már mehet is a tépés.
2 - Javasolt átglettelni a falat, bár a kissebb egyenetlenséget a tapéta (típustól függöen) még eltakarhatja.
3 - Híg ragasztós oldattal át kell kenni a falat. Ez eltünteti a port és jó alapot biztosít a ragasztós tapétának.
4 - Ragasztónak javaslom a Metylan és a CNC ragasztók 50-50%-os keverékét. Jól tapad, de lassabban szárad, így marad elég időd az esetleges korrekciókra.
5 - Fontos, hogy nem szabad ezerel fűteni a száradás alatt, mert akkor sok helyen elválhat a ragasztás. Ha hűvös az idő inkább jobb, mert igaz ugyan, jogy lassabban szárad a tapéta, de így jobban kisímul.

Ha festeni akarod a falat, akkor nagyon oda kell figyelni a glettelésre. Ilyenkor szokás akár telibe glettelni az egész falat. Ha ez kész van, akkor meg kell csiszolni, majd pormentesíteni, és utána jöhet a festés. Ha hengerrel akarsz nekivágni, akkor felejtsd el az olcsó bolyhos hengereket és helyette inkább olyan pamut hurkokkal borított hengert használj, mert jobban és egynletesebben terít és a széteire nem üti ki a festéket.
Előzmény: teddy bear (16)
teddy bear Creative Commons License 2005.09.07 0 0 16

Sziasztok!

Tapétázást szeretném ki slakásomban (panel) saját kezűleg megcsinálni, ezzel kapcsolatban kérdezném a  következőket:

-az új tapéta felrakása előtt elég csak leszedni (maradéktalanul) a jelenlegi tapétát, vagy kell még valamit csinálni a a fallal? (átcsiszolni, bekenni valamivel, átglettelni az egészet, még ha egyenes is a fal, vagy egyéb?)

-lehet-e télen tapétázni, amikor kissé hűvösebb van és nyirkosabb a levegő? (szellőztetésnél ugye)

-ha a mostani tapéta helyett festeni szeretnék, hogy kell előkészíteni a falat? (csiszolás, glettelé

Köszi a válaszokat!

NeomatiK Creative Commons License 2005.07.29 0 0 15
Oké, köszi. Megnézem.
Előzmény: M62 265 (14)
M62 265 Creative Commons License 2005.07.22 0 0 14
Én pár hónapja kérdeztem rá ugyanerre az Építkezés-felújítás 2.0 topicban. Ott elég jó véleménnyel voltak róla. Ha gondolod, keress vissza a hozzászólásaim alapján. Nekem az volt vele az egyetlen gondom, hogy csak 50 m2-es tekercsekben árulták, nekem meg sokkal kevesebb kellett csak.
Előzmény: NeomatiK (13)
NeomatiK Creative Commons License 2005.07.21 0 0 13

Felhozom a topikot.

 

Szóval...

Üvegszövettapétát szeretnék, több előnye miatt is. Itt találtam róla bővebb infót, amit még nem olvastam el, de majd nemsokára :)

 http://www.colorland.hu/tapeta.html

(bizonyára van máshol is róla szó)

 

Az az elképzelésem, hogy mivel ez egy elég merev anyag, úgy tapétázó kisiparos nélkül saját kezűleg is felrakható, mivel nem gyűrődik, nem ázik el, lehet húzni, talán még tolni is stb.

Mi véleményetek, tapasztalatotok?

Leginkább amiatt érdekes a dolog, mert kb 350m2-es falfelületen (oldalfal+mennyezet)  nem kis tétel megspórolni a tapétázás munkadíját. Ami 600-800 Ft/m2-rel (de lehet, hogy több) számolva azért szép összeg.

 

Kaktusz02 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 12

Nincs alul méretezve, de 2 helyiséget összenyitottunk, aminek egyik fala régen sufni volt ( 20 cm-es ) ezt vékonynak találom. ( legalábbis a többihez képest ). De régen állítólag csak ilyenek voltak a falak. Hiába fűtöm szerintem nagy radiátorral, pont azon a vékony falon lesz,  fűtöm majd az udvart is.

Amúgy a szoba 12 m2 és a radiátor 1200 -as.

Előzmény: FLA (11)
FLA Creative Commons License 2004.10.21 0 0 11
A radiátor alul van méretezve?
Előzmény: Kaktusz02 (10)
Kaktusz02 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 10
Nem is igazán a gázszámlát szeretném csökkenteni, hanem hogy a gyerekem ne fázzon.
Előzmény: FLA (9)
FLA Creative Commons License 2004.10.21 0 0 9
Saját tapasztalatom nincs ezzel a tapétával kapcsolatban, de szerintem (magánvélemény) egyrészt komoly hőszigetelést csak több centi vastagságban képezne (a gázszámlát talán kicsit lejjebb húzza, bár nem tudom, amennyibe kerül, azt tavaszig behozza-e...), másrészt a penészesedésen nem segít, ha ezt szeretnéd elkerülni, mert a határoló falazat méginkább le fog hűlni, hiszen gyengébben kapja majd a belső hőt és a szellőzését is gátolja.
Előzmény: Kaktusz02 (8)
Kaktusz02 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 8

Csak átmeneti megloldás lenne tavaszig, mert az idén nem tudunk kívülről szigetelni.

Csak az egyik falat kellene, ami külső és vékony, mert átalakítás volt. Ott van az ablak is tehát kb15 méter elég is lenne. A többi csak festve lesz.

Előzmény: FLA (7)
FLA Creative Commons License 2004.10.21 0 0 7
Ki akarsz váltani vele valamit vagy egyáltalán anyagilag vagy kivitelezés szempontjából szóba jöhető egyetlen pótlólagos megoldásként érdekel?
Előzmény: Kaktusz02 (6)
Kaktusz02 Creative Commons License 2004.10.21 0 0 6

Hallottatok már hőszigetelő vastag fűrészporos tapétáról?

Milyen árban lehet ?

FLA Creative Commons License 2004.10.19 0 0 5
régen mindenféle népszabival telibemakulatúrázták a falakat, a mai tapétáknál elég, ha csak az illesztések alá teszel. Azokat viszont érdemes előre felrajzolni a falra, hogy tudd, hová kell tenni a makulatúra csíkokat.
Előzmény: Degeczi (4)
Degeczi Creative Commons License 2004.10.19 0 0 4
hú, köszi, ez nagyon jó ötlet! mindenképp így fogom illeszteni
(szikével vágás ellen további érvek, h a beáztatott tapéta valszeg könnyen szakad, nomeg nyilván a gipszkarton se szereti ha karcolgatják, nagyon meggyengülhet)
Előzmény: FLA (3)
FLA Creative Commons License 2004.10.19 0 0 3

A résképződés ellen találták ki az illesztések alá a makulatúrát. Ez egy kb. 10-15 cm-es papírcsík, amelyet a tapétázás előtt kell a falra ragasztani az illesztések helyére, egyenlő aláfutással. A tapéta szélei erre jobban tapadnak, mint a falra, ezért száradás közben sem másznak el a szélek.

Az átfedéses, majd szikés vágásos módszerről az a véleményem, hogy ha az egyik csík szélét ráfekteted a másikra, annak a felületéről a vágás után a ragasztót nem tudom, hogyan mosod le úgy, hogy nem marad rajta ragi, de nem is áztatod el a tapétát...

Előzmény: Degeczi (-)
ametiszt Creative Commons License 2004.10.18 0 0 2

Én most járok tapéta után és a boltban kiokosítottak. Tehát a tekercsen rajta van a használati utasítás, hogy melyiket kell átfedéssel, és melyik az, amelyet közvetlenül egymás mellé kell ragasztani. A típustól függ, asszem pl. a papírtapétát átfedéssel, a moshatóakat egymás mellé. Pont írta is valaki mostanában a lakásból otthont-ban, hogy a festőjük a használati utasítással ellentétben nem egymás mellé, hanem átfedéssel ragasztotta és az átfedett stélek szépen elváltak.

A használati utasításon piktogrammal az is rajta van, hogy a tapétát kell-e ragasztózni, vagy a falat, vagy mindkettőt.

Degeczi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 1
hoppá, nem vettem észre, h a kereső alapban "gyorskeresést" végez, kben tényleg följön az a másik - de sajnos nem egy pörgős téma
azt hiszem, a ferde tető és a fal találkozásánál csinálok egy ilyen kb centis átfedést, a többi helyen megpróbálom illeszteni
Előzmény: FOCUS (0)
FOCUS Creative Commons License 2004.10.18 0 0 0

Hm, szerintem volt vmi festős-tapétázós topic, de nem tom.

 

Nemrég fejeztem be életem első tapétázását.  Nem olyan nehéz, mint amennyire gondoltam. Én eleinte kb 1cm  átfedéssel csináltam fűrészporossal, ott nem is lett túl szép... Mostmár biztos, hogy egymás mellé helyezéssel csinálnám, úgy tényleg csak közelről látszik az illesztés.

 

Szerintem ha pontosan leméretezed a tapétacsíkokat, akkor nem kell a végén levágni semmit.

 

Azért még valaki leírhatná a véleményét, mert az enyém erősen "szerintem"

 

 

Előzmény: Degeczi (-)
Degeczi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 topiknyitó
Annyi mindennek van itt külön témája (padlóburkolás pl nagyon hasznos), de a tapétázásról nem találtam, mi több, guglival is csak egészen kevés leírás jött elő.
Azokból még az sem derült ki, szabad-e pl átfedéssel föltenni a csíkokat, mert az egyik erről írt, a másik kizárólag egymás mellé illesztésről.

A konkrét gondom tetőtérbeépítés kapcsán van: azért raknék föl erős, fűrészporos tapétát a gipszkarton falakra, h a tetőszerkezet enyhe mozgása miatt ne jelenjenek meg a lemekzek találkozásainál hajszálrepedések. Ez viszont azt jelentené, h pl a ferde tető és a függőleges oldalfal találkozásánál is át kellene lapolni vagy a tető belső felére ragasztott csíkot a falra, vagy a falra rakott csíkok végeit a tetőre (gondolom ez nehezebb, így inkább az első)
Akkor azonban elég nehéz lesz pontosan ennek megfelelően végeztetni a másik felületre ragasztott csíkokat, ha nem szabad átfedni velük emez végét. Esetleg átfedni, majd egy éles késsel elvágni? Attól meg azért félek, mert ahogy szárad a papír, gondolom összemegy és esetleg rés maradhat.

Van esetleg vkinek tapasztalata ilyen témában?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!