Á, dehogy, csak hüjjepatikuss 73. sz. hozzászólására kontrázunk egybesült erővel: patikus úr nyálat csorgattat, mi meg idézzük az idézni valót, hogy az "ipari húskészítmények" fogyasztásával mit meg nem etetnek velünk :-/
(még jó, hogy van lehetőségem bio-fertőtlenítővel előtte/utána bebiztosíttani az egészségemet :-))
:-)) A 3 találatból a harmadik meg egy kérdés, úgyhogy marad az élelmiszerkönyv... Nem tudom, ki olvasta és ki nem, de... tuti fogyókurás recept az olvasgatása, nem?
Nyers, sertés olvasztási anyagból a nedves zsírolvasztási eljárás során kitermelődő melléktermék. Zsírtartalma legfeljebb 22% (m/m). Meghatározóan kötőszövetet tartalmaz."
"Kanadában USA-ban be van tiltva házi élőállat vágás és feldolgozás, még saját felhasználásra is,"
Az USA-ban legalabbis Louisianaban ez nem igaz, itt vagjak a cajun-ok a disznot hazilag mert naluk ugyanugy hagyomany,mint MO-o, az alligatort,, a marhafarmerek a marhat es el is adjak, de pulykat is.
Ja,. mégegy: A Google a "laval-rost" szóra keresve a 2. helyen dobaj fel az élelmiszerkönyv vonatkozó részét, én is ott találtam meg a pontos leírást...
A vágóhídon a szalonnából zsírt úgy csinálnak, hogy a szalonnát megdarálják, és forró gőzt nyomnak a masszán keresztül, ami az utolsó cseppig kikapja belőle a zsírt.
Ezt a forró "emulziót" aztán simán szétválasztják, a zsírt egy kicsit "pofozzák" még, hűtik, csomagolják jóccakát.
Ami a technológia "másik kijáratán" távozik, az egy világos színű... izé. Rövid rostok halmaza, ami levegőn állva randán meg bír barnulni. Ez a laval rost, ami a vörösáruk (virsli/párizsi, szafaládé, satöbbi...) egyik legfontosabb alkotórésze.
Dejó nektek :-) Nekem csak tavalyi főzésű, totál bio szilvapálesz jut, aszaltszilva ágyon tárolva, természetesen... Sajnos idén egy szem szilva nem sok, annyi sem termett :-( Remélem, jövőre azért lesz megint...
Mivel sok Pick-szakértő van jelen, lenne egy kérdésem. "Boszorkány-kolbász", azt hiszem ez a neve a cuccnak, ez is Pick termék, asziszem. A múltkoriban vettem egyet, csak úgy próbaképpen, és a végefelé (pár nap tárolás hűtőben) pirosas, olajos valami jelent meg a felszínén. Mi a fene lehetett az? Olvadt zsír azon a hőmérsékleten aligha.
G
"Pick szalámiból szemöldökcsipesszel ragyogóan ki lehet szedegetni a beleaprított szalonnadarabokat. Ha egy szeletet zsírtalanít valaki, kiderül, hogy közel a fele zsír."
vegyel egyszer a picktol favorit kolbaszt, zold celofanba csomagolva aruljak.
annak nem a fele, a haromnegyede tiszta zsir.
en imadom:-)
Borzasztó jól megértetted mit is akartam mondani, mert valóban nem a nyálcsorgatás volt a célom.
Kanadia életem alatt figyeltem meg, hogy a globalizáció csak egy bizonyos népsűrűségig, vagy lakosság számig vagy település nagyságig éri meg a globalizátoroknak. Kanadában is az USA-ban, az ismerősöknél, akik ilyen kis településeken vagy farmokon éltek, azt láttam, hogy nagy ívben letojják a globalizációt, röhögnek a városaiakon akikkel meg lehet etetni a döghúst(sic) a félérett gyümölcsöt és az ízetlen zöldséget. Gunyorosan azt hallottam tőlük, hogyha ennek a hülyeségnek vége lesz, mert sokáig ezt nem lehet csinálni, aranyárban fogják adni majd a városiaknak, a tojást. Azt is ott hallottam először, hogy ők lesznek a túlélés kulcsszerplői, mert az emberek többi része addig már el fogja felejteni, hogy kell az élelmet előállítani, mert csak boltban vásolva ismerik. Márpedig enni kell, akármilyen világ jön. Kanadában USA-ban be van tiltva házi élőállat vágás és feldolgozás, még saját felhasználásra is, Így aztán pontosan olyan fekete vágásokat rendeznek, mint nálunk a Rákosi idők alatt. Még az is esezmbe jutott, hogy második világháború alatt, nagyanyám kályhacsőbe fagyastva vitte a liba és sertészsírt pestre, amiben belefagyasztott sült hús darabok voltak.
Végezetül úgy gondolom a globalizátorok is "tanulnak", mert a vidéki élet ellehetetlenítésével, a kistelepülések szétverésével próbálják az embereket, akkora méretű településekbe kénszeríteni, amelyet már megéri nekik kvázi, működtetni. Gondoljunk csak a postabezárásokra, iskola bezárásokra, és már sajnos a patika bezárásokra, és az üresen álló háziorvosi praxisokra a kistelepüléseken. Nem történnek ezek se véletlenül!
Attól még nem leszek antiglobalista, mert szeretem a hasam, szeretem, ha nem szart, meg mérgeket etetnek velem. A multikat sem lehet feketén-fehéren nézni, de mindenképp erősebb kontrolra lenne szükség szerintem. Biztos vannak területek, melyeken hatékonyak tudnak lenni, vagy olyan termékek, fejlesztések, melyekhez nagyobb gazdasági potenciál szükséges.
"A magam részéről rühelem a "háztályi" baromfit: zsíros, vastag a bőre."
Erről jut eszembe. Ponty! A roppant sajnálatos módon szinte kizárólagos "hal". Sokan, ha azt mondják, "nemes hal", a pontyot értik alatta, és semmi mást.
Azt a csúf, tószerű mélyedésben hizlalt, ifjonc 1-1.5 kilós korában is már vastagon zsíros förtelmet, amelyik éppen csak nem röfög, amikor zabálja a betolt takarmányt, és nyomokban sem emlékeztet már a valódi pontyra, talán a bajuszát leszámítva. (A jobb halakkal összevetésről most lemondok.)