Adott három, fizikailag és kémiailag meg nem különböztethető tejcukor golyó. Az egyik elállítja a vérzést, a másik csillapítja a hasfájást, a harmadik meg csak édes.
Miféle kölcsönhatás(?)/energia(?)/információ(???) lehet az, amit az előző kettő, homeopátiás szerré preparált golyó 'tárol', mi különböztetheti meg a harmadik, nem preparált golyótól?
Fogadjuk el (persze csak teoretikusan),hogy emlékszik a víz! No de a patikában nem vizet kapsz, hanem cukorgolyót! Annak valószínűleg a víz megsúgja, hogy mit kell tennie. Arról, hogy cukor miként veszi át a rezgést hallgatnak, mint a sír.
"A víz emlékszik" - szokták emlegetni. De miért pont a "gyógyszerre" és nem mondjuk a kutyagumira? Az egyik legelterjedtebb homeopátiás "gyógyszer" vajon hogyan hat, ha még a homeopátiás elveknek sem felel meg?
A homeopatia tokeletesen hatekony, egy liter tenger vagy folyovizben benne van a vilag osszes gyogyszer homeopatikus mennyisegben, csak az a kerdes szuksegunk van e mind a tobbszazezerre egyidejuleg.
Valóban jobb lett volna így: Ha jót akarsz tenni, .... vagy így: Ha jót akarsz mindenkinek, ...
"Ha te ezekkel a sarlatánokkal kívánod kezeltetni magad ez a szíved joga, de miért kellene ehhez további híveket toborozni? "
Nem kezeltetném így magam, és abszolúte nem szoktam propagálni.
Már nagyon régóta "hittel" - ill. szuggerálással történő öngyógyításnak tekintem, melynek hatékonyságát illetően azonban nem tudok hitelt érdemlő statisztikákról.
Ezt most vegyem fenyegetésnek? Én nem úgy akarok "jót" a honfitársaimnak, hogy az átverésükből hasznot húzók gazdasági előnyeit latolgatom. Az átverés nem lehet elfogadható semmilyen formában sem. A homeopátia művelői és propagálói beteg emberek gyógyulását késleltetik, akadályozzák meg a félrevezető "kezelés" hasznosságát állítva. Természetesen nem ingyen. Mivel lehet igazolni az ilyen tevékenységet? Ha te ezekkel a sarlatánokkal kívánod kezeltetni magad ez a szíved joga, de miért kellene ehhez további híveket toborozni? Szerencsére az akadémia is besokallt és az áltudományos gyógyászatot üldözendőnek tekinti immár.
... ami számunkra pénzügyi szempontból bizonyára kedvezőtlen hatású lenne ...
Azért fejtsd ki csak bátran mire gondolsz. A csalás, a szélhámosság, az emberek hiszékenységének vámszedőit gazdaggá teszik. Micsoda öröm, hogy ha ezek a derék csalók még adóznak is, tehát legyen teljesen legális a gazemberség. Gondolom ilyen teljesen hazafias meggondolásból írogatsz ilyen szívmelengető és teljesen szimpatikus dolgokat...
Fontosnak tartom mindig megjegyezni, hogy amit itthon betiltanának, azt sokan külföldről hoznák/hozatnák be, ill. külföldön vennének igénybe itthon már betiltott szolgáltatásokat (vagy itthon, titokban adózatlanul), ami számunkra pénzügyi szempontból bizonyára kedvezőtlen hatású lenne ...
" Lefogadom, a tradicionális kínai gyógyításról se hallottál részletesebben. "
E válfaját hazánkban ma is űzik, ill. továbbra is reklámozzák. (A jogrendszerváltás utáni MTA, és jogalkotók keze is benne van itthoni elterjedésében )
Nem tartom (szubjektíve) felelősségteljes magatartásnak homeopátiás szerek kínálását/ajánlását olyan kórokozók ellen, amelyek fittyet hányva ezekre, játszi könnyedséggel tudnak szeretteink szervezetében szaporodni.
" ... bàrmilyen meglepo, képesek vagyunk sokszor gyogyszer nélkul is meggyogyulni...."
Igen, ezt már magam is megfigyeltem magamon, jó néhányszor - ami ezáltal számomra statisztika tény.
Ám amióta észrevettem, hogy lehajolás után egyre nehezebb felegyenesednem, azóta erre jutottam: Bennem is elszaporodhattak bizonyos régóta lapuló, ugrásra váró bajkeverők.
kb. évtizede - meghallgatván az egyik székesfehérvári Szkeptikus Konferencia előadásait, érdekes érvekkel találkoztam. Az egyik az volt, hogy a sokszorosan hígított izékben aligha lehet hatóanyag.
Ellenérvként felhozta valaki, hogy az angol királyi lovarda állatorvosa homeopátás orvosként nem vallott elbocsátására okot adó kudarcot.
Hozzáteszem: Azt persze sajnos nem tudni, hogy csalt-e olykor-olykor ... :)
Már nem emlékszem hol - de később jelezte valaki: - Lehet ám az is, hogy a beteg állat nem a neki beadott akármiktől gyógyul meg, hanem a körötte sürgölődők simogatásálól ...
Vannak akik szerint van egy olyan jelenség hogy a viz emlékezete....vagyis ha tettél a vizbe egy anyagot a rettenetes higitàs ellenére a viz màr nem ugyanolyan mint azelott, hiàba nem talàlhato tobbé a molekula amivel keverték az elején....Amit kulonosnek tartok hogy ha ez igy lenne akkor hiàba tisztitjuk a szenyvizet az nem lesz jo emberi fogyasztàsra. Vagy ha iszok példàul egy pohàr csapvizet abban tobb kulonbozo molekula lesz mint a homeopàtiàs gyogyszerben...