Keresés

Részletes keresés

soltika Creative Commons License 2006.07.05 0 0 67
Asszem idelye felhozni ezt a topicot, mert megint teljes hangerővel vinnyognak, nyekegnek az állam csöcsére rácsatlakoztatott kiváltságos és a nagy átlagnál jóvalta nagyobb zsét és kedvezményeket kapó, az adófizetőkre rátelepedett here rétegek!

zuglo_14 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 66
Felhoztam:-)
hot elek Creative Commons License 2004.10.14 0 0 65
Tényleg nincs piaci értéke az emberi életnek, de mi kidolgozzuk. "Mi különös emberek agyunk.."
Előzmény: Geyza (63)
soltika Creative Commons License 2004.10.14 0 0 64

Hi, Te csak a pijacosstand egyik oldaláról beszél, ahol az eladók állnak, a másik oldalán ott vagy Te is.

Szerintem vásárlásnál Te is költség/haszon elemzést végzel:-)))

Előzmény: Geyza (63)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 63
A mai divatos, egyedül elfogadott, trendi (tessék választani!) gondolkodás engem ugyanannyira bosszant, mint az, amit annak idején a szocializmusban tömtek a fejünkbe. Abban az értelemben nem különböznek ugyanis, hogy bizonyos dolgokat egyszerűen nem szabad megkérdőjelezni. Ilyen manapság pl. az, hogy a piac ítélete tökéletes. A piacgazdaság valóban fantasztikusan hatékony abban az esetben, ha költség-nyereség optimalizálásról van szó és a piac törvényei tökéletesen működnek. De nyilvánvalóan erről csak abban az esetben lehet szó, ha a piac minden terméke pénzben kifejezhető értékkel bír. De az emberi élet, egészség, tiszta környezet értéke pl. nem fejezhető ki pénzben. Mert mennyit ér pl. Kovács János élete? A kérdés értelmetlen, válaszként 3 cent vagy 3 milliárd dollár ugyanúgy értelmetlen. A piacon ugyanis se olcsón, se drágán nem vehető meg K.J. élete. De ugyanez a helyzet pl. a tiszta vízzel vagy levegővel is. Annak, hogy lesz-e mondjuk 50 év múlva tiszta víz v. levegő nálunk, annak most semmi piaci értéke nincs, ezért nem szorít bennünket a takarékosságra semmi. Ennek ellenére sokunk számára nyilvánvaló, hogy jó lenne ezeket az értékeket megőrizni a következő generációk számára. Ez pedig csak államok politikai döntésével oldható meg, akár a piac törvényeivel való szembeszállás árán is.
Előzmény: Geyza (61)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 62
Először is nyilvánvaló, hogy itt szó sincs piaci értékítéletről, az orvosprofesszor esetében semmiképpen sem, de Csányi Sándor esetében is vitatni lehet. Piaci értékítélet ugyanis ott van, ahol a kereslet és kínálat határozza meg az árat. Én is vitatkoztam szomszédaimmal, akik azt mondták, röhej és teljesen igazságtalan dolog, hogy a házunkban levő (régi építésű) 80 nm-es, garázs nélküli lakásért 40 milliót fizetett valaki. Ugyanis a saját pénzét költötte az illető, ha talált volna jobb ajánlatot, nyilván másik lakást vett volna. Ez teljesen szabályos, piaci ár volt. Az viszont, hogy az állam mennyit pénzt ad az egészségügynek, azaz mennyit keres pl. egy orvosprofesszor, politikai döntés. Miért lenne mindenképpen rendben? Egy politikai döntésnek 100-féle eredménye lehet. A Te írásaidban önellentmondás az, hogy az állam egyik politikai döntését - hogy tudniillik ilyen vagy olyan szociális jellegű döntéseket hoz - kritizálod, míg azt, hogy az orvosprofesszornak nevetségesen alacsony fizetést ad, megfellebbezhetetlennek tartod. Milyen alapon?!
Előzmény: Geyza (61)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 61
OFF Több részletben válaszolok, mert itt sajnos nem működik a szerkesztő rész, így minden összefolyna, ezért nem tudok egy levélen belül tördelni. ON 1. Azzal mindenki egyetért, hogy a felesleges bürokráciát csökkenteni kell. Itt most olyanokon van vita, hogy azért, mert "a piac" mondjuk ezerszeresére értékeli Csányi Sándor monkáját egy orvosprofesszoréhoz képest, ez okvetlenül rendben van-e.
Előzmény: Törölt nick (58)
n0ri Creative Commons License 2004.09.23 0 0 60
Ezek nagyon izgalmas kerdesek, de ez a topik inkabb arrol szol, a kozszolgalat valoban az a kulonleges munkakor, ahol nem szamit, a vallalkozas (allam, azaz adofizeto) hany embert kepes eltartani, hanem annyi kell, ahanyan eppen vannak.
Előzmény: aamen (57)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 59

aamen kartács, pontosan elmagyarázta azt amit én olyan "nemes egyszerűséggel "fejeztem ki. Kicsit sem gúnyolódott ráadásul. A birkapásztoron meg pláne nem. Tudod mennyit keres ma egy hozzáértő juhász? (ráadásul alig találni ilyet) Nem szakképzettet írtam, szándékosan.

 

Előzmény: Geyza (56)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 58

Olvasd el talán mégeccer amit írtam...

...mert szerintem is lejárt.

Lehet nem jól fejeztem ki magam.

 

Az állam annyira értékeli (le) az orvosprofesszorát amennyire akarja. Az OTP részvényesei meg annyit szavaznak meg Csányinak, amennyit akarnak.

Így van ez rendjén.

 

 

Előzmény: Vajk (52)
aamen Creative Commons License 2004.09.23 0 0 57
"Lehet hülyeségeket írni birkapásztorokról, meg gúnyolódni, de mire jó? Tényleg."

eszem agaban nem volt gunyolodni, ha megis ugy erzed, akkor bocs.
Előzmény: Geyza (56)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 56
A legfontosabb, amit nem tanultak meg az emberek a szocializmusban, hogy a világ nem fekete és fehér. Azt, hogy kapitalizmus vagy ha úgy tetszik piacgazdaság igen tág fogalom. Belefér a XIX. századi Angliától a XXI. Svédországig sok minden, pedig ezek erősen különböző dolgok. Lehet hülyeségeket írni birkapásztorokról, meg gúnyolódni, de mire jó? Tényleg.
Előzmény: aamen (55)
aamen Creative Commons License 2004.09.23 0 0 55
"Foxi-maxi rulez. A demagógia vetése nem hullott terméketlen talajba."

anno tanultuk cocializmus politikai gazdasagtanabol, hogy mennyivel is magasabbrendu a cucalizmus amikor mindenki a munkajaval ertekaranyosan kapja a fizetest, annak tarsadalmi hasznossaga alapjan, es nem mint a rothado kapitalizmusban, ahol szuk retegek birtokoljak a javak nagy reszet, kolti el a jovedelmek nagyobb reszet, es mivel birtokoljak a termeloeszkozoket, a szeles neptomegek ki vannak nekik szolgaltatva, es hat az eletkeptelen torzszulemenyt a kapitalimust ezt bizony el fogja soporni a vilagforradalom, peldaul eppen ezert, mert a szeles neptomegek is szeretnenek munka meg ertekaranyos jovedelemhez jutni, meg hasonlo zocsegek:-)
Előzmény: Geyza (54)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 54
Foxi-maxi rulez. A demagógia vetése nem hullott terméketlen talajba.
Előzmény: aamen (53)
aamen Creative Commons License 2004.09.23 0 0 53
"figyelembe véve egy orvosprofesszor fizetését, nem vagyok benne biztos, hogy Csányi Sándor jövedelme arányos-e munkája értékével"

ha en felveszek egy birkapasztort, akkor az alapjan alkudjuk ki a fizeteset, hogy milyen ugyesen terelgeti a birkat fel-ala, halgat-e ra a puli, milyen minosegu es mennyisegu gyapju jon le a birkakrol, milyan egeszsegi allapotban vannak azok, nem dul-e ossze a karam. nem szempont a birkapasztor fizetesenek megallapitasanal egy orvosprofesszor vagy eppen a csanyi sandor fizetese, mert a dolognak semmi koze hozza.
amikor az otp reszvenyesek megallapitjak a csanyi sandor fizeteset, akkor megnezik milyen osztalekokat fizet az otp, milyenek a reszvenyarfolyamok, milyen vagyont birtokol az otp, es ez alapjan dontenek, es nem foglalkoznak a birkapasztor, vagy az orvosprofesszor fizetesevel, mert semmi kozuk hozza.
amikor a magyar allam megallapitja az orvosprofesszor fizeteset, akkor annyit ad, amennyi jut, es megintcsak nem foglalkozik a birkapasztor vagy a csanyisandor fizetesevel, mert semmi koze hozza.
Előzmény: Geyza (46)
Vajk Creative Commons License 2004.09.23 0 0 52
hej,te patikus, az a szlogen, hogy mindenki annyi fizetést kapjon, amennyit megtrermelt, na az már lejárt...
Előzmény: Törölt nick (48)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 51
Ugyanis a Te rendkívül árnyalt, szofisztikált érveléseddel modhatnánk így is: Az állam ilyen szociális rendszert tart fenn. Pont.
Előzmény: Törölt nick (48)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 50
Én ugyanis évekig éltem (Nyugat-) Németországban. Ott az orvos (nem is beszélve a -professzorról) egy igen magbecsült foglalkozás anyagilag is. Viszont érdekes módon, a Sparkasseban (a "népi pénzintézet" = OTP) tartott pénzem kamata valamivel meghaladta a levont díjak összegét. Mert pl. ott a tartós megbízások ingyenesek voltak. Emiatt (is) biztos vagyok benne, hogy egy ottani orvosprofesszor fizetése nem volt annyira alatta a Sparkasse vezérigazgatójénak. Persze a német az nem ilyen tökéletesen működő piacgazdaság. A Te differenciált világképed valamilyen kifordított marxizmusra emlékeztet.
Előzmény: Törölt nick (48)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 49
DE jó! Ezek szerint a világ ilyen egyszerű! Hurrá!
Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 48

 Azaz például figyelembe véve egy orvosprofesszor fizetését, nem vagyok benne biztos, hogy Csányi Sándor jövedelme arányos-e munkája értékével

 

Az állami klinikák és kórházak professzorainak juttatásást a tulajdonos állam, ennyire értékeli.

Csányi Sándor fizetését a részvénytulajdonosok ennyire értékelik.

 

Pont.

 

Előzmény: Geyza (46)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 47

Hátha te megérted?!

 

Egy dolog a gyógyszer piaci ára, és teljesen más dolog, hogy ebből az árból, mennyit fizet a néni, és mennyit a társadalombiztosítás, mert ez már szociálpolitika. Mert amikor a gyártókat 15%-os árcsökkentésre kötelezték, akkor a szociálpolitikát építették az árba. Pontosan ugyanúgy, mint ahogyan most az állam által adott kamatkedvezményeket, ami színtiszta szociálpolitika, most visszaterhelei a bankokra, azaz a bankok "fizetik" az állam szociálpolitikáját.

 

Előzmény: Geyza (46)
Geyza Creative Commons License 2004.09.23 0 0 46
A szociális alapon alacsonyan tartott gyógyszerárakról 1-2 ember tudna Neked beszélni. Nem túlzás, hanem mindennapi valóság, hogy az öreg néni azt a gyógyszert veszi meg, amelyiket ki tudja fizeni, nem azt, amelyik fontos. Tényleg az lenne az ideális társadalom, amelyik magára hagyja az embert, aki nem elég ügyes/okos/szerencsés és netán drága műtétre lenne szüksége, az dögöljön meg? Most a "piac" vált olyan bűvszóvá, ami előtt hasra kell esni, akárscak régebben a szocializmus volt. A szociális piacgazdaság az, ami felé kellene mennünk, ahol természetesen engedik érvényesülni a magánvállalkozókat és meg van engedve a vagyonosodás, de működik a társadalomban a szolidaritás és a szociális háló. Többek között azért is jogos ez az igény, mert a pénz eloszlása nem biztos, hogy a társadalmi hasznosság elvét követi. Azaz például figyelembe véve egy orvosprofesszor fizetését, nem vagyok benne biztos, hogy Csányi Sándor jövedelme arányos-e munkája értékével. Mert OK, nyilván sokkal-sokkal fontosabb az ő tevékenysége, de ennyivel?! Mondjuk Bill Gates letett valamit az asztalra a vagyonáért. De Csányi?
Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 45

"...se a kepviselok se a polgarmester nem kapnak egy fillert se, hiszen ez egy onkent vallalt tisztseg...."

 

Csabai Lászlóné, önmérsékletre szólította a fel a polgármestereket és az önkormányzati képviselőket a saját maguk számára kiosztott milliós-tízmilliós prémiumok tekintetében, hiszen a polgármesterek és képviselők fizetését, már méltányos(magas?) szintre emelték. 

:-(


 

Előzmény: aamen (43)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 44

"...szociális alapon akarunk megmenteni állami munkahelyeket..."

 

...amikor szociális alapon tartjuk alacsonyan a gyógyszerárakat

....villanyt, gázt

...térítésmentes, alanyi jogon járó juttatásokat

...kedvezményezett lakáshiteleket

...nyugdíjjal felérő rokkantosítást(szociális alapú munkanélküliség kezelés)

...stb

 

 

Amíg ezektől a ballasztoktól nem szabaduluk meg, addig a munkaerő nem fog pickonform módon mozogni, sem térben em időben.

Az árak és bérek sosem kerülnek piaci alapra a pictorzító hatások (szociálpolitika) következtében.

Az adók magasak maradnak, hogy valaki(k) azaz mi adófizetők,kifizessük a térítésmentes ellátásokat és juttatásokat. ű

Most éppen a bankokra terhelték, a kedvezményes lakáshitelek, elveiekben az állam által garantált kamatkedvézményét.

 

 

Mondja már meg valaki, mi értelme van ennek?

 

Ma reggel hallottam valamelyik TB-ben, hogy a BKV, "közlekedési adót" javasolt, ami ne lenne sok, csak a munkáltatók alkalmazotti bérköltségének 1-2%a!! Merthogy az állam nem ad több támogatást a jegyekhez és a bérletekhez, de a BKV-t se engedi, hogy emelje azokat piaci szintre. Ahogyan a MÁV is ebben a cipőben jár!

 

Norrmááállííííís????

 

 

Előzmény: n0ri (42)
aamen Creative Commons License 2004.09.23 0 0 43
"6-700 lelkes falunak kell önkormányzat(polgármesterestül+ adminisztráció+bélyegnyalogatók)"

mert megtehetik, gazdag orszag vagyunk:-)
amit lattam a csoro nemetorszagban, ca. 1500-as kozseg, kerdeztuk hogy van ez a helyi hivatalokkal, mondtak, hogy ok ilyesmit nem engedhetnek meg magukkal, ot szomszedos falu allt ossze es alkotnak egy kozos onkormanyzatot, kozos iskola is van, es ebbol az alkalombol hogy nemtomhany eve igy osszeallt az ot falu, minden evben egyhetes sorsatras buli van megunnepelni hogy milyen jol osszeegyesultek.
ugyanezt ugy lattam a csoro ausztriaban, az ca. 2000-es kozseg stajerorszagban, ok buszken mondtak hogy van sajat polgarmester, meg onkormanyzat, meg kepviselok, kerdeztuk, nem tul draga-e, mondtak, de bizony, az operativ ugyekre osszealltak harom szomszed faluval es tartanak fenn kozos sleppet (ez gondolom a jegyzo es az adminisztracio lehet), ez valoban draga mert csak harom falu allt ossze tobben jobb lenne mert az olcsobb, de onkormanyzatuk nekik a faluban az kulon van, a t. kepviselok elen a polgarmesterrel minden vasarnap felhuzzak a borgatyat, megjelennek a kocsma kulontermeben, es addig uleseznek amig sorrel birjak, ha meg barmifele esemeny, rendezveny van, akkor megintcsak borgatyat huznak es mennek, reprezentalnak, felvonulnak, beszedet mondanak, hogy ok az onkormanyzat, stb., termeszetesen ezert se a kepviselok se a polgarmester nem kapnak egy fillert se, hiszen ez egy onkent vallalt tisztseg.
Előzmény: soltika (39)
n0ri Creative Commons License 2004.09.23 0 0 42
Tokeletesen egyetértek Soltikával. Engem elképeszt, amikor szociális alapon akarunk megmenteni állami munkahelyeket. Ki a bánatot érdekelt ez, amikor sorra tönkrementek a nagy iparvállalatok, tervezőintézetek? Tudomásul kellett vennünk, hogy esetleg új szakmát kell tanulnunk, vagy olyan szintre hozzuk a nyelvtudásunkat és szakmai ismereteinket, hogy a külföldi befektetőnek megérje minket alkalmazni, vagy új piacon megálljuk a helyünket. Ez a helyzet a közalkalmazottnál is. Ha szükség van rá, maradjon, ha nem, akkor neki is végig kell azt csinálni, amit nekünk. Ez nem irigység, hanem szimpla tény.
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.23 0 0 41
Soltika! Akkor miert nem koltozol ki a Fincivel egy apro faluba vagy tanyara? Nem akarod netan elvezni azt a gyongy eletet masok penzen? Ennyire altruista lettel? A Fincit kerdezted mar errol?

Mercader
Előzmény: soltika (39)
soltika Creative Commons License 2004.09.23 0 0 40

Már várom hogy a karcagi kórházban történt disznóság miatt, mikor fogják elbocsájtani az éppen szolgálatban levő ápolónőciket. Gondolom a szemét dokkancs éppen a vállalkozási idejében volt itt is és natürlich hogy nem felel semmiért.

Szóljon már valaki annak a presbitériumi főtanácsadó Varga Mihálynak hogy az ő körzete:-(

soltika Creative Commons License 2004.09.17 0 0 39

Hi, a 60 milleros Nagy Britániában 900 önkormányzat van !

A 10 milleros Magyarországon 3200 !!!

6-700 lelkes falunak kell önkormányzat(polgármesterestül+ adminisztráció+bélyegnyalogatók), kell iskola a 20 gyereknek(+3 pedagógyis+gondnok+ takarító), kell posta, kell vasút, kell orvosi rendelő, kell villany, kell víz, kell toronyóra láncostól + stb....

Ha kell nekik akkor fizessék meg, de ne a másik zsebikéjére játszanak rá !

 

Nemrég olvastam hogy Angliában, egy pár lelkes kis falucskában, egy idős házaspár az ötvenedik házassági évfordulójára kapott elektromos árambekötést.

Az időközben Lottónyertes lányuk fizette a költségeket, cirka 300.000 Fontot !

Addig nem volt villany a környéken !

Előzmény: Törölt nick (37)
noir2 Creative Commons License 2004.09.16 0 0 38

ugye te Bp-i vagy?

 

a másik: a szociális foglalkoztató, nem köztisztviselői állás, és nem az állam bá'nak kell eltartani a népét, hanem a nép tartja el az államot

Előzmény: Törölt nick (37)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!