Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 32
megoldódott...
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.12 0 0 31
sziasztok, remélem valaki még ma olvassa a hozzáértők közül ezt :)

segítsetek nekem, van a 'Kazuma' szó, ami - ha igaz - annyit jelent, hogy érzelmi kapcsolat / kapcsolódás

konkrét kérdések:

1. jó a fordítás?
2. mi a Kazuma kanji-ja?

nagyon köszönöm előre is!!!
TestiPasztor Creative Commons License 2007.10.19 0 0 30
Azt szeretned kerdezni, hogy hogy van az eredeti japan cim?
A wikioedia szerint a japan cim egyszeruen イノセンス ("innocence")
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%82%A4%E3%83%8E%E3%82%BB%E3%83%B3%E3%82%B9

A Ghost in the Shell eredeti cime, ha minden igaz: 攻殻機動隊
Előzmény: csíkos_elefánt (29)
csíkos_elefánt Creative Commons License 2007.10.19 0 0 29
Üdv!
Hogyan van lefordítva ez:
Ghost in the Shell 2 - Innocence
Arra is kíváncsi vagyok melyik szó hogyan van japánul leírva.
heted7 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 28
Csakhogy feléledt a fórum!

Sziasztok!
Gyors segítség kéne!
Szertintetek ez japánul van?
http://www.cherryblossomgardens.com/images/happiness_stickers.jpg
És tényleg azt jelenti, amit?
E szerint kínai: http://www.cherryblossomgardens.com/acard.asp
de lehet, hogy ez az írott kép ugyanaz a két nyelven?

Egy holnapi esküvőre kéne képeslaphoz, a menyasszony japán :)
Köszi!!
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.05 0 0 27
A kanjik irasa mar senkit sem érdekel a megszallottakon kivül, ha mindenaron kezzel kell irni, megnézi az ember egy elektronyos kütyüben oszt jonapot.
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.04 0 0 26

はじめまして。

Csak a "túl sok kanji" dologhoz egy abszolút szubjektív magánvélemény :))

Én szeretem őket (jó, nyilván az ilyen közkeletőbb szavaknál idegesítőek, mikor először találkozol velük, és nekem eszembe nem jutna leírni a doko-t kanjival, de hát ez vele jár.). Igazán akkor jössz rá, milyen jó dolog is az a kanji, mikor klasszikust olvasol, ahol méteres segédigék vannak, meg rengeteg joshi. Ott nagy öröm, ha egy szónak nem úgy kell kisakkozni az elejét meg a végét..... :) De máshol is hasznát látja az ember, én nagyon sokszor kérdeztem vissza beszélgetés közben, hogy az adott (általában ismeretlennek tűnő) szó első fele melyik kanji is, és utána könnyebb volt beazonosítani. Írásban meg egyszerűen hülyét kapok, ha ott van 4 sornyi hiragana, néhol egy-egy vesszővel...istenem, ilyen kis komformista vagyok, szeretem, ha ott van az a kanji, és nem kell vagdalnom a szöveget :))

Igazság szerint roppant mód frusztrál, hogy a szgép áldásos hatása miatt már el kell gondolkoznom bizonyos kanjik írásán, de sajnos annyira még nem, hogy rávegyem magam az újboli sormintázásra....hja, mint írtam, ilyen kis komformista vagyok :)

よろしくおねがいします。

Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.21 0 0 25
A legfelső jel - 女 - olvasata "onna", jelentése "nő" (asszony). Az alsó kettő együtt olvasandó össze: 日本 - "nyihon" (vagy "nyippon"), jelentése "Japán".
Előzmény: -thewy- (24)
-thewy- Creative Commons License 2005.04.20 0 0 24
szevasztok! El tudnátok olvasni ezt?

XuTi Creative Commons License 2004.11.09 0 0 23
A japánokra sajna azóta is rájár a rúd. Újabb földrengések, utórengések. A sok tájfun után. Mi jön még?
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.25 0 0 22

新潟中越地震(にいがた・ちゅうえつ・じしん):
新潟で震度(しんど)6強(ろっきょう)3回(かい) 10人死亡(しぼう)、640人以上(いじょう)けが、10人不明(ふめい)

同県内で10人が死亡、10人が行方不明となっている。毎日新聞(まいにち・しんぶん)の24日午前0時半現在のまとめでは、けが人は640人を超(こ)えた。

Néhány kifejezés jelentése:

同県内(どうけんない): ugyanabban a prefektúrában (mármint Niigatában)

24日午前0時半現在(にじゅうよっか・ごぜん・れいじはん・げんざい)のまとめでは: a 24-i 0 óra 30 perces állapot szerint

中越(ちゅうえつ): a tájegység neve

Törölt nick Creative Commons License 2004.10.07 0 0 21
Mondtam én, hogy nem egy rossz könyv a'!
Előzmény: XuTi (20)
XuTi Creative Commons License 2004.10.06 0 0 20
Na igen. Ez azért is jobb megoldás, mert külön olvasatot ad, s a gyerekeknek is egyszerűbb megtanulniuk a kanjikat hiragana segitségével. De pl.-ul Kinában csak egy féle irásmód létezik. Most már ott is először a fonetikus irást tanulják a gyerekek, s ennek segitségével a jeleket. Nincs egyszerű dolguk, az biztos.
A szótár, amiben a bűn, és bűntudat szavakat találtam, nos az a 'kedvenc' nyelvkönyvünkben van, hátul a szószedetben. Az iróját nem irom ide...:)
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.06 0 0 19

Amit evil1023-nak írtál, az mind helytálló, csak a jobb érthetőség miatt szólok bele.

Az "alapértelmezett" írás a hiragana. A kandzsikat is mind le lehet írni hiraganával.

A mesekönyvek pl. csupa hiraganával íródnak. Van is nekem otthon egy, direkt nyelvtanulási célzattal vettem, az a címe, hogy おむすびころりん.

Én személy szerint nem szeretem a túl sok kandzsit, azt meg pláne nem, hogy egyszerű szavakat, mint pl a どこ, kandzsival írnak le (何処). A világ legegyszerűbb dolga állandóan lecsapni a szóköz billentyűre, te meg aztán találd ki, mi a túró az a kandzsi. Ahol voltam kint, volt egy iskolaigazgató (japán), aki "székfoglaló" értekezésében kijelentette, hogy ő bizony csak a legegyszerűbb, legalapvetőbb kandzsikat hajlandó leírni, a többit mind hiraganával fogja csak írni. Nekem szimpi volt.

Előzmény: XuTi (16)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.06 0 0 18
Akkor viszont lehet, hogy nekem kell szótárt cserélnem?!
Előzmény: XuTi (17)
XuTi Creative Commons License 2004.10.04 0 0 17
szótárból néztem én is.
bűn=罪悪(ざいあく)
bűntudat=罪悪感(ざいあくかん)
Előzmény: Törölt nick (14)
XuTi Creative Commons License 2004.10.04 0 0 16
A hiraganát női papok (apácák) találták ki, a katakanát férfi papok. A kanjik pedig Kinából átvett jelek. A hiragana egyébként 'lágyabb' vonalvezetésű, mig a katakana'férfias' egyenes vonalú jel(ek). A hiraganát főként ragok, toldalékok, kötőszók irására használják. A katakanát jövevény szavaknál, külföldi szavak átirásánál, illetve külföldi nevek leirásánál használják. A kanji pedig a mondandó lényegét alkotják, a 'főbb' szavakat, ha lehet igy fogalmazni.
Előzmény: evil1023 (15)
evil1023 Creative Commons License 2004.10.04 0 0 15
Hali!  Kiváncsiságból benéztem egy japán irásjeleket leiró oldalra, és lenne egy kérdésem, látszólag a hiragana jelek ugyanazokat a szótagokat irják le, mint a katakana, csak jóval bonyolultabban, több vonalból. Miért jó nekik, hogy mégis ezt használják gyakrabban? Ha jól látom itt is ezt hsználjátok?
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.03 0 0 14
Hm...ezt a lelkiismeret-furdalásos dolgot meg kéne kérdezni cicafarka-santól. A szótárban nem találtam jót rá.
Előzmény: XuTi (13)
XuTi Creative Commons License 2004.10.01 0 0 13
分かります。私の休み時間がたくさんあってか罪悪感もあります。Azt próbáltam irni, hogy nekem sok szabadidőm van, s (emiatt) bűntudatom is.(vagy lelkiismeret furdalás)
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.01 0 0 12

"このごろあなたもインテネトの前にすわります"

そうでしょうねェー。でも、3時間だけ!

Előzmény: XuTi (10)
XuTi Creative Commons License 2004.10.01 0 0 11
すわります=座ります, természetesen, és bocs.
Előzmény: XuTi (10)
XuTi Creative Commons License 2004.10.01 0 0 10
キシュブデシュさん、今日は。今から私もここにいって、か日本語で書きます。あのう、このごろあなたもインテネトの前にすわります。そうですか。私は・Yahoo Japan・をまで読みますよ。ではまた、スチ
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.21 0 0 9
Ezt azért jobban csípem, itt nem szúr be 10-11 karakter után pontosvesszőket.
kókusztigris Creative Commons License 2004.09.12 0 0 8
ああ、ありがとう。いま、あの トピックをすぐみます。 そこで Loli というニックネ一ムがあります。

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.12 0 0 7

はじめまして。それはいい。

OrigóのNyelvというカテゴリーに"Japánok ide! Konnichiwa!"という、そしてUtazásというカテゴリーには"Japánról mindent"というトピがあって、そちらへもどうぞ。

Előzmény: kókusztigris (6)
kókusztigris Creative Commons License 2004.09.08 0 0 6
はい、 できます。 はじめまして。 :)
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.07 0 0 5
よくできました。日本語ができますか。
Hemü Creative Commons License 2004.09.06 0 0 4
Köszönöm!
Előzmény: kókusztigris (3)
kókusztigris Creative Commons License 2004.09.05 0 0 3
Igen.
Előzmény: Hemü (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!