Keresés

Részletes keresés

Mazsi_74 Creative Commons License 4 napja 0 0 5336

Kedves Gabi!

Nekem pénteken volt 7 hete a bal lábamon bütyök műtétem (a jobb lábamon tavaly február legvégén) de én nem tapasztaltam azt amit te. De ahogy itt olvasgattam még az első műtétem előtt a fórumot, úgy emlékszem ilyen másnak is volt. Mindenesetre, ha nagyon bizonytalan vagy lépj kapcsolatba az orvossal aki műtött. 

Nekem az enyém azt modta, hogy ilyenkor idegeket, ereket, stb. vágnak el, a keringésnek is vissza kell állnia és ez hosszú idő. A vágás mentén meg a nagylábujj tövénél egyébként nekem is kicsit érzéketlen még, meg furi érzés, de ilyen volt a másiknál is, és az teljesen rendbe jött és nagyon elégedett vagyok vele.

Dagadtnak egyébként még nekem is dagadt így 7 hét után is, de bele tudok már bújni a legtöbb saját méretű cipőmbe. Mindenesetre, amikor én bizonytalan voltam felvettem a dokimmal a kapcsolatot (küldtem neki üzit a telefonjára, és arra mindig válaszolt) és általában berendelt egy kontrollra és megnyugtatott :-) Szóval érdemes ezzel is próbálkoznod.

Egyébként az előző lábamnál jártam úgy, hogy nagyon keveset használtam az első két hétben, nagyon féltettem, illetve nem mertem ráállni kezelőcipőben sem, és jobban is szenvedtem vele ez miatt, nekem is nagyon feszült. Így utólag arra gondolok - összehasonlítva a mostani műtéttel - hogy túlságosan kíméltem és emiatt a vérkeringés meg a nyirok működés is lassabban állt vissza, emiatt feszült sokkal jobban. Annyira fájt mikor leengedtem, hogy volt hogy inkább négykézlábra ereszkedtem és úgy közlekedtem. De azt nem mondhatnám hogy lila volt, az elszíneződés az nekem 4 hét után már biztosan megszűnt.

A mostani műtétemnél már bátrabb voltam, valószínű mert tudtam mire számíthatok, az első naptól már csináltam boka körzéseket (a gyógytornász engedélyével!) és bátran használtam kezdettől a speckó cipőt, valószínű ennek köszönhetően ez már egyáltalán nem feszült.

Szóval szerintem mindenképpen konzultálnod kéne az orvosoddal....

Előzmény: Boros Gabriella (5335)
Boros Gabriella Creative Commons License 2025.04.22 0 0 5335

Sziasztok! 

A segítségeteket szeretném kérni. Pénteken lesz 4 hete, 

hogy megműtötték a bütykömet és egy kalapács ujjamat.

Elég érzéketlen a lábfejem és a nagy lábujjam. 

A sebek sem gyógyultak még be, valamint nagyon dagad és lilul, 

az egész lábfejem. A speckó szandiban járok, nagyon keveset,

mert ha lógatom, vagy megyek nagyon dagad. És feszül is.

Szerintetek ez normális? Kicsit aggódom miatta. 

Kinga08 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 5334

Előzmény: Kinga08 (5333)
Kinga08 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 5333

Mellékelek egy fotót is. A bal oldali állapot több évvel az első műtét előtti, a jobb oldali pedig 2024. júniusi. :)

Előzmény: Kinga08 (5332)
Kinga08 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 5332

Sziasztok!

Több évvel a műtétek után megosztanám a tapasztalataimat. Röviden: számomra határozottan megérte, azóta is szépek a lábaim, de nem volt egyszerű.

2022. decemberében és 2023. szeptemberében műtöttek az Uzsokiban. A kórházban nagyszerű sebészek dolgoznak, de nagyon túl vannak terhelve, így aztán minimális az információk átadása, kevés idő jut egy betegre, de ez valószínűleg országszerte így működik.

Bösch-műtétem volt mindkét esetben, ami azt jelenti, hogy a bütyök eltávolítása után a csontot átvágják, eltolva rögzítik úgy, hogy egy tűződrótot helyeznek be a nagylábujjon keresztül. Ez a drót az eltávolításig kilóg a lábujj végén, és nagyon kell rá vigyázni a lábadozás ideje alatt.

A műtét altatásban zajlott, de már aznap hazamehettem. Másnap reggel vissza kellett menni kötözésre, aztán 3-4 nap múlva, majd egy hét múlva varratszedésre. 30 napig vérhígítót kellett szúrnom, az első két hétben sokat feküdtem, a 3. héttől otthonról dolgoztam felpolcolt lábbal. Tehermentesítő cipőt viseltem, ami nagyon megkönnyítette az életemet. Ehhez érdemes beszerezni otthonra egy hasonlóan magas talpú papucsot, hogy a lábak egyforma magasságban legyenek, így se a térd, se a medence ne legyen féloldalas terhelésnek kitéve. Kintre egy magasabb talpú sportcipő vagy bakancs megfelelő a másik lábra. A műtét napján a járókeret nagy segítség, utána pár napig pedig érdemes mankót használni. A műtét napján a kórházból az autóig kerekesszékkel tolt ki a férjem, aznap még megterhelő ennyit bicegni járókerettel.

A bal lábam nehezebben gyógyult, 8 hét után került eltávolításra a drót, a jobb lábam esetében ez 6 hét volt. Maga a drót eltávolítása nem fáj, érzéstelenítés nélkül megvan egy pillanat alatt. Előtte és utána röntgeneznek.

A drót kiszedése után gyógytornára, manuálterápiára jártam, ami annak ellenére nagyon hasznos, hogy alapvetően nem tartják fontosnak kisebb műtétek után. Már nem járok tornára, de otthon azóta is folytatom heti kétszer. Akinek ortopédiai probléma (pl. nekem harántboltozat-süllyedés) miatt alakult ki a bütyök, annak szerintem érdemes tornázni és ortopéd talpbetétet hordani.

Ami a cipőket illeti, a legtöbbet egy számmal nagyobbra cseréltem, kivéve a fitness-, túra- és futócipőimet. Magassarkút nem tudok hordani, mert a nagylábujjamon a mozgástartomány kissé beszűkült, de egyébként sem tenne jót a lábamnak. Ha akarnám, biztosan meg tudnám szokni. Idén télen volt az első olyan tél, amikor a csinos, szűkebb csizma nem nyomta már a lábam, előtte azért inkább szélesebb lábfejű csizmát és hótaposót vettem fel, de van, aki vígan futkos pár hónap után is szűkebb cipőben.

Tudok edzeni, kitöréseket végezni, lábujjhegyre állni, futni, de a nagylábujjam mozgástartománya a gyógyorna ellenére se lesz soha olyan, mint régen volt. A bütyökfájdalom teljesen megszűnt, ritkán még érzem a helyét frontok idején, de nyoma sincs a jellegzetes, nyillaló fájdalomnak. Abszolút nem kezdett visszaalakulni a bütyök, de teszek is érte, hogy az elért eredményt megtartsam.

Az első műtét nagyon megviselt, főleg lelkileg, de a másodiknál már rutinosan vettem az akadályokat. Túlzott fájdalmam egyik után sem volt, talán a másodiknál volt rosszabb a műtét utáni éjszaka. Keringési problémákkal küzdöttem a műtétek után, ez abban nyilvánult meg, hogy a nagylábujjaim körömnövekedése mindkét lábon leállt, és fájt is a körömágy. Sokáig nem tudtam, mitől van ez, antibiotikumot szedettek velem, de nem volt benőve a köröm, szóval ez az intermezzo ijesztő volt, de túl vagyok rajta. Az első műtét után konkrétan nem hajlott a lábujjam, alig tudtam felvenni a lábméretemnél két számmal nagyobb, jól kifűzhető cipőt, de tornával és kezelésekkel kihoztuk belőle a maximumot.

A mostani tél már szuper volt ebből a szempontból is.

Összességében ajánlom a műtétet mindenkinek, aki talpbetéttel és tornával nem tud segíteni az állapotán, de a sebész és a gyógytornász javaslatait be kell tartani és némi önfegyelmet igényel a lábadozás. Az első két hétben sok fekvés, drót kiszedésig kímélő életmód, külső talpélen vagy sarkon járás, tehermentesítő cipő viselése javasolt. Víz ne érje a sebet varratszedés utáni pár napig, a drót környékét pedig az eltávolítás utáni pár napig. Orvosi javaslatra calciumot szedtem és hegkezelő kenőcsöt használtam.

Remélem hasznára válik az élménybeszámolóm annak, aki idetéved a fórumra. :)

Titusz_1 Creative Commons License 2025.01.26 0 0 5331

Sziasztok,

Dr.Lőrik Gáborral van valakinek tapasztalata? pozitiv/negativ? Akár bütyök, vagy térdműtét kapcsán. 

Holdkőgyermek Creative Commons License 2024.12.29 0 0 5330

Sziasztok! :)

Darco posztoperatív, lábfej tehermentesítő cipő eladó. Használt, de jó állapotú.

Univerzális cipő, jobb és bal lábra egyaránt illeszkedik. Mérete  38-39.

Érdeklődni e-mailben: nemetpte@gmail.com

Mona5454 Creative Commons License 2024.12.19 0 0 5329

Kedves Melcsi!

Egy év elteltével megosztanád a tapasztalatod? Nagyon szép volt a lábad. Jó döntésnek érzed a műtétet? Van esetleg valami negatív tapasztalat? Ki műtött?

Köszönettel :) M.

Előzmény: Melcsi05 (5311)
Mona5454 Creative Commons License 2024.12.19 0 0 5328

Kedves Szilvia!

Ki műtötte a lábad? Esetleg Szikora Gyulával van tapasztalata valakinek?

Köszönettel

Előzmény: Szilvia D. (5327)
Szilvia D. Creative Commons License 2024.12.11 0 0 5327

Sziasztok

Bár láthatóan halott ez a forum de h ne csak az maradjon itt amit még a kórházból irtam leírom h egyedi esetem volt. Nem akarok senkit elrémiszteni hogy az alapján itélje meg műtétet!

Én csak algopyrint kaptam ezért volt olyan nagy fájdalmam amit akkor írtam. A szobatársak mind kaptak többféle fájdalom csillapítót kombináltan igy nekik nem volt ilyen szenvedés. 

Amint haza kerültem sokkal jobban lettem gyógyszer nélkül is!

Pár nap mulva sétáltam.

10 naposan mentem repülővel, reptéren sztem több száz métert is kellett menni.

12naposan már sziklát másztam dél portugáliában

2 hetesen Lissabonban városnézés volt több KILOMÉTER volt gyalog

Szóval mindenkinek szeretném mondani hogy ne azt vegye alapul amit előzőekben írtam! Az pár nap volt az életemből és az se kellett volna úgy történjen ha "értelmes" utóellátást kapok de ez csak az én pechem volt.

Szoval mindenkinek ajánlom!  

Előzmény: Szilvia D. (5325)
Lujzi5630 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 5326

Sziasztok!

Hat héttel a bütyökműtétemet követőem, műtét utáni gyógytorna után kutakodva a neten, véletlenül találtam rá erre a fórumcsoportra. Tudnátok nekem olyan leírást, vagy videót ajánlani, ami segít a rehabilitációmban?

Szilvia D. Creative Commons License 2024.11.13 0 0 5325

Sziasztok 

Ma műtötték a bal bütykömet Austin technikával és a középső 3 ujjat Weil módon.

Kérdésem h kinek mennyi és milyen fájdalom csillapitót adtak?

Konkrétan ugy fáj h az pusztító.

Pedig 47évem során volt már sokféle fájdalmam műtétem is pár de ilyet nem éltem meg.

Mütőben kaptam bolusban vmit aztán 100ml.ben délután Algopyrinnek megfelelő szert(kúlföldön vagyok) és mikor kértem este 7kor adtak egy sub cutan(bőr alá) szurit hasba mondván h fájd.csillapito...

(Nővér vagyok ilyen nincs tehát vmi placebot adtak... )

22kor még egy 100as fizsóban kaptam egy Algot és ennyi.

Szeretném tudni másnak ilyen műtétnél mit adtak és mennyit?

Nagyon extrémen fáj. Nem vagyok nyafka primadonna és nem is vagyok elkényeztetve (sajnos) semmilyen téren és nem is kímélem magam szóval ez nem hiszti. 

Holnap hozatok be otthonrol vmit de jo volna tudni kinek mi volt jo.

Illetve hogy mennyi ideig fájt erősen meddig kell kitartanom míg elviselhető lesz mondjuk gyógyszerrel? 

Gyógycipőm van manko állitolag igy nem kell de majdnem elájultam mikor ráléptem de polcolva is kegyetlen a fájdalom.

Nem számítottam ilyen durva kínokra nah meg h nem kapok megfelelő szert igy nem hoztam sajátot.

Köszönöm ha vki ír!🙏

Ducika2662 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 5324

Kedves Anett! Ki műtötte a lábadat?

Előzmény: Anett 74 (4825)
Ducika2662 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 5323

Szia Audreybj! Milyen lett mostanra a lábad? Úgy érzem, én is hasonlóan jártam, mint te. 5 hete műtöttek Schede eljárással, de a bütyöknél nem lett sokkal laposabb, simább. El is vagyok kenődve...

Előzmény: audreybj (4868)
Ducika2662 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 5322

Kedves Mamy! Nagyon szép lett a lábad! Megírnád, ki műtötte?

Előzmény: Mamy3 (5225)
fajoslabulany Creative Commons License 2024.02.12 0 0 5321

szia, én is hasonló helyzetben vagyok, nagyon gondolkodom a műtéten már, én inkább a magáneü-re hajlok (bár államiban is elvégzik). Már eléggé fájnak a bütykök, a lábfejem pedig egyszerűen ahogy szörnyű ahogy kinéz:(

Te hogy érted, hogy kihat a napjaidra? Cipőből miket tudsz így hordani? Egyébként a nicked alapján jól gondolom hogy nálad is fiatalon jelentkezett ez a probléma?

Előzmény: kriszti1997al (5319)
Lora77 Creative Commons License 2024.01.26 0 0 5320

Sziasztok,segitsetek legyszi,kadden mutottek ,es ma nagyon bedagadt a laban a bokam foleig,nem tudom ez normalis,vagy menjek vissza a korhazba?Fajni mar kevesbe faj amugy.Koszonom

kriszti1997al Creative Commons License 2024.01.23 0 0 5319

Sziasztok!

Nagyon régóta küzdök bütyökkel ami meglehetősen kihat már napjaimra..

Tud valaki jó dokit ajánlani bütyök műtétre? Sok rosszat olvasok hogy kinő újra

Esetleg Dr Zsiros Lajost ajánlja valaki?

Előre is köszönöm.

Klari72 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 5318

Melcsi05, nagyon szep a mütèt utáni eredmeny. Mütètre szeretnek menni, mert már nagyon fájnak a lábaim, ennél csak jobb lehet mütét után.  Megkèrdezhetem hogy ki es hol mütött tèged?

Válaszod elöre is köszönöm. 

zsofia131313 Creative Commons License 2023.12.25 0 0 5317

Sziasztok! 
Elkezdtem olvasgatni a fórumot, szuperjó közösség alakult ki. Remélem mindenki gond nélkül félépült! 
Nekem magával a műtéttel kapcsolatosan lenne kérdésem. Ne haragudjatok, ha már le volt írva valahol, de annyira sok hozzászólás van, hogy képtelenség végigolvasni 😊

Tehát arra lennék kíváncsi, hogy maga az érzéstelenítő beszúrása mennyire fáj? 
Lehet altatást kérni államiban? 

Előre is köszönöm! Üdv, Zsófi

Niki19941027 Creative Commons License 2023.12.14 0 0 5316

Sziasztok. 

Segítséget szeretnék kérni. Elméltileg tavasszal lesz bütyök műtétem. Miskolcon a megyeiben. Abban szeretnék segítséget kérni hogy a gerinc érzéstelenítés nagyon fájt-e? Valamint hogyan zajlik az egész műtét?

Köszönöm szépen a válaszokat. 

bonsai3 Creative Commons License 2023.06.30 0 0 5315

Sziasztok !

Eladó M-es kezelő cipő. Teljesen használható állapotú, csak javításra szorult. Ahova a tépőzár rásimul, ott elszakadt, megvarrtam. 7000 ft. 

Törökbálinton lakom, itt is át lehet venni.

Eszter

T: 06 20 479-9432

tbvé Creative Commons License 2023.06.17 0 0 5314

Kedves Barbi 2000!

Feltétlen hívd fel, vagy keresd meg az orvost, aki műtött. Mikor lesz kontroll vizsgálatod?   Nem hallottam még ilyet, amit írtál. A véralvadásgátló injekcióknak szerintem nincs hozzá köze.

Üdv. Éva

Előzmény: barbi2000 (5310)
Jutka55 Creative Commons License 2023.06.08 0 0 5313

Sziasztok!

M-es méretű balos kezelőcipő eladó, aki még műtét előtt van! Érd.: 20/3689-113. A bolti árnál olcsóbban!

tbvé Creative Commons License 2023.06.04 0 0 5312

Szia Melcsi05!

Nagyon szép lett a lábad. Örülök neki, hogy már mindent tudsz csinálni könnyedén.

Üdv. Éva

Előzmény: Melcsi05 (5311)
Melcsi05 Creative Commons License 2023.05.27 0 0 5311

Kedves  Tbvé! Nagyon szépen begyógyult. Már könnyedén járok rajta, vezetek, a régi cipőimet is fel tudom húzni. 

Előzmény: tbvé (5309)
barbi2000 Creative Commons License 2023.05.23 0 0 5310

Sziasztok! Engem 04.28- án műtöttek hallus valgus miatt , vagy is bütyök műtétem volt! Olyanban kérem a segítségéteket aki már hasonló dolgon túl van, hogy mitől lehet az , hogy amikor fel van polcolva minden oké, viszont amikor leengedem a lábam elkezd belilulni, és ha kimegyek mosdóba vagy bármi, természetesen a cipőben amit viselni kell, akkor meg majdnem térdig belilul a lábam. Amint viszont felpolcolva felteszem a lábam mint ha mi se történt volna. Mi lehet ennek az oka? Sajnos aki műtött igen nehezen lehet elérni! 

Lehet köze a véralvadásgátló injekcióhoz? valakivel volt mar hasonló? 

Előre is köszönöm a segítséget!

tbvé Creative Commons License 2023.05.13 0 0 5309

Kedves Melcsi05!

Légy szíves tegyél fel egy képet, hogy most hogy néz ki a műtét helye. Szerintem már nem is látszik semmi, csak a szép eredmény.

Előzmény: Melcsi05 (5308)
Melcsi05 Creative Commons License 2023.04.24 0 0 5308

Kedves Tbvé!

A műtét másnapján készült, a kötés levevése után, volt rajta pici vér és betadine nyom, azért tűnt úgy, hogy több vágás van rajta.

Köszönöm a segítséget, így fogok tenni. Én a 4. héten jöttem már dolgozni, szerencsémre csak enyhén dagad a lábam. Még érzékeny a vágás helye, de nem nyomja a kezelőcipő, úgyhogy próbálkozhatok egy nagyobb cipővel.

Előzmény: tbvé (5307)
tbvé Creative Commons License 2023.04.24 0 0 5307

Ezen  a képen már szép a lábad. Az előzőn mintha több vágás lett volna rajta (a lábfejen). Itt nem látom. A kezelőcipőt erre az időre már le lehetett volna tenni, ha egyből a műtét után kezdted volna viselni.  Ajánlatos naponta  a "mackó" járás.  (külső lábélen járás). Nem túl sokat, de a szoba és a mosdó, fürdőszoba közti szakaszon kezelőcipő helyett.

A lábtornát naponta többször is lehet csinálni: hanyadtfekvéskor  a lábujjakat előre - hátra húzogasd, mintha integetnél vele. Bokakörzés jobbra - balra,

Ha van nagyobb cipőd, amibe belemegy már a lábad, akkor érdemes felhúzni, kicsit sétálgatni benne a lakásban.

Nekem a 4. héten már felment a cipő, az 5. héten már mentem dolgozni.

Előzmény: Melcsi05 (5306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!