Keresés

Részletes keresés

Probatbicol Creative Commons License 2004.10.24 0 0 56

"Így kell hogy bevonuljon a történelembe."

 

Jé, már kötelező történelemértelmezésetek is van?

Előzmény: Törölt nick (42)
Probatbicol Creative Commons License 2004.10.24 0 0 55

Kíváncsi volnák, tudnak-e a Beszélősökön kívül példátz mondani arra, hogy a mai harsány jobboldalon ki nevezte 56-ot forradalomnak 1989 februárja (Pozsgay) előtt?

 

Szerintem szinte senki. Sőt, élek a gyanúperrel, hogy Bencsik, Tökéczki meg még sokan mások közülük vígan ellenforradalomnak nevezték.

Előzmény: Derek (45)
Probatbicol Creative Commons License 2004.10.24 0 0 54
Nem sok egy picit az a 45? Számolj már utána... Vagy csak habzani tud a szád?
Előzmény: Törölt nick (42)
luciluca Creative Commons License 2004.10.24 0 0 53
Az ismeretlen pék valóban szobrot érdemelne. A mentősök, a kórházak dolgozói szintén. Volt még néhány közüzem (víz, villany, telefon(!)) ami megszakítás nélkül üzemelt. Ők is...
Előzmény: pindiy (51)
Derek Creative Commons License 2004.10.24 0 0 52
Apameknal bevittek a gyarba,igy minden este egy ketkilos veknivel jott haza.
Előzmény: pindiy (51)
pindiy Creative Commons License 2004.10.24 0 0 51

Meg kell, hogy mondjam Derek, igy visszagondolva 56 igazi hősei a pékek voltak.

 

Mert kenyeret a legnagyobb lövöldözés közepette is bementek sütni, az ember meg a golyókat átugrálva ment érte sorbaállni::))))

Előzmény: Derek (50)
Derek Creative Commons License 2004.10.24 0 0 50

"Egyébként az akkor müködő politikai szférának a legkisebb hatása sem volt arra, ami történt.

Volt az ucca pár ezer emberrel, voltak az üzemek ettől sokkal többel, és a zöm otthon nézett ki az ablakon."

 

Pontosan es hallgatta Szabadeuropat,a paraszt meg el volt foglalva az oszi melokkal.Jo, sok helyen hazahajtotta a tszcsebol a tehenet,ami amugy az ove volt,de a legtobb tsz mar Nagy Imre kormanya alatt befuccsolt.

Előzmény: pindiy (49)
pindiy Creative Commons License 2004.10.24 0 0 49

Tele van a tököm azzal a hüje kanonizálással, hogy rá sem lehet ismerni arra az 56-ra, ami valójában volt.

 

Egy frászt akarta bárki is visszadani a gyárat, meg a földet, a megalakuló munkástanácsok egyik legfontosabb alapállása volt a termelő eszközök közös tulajdona.

 

A cél a jugó tipusú rendszer megteremtése volt.

 

Egyébként az akkor müködő politikai szférának a legkisebb hatása sem volt arra, ami történt.

Volt az ucca pár ezer emberrel, voltak az üzemek ettől sokkal többel, és a zöm otthon nézett ki az ablakon.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (42)
figyelő Creative Commons License 2004.10.24 0 0 48

Ez ostoba hőzöngés. Akiknek "saját ünnepeket" javasolsz, semmivel sincs kevesebb közük sem 56-hoz, sem a nemzethez általában, mint neked.

56-ban pedig erős baloldali szellemiség (is) volt - kezdettől végig. Ennek eltagadása reménytelen hamisítási kísérlet.

Előzmény: Törölt nick (43)
Derek Creative Commons License 2004.10.24 0 0 47

"Recsken pl. jóval több volt a szocdem, mint mondjuk az osztályidegen."

 

Amikor Recsk megnyilt az elso beutaltak kivetel nelkul szakszervezeti es szocdem vezetok voltak.

Előzmény: bormester (46)
bormester Creative Commons License 2004.10.24 0 0 46
Ez egyszerű tudatlanság. 1956 legtöbb normál interpretációja (a leghíresebb talán Bill Lomaxé) kimondottan baloldali megmozdulásnak tartja a forradalmat (Lomax odáig megy, hogy a leglényegesebbnek nem is az október 23. és november 4. közt történteket, hanem a munkástanácsok fölállítását, és minimum december végéig tartó ellenállását tekinti).

Az ortodox proletárdiktatúrás kommunisták egyébként is sokkal keményebben bántak mindig is el a velük egyet nem értő baloldaliakkal, mint az "ellenségeikkel". Ellenségekre ugyanis szükségük volt, rivális baloldali áramlatokra viszont a legkevésbé sem. Recsken pl. jóval több volt a szocdem, mint mondjuk az osztályidegen.
Előzmény: Törölt nick (42)
Derek Creative Commons License 2004.10.24 0 0 45
"Nem szabad hagyni, hogy a baloldal saját elképzelései szerint finomítsa a tényeket, és szalonképessé tegye magát a közvélemény előtt.

Ha 45 évig ellenforradalomnak tartották, akkor ezentúl is tartsák annak!"

 

Nem a baloldal tartotta ellenforradalomnak 56-ot hanem az MSZMP hivatalos hatarozata,Az MSZMP azert nem a baloldal onmagaban, sot 89 elott megcsak baloldalinak sem nevezheto, baloldali partta modern ertelemben 89 ota alakult at,mert azert MO-on volt  azelott vagy 800 ezer szocialdemokrata, egy csomo polgari radikalis es mas baloldaliak is akik nem tartottak soha ellenforradalomnak, sot nagyon sok 56 elotti kommunista sem, akik azert tobbnyire baloldaliak maradtak akkor is,hogy a sztalinista diktaturaval szembefordultak.

Előzmény: Törölt nick (42)
naiv Creative Commons License 2004.10.24 0 0 44
Ne felejtsük, H.Cs. csak a helybéli jobboldal töketlensége miatt lehettett polgármester, a MIÉP és FIDESZ kölcsönösségi alapokon álló visszaléptetési egyzeséét a felsőbb pártvezetés elutasította (FIEDSZ). Ezért lett H. Cs. nevető "harmadikként" polgármester.

Horváth Csaba szeretne még egy cikluson kereztül polgármester lenni, ezért próbált egy-két önálló, népszerűnek várható lépést megtenni.

De most részóltak a régi jó elvtársak, egy Mansfeldre pénzt, hülye vagy kisfiam?
Arra a Mansfeldre aki apádat(nagyapádat, anyádat - a kívánt rész aláhúzandó) akarta eltávolítani a hatalomból? Há hülye vagy te tejjesen kisfiam vazzeg, há alig bírtunk visszamászni!
Előzmény: figyelő (35)
figyelő Creative Commons License 2004.10.24 0 0 41
Ezt aztán magyarázhatod...:-)
Előzmény: Probatbicol (40)
Probatbicol Creative Commons License 2004.10.24 0 0 40
Mielőtt eljátszod, hogy nem érted: az újnyilasokkal való közös fellépéssel lett volna gond, nem szegény Mansfelddel.
Előzmény: Woland (39)
Woland Creative Commons License 2004.10.24 0 0 39

El tudom képzelni, hogy fog örülni ennek a közös események a kerület szoci és szadi szavazó tábora::)))

 

Úgy biz', igazad vagyon. Többségüknek gyászos esemény a Mansfeld-szobor avatása, miképpen egész '56 is, úgy november 4. reggeléig...

 

 

Előzmény: pindiy (14)
hot elek Creative Commons License 2004.10.16 0 0 38
A kis öntudatos polgármester.
Előzmény: figyelő (35)
Probatbicol Creative Commons License 2004.10.16 0 0 37

Lassan reagáló agyveleje van, csak egy fokkal jobb, mint Zuschlag.

 

Amúgy pedig szóltak neki tegnap, hogy ne marhuljon már.

Előzmény: figyelő (36)
figyelő Creative Commons License 2004.10.16 0 0 36
A fene sem érti, min kellett gondolkodnia...
figyelő Creative Commons License 2004.10.15 0 0 35

Az Országos Sajtószolgálat az alábbi közlemény kiadására kapott felkérést.



Miért nem mondok beszédet Mansfeld Péter emlékművének avatásán?


Közeledik egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, október 23-a. Tavaly októberben kezdeményeztem, hogy ezen a napon a politikusok és a polgárok politikai hovatartozástól függetlenül, közösen ünnepeljék a nemzet hőseit, azokat, akik azért a szabadságért áldozták életüket, amelyben ma élhetünk.

Ennek jegyében, mint a kerület polgármestere, szerettem volna felszólalni a Fidesz Széna téri nagygyűlésén. Kezdeményezésem azonban süket fülekre talált Orbán Viktornál. Ekkor elhatároztam, hogy soha sem követem a Fidesz elnökének példáját, ha felkérnek, minden demokratikusan gondolkodó és viselkedő polgártársammal kész vagyok együtt ünnepelni.

Különösen így gondolom, ha egy olyan fiatalemberre emlékezünk, akit azért küldtek a halálba, hogy példát statuáljanak mindazoknak, akik megkísérlik megkérdőjelezni a fennálló hatalmat. Mansfeld Péter nem született hősnek, egy második kerületi kamasz volt, akinek azért kellett meghalnia, mert gyermekből felnőtté vált a börtönben. Olyan fiatal felnőtté, akinek volt bátorsága szembeszállni a diktatúra elnyomó gépezetével. Gyilkosait ez tette kérlelhetetlenné. Ezért lett Mansfeld Péter a diktatúra kegyetlenségének jelképe. Mansfeld Péter megérdemli, hogy szobrot állítsanak neki kerületünkben. Emlékéhez nem lenne méltó, ha egyetlen szélsőséges politikai csoport sajátítaná ki magának.

Ezért döntött úgy a második kerületi önkormányzat, hogy támogatja a szobor felállítását. Ennek a szobornak kerületünkben van a helye, a kerület polgármesterének pedig megtisztelő kötelessége, hogy a szobor avatásán tisztelegjen kerületünk egykori polgárának emléke előtt.

Amikor elfogadtam az ünnepségre a meghívást, még nem tudtam, kikkel szerepelek majd együtt. Mára azonban kiderült és a Magyar Demokrata című lap legfrissebb számában megjelent hirdetésben is olvasható, hogy olyan személyiségek társaságában kellene beszédet mondanom, mint Döbrentei Kornél, Bayer Zsolt, Bencsik András és Lovas István, akik, véleményem szerint, régóta mérgezik a magyar közéletet és összefogás helyett nemzetünk szétzilálásán munkálkodnak. Még a résztvevők "impozáns" névsorát megismerve is arra készültem, hogy elmondom a beszédemet, amely nyilván más szellemiséget képviselt volna, mint azoké a jobboldali személyiségeké, akik előszeretettel sajátítják ki 1956-ot. Utóbb azonban úgy döntöttem, hogy ezzel a körrel sem személyes, sem pedig politikai közösséget nem vállalhatok, s ezért lemondom a szereplést. Úgy vélem, ezek közül a személyek közül többen olyan kijelentéseket tettek - az elmúlt napokban is -, amelyek számomra elfogadhatatlanok. Továbbá az is motivált a felkérés lemondásában, hogy esetleges fellépésemmel épp a megosztást erősíteném a nemzeti ünnepen, amely ellentétes az elveimmel és a szándékaimmal.

Ugyanakkor elhatároztam, hogy október 23-án, egy másik időpontban ellátogatok Mansfeld Péter szobrához, mégpedig olyan emberek társaságában, akik ismerték Mansfeld Pétert, s akik ugyan nem azon a politikai oldalon állnak, ahol én, de tenni akarnak a megosztottság ellen.

Horváth Csaba
II. kerületi polgármester

figyelő Creative Commons License 2004.10.15 0 0 34
No: Horváth Csaba mégsem mond beszédet.
spooler Creative Commons License 2004.10.15 0 0 33
A Lenin-mellszobrokat még tartsd kicsit, szerintem fog még emelkedni az áruk...
Előzmény: Nagybányai Dunyhás Döme (20)
pindiy Creative Commons License 2004.10.15 0 0 32

Ez nem szimpla karrierista, ez egy hüje karrierista.

 

A kettő között mentális különbség van.

Előzmény: Probatbicol (21)
pindiy Creative Commons License 2004.10.15 0 0 31

Nem igazán probléma, hogy proletárdiktaturás Lakatos et közelije a kis Lendvai aláírta, hogy ő is egy Szálasi volt.......

Előzmény: zöldász (30)
zöldász Creative Commons License 2004.10.15 0 0 30
Mi a baly szocialista részről a közös nyilatkozat aláírásával?
Előzmény: pindiy (2)
spooler Creative Commons License 2004.10.15 0 0 29
Igaz, a bayer már akkor demokrata volt, mikor a népszabadságnál dolgozott, és az újságban jelentek meg a szocialista ideológiát terjesztő és istenítő írásai. Ezek után nem csoda, ha együtt lép fel egy ex-szexfotós MSZP taggal.
Előzmény: Törölt nick (24)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2004.10.15 0 0 27

Ejnye szakall, örülhetnél, hogy összenő, ami összetartozik...

Előzmény: Törölt nick (24)
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2004.10.15 0 0 26
Most add el a cuccot, mert ha még felavatnak egy-két szobrot abban a kerületben, akkor igencsak lemegy az ilyen holmik ára, ahogyan a kínálat megnő, ugyebár....
Előzmény: Nagybányai Dunyhás Döme (20)
Gerenda Creative Commons License 2004.10.15 0 0 25
"Lovassal, Bencsikkel, Bayerral semmi gáz nincs, demokraták mindannyian"

De ugye azért legalább magadnak bevallod csendben, hogy ha ezért a kijelentésedért körberöhög a tömeg , akkor az nem véletlen?
G
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.15 0 0 24
Lovassal, Bencsikkel, Bayerral semmi gáz nincs, demokraták mindannyian, de mondjuk, az viszont szégyenletes, hogy egy pasas a kommancsnáci pártból, a gyilkosok utódpártjából ott van. Mondjuk ha többszörösen elhatárolódik mind az MSZMP-től, mind a Cuslág féléktől, akkor rendben van, de addig? Jó lenne végre egy igazi szociáldemokratát látni, de félek, ez még egy-két választási ciklus.
Előzmény: Indián (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!