Hú lakik egy régi jó cimborám Faddon, neki is Bigje volt, tervezem, hogy meglátogatom. Ne vedd készpénznek, mert az ilyen ötleteim általában ötletek maradnak, de ha megyek hétköznap teszem, akkor le tudsz jönni a motorhoz?
Ja a kéményre azt akartam mondani, hogy ez a hosszú cső nem gyári felfogatással is rezonálhat rendesen. Esetleg próbáld meg a végdob vázhoz menő felfogatását üzemmeleg állapotban meglazítani és megnézni, hogy feszül-e, lehet az rezonál be.
Így talán jobb egy kicsit, hogy motorfék felől odatapasztottam. Palmatex megfogja.
Nekem is ilyen háztáji kéményem van, bár nekem gyári a leömlőcső, ahhoz van passzentva egy valami sportmotor karbon kémény.
Én is agyalok itt festésen meg matricán, de terepen leütni meg sajnálom utána.
Nem ez a legjobb utcai motor a világon.
De nem az a fő baja, hogy nem odavaló a futómű, meg nincs erő ha sietni kell, hanem hogy ennek a típusnak már beverték az utolsó előtti koporsószeget, azzal, hogy minden megszűnt hozzá.
Most a Slingshot last shotját éljük. A padlásról mindent belepakoltam most amit az évek alatt felhalmoztam. Vigyázz rá.
Talán szelepet még lehet venni vesrah-ot vettem vagy 2 éve, működik. Más körülbelül semmi.
Van ebayen egy pár használhatatlan alkatrész néha.
Legyen szelephézag akkor van esély, hogy sokat elmegy gond nélkül.
Ja még egyet felejtettem el, de kérdezted, talán a váltó áttételezése ugyan az, de a primer hajtásé változott 90ben vagy 91ben.
Asszem nekünk az hosszabb lett, a végáttétel meg rövidebb. Nektek 15:48 a gyári végáttétel, nekünk keg 15:47. Én használtam egyedileg gyártott 45ös hátsó kerékkel, hogy majd hosszú távon jó lesz. Szo-szo elvan vele, de aztán rájöttem, hogy nem kell ezzel hosszú távokat mennem. Terepre meg a 47es hátsó lánckerék pont jó.
Bonyhádon lakom, de a motor Sióagárdon van. Szekszárdtól nem messze van mindkét település. Igen ez 750-es. Egyébként pont egy yamaha FZ6-osom volt. :) Mondjuk azon is el tudtam zsibbadni.
Terepen még nem mentem vele. Pont lecseréltem a durva terepmintás gumit egy félterepre. :)
Rakok fel egy képet. A háttér szar azt elhomályosítottam. Van még rajta pár esztétikai hiba. Később szeretném még lefestetni meg matricázni. A matrica szett már megvan csak festés most tolódik. :)
Igazából pont azt szeretem benne, hogy karakteres nagy rezgése van nem finom zsibbasztó. Én egyszer mentem egy sor4 600 fazer el azon mindenem elzsibbadt 15km alatt. Akkor állapítottam meg, hogy mi legjobb páros vagyunk a BIGel, jövőre lesz 20 éve nálam.
Fordulat? 3000 alatt nem szeretem nyektetni, bár 1500ról ott van minden nyomaték eltol, de az nem kíméli a váltót. Enyém 2x volt nálam széthúzva először 2008ban akkor kapitális motorkárok miatt, most másodjára meg január óta piszmogtam rajta. 50e kmet ment el.
Ha úton megyek 3000 fölött használom, ne essen alá. Mittom én hol váltom el. Terepen meg ahogy koadja. Van, hogy fél szemmel látom már piros körül van a fordszám.
Én nem szeretek egyébként közúton motorozni, veszélyes.
Ez 750es? Azzal csak 1x mentem kb 25-30 éve mikor a legelsőt kipróbáltam. Nem sokat és nem is emlékszem, csak az, hogy egy állat volt és fülig ér a szám most is ha rágondolok. Amúgy minden pillanatára emlékszem.
Egy srác hirdetett egy kéket, már azt sem tudom hol valahol pest körül. Felhívtam, hogy egy vasam sincs rá de ilyet akarok majd egyszer, hogy megnézhetem-e. Mondta, hogy persze, bejött értem a koleszhoz, saját pénzén kivitt magához és habár csak megnézni akartam adott egy bukót, hogy akkor menjek vele. Máig nem értem a szitut, de nagyon jófej volt. Ha valaki magára ismer, jelezze :-)))
A menesztő gumikat kicsit meg szoktam tuningolni valami belsővel, talán csak a biciklié fér bele. Nem tudja rángatni a láncot annyira, nem caapkoda oda a lengőkarhoz, meg akárhová. Köv hszbe rakok képet.
Hát ezeknek a beállításoknak egyedül nem merek nekiállni. Bár sok mindent megszerelek de magához a motor részhez soha nem merek hozzányúlni. A gépkönyvben részletesen le van írva minden szervíz menete, de valahogy félek tőle.
Az alap szervízt én magam megcsináltam (gyertya, olaj, olajszűrő, levegőszűrő), a fékbetét cserénél már kértem egy kis segítséget, az első hátsó kerekeket is kiszereltem magam, a gumi csere miatt. Szóval egy két dolgot megcsinálok.
Említetted a balance láncot. Annak van valami jele ha az laza? Rendellenes hangot a motor felől nem hallok. Viszont nekem eddig sor négyes motorom volt, ez ugye egy hengeres és hát van rezonancia bőven. Nem tudom, hogy ez a normál mert ilyen és kész, vagy van valami gondja. Hallottam már mindenféle történetet hogy a lánckeréktől kezdve az első futóműig minden csinálhat rendellenes rezgést.
A hátsó kerékagyban a gumi menesztőket is kicseréltem és hát új gumi is van rajta. A lánc és a lánckerék szerintem jó. Amikor csak simán gurulok behúzott kuplungnál simán fut. Tehát a futómű gondolom jó.
Alacsony fordulatról (2-3000) gyorsuláskor jelentős a remegés de ez talán érthető, aztán magasabb fordulaton már kisimul, de még ott is érezhető. Lehet hogy ez ilyen, azért mégis csak 35 éves technika, bár nem rossz hozzáteszem. Jó lenne másikat is kipróbálni, de ilyen nem sok fut az utakon. Én még csak most ismerkedem vele, pár kilóméter van még csak mögöttünk, majd elválik hogy milyen hosszú lesz az együttműködés. :)
Normál menetben te milyen fordulaton használod? Úgy értem meddig forgatod, vagy milyen a legkellemesebb utazó tempója, fordulata? Mondjuk azt nem tudom hogy a 750-ben és a 800-ban ugyanazok-e a váltó áttételek. Kb. 20 kilómétert mentem és totál lezsibbadtak a kezeim, főleg a jobb. Lehet hogy nagyon szorítottam. :)
Ez így nagyon jó, én is így szoktam indítani hidegen, hogy fordít párat és aztán engedem el a dekompresszort. Melegen már nem feltétlenül kell. Meg nekem már villanyos a dekompresszor, magától húzza be egy elektromágnes, csak raktam rá egy gombot, amivel leállításkor illetve hidegindításkor én is tudok dekózni.
Nagyon fontos, hogy a szelephézegokat ellenőrízd, nem baj ha 6ezrenként ránézel. De a régi Bignél 12ezret írt a könyv, nem véletlen vették le 6ezerre a miénknél már.
A hengerfej ugyan az. A szelephézag is beszédes nekem, hogy a régi Bignél 0,05 re kellett állítani a szívó kipufogó mindkét hézagot. Ugyan azzal a hengerfejjel nekünk már 0,08-0,13 szívó; 0,15-0.20 a kipufogó. Ezek a számok már jobban hasonlítanak a más motoroknál alkalmazott megszokásokhoz. Változtattak rajta, szerintem túl sok szelep esett be.
Szerintem érdemes lehet ezeket az új értékeket tartani.
A balance lánc meghúzását is levették 12ezerről 6 ezerre. Ez bonyolultabb hadművelet már, én nem a rugójára szoktam hagyatkozni, hanem a kezemmel nézem, nem túl laza de nem is feszesre állítom az állítócsavarral.
Ezt tudtam. Úgy szoktam leállítani. Az indításra meg több verziót láttam már. Van aki egyszer behúzza és visszaengedi és utána indítózik, és van aki behúzza indítózik és közben engedi rá. Én az utóbbit csinálom.
Alapvetően ott normál üzemben lehet ilyen olajos vizes szmötyi.
Le kell dugózni és néha kinyitni, hogy kifollyon ez a víz és ne kajálja meg a motor. De nem lehet nyitva, mert akkor koszt szív be a motor.
Nekem gyárilag elég rövid csövecske volt a légszűrőnél lévő T elosztótól lefelé gyárilag. Nem lehetett hozzáférni a vakdugóhoz, hogy kivegyem és kicsöpöghessen a szmötyi belőle. Kicseréltem hosszabbra, így több lötyi fér el benne, meg ki is bírom nyitni néhanapján bontás nélkül.
Mivel új vagy gyorsan elmondom, hogy a motort a dekompresszorral kell leállítani, mert az utolsó kompresszió ütem visszalöki a dugattyút akkor csattan minden indító fogaskerék és el szokta törni. Már nem kapható a motorhoz _semmi_ ezért érdemes vigyázni rá.
Én úgy szoktam, hogy először lekapcsolom a gyújtást és utána, de azonnal húzom a dekompresszort, hogy a szelephimbát se veressem szét vele.
Köszönöm a segítséget. Akkor ennek pontosan utána nézek. Ha jól értem egyik sem jelent jót. Majd figyelem hogy a következőkben is lesz-e. Most volt olajcseréje nem tudom ez számít-e.
A vakdugó hova kell pontosan? Azt nem értettem. Ha ezt ledugózom akkor hogy jön ki rajta bármi is?
Ha a légszűrőházból látod indulni a csövet akkor ez a kartergáz szmötyi lecsapató ülepítő része.
Nekem 91es 800asom van, ennek más a légszűrőháza, de szerintem neked is egy T elosztó van a légszűrőház előtt és a cső igazából a szelepfedél bal elejéből indul.
Ha ez csöpög az 2 dolgot jelent.
1.: volt benne valami vizes olajhabos dudva ami a meleg hatására eltávozott most.
2.: nincs benne a cső végében a kötelező vakdugó, így a saját kartergázának elszívása mellett/helyett szűretlen levegőt is szív be alulról a porból.
Suzuki Dr 750- nél egy 20km-es kör után ahogy megálltam a hátsó kerék elött valami csöpögött ( Lehet folyamatosan csöpögött csak menet közben nem láttam).
A hátsó rugónál jön le valami fekete cső, valami túlfolyó. De hogy az mi? Úgy néztem hogy nem olaj és nem is üzemanyag. Az akkumulátor szellőzője pedig a másik oldalon van. A levegőszűrő házból jöhet talán?
Lenne egy olyan kérdésem hogy DR 750 S - nél az akkumulátor mögött van egy fekete doboz amibe megy egy kábel és talán biztosíték is van benne (nem látszik rendesen),
viszont valami fura szürke kemény anyaggal van kitöltve. Ez így normális? Még nem ismerem annyira a motor részeit.