Füvet szeretnék locsolni, most építem a kertet és benne az automata, vagy fél automata locsolót. A terítés mellett van, ill. lesz 30 cm szélesen mosott kavics (kulé) Az öntöző csövet ez alá fogom beépíteni. A csőre pedig szórófejeket amik a víznyomás hatására ki emelkednek. A kavics alá geo foliát szoktak teríteni, hogy a gaz ne jöjjöj fel. Hogy legyen a rétegrend? Van e valakinek ismerete tapasztalata? Sokat segítene a tapasztalatával nekem!
Legalul a cső a szóró fejekkel, utána egy kis föld vagy homok, rá a folia, és úgy a kavics? Vagy a föld nem is kell?
A szórófej kb. 12-14 cm és locsoláskor, ebből emelkedik ki 10 cm magasra a szórófej fúvókája.
Bármelyik tüzép telepen lehet kapni/rendelni mosott kavicsos terméket. Akár járólap, akár növénytámfal, akár bármi.
Házi elkészítése is megoldható, nem is bonyolult.
Betonozni, mint rendesen, ami ugyebár alapból sóder, cement és víz.
Kibetonozod, amit szeretnék, majd vársz 7-8 órát, és egyszerűen kimosod a felületéről - pl. egy slaggal gyenge víznyomással - a kavicsok közül a cementet és homokot.
Arra figyelni, hogy megfelelő szemcsenagyságú legyen a soder, olyan amilyet szeretnél.
Amennyire én tudom, a mosott kavicsos elemek valóban "mosott" felületűek, azaz elkészítik a beton elemeket, majd a felületéről kimossák a kötőréteg egy részét. Házilag nem tudom hogyan kell elkészíteni.
Venni szerintem az építőanyagáruházakban/tüzépeken lehet.
Nekünk a ház mellet eg yrészen kellet egy kis utacska, kb. 40 cm x 2 m. Ezt úgy csináltattam meg a kőművessel, hogy a friss betonra kavicsokat szórt, tök jól néz ki, bár máshová nem szeretnék ilyet. Ilyen kész lapokat én is láttam, lehet, hogy utoljára a szociban csináltak ilyet (á la panelház)? Virágtartót is láttam, az elég mutatós. meg grillezőt is. Nézd meg a gyártóját, és kérdezd meg őket, nem készítenek-e ilyet is?!
Igen, lehet venni olcsón ilyen gyenge minõségû betonlapokat, de azokról már akkor válik le a kavicsréteg. Nem is beszélve egy táli hólapátolásról...
A tömör kavicsosat nehezen tudom elképzelni, amiról írtál. Gondoltam már rá, hogy kész betonlapra csemperagasztó, és abba belehengerezni szûrt kavicsot. Még nem próbáltam, de lehet megnézem az milyen lesz.
Szoval arrol van szo, hogy lattam egy nyaraloban olyan megoldast, hogy a lépcsőfokok, meg a kerti utat alkotó kerek beton lapok tiszta kavicsbol voltak, mert egyiknek le van törve egy daravja es belul is tiszta tömör kavics. Mintha nagynyomassal valahogy formaba nyomtak volna az apro kavicsot. En szeretnek olyan kerti utat ami ilyenbol allna. Kerek lapok. Párat probáltam csinalni betonbol és a tetejére kavicsot szorni, de idővel a kavicsok levállnak...bár szép de ramaty melo es nem az igazi. Aztan lattam ilyenbol kerti viragtartokat is. De nem talaltam céget aki ilyen késztermékeket árulna...
Ilyen kavicsos lapokat hogy lehet házilag gyártani?
B.Füreden láttam egy szép lépcsõt, kavicsos borítással. Ott nem lapok voltak, hanem az egész kész lépcsõ volt kaviccsal borítva, egyben. Hogy lehet ilyet csinálni? A betonozott kész lépcsõre hogyan lehet rávarázsolni ilyen kavicsos borítást?
Kaviccsal burkolt beton kerti sutögetőt vett egy ismerősöm a Bp-i ár feléért az M1 -en a Budaörs _utáni_ következő_ benzinkut mellett. (Ennél pontosabban sajnos nem tudta megadni , hogy hol)
De akárhol is laksz, keress olyan helyet, ahol betonértékesítéssel foglalkoznak, mi innen szoktunk homokot is hozni. A kavicsok szerintem egyébként tök szépek, dekorációs célra is jó én sziklakert köré raktam, de láttam már ház falánál körbe is.
A topiknyitó szerintem lehet, h. kavicsos lapokat szeretne, vagy tényleg kavicsot?
Na mindegy, mI betonútépítő cégtől szoktunk kavicsból elhozni egyszerre annyit, amennyi a hátsó csomagtartóba fér, tehát kb. 4-5 zsák, saccperkábé 100-120 kg ez kb. 500 FT....