Keresés

Részletes keresés

elterito Creative Commons License 2004.10.21 0 0 4

Az viszont igaz, hogy a baszk még az indoeurópai nyelvváltás előtti ősi európai nyelv, melynek elvileg lehetett rokonsága (extra esetben akár az afrikai kontinensen is), de mára már biztosan nincs rokona.

Mindenesetre Afrika nyelvei közül vannak szép számmal olyan csoportok, amelyek csak kis jóindulattal sorolhatók nagyobb rokonsági csoportba (pl. a kölönféle nilo-szaharai csoportok, illetve az afroázsiai nyelvcsoportba csak nemrég sorolt csádi nyelvek, melyeknek a az afroázsiai nyelvekkel való közös leszármazása, vagy csak areális hatások miatti hasonlósága még nem teljesen eldöntött.)

Előzmény: elterito (3)
elterito Creative Commons License 2004.10.21 0 0 3

Jaj de jópofa.

Száz éve (:-), amikor netezni kezdtem, először botlottam ebbe a fazonba. Jó nagyot néztem. Majd később küldtem egy e-mailt egy angol nyelvésznek, akinek a baszk a szakterülete. Megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye róla. Angolosan felelt: Edo nyland is a crasy.

LvT Creative Commons License 2004.08.24 0 0 2
Kedves wrí!

Nem nyelvész, kókler. Igen "mély" ismeretekről tanúskodik pl. ez az állítása: "Yiddish is older than German" 'a jiddis is régebbi mint német'*. Erről eszembe jut a "Néhány adalék az eszperantó ókorkutatáshoz" c. írás (vö. http://www.eszperanto.hu/egyeb/eredet.htm). Csak míg ez utóbbi írója humoreszknek szánta a dolgot, Nyland ugyanezt komolyan be akarja adni nekünk.

A módszerét egyébként sokan használják: tarts meg egy-két hangot a szavak elejéből, adj hozzájuk más hangokat teszés szerint, hogy éppen az jöjjön ki, amit bizonyítani akarsz. Persze így a Gizike meg a gőzeke éppen egymás rokonszavai lesznek.

A dolognak csak egy buktatója van, hogy előbb kell megállapítanod a nyelvekről, hogy rokonok, és csak utána tudom ehhez a koncepciódhoz hozzágenerálni a szófaragásokat. De Nyland még ennél is tovább ment: egy nyelvet is feltalált magának. Az, hoyg ennek semmi, nyoma, az nem akadály, hogy levezesse belőle a baszkot (no meg az ajnut, meg a dravida nyelveket; melyek közt, valljuk meg semmi specifikus kapcsolat nincsen).

(* A jiddish XII. sz.-i középfelnémet nyelvjárásokból vált ki és lett önálló nyelv.)
Előzmény: wrí (-)
vrobee Creative Commons License 2004.08.19 0 0 1
Olvasd el a Grespik Laszlo: Szkitak torvenye c. irast.
Abban nagyobb doresegeket talalsz.
Kozkivanatra a legnagyobb marhasgaokat bemasolom.

Izgatottan varom!
Előzmény: Törölt nick (0)
wrí Creative Commons License 2004.08.19 0 0 topiknyitó
hehe.. örülök, hogy így megértettem mit jelent a "topikleírás"... *morog*
nos akkor ide átmásolom azt, amit már egyszer topikleírás címen beírtam.

a basque-genealogy levlistára egy pakisztáni emberke avval a kérdéssel fordult a levlistán jelenlévõkhöz, hogy alkossanak véleményt az Edo Nyland által írottakkal, mely szerint a Baszk rokona lenne a "szaharai" nyelvnek, melyet az emberek õse akkor beszélt mikor elhagyta az afrikai kontinenst.
nos elvetõdtem az oldalra és... tudja ez az arc mirõl beszél?
a véleményetekre lennék kíváncsi, mert fogalmam sincs mely kutatásai vezették el ilyen felismerésekre mint:
"Benedictine monks working from the Pannonhalma scriptorium in Hungary created Hungarian, which special invention technique was taken north to create Estonian, Finnish and Lappish."
valamint:
"ENGLISH IS AN INVENTED LANGUAGE.

So are German, Latin, Greek, Russian, Sanskrit, Hebrew, Hungarian, Japanese etc."
az oldal címe:
http://www.highspeedplus.com/~edonon/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!