Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 52

azért egy picit figyelmet felkeltő lehetett volna, hogy maga a hírforrás mindeddig szinte csak kacsákat közölt, erről híres :-))

(persze aki azokat is bevette, annak ez nem is tűnhet föl)

Előzmény: pk1 (51)
pk1 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 51

"Rengetegen látták", fotó meg egy sem. Az a hajó a cikk illusztrációján Spilberg filmjéből (3. típusú találkozások) lett photosoppingolva.

Előzmény: Fényhajó (49)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 50

persze persze, képzelődj csak :-)

Előzmény: Fényhajó (49)
Fényhajó Creative Commons License 2015.06.04 0 0 49

Dehogynem. Rengetegen látták.

Már megint le akarod tagadni a csillagos eget, mint az ufó-ügyben is!

Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 48

az egész hír kacsa... nincs előkerült SS Cotopaxi ;-)

(segítség: nézd meg a hírforrást is :-))

Előzmény: Fényhajó (47)
Fényhajó Creative Commons License 2015.06.04 0 0 47

A Bermuda háromszög már 13.000 éve dimenziókapu, ha tetszik, ha nem - úgyhogy futhatsz panaszra James Randihez, hogy megint áltudomány-veszély van, mivel egy 90 éve előkerült hajót még nem magyarázták meg "tudományosan" az észlelők hallucinációival! 

Előzmény: Törölt nick (45)
pk1 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 46

Biztos csodálkoznak most utasai: "Mik ezek a gépmadarak meg ezek az éjjeli vándorfények az égen?? A szürrealisták csinálják? Vagy az anarchisták? Éljen Morales, éljen Coolidge!"

Előzmény: Fényhajó (44)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.04 0 0 45

bevetted? :-O

Előzmény: Fényhajó (44)
Fényhajó Creative Commons License 2015.06.03 0 0 44

90 év után előkerült egy hajó a Bermuda-háromszögből:

http://worldnewsdailyreport.com/bermuda-triangle-ship-reappears-90-years-after-going-missing/

( Azaz visszajött a dimenziókapun! )

sLeuth Creative Commons License 2006.06.12 0 0 43
Idegen élet nyomai a vörös esőben?
2006. június 9. 13:07, Péntek - Richárd Balázs

Furcsa, vörös színű sejtszerűségeket talált az indiai Mahatma Ghandi Egyetem kutatója abban a vöröses esővízmintában, ami 2001-ben záporozott Kerala államra.

Dr. Godfrey Louis alapos vizsgálatoknak vetette alá az organizmusokat és igen meglepő eredményeket kapott, melyből akár arra is lehetne következtetni, miszerint a 4-10 mikron méretű, vastag falú sejtnek tűnő képződmények a világűrből érkeztek bolygónkra.

A Louis által izolált képződmények az eddig elvégzett tesztek szerint nem rendelkeznek dezoxiribonukleinsavval, azaz DNS-sel, mégis képesek a szaporodásra, akár 315 Celsius fokos vízben is, ami messze meghaladja az általunk ismert élet által elviselhető 120 fokos felső határt. A kutató szerint egy földönkívüli mikrobáról van szó, ami alkalmazkodva az űr zord körülményeihez jól viseli a szélsőséges helyzeteket.

Feltevése szerint egy üstökösön vagy egy meteoriton érkezhetett, ami széthullott a felső légkörben, majd belekeveredett az India feletti esőfelhőkbe. Ha a fenti okfejtés helytálló, akkor ezek az első sejtek, melyek bizonyítják a földönkívüli élet létezését, egyben új nyomokat szolgáltatnak az élet eredetét vizsgáló tudósok számára.

Természetesen a Louis által felvázoltnál jóval "földhöz ragadtabb" elméletek is születtek az eltelt évek alatt. Az indiai kormány által elrendelt vizsgálat szerint algák produkálták a vörös esőt, míg más független teóriák szerint gomba spórák vagy az Arab-félsziget vörös pora idézte elő a misztikus csapadékot.

Louis és munkatársai azonban sikeresen kirostálták az összes elméletet. Az algákat és gombákat a DNS hiányára hivatkozva vetették el, a vérsejteket - mivel volt olyan is, aki szerint egy meteor egy magasan repülő denevérrajt talált telibe - vékony faluk, valamint a vízzel és levegővel való érintkezés hatására bekövetkező gyors elhalásuk miatt zárták ki, emellett a vérsejtek képtelenek a szaporodásra, ugyanez a porra is igaz.

2005 végén Louis elküldött néhány mintát a földönkívüli élet bizonyítékait kutató csillagásznak, Chandra Wickramasinghe-nek, aki jelenleg a Louis által elvégzett kísérletek megismétlésén fáradozik. Az első eredmények publikálására elvileg az év második felében számíthatunk, a Popular Science-nek azonban annyit már sikerült megtudnia Wickramasinghe-től, hogy valóban szokatlan jelenségről van szó. Az elektron mikroszkópos vizsgálatok szerint a félbevágott sejtekben aktivitás tapasztalható, a nagyobb sejtekben több kisebb sejt mozog.

Ha perdöntően megállapításra kerül, hogy ezek a sejtek nem földi eredetűek, akkor bizonyítást nyer Wickramasinghe pánspermia elmélete, mely szerint üstökösök hozták el az életet bolygónkra 4 milliárd évvel ezelőtt. A walesi Cardiff Egyetemen dolgozó tudós szerint ebben az esetben azt is figyelembe kell venni, hogy időről időre újabb mikroorganizmusok érkeznek és épülnek be környezetünkbe, például csapadék formájában, ahogy ezt az indiai eset is mutatja, ahol 2001. július 25-től közel 2 hónapon át hullott a vörös eső, legintenzívebben az első tíz napban. Louis becslése szerint legalább 50 tonna vörös részecske hullott le az égből.

Nem csupán a főként elméleti síkon dolgozó Wickramasinghe kapott Louise mintáiból. A fura sejteket vizsgálja a Sheffield Egyetem mikrobiológusa, Milton Wainwright is. A vizsgálatok kezdeti szakaszaiban eddig egy eredményt sikerült regisztrálni, mely szerint a DNS teszt pozitív lett, azaz a sejtek nem rendelkeznek sem DNS-sel, sem RNS-sel. Az általunk ismert életnek viszont tartalmaznia kell DNS-t, különben jelen ismereteink szerint nem nyilvánítható életnek, magyarázta Wainwright, hozzátéve, hogy ha az anomália a további tesztek után is fennáll, akkor sem feltétlenül tekinthetők a sejtek földönkívülieknek.

Louis és Wickramasinghe újabb kísérleteket tervez, melyekben szénizotópokkal tesztelik a sejteket. Amennyiben az eredmények azt mutatják, hogy kívül esnek a földi normákon, az már igen meggyőző bizonyítéka lenne Louis elméletének, mellyel szemben még maga a kutató is szkeptikus.

Forrás - sg.hu
sLeuth Creative Commons License 2006.05.16 0 0 42
a végén van egy érdekes megjegyzés :
"A meteorit darab elemzéséből kiderült, hogy az űrkőzet némileg különbözik az eddig tanulmányozott meteoritoktól. Kicsit erősebb a radioaktivitása, több benne az urán, a nátrium, viszont kisebb a vas és a nikkel tartalma."
az jutott eszembe, hogy mivan ha ez nukleáris fegyver maradvány.. és lám nem voltam ezzel egyedül, a cikk alatti hozzászólások első darabja azt feltételezi hogy talán egy nukleáris erőmű volt :)
amúgy jóóóóregggelt! visszatértem? mégnemtom.. :)

Ősi aszteroida maradványaira bukkantak
2006. május 13. 17:05, Szombat - Richárd Balázs

A Földdel ütköző nagy objektumok elvileg teljesen elolvadnak, vagy elpárolognak a hőhatás következtében, éppen ezért számít egyedi felfedezésnek egy strandlabda méretű meteorit kövület, amit a 145 millió éves Morokweng-kráterből sikerült kiásni.

A Dél-Afrikában található Morokweng az egyik legnagyobb becsapódási kráter bolygónkon. A 160 kilométer széles mélyedés a Jura és a Kréta kor határán jött létre egy 5-10 kilométeres aszteroida becsapódása következtében. A krátert jelenleg a Kalahári-sivatag homokja borítja. A kutatók akkor bukkantak a meteorit kövületre, amikor lyukakat fúrtak a becsapódási olvadékba, abba a területbe, ahol az aszteroida összeolvadt a Földdel, a kráter közepén.

A kráter egy műhold felvételen

A Dr. Marco Andreoli, a Witwatersrand Egyetem geológusa vezette fúrócsoport 770 méteres mélységben több sötét tömbre bukkant, melyekről elsőre nem sikerül megállapítani mibenlétüket. A kutatók kémiai és ásványtani tesztek alá vetették az anyagdarabokat, melyek legnagyobbika egy strandlabda méretével vetekedett. A vizsgálatok eredménye meglepte a kutatókat, mivel egyértelműen kimutatta, hogy a kőzet egy az ütközést túlélő meteorit.

Egy nagy méretű objektum becsapódásakor elképesztő hő termelődik, az aszteroida anyaga pedig elpárolog, vagy összeolvad a körülötte található kőzetekkel. Egy 10 kilométer átmérőjű űrkőzet 1700 és 14 000 Celsius fok közötti hő létrehozására képes, éppen ezért a tudósok csak a kráterekben található anyagok kémiai összetételének elemzésével tudják tanulmányozni ezeket a nagy becsapódásokat.

A Morokwengben talált minták. Fent az aszteroida egy darabja, alatta pedig a hő hatására megüvegesedett anyag

Dr. Andreoli szerint a megtalált darabok valószínűleg leváltak az aszteroidáról és mögötte haladva léptek be a légkörbe, így élhették túl a kráter kohóját, ahol végül meg is rekedtek. A számítógépes modellek szerint erre nincs esély, éppen ezért véli úgy a dél-afrikai kutatócsoport, hogy felül kellene vizsgálni a becsapódások modellezését, belevéve olyan körülményeket, melyek között az aszteroida anyagának egy része elviselheti a hatalmas hőt.

A meteorit darab elemzéséből kiderült, hogy az űrkőzet némileg különbözik az eddig tanulmányozott meteoritoktól. Kicsit erősebb a radioaktivitása, több benne az urán, a nátrium, viszont kisebb a vas és a nikkel tartalma.

Forrás - sg.hu
takky Creative Commons License 2006.04.26 0 0 41
hi itt a kép
takky Creative Commons License 2006.04.26 0 0 40

Hi all

Előre leszögezném h ebben az írásban nem a da vinci kód tovább kutatásáról és nem is bírálásáról lesz szó, hanem az utolsó vacsora ujra értelmezéséről. Véleményem szerint a kép jézus életének főbb motívumait jeleníti meg legalábbis az utolsó pár nap eseményeit. Vegyük például a kést tartó kezet. Ahogy én látom egyértelmű h az őszhajú fickó kezéről van szó és a jézust ért árulásról tanúskodik. Hiszen ha belegondolunk miként lehetne árulást ábrázolni más módon, mint egy háta mögött kést tartó emberrel. Nem festhetett mobil telefont a kezébe poncius pilátus telefonszámával érthető okok miatt. Továbbá ott van a női alak. Hallottam olyan feltevéseket h Jézus feleségéről van szó. Erre azonban nincs bizonyíték. Bár ha belegondolunk mire van? Lehet h a női alak utalás Máriára, vagy arra a nőre aki megtörölte Jézus arcát a kereszt cipelése közben. Ha már törlésnél tartunk-és ez lesz eme iromány mozgató rugója- nézzük meg a torinói lepel és a kép kapcsolatát. Gyanítom egyedül vagyok azzal az észleléssel h a leplen láthaató Jézus képmás látható a képen elrejtve a kép bal oldalán a falon. Erről feltettem egy képet ahol a fekete négyszöggel bekereteztem a kérdéses részletet és mellé tettem a lepel képét. Ez alátámasztja azon gondoltatomat h a kép nem csak az árulásról tesz tanúbizonyságot hanem jézus haláláról, keresztre feszítéséről és feltámadásáról is. Hiszen ha a lepel olyan idős mint amillyennek mondják da vinci láthatta és azt is tudta kit ábrázol és mikor keletkezhetett. Ezért úgy látom belefesthette a képbe de csak rejtve mert akkoriban nem tehette ezt másképp. A boncolások miatt így is elég nagy bajban volt:) Ha elmentitek a képet és kinagyítjátok szerintem mindenki láthatja a képet a képben...

Hell'O Drome Creative Commons License 2006.04.17 0 0 39

És íme a teljes kép is:

Előzmény: Hell'O Drome (38)
Hell'O Drome Creative Commons License 2006.04.17 0 0 38
Az előző hozzászólásból lemaradt a kép. Nem tudom, miért nem tölti fel. Az utolsó vacsora Da vincitől a kép, bal oldalt, az előrehajoló ősz fickó testénél keresd
Előzmény: Hell'O Drome (37)
Hell'O Drome Creative Commons License 2006.04.17 0 0 37
A kést tartó kéz kihez tartozik?
Helleluja Creative Commons License 2006.04.16 0 0 36
Judás meg a többi evangéliuma illuminája - mája?
Veletek vagyok e - wilág végezetéig, tehát velünk is volt az igaz Jézus, aki nekem megjelent meg megnyilatkozott, de most ebbül ugyanugy, ha irásokat hagynék magam után, az INTÉZMÉNYESEK e - wilág mérges - kigyó fajzatjai, egy olyan kotyvalékot tudna dogmázni, mint az összes mai - intézmennyesitett, amit egyes wallási - pátriárkák élnek, nekik mennyek országa mári, s majd neked a más - wilágokon?
Egg pár husvéti himes - hámos tollás, a busba - bokorba, igy az N.:1 tucat tollás: az egész biblia történetnek swingli - zaga van, tehát záp is, meg hamis is, meg kotylós is a tollás? Igen mert a gazdögök által intézmennyesitve lett, mi vagyunk a mennyetek, ti meg anyósok, tyukanó, kotlik a pagyon, kotylik a pagyon, husvét napja ma vagyon, ma vagyon?
Itt közbe szurom, az igaz hivek rettegnek Hellelujától, mint az igaz Jézusunktól, a hamiskásások, egyetek bagzás kását, nem kigyó bigyó?
N.:2 PÉTER EGYSZERÜEN MEGMONDJA, NEM ISMEREM EZT AZ EMBERT, ami szép tőlle, mert nem ismerem ezt az embert, mert gondoljatok bele, most én is ismerem az igazHézusunkat személyesen, most valakira azt mondják, Ő a Krisztus, akkor az, de nem ismerem, ill. nem ismerem ugy mint az igaz Jézust, tehát mindig is mondtam, Lehell is, meg Lehellke az ügyetlenke is, Jézusunkat ismerem, s magyarok Hézusának mondom, mármint a kis luha Helleleluhácska is, aki vatyok, kisszéken állva, nagyokat ...kurjantok néha néha, na most natyon ütyesen ki vannak herélve a jelenetek, amit szemünk fénye vesztése, mert itt a piros ott a piros, hol a piros, ha nem a szemed, ha lenne? 
N.:3. várom a párom, ott ahol a 6tos megáll? Kéremszépen, nem törik meg a lábszárcsontját, ami vagy nincs, mert MOST JÖN A VONYAT, nekem egy pár héttel ezelőtt megjelent, most nem viccelek, meg nem álmomban, hanem a valóságban, mert azt mondtam Jimmy Carter a testvérem, most a házon belül is szél - keletkezett, nem forgó szél, hanem mikor megállt a szél, formállódott egy olyan alakzat, mint a PASSION filmbe, s én haltam meg érted a kereszten, vigyorogva - vaccogva, na erre azt mondom: nagy dolog, most önkéntelenül, s elviharzott, kiséretével! Na, most mit kell mondanom, essek térdre, mert közbe, a popsimon ültem!
Na, ennyit, mert ismerni meg keresni az igaz Jézusunkat, két külömböző, áthidalhatattlan dolog, mint a biblia végén, éljed s bibliai tanácsokat, (törvény, de meg ne másissd? s hamisa a hamma hamma sia, szija szija lánok)  meg a talmudot meg a tórát, meg szulhán árkot, meg ki korán kell aranyat lel, stb... aztán megtudod hogy dolgozik vagy nem, de hogy tudod, az összest átélni? Nyisd ki a szemed, láss??? Itt a dümölcs, lóg a fán?
Az igaz Jézusunkkal, a magyarok Jézusával, minden lehetséges!? s még egy, királyságom nem innen, akkor honnan, mig az igaz Jézusunk: országotokat =mennyországotokat ami bennetek van, kezetekbe adtam!?
Kellemes husvéti ünnepeket, mert nem kellett feltámadni egyiknek se, mert nem haltak meg? Akkor minek a nagy huhu? huhu I jam halivah, a Halihváhba, dunaparti favillám, vagy hattyuk tavah?
 Hol a himes tojásom? Tarisznyányámnyámba várom!
Helleluja Creative Commons License 2006.04.10 0 0 35

Kedves sLeuth testvérem - testvéreim az Urban, 5 000 évek távlataiból üdv s üdv...

Tegnap láttam a Judás evangéliumát, s igaz hogy nem a legfontosabb hire a napoknak, de ha itt forditva van, akkor az egyik legfontosabb, hisz az igazság szabaddá tehetne bennünket, ha lenne igazság?

Iazi jó lenne, kibeszélni, de egyre jobban le le le...srófolnak minden petrólem lámpát, valakik?

Várnék valakire, aki elkezdené a beszélgetést, de mindenki fél, mert vagy kirugnak, rögtön, vagy kirugatnak, hogy nem értünk, vagyis, ime egy gondolat, ha a családok fejét levágtad, mi maradt?

Gondolom nemcsak az a mondani valója vagy egy történetnek, ami megtörténhetett, volna?

üdv üdv...5000 éves tervek, távlataibul!

Előzmény: sLeuth (34)
sLeuth Creative Commons License 2006.04.09 0 0 34
!! "Kimaradt többek között Péter, Tamás, Mária illetve Az igazság evangéliuma címen ismert szöveg." !!

Bemutatták Júdás evangéliumát

A National Geographic Society április 6-án elveszettnek hitt ősi szöveget tárt a nyilvánosság elé: a rendkívül sérülékeny állapotú papirusz oldalak Jézus tanítványának, Júdásnak az evangéliuma. A lelet új megvilágításba helyezi Júdás árulását.

Ki ne ismerné a történetet, mely szerint Júdás 30 ezüstért kiszolgáltatta Jézust a főpapoknak, majd az elfogására küldött, kardokkal és dorongokkal felszerelt csapat előtt egy csókkal elárulta mesterét. A National Geographic Society által április 6-án bemutatott ősi dokumentum azonban azt állítja, Júdás Jézus kérésére cselekedett. Az új evangélium szerint Jézus így szólt Júdáshoz: „Te áldozod majd fel azt, aki engem felölt magára.” Azaz, valóban Júdás árulja el mesterét, de ezzel szívességet tesz neki, hiszen a porhüvelyből kiszakadva végre felszabadulhat a valódi Krisztus, a bennünk lakó isteni lény.

A kutatók előtt korábban is ismert volt Júdás evangéliumának létezése, hiszen más ókori szövegek utalnak rá. A legkorábbi utalás Kr. u. 180-ból, Irenaeusztól, Lyon püspökétől származik.

Az első keresztény közösségek többféle beszámolót is ismertek Jézus életéről és tanításairól. Közülük több tucatnyit papírra is vetettek, az egyházatyák azonban ezek közül csak négyet választottak be az Újszövetség könyvei közé. Kimaradt többek között Péter, Tamás, Mária illetve Az igazság evangéliuma címen ismert szöveg.

1600 évig a sivatagban

A most bemutatott Júdás evangéliumát is tartalmazó kódexre az 1970-es években bukkantak rá az egyiptomi Al Minya közelében, az ősi irat 1700 évig érintetlenül rejtőzött a sivatagban. Ezt követően az evangélium 16 évig lapult a New York állambeli Hicksville egyik bankjának széfjében, végül 2000 áprilisában Frieda Nussberger-Tchacos régiségkereskedő vásárolta meg.

Két sikertelen viszonteladási kísérlet után Nussberger-Tchacos – akit megijesztett, milyen gyorsan romlásnak indult a kódex – 2001 februárjában átadta a bázeli Maecenas Foundation for Ancient Art alapítványnak helyreállításra és fordításra. A kéziratot Egyiptomnak fogják átadni, és a kairói Kopt Múzeumban kerül elhelyezésre.

Júdás evangéliuma tehát csak része egy négy szöveget tartalmazó kódexnek. Található még benne egy Jakab címet viselő szöveg, amelyet Jakab első apokalipsziseként azonosítottak, Péter levele Fülöphöz, valamint egy negyedik szöveg töredéke, amely ideiglenesen az Allogenész könyve címet kapta.

Júdás új színben

Az elmúlt hatvan év legjelentősebb régészeti felfedezésének tartott Júdás evangélium szerzője ismeretlen. Az evangélium eredeti szövege görög volt, amelyet a kanonikus evangéliumok után, de még Kr. u. 180 előtt hozhattak létre korai gnosztikus keresztény csoportok. A most bemutatott kézirat ennek kopt fordítása, és a vizsgálatok szerint Kr. u. 220-340 között keletkezett.

Az Újszövetség négy evangélistája – Máté, Márk, Lukács, János – Júdást, a tizenkét apostol egyikét, árulónak állítja be, aki ellenfelei kezére juttatja a később kereszt általi halálra ítélt Jézust. Az új kézirat szerint a Jézushoz legközelebb álló tanítvány csak mestere kérését teljesítette.

„A most előkerült evangélium a két évezreden keresztül hívek több száz milliója által megvetett Júdást az eddigi bibliai tanokkal szemben egészen más megközelítésből mutatja be. E szerint Jézus tudta, hogy ahhoz, hogy emberi testétől megszabaduljon, valakinek el kell őt árulnia, és jobban szerette volna, ha az áruló egy barát, nem egy ellenség” – nyilatkozta a National Geographic Society csütörtöki, washingtoni sajtótájékoztatóján Rodolphe Kasser genovai professzor, világhírű koptológus, akinek stábja 2001-től dolgozott a 26 oldalas szöveg fordításán, valamint azon, hogy a mintegy ezer papirusztöredékből újra összeállítsa a dokumentumot. Öt év megfeszített munkájával a szöveg több mint 80 százalékát tudták helyreállítani.

Az alábbi link alatt arról olvashat, hogyan rekonstruálta a kutatócsoport a szöveget? (angolul) >>

A kódex modern kronológiája (magyar) >>

A kopt nyelven íródott dokumentum>>

A National Geographic Magazin májusi száma kiemelten foglalkozik Júdás evangéliumával. A National Geographic Channel április 9-étől vetíti a szenzációs ősi dokumentummal foglalkozó filmjét.

National Geographic Online

Forrás - geographic.hu
sLeuth Creative Commons License 2006.03.03 0 0 33
Elszállt az utolsó esély az iráni atomválság rendezésére?
Index
2006. március 3., péntek 11:57
Szinte azonnal be is rekesztették az EU-tagállamok és Irán utolsó békéltető tárgyalását. A teheráni atomprogramot hétfőn végleg elítélheti a NAÜ, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal büntetheti Iránt. Az elemzők a háborút sem tartják kizártnak.

Kudarcba fulladt az utolsó békítési kísérlet az európai hatalmak és Irán között a teheráni atomprogram miatt kirobbant válságban, jelentette a BBC. A bécsi tárgyalásokat Irán kezdeményezte az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) hétfői rendkívüli ülése előtt. A NAÜ ülésén véglegesíti az iráni atomprogramról készült jelentését. Mivel az iráni atomprogramot már az előzetes jelentés alapján az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalták, várhatóan a végleges jelentés is elítélő lesz.

Irán atomprogramja a NAÜ Nobel-békedíjjal kitüntetett igazgatója, az iraki válság idején az amerikaiakkal szembeforduló Mohamed el-Baradei szerint is kétes célú. Mint diplomatikusan fogalmazott, Irán titkolózása és az ellenőrzés ellehetetlenítése miatt gyanítható, hogy Teherán nem feltétlenül a deklarált polgári célokra akarja használni atomprogramját.

Az iráni atomválság kulcskérdése az urándúsítás. Azt, hogy Irán atomerőműveket építhet, még az amerikaiak sem vonják kétségbe. Ugyanakkor az atomerőművek fűtőanyagának iráni előállítását ellenzik, mivel vélhetően Irán a dúsított uránt katonai atomprogramjában hasznosítja.

Az iráni atomerőművek kiépítését többmilliárd dollárért vállaló Oroszország üzlete megmentése érdekében arra próbálta rávenni Iránt, hogy mondjon le az urándúsíátsról, amit egy Oroszország területén működő orosz-iráni vegyesvállalat vehetne át. Az iráni atomprogram vezetője vasárnap még elvi megállapodásról számolt be, de az iráni diplomácia hétfőn már cáfolta a megállapodás elfogadását.

A NAÜ keddi jelentése szerint Irán február 15-én már be is indította urándúsító centrifugáit.

Mivel a pénteki tárgyalások szinte azonnal abba is maradtak, a NAÜ hétfőn várhatóan Iránt elítélő végső jelentéssel zárja vizsgálatait. Ezután az ENSZ BT akár szankciókat is hozhat a megállapodásra képtelen Iránnal szemben, ami az olajeladások szüneteltetésével vághat vissza.

Az elemzők nem zárják ki az Irán elleni katonai akció, mi több, a korlátozott nukleáris megelőzőcsapás esélyét sem. Ha az Egyesült Államok és szövetségesei - az USA most sokkal nagyobb nemzetközi egyetértésre számíthat, mint az iraki válság idején - valóban a katonai akció mellett döntenek, azt a szakértők szerint legkésőbb októberig végre kell hajtaniuk. Oroszország ugyanis októberben leszállítja azt a fejlett légvédelmi rakétarendszert Teheránnak, ami hatásos védelmet biztosít a robotrepülőgépek és a lopakodó bombázók ellen is.

Forrás - index.hu
sLeuth Creative Commons License 2006.01.09 0 0 32
Hipertér hajtóművet vizsgál az amerikai kormány
2006. január 8. 19:56, Vasárnap - Richárd Balázs

Az eszköz, ami egy sokat vitatott elméleten alapul, alapelveit tekintve már körvonalazódott, és elvileg három óra alatt érné el a Mars bolygót.

Az Egyesült Államok kormánya egy rendkívüli "hipertér" hajtómű lehetőségét vizsgálja, ami dimenziók közötti ugrásokkal váltaná valóra a csillagközi űrutazást. Ezzel egy 11 fényévnyire található csillagig is mindössze 80 nap lenne az utazás időtartama - állítja a New Scientist magazin legfrissebb számában megjelent írás.

Az elméleti hajtómű egy erőteljes mágneses mező létrehozásával működik, ami gravitációs mezőt alkot, és tolóerőt eredményez az űrhajó számára. Az elvet elsőként a 2001-ben elhunyt Burkhard Heim fejlesztette ki az 1950-es években. A 75 évet élt tudós 1944-ben egy balesetben elvesztette látását, hallását és kezeit, ezért elhagyta korábbi munkahelyét a Göttingeni Asztrofizikai Intézetet és kutatásait magánúton folytatta tovább. 1967-ben állt elő az új hajtómű elvével, ekkor ismerte meg nevét a média révén a világ, majd közel 10 éven át szinte semmit nem lehetett hallani felőle. Csak néhányan tudták, hogy Heim az anyag és a gravitáció egy egységes hatdimenziós kvantum mező elméletén dolgozik.

Amennyiben sikerül létrehozni egy elég erős mágneses mezőt, az űrhajó egy másik dimenzióba csúszik át, ahol a fény sebessége gyorsabb, így a jármű egészen hihetetlen sebességeket érhet el. A mágneses mező kikapcsolásával a hajtómű visszatér jelenlegi dimenziónkba.

Az Egyesült Államok Légiereje érdeklődését fejezte ki az elv iránt. Az Energiaügyi Minisztériumnak dolgozó tudósok - akik rendelkeznek egy úgynevezett Z-berendezéssel - képesek létrehozni a hajtómű által igényelt mágneses mezőket, így letesztelhetnék az elméletet.

Jochem Hauser professzor, a német Salzgitter Alkalmazott Tudományok Egyetemének fizikusa, az elvet előterjesztő tudósok egyike, a The Scotsman hírportálnak elmondta: amennyiben minden megfelelően zajlik, akkor öt éven belül már egy működőképes hajtóművet tesztelhetnek. Azonban Hauser professzor - aki korábban az ESA aerodinamikai részlegének vezetőjeként is ténykedett - arra figyelmeztet, hogy a hajtómű egy, az univerzum szerkezetéről alkotott vitás elméleten alapul.

Ez jelentős változást igényelne a fizika törvényeiről szerzett ismereteinkben. Mindenekelőtt a hajtómű alapjául szolgáló tudomány helytállóságát kell bizonyítaniuk, melyen jelenleg is dolgoznak. Szerinte a hajtómű lehetővé tenné a naprendszerek közötti utazásokat, és amennyiben az elmélet igazolást nyer, többé már nem tudományos fantasztikumról, hanem tudományos tényről beszélhetnénk. A professzorral már felvette a kapcsolatot a NASA, és hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a Légierő képviselőivel is, tehát az egész projekt még csak a kezdeti stádiumnál tart. Azonban a professzor szerint amennyiben a technika működőképesnek bizonyul és semmilyen egyéb gátló körülmény nem lép fel, az elkövetkező öt évben megépíthetővé válik egy működőképes prototípus.

Mint kiderült, az amerikai hatóságok érdeklődését a professzor és Ausztráliában élő kollégája, Walter Droscher "Iránymutatások egy Heim kvantum elméletén alapuló űrmeghajtási eszközhöz" című tanulmánya keltette fel.

Forrás - sg.hu
sLeuth Creative Commons License 2005.12.31 0 0 31

ez sajna angolul van, de egész jól bizonyítja, hogy a tudomány sem mindenttudó és nem kellene mindent elutasítani csak azért, mert a tudomány nem tudja rá a választ :

http://www.newscientistspace.com/article.ns?id=mg18524911.600

sLeuth Creative Commons License 2005.12.30 0 0 30
Eltérítenék a Földet fenyegető aszteroidát
Index
2005. december 28., szerda 11:24
Ha nem módosul a pályája, az Apophis, a halál és a pusztítás egyiptomi istene után elnevezett aszteroida 2036-ban másodpercenként 13 km-es, azaz óránként csaknem 50 ezer kilométeres sebességgel a Földnek ütközhet. Az Európai Űrügynökség műholdakkal térítené el a veszélyes égitestet.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változat
hirdetés

A 390 méter átmérőjű Apophis becsapódása tízezer hirosimai atombomba erejével ható, katasztrofális csapással járna. Az aszteroidát tavaly júniusban észlelte először David Tholel és Fabrizio Bernardi a hawaii obszervatóriumból, aztán szem elől vesztették. Idén decemberben a teleszkópok újra megtalálták az égitestet. A szakemberek szerint most az Apophis a legveszélyesebb aszteroida: a földközeli objektumok veszélyességét mutató tízes Torinó-skálán négyes fokozatot kapott. Az Apophis 1:37 eséllyel ütközik a Földdel.

Az égitest 2029-ben annyira megközelíti bolygónkat, hogy alacsonyabban kering majd, mint a 36 ezer kilométeres magasságban lévő távközlési műholdak. Szabad szemmel is látható lesz. Ha a bolygók gravitációs erői nem módosítják az aszteroida jelenleg számított pályáját, a katasztrófa elkerülése végett az embereknek kell ezt megtenniük. Ha csak 300 méterrel térítik el, a Föld megmenekül.

Don Quijote Apophis ellen
Ezt a célt tűzték maguk elé az Európai Űrügynökség (ESA) Don Quijote-missziójának kutatói - remélhetően nagyobb eséllyel, mint ahogyan a névadó harcolt a szélmalmok ellen. A feladat megoldásával kapcsolatos ötletekben nem volt hiány, kevésbé biztonságos megoldásokat is felvetettek, mint például nukleáris rakéták bevetését.

Világvége, 1908Az aszteroidaeltérítő programot vezető ESA jelenlegi tervei szerint két űreszközt vetnének be az Apophis ellen. A kettő közül csak az egyik - a Hidalgo - csapódna az aszteroidába, míg a korábban érkező másik, a Sancho az aszteroida körüli pályán figyelné a becsapódás eredményét, vagyis az égitest röppályájára gyakorolt hatását.

Az aszteroidát legközelebb 2006 tavaszán mérhetik be radarral, ezt követően 2013-ban nyílik újabb alkalom az égitest megfigyelésére. Az eltérítő akció végrehajtásával kapcsolatos döntést ekkor hozzák meg, a tervezés azonban már jelenleg is folyik.

A kicsik veszélyesebbek
A NASA, ha az amerikai Kongresszus által elfogadott, költségvetési pénzzel nem járó törvényt Bush ellenjegyzi, a közeljövőben 140 méternél nagyobb objektumokra vadászik majd. Az amerikai űrhivatal ugyancsak kongresszusi felkérésre 1998 óta kutat a Földet fenyegető, 1 kilométernél nagyobb átmérőjű égitestek után. Bár 818-at találtak belőlük, az ilyen nagy aszteroidák csak a bolygónkat érintő fenyegetés harmadát jelentik. Egy 2003-as bizottsági jelentés úgy értékelte, hogy a komolyabb veszélyt a kisebb aszteroidák jelentik, mivel az ilyen becsapódások gyakoribbak.

A fenyegetés 90 százalékát 140 méternél nagyobb átmérőjű aszteroidák jelentik, amelyek valamelyik óceánba csapódva szökőárt okozhatnak.

Az 1908-ban a szibériai Tunguzka felett felrobbant aszteroida, amely több ezer négyzetkilométernyi erdőt tartolt le, 60 méter átmérőjű volt.

Forrás - Index.hu
sLeuth Creative Commons License 2005.12.27 0 0 29
2005 legizgalmasabb régészeti hírei

Az év régészeti csúcspontja minden kétséget kizáróan Tutankhamon fáraó múmiájának vizsgálata volt. Emellett különleges leletek kerültek napvilágra a dél-amerikai ősi kultúrákból, és gazdag volt az év az őskereszténységgel kapcsolatos bejelentésekben is.

Felnyitották Tutankhamon szarkofágját

82 év után először vették ki a sírból Tutaknhamon 3300 éves múmiáját, hogy egy CT vizsgálat segítségével sok rejtélyes kérdésre választ kaphassanak a kutatók. A fiatalon elhunyt fáraó életkorát, királyi származásának bizonyítékát és halálának okát keresi a nemzetközi kutatócsoport.
További régészeti hírek Egyiptomból:

Szenzációs múmiák kerültek elő

Új piramist és egy gyönyörű múmiát fedeztek fel

A legősibb múmiákra bukkantak rá Egyiptomban

Hatalmas kőolajvezetékek már az ókorban?

Armageddonban rábukkantak a legősibb keresztény templomra

A Jelenések könyvében megírt végítélet helyszíne, Armageddon (héberül Meggido) már eddig is sok turistát csalogatott a városba, egy most felfedezett őskeresztény templom azonban zarándokok tízezreit vonzhatja majd. A történet pikantériája, hogy a jelenleg ismert legkorábbi keresztény templom maradványaira egy politikai fogvatartottakkal teli, hiperbiztonságos izraeli börtön területén találtak rá – a rabok.

További őskereszténységgel foglalkozó hírek:

Megtalálták Szent Pál sírját?

Új felfedezés a zsidók és az őskeresztények kapcsolatáról

Újabb Holt-tengeri tekercset fedeztek fel?

Ötzi, a hótalp feltalálója?

Ötziről már sok mindent feltételeztek 1991-es megtalálása óta. Egyesek szerint sámán volt és akupunktúrás kezeléssel enyhítette ízületi gyulladását, mások szerint politikai rivalizálás áldozata lett, a legújabb teória pedig azt állítja, hogy a high-tech hótalp feltalálóját is benne tisztelhetjük.

További hírek Ötzivel kapcsolatban:

Újra lesújtott Ötzi „átka”?

Ötzi, a jégbefagyott ember megtalálása

Hatalmas, csak repülőről látható ősi rajzokat találtak Peruban

Perui régészek repülőgépről fedeztek fel ötven gigantikus alakot, amelyeket valószínűleg 2100 éve véstek a dél-amerikai hegyek, dombok oldalába, s amelyek eddig teljesen rejtve maradtak a kutatók előtt.

A dél-amerikai kultúrákkal kapcsolatos további hírek:

Olmékok: a maják és az aztékok is tőlük tanultak?

Emberáldozatok az aztékoknál és a majáknál

Megfejtették a chilei gyerekmúmiák titkait

Új eredmények az Atlantisz utáni kutatásban

A geológusok szerint Atlantisz egyik lehetséges helyszíne, a Gibraltári-szorostól nyugatra elsüllyedt Spartel sziget.

Szex a kőkorszakban

A zschernitz-i Adonisznak nevezett 7000 éves szobrocska 2003-as megtalálása után most rábukkantak a méretben és „pózban” hozzáillő párjára, egy formás női hátsóra. Kőkorszaki pornóról vagy a szexualitást szabályozó kultusztárgyakról van szó?

Néró gigantikus palotájának újabb részeit fedezték fel

Amatőr barlangászok Néró egykori palotájának a közelében eddig még fel nem tárt mozaikokra bukkanatak. Róma város polgármestere és egyes régészek szerint az utóbbi idők egyik legfontosabb leletére bukkantak, melyek abban is segíthetnek, hogy feltárják az egykori császár hatalmas palotájának eddig ismeretlen részeit.

Műbalhék voltak a gladiátorjátékok?

A kutatók már korábban is tudták, hogy a gladiátorok jól táplált, jól fizetett harcosok voltak, akiket a legdrágább gyógyszerekkel láttak el két ütközet között. Kevesen vonták azonban eddig kétségbe, hogy a küzdőtéren valódi élet-halál harc folyt. A legújabb elmélet szerint pedig csak látszat volt a harc: a gladiátorjátékok a mai tét nélküli műpankrációkhoz hasonlíthattak.

Ókori illatszergyárra bukkantak Cipruson

A világ legrégebbi drogériáját találták meg olasz régészek a Ciprus szigetén fekvő Nicosia városa közelében. Illatszerek előállításához szükséges edények, esszenciák és egy olajsajtoló berendezés is előkerült az ásatások során.

Megtalálták Nemo kapitány tengeralattjárójának prototípusát

Egy brit kutató állítása szerint megtalálta annak a tengeralattjárónak a roncsait, melyet még az amerikai polgárháború idején gyártottak, és amely minden valószínűség szerint megihlette Julius Verne-t is. A történész szerint az Explorer névre hallgató korai tengeralattjáró egyértelműen Nemo kapitány Nautilus nevű tengeralattjárójára hasonlít.

Mesés kincsekre bukkantak a Robinson Crusoe szigeten

Bár a hír hallatán inkább egy ifjúsági-fantasztikus regény jut az ember eszébe, úgy tűnik, hogy egy chilei vállakozásnak japán kutatók segítségével valóban sikerült megtalálnia a történelem egyik legnagyobb kincsét.

2005.december.27

Forrás - geographic.hu
sLeuth Creative Commons License 2005.12.17 0 0 28
oké oké.. tehát, frankón van valami amit csak abból tudunk hogy van, mert gravitációs hatással van ránk. netán párhuzamos univerzum?

A Hubble fényt derített a sötét anyagra
2005. december 16. 13:36, Péntek - Richárd Balázs

A korosodó űrteleszkóp segítségével két fiatal galaxis új sötét anyag térképét publikálták a Johns Hopkins Egyetem asztrofizikusai.

Azt eddig is tudtuk, hogy a sötét anyagnak léteznie kell, mivel nélküle, azaz egy gravitációs kötés hiányában a galaxisok egyszerűen széthullanának. Mindemellett egy olyasvalami feltérképezése, ami láthatatlan, elég nehézkésnek ígérkezett. A legutóbbi kísérletek sem hozták meg a várt eredményt, amit elsősorban a légkör okozta torzításnak tulajdonítottak. Holland Ford, a megjelent tanulmány társszerzője szerint a földi távcsövekkel ez az egész művelet olyan, mintha egy hullámzó medence aljáról próbálták volna kisilabizálni egy kép részleteit.

A légkör támasztotta nehézségeken végül egy űrtávcsővel sikerült felülemelkedniük. A Hubble segítségével két, egyenként több mint 400 galaxist magába foglaló klaszterről gyűjtöttek felvételeket a déli égbolton. A két galaxis-klaszter viszonylag fiatal, nagyjából a világegyetem jelenlegi korának a felénél alakultak ki. A kutatók a Hubble felvételein sikerült kizárólag azt a finom torzulást megmérni, amit a láthatatlan anyag gravitációja okozott a galaxisok alakjában, majd a kapott adatokat egy számítógép szimulációba táplálva elkészítették a részletes sötét anyag térképeket.

Myungkook James Jee kutató szerint a térképek bizonyító erejűek azon elmélet alátámasztásában, mely szerint a galaxisok a sötét anyag "kozmikus hálóinak" legsűrűbb területein jönnek létre, valahogy úgy, ahogy a vízcseppek összegyűlnek a pókháló metszéspontjaiban. Az új felfedezések alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a sötét és a látható anyag ugyanazon a helyen egyesül, mivel a gravitáció egymáshoz húzza őket. A sötét anyag koncentrációi vonzzák a látható anyagot, így járulva hozzá a fényes csillagok, galaxisok és galaxis-klaszterek kialakulásához.

"A felvételeken tisztán látható, hogy a klaszterek a sötétanyag-udvarok legsűrűbb területein helyezkednek el, amit képeinken lilával jelöltünk" - mondta Jee. A sötét anyag a klaszterek körül megfigyelhető csomós szerkezete azt az általános nézetet is megerősíti, miszerint a sötét anyag részecskék "ütközésmentesek". A fizikusok elmélkedései szerint a hagyományos anyagi részecskékkel ellentétben ezek nem ütköznek és szóródnak szét, hanem egyszerűen áthaladnak egymáson.

"Az ütközésmentes részecskék nem ostromolják egymást, ahogy azt két hidrogén atom tenné. Ha a sötét anyag részecskék ütköznének, akkor sokkal egyenletesebb anyageloszlást figyelhettünk volna meg, a legkisebb csomós szerkezet jele nélkül" - magyarázta Jee.

Forrás - sg.hu
sLeuth Creative Commons License 2005.12.16 0 0 27
Pár éven belül mind megfagyunk?
Munk Veronika
2005. december 16., péntek 13:45
A nyolcvanas évek óta egyre gyakrabban merül fel egy közeledő jégkorszak rémképe. A legújabb világpara egy 2004-es brit mérés eredménye, amely szerint az Atlanti-óceán egy szakaszán a tizenhárom évvel ezelőtti állapothoz képest harminc százalékkal lassult a Golf-áramlat - mire a híradások azonnal nyugat-európai mini jégkorszakot emlegetnek. Mika János meteorológus szerint pontosabb, ha a jégkorszak helyett csekély felmelegedéssel számolunk.

A legújabb felmérés eredményeiről december elején a Nature folyóirat számolt be. A brit óceánkutató központ (National Oceanography Centre) kutatócsoportja 2005 nyarán Amerika és Afrika keleti partjai között végzett méréseket az Atlanti-óceán tengeráramlataival kapcsolatban, vizsgálta az Európa éghajlatát nagymértékben meghatározó Golf-áramlatot is. Az óceánkutató csoport a mérések alapján megállapította, hogy az 1992-ben végzett hasonló mérésekhez képest az észak felé haladó meleg víz mennyisége 30 százalékkal csökkent. A korábbi expedíciók 1957-ben, 1981-ben és 1992-ben csak apróbb változásokat tapasztaltak.

De mi az a Golf-áramlat?
A Golf-áramlat az Atlanti-óceán északi medencéjét uralja, meleg vizet szállít a trópusokról. Portugália és New York magasságában kettéoszlik, egy része visszafordul délre, a maradék pedig továbbhalad északra, és az így felmelegített szelek emelik Európa hőmérsékletét.

Mika János, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója szerint a Holnapután című film, és a Pentagon 2004-es klímaváltozással kapcsolatos jelentése is hozzájárult ahhoz, hogy a közvélemény rettegjen a szélsőséges éghajlatváltozástól.

Világpara
A Holnapután című film a Golf-áramlattal foglalkozott: a hideg víz alámerülésének hirtelen megszűnését és az Egyesült Államokra köszöntő jégkorszakot írta le. A 2004 februárjában közzétett, Andrew Marshall stratéga nevéhez fűződő globális klímaváltozást leíró Pentagon-forgatókönyv is a Golf-leállást okolja. A dokumentum szerint a felmelegedés káros hatásainak következtében a közeli jövőben, legrosszabb esetben tíz-húsz év múlva jégkori éghajlati viszonyok uralják el Európát. A lezajló változások eredményeként a termőföldek kiszáradnak, az atomhatalmak viszonyai átrendeződnek, egész Európában szibériai hőmérséklet uralkodik majd, és óriás nemzetszövetségek alakulnak ki a túlélés érdekében.

"A nyolcvanas évek óta rendszeresen felmerül a Golf-áramlat leállásának lehetősége. Wallace Broecker amerikai oceanográfus volt az első, aki 1987-ben felvetette, aztán 1996-ban két nagy tudományos díjat is nyert felfedezésével. A Nature-ben publikált kutatás az óceán keresztmetszetét vizsgálta egy adott szakaszban. Ha mindenhol olyan nagy mértékben lecsökkenne az áramlat, az nagy baj lenne, de nem valószínű ez a forgatókönyv" - mondja Mika János.

A teljes leállás nem valószínű
A teljes leállás Mika szerint tulajdonképpen kizárt, eddig soha, egyetlen klímamodell sem zárult ezzel az eredménnyel. "Volt olyan vizsgálat, hogy mesterségesen a klímamodellben leállították az áramlatot, és akkor az derült ki, hogy az észak-atlanti terület 10-15 fokkal, Közép-Európa 2-3 fokkal, a brit szigetek térsége 5-6 fokkal hűlne le. Ez nagy változást jelent, de még ez a hipotetikus helyzet sem tekinthető jégkorszakinak. Túlélhető hőmérséklet, amit azért jobb, ha nem próbálunk ki" - magyaráz Mika János, majd hozzáteszi, még az éghajlatkutatók között sincs konszenzus abban a tekintetben, hogy mennyire hisznek a Golf változásában.

A legtöbb modell azt mutatja, hogy az következő ötven évben 0,7-2,9 celsius fokos hőmérsékletemelkedés lesz az üvegházhatás miatt, állítja Mika János. "Ebben az intervallumban azonban nincs benne az a lehetőség, hogy az emberiség észhez tér, és nagyobb mértékben korlátozza a széndioxid kibocsátást" - fogalmaz.

Forrás - Index.hu
sLeuth Creative Commons License 2005.12.16 0 0 26
sugárzóan boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Robbanás egy orosz atomerőműben
Index/MTI
2005. december 16., péntek 8:27
Csütörtök hajnalban a leningrádi körzetben lévő atomerőmű területén felrobbant egy olvasztókemence, de csak péntek reggel számoltak be a balesetről. Állítólag a sugárzás normális.

Felrobbant egy olvasztókemence a leningrádi körzetben lévő atomerőműhöz tartozó, jelenleg nem üzemelő második energiablokk területén, a sugárzás a megfelelő szinten maradt - közölte pénteken az orosz atomenergia-hivatal (Roszenergoatom) szóvivője. (A Szentpétervárt körülvevő, másfél millió lakosú terület hivatalosan továbbra is a város régi nevét viseli.)

Mint az orosz illetékes - a RIA-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint - elmondta, a robbanás egy fémhulladékot feldolgozó olvasztókemencében következett be, s a detonáció miatt egy ember meghalt, ketten megsérültek, s az olvasztott fém szerteszét repült.

A radioaktív sugárzás az energiablokk normális munkájának megfelelő szinten van, nem haladja meg a 16 mikroröntgent óránként, közölte a konszern sajtószóvivője.

Nem is az erőműnél volt a robbanás?

Az orosz polgári védelem igazgatója, Viktor Belcov szerint a robbanás nem is az atomerőműben, hanem a Szosznovij Bor városában működő, Ekomet-SZ nevű vállalat területén következett be. (Maga az atomerőmű ugyanebben a városban található egyébként.) A polgári védelem illetékese megerősítette viszont, hogy a Szosznovij Bor iparzónájában bekövetkezett robbanásban hárman megsérültek, akiket kórházba szállítottak. Az Ekomet-SZ épülete súlyos károkat szenvedett, tette hozzá Belcov.

A leningrádi atomerőmű második energiablokkja jelenleg nem működik, minthogy idén júliusban leállították általános felújítás céljából. A robbanás még csütörtök hajnalban történt.

A leningrádi atomerőmű, amely a legnagyobb villanyenergia-termelő Oroszország északnyugati részén, a Finn-öböl partján fekvő Szosznovij Bor településen található, Szentpétervártól 80 kilométernyire délnyugatra, a Leningrádi területen. Az erőműhöz 4 energiablokk tartozik, egyenként 1000 megawatt kapacitással.

Forrás - index.hu
sLeuth Creative Commons License 2005.12.04 0 0 25
ezt komálom :)

Epszilon mégis hurrikánná erősödött
2005.12.02 18:31

Reggel hat órakor a vihar körülbelül 995 mérföldre, keletre volt Bermudától – 1200 mérföldre a Portugáliához tartozó Azori-szigetektől – és 14 mérföld óránkénti sebességgel haladt észak-keleti irányba. Szélsebessége körülbelül 120 km/h volt, és ezzel hurrikán kategóriába lépett – jelentette a Miami központú amerikai Hurrikán Központ.
A megerősödött szél a hurrikán középpontjától 15 mérföldes körzetben terjedt ki, így veszélyt jelenthet a hajózás számára, ám várhatóan péntek estére, vagy szombaton gyengülni fog. Az Epszilon volt az idei szezon tizennegyedik hurrikánja. (Sciencedaily)

sLeuth Creative Commons License 2005.12.02 0 0 24
Kis jégkorszak előtt áll Észak-Európa?

Lassul az óceánok nagy tengeráramlási rendszere, az Észak-Európát fűtő atlanti áramlat az elmúlt ötven évben közel 30 százalékkal gyengült – tárta fel egy új kutatás. Észak-Európa időjárása néhány évtizeden belül érezhetően lehűlhet.

Az Észak-atlanti áramlat a világ egyik legerősebb tengeráramlata. (Előfutára a Golf-áramlat, a 45. szélességi körtől nevezik Észak-atlanti áramlatnak.) A Mexikói-öbölből induló, trópusi meleg vizet szállító áramlat, átszelve az Atlanti-óceánt, Északnyugat-Európa partjait fűti. Az áramlat körülbelül 100 ezer nagy erőmű által termelt hőt szállít Európa partjaihoz, néhol akár 10 Celsius fokkal is emelve az átlaghőmérsékletet.

De hogyan keletkezik ez az áramlat? Az Atlanti-óceán északi részének felszínét az Észak-Amerikából érkező nyugati szelek hűtik, ezáltal a sűrű, hideg, sós víz a sarkköri területeken lesüllyed, és a mélyben az Egyenlítő felé halad. Ennek ellensúlyozásaként meleg, alacsonyabb szélességekről származó víz áramlik a felszínen a sarkvidékek felé. Ez a keveredés globálisan osztja el a hőt, és mérsékeltebbé teszi az éghajlatot.

Lassuló áramlat

A Nature brit tudományos lap e heti számában publikált, ötven év mérési adataira támaszkodó kutatás eredményei szerint azonban a tengeráramlási rendszer lassul, az elmúlt ötven évben erőssége körülbelül 30 százalékkal gyengült.

Az áramlási rendszer múltbéli lassulása, leállása okozta az éghajlat drasztikus változását, a jégkorszakok beköszöntét. (De ne a Holnapután című 2004-es amerikai mozifilm lebegjen azonban szemünk előtt, az áramlat lassulása több évtizeden, évszázadon keresztül fokozatosan fejti majd ki hatását, nem napok alatt tör ránk a jégkorszak!)

Lássuk, mire alapozzák mostani kijelentéseiket a tanulmányt publikáló nagy-britanniai Nemzeti Oceanográfiai Központ kutatói!

A kutatócsoport 2004 tavaszán a 25. szélességi kör mentén a Bahamákról a Kanári-szigetekre hajózva 50 kilométerenként vízmintát vett, amelynek mérték hőmérsékletét és sókoncentrációját. Ezek alapján meghatározták a minták közötti sűrűség és nyomás különbségeket, és kiszámolták a különböző mélységekben áramló víz tömegét és sebességét. E szélességi kör mentén ugyanilyen méréseket végeztek 1957-ben, 1981-ben, 1992-ben és 1998-ban is.

A kutatók már 1998-ban tapasztaltak csekély mértékű gyengülést az áramlásban, most viszont sokkal komolyabb változásokat fedeztek fel. Míg az Észak-atlanti áramlat előfutáránál, a Golf-áramlatnál nem fedeztek fel eltérést a korábbi mérési adatokhoz képest, a Grönland, Skandinávia partjai felől érkező mélytengeri hideg áramlatok terén komoly gyengülést okoztak.

A mélytengeri hideg áramlatok gyengülése a jeges-tengeri sókoncentráció csökkenésével állhat összefüggésben. Ha a víz sűrűsége (azaz sókoncentrációja) mérséklődik, nem képes lesüllyedni, alábukni, és mélytengeri áramlatként dél felé venni az irányt. A globális felmelegedés viszont gyorsítja a sarki vizek „sótalanítását”, a gleccserek és a sarki jég olvadásával.

A mérések szerint az áramlat a szubtrópusi vizeken egyre inkább „csapdába”, hurokba kerül, a hőt szállító vizek nem jutnak el északra. Az áramlat gyengülésének közvetlen következményét, azaz a hőmérséklet lehűlését Nyugat-Európában, eddig nem észlelték a meteorológusok, sőt, az átlaghőmérséklet 1900 óta 0,6 Celsius fokkal emelkedett.

Bizonyítékokat vadásznak

Ha a globális felmelegedés megbolygatja az óceáni áramlatokat, az adott sókoncentrációhoz alkalmazkodott tengeri élővilág finom egyensúlya felborulhat, az ott élő állatoknak nagyon kevés idejük marad az alkalmazkodásra, így túlélésükre is kevés az esély.

Más oceanográfusok szerint az nem kétséges, hogy az áramlatban zavarok fedezhetők fel, ám trendszerű bizonyítékokról egyelőre korai beszélni. A tisztánlátást segítheti, hogy a közelmúlttól a szubtrópusi vizeken 25 lehorgonyzott érzékelő méri folyamatosan az áramlat legfőbb jellemzőit különféle mélységekben.

A tudósok reményei szerint az elkövetkező négy évben elegendő adat gyűlik össze annak megállapítására, hogy az atlanti fűtőrendszerben valóban Észak-Európát veszélyeztető változások történnek-e.

2005.december.2

Forrás - geographic.hu
Helleluja Creative Commons License 2005.11.13 0 0 23

sLeuth testvér s testvéreim a mi Urunkba!

nagyon jó, időszerü megfigyelés, mert gépek voltunk, gépek leszünk ujra? itt mese nincs, maga minden ami szemmel látható, kivéve a sötét meg a fényes szellemmek, amik még mindig lehetnek gépies hollogramok, tehát nemcsak gléőpek vesznek körbe, hanem minden ami nem lélek, gép???

na hogy mondjam, mikor bejüttél ebbe az ürbe, most most az ürt is gépek veszik körül, de azt a fény - felhőket is, angyalok - gépek tarják vissza, mert ott lehet az üregbe ide bejünni, aztán gondoljunk csak a MTRIXra, akik láttátok, amibe mégis van egy jó pár csusztató, mert ki az ki ismeri a mennyeket?

ugyen nem sokat foglalkozunk vele, mármint milyen a mennyek országai, mert valójába, meg kellene tudnunk, mi ez, amibe vagyunk? ki azki akire azt mondjuk: vagyunk?

de, meglehet figyelni, hogy utánzatok vagyunk, de mindenesetre azoknak a sejtszöveteknek a hosszabitása, ami beborit meg megesz mindent???

Előzmény: sLeuth (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!