Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.10.18 0 0 64
Ha feltűnt, a DTKH vízpótlás nem a nemzeti park, hanem a polikusok elmebaja.
Előzmény: Barbárka (59)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.18 0 0 63
Pedig az ötlet nem humoros, a tank például igen jó bizonyos társulásoknak.
Előzmény: Barbárka (59)
nagypapi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 62

A Nemzeti Park határai nem véletlenszerűen lettek kijelölve. Nyilván azért, mert azon belül (meg valószínüleg azért kívül is) védett állatok és növények élnek, sőt, a Bükk esetében még az egész terület fokozottan érzékeny is, hiszen karsztterületről van szó.

A nemzeti park a legszigorúbb védettségi kategória. Persze még ezen belül is lehetnek fokozottan védett területek (pl. az ún. magterületek, mint az Őserdő a Bükkben), ahová közönséges halandó nem teheti be a lábát.

De ha csak úgy símán lehet szerezni engedélyt egy offroad versenyre - ami ugyebár nem is erdészeti utakon zajlik, hanem az erdő közepén -, akkor mi a lófüttynek van erdőtörvényünk? És mit ér a Nemzeti Park, mint természetvédelmi kategória?

 

Ha a Nemzeti Parkban letépsz egy akármilyen virágot vagy növényt, függetlenül attól, hogy az a terület most éppen milyen szintű védettséget élvez, jön az erdész, és megbüntet. Jogosan.

Na most gondolj bele, ha egy szál gazért kifizettetnek veled pár ezrest, akkor hogy a fenébve engedélyezhetik az offroadozást, ami szarrá szedi a talajt (egyszer nézd meg, hogy egy sima krossz-motor milyen kárt tud tenni az erdőben!)

Előzmény: Barbárka (60)
Barbárka Creative Commons License 2004.10.18 0 0 61

Nem hiszem, hogy magánterületre engedélyt kellene kérni az autóversenyhez, ezért addig, amíg saját területén, vagy a szomszédén (ha az nem az állam) versenyzik, nem kell külön engedély.

 

1. Vannak nem álllami tulajdonú védett területek is (nyilván havasé nem ilyen, csak úgy mondom, hogy lehet magánterület is védett).

 

2. Az igazgatóság illetékességi területén bizonyos esetekben mindenképpen kell természetvédelmi hatósági engedélyt kérni. Akkor is, ha az magánterület.

Előzmény: nagypapi (55)
Barbárka Creative Commons License 2004.10.18 0 0 60

Azt meg nem hiszem, hogy különösen meg kellene indokolni, hogy egy Nemzeti Parkban miért nem lehet(ne) autóversenyt rendezni.

 

Hát, ha hiszed, ha nem, meg kell.

Pl. ha olyan (védelem - de nem fokozott védelem - alatt álló) területen szeretnék rendezni, ahol mondjuk autóval amúgy be lehet hajtani a földutakra és mondjuk a versenyt6találkozót ezeken a földutakon akarják bonyolítani. Mert vannak ilyenek.

Előzmény: nagypapi (55)
Barbárka Creative Commons License 2004.10.18 0 0 59

Persze hogy nem. (Kiegészítik a védett területeket.) De abban azért egyetérthetünk, hogy nem véletlenül lesz belőlük Natura2000 terület, ugye? Meg abban is, hogy ez másfajta, természetvédelmi központúbb kezelést jelent majd.

 

NEM azt mondtam, hogy hűdejó, hogy ott versenyeznek.

 

Alföldi futóhomokbuckák rekonstrukciója terepjárókkal? Szerintem ajánld fel az ötletet a Természetvédelmi Hivatalnak. Biztos karmolni fogják.

Meg a szárazság is jót tett nekik, igaz? Tulajdonképpen milyen hasznos is, hogy az Kiskunság talajvízszintje süllyedt pár métert. Szerintem ez is új lenne a terület kezelőinek...

 

Nem valószínű hogy Havas tudja mi a különbség az NP és az NPI között. Mint ahogy szemmel láthatóan itt se sokan tudták.

Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.18 0 0 58
Azért a Natura 2K területeket ne vegyítsük a védet területekkel, még ha van is átfedés köztük - de nem ugyanarról szólnak.
Előzmény: Barbárka (52)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.18 0 0 57
A KNP-ben gyakorlatilag szinte már mesterségesen tudják már csak megoldani, hogy legalább menjen egy kicsit az az uccsó homokbucka. Bár most ez a pár aszályos év hasznos volt ebből a szempontból.
Előzmény: Barbárka (54)
nagypapi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 56

Még a végén kiderül, milyen jó, hogy a BNP-ban versenyezgetett, így okozta a legkisebb kárt, sőt, talán még javított is a környezet állapotán.

Szvsz a Bükki NP nem véletlenül lett Nemzeti Park.

Természetesen van az alföldön is Nemzeti Park, de nem is feltétlenül azt jelölném ki az ilyen versenyeknek. Van még 80% nem védett terület, rendezzenek ott versenyt, hamár mindenképp muszáj.

 

Előzmény: Barbárka (54)
nagypapi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 55

HH nyilatkozata szerint a Bükki Nemzeti Parkba engedték be. Nem a Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó területre, hanem A Nemzeti Parkba.

Úgyhogy nem keverem a szezont a fazonnal. Az lehet, hogy Havas keveri, de ő azt állította, amit a topikcímben leírtam.

Azt meg nem hiszem, hogy különösen meg kellene indokolni, hogy egy Nemzeti Parkban miért nem lehet(ne) autóversenyt rendezni.

 

Nem hiszem, hogy magánterületre engedélyt kellene kérni az autóversenyhez, ezért addig, amíg saját területén, vagy a szomszédén (ha az nem az állam) versenyzik, nem kell külön engedély.

Előzmény: Barbárka (52)
Barbárka Creative Commons License 2004.10.18 0 0 54

A Tanár Úr tehát kiválasztotta jó érzékkel az ország egyik legérzékenyebb területét, és ott kért és kapott engedélyt a versenyzésre. Versenyezhetett volna mondjuk az alföld buckái között is, ahol jóformán semmi kárt nem okoz, de ő inkább a Bükki Nemzeti Parkot választotta.

 

No nem mintha az alföldi "buckák" kevésbé lennének érzékenyek.... Khm. Merugye nemcsak vízerózió létezik a kerekek által felszaggatott gyepeken, hanem szélerózió (defláció) is. Pl. az Alföldön.

Előzmény: nagypapi (47)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.18 0 0 53

Ezt én is láttam. Havas próbálta fényezni salgót, de igen gyenge volt, ráadásul én úgy láttam, hogy Salgónak nem volt szimpatikus Havas. Pl. mondott ilyet:

 

"Tudom, hogy nem szereted, ha kijavítanak, de most muszáj lesz, mert én mai is tanítok, csak nem Szegeden... 

Előzmény: Álné Vendel (49)
Barbárka Creative Commons License 2004.10.18 0 0 52

Hohó!

 

Súlyosan keveritek itt a szezont a fazonnal. Az ország területe csakugyan fel van oszva, de nemzeti parkok (NP), hanem Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) között. Így hazánk minden négyzetmétere valamelyik NPI-hez tartozik, mint természetvédelmi hatósághoz. Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. egy autóversenyt rendez, akkor ki kell kérje adott területen illetékes NPI, mint term.véd. hatóság engedélyét.

 

Minden NPI-n belül vannak védett területek (ez most kb. 10%, Natura2000-rel együtt 21% lesz).  Védett terület lehet nemzeti park, természetvédelmi terület és tájvédelmi körzet. Védelem foka szerint lehet védett és fokozottan védett. Fokozottan védett területre teljesen megtilthatják vagy engedélyhez köthetik a belépést vagy pl. csak a turistautakra korlátozhatják a mozgást.

 

Namármost. Ha a Havas-féle verseny nem érintett védett területet, akkor is engedélyt kellett kérnie a BNPI-től. Amely, mint hatóság megadhatta az engedélyt, ha nem látta veszélyeztetve a természeti értékeket. Azt is tudni kell, hogy egy engedély kérelmet csak abban az esetben utasíthat vissza a természetvédelmi hatóság, ha azt - akár a bíróság előtt megvédhető módon - alapos indokokkal alá tudja támasztani.

 

Nem láttam a műsort, utálom az engedély nélkül motorozókat és ki nem állhatom a Havast, de el tudom képzeli, hogy nermigen lehetett volna alapos indokokkal alátámasztani az engedélykérelem visszautasítását.

Arról nem is beszélve, hogy a műsor útján sok emberben tudatosítani lehet, hogy az ilyen mókák rendezéséhez szükséges az illetékes NPI engedélye.

 

És egyetértek azzal a véleménnyel, hogy aki ilyen kevés fizuért elmegy egy nemzeti parkhoz dolgozni, az valószínűleg komolyan gondolja a természetvédelmet és nem engedélyez csak azért egy ilyen versenyt, mert szereti a hetihetest.

 

Üdv: Bé

Előzmény: SharkL200 (38)
Labor Creative Commons License 2004.10.18 0 0 51
Szerintem csak azt hiszi ez a ritka, hogy a park a parkoló rövidítése.
Álné Vendel Creative Commons License 2004.10.18 0 0 49

A "Tanár Úr"(?) riportot készített:

Véleményem szerint elég silány egy "oktatótól"....

 

 

Az alábbi beszélgetés Salgó László rendőrtábornok és Havas Henrik műsorvezető között zajlott le a TV2 Mokka című műsorában (részlet):

– Havas: Salgó tábornok úr azt mondja, hogy ez katasztrófa [a műsorvezető itt a képernyőn megjelenő feliratról beszél, amely Salgó titkosszolgálati múltjára utal – a szerk.], olvasta, én nem olvastam, megint titkosszolgálati múlt, nem én írtam, de egyébként amiért foglalkoznak ezért, akkor mégis megkérdezem, hogy abban a beosztásban, hogy Európa főrendőre, számít az, hogy tábornok úr annak idején milyen beosztást látott el, érdekel ez valakit kint? Én nem tudom, csak kérdezem.

– Salgó László, tábornok: Annyiban igen, hogy egy-egy ilyen pályázat megírásánál a teljes életutat meg kell jeleníteni, ez egy európai pályázat, aki írt ilyet az tudja, hogy ez egy meglehetősen kemény, több napos munka, és több tízoldalas iromány, számít az, hogy az embernek milyen gyakorlati tapasztalatai vannak, milyen elméleti tudást halmozott fel a...

– Havas: amit a Magyar Nemzet, meg a jobboldal megállás nélkül emleget, hogy itt nem tudom, a Lezsák-féle jelentést, egyébként tegezzük egymást, most már zavarna, ha nem, de mi nem azért, mert a titkosszolgálatnál vagy a rendőrségnél dolgoztunk, hanem Szegeden egyetemi oktató voltál, na szóval, essünk már ezen túl,

– S.L.: Min? Azon, hogy tegeződünk, vagy?

– Havas.: Nem, hanem azon, hogy amit a Magyar Nemzet, meg a jobboldal megállás nélkül hajtogat, hogy ezért te alkalmatlan vagy, ez, hogy most a Lezsák-jelentés átment a kezeden vagy nem, ez csak úgy eszembe jutott, hogy ez az egyik vádpont. Azért mondom, hogy essünk túl, aztán beszéljünk a szakmáról.

- S.L.: Ez egy rossz imamalom, egy 35 éves rendvédelmi pályán, ha az ember nem 1989-ben vagy 90-ben született és nem 13 vagy 14 éves, sok minden beosztás megtalálta, én a 70-es években és a 80-as évek elején valóban dolgoztam titkosszolgálati területen, amely egy úgynevezett Intelligence Agency, amilyen a Europol, egy hírszerző információkon alapuló szervezet, mint a Europol, ennél kifejezetten előnyös, én pedig ilyen jelentéseket soha nem írtam, mint amiről itt te beszélsz,

– Havas.: Hát nem én, csak idéztem...

– S.L.: Mint értékelő tiszt, elém kerültek ilyen jelentések, amelyek kapcsán nekem az volt a feladatom, hogy a budapesti továbbítás előtt egy kódszámot írjak rá, hogy ezt a táviratokat író továbbírja.

– Havas: Azt hallottuk, amit eddig is tudtunk, de beleestünk ebbe a csapdába, de mindegy, menjünk tovább...

(TV2, 2004. október 18.)

Törölt nick Creative Commons License 2004.10.18 0 0 48

Havas nagyképű, beképzelt alak, és azt hiszi, hogy mindenhez ért. Csak amikor gyakorlati dolgokra kerül a sor (szőlőtelepítés, borászkodás), akkor befürdik. Az, hogy nem eredt meg a szőlője azt bizonyítja, hogy még a megfelelő szakember kiválasztására is képtelen, ha már nem ért ehhez (sem).

 

Végzettségéte (jogász) sem mentette meg a Grespik által indított személyiségi jogi perben. pedig az első tárgyalási napon olyan nagyképűen nyilatkozott arról, hogy zsebében van a győzelem, hogy hánynom kellett tőle.

Ez a terepjárózás meg a nemzeti park területén megmutatta, hogy leszarja a közvéleményt (ezt mondta is a riportban).

Hozzáteszem, hogy nem vagyok terepjáró ellenes, én is szoktam használni olyan kocsikat. Lassan az aszfaltosnak csúfolt kátyúrengetegben is praktikusabb lesz, mert bírja a futómű a kiképzést, a tükörsima utakra tervezett nyugati személyautókkal ellentétben. De erdőben nem jártam még kocsival. Gyalog sokkal több értelme van. 

nagypapi Creative Commons License 2004.10.18 0 0 47
No akkor, csak a korrektség kedvéért:

2002 márc. 1-én 4848,883 km2 volt Nemzeti Park Mo-on, és összesen 8206,27 km2 az összes védett terület (azaz NP + tájvédelmi körzet + természetvédelmi terület). A NP-k területe azóta nem nagyon változott, azaz az ország egész területének kb. 5%-a.

Kis kavarás van a Nemzeti Park Igazgatóságokkal: az ország egész területe valamely NP Igazgatósághoz tartozik, de ez nem azt jelenti, hogy az egész ország egy Nemzeti Park.

 

A Tanár Úr tehát kiválasztotta jó érzékkel az ország egyik legérzékenyebb területét, és ott kért és kapott engedélyt a versenyzésre. Versenyezhetett volna mondjuk az alföld buckái között is, ahol jóformán semmi kárt nem okoz, de ő inkább a Bükki Nemzeti Parkot választotta. Mert megtehette. A riportban egyértelműen azt állította, hogy a Nemzeti Park területére engedték be, azaz nem (csak) a saját területén volt a verseny. Hülye is lenne szétbarmolni a saját birtokát.

 

Még egy érdekes részlet a beszélgetésből, elnézést, hogy nem tudom szó szerint idézni HH-t (pedig egy ilyen klasszikus megérdemelné…):

„Rólunk mindenki azt hiszi, hogy van egy terepjárónk, és megyünk, mint állatok, holott nem: ma is minden versenyző megállt a kilátónál gyönyörködni a kilátásban és fényképezgetni”

Hát ez tök hihető.
ex_lx Creative Commons License 2004.10.18 0 0 46
Még ha legalább buta volna...
Előzmény: Törölt nick (43)
Álné Vendel Creative Commons License 2004.10.18 0 0 45

A tegnapi riportot elnézve, elég gusztustalan volt amit ez a kis senkiházi művelt...  Feleségem Villány környékéről származik, és ott még ma is közröhej tárgyát képzi, amikor Havas nekiállt bort csinálni pár évvel ezelőtt...

bivisz Creative Commons License 2004.10.18 0 0 44
fomb=domb
Előzmény: bivisz (42)
bivisz Creative Commons License 2004.10.18 0 0 42
Szép és jó és korrekt amit leírtál, de vesd össze a valósággal: lassan már nem megy az ember kirándulni, olyan állapotban van a természet. Évekkel ezelőtt kiruccantunk, na abban a barlangban ahol tíz éve kúsztunk-másztunk, most egy hajléktalan kolónia lakott. Gondolom el tudod képzelni. Törvényileg persze minden rendben volt. Havas "tanár úr" meg k* rossz példát ad a "tanulóinak": pénzért mindent lehet. Tudod, ha teszem azt szemétszedő versenyt tartott volna NEM a birtokán, hanem mondjuk a Nemzeti Park területén, az kicsit jobban állt volna nekije. Meg arra asszem nagyobb szüksége is van az erdőnek, minthogy a városi surmók ott teszteljék a négykerékmeghajtást. Ha már olyan laza valaki, hogy városba terepjárót vesz, legalább nézze meg hol túráztatja. Tényleg k* fárasztó már, hogy akárhol van egy kis fomb, valami kancsó odamegy és motocrossozni kezd meg offsho...akarom mondani offroad versenyt rendez. Kb. mint demszky dolgai. Joga ugyan van hozzá, de attól még nem kevésbé ellenszenves az eccer embernek. Pláne ha mindkettő úgy tálalja, hogy le se sz*ja mit gondolnak róla. Ő megvette, az övé, ugye. "A rendezvényen minden törvényi és általában szokásos emberi szabály be volt tartva." -Mi az hogy! Nagyonis!!! Az bisztosssss!!! El tudom képzelni.
Előzmény: SharkL200 (38)
procaliber Creative Commons License 2004.10.18 0 0 41
Bringázni lehet a BNP területén a kijelölt vagy jelzett útvonalakon. A természetőrök akkor szólnak és büntetnek meg ha fokozottan védett térületre tévednél.
Előzmény: Don Palesz (28)
Gábor Andor Creative Commons License 2004.10.18 0 0 40
Sziasztok! Nekem kb. a vérem forrt fel tegnap miközben néztem a riportot, és bár belátom, lehet nem-tárgyilagosnak tekinteni az ott elhangzottakat, mégis...Nekem a "szellemiséggel" van bajom.Legfőképp ennek a p@rasztnak a szellemiségével. "Vettem 1 dzsippet vazze, van 1 saját erdőm is..nosza, mér' ne lehetne franko offroad partit csapni, szólok a cimbiknek is. Amúgy is Tanáruraz mindenki, még ez a bányarém 2.helyezett plasztikmaca is(!!!!!),átruccanok én a BNP-ba is..fszom." Lehet hogy nem ruccant át tényleg a csapat, mint ahogy el is hangzott, de ez a riportból NEM derült ki. Másrészt mindenki egész biztos lehet abban, hogy 1 hammer2 vel NEM az ösvényen fog poroszkálni senki!! Évekig jártam a Bükkbe túrázni, imádom ezt a területet, rengeteg túristaösvényt bejártam már -gyalog, és az utóbbi években tényleg kiveszett a "csend" ezekből az erdőkből..Van itt minden, szemétkupacok mindenütt (ezek nyilván a túrázók, mint én is:((, motorosok, autósok...És amikor már "hivatalból" sem lehet vigyázni ezekre a védett területekre..
ex_lx Creative Commons License 2004.10.18 0 0 39
"Viszont szerintem ha mindenféle szar dűlőúton mennek akkor az semmi gondot nem okoz"

A dűlőút rendszerint azért szokott létezni, mert szükség van rá: vagy az erdészet/vadgazdálkodás számára kell, vagy végszükség esetére (pl. árvizes helyeken a szat dűlőút jelenti az ellátási lehetőséget), nem azért, hogy kiárkolják a kerekek.
Előzmény: Gép-ész (25)
SharkL200 Creative Commons License 2004.10.18 0 0 38

Kedves topicolók!

A médiában sok minden elhangzik, sajnos ez a riport sem volt 100%-ban tárgyilagos ...

Pl. a hétvégi rendezvény NEM érintette a BNP védett területét!!! Több napos szervezés, előzetes térképes útirány egyeztetés, személyes bejárás előzte meg a szombati rendezvényt. A rendezvényen minden törvényi és általában szokásos emberi szabály be volt tartva.

nagypapi: Az ország 9%-a volt védett. 1 hete fogadta el az országgyűlés a Natura 2000 törvényt, ami ezt megemelte kb. 21%-ra. A másik, amit szeintem nem biztos, hogy jól tudsz (vagy értelmezel), hogy Magyarországon 1 cm2 sincs, ami nem NP terület. Az ország teljes egésze fel  van osztva a 10 NP között, így nem nehéz azzal "dobálózni", hgy NP területre tévedt az ember. Bárhol vagy is az országban ,épp NP területen vagy :)

ex_lx Creative Commons License 2004.10.18 0 0 37
"Nem értem, hogy mi a gond? Az engedélyt megkapták. A motorozókkal pontosan az a gond, hogy mivel senki nem tud róluk ezért totál balesetveszélyes,"

Ha csak az volna a gond...
A szobám ablakával szemközt van az a szokolyai domboldal, ahol viszonylag rendszeresen rendeznek motoros rodeókat. Ekkor szalaggal elzárják a területet, tehát senki nyaka nem forog veszélyben. Viszont a zaj a fél falu pihenését lehetetlenné teszi... nem baj, fő az, hogy a keltése valakit pihentet.
Előzmény: Gép-ész (20)
moldvang Creative Commons License 2004.10.18 0 0 36
Azért azt se felejtsük el, hogy Havas a kamerákon keresztül üzent mindenkinek akinek ez nem tetszik, hisszen Őt nem érdekli ki mit gondol róla.
ex_lx Creative Commons License 2004.10.18 0 0 35
"Aztán mit szólnál, ha döglött halak úszkálnának a tó tetején"

Ha nem is pont ez, de hasonló jutott eszembe: Havas fiának kedvenc mókája a jetski... de jót is lehetne pecázni mellette. ;)
Előzmény: nagypapi (12)
CSamu Creative Commons License 2004.10.18 0 0 34

Nem ertitek!

 

Havas Tanar Ur felvasarolja a falusi telkeket, es majd eladja a sok hujenek aki megveszi. Termeszetesen ehez kell marketing is, kis offroad verseny. Kis beszamolo a tvben. Kapcsolatokkal meg lehet oldani.

 

Ja es a riportban azt mondtak, hogy hiba nelkul vegigment. Pedig nem, ugy vontattak ki az arokbol.

b.viridis Creative Commons License 2004.10.18 0 0 33
Helikopterről, komilfó.
Előzmény: TamasS (32)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!