Sziasztok!
Azt hallottam, hogy van egy egy japán írásjelből álló leírása a "Nippon" szónak. Ezt az írásjelet keresem. Ha valaki ismeri, ne kíméljen!
Köszi!
Hemü
Azt szeretned kerdezni, hogy hogy van az eredeti japan cim? A wikioedia szerint a japan cim egyszeruen イノセンス ("innocence") http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%A4%E3%83%8E%E3%82%BB%E3%83%B3%E3%82%B9
A Ghost in the Shell eredeti cime, ha minden igaz: 攻殻機動隊
Sziasztok! Gyors segítség kéne! Szertintetek ez japánul van? http://www.cherryblossomgardens.com/images/happiness_stickers.jpg És tényleg azt jelenti, amit? E szerint kínai: http://www.cherryblossomgardens.com/acard.asp de lehet, hogy ez az írott kép ugyanaz a két nyelven?
Egy holnapi esküvőre kéne képeslaphoz, a menyasszony japán :) Köszi!!
Csak a "túl sok kanji" dologhoz egy abszolút szubjektív magánvélemény :))
Én szeretem őket (jó, nyilván az ilyen közkeletőbb szavaknál idegesítőek, mikor először találkozol velük, és nekem eszembe nem jutna leírni a doko-t kanjival, de hát ez vele jár.). Igazán akkor jössz rá, milyen jó dolog is az a kanji, mikor klasszikust olvasol, ahol méteres segédigék vannak, meg rengeteg joshi. Ott nagy öröm, ha egy szónak nem úgy kell kisakkozni az elejét meg a végét..... :) De máshol is hasznát látja az ember, én nagyon sokszor kérdeztem vissza beszélgetés közben, hogy az adott (általában ismeretlennek tűnő) szó első fele melyik kanji is, és utána könnyebb volt beazonosítani. Írásban meg egyszerűen hülyét kapok, ha ott van 4 sornyi hiragana, néhol egy-egy vesszővel...istenem, ilyen kis komformista vagyok, szeretem, ha ott van az a kanji, és nem kell vagdalnom a szöveget :))
Igazság szerint roppant mód frusztrál, hogy a szgép áldásos hatása miatt már el kell gondolkoznom bizonyos kanjik írásán, de sajnos annyira még nem, hogy rávegyem magam az újboli sormintázásra....hja, mint írtam, ilyen kis komformista vagyok :)
A legfelső jel - 女 - olvasata "onna", jelentése "nő" (asszony). Az alsó kettő együtt olvasandó össze: 日本 - "nyihon" (vagy "nyippon"), jelentése "Japán".
Na igen. Ez azért is jobb megoldás, mert külön olvasatot ad, s a gyerekeknek is egyszerűbb megtanulniuk a kanjikat hiragana segitségével. De pl.-ul Kinában csak egy féle irásmód létezik. Most már ott is először a fonetikus irást tanulják a gyerekek, s ennek segitségével a jeleket. Nincs egyszerű dolguk, az biztos.
A szótár, amiben a bűn, és bűntudat szavakat találtam, nos az a 'kedvenc' nyelvkönyvünkben van, hátul a szószedetben. Az iróját nem irom ide...:)
Amit evil1023-nak írtál, az mind helytálló, csak a jobb érthetőség miatt szólok bele.
Az "alapértelmezett" írás a hiragana. A kandzsikat is mind le lehet írni hiraganával.
A mesekönyvek pl. csupa hiraganával íródnak. Van is nekem otthon egy, direkt nyelvtanulási célzattal vettem, az a címe, hogy おむすびころりん.
Én személy szerint nem szeretem a túl sok kandzsit, azt meg pláne nem, hogy egyszerű szavakat, mint pl a どこ, kandzsival írnak le (何処). A világ legegyszerűbb dolga állandóan lecsapni a szóköz billentyűre, te meg aztán találd ki, mi a túró az a kandzsi. Ahol voltam kint, volt egy iskolaigazgató (japán), aki "székfoglaló" értekezésében kijelentette, hogy ő bizony csak a legegyszerűbb, legalapvetőbb kandzsikat hajlandó leírni, a többit mind hiraganával fogja csak írni. Nekem szimpi volt.
A hiraganát női papok (apácák) találták ki, a katakanát férfi papok. A kanjik pedig Kinából átvett jelek. A hiragana egyébként 'lágyabb' vonalvezetésű, mig a katakana'férfias' egyenes vonalú jel(ek). A hiraganát főként ragok, toldalékok, kötőszók irására használják. A katakanát jövevény szavaknál, külföldi szavak átirásánál, illetve külföldi nevek leirásánál használják. A kanji pedig a mondandó lényegét alkotják, a 'főbb' szavakat, ha lehet igy fogalmazni.
Hali! Kiváncsiságból benéztem egy japán irásjeleket leiró oldalra, és lenne egy kérdésem, látszólag a hiragana jelek ugyanazokat a szótagokat irják le, mint a katakana, csak jóval bonyolultabban, több vonalból. Miért jó nekik, hogy mégis ezt használják gyakrabban? Ha jól látom itt is ezt hsználjátok?