Keresés

Részletes keresés

Pick Nick Creative Commons License 2004.08.20 0 0 11
A Gyurta-sztori 2004. augusztus 19., csütörtök 11:20 1195 olvasás Szerda este óta a világ úszósportja kíváncsi. Az érdeklődés tárgya - de jó ezt leírni - egy magyar, rendkívül céltudatos fiatalember, Gyurta Dániel. A 12 éves úszófenomén
Minden edző ilyen tanítványról álmodik

Menjünk vissza az időben, körülbelül három évet. 2001 áprilisában egy bécsi nemzetközi versenyen egy óbudai kissrác korosztályos világcsúcsot úszott 200 mellen. 11 évesen (hisz a verseny 1 hónappal 12. életévének betöltése előtt zajlott) 2:25.47 perces idő elérésére előtte senki nem volt képes. A világon!

Csak viszonyításként az amerikai korcsoportos rekord 2:37.68 volt akkor és a 13-14 évesek között még 1993-ból feljegyzett csúcsidő 2:23.32.

Dani négyévesen tanult meg úszni és négy évvel később már egy sportklubnál rója a kilométereket. Természetesen a medencében. Nem sokkal eztán 100 méteres mellúszásban nyeri első aranyérmét a magyar korosztályos bajnokságban.

"Csak a legjobbakat mondhatom róla. Nagy tehetség, igen céltudatos, kitartó és igyekvő" - vall tanítványáról az edző, Széles Sándor, aki a junior válogatott szövetségi kapitánya is egyben."Fáradhatatlan és jó magaviseletű az edzéseken. Ő az tanítvány, akiről minden edző álmodik" - teszi hozzá Széles.

Egy átlagos nap Gyurta számára reggel 6-tól 8-ig és délután 5-től 7-ig úszással, délután 4 és 5 óra között száraz, erőnléti edzésekkel telik.

A 200-es évben a magyar korosztályos bajnokságban 12 számban lett első, kilenc csúcsot átadva a múltnak. De az igazi áttörést a már említett nemzetközi megmérettetés jelentette az osztrák fővárosban, amikor 8 másodpercet faragott saját idejéből a főszámának tartott 200 mellúszásban.

A legnagyobbak ismérve a törekvés

Ezt követően a világ vezető úszószaklapja - a Swimming World is hírt adott a kissé zárkózott, de már ifjúként rendkívül szimpatikusan nyilatkozó tehetségről. A lap tudósítójának Dani jövőt firtató kérdésére egy mosoly kíséretében a következő válasz érkezett:"Meg szeretném nyerni a 200 méteres mellúszást az olimpián, új világcsúccsal. Tudom, csak 15 éves leszek akkor, de érzem, hogy meg tudom csinálni!"

Nem volt világcsúcs és nyerni sem sikerült Athénban, de az vesse rá az első követ, aki számon kérné Danin egy 12 évesen tett kijelentését. Hisz mindenki - talán a legjobban a most még nyertes Kitajima tudja legbelül -, ez a döntő Gyurta Dániel versenye volt.

Az úszósport, mi magyarok meg különösen örüljünk és boldogan tekintsünk a jövőbe, mert Dani - és ez megbocsátható egy akkor még gyereknek - a jövendölésénél csak az időpontban tévedett.

Ruszanov András MR, Swimming World

magyarc Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10
Azért ne felejtsük el, hogy közben támadhat új gyurtadani! S ez nem baj. Nem attól lesz valaki nagy, hogy húsz éven keresztül első, Dani már most nagy lett!
Előzmény: Replica (9)
Replica Creative Commons License 2004.08.19 0 0 9

Ez az Dani szép volt!

Szerintem 3 Olimpia is belefér, akkor is még csak 27 éves lesz!

Előzmény: SOUTHERN (6)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 8
A döntő után a világcsúcstartó Hansen nem igen akart a dobogón kezet fogni vele, el is hiszem: két nap alatt HÁROMSZOR verte meg az amerikait!
Forza_Juve Creative Commons License 2004.08.18 0 0 7

Gratulálok Dani!

Fantasztikus volt ahogy úsztál!

Még két olimpia biztos benne van, de szerintem több aranyat fog még nyerni.

Előzmény: SOUTHERN (6)
SOUTHERN Creative Commons License 2004.08.18 0 0 6

Szép volt, Dani!

Nekünk Te vagy a legjobb!

Még két olimpia benned van, azaz két arany!

fairytale Creative Commons License 2004.08.17 0 0 5
Név: Gyurta Dániel Sportága: úszás Versenyszám: 200 m mell Nem: férfi Születési idő, hely: 1985-05-04, Budapest Magasság (cm) / Testsúly (kg): 175 / 62 Hobbi: zene Szövetségi kapitánya: Kiss László Edzője: Széles Sándor Nevelőedzője: Perjámosi Katalin Klubja: Jövő SC Olimpiai részvétel: újonc Legjobb eredményei: vb-14. (200 m mell, 2003) Itt miért 85-ben született?
Forza_Juve Creative Commons License 2004.08.17 0 0 4

Köszi szépen, én bevallom kerestem, de nem találtam meg.

Akkor ott folytatom a szurkolást.

Még utoljára:

Hajrá Dani!!

Előzmény: fighting (3)
fighting Creative Commons License 2004.08.17 0 0 3
Előzmény: fighting (1)
Chris Shephardino Creative Commons License 2004.08.17 0 0 2

Úszz, Dani Ússz!!

jaj, fordulj Dani!  :D

Hajrá, hajrá!!

fighting Creative Commons License 2004.08.17 0 0 1

Van már topicja Daninak!

erdélyifatányéros Creative Commons License 2004.08.17 0 0 0
Jelmondatunk legyen:

Ússz Dani, ússz!
Előzmény: Forza_Juve (-)
Forza_Juve Creative Commons License 2004.08.17 0 0 topiknyitó

Gratulálok Danika!

Eléképesztő! Valami fantasztikusat úsztál, kérlek hozd haza az aranyat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!