MNO Visszalép a pártelnök-jelöltségtől Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese, az Országgyűlés elnöke.
A jelenlegi helyzetben az Országgyűlés elnökeként többet tehet a politikai párbeszéd, a kormány stabilitása és a pártegység megteremtése érdekében magyarázta döntését a házelnök. (Magyar Rádió)
". a náci bűnök után a zsidók kártalanítása is a mai napig folyik, márpedig akkor az MSZP vagy bármely utódja akár 50-100 évig is még fizethet. "
Csakhogy a zsidok kartalanitasat a nemet allam fizeti es nem a naci part es az egykori naci parttagok.
Ha MO-on kartalanitast akarnal azt is csak az allam fizethetne. Szinten az osszes tobbi allampolgar penzebol ahogy a nemet allam is fizetett.
Meg aztan az elkobzott magantulajdonok nem a part hanem allami tulajdonba mentek. Kovacs Joska ezsernyogyarat nem az MSZMP, vagy az MDP tulajdoni lapojara jegyeztek be az allamositasokkor. Hanem az alame lett vagyis csak az allam kartalanithatja. MSZMP tulajdonaba nem ment semmi, az ingatlanjai is mind allami tulajdonban voltak. azert nem kellett elvenni 90-ben ,mert nem az ovek volt.Azoknak tulnyomo tobbseget le is adta az allamnak ,vagy az onkormanyzatoknak.Az MSZMP allami koltsegvetesi tamogatast kapott ezek fenntartasara, ahogy az iroszovetseg, notanacs, TIT,vagy mas tarsadalmi szervezetek is.
A Duna parti partszekhaz a Feher haz is allami tulajdon volt nem parttulajdon.
Vegul is igy jart jobban a 90 utani kormanyzat,mertha a part nevere lettek volna telekkonyvezve,kicsit bonyolultabb jogi eljaras lett volna az elveteluk,ha az MSZP nem akarta volna ezeket leadni.
en nem karpotlasrol vagy kartalanitasrol beszeltem, hanem arrol, hogy a gengsztervaltaskor megorokolt partvagyon jelentos reszet az MSZP megtartotta. szerintem jelentos erkolcsi toket es ezaltal szimpatizansi tabort jelentene, ha a part ma ugy dontene, hogy ez nem volt fair, es valami kozvelemeny altal elfogadott modon es mertekben torlesztene. azert a kozvelemeny szempontja a fontos, mert nem az erkolcsi nyereseg lenne a lenyeg.
(de ez sok penzbe kerul, ezert irtam, hogy a partvezetesnek merlegelnie kell, hogy ebbol a sok penzbol milyen modon lehet a legnagyobb nepszerusegnovekedes elerni.)
Funkci volt az, akinek a parttisztsege volt a foallasa. Fizetest kapott erte a parttol.(Tehat nem a gepironoje, mert fizetest kapott, de nem parttisztseg, es nem a martos flora uttorocsapat vezetoje, mert az valojaban rajz- es tornatanar). Ez az a kor, amirol azt irtam, hogy kb ezren lehettek es nagy reszuk mar regen nem politizal.
Azért azt nem hiszem el, hogy egy kerületi, vagy városi párttitkár csak papíron volt párttitkár. Nyilván, ez alá már nem érdemes menni, mert onnantól lefelé már nem döntéshozók.
Nem látom, miért ne lehetne folytatni a kártalanítást akár most, hiszen pl. a náci bűnök után a zsidók kártalanítása is a mai napig folyik, márpedig akkor az MSZP vagy bármely utódja akár 50-100 évig is még fizethet.
Az, hogy az MSZP mit ismer el vagy sem, indifferens, az MSZP ugyanis mint utódpárt, gazdasági-etikai-erkölcsi-jogi alapok miatt nincs abban a helyzetben, hogy ilyesfajta dolgokon egyáltalán variáljon, öndefiniálgasson.
Oks, de ki dönti el akkor, hogy ki volt funkcionárius, és ki volt csak papíron az, és nem elvben? Ez hasonló botrányokat szülne, mint az ügynöktéma, és nem igen jutnának a végére.
Hogy a kifejlett szdsz-fóbiád (mely egyébként meg fog akadályozni minden értelmes vitát, nincsenek illúzióim) csak egyik elemére reagáljak: aki legalizálni akarja a könnyűdrogokat - ez egyébként jóval szabadelvűbb javaslat, mint amit az SzDSz képvisel, nem vagyok biztos benne, hogy ezt tudod - az nem "kínálgatná kábítószerrel a gyerekeket". Ennél sajnos bonyolultabb a világ.
Ráadásul ami még nagyobb hibájuk, a komcsi kevésbé kellemetlenebb sértés mint a libsi. (SZDSZ-est értve ezalatt) Összefoglalva és populárisan, olyan aki elvenne minden kedvezményt, mindenre képes a hatalomért , kiütése van a nemzeti jelképektől és a keresztény vallástól és mellékesen kábítószerrel kinálgatná a gyerekeket. (Alepvetően nekem is ez a véleményem, de ez idézet volt).
A kártalanítás a kárpótlással lezárult. (Ha jól emlékszem a kárpótlási törvényre). Az akkori kormány így látta jónak, mert ez gerjesztette az adott körülmények között a legkevesebb társadalmi feszültséget. Ennél többet már nem igen lehet tenni.
Ami a kommunista utódpártiságot illeti: egyszer az a gond, hogy az MSZP nem ismeri el, máskor pedig az, hogy elismeri. Világosan kellene látni. Nekem, amíg ez a vezetés marad, utódpártnak minősül, de ha egy olyan generáció fog a vezetésbe kerülni, amely már nem érintett a kommunista múltban, akkor már kár beszélni utódpártiságról.
Az SZDSZ sztori azért úgy igaz, hogy a rendszerváltásnál ez volt a radikális antikomm. párt, így sok ilyen-olyan ember belekerült. Amikor már konkrét ideológiáról volt szó persze, hogy előjöttek a különbségek.
Az igazán édekes az lesz, ha folytatják azt a neolib. ámokfutást plusz rá vannak kényszerítve -kölcsönösen- a talán-talán balra forduló mszp-re.
Amíg a kártalanítás és az önkéntes lemondás a rabolt javakról meg nem történik, addig sosem lesz szalonképes az MSZP, alakuljon bár át akár keresztényszociális párttá, akár 6 féle különböző irányultság mentén. Az a 6 régi-új párt akkor is mind komcsi lesz.
Ok, félperiréria, bár a én a Szakály-Kosáry-féle történészi fogalomkörből merítettem a két kifejezést, de ugyanarra gondolunk.
Lehet, hogy igazad van a szocdem programmal kapcsolatban, bár én másképp látom.
Ami a liberális-jobbközép összefogást illeti:
Én a Fideszre szavaztam az eddigi választásokon, amelyeken részt vettem. Valóban aggasztó az a folyamat, ami a jobboldal radikális szárnyán alakult ki, ti. hogy mindenki ellenség. A családom jóvoltából van szerencsém Demokratát olvasni minden héten, hát néha dühösen csaptam le az újságot, annyira nyilvánvaló torzítások, és ökörségek fordultak benne elő. Nem mellesleg az Új Jobboldal rovattól szerintem minden humánummal rendelkező embernek feláll a szőr a hátán. Ugyanakkor az is hiba, hogy minden jobboldalit, és minden fideszes szavazót ennek a függvényében ítélnek meg, ez a liberálisok bűne. Ráadásul az SZDSZ politikájával mára már sikerült leszűkítenie az egykor széles bázisú pártot (gondoljunk bele, akkor még egy pártban volt Tóth gy., Tölgyessy, Kis, Hack, Rajk, Pető stb.). És nézzük meg, hogy ma hol vannak? Egy részük elmenekült a Fideszbe, a másik részük meg függetlenedett a párttól.
Az a gond, hogy mindezt a rendszerváltás kezdetén kellett volna megcsinálni. Most már késő. Akkor meg azért nem csinálták meg, mivel attól tartottak, hogy az egész úgy fog tűnni, mintha az ellenzéki pártok részt kérnének a koncból, ami ugye a közelgő választások miatt előnytelen lett volna nekik. Akkor az érdekek ezt diktálták, ma pedig kénytelenek vagyunk belenyugodni.
Ha a tagság tele van funkcionáriusokkal, akkor kiből választasz? Elég nehéz lenne megoldani, hogy, miközben az elnökség teljesen "tiszta" ilyen szempontból, addig a tagság meg tele van egykori állampárti emberekkel. Az elnökséget egyébként is a tagságból választják, de ha az nem, a középszintű vezetés (megyei, városi alapszervezetek) akkor is exfunkcionáriusokbl áll majd. Szóval nehéz dolog ez a megújulás, nem csoda, hogy eddig nem nagyon sikerült.
A megkésett társadalmakat ma úgy hívják félperiféria. A globalizáció uralkodó tendenciája (neoliberalizmus) miatt itt sem lehet szocdem programot megvalósítani.
Más: a liberális-jobbközép szövetség kialkulása azon egyszerű oknál fogva lehetetlen, hogy nálunk nincs jobbközép. Amíg a "jobboldal" hazaárulónak tekint mindenkit, aki nem "nemzeti" (ez milyen undorító, emlékeztek még, kokárda ilyenek), sőt nem fideszes (ajánlom az MDF topik olvasását, megdöbbentő), ameddig nem szabadul meg a szélsőjobbtól, addig nincs is miről beszélni.
Nem karpotlasrol lenne szo; az MSZP hiaba mondja, hogy ez a part nem az a part, ha annak a partna a vagyonabol jelentos reszt magaeva tett. A tobbi parthoz kepest nagyon jelentos anyagi elonnyel indultak; ennek az elonynek a kvazi visszafizetese -- a tenyleges ertek es a jelkepes osszeg kozotti, de a kozvelemeny altal elfogadott, meltanyos aron -- erkolcsi toket jelentene.
(Persze, ki kell szamolni, hogy megeri-e; ugyanebbol a penzosszegbol mas modon esetleg eredmenyesebben lehet szimpatiat vasarolni.)
JMSZP-t!!!!!:))))) Jobboldali Magyarok Szociáldemokrata Pártja:DDDDDDDDDDDD
A mai baloldali többbség az 50 éves agymosás élõ eredménye:(((((((((( Ezekben az emberekben a liberálisok tartják ébren a baloldaliságot!!!!!:((((((((((
1. AZ MSZP tagság jelentős része rendelkezik ilyen múlttal. Politikai öngyilkosság lenne róluk lemondani, mert akkor hamar keletkezne egy másik baloldali párt.
2. A kárpótlást már elmulasztottuk. Jogilag nem indokolható az, hogy másfél évtized után valakinek eszébe jut, hogy itt van még valami, amit elfelejtettünk. (A híres négyigenes népszavazás is csak elszámolásról, és nem visszatérítésről döntött).
Igen, de nem szabad elfelejteni, hogy Európában hasonló folyamatok már lejátszódtak. Magyarországon, amely jellegzetes példája az ún. "megkésett", vagy "torlódott" társadalommal rendelkező országoknak, a folyamatoknak az elején, vagy csak aközepén tartunk. Ilyen értelemben tehát egy hiteles szociáldemokrata programot az MSZP is képes lenne alkotni. A jelenlegi magyar társadalom azonban egy posztkádári társadalom, ennek a problémáival egyetemben. Világos, hogy ebből az állaotból kellene valamilyen kiutat találni, azonban ehhez aligha az egykori funkcionáriusok alkalmasak. (És ez persze nem csak az MSZP-re vonatkozik).
Ami a liberálisok, és a jobboldal viszonyát illeti, az, hogy Mo.-n nem valósult meg egy liberális-jobbközép koalíció, azért abban nem csak a jobboldalnak, hanem a liberálisoknak is nagy szerepe van.
Igen, az lett volna a hiteles program, ha olyanokat ir le valaki, hogy
1. a fuggetlenitett MSZMP partfunkcionarius multtal rendelkezok eddigi aldozatos munkajat megkoszonik es tovabbi sok sikert kivannak nekik a civil eletben.
2. az MSZP tiz ev alatt egyenlo reszletekben torleszti a magyar allam szamara a 90-es atvedleskor megorokolt partvagyont.
A helyzet bonyolultabb ennél: nem véletlenül nevezik Európában manapság a baloldalt szociálliberálisnak (ez nem a liberális és szocdem oldal összefogására utal, Európában a lib. pártok jobboldaliak, ennek mélyebben társtört-i okai vannak, közebbről a magyar jobboldal tragikomikus állapotja akadályoz meg nálunk egy ilyen felállást), amely a szociáldemokrácia romjain felépülő neolib. gazdpol.-ra utal (a gyöngébbek kedvéért: a konzarvatív gazdpol. a 70-es évektől neolib., persze lehet Nemzeti Petícióval hülyéskedni meg ilyenek, végül is semmise tilos).
A modern szociáldemokrácia a jóléti állammal megszünésével képtelen alternatívát kínálni.