1 órás fotózás (kültéri, otthoni), min 50 kép, 5 retusált kép = 5000 FT (Bp-en belül ingyen kiszállás) 2 vagy több kutya esetén, tenyészeteknek további kedvezmények! 2 napon belül átadom a képeket pendriveon. Referencia: http://ritsoti.wix.com/photography
Küldj egy emailt, visszahívlak! (rit.soti@gmail.com)
1983 óta nem voltam nyaralni. Nagyon nehezen viseljük már mi is a meleget + a disznólegyet. Valakinél állat lehet bent, mert ennyi még nem volt Erzsébeten, mint az idén.
Az akció lefutott, pár nap alatt megtelt jelentkezőkkel. De a honlapjukon írják, hogy remélhetőleg még az idén megismétlik. Viszont nagyon jó ötletet adtál ezzel, mert többen is vannak, akik ilyen akciókat tartanak.
Ichi ment el idén márciusban. Ez egy 6 évvel ezelőtti képe. 12,5 éves volt, és az "A" betűs alomban született. Rendkivül életrevaló, egy igazi vadóc volt, végtelenségig hűséges. Mindent elviselt az évek alatt - értve a többszöri költözést, cirkuszokat, stb, stb. Nagyon jó kutyám volt.
A fotón lévők még élnek. Saját fotozás, saját elképzelés. Gin Go 13-ik évét tapossa, szilveszterkor tölti be. Taka Go 10 éves múlt áprilisban. Megami van még, jelenleg ő képviseli a fiatalságot. Mostanság egyre kevesebbet alkotok. Sajnos a nyugdíjas kor hozza magával, hogy nincs semmire sem időm. Egyszerűen nem értem?!
Köszi a tippet, hogy visszakapjam a régi oldalakat.
Csupán a "talán"-nal van némi probléma. Ezen gondolkodom, hogy hátha találok egy ingyenes, vagy aligfizetős iv.akciót. Én is félek, hogy elfogynak a gazdik, de remélem ebben az esetben is a szerencsém segíteni fog. Ezeket a reakciókat, új viselkedési formákat nem igazán értjük. Szinte érthetetlen, hogy nem akar a lakásba bejönni, még csak a belső udvarig sem merészkedett el. Az is érthetetlen, hogy az akiták nem nagyon zavarják, csak immel-ámmal kergetik meg a kinti részen. Egyedül Ichi szerette volna elkapni, de az nem sikerült, mert akkor már nagyon beteg volt. Már csak 3 akitám van.
Egyik nap alkottam, ezt a képet Gin Go, aki fekszik és Taka Go az álló akita. Ja a párnájuk egy galaxis.
Bal oldalt van olyanod, hogy létező nick csatolása?
Azt el kellene végezned és akkor újra visszakapod a régi dolgaidat.
Talán apránként tudnál rakosgatni forintokat és amikor vannak iv. akciók egyere elviszed a cicát. Előbb-utóbb elfogynak a gazdik és a cica meg csak szül-szül....
Barátnőmhöz is 40-nél több kutya közé betelepült egy maccs:)) És nem akar elmenni:-D
Nálunk nem ez az első dolog, ami fordítva működik. Ez a szerencsétlen cicalány (mármint most már tudom, hogy lány) még január 01-én a petárdázás napján költözött a valamikori garázsba. Csontsoványan, tele gubbanccal, mivel hosszúszőrű lehetett az egyik őse. Sokáig tippeltek a "szakértők", hogy miből tevődik össze? Valójában a maine coon, brit, norvég erdei mind a listára került, no meg a házi kedvenc apuka is.
Gondolhatod, hogy meglepett a macska, de nem akar a lakásba beköltözni, semmit sem akar, csak nyugalmat, meg némi élelmet. Ezt megkapja. Így forditottá vált a helyzet, és egyben védve van az akitáktól is.
Nem tudom, hogy mi történt a rendszerrel, hogy megborult. Elvesztek a topikok, amelyekben eddig irogattam. Igaz jó ideig nem jártam fent egyik oldalon sem. Nemrég mikor a kiscicák megszülettek kezdtem keresni macskás topikokat, hogy mit kezdjek velük. (innen jöttem rá, hogy leány a cica) Valójában a kiscicák elkeltek, igaz nem kértem értük semmit, és ezt mára már tudom, hogy nagy hiba volt! Sajnos a nyugdijamból nem tudom kifizetni az ivartalanítást, így most itt a következő adag kiscica. Ha ingyen hirdetem, biztosan elviszik, főleg a vélhető ősök miatt is. Ha kérek 1-2 ezer Ft-ot, már nem vagyok biztos, hogy elviszik, viszont mára már tudom, hogy lehetséges a következő 3-5 kiscica is rövidesen. Ez egy mókuskerék. Már akkor vemhes volt ezzel az alommal, amikor még szoptatott!!
Kidobni nem akarom, mert rendkivül kedves, egy igazi brit és maine coon természetű cica. Nagyon jól tudod, hogy soha nem voltam macskás, de Cicó levett a lábamról.
Ennyi a rövid története a kennelben tartott macseknak.
Nem biztos, hogy ő annyira komoly lesz. Veled szemben legalább is. Persze, a kölyökkori vidámság azért csillapodni fog . Nagyon élvezetes a kölyökkor minden kutyánál. Én mindig szerettem. :))
Remélem még sokáig, nem akarom, hogy felnőjön. Annyira bolondos és játékos kaukázusi létére. De úgy tudom - sajnos - 1 éves koruk után meg szoktak változni, megkomonyodnak. Érdekes, a tesója a szomszédba van, ő már most komolyabb.
Dorkán akkor szoktam a legjobban szórakozni, amikor a kerti locsolókannával birkózik. Húzza-vonja, birkózza, olyan zajt csap vele a betonon, hogy a szomszédba is hallani, napjában legalább 5-ször.
Régen írtam, de sokszor olvastam. Látom kis öregeid jól vannak, de Maja is sokszor eszedbe jut, mint nekünk Lütyike.
Mint olvastam Spagid sem ugat, mint a mi Dönciként, hát láss csodat /ezért is írok/ ma szokatlan ugatást hallottam /mivel a szomszéd kutyák ugatását felismerem / kiszaladtam és kiderült Dönci ugat hangosan igazi ugatással, nem pedig csak "beszél" meg is állapítottuk a feleségemmel, hogy Dönci ugy látszik igazi "férfi lett" igaz hónap végén 2 éves lesz.
Ma fényképeztem is, miután a kiscsajom nagy lelkesen szaladt hozzám, hogy rohanjak a fényképezőért, mert nézzem már, Tara milyen cukin fekszik a hortenziánál... és tényleg:))))
Lassan "kész" leszünk a kerttel, miután a növényzet jó részét áraktuk másik helyre... mondta is azuram, hogy nekem olyan növények kellenének, amiknek ha aszondom, hogy "növény menj át oda", akkor szépen átsétál a másik helyre... de most már így jó lesz.:p :)))
Még majd pár tő rózsát rendelek, mert a ház előtti ágyást szeretném folytatni, hogy a járda mellett végig rózsa legyen, és azzal idénre annyi... most már csak majd várjuk, hogy jövőre beinduljanak és lássuk őket virágozni is. HÁt, elfáradtunk, de elégedettek vagyunk az eredménnyel és ez jó.:)
Ti jól vagytok? 370 nöl az sok nagyon, uyge? Hány m2 az?
OK, várom a képeket! (Meg ötleteket...) Szeretem a kertészkedést, de sajna egyre nehezebben birom. Ma elég hideg van egy kis fűnyíráshoz, de utána min. egy nap pihenés jön. Ez már csak így van nálunk. Meg 370 nöl, amit sajnos már nem tudok egyedül rendben tartani, akkor se, ha nagy részét csak nyírni kell.
Sajnos az előző helyén (nem írom hogy gazdájánál, mert az nem nevezhető annak) nem kapott enni és kínjában a követ rágta. Ezt nagyon megsínylették a fogai. Na meg gondolom innen ered ez a mindent megeszek amit látok elv is nála, legyen az komposzt, hívogató piros szívgyertya vagy cukorral keményített horgolt harang...
De aranyos Alexa, megzabálom!!!:) A mieink is szokták így tartani a szájukat, na olyankor olvadozunk ezerrel.:)))))
Elnézést, hogy nem válaszoltam, de nem nagyon voltam gépnél, behavazódtam nagyon mostanában, átrendezzük a kertet, nagy ültetésben-kertészkedésben vagyok mostanság...
Akkor te is hasonló helyen laksz, mint én. A miénk zsákutca, tényleg csak az jár erre, aki itt lakik. Nálunk sincs járda, helyette füves-bokros 2-3 m van az úttestig. Árok nincs, a víz megy amerre akar, szerencsénkre mi az utca legmagasabb pontján lakunk, innen mindig lefelé folyik a víz, nem be a kertbe. Viszont szeretnek kutyát sétáltatni mifelénk, mert az úttest aszfaltozva van, ami nem sok utcáról mondható el errefelé.
Az utcáról csak ilyen jó kis téli képet találtam most.
Ez a "kutyafuttató" a kutyamedencével, amit többnyire csak itatóként használnak. Itt épp vendégek voltak, akiket egy nagy tál langyos vízzel kínált a háziasszony Spagi.
Az ugribugri is 16 éves volt, amikor az a felvétel készült. :-)) Mindig már a séta előtt lefárasztotta magát.
Nekünk volt keritésünk, de a legkisebb szellő is leszakított róla 1-1 lécet, csupa rozsda volt és cseppet sem biztonságos. Az új keritést házilag csináltuk, gyalulatlan deszkát vettünk, mert az volt a legolcsóbb. 22 méter szélességet kellett megcsinálni, volt vele munka bőven, pedig én csak a festő voltam.
Látom neked is jó nagy előkert lesz, az lehet virágoskert is, nálam is a hátsó részt úgy hívom, kutyafuttató, elől meg van némi virág. Bár ők nem kaparják ki a virágaimat, sőt, át se vágnak rajtuk, hanem a kövezett utakon közlekednek. Nagyon rendes lányaim vannak.
Itt az első kertben szoktuk tartani a szülinapi zsúrokat is.
Spagi már el is felejtette a saját részét, épp a macska adagját lesi, a két kisöreg még sehol se tart.
Ó itt már pár hónapos volt. Amikor hazahoztam, alig lógott le a tenyeremről, 4 hetes volt az állatorvos szerint. Tudod, ő volt az, akit hordtam magammal a munkahelyemre, hogy naponta többször tudjam etetni cumisüvegből, bébitápszerrel. 17 éve még nem nagyon lehetett hozzájutni kutyabébi tápszerhez. Nem is lett olyan nagy, mint egy igazi kaukázusi juhász, de legalább életben maradt. Ahoz képest, hogyan kezdte az életet, igen szép teljesítmény tőle, hogy még ma is él...
De aranyos, ahogy ugrabugrál oda-vissza a videón!:))
Nekünk még az utcafronton egyelőre nincs kerítés, tehát a bejárati ajtó az még "kerítés nélkül van"...nem volt még pénzünk 20 méter normális kerítésre, ami valahogy ki is nézne.
Úgyhogy most úgy van megoldva, hogy hátul természetesen körbe vagyunk kerítve rendesen, akkor csinálta párom, amikor Bellát hazahoztuk, azaz előtte, hogy nehogy meglépjen...addig nem is volt egyáltalán kerítésünk sehol:))
Szóval hátul mindenhol megvan, és hogy zárt legyen, a mi házunk és a szomszéd ház közé csinált egy kerítést kapuval, mert ott csak 7 métert kellett, ennyi van a két ház között.
De mondtam is neki, ha egyszer valamikor majd meglesz az utcafronti kerítés is elöl, én akkor sem akarom azt a két ház közöttit lebontani onnan, szintén ugyanezért, amit te is mondasz, hogy ha nem vagyunk itthon, vagy nem vagyunk kint a kertben mi is velük, akkor ne tudjanak előremenni teljesen az első kerítésig...annyi barom ember van, komolyan, féltem őket.
A két kerítés között lesz olyan 10-15 méter, annyival beljebb lesznek, ha felügyelet nélkül vannak odakint...mégis más, mintha egészen előre tudnának menni az első kerítéshez, így azért nem férnek könnyen hozzájuk.
Bár sajnos az egyik mellettünk lévő telek még nincs beépítve, az is nagyon idegesít engem, mert mivel elkerítve sincs, így az utca felől csak az nem jön oda a hátsó kerítésünkhöz, aki nem akar...pláne este, tök sötétben. Úgyhogy én véletlenül sem szoktam őket kint hagyni éjszakára, még akkor sem, ha nem nagyon akaródzik nekik bejönni, akkor sem.
Ezen látszik az a két ház közti, az első meg majd egyszer talán reméljük valamikor:)) abban a vonalban lesz, hogy a pici terülő tuják, meg a cserjék már pont előtte lesznek az utca felé, nem belül.
Az a kerítés is még az utcától jó 4-5 méterrel bentebb lesz, mert ilyen nyílt árok van és járda meg nincs szerencsére, ami közvetlenül a kerítés mellett menne, hogy ott mászkálnának, remélem nem is lesz. Ez egy annyira kis forgalmú utca, ide csak az jön be autóval, aki itt lakik, úgyhoyg nem hiszem, hogy külön járdát bármikor is csinálnának. Szóval ha előremennek is majd, nem tudnak közvetlenül a járókelőkig menni, mert bentebb lesz jóval a kerítés...de akkor is...így a biztos szerintem is:)
Nálunk is van egy alacsony, inkább jelképes kerités az első kert és a ház között, hogy ne menjenek felügyelet nélkül a kapuhoz. Ki tudja mit dobnak be, vagy lefújják, féltem őket, amióta Alexa korházba került valami ilyesmi miatt. Persze ha én is ott vagyok az első kertben, akkor ők se maradhatnak hátul. Ha a kapuhoz megyek, a levélszekrényhez, vagy a kukát hozom-viszem az utcára, eszükbe nem jutna, hogy kimenjenek. Ha viszont póráz van rajtuk, akkor erő kell hogy visszatartsam, mert máris repülnének az élmények felé.
Emlékszel a Maya sétálni készül videóra. Azon látszik is, mekkora az első kert, eléggé el vannak így választva a rosszindulatú emberektől:
Ezen meg az elválasztó kerités magassága látszik. Brútusz helyből átugrotta, egyszer, még az építésnél. Persze utána kiabáltam, megfordult, majd megkerülte a keritést és újból átugrotta, majd azonnal megfordult, mint aki azt kérdezi, emiatt kiabáltál rám? Persze megint ment az ismert összeszidás szöveg. Soha többé nem ugrotta át, pedig bebizonyította, hogy nem jelent számára akadályt. Drága okos kiskutyám! Borzasztóan hiányzik még ma is, pedig már több mint 3 éve ment el.
Örülök, hogy írtál...remélem a szemed is jobb lesz most, hogy van új szemüveg.:)
Nincs kikötve Sherif, és bár ő nem olyan kinti-benti kutya, mint a mieink, sokat kint vannak a kertben télen-nyáron, nincs egyedül, csak azért szerintem neki nagyon kellene az, hogy minél többször ki is jusson onnan, vinnék sétálni, emberek, más kutyák közé, hogy ne olyan "magának való" legyen, biztosan érted így, mire gondolok...
Barátnőmnél viszont van egy ilyen örökösen láncon tartott kutya....szerencsétlen.:((( Na tőle mentsen meg az isten mindenkit, ha egyszer elszabadul. Nemrégen megtörtént, mint a nyílpuska lódult ki az utcára, neki a szomszéd labradorjának, aki kint volt velük, mert épp ott beszélgettek együtt... még szerencse, mert a két felnőtt férfi így azért le tudta szedni a labrador, különösebben komoly sérülések nélkül megúszta.
Hát nem mondom, hogy nem örültem, amikor a hátsó kert és az előkert közé húztak egy kerítést, mindig egy frászban voltam amikor náluk voltunk, hogy elszakad a lánc és akkor nekünk annyi.:s
Kicsinek is nagyon aranyos volt. Milyen hihetetlen, amikor azt a picike lelógó fület nézi az ember, hogy ilyen hatalmas, szépen álló fül lesz belőle.
Ez egy kamaszkori kajla kép Brútuszról.
Nem próbáltad még a furminátornak nevezett kefét? Én még a rövid szőrű boxert, sőt a cicámat is át szoktam kefélni vele. Hihetetlen, mennyi elhalt szőrt kiszed.
Mindig azon gondolkozom, minek az olyannak kutya, aki csak kivágja, rosszabb esetben kiköti a kertben? A kutya társas lény, igényli az ember társaságát, közelségét. Az ilyen ridegen tartott kutyáktól tartok is, mert ezek idegileg deformáltak lesznek egy idő után.
Nekünk is van egy szomszédunk, aki kikötve tart egy kis fekete kutyust, az unokái vagy gyerekei nem tudom, meg ott ingerlik a kötél végén. Ne adj isten egyszer elengedik, vagy elszakad, szétszedi a gyerekeket, az biztos. Aztán jöhet a tv hír, hogy a kutya minden ok nélkül rátámadt egy gyerekre. Ettől a minden ok nélkül kifejezéstől mindig kiakadok. Honnan tudják a hírhajhászok, hogy miken ment keresztül előtte az a kutya?
Jaj de jó képek! Persze ilyen gyönyörű modellt könnyű fényképezni. Sárga virággal, vagy nagy manccsal az előtérben.:-)))) Az az okos fejecskéje! Az én Brútuszom "csak" németjuhász keverék volt, de néha úgy éreztem, mindjárt megszólal. Te nem vagy így vele?
Nincs semmi komoly baj, már Alexa öreges dolgain kívül. A szemem rosszalkodik, nem birom sokáig a monitort nézni, sokat romlott az utóbbi napokban is a látásom. Elkészült az új szemüvegem, most kicsit jobb, de nem győzöm utólérni magam, több mint 400 olvasatlan levelem is van.
Nagyon aranyos volt pindurkának, kis gyömöszölnivaló:))
NÁlunk is Bella lassan túl van már rajta, majd Tara biztosan utána kezdi, csak hogy ne maradjunk túl sokáig szőr nélkül:D
Ma nálunk volt Tara tenyésztője, 3 kutyával jöttek, 2 collieval, meg 1 sheltievel, kész falka volt itt nálunk...aranyosak voltak, majd rakok képeket, ha eljutok odáig, hogy feltöltöm a gépre őket.
Nagyon szép, fiam barátjának van ilyen kutyája...de ő most nagyon kopasz Astorhoz képest, valamelyik nap láttam, vedlik ezerrel.
Mennyi idős Astor?
Sherif (így hívják a kutyát) sajnos elég rosszul van szocializálva, alig hordják ki a kertből, nem igazán járnak vele sétálni, emberek, kutyák közé, úgyhogy inkább csak az utcáról szoktam nézni ha arra járunk, hogy milyen szép, kár érte, hogy olyan agresszív lett.:((
Hála a jó égnek velünk van...most délután készítettem újjabb képeket róla.....a tavat csak akkor nézegetheti,ha ott vagyok én is...amúgy nem érdekli...egyszer ment csak oda,de olyan női hisztis kiabálást levertem,hogy azóta is előremegy ha ott vagyok a tónál....gondolom annyira elcsodálkozott azon,hogy mennyire ki tudom engedni a hangom...és íme az képek....:)
Jól van akkor, már arra gondoltam, hogy nincs veletek...
Segített is kiásni a tavat, gondolom:)))
Mi is most nagy kertészkedésben, kert-átalakításban vagyunk, mindig útban van mindkettő, mert mindent meg kell figyelni...aranyosak nagyon, mert a csajom kis müa. homokozó gereblyéjét szokták odahozni, hogy "ez meg hiányozni fog, tessék":)
Kicsit megkésve....azért van fekete keretben,mert egy fotópályázatra akartam elküldeni..szerencsére Astornak semmi baja...aranyos vagy hogy aggódsz:)Ezek a képek 2hónapja,tóásás közben készültek..minden érdekli:)
Igen, én is arra gondoltam, hogy ők még fiatalok, érzik, meddig bírják, így rájuk hagyom.
Egy idős kutyánál meg persze még akár az is előfordulhat, hogy kifekszik a napra, mert úgy érzi, hogy jólesik neki, de aztán ebben a hőségben hirtelen olyan rosszul lesz ott, hogy nem is tud árnyékba húzódni, úgyhogy persze, figyelni kell rájuk.
Fiam mondja, hogy az egyik barátja valamelyik este el akarta vinni a szívbeteg vizsláját sétálni, mert a kutyának már minden baja volt az otthonléttől, gondolta már nincs annyira meleg, olyan 8 után.... és a kutya 200 méter után szabályosan elájult.:(
Mi meg valahogy ma jobban bírtuk a meleget, mint eddig, néztem is a hőmérőt kint többször, hogy most hűvösebb van, vagy miért, de ma is volt 33 fok árnyékban, szóval lehet, csak kezdünk hozzászokni. Kutyák is sokat voltak odakint, nem aludtak/feküdtek annyit idebent, mint eddig. Este elvittük őket autóval egy távolabbi helyre sétálni, már elég rég autóztak.... heverésztek kint épp a kertben az almafa alatt, elég volt csak kiszólnom a teraszajtóból, hogy megyünk autózni, úgy pattant fel mind a kettő, tisztára bezsongtak, annyira örültek neki, csak úgy sorakoztak hámot-pórázt felvenni egy szó nélkül és már romboltak is kifelé az autóhoz, ott álltak a csomagtartónál, hogy nyissam már:))) Nagyon arik voltak.:) HÁt igen, tudják, ha autó, akkor távolabbra megyünk, és a változatosságnak mindig örülnek nagyon.:)
Nagyon jó a kempingezős "kisfilm".... Spagi halálosan pofa nekem.:D És milyen rendes volt, ahogy odaengedte Alexát, egy szavad nem lehet rá.:)
Spagikám így ki volt dőlve ma. Megjegyzem, az összes eddigi nap közül ezt a mait viseltem a legnehezebben, én is ki voltam ma.
Ez a nyelvecske szolgál hűtésre, vagy csak nem fért be a szájába.
Végre sikerült betessékelni Alexát is. Spagi mindjárt leugrott az ágyról, össze-vissza puszilgatta Alexát örömében, aztán a kisöreg - anélkül hogy bárki is mondta volna neki - odakocogott a kempingágyhoz és a világ legtermészetesebb mozdulatával fellépett rá, majd elhelyezkedett és széles vigyorra fakadt.
Spagi először meglepődött, majd megpróbált valamennyi helyet visszaszerezni az ágyán, de becsületére legyen mondva, nem lökte le Alexát.
Végül mindketten békésen elfeküdtek az ágyon, élvezve a szoba hűvösét. Itt "csak" 25 fok van.
Igen, szerintem a testbeszéd a kutyáknak nagyon megy...:-)))
Én azt hiszem, az ő korukban még nyugodtan rájuk lehet bízni, mennyit és mikor akarnak napozni, de az én kis Alexám már szegényke igencsak szenilis kezd lenni. Rá már nagyon kell figyelni. Meg aztán néha hiába akar, nem is tud egyedül felállni, úgy kell megemelni a popsiját. Ha ez a tűző napon éri őt, hát az gáz. Olyan is volt már, hogy szakadó esőben nem tudott bejönni, úgy kellett érte mennem. Nagyon meg tudom érteni őt, nekem is mindig baj van a lábommal. Hát hiába, a kutyák egy idő után olyanok lesznek, mint a gazdáik:-)))
Igen, az valóban kutyaszokás, hogy fészket készít magának, mielőtt lefekszik. Minimum körbeforog, hogy letapossa a "füvet". De amikor fekvés közben egyszercsak felpattan és elkezd ágyazni, akkor szerintem az ágyát hűti.
Nagyon édesek!!! Maya, azzal a kis aranyos pofijával:) És Spagi az utolsón, tényleg a világfájdalom van rajta, nagyon duzzog!::))
Megértem én a napozást, jól tud esni enyhébb időben, vagy hidegben meg pláne.... de hogy ilyen rendszerességgel igényük legyen rá, ahogy az enyéim csinálják, nem érdekli őket még a hőguta sem, ez érdekes volt nekem.:O Pedig amúgy meg egész nap idebent fekszenek a melegben, de egy nap egyszer kivonul mindkettő és akkor kifekszenek...mondjuk 10 perc, negyed óránál tovább úgysem bírják a nagy meleg miatt, ennyi idő alatt megégni nem tudnak, egyébként meg fiatal mindkettő, nyilván érzik, hogy meddig bírják gond nélkül, úgyhogy én hagyom, hadd feküdjenek, úgyis jönnek be utána egyből, kiisszák a vizestálat, aztán durmolnak tovább a kövön.:)
Hát ezt de jó, hogy mondod, látod, nekem ez eddig eszembe sem jutott, hogy amiatt ágyaznak, mert meleg lehet alattuk a fekhely. Én erre még sosem gondoltam! MInd a kettő ágyaz pedig ezerrel, de ami a pláne, hogy bárhol vannak, mielőtt lefekszenek, előtte percekig ágyaznak.....még a kövön, meg a parkettán is, mindig nagyon vigyorgunk rajta, halálosan pofák... mondjuk manikűrözésnek tök jó!:D
Szóval én ezt csak olyan "kutyaszokásnak" gondoltam, nem merült fel bennem, hogy a meleg miatt ágyaznának...ahogy mondod, abban van valami biztosan, de akkor a kövön, meg a parkettán miért csinálja? És mielőtt lefekszik, akkor... tehát ott sem az van, hogy fekszik egy ideje és melegnek érzi, és azért próbálja átrendezni.
Sokszor Bella amikor bemegy a kislány szobájába aludni, a középen lévő rongyszőnyeget hosszú percekig rendezgeti magának, sürög-forog rajta, rendezi ezerrel, majd pedig ezek után, mint aki jól végezte dolgát, lefekszik... véletlenül sem oda, hanem a parkettára. :p :D
Úgyhogy nem értem.... de azért nagyon cukik!:)))))
Igen, az én lányaim is rendszeresen kifekszenek, de azért többnyire nem a déli legmelegebb órákban. Ha mégis, akkor sürgősen beterelem őket, gondolom nekik se tesz jót az az erős nap.
Ez a kép 2009 november közepén készült. Maya a műtét után volt, kint napozott a teraszon. A pofáján látni, hogy élvezi.
Spagi odaült a pokróc sarkára, Mayán meg látni, milyen bosszúsan emeli feljebb a fejét, szinte hallom a gondolatát: elveszed előlem a napot!
Szegény Spagi, megértette és kicsit meg is sértődött.
Az első képen az a szürke szőr Spagi ágya előtt, az pet-bed kutyaágy, az állatorvosunk forgalmazza. Sokszor összekaparják maguk alatt az ágyat, amikor annyira átmelegszik, hogy átnedvesedik, bepárásodik alattuk. Ilyenkor ágyaznak maguknak. Ez meg elvezeti a nedvességet, nagyon szeret feküdni rajta Alexa - kint a kazánházban. Hiába hoztam be neki, nem akart bejönni. Spagi ágya viszont alulról szellőzik, nem tud úgy bemelegedni, mintha a földön feküdne. Ezért jó a kempingágy. Majd télen kap rá egy vastagabb szivacsot.
Ez a napozás amúgy érdekes.... figyeltem a kutyákat, a legnagyobb rekkenő hőségben is minden nap kiment mindkettő olyan dél körül, és vagy 10-15 percet feküdtek kint a napon.:O MOndtam is a gyerekeknek, hiába döglenek meg a melegtől (csak szédelgett befelé utána mindkettő), de lehet, hogy a szervezetük meg igényli a napot, nem mondanak le róla... D-vitamin miatt, vagy a fene se tudja, de különben miért kínoztatnák magukat önszántukból napi rendszerességgel, és mindig csak napi egyszer negyed órát?
Spagikám a kempingágyon tengeti sanyarú életét, a hűvösebb (25 fokos) szobában.
Alexának is készítettem bent helyet, de nem tudom becsalni a kazánházból. Inkább kimegy napozni. Szerencsére csak 6 után ment ki, akkor is csak a fájós izületeit tette a napra.
HÁt, most már nincsenek is, nagyon szépséges lett... senki nem gondolta volna.:))
De amúgy meg teljesen igaz, nem csak a szépségük miatt szeretjük őket, ami belül van, sokkal fontosabb:)
Hogy bírjátok ezt a meleget? Én tegnap már hideg vizes törülközőt terítettem rájuk, pedig egész nap idebent vannak, fekszenek a kövön, de még így is néha annyira szaporán lihegnek, látszik, hogy szenvednek, már tisztára sajnálom őket.:(
Ilyenkor mindig eszembe jut az a sok kutya láncra kötve, oylat is tudok, aki ráadásul egész nap a tűző napon van... hát csoda, hogy túléli egyáltalán, az enyéim egy nap után kész lennének biztosan.:s :((
Hát, én hiába nézem a képeket, most se látom őt csúnyának, hi-hi. Meg aztán, mi emberek se vagyunk mind szépek, mégis mindenkinek akad, aki szeresse. És akit ő szeressen. Mert nagyon nem a külső a fontos. Ez a lényeg, nem? Ő ugyanúgy szeret titeket, mintha nem lennének dumbó fülecskéi. Igenis, ő egy szép hattyú.
Az első két képen Bella van. A másodikon a tesóival, ő a középső.:)
Ez meg Tara. A fülszerkezetet nézd:))), akkora lapát fülei voltak, mindig Dumbónak hívtam, a gyerekek meg rinyáltak miatta, hogy ne dumbózzam:D
Na úgyhogy ezért volt ő Dumbó, a kisebb lányom szerint rút kiskacsa, és most ő a legbüszkébb rá, hogy "ugye megmondtam anya, hogy hattyú lesz belőle?":) És amúgy tényleg... nem hittem volna, hogy ilyen szép lesz, és még csak kamasz...:)
Hát, amilyen hűségesen mindig a nyomomban vannak, és amilyen okos szemekkel tudnak nézni, néha komolyan azt várom, hogy megszólal valamelyik. Tara persze még olyan kis szeleburdi kölykös Bellához képest, de ő is olyan kis kedves már most, meg kell zabálni.:)
Egészen pici kölyökként volt Tara csúnyácska, de rendesen.:))))) Bella olyan kis bájos pofi volt már akkor is, Tara meg nagy lógó fülű, és az arcocskája se volt olyan bájos, mint Belláé picinek. Ha nem hozhattuk volna el részletre, biztos, hogy otthagyom:D
Majd keresek róla egészen pici kori képeket. A gyerekek mindig mondogatták, de olyan kis sajnálkozós hanghordozással, hogy nem baj, nem a szépségéért szeretjük, hanem mert aranyos:D
Akárki akármit mond, gyönyörű két kutyád van! És ami a legfontosabb, hogy szereted őket. Akárhány láb, vagy akármilyen hosszú szőr is takarja. Ez így a jó. Tara is nagyon szép, már így is, nem is értem a rút kiskacsa dolgot. Csak gondolj bele, az embergyerekek is milyen kajla kamaszok lehetnek, utána gyönyörű szép fiatal lesz belőlük. Tara is ezen az úton jár. Bár nem értem, mert nekem így is nagyon tetszik, dehát az nem mérvadó, nekem minden kutya gyönyörű, mert a lelkük az. A külső csak hab a tortán.:-))
Nagyon szeretik egymást, mindkét kutyával ilyen nagy szerelem van egyébként:) Az az igazság, hogy ma inkább Tara volt a középpontban fényképezésnél, mert a tenyésztő kért képeket, már rég nem látta...
Olyan rút kiskacsa volt picinek, mostanra hattyú lett, szép ő is, ugye?:)
Bellát szegénykémet valahogy olyan furcsán "szabták", már amikor még kopasz volt a műtét után, akkor látszott, hogy valahogy nem oda került a bőre, ahol eredetileg is volt, most is látszik, hogy egy helyen nem nő olyan hosszú szőre, mint egyébként nőne ott, így van egy "luk" oldalt, sajnálom, mert ha ott is nőne hosszúra, még jobban takarna... de hát ez legyen a legnagyobb bajunk az életben, vagy inkább ez lenne....
Bellának nagyon szépen visszanőtt a szőre, még az oroszlános farkára is. Szépen takarja a szőr a "kis" hiányosságát is. Tara meg ahogy csukott szemmel élvezi a kislány dajkálását, nagyon aranyosak.:-)))
Enyéim bent laknak, illetve szabadon választott, hol akarnak lenni, általában ahol mi vagyunk:) Kivétel ez alól az esti házőrzés progi, na azt imádják, sötétedés után ki vannak hegyezve nagyon és hatalmas elánnal őrzik a házat...amíg be nem paterolom őket éjszakára, mert éjjel (a saját biztonságuk miatt is) mindig bent alszanak.
Hát meleg van rendesen most, az biztos, enyéim is idebent vannak egész nap, szintén a kövön kiterülve...csak ha valaki kimegy az udvarra, akkor mennek ki vele. De a nagyobbikat szoktam röhögni, megindul kifelé, még esetleg a teraszra ki is megy pár lépést, ott megáll és gondolkozik és már fordul is vissza, hogy "demarhamelegvan"!:D
Most jöttünk meg a sétából, 7 előtt el sem lehet indulni, olyan hőguta lett hirtelen.
A bolt előtt gondolom ki volt kötve, nem? Akkor meg mindenki befoghatja.:)))
Kb boxer méretű, talán kicsit magasabb is. Súlya 35-40 kg között van, mivel kint lakik- igaz van hőszigetelt háza-, télre kicsit jobb ha hízik, a melegben meg nincs sok étvágya, olyankor fogy pár kilót.
No meg a kint lakik sem igaz teljesen... most pl itt kiterülve hever a járólapon, hűsöl - megint olyan pofát vágott, be kellett engedni :)
Nagyon meleg nap ez nekik kint.
Amúgy a pofája,alkata és a hatalmas fogai miatt egyik gyakran előforduló megjegyzés -"Hú, ez egy harci kutya"- az emberek tudatlansága határtalan...
Egy alkalommal a kisbolt előtt várt -fekve, csendben-, mire rám akarták hívni a rendőrt meg a sintért, mert ez egy veszélyes pitbull, és miért viszem ki az emberek közé...aztán csak néztek, amikor a 3 éves kislányom megfogta a pórázt, szólt a kutyának és az békésen sétált vele hazafelé.
Ha a skótjuhásztól is félnek, az is a tudatlanság számlájára írható, sajnos.
Az egyik kedvenc fajtám egyébként :) Gyönyörűek :)
Nagyon a dogra hajaz, mekkora ez a kutya? Nem csodálom, hogy sokan félnek, még az enyéimtől is szoktak, mert olyan "nagyok":D Skót juhász mind a kettő:))))
Nagyon akart ő még élni akkor, ezért is szedte össze magát ilyen gyorsan. Hihetetlen, mennyi erő van bennük tényleg...
Ezt írtad, emlékszem, hogy Spagi megrémült, amikor elvittétek Alexát. Biztosan szegény arra gondolt, hogy most már egyedül marad, mert Alexát sem látja viszont, honnan is tudhatta volna, hogy nem így lesz?
Más téma. Barátnőmék elmentek nyaralni 9 napra. A 8 hónapos kiskutyájukat meg otthon hagyták egyedül.:O
Anyósa jár le etetni, virágot locsolni, na de hát ez napi 1x5-10 perc, nem fog leállni a kutyát tutujgatni.
Szegény. TEgnap elvittük őt is sétálni, hát még azt az örömet, amiben volt, hogy végre ismerős fejeket lát csóri.:)))
Én nem tudnám így itthon hagyni őket magukra.:( Vagy olyan helyre megy az ember, ahová viheti a kutyát is, vagy ha nem, akkor legalább egy jó kutyapanzióba adja be, ahol foglalkoznak is vele, nem egyszál magában van szerencsétlen kutya egy hétig, vagy tovább. Próbálok az agyával gondolkozni, ő is honnan tudná, hogy a gazdái majd egyszer valamikor hazajönnek? Most csak azt látja, hogy mindenki eltűnt körülötte, ő meg tök egyedül van.... szegényke.:(
Hát nem kell erőltetni, ez a kutya egész nap pörög, állandóan a labdáját hozza, addig nem nyugszik, míg nem rugdossuk el neki, olyankor rohan utána és ezt órákig lenne képes, mindig a "nyakunkban van" a labdájával.:s :D
Tara meg csak heverészik, "fordítva működik" a két kutya, de hát ez van.:)))
NÁlunk néha a gyerekek dugják el a labdát Bella elől, hogy nyugtunk legyen tőle. A héten két napig nem került elő a labda, hát itt olyan nyugalom volt....:p :D
Gyomorcsavarodás téma
Én úgy tudom, hogy nem a megevett kaja milyensége okozza, hanem az, ha evés után, tele gyomorral nagyon ugrálnak, játszanak.... sajnos az enyéimre mindig akkor jön rá a legjobban, ahelyett, hogy lefeküdnének heverészni, elkezdenek rohangálni, tele vannak energiával a kajától biztosan:))) Én meg frászban vagyok...
Másik, amitől még előfordulhat, így olvastam, ha nagyobb testű kutya földről eszik. Ha mohón, úgy még rosszabb, de egyébként is...
Ilyenkor több levegőt nyel evéskor, ettől felpuffad és ilyenkor megcsavarodhat a gyomor. Ezért a nagyobb termetű kutyákat nem szabad földről etetni, a tálat magasabbra kell tenni, hogy ne "fejjel lefelé" egyenek.
Enyéimnek is mindig egy-egy sámlira teszem a táljukat, úgy kapnak enni, emiatt.
Igen, szegény Mayácskám, amikor kidobta a gazdája az emeletről, először csak a láb sérülését kezelték. Hallottuk, hogy néha kattog valami a hátán-csípőjén, de gondoltuk ez már a kora miatt van, aztán addig kopott az elmozdult csigolya, míg becsípődött és teljesen lebénult, egyik pillanatról a másikra. Ráadásul annyira megijedhetett, hogy nem tud felállni, hogy még egy kisebb agyvérzést is kapott. Jó pár hétig féloldalas volt a pofija, szája. Pár napig elhúzódott a műtét is, mert a vizsgálatok közben találtak valami árnyékot a gyomránál, amiről úgy gondolták daganat és akkor fel se nyitják. Szerencsére "csak" gyomorfekély volt. Az orvosok se bíztak abban, hogy valaha még talpra áll egy gerincműtét után egy ilyen idős kutya. Úgy írták a záróba is, hogy egy ilyen műtét után optimális esetben 3-6 hét múlva áll fel, de ez lehet 6 hónap is. Két hét múlva mentünk varratszedésre, akkor még a hámmal segítve, de már felállt, 3 héttel a műtét után meg már önállóan is, minden segítség nélkül. Hihetetlen akaraterő volt benne, nem is tudom, honnan szedte egy 16-17 éves kutya azt a sok erőt.
Ezért volt elkeserítő, hogy most a végén már ennyire elhagyta magát...
Már nem látom, hogy keresnék Mayát a többiek. Igaz, Alexa azóta se ugat, de nem tudom, ez kapcsolatban van-e Maya halálával, vagy egyébként is csendben lenne. Nemrégen még hatalmas perpatvarok voltak Alexa és a szomszéd kiskutyák között, de az utóbbi időben csak lenéző tekintettel végigméri a hörgő-acsarkodó apróságokat és odébbáll. Már Spagi sem rohanja körbe a lakást és nem álldogál ott, ahol Maya ágya volt.
Viszont aranyos volt, mert amikor először vittük Alexát a vitamin szurira, Spagi utánunk kiabált, hogy aztán őt visszahozzátok nekem, nem úgy mint Mayát. Amikor hazaértünk, össze-vissza puszilgatták egymást, és a második szurinál már utánunk kiabálás se volt, megértette, hogy hazahozzuk, nem kell félni.
Nahát, csak 23 kiló? Sokkal nagyobbnak tűnik, gondolom a gyönyörű szőre miatt.
Nem akartalak megijeszteni ezzel a szív dologgal, nem biztos, hogy igazam van, nem vagyok orvos, én csak azért gondoltam, merthogy ugrál, amihez nagyobb lendületet kell venni, nagyobb erőkifejtés, erősebb szívműködés kell. Dehát gondolom nem erőltetitek játékra, futásra, csak amennyire neki kedve van.
Spagi súlyos diszpláziás, nem lépcsőzhet, nem terhelhetem. Imád labdázni, de amikor megunta, már nem hozza vissza nekem, hanem eldugja. Akkor tudom, hogy nincs tovább erőltetés. Ő nem tud felmászni az ágyra, a kocsiba is be kell emelni a popsiját. Amióta megtaláltuk az ócska kempingágyat, azóta az a kedvence, arra a magasságra még fel tud lépni. Szóval, mozgás problémák nálunk is vannak.
Milyen tünetei vannak a gyomorcsavarodásnak? Csak annyit tudok róla, hogy nagyon veszélyes. Nekem meg van egy olyan boxerem, aki nem kapott enni és 20 kiló volt, amikor elkobozták a gazdájától. Most 30 kg, de nem tudok mit csinálni vele, mindent megeszik, amiről ő úgy gondolja, hogy ehető. Mindig attól rettegek, hogy valami ilyen gyomor problémája lesz. Kirámolja a komposztot, megeszi belőle a rohadt gyümölcsöt, a nyers krumplihéjat, közelharcot kell vívnom vele, ha elgurul a gyógyszerem, ő előbb ott van, hogy megegye. Felnyalja a konyhát a lehullott kenyérmorzsák miatt. Karácsonykor megevett egy ajándékba kapott piros díszgyertyát, utána napokig piros gyertyával volt tele a végtermék. A csúcs volt, szintén karácsonykor, megevett egy cukorral kikeményített horgolt harangot. Aki nem ismer, azt hiszi éheztetem azt a szegény kutyát.
Szerintem nem így néz ki egy éheztetett kutya.:-))
Hoztam 2 képet a mi kedvencünkről, ha nem haragszotok meg. Nem fajtatiszta,anyukája boxer-vizsla keverék volt, apja dog. Utolsónak maradt az alomban, mert harapáshibás-ha nem hozzuk el, már nem élne...
Sokan félnek tőle, pedig fegyelmezett kutya közterületen, imádja a gyerekeket, bárki megsimogathatja. Ellenben ha az autónkhoz vagy a gyerekekhez nyúlnak, akkor viszont nincs pardon. Anyukámat pl. hiába szereti nagyon, az ajtónkon őt sem engedi be-mint ahogy mást sem, míg én be nem engedem. Nyugodt lehet az álmunk mellette.
Kint lakik, de persze a melegben és télen-vagy akár máskor is- úgy tud nézni...hogy aztán pár perc múlva a nappali szőnyegén heverészve vigyorog :)
Nagyon szeretjük, nyaralni és kirándulni is jön velünk mindig, már 4 éve.
Előtte egy ónémetjuhászunk volt, őt sajnos 3 éve el kellett altatni, diszpláziája és sorozatos agyvérzései miatt megsüketült, megvakult, bénulálos tünetei voltak.Sokáig küzdöttünk érte, de egy nap feladta, nem evett, nem ivott, nem örült semminek csak csendesen sírdogált a házikója előtt állva,és éreztem, el kell engedni...kihívtuk az orvost, és megerősített ebben...18 éves volt.
Pont a napokban volt szó a "gazdaságossági szempontok"-ról, csak nem írtam le konkrétan, ami kiverte ezzel kapcs. a biztosítékot... most leírom, mert pont ua. az eset, mint nálatok. Csak a végkifejlet lett teljesen más.:(
8 éves bernáthegyi, gyomorcsavarodás. Elsőt túlélte, második elvitte. Kérdezem a gazdától, hogy az első után nem műtötték meg? Mert hogy ilyenkor szokták, ne forduljon elő megint...
Azt mondta, hogy nem, mert "már nem érte volna meg", 8 éves volt, ki tudja, lehet, hogy már csak 1-2 évet élt volna még, nem költöttek rá már ennyit.:s
Aztán felmerültek bennem olyan "praktikussági szempontok", hogy ugyan mit csináltak azzal a böhönye nagy kutyával, mert az állatkórházból még hazahozták, itthon pusztult el aztán. Ekkora gödröt ásni? Vagy elhamvasztatták, mi lett vele? Rákérdeztem pár nap múlva és szemrebbenés nélkül mondták, hogy elvitték a dögkútra.:O :(((((((
Drágaság, micsoda élete volt neki is! De aztán minden jó, ha vége jó, mint a mesékben.... szerencséje volt, hogy hozzád került!:)
Keresik még a többiek?
Én is már akkor meglepődtem, amikor Bellát az első műtét és az 5 napos (6? már nem is emlékszem...) pesti tartózkodás után hazahoztuk...fel voltam rá készülve, hogy bepisilés-kakilás lesz, de nem. És a következő műtétek után is ugyanígy, még az amputáció után is. Pedig még aznap hazahoztuk minden műtét után, tehát nagyon "friss" volt... és soha, egyetlen egyszer nem pisilt be, odasántikált a teraszajtóhoz, és kérte, hogy vigyem ki. Akkor levittem a négy lépcsőn a teraszról az első pár napban, de onnantól már teljesen egyedül intézte, elbicebócázott a szokott helyére a kertben, és komolyan mondom látszott rajta, hogy mennyire akarja, és mennyire örül neki, hogy "megfelelt", és hogy mennyire szeretem még külön emiatt is. Próbáltam neki megmagyarázni, hogy nem baj, ha bepisil, senki nem fog haragudni érte, nem is nagyon akartam volna, hogy kimenjen, de vagy nem értette, vagy igenis "meg akarta mutatni"....a kis drágám.:)
Alexa szerintem teljesen jól van most abból ítélve, ahogy leírod.... öregesen, de azért élvezi a társaságodat és nem hiszem, hogy különösebb fájdalmai lennének, nyugodj meg efelől, észre fogod venni, ha ez változik...
Ennyi pont elég szerintem.... hogy az ember szereti őket és gondoskodik róluk. Ne félj, ha világ életében ki lett volna csapva az udvarra bármelyik hóban-fagyban, nyáron hőgutában, biztosan nem élnének ilyen sokáig.
Látod, erre még nem gondoltam, illetve egyetlen orvos sem említette, mármint, hogy a szívére ez hatással lehet. INkább az ízületei, amik a fokozott terhelés miatt valószínűleg gyorsabban elhasználódnak majd, mint egyébként.
Gondolom, ha nagyobb testű kutya lenne, akkor tényleg a szívére is hatással lenne ez az állapot. De ő össz. 23 kg, el sem hinnéd, milyen fürge, amikor rohangálás van, senki nem szokta észrevenni, hogy három lába van, csak amikor lépkedni kell, akkor feltűnő nagyon, mert hiányzik egy láb ahhoz ugyebár, hogy a négyet szépen kilépje, csak ugrál a drágám.:(
Annyira megszoktuk már egyébként ezt a fajta mozgást, hogy most meg az olyan fura, amikor Tara szépen lassan komótosan lépeget... mint egy kis lépegető robot, olyannak tűnik Bella mellett, szoktunk rajta nevetni, ahogy "kígyózik", haláli pofa.:D
Raktam fel képeket a telefonomról, sajnos csak ilyenek készülnek mostanában, mert sétálni nem szoktuk a fényképezőt vinni.
Ezen a barátnőm kiskutyájával vannak, náluk. Nagy haver a három eb.:))
Ezek még márciusi képek, majd készítek már fényképezővel normálisat, mert már Tara is egészen más, kezd kutya lenni belőle is már.:)))
Ezek frissek, pár naposak, voltunk "kecskéket etetni", csak ezeken meg a kutyákból nem sok látszik...na ez van:)))
Ti aztán rengeteget szenvedtetek Bellával, viszont nem hiszem, hogy most, 3 lábbal olyan nagyon boldogtalan lenne. Megkapja a szeretetet, amire minden kutya vágyik és szerintem igenis boldog veletek, és mindegy hogy hány láb társul ehhez. Talán rövidebb élete lesz, hisz a szivét gondolom jobban megviseli ez a fajta mozgás, de azalatt az idő alatt jó sora lesz, amíg veletek van. Azzal meg nem kell törődni, ki mit mond. Alexára is mondták, amikor 10 napig kórházban volt, hogy azért a pénzért két másik kutyát kaptál volna. De nekem ő kellett, és még vagy 12-13 évet éltünk együtt utána - eddig.
Igen, ez így igaz. Sajnos két kutyusom ment el így nemrégiben, hogy nekem kellett kimondani... Brútusz 14 évesen rák miatt, Maya 18 évesen.
Maya a gerincműtét után persze nem tudott felkelni, de sokszor 24 órán át visszatartott mindent, és amikor már nem ment tovább, hálás mancsozással fogadta, amiért nem összeszidtam, hanem simogatva nyugtattam, hogy nem tehetsz róla. Viszont addig próbálkozott, míg 3 héttel a műtét után felállt és első dolga volt, hogy boldogan kibotorkált ügyintézni.
Viszont most a végén bepisilt, bekakilt, még csak arrébb se mászott, benne feküdt, nem érdekelte. Ez is egyik jele volt, hogy már feladta. Hiába adtam a legkedvesebb falatjait a szájába, félrefordította a fejét, utóbb már a vizes fecskendő elől is.
Alexa még kimegy ügyintézni, és kijön utánam, ha a kertbe megyek dolgozni, vagy csak szemetet viszek ki. Odadöcög egy kis simogatásért, megbökdös ha nem veszem észre, aztán lefekszik és messziről nézi, ahogy dolgozgatok. (Mint az előző képeken is látható.) Sokkal kevesebbet eszik, mint régen, dehát sokkal kevesebbet is mozog. Igaz, kicsit válogat, dehát egész életében mindent megevett, amit elé tettem, öregségére ennyit megengedhet magának. Nem? Ez is része a boldog nyugdíjas kornak. Néha nehezen áll fel, máskor meg nekem kell beemelni a popsiját az ágyába, mert félig benne, félig mellette lerogyik, elfogy az ereje egy-egy kerti séta után. Hangja nincs, amivel fájdalmat jelezne, de azért ha látom, hogy fájhat a lába, adok egy gyógyszert. Úgy látszik már megértette, hogy miután egy falat sajtot kap, utána jobban érzi magát, mert már nyújtja ilyenkor a nyakát a sajt után, pedig eleinte kiköpte. Egyszóval most még szó sincs altatásról, de készítem, szoktatom magam a gondolathoz, hiszen betöltötte a 16-ot, mostmár bármikor megtörténhet.
Legutóbb az állatorvosunk azt mondta, olyan jó, hogy magánál ilyen sokáig élnek a kutyák. Nem tudom, ennek mi az oka, én csak szeretem őket, családtagok.
Szemedről van új hír, jártál azóta orvosnál? Remélem nincs nagy gond!
Szerintem (bár szerencsére még nem voltam olyan helyzetben) észre lehet azt biztosan venni egy kutyán, amikor már ő sem akar tovább itt maradni.:( Amíg jön-megy, érdeklődik, szeret a közeledben lenni, addig azért biztosan nincs akkora baj, amiért el kellene engedni, nem hiszem, hogy szenved, persze az öregséggel járó kötöttebb mozgás, lassulás biztosan megvan, de ha komoly fájdalmai lennének, azt biztosan észrevennéd.
Amikor Bella sérült volt, nekem is sokan mondták, hogy altassam el. MÁr csak magáért a sérülésért is, aztán amikor volt egy olyan időszaka, hogy már nem tudott enni, infúziózni kellett, stb....akkor még többen. De én voltam vele, és én láttam rajta, hogy nagyon küzd, nem adja fel, mert élni akar, velünk akar maradni. Ez szerintem nem szentimentális hülyeség, mert egy kutya aki feladja, az nem keresi a társaságodat, nem jár ki a dolgát végezni még amikor fájdalmai vannak akkor is, hanem fogja magát, lefekszik és kész, annyi. Én így gondoltam, és azért szerintem az idő engem igazolt, hiszen itt van, jókedvű, játszik, vidám, nagyokat sétálunk és imád velünk lenni, a szemünk fénye. Még "pár jó éve" biztosan lesz velünk.
Szóval csak azért "kalandoztam el", mert ez is kb. olyasmi, amin most te mész át.... hallgass a megérzéseidre, észre fogod venni biztosan, ha el kell engedned majd...
Persze, vigyázok, csak néha és csak percekre ülök a géphez, hogy megnézzem a leveleimet, meg beírjak pár sort, ahol néha megjelenek.Retinaleválástól félt a doki, de eddig szerencsére nem romlott, igaz nem is javult a dolog. Majd lehet hogy megnézetem egy másik orvossal is, nem szeretnék megvakulni.
Na de ez egy kutyás fórum, inkább teszek fel egy-két képet:
kertészkedtem, ők voltak a segítők:-))
Gazdaságossági szempontokról szó sem lehet, de néha elgondolkodom rajta, hogy merő önzésből, csakhogy még-még velem maradjon, nehogy én okozzak neki szenvedést. Meg kell találni a megfelelő időpontot, de még nem érzem, hogy eljött az idő. Csak félek, hogy miután az utóbbi időben kétszer is ki kellett mondanom, most ezért nem visz rá a lélek. De még nem látom rajta, hogy olyan nagyon szenvedne. Néha nehezen áll fel, nehezen áll meg a lábán, akárcsak a gazdája. Akkor engem is le kéne lőni vagy elaltatni. 1-2 fájdalomcsillapító, csak ha már nagyon fáj, és mehet tovább az élet.
Vigyázz a szemedre, kíméld inkább, ne nagyon netezz tényleg, a monitor olvasás pláne nem jó a szemnek.:(
Mondták, hogy mi van vele, tehát az ok meg van, vagy még csak puhatolóznak?
Nem is írok hosszan, ne kelljen olvasni sokat... dehogyis altatod el, amíg jól van, te aztán végképp nem az a gazdi vagy, aki "gazdaságossági szempontok alapján" dönt egy kutya sorsáról. Én sem.
Majd ha jobban lesz a szemed, erről mesélek... mármint a gazdaságossági szempontokról egyes gazdáknál.:(
Huh, egy picit elmaradtam, most is csak egy percre kukkantottam be, mert már hiányérzetem van, ha nem netezhetek. Sajnos valami van a szememmel, nem látok, illetve csak nagyon rosszul, egy kicsit meg is ijesztett az orvos, ha bármi romlik, azonnal az ügyeletre.
Örülök, hogy Bella ilyen aranyosan szobrozott a ház előtt és nem ment el. Persze ahol jól érzi magát egy kutya, miért is szökne el? Nagyon aranyos kis történet volt, jót derültem rajta, köszönöm.
Úgy látszik, Döncike is gyászolja még a kis öreg Lütyi bácsit. Érdekes, hogy öreg Alexámat is azóta nem hallottam ugatni. Sajnos nincs valami jól a kisöreg, nem tudom, kitart-e az őszig. Az állatorovosunk már így is csodálja, hogy még nem látott 16 éves kaukázusit. Valamit használt neki a vitamin injekció kúra, meg amikor látom hogy nehézkesen áll fel, akkor kapja a fájdalomcsillapítót. Amíg eszik, jön utánam, bújik a simiért és nem látom nagyon szenvedni, addig nincs szivem elaltatni.
Most olvastam, hogy Maya elment, együttérzek veled és tudom milyen fájdalom, mert nálunk sem csökken a fájdalom Lütyike elvesztése miatt.
Döncike még most sem ugat és talán soha sem fog, de olvasom, hogy a te Spagid sem ugat. Dönci "beszél", de még vakkantani sem vakkantott igy kell ugylátszik elfogadni.
Úgy történt, hogy bejött két béka az előszobába, nem vette észre őket a férjem, amikor kiment reggel a postáért, beugrottak amikor nyitotta az ajtót (nagyon utálom, szinte naponta előfordul).
A kisebbik lányom meg imádja őket, úgyhogy amikor béka van bent, mindig neki szólunk, hogy fogja meg és rakja ki őket (én meg nem fogom!:s :D).
Akkor is így történt, Laura ment békát kirakni, mi meg hátra a teraszra meginni a kávénkat. HÁt ott kávézgatunk és beszélgetünk nagy nyugodtan már egy jó ideje, Tara ott lődörgött körülöttünk, fel sem tűnt, hogy Bella nincs meg, azt hittem, bent van a házban valahol, szóval nem hiányoltam.:)) De így legalább 20 perce kint ültünk már a teraszon, magyarán a kutya ugyanennyi ideje odakint az utcán. Bejárati ajtó utca felé (ott ment ki, amikor a kiscsaj a békákat pakolta gondosan a fű közé, nehogy bajuk essen, észre sem vette, hogy a kutya is kiment a nyitva hagyott ajtón, annyira el volt foglalva a békákkal:D), a terasz meg hátul, a kert felé, szóval jól elvoltunk.:))
Egyszer csak Tara elindult a teraszról le a kertbe, előrement az utca felé, és akkor hallottuk, hogy örülnek Bellával egymásnak. De még akkor sem tűnt fel, hogy gáz van, mert így gyakran szoktak örülni.:)))
És akkor meghallottuk a szomszéd néni hangját, ahogy Bellának turbékol (szokás szerint, a kerítésen keresztül is mindig ezt csinálja, odajön és ajnározza a kuttyokat, imádja őket... szóval még akkor sem tűnt fel, hogy a kutya kint van:D). Valami sürgőset beszéltünk meg éppen, nem volt kedvem kimenni a nénihez, gondoltam hadd beszélgessen a kutyákkal (szokás szerint:))), nem tudja úgysem, hogy a teraszon vagyunk (nem látni hátra), így azt sem, hogy halljuk, hogy a kerítésnél van, nem tűnik udvariatlanságnak, ha nem megyek oda hozzá.
És akkor megszólalt (gondolta próba szerencse, hátha a teraszon vagyunk és meghalljuk:D): "Nem akarjuk beengedni Bellát, mert ha nem, akkor ő hazaviszi!" :)))
Na akkor nézek ki a teraszról és látom, hogy Tara bent, a néni és Bella meg odakint.:O Banyek... hát tényleg szerencse, hogy nem lett semmi baj belőle.
Azt mondta a néni, hogy pár házzal arrébb "szomszédolt", az utcán beszélgettek és egy ideje már látta, hogy Bella kint van, de hát elég gyakran előfordul, hogy póráz nélkül indulunk sétálni (a mi utcánk biztonságos, nincs forgalom), most is azt hitte, hogy én is kint vagyok... aztán gyanús lett neki, ahogy telt az idő, és még mindig nem jelentem meg, hogy Bella egyedül van, ezért jött oda hozzá, megnézni, mi a szitu... még szerencse.:)
Belluskám drága, neki eszébe sem jutott, hogy akkor juhé szabadság, elmegy világot látni, ahogy sok kutya teszi ilyenkor, ő szépen elvolt a ház előtt, meg jött a kapuhoz és nem értette, hogy most akkor miért "zártuk őt ki"? Totál örömben volt, amikor beengedtem.... annyira imádom, oylan aranyos!:)
Az enyéim bele nem mennének a vízbe semmi pénzért, még a kiscsajom sem tudja őket a kismedencéjében ülve becsalogatni, víziszonyuk van szerintem:)))
Tarának még nem alakult ki a felnőttes bundája, most jár valahol "félúton", ő még olyan pelyhes kiskacsa Bella mellett:) Illetve rút kiskacsa, a gyerekek csak így hívják, mert igazság szerint bébinek nem volt olyan szép, mint Bella, de mostanában nagyon kezdi "összeszedni magát", szép kutyus lesz ő is.:) De amúgy nem a szépség igazán, ami miatt imádjuk őket, hanem az a mérhetetlen kedvesség és szeretet, ami van bennük.:)
Ma kizártuk Bellát véletlenül az utcára:O :D MÉg sosem volt kint az utcán úgy, hogy ne direkt vittük volna, szóval velünk együtt csak. Majd holnap elmesélem, késő van...
A felfújhatóban egy Noés boxer a másik, ideiglenes befogadója voltam 1 hónapig.
A kagylós medence nyáron medenceként funkcionál, télen meg hogy ne foglaljon külön helyet, kineveztem kutyaágynak.
Időnként meg itatóként funkcionál... (ők is vendégek voltak)
Ez még a régi medence, csak Spagi megy bele a vízbe. Ez a medence már meghalt, Nyau cica rátámaszkodott a szélére, csak nem húzta be a karmait...
Olyan gyönyörű szőre van ennek a két kutyusnak, az a szép gallér a nyakuk körül. Jó hogy így szeretik egymást. Nálunk se volt még egy morgás se egymásra, csak puszik halmaza.
De aranyosak! A felfújhatóban a másik boxer, az vendégkutya volt, vagy ő ki?
A kagyló homokozó forma nagy ötlet, teljesen jó alvóhelynek is, majd lehet elorozzuk a kiscsajszimtól, úgyis csak békaóvoda van benne:)))
Ez nálunk tegnap este készült, Bella megint Tara fülét pucolta:D, sajna meglátták a fényképezőt és onnantól már csak puszilkodás ment tovább:))) De nézzétek a jobb fülét, látszik, hogy meg volt dolgozva, még feláll a képen:D Mikor Bellára rájön a szeretetroham:D (ez gyakran megesik:), mindig Tarát "tisztogatja körbe":))
Durell mellett a másik kedvencem James Herriot. Két könyvét olvastam, Kutyák a rendelelőmben és Állatorvosi pályám kezdetén. Aki szereti az állatörténeteket és még nem olvasta, szerintem érdemes...
Sajnos nem tudtam otthon eltemetni, olyan sziklán lakunk, hogy egy tujának is csak légkalapáccsal lehet gödröt ásni. Csak egy kis felszini földréteg van. Brútuszomat se tudtam hazahozni, de ez nem is lényeges. Ez a test hallhatatlan lelkének egyik ruhája volt, amit most levetett. A lelke egy új, fiatal, egészséges ruhát fog magára venni, az emléke pedig velem marad és talán még találkozom az új, fiatal testével is. Nekem mindig sokat segített a gyászban ez a buddhista elmélet, bár nem vagyok buddhista, de ez olyan szép.
Nagyon aranyosak tényleg, olyan jó látni, amikor keresik egymás társaságát napközben is, együtt heverésznek, játszanak, egyszerre isznak a vizestálból:D... azon mindig nevetünk, hogy biztosan azért lett ilyen a fejük a fejlődés során, hogy így tudjanak inni, egyszerre:))) Sokszor úgy fekszenek, hogy párnának használják a másik hasát, hátát...Bella rendszeresen tisztogatja Tara fülét:O:), olyankor Tara annyira aranyosan tartja a fejét neki, meg még sok ilyen dolguk van, nagyon cukik!:)
Felírtam ezt a könyvet, és ha megy a nagylányom a könyvtárba legközelebb, kihozatom vele.
Jó volt olvasni, hogy ragaszkodik egymáshoz a két kutya, akinek mindig csak egy szem ebe volt, soha nem tudja meg. "A legszebb kutyatörténetek"-et Durrell nem írta, csak szerkesztette, benne van Alfred Payson Terhune "A Napospart kutyái"harmincvalahányoldalas, skótokról szóló története. Több könyvet írt a skótokról, magyarul egy sem jelent meg. 1872-1942-ig élt.
Ez annyira szívszorító, én is nagyon-nagyon félek tőle, nehogy valami bajuk essen, mert nem tudom, hogy bírkóznánk meg az elvesztésükkel. Mindig próbálom a gondolatot is elhessenteni, hogy sajnos egyszer el kell majd engedni őket, mert ők nem élnek addig, mint mi. A kislányom sajnos elég gyakran felhozza ezt, mióta tud számolni, azóta kikombinálta, hogy nem lesznek mindig velünk, és olyankor nagyon nekibúsul, mert ő azt szeretné, hogy a kutyuskái mindig vele legyenek.... hát nem könnyű, az biztos, mert nagyon meg lehet őket szeretni, akinek nincs, az nem is tudja mennyire. NÉha eszembe jut, Belluska meddig bírja majd három lábon, mert sajnos biztosan előbb "elfárad" majd, mintha ép lenne. De inkább gondolni sem akarok rá, hiszen még olyan fiatal, azért jópár szép éve lehet még velünk, és igyekszünk kímélni az ízületeit, amennyire lehetséges egyáltalán.
Bella már akkor megy vissza ki a kertbe behívni Tarát, ha este nem jön befelé vele együtt, amikor hívom őket éjszakára aludni. Előbb csak megáll a teraszajtóban és néz kifelé, aztán ha nem jön, akkor lemegy érte és szó szerint behívja. Pedig ők még csak 4 hónapja vannak együtt, és mégis. Ha sétálni megyünk és póráz nélkül jönnek, ha Tara lemarad, akkor Bella bevárja, vagy visszamegy érte. LÁtszik rajta, hogy vigyáz rá, ragaszkodik hozzá.... úgyhogy nem csoda, ha nálatok sok-sok év után ennyire keresik Mayát és ilyen nehezen fogadták el, hogy már többé nem jön vissza.:(
Mi lett vele Azután? Hazavitted, eltemettétek?:( A lelkem kibőgtem volna, a cicámat is nagyon megsirattuk szegényt....
Az utolsó másfél-két hétben eszembe se jutott hogy fényképezzek, csak próbáltam falatokat adni a szájába, fecskendővel vizet, meg sokat simogatni. Csak mikor felmerült, hogy nincs tovább, ne kínozzuk, akkor döbbentem rá, hogy utóbbi időből nincs róla kép. Igen, sajnos akkor készültek a képek, persze még mikor élt. Amikor abbahagytam a simogatást, mert elfordultam orrot fújni, így nézett utánam a kis drága: hova mész, ne hagyj itt. A menyem fényképezett.
Egy ilyen boxban lakott az állatrovosnál a kezelések alatt, ott kapta az infúziót, a szteroidokat.
Később már a fejét is alig bírta tartani.
Spagi meg le volt döbbenve otthon. Még nem hallott engem zokogni, amióta nálunk van. Láttad volna azt az ijedt pofát, amivel leült tőlem 2 lépésnyire és nem mert a közelembe jönni.
Mayát sokszor vittük orvoshoz, kórházba, kezelésekre, kontrollra, de mindig-mindig visszavittük. Spagi nagyon sokáig meg volt győződve róla, most is így lesz. A legkisebb szokatlan neszre felugrott, körbeszaladta a lakást, majd megállt ott, ahol régen Maya ágya volt, állt egy darabig, majd visszajött mellém. Ja nem mondtam, hogy mindenhova követett, még wc-re se tudtam nélküle kimenni.
Spagiról tudni kell, hogy nem ugat. Nagy néha 1-1 vakkantás, de akkor már tényleg oda kell figyelni, mert valami fontosat akar mondani. Amikor Maya halála után Alexát először vittük el orvoshoz, mert nem akart enni, Spagi valami eszelős magas hangon ugatott utánunk, mint aki azt mondja, aztán visszahozd ám nekem! Ha láttátok volna, hogy össze-vissza puszilta, amikor hazajöttünk! Olyan meghatóak az ilyen jelenetek. Amikor a második szurira vittük, már csak lógó fejjel, gondterhelt pofával nézett utánunk, hisz a múltkor is visszahoztuk, nem kell újra mondani nekünk. Az üdvözlés most se maradt el, amikor hazajöttünk.
Spagi kb 1 hónapig kereste Mayát, mostmár beletörődött, hogy nincs, de a követés még megmaradt. Nem tudok úgy kimenni a szobából, hogy ne ugorjon le az ágyáról és ne jöjjön utánam. Az utóbbi pár napban mintha Alexa is jobban enne, bár még nem olyan étvággyal, mint régen. Viszont most pont úgy viselkedik, mint Maya: nem ugat. Egyáltalán nem hallottam azóta ugatni. A szomszéd kiskutyákkal állandó perben állt, most csak megvetően rájuk néz, hogy minek kiabáltok, és odébb ballag.
Április 16-án el kellett engednem Mayát. Másfél-két hét alatt annyira lerobbant, hogy jártányi ereje sem volt. Fájdalmas csomók voltak a hasában, nem reagált a szteroidra sem. 18 éves volt, nem volt mit tenni, ez is nagyon szép kor volt, ezután csak szenvedett volna.
Szegény Spaginak pont április 16 lett volna a szülinapja, de áttettük az ünneplést 17-re.
7 éves.
Ettől kezdve meg Alexa nem evett. Mindig együtt ettek Mayával. Spagi is állandóan körberohanta a lakást és kereste, de az ő étvágyának semmi nem árt.:-)) Alexa kapott egy vitamin injekció kúrát, most kicsit jobban eszik, dehát ő se mai csirke. Május 23-án betöltötte a 16-ot.
Spagikám meg birtokba vette a kempingágyat, amit a lomtalanításkor ki akartam dobni. A dp-je miatt nem tud felmászni egy rendes ágy magasságára, dehát a boxerekbe genetikailag kódolva van az ágyon fekvés. A kempingágy magassága viszont pont megfelelő neki. Már csak egy kispárna kell a feje alá...
Képzeljétek, márciusban beneveztem Spagi képét egy fotópályázatra, és második helyezett lett. A téma: állat és konyha/állat és étel. Hát ez konyha is étel is, kutya is volt:
Az áprilisi téma: ember és állat/állat és állat barátsága. Most is neveztem, ha tetszik a kép, kérlek szavazzatok rá:
Igen, ezt olvastam még régebben, meg is hatódtam tőle:) Amúgy Bellánál is látom, hogy mennyire odafigyel Tarára, mintha tudná, hogy ő még kicsi -és hát valljuk be őszintén, hozzá képest- butácska:)))
Néha megregulázza, ha olyat csinál, amit nem szabad, de séta közben pl. odafigyel rá, nehogy "elvesszen", nagyon aranyosak.:)
Én is úgy gondoltam, hogy mindenképpen csak jó lehet Bellának is, ha lesz egy társa, hiszen nem lehetünk minden pillanatban mellette. MÉgiscsak más egy másik kutyával együtt lenni ha a család nincs itthon, mint tökegyedül unatkozni addig.
Én egyébként is híve vagyok annak, hogy aki teheti, ne egy kutyát tartson. Nem lehetünk minden percben velük, így viszont "van kihez szólniuk" akkor is, ha nekünk el kell menni otthonról. Brútusz már egy éve velünk volt, amikor Alexát hoztam. Sokszor megmosolyogtam őket, mert Brútusz még felnőtt korában is megfogta Alexa grabancát, ha valami nem szabad dolgot csinált, pl. ha bement a virágoskertbe.
Most meg Spagi vigyáz Alexára, de azt hiszem ezt a történetet már olvastad a blogomban:
Nagyon régen nem jelentkeztem, tudom, de szörnyű dolgok történtek Mayával, nem volt még lelki erőm leírni őket. Ígérem, pótolni fogom, most hogy már rendbe jött a kislány. Ezúttal egy olyan történetet szeretnék megosztani veletek, aminek hallatán sok ember elszégyelhetné[...] Bővebben!Tovább »
Igen, szerintem is így sokkal könnyebben "beszokott", hogy nem egyedüli kutyaként került ide...bár Bellával sem volt gond szerencsére. De Tara nagyon sok mindent eltanult Bellától, úgy értem, tőle látja, mi itthon az elvárt és helyes viselkedésmód. Nekünk is könnyebb így egyébként, van egy segítőnk a nevelésében, Bella.:)
Nagyon jól elvannak együtt, öröm nézni, milyen aranyosak ahogy játszanak, meg mindig egymást keresik, egymás mellé fekszenek, séta közben is Bella mindig bevárja Tarát, mintha csak vigyázna rá, édik nagyon.:)
Akkor sokáig a mamája mellett volt, biztosan elsajátított minden szükséges viselkedésformát. Na és szerencséje volt, mert nem egyke kutyának került el otthonról, itt is van társa.
:) Lassan már 5 hónapos lesz, úgyhogy nem csoda, hogy ekkora.:) Őt olyan 15 hetes kora körül hoztuk haza, nem is tudom hirtelen pontosan....okt. 22-én született, és febr. legelején hoztuk.:)
Én képtelen lennék egyetlen kutyát, vagy macskát, bármilyen háziállatot eldobni magamtól, akár betegség, akár idős kor miatt, hiszen annyi szeretet adnak, úgy lehet őket imádni:)
Úristen!!!! Nem mondod, hogy már a kicsi is ekkora????? Mivel etetitek? Nagyon aranyosak!
Örülök, hogy ennyire is rendeződtek a dolgok, látom Bella is jól van.
Nálunk is megvannak a kisöregek, várjuk a jó időt, mert a hidegfrontok néha megviselik az izületeket és nehéz a felállás. De az étvágyuk jó, és aranyosak mindannyian. Akik eldobják maguktól az ilyen kis öregeket, nem is tudják, mit veszítenek...
Képzeljétek, egyik nap olvastam Lütyi bácsiról a hírt, másnap reggel arra ébredtem, hogy nem volt hajnali 5-kor a szokásos Alexa-féle ébresztés. Alaposan elaludtam, már 8 óra is elmúlt, ugrottam ki az ágyból, de mindhárom kutyám békésen aludt az ágyában. Persze nekem mi jutott eszembe legelőször, amikor nem volt ébresztés, hát persze hogy Lütyike...
Azért a reggeli séta után még gyorsan csináltam egy videót a kis öregekről, amíg így együtt megvannak. Nézzétek meg őket, bár most épp karbantartás van a gallery-n.
Igen, Alexa is kapja, de csak időszakosan, amikor látom hogy nehezebben mozog. Minél kevesebb kémiai anyagot akarok beadni nekik, ezért folyamatosan még nem kapja. Sajnos Brútuszomnak naponta kellett adnom a szívgyógyszerét, mert különben félelmetesen zihált. A zihálás megszűnt, de tönkre vágta az emésztő rendszerét a gyógyszer. Azóta a legminimálisabb gyógyszert adom a kutyáimnak. Max Béres csepp, amit sűrűbben kapnak.
17 év gyönyörű kor, még egy kistermetű kutyánál is, nemhogy vizslánál. Látszik, hogy jó gazdái voltak.
Nemrégen beszéltem valakivel, akinek egy orvos ismerőse kutatást végez, mert szerinte a tápon nevelt kutyák rövidebb életűek, mint a házikoszton élők. A tápok tele vannak tartósítószerrel és ki tudja mivel még. Ha megnézitek a konzerveken is az összetételt, az van ráírva, hogy hústartalom 6-8-12 %. Akkor a többi összetevő micsoda? Ki tudja, mit adsz a kutyádnak. A száraz tápok évekig elállnak szabad levegőn egy zsákban, ki tudja milyen eljárásoknak és adalék anyagoknak köszönhetően. Lehet valami a doki kutatásában. Alexa is csak az utóbbi pár évben él tápon, amióta olyan helyen lakunk, ahol nehezebb hozzáférni olcsóbb húsokhoz. Előtte házikoszton éltek, mindig főztem nekik, tésztával, rizzsel, szaftosan.
Értem...csak gondoltam konkrétan tudtátok, mi a baja (az öregségen kívül), azért is altatta el az orvos, mert biztos volt, hogy nem lehet segíteni rajta...
A kis drága, de te aztán vigyázol rá nagyon, a lehető legjobb helyen van nálad:)
Amikor Bella lábadozott, kapta a Rimadyl tablettát (nem emlékszem, melyik i az y, lehet, hogy az első), ezt ahogy olvastam, ízületi fájdalmakra is lehet adni, és hosszútávon is adható...hátha segítene neki.
Itt amúgy mindig van valami gebasz séta közben, annyi a kóbor, meg az otthonról kiszökött kutya, és sok köztük az agresszív sajnos...de már felszerelkeztem UH-os riasztóval is.:p
Köszönjük szép szavaidat, jól esik, tudtuk, hogy bekövetkezik, mert egyre fogyott, pedig többet evett, mint Döncike, keveset mozgott, sokat pihent. Közvetlen jelet nem vettünk észre, este megvacsorázott, lefeküdt, hajnalban nagyon sirt, gyogyszer, de még tej, viz sem kellett neki, reggelre már csak pihegett és igy orvosi segitséggel elaludt.
Döncike saját kosarát használja ami nagyobb a Lütyikéjénél.
Igen, a tehetetlenség a legszörnyűbb, amikor látod hogy szenved de nem tudsz segíteni. Én még három év után se tudom elfelejteni Brútuszom szemét, amikor kért, hogy engedjem el, ne adjak több gyógyszert, ne kínáljam több ennivalóval.
Minden reggel rettegve nézem Alexát ahogy alszik, hogy emelkedik-e az odala. Most májusban fogja betölteni a 16-ot és ő is elkezdi élete 17. évét taposni. Legalább is remélem...
Néha már a vacsorát is ágyba kapja, hűvösebb időben érzékenyek lehetnek az izületei, mert olyankor nehezebben áll fel. Azért még ma is imád a hóban botorkálni. (már amikor van hó)
Ó, a kis drága szép kort megért. Gondolom szép élete volt nálatok. Nyugodj békében kis öreg Lütyike. Gazdiknak meg azt kívánom, sok szép emléket elevenítsenek fel róla, akkor könnyebb lesz valamivel.
Rettenetesen sajnálom, ez szörnyű, amikor tehetetlenül állsz és semmit nem tehetsz, csak a véget várod, hogy vége legyen a szenvedésnek....nem olyan régen éltem át én is ezt, nem tudom, hogy míg élek képes leszek-e elfeledni, mert amikor esténként lefekszem, akkor jönnek az emlékképek...:(((
Nem mondtam egy szóval sem, hogy kövessétek a példámat. Van sokféle eset. Ez is egy eset a sok közül. Egyébként a "rögtön szólról" csak annyit, hogy a fundi már 4 éve az örök vadászmezőkön szaladgál, ezek a képek a gazdi "archivumából" valók. 3 és 6 éves kora között ültek alkalmilag a hátán, ha úgy tetszik legteljesebb férfikorában - hosszú lenne leírni, hogy hogyan kezdődött - 10 évet élt, ami egy ekkora kutyánál teljesen átlagos. Teljesen egészséges volt, a halála előtti hetekben is éppúgy ugrándozott, kajláskodott, mint egy éves korában. Csak az utolsó pár nap volt szenvedés számára - az sem a csontjai miatt - sajnos az állatorvos ismerősömmel sem tudtuk az életét tovább kitolni.
Egyébként meg nem értem, hogy az én súlyom hogyan kerül itt képbe. Ugyanis ha hízni vagy fogyni akarnék, arról egy gasztroenterologiai oldalra tennék fel képeket, nem egy kutyaképes oldalra.
Én ezzel az ügyet lezártnak tekintem, de erre az oldalra valószínű sem kutyagolós, sem más kutyás képet nem töltök fel, pedig olyan is lenne sok. Legyetek jó gazdák, szeressétek továbbra is állatkáitok!
Szia! Köszi, igen leonbergi - majdnem 70 kg-os kan. Persze ha a baba megnő nem ülhet majd rá. Ilyenkor még nem gáz, de nem szívesen kockáztatnám az izületeit mégha elbírná akkor sem, annál jobban szeretem őt. :-)
Félre ne érts, biztos te is szereted a kutyáidat, de azért ők mégse pónilovak :-)
Apuka nagy valószínűséggel nagyobb súlyban van, mint ezek a kutyák...szegény újfundlandi (a fekete ha jól látom az) majd összeroskad az alatt a hatalmas gyerek alatt:((
Persze írja, hogy "nem lett bajuk" és stb....jah, mert a kutya majd szól neki, hogy itt fáj, ott fáj...a kutyáknak olyan magas a fájdalomküszöbük, nem fognak kis kopás, stb. miatt jelezni rögtön jelezni....tudom Belláról sajnos, hogy mit képesek hang nélkül elviselni.:((
hozzátéve, hogy egyik-másik leányzó így ránézésre minimum 30 kiló... sétálgosson apuka négykézláb egy ekkora gyerekkel pár percet, majd átérzi, mit élt át a kutyája :-/// más egy 8 kilós csecsemő és más egy 8-9 éves nagylány.
Azért ezt a magyarázkodó szöveget nem fűzted volna hozzá, ha valóban úgy éreznéd, hogy ez így rendben van, mármint a kutyák szempontjából... mert a képek alapján nagyon nincs...szerintem. :(
Valahol azt olvastam itt a fórumon, hogy a kutya és gyerek képek mindig bejönnek. Párat mellékelek. Nem akarok sem állatvédelmi vitát indítani, sem orvosegészségügyi konsiliumot, hogy jó-e, ha gyerekek kutyán lovagolnak. Az enyiméi, mármint a kutyák, kifejezetten játéknak vették. Egyiknek sem lett az alkalmi lovaglástól gerinc-, vagy csípőfájdalma. Tudja azt a kutya, hogy mennyit bír el.
Lehet, hogy nem árt, ha több helyen is regisztrálva van az állat, az ördög nem alszik. A petvetdata adatbázisban bent vagyunk, de ide is fel fogom tenni, ide nem csak állatorvos írhatja be, köszi!:)
Az már bizony igaz, hogy fontosak nekem és szeretem őket. Akik olvasták a blogomat, azt mondják, minden írásomon ez látszik. (Sajnos mostanában nem írtam már régen.) http://nyugdijban.blog.hu/
Van akinek már ágyba viszem a vacsoráját, kis öregnek.
Spagi pár pillanat múlva már a felmosásnál tart
Majd tüntetően odaáll Maya mellé
Röpke 3 év alatt elértem Spaginál, hogy engedélyt kér a másik tányérjának a kinyalásához. Azelőtt félre is lökte a másikat, ha szerinte túl lassan evett.
SziaSZTOK! :) Segítsetek ♥ Lájkolj légyszi a Merlinre a kiskutyámra :) Segíts nekünk nyerni ezzel a hivatkozzásal csak rá kell kattintani és egy lájk :) nekünk nagyon fontos lenne..... :) És nagyon köszönjük ♥ Jan 31-ig lehet. Esetleg ha továbbküldöd pár ismidnek vagy szólsz nekik h lájkolják, az lenne az extra help :) Minden szavazat számít, ugyanis csak a legtöbb szavazatot kapó nyer!
B. Ú. É. K. én is így megkésve....dec. 31-én elment a netünk, tegnap szerelték meg.:s
Hát, Bella a hálószobában bulizott magában, úgy betojt a tűzijátéktól, hogy este 7-től reggel 7-ig az ágyam mellől el sem mozdult, még kajával sem tudtam elcsábítani onnan...gyáva kutya:)
Na persze csak a fényképezés idejére maradtak így. Maya az első adandó alkalommal tudatta, hogy ő nem osztozik senkivel, inkább a csupasz szőnyegre fekszik, ezzel is jelezve sanyarú sorsát:
Az év utolsó napján szeretnék nektek minden jót kívánni a következő esztendőre:
Jó egészséget, szeretetet és boldogságot, valamint annyi pénzt, amiből kényelmesen megélhettek. Valamint kívánom, hogy senki ne veszítse el kedvencét, hanem boldogságban, egészségben töltsétek együtt velük az évet.
Hála istennek remekül van, játékos vidám kópé, egy szeretetgombóc az egész kutya, imádjuk.:) REmélem még sokáig velünk marad jó egészségben, csak bírják az ízületei.
Szerencsésnek mondhatod magadat, hogy ilyen sok évig élnek nálad a kutyák. Azt hiszem, minden kutyás álma, hogy ennyi évet együtt tölthetne a kutyájával.
próbáltam keresni, talán ezen látszik azért....ahol az oldalán bekarikáztam...a bőre felé az a világos réteg, az az a "gyapjas bunda"...az nagyon dús, nagyon pihe-puha, de iszonyat tömör és dús....az ha átnedvesedik mert fürdetik...az életben nem szárad meg:s:)) Felül a vörös, az a fedőszőr, az aljabunda meg világos.
Hát, kár, hogy nem fotóztam le Bella bundáját, amikor a műtét miatt le volt borotválva....azon látszott volna jól a kétrétegű collie-bunda. Mert nekik nem elég, hogy van a hosszú fedőszőrük, de alatta ott van az a nagyon vastag, gyapjú szerű sűrű aljabunda...szóval kétrétegű bundájuk van, ők nem áznak át esőben sem, mert a fedőszőr lesz csak vizes, arról lepereg, az aljabunda száraz marad....viszont cserében ha fürdetve van, még nyári hőségben is min. egy fél nap, mire megszárad, úgyhogy hidegben nem fürdetem, mert az életben nem lehet rendesen megszárítani. Csak ha nagyon varacskosdisznó, mert locspocs és sár van kint, akkor szoktam a hasát-lábait a kádban lezuhanyozni...azokon azért nincs annyira brutál vastag bunda.
Amikor bejövünk, én is kislavórban szoktam a pracliját megmosni....az egyetlen megmaradt hátsót kicsit nehézkes, de megoldjuk. Föléállok terpeszben, átnyalábolom alulról a hasánál, úgy emelem fel a hátsó lábát csórikámnak:)
Én nagyon szeretem az ilyen hideg, havas időt, mindig is szerettem, kutyával meg pláne, pont a hó és a tiszta tappancsok miatt.:)
Spagi rövid szőre 2-3 törülköző-dörzsölés után majdnem száraz. Maya hosszú haja már nehezebb dió, mert a szárítást nem szereti, de a hajszárítóm se bírna olyan hosszú üzemet, mire ő megszáradna. Így marad, hogy az összes kiselejtezett flottir törülköző és lepedő átmegy kutyatörülközőnek, és addig dörgölöm velük, míg majdnem száraz lesz, aztán a helyére küldöm és betakarom. Nem szoktam túl sűrűn fürdetni őket, októberben fürödtek, amikor már szinte csak bent laktak a lakásban, meg most karácsony előtt megint fürödni fognak. Lábmosás nálunk is minden bejövetelkor kell, néha egyszerűbb, ha belerakom a praclijukat a kis vödörbe, mert olyan sárosak, hogy egyszerű szivacs nem elég. Ilyen havas hideg időben jó, mert elég, ha a veranda szőnyegén letopogják a lábukról a havat, a talpuk tiszta.
Maya egy kis tündér, imádnivaló...abban a csíkos takaróban meg ahogy álldogál....gyerekeim nagyon nevetnének:D
Bellának télen csak a hasát lábát szoktam a kádban max. megmosdatni, mert napközben ki-be járkál, és persze amikor vizes, akkor nem bír bent maradni.:s Szoktam hajszárítózni "fürdetés" után, de annyi türelme nincs, hogy teljesen meg tudjam szárítani.
A kazánházban van a két kutyaágy, mert ott melegebb van, a verandán meg a nyári medencéjük. Alexa szeret ebben feküdni, onnan belát az üvegajtón a lakásba, viszont ott csak 10 fok körül van éjjel, amikor kint ilyen hideg van. Ott jól elbírja a takarót.
Ez meg egy 2008 szilveszteri kép, bent a lakásban. Lassan megint aktuális lesz a tüzijáték védelem.
Az én lányaim remekül tűrik a takarót, amit főleg fürdetés után szoktam rájuk tenni.
Spagi
Maya
Amikor Maya náthás lett, infralámpáztam, betakargattam. Mint egy gyereket...
Hát egy tenyészetet már megalapíthattam volna, ha annyi kölyköt beszerzek, amennyit hirtelen elköltöttünk a támadás miatt Bellára.:))) De egyik sem Ő lenne...
Azért azt elképzelem, ahogy hátán a takaróval mászkál:D NÁlunk néha a kiscsajom szokott rárakni a hátára ezt-azt (takaró, pléd, törülköző, konyharuha), ő is eljárkál vele, mi meg röhögünk rajta, mert olyan hatást kelt, mintha nem is tudna róla, hogy valami van rajta, pedig közben úgy néz ki, mint egy öszvér:D
Régebben a kislányom is betakargatta merő jóindulatból, szegény kutya meg ne fázzon, de azt nem viseli el, melege van alatta, elég rövid idő után lecibálja magáról.
Nekem úgy magyarázta a doki a felicavet-ben, hogy ha mondjuk sikerült volna megtartani a lábát, mert megállt volna a fertőzés, de úgy, ahogy odakerültünk, hogy az a lába már vagy 2 centivel meg volt rövidülve, hogy az sokkal rosszabb lett volna a csípője szempontjából, mert akkor oldalra mindig "biccentett" volna minden lépésnél, és ez kicsinálja nagyon hamar a csípőt, ettől nagyon hamar elkopik..szóval, hogy ennél még ez is jobb, hogy nem is próbál arra az oldalra lépni, hanem kenguruzik három lábon csórikám.:) Persze így is nagyobb strapának ki van téve a csípője, mint normál állapotban lenne, hiszen dupla terhelést kap, de a problémák megelőzésére folyamatosan kapja a GF600 tablettát, remélem így még sokáig rohangászik vígan fájdalmak nélkül.:)
Nem zavaros, és tökéletesen értem, mit akartál mondani, meg egyet is értek vele.
Nálunk Alexa mindig is kerti kutya volt, bejárási lehetőséggel, bélelt, függönyös kutyaházzal. Lánc, megkötés nem ismeretes nálunk. A lakás melegét csak szilveszterkor tűri (kénytelen), egyébként bejön az egyik ajtón, és odaáll a másik elé, hogy ki akar menni. (A másik kettő viszont ki nem akar menni ebben a hidegben...)
Ezt tegnap este fényképeztem Alexáról. A verandán-kazánházban lakik ilyenkor, és hűvösek az éjszakák. Ki is vakkantgat éjjel, hogy takarjam be, ha víziváskor lemegy róla a takaró. Máskor meg takaróval a hátán sétálgat. Szóval azt hiszem, én se vagyok igazán kertikutyatartó. Ő volt az a kutya, akire 13 évvel ezelőtt azt mondta egy kolláganőm, amikor megtudta mennyit hagytam az állatkórházban, hogy azért már három másik kutyát kaptál volna. És ha nekem ő kell? Egy keverék kaukázusi juhász. Tizenhetedik éve van velem.
És ezzel, hogy három ujja le van vágva tudja azt a lábát majd rendesen használni, rá tud lépni rendesen, vagy bicegni fog?
Ezt amiatt kérdezem, mert anno nekem az állatorvosok azt magyarázták -hangsúlyozva, hogy nem pusztán "megnyugtatás képpen"-, hogy a későbbiekre nézve jobb egy amputáció, mint ha végérvényesen bicegne a kutya. Mert a bicegés jobban kicsinálja a csípőízületet, mint ha hátul egy lába marad, amivel gyakorlatilag "utánaugrik" az elsőknek, mert ettől nem kopik úgy, mintha bicegne...a bicegéstől hamarabb elkopik és fájdalmai lesznek.
Hát, tudod nem a pedigree számít azt hiszem, hanem az, hogy mennyire lehet őket szeretni.
Na mondjuk igazán szeretni is csak egy tényleg "családi kutyát" lehet, aki hozzád van nőve, veled fekszik és ébred, részt vesz az életedben, nem csak úgy tartozékként ki van kötve a hátsó kertben, hogy ugasson. Mert az olyan kutya "fogyóeszköz", ha kiszökne és így járna, biztosan nem költenének rá százezreket...na mondjuk az is más kérdés, hogy a két "gazdatípust":D (szerintem) nem lehet egy lapon említeni, mert aki láncon tartja, az számomra nem kutyatartó, hanem csak van egy kutyája, nekem óriási a különbség a kettő között...na ezt jól megaszondtam, biztosan zavaros lett:D
Látod én mondtam, hogy nem kéne gyereknek megmutatni Spagi Mikulás képét, mert rosszat tesz neki :-DDD
Egyébként pont nemrég meséltem egy ismerősömnek Belláról. Megkerestek, hogy segítsek feltenni több helyen a netre, hogy keresik a kutyájukat, mert szombaton kiszökött. Gondoltam, előbb körülnézek, hátha feltették, hogy valaki megtalálta. Az első címen ott volt a kutyus, infúzióra kötve egy orvosnál lefényképezve. Elütötték. Ne nem így gondoltam , hogy segítek nekik...
Rohantak a megadott címre az orvoshoz, csúnyán össze volt törve a kutyus, valszeg le kell vágni az egyik hátsó lábát. Ott tanakodtak, hogy mi lenne jobb a kutyának, akkor meséltem nekik Belláról. Végül nem altatták el, hanem megműtötték, előbb egy, majd még egy, végül 3 ujját elég volt levágni, mostmár a gyógyulás útján jár. Igaz, több százezret ráköltöttek már, pedig egy talált, befogadott kutya volt, semmi pedigree, CSAK állatszeretet... Több kilót fogyott a család az idegességtől, mi lesz a kis kedvenccel. Emlegették is, hogy mosolyogtak rajtam tavaly, amikor én kutyaápolási szabadságon voltam, de most ők kerültek ilyen helyzetbe, és már megértenek engem.
Na ezeken az az oldala látszik, szintén szeptemberi képek, a kis barátja volt itt játszani a szomszédból...ez a szegény kiskutya már nincs meg, eltűnt 2 hete.:( Nagyon sajnáljuk,m ert nagyon barátságos kutyus volt, szegény Bella azóta is keresi.:(
HÁt azért látszik az, csórikám elég hiányosnak tűnik oldalról....még mindig nem nőtt ki a bundája rendesen, majd jobb lesz, ha már a farkán és a lábán, meg az oldalán megnő rendesen...de akkor is látszani fog persze, csak nem lesz annyira szembetűnő, mint most...azért már most is sokkal jobb, mint nyáron volt.
csak nyári képem van, mostanában nem nagyon készültek képek...
Ez szeptemberi kép (júniusban amputálták). Előtte már le volt nyírva a szőre teljesen a hátsó lábán, a farkán, hasán az előző műtétek miatt, és hogy jobban tisztán tartható legyen, mert nagyon váladékoztak a sebei...látszik, hogy szeptemberig már növesztett azért, de közel sem az igazi....már kicsit jobb azért. Majd csinálok megint képeket róla.
A fiamnak annyira tetszett Spagi mikulás képe, hogy az msn-en az van neki beállítva saját képnek:D
Hát, azért nem kell ennyire eltúlozni, csak megmentettük, akit szeretünk, azt akartuk, hogy minél tovább velünk legyen....még az is lehet, hogy önzőek voltunk? Többen mondták már ezt, hogy ez csak nekünk volt jó, inkább magunkat néztük, nem a kutyát, stb....de amikor látom vidáman rohangálni és labdázni, meg hogy mennyire ragaszkodik hozzánk, én nem hiszem, hogy ha választhatott volna, nem ezt választja...mármint, hogy velünk legyen továbbra is, még ha három lábbal is....ha el akart volna menni, akkor feladhatta volna, de végigküzdötte, nagyon látszott rajta, hogy élni akar.:)
van egy fotóalbumunk, ha van kedved, itt rengeteg kép van róla, bár már elég régen nem töltöttem fel képeket....az az igazság, hogy vagy két hónapig nem volt netünk:( http://szurofka.fotoalbum.hu/
Igen, elvégre fiúk, náluk nehezebben megy a befogadás. Az én lányaimnál nem volt baj. Egy orrpuszi, egy farokcsóva, és már bent is voltak az újak a csapatban. Nálunk egyedül a macska morgott, amikor Spagit hoztam, aztán ő is megbékélt, de Mayát már ő is orrpuszival üdvözölte, azóta is a legjobb barátok.
Alexa és Spagi első találkozása.
Nyau félelmetesre felfújta magát és morgott.
Mayához már félelem nélkül odament
Egymás mellett esznek-isznak, nincs semmi gond. Néha a macska ki is lop 1-1 falatot Maya tányérjából, még csak rá se mordul. Hülye gazdája meg azt állította, nem ő dobta ki az emeletről Mayát, hanem a macska után ugrott át a korláton. (Arról nem beszélve, hogy egyetlen macska se olyan hülye, hogy leugorjon az emeletről, még egy kutya elől se.)
A 3. képre szavazok! Amikor feltetted a másik topikba le is töltöttem, annyira tetszik! Minden tiszteletem a tiétek! Sokan példát vehetnének rólatok, hogy mik is azok a cselekedetek, amik magasan kiemelnek embereket a többi közül!
Hát igen, ő igazi családtag, ő a 4. gyerek a családban, persze, hogy mindent megtettünk érte, imádjuk:)
Nagyon jól van azóta hála istennek, újra vidám, játékos kölyök, imád rohangálni és labdázni, a többi kutyától sem tart, kivétel a nagy feketék, de hát az érthető a rottweiler után.:(
Olvastam a "kutyanevelés" topikban, mi történt veletek és megkönnyeztelek benneteket! Csodálatos család vagytok, a kicsi Bella pedig gyönyörű, kitartó és erős kutyus! (Nekem az egyik bernimet hívják Bellának.)
Szörnyű csoda, hogy tulélte. Lütyi 4 hetes kora ota a mienk, 9 éves koráig az apjával volt aki 13 éves volt mikor elment/az örök vadászmezőre/ ezért csodálkozik a család, hogy Lütyi még igy birja, Döncit is elfogadta, igaz eleinte nehezen ment, mindig morgaott, meg utána kapott.
Többen mondták már, akik régebben is ismerték, hogy az utóbbi két évben, amióta nálam van, megfiatalodott, kivirult. Mintha kicserélték volna. Talán mert most boldog. Ő volt az, akit 2008 karácsony napján ledobott a gazdája az emeletről...
Hát igen, ezt nem kívánom senkinek, se kutyának, se gazdának, amin keresztülmentünk. De az biztos, hogy (bár tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy mindenre emlékszik, ami történt vele), lelkileg nekünk nehezebb....amikor olyan aranyos, okos, ragaszkodó, és amikor boldogan rohan felém, meg hozza a játékait, most is sokszor elfacsarodik a szívem, ha ránézek és látom, hogy három lábon ugrabugrál ez a szépséges kiskutya, sírni tudnék komolyan....és tehetetlen vagyok, ezen már változtatni nem lehet, ő már így éli le az életét. A legtöbb, amit tehetünk, hogy nagyon szeretjük, na ebben nem szenved hiányt, az biztos:)
Amikor elkezdtem olvasni, amit írtál, szinte tudtam előre, hogy az lesz, hogy Maya megismerte a volt "gazdája" hangját és bepánikolt tőle rögtön...szegényke....biztosan nem fogja ő sem elfelejteni soha, amit vele tettek.
Ráadásul az az ember, aki a gazdája volt....hogy száradna le a keze az ilyennek!:s :(((
Csodálatosak a kutyák, hihetetlen, mennyire túl tudják tenni magukat a rossz dolgokon. De mindez csak a látszat.
Képzeld, nemrég egy ismerősöm mondta, hogy a férje hazatelefonált, hogy most megy a rádióban a riport Mayáról, akit a gazdája kidobott az emeletről, de mire bekapcsolta a rádiót, vége lett. Mondtam, hogy ez egy tavalyi riport, csak ismételték, és megkerestem neki a neten. Megtaláltam, bele is hallgattam. Pont ott, ahol a volt gazdája nyilatkozott, hogy ő nem dobta ki, a maszka (értsd macska) után ugrott át a korláton. Arra lettem figyelmes, hogy Maya felsírt. Meghallotta a volt gazdája hangját és megismerte. Gyorsan lekapcsoltam a gépet és megnyugtattam Mayát, hálásan bújt hozzám. Most karácsonykor lesz két éve, hogy ez történt vele. Látszólag boldog, de még emlékszik...
Bellával együtt ők tudják, hogy ahol most vannak, ott biztonságban vannak, szeretik őket. De nem felejtenek. Ezért kerüli Bella is a feketéket, meg a környéket. Édes kis pofikám, örülök hogy már jól van. Sokat szenvedett, szenvedtetek...
Spagi a király!!!! :p :DDD Ez az arc....nem semmi!:)))))))
Bella hála istennek nagyon jól van, lelkileg semmi nyoma nem maradt a támadásnak, ugyanolyan vidám, játékos szeretetgombóc, mint volt, és nagyon-nagyon ragaszkodó, állandóan a seggünkben van, igazi családtag, imádjuk:) Nagyon kíváncsi, imád rohangálni, labdázni, más kutyákkal játszani....egyedül a nagy fekete kutyákat nem csípi, én meg nem erőltetem, hiszen tudom, hogy ez miért van. Biztos, hogy mindenre emlékszik, ami történt vele, mert abba az utcába hat lóval sem lehetne bevontatni, amikor elmegyünk az utca előtt a rá merőleges irányban haladó utcán, lerí róla, hogy ezerrel próbál minél hamarabb messzire kerülni még a környéktől is....csórikám.:(
Most voltunk vele a héten oltáson....hát azt látni kellett volna, hogy örült a dokinak, már egy jó ideje nem látta....úgy csóvált neki, majd szétesett, ment ezerrel, hogy doki simogassss!:))))
Nekünk még csak tavalyi mikulásos képeink vannak. Ez itt Maya, és ha gyereknek nem mutatjátok meg, nehogy rosszat álmodjon, akkor Spagit is megmutatom Mikulás sapkában:
Tapasztalatból tudom, hogy hiába veszel neki saját kosarat, az úgyse kell neki. Nálunk a 3 kutyának 3 ágy van, de ha leterítek egy új lábtörlőt, akkor hárman tolonganak a zsebkendőnyi felületért.
Ha Maya ágyát elfoglalja valamelyik, ő annyira látványosan tud szenvedni, hogy lefekszik a csupasz kőre. Persze ilyenkor leterítek egy újabb paplant, le is fekszik rá, de fel ne keljen inni pár korty vizet, mert mire visszamegy, már foglalt a paplan. Akkor megint lefekszik a csupasz kőre, mert a saját ágyába már nem megy vissza a kis kényes, mert abban egy másik kutya feküdt, tiszta huzatot kell felhúzzak. Néha sikítani tudnék.
Sziasztok! Gondoltam a topik címének megfelelően teszek fel pár kutyás képet :-))
Maya napozik Maya fürdött Egy vizes portré Spagi a sportlédi, edzés után, zuhanyozás után, vállán a törülközővel. Nekem már csak egy fél hely jutott a saját ágyamban... A kis királylány A benti ágyam sokkal kényelmesebb Alexa behúzódott a fűtött kazánházba. Ahogy öregszik, úgy igényli egyre jobban a meleget.
"Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. ... Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre."
Dr. Mikola László, a Magyar Stroke Alapitvány munkatársa üdvözli Önt! Tudta, hogy stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért? És tudta, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismerjük a tüneteket, és azonnal mentőt hivunk? Most Ön is tehet ezért, mindössze ezt a levelet olvassa el figyelmesen, és küldje tovább ismerőseinek, barátainak!
Magyarországon öt millió e-mail cim létezik (de ennél kevesebb cimzett) - ha csak egy részükre eljuttatnánk a levelet, emberi életeket mentenénk meg!
Es egy történet, melyet érdemes elolvasnia - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.
"Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.
Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.
A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)
Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M..... B......E......
1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).
3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.
Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!
Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.
Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni." Én továbbküldtem, és te?
Igen, Mayának is őszül az orra körül, és ami a hátán, a gerincműtét helyén nőtt friss szőr, az is fakó, tarka-barka. Ha igaz, hogy 1993-ban született, akkor igazán nem csoda.
eszméletlen ez a skót juhász! a nejemnek volt ,még lány korában. az is szinte megszólalt. nagyon szép kort ért meg, a végén úgy ápolták apósomék,mint egy beteg családtagot,hozzátartozót. rendesen megsiratták amikor elment. :-(
Ők nem kutyák, hanem családtagok. Nincs lánc, verés meg hasonlók, ahogy egyesek szerint a kutyákat tartani kell. Viszont van nagyon sok szeretet, és ebben aztán megy az adok-kapok rendesen.:-)
Igen, 20 kiló volt, amikor elkobozták, most 30. Próbálom fogyasztani, de mindent megeszik, amit fel tud kutatni... Ő a legfiatalabb, talán 6 éves lehet. Alexa a 16. évét tapossa, a szetter Maya 17 éves, ha igaz. Én nem nézném annyinak, bár elég öregesen mozog, meg süket is. Igaz, sok baja is volt. A gazdája kidobta az emeletről 2008 karácsonyán, a jobb első mancsa 7 vasrúddal volt rögzítve 3 hónapig, aztán a gerincét műtötték mert lebénult az eséskor elmozdult csigolyák miatt. Szóval egy csoda ez a kutya, hogy még így is kinéz. Tartozik még a családhoz egy - szintén befogadott - cica is, Nyau.
akkoriban én is egy ilyen boxert szerettem volna,de sajnos nem jött össze! lett helyette egy - mi legalábbis úgy azonosítottuk- erdélyi kopó leányzónk,akit a halál torkából mentettünk ki a vándorcirkuszosoktól. nagyon jó kis kutya volt,fotó sajnos nem maradt róla.
Köszönjük! Igen, remélem, hogy az unokaöcsém is olyan kutyabolond lesz, mint én! Én legalábbis ezen vagyok! Párom unokahúga is megőrül a kutyáimért, csinálok róluk majd képet és küldöm! :)
Talán emlékeztek rá, mit kínlódtam Spagival, az elkobzott, csontsovány boxerrel, mert még a komposztot is széttúrta ételt keresve. Nagy úr a megszokás.
Spagikám egy angyal az utóbbi időben: - semmit nem húzgál ki az udvarra, ha elmegyek itthonról - ha meglátja, hogy kaját készítek nekik, beül az ágyába és onnan figyel, nem lábatlankodik (mióta egyszer óriásit hasaltam emiatt a verandán) - nem rohan, amikor viszem Alexának a kaját, (ő kap először) - nem rohan, amikor viszem Mayának a kaját (hogy legyen elég idejük megenni, mire Spagi felhabzsolja a sajátját) - viszont amikor az ő tálját látja a kezemben, elindul az etető helyére és kérés nélkül leül, tartja a pofáját a simogatásra és csak akkor kezd enni, amikor megengedem - végül pár napja nem rohan Maya maradékát kinyalni a táljából, hanem visszafekszik a helyére
LEHET HOGY BETEG EZ A KUTYA????? :-)))
(Vagy csak két év alatt végre megértette, hogy itt minden nap van kaja...)
Szeretem a kicsi kutyámat, de sajnos nincs aki vigyázna rá három hétig 2010 augusztusában amig haza utazom Indonéziaba. Nem szeretném őt Panzióban hagyni ilyen hosszú ideig, nagyon örülnék ha igazi kutyabarát vigyázna rá. Nagyon aranyos kutya, 3 éves, westhighland terrier, kan, barátságos, játekos. Kérlek ha sziveszen vigyzná ilyen kutyusra nyáron akkor irj
jóhogy! tényleg,ha figyelünk rájuk ,akkor olyanok , mint a "szőrös gyerekek" ! :-) kommunikálnak, .... ezer dolog ,a nem kutyásoknak el se lehet mesélni.
eszméletlenek! rozy egy ideje "beszél":ahogy nyújtózkodik hangot adott ki,nekünk meg tetszett. szerintem egy ideje bizonyos alkalmakkor direkt csinálja. amikor "táborban" voltak este átmentünk meglátogatni. iszonyú örömmel fogadtak persze, rozyka meg külön mindegyikünknek nyüszítve panaszkodott,hogy itt kell lennie! :-))
Az új link melletti ablakból kitörlöd a http-t. Bemásolod a te linkedet. A mellette levő ablakba bármit beírsz, az fog látszani. Rákatt a felvesz-re, utána lesz majd a bal oldalt a " beszúr" . Arra is katt és kész. Amikor másolod a te linkedet, figyelni kell, hogy a beszúrási pont-/ a villogó vonal / legelöl legyen, mert hajlamos eggyel beljebb elkezdeni a bemásolást. Előzmény: kriseva (26967)
nagyon kamaszodunk.még éppen elfér Maczyka az ölemben. Rozy és Bella táborban voltak: 3 napra át kellett őket vinni apósomékhoz,mert a szomszéd szigetelte a házát.mire hazajöttek Rozynak ilyen anyahiánya lett .
Mi elég nehezen viseljük a meleget, csak napi többszöri kutyamedence látogatással. Az is úgy néz ki, hogy Spagi-Maya-Spagi-Alexa-Spagi. Mintha 5 kutyám lenne. Ugyanis Spgi rövid szőre másodpercek alatt megszárad, pláne hogy kísérgeti a másik kettőt is a medencéhez meg vissza, mintegy lelki támaszt nyújtva nekik, hogy gyere csak, majd meglátod milyen jó lesz, nézd én is milyen jól érzem magam ilyen vizesen.
A tudósok szerint a gazdik "emberi" tulajdonságokkal ruházzák fel a kutyáikat, dehát mit csináljak, ha tényleg emberien viselkednek? Mit mondjak rá, ez milyen viselkedés. ha nem emberi? Végül is évezredek óta velünk élnek, egyre közelebbi kapcsolatban vannak velünk, miért ne tanulhatnának el egyes viselkedésformákat?
igen, a mérsékelten nagyokat! :-) van itt ugye a bullmaszat, aztán jött a cane corso, most meg Anyukám szintén egy corso kölyköt választott. / előtte sokáig kuvaszai voltak, mind becsületben leélte az életét/ még azelőtt pedig dobermannok. azokkal aktív kutyás életet is éltünk / magyar dobermann szövetség vagy valami ilyesmi nevünk volt./ ma már inkább saját és a kutyák örömére vagyunk.
igen,lóg a füle,meg kicsit hosszú az orra!:-)) / csőrikének mondják állítólag az ilyen corsokat:-)/ a farkincáját is túl rövidre vágták. ez van! nekünk nagyon jó, így szeretjük.:-)
nem járunk iskolába, még elrontanák! :-) néhány alapvető dolog, ami kell az együttéléshez : ülnek "kérésre", a nyitott kapu az tabu /órákig nyitva lehet a nagykapu, nincs elszaladgálás/, kajálás megkezdése , csak miután mondom, hogy " tiéd rozyka!tiéd bella! " -órákig eülnek a kaja mellett is, ha kell . /ez persze csak elméleti érték, gyakorlatban kiszedem a nyameszt,majd "minden kutya leül!" és 3-4 másodperc után kajálás van. szerintem elég jól működik a falka! :-)
úgy jött ki a lépés,hogy a bull nagyon szelíd,inkább félős. kutyagyárból hoztuk,úgy gondoltuk, hogy semmi nem árt ezeknek,sajnos tévedtünk. erősítésként jött mellé a corso.először a tesójával találkoztunk,kb 8 hetes lehetett. és már komolyan támadott,harapott! na, nekünk is kell akkor 1 ilyen. van-e tesója? pont volt még 1 /rozy/, aki egy erdészhez került volna, de az meg amikor utána olvasott a fajtának nem merte bevállalni. így került hozzánk! az első éjszak éjfélig kint ültem velük a fűben,mert a kis dilis mindíg nekiment bellának. /meg kellett védenem a nagyot :-) / amúgy meg velünk olyan ,mint egy falat kenyér :-)) /szőrös gyerek/
Szeretnék az öregséghez hozzászólni. Gin 11-ik évét tölti. Sajnos látni a hátulsó végtagjain, hogy csökken az izom tömege. Akitáéknál ez az első jel.....
Itt elég jól látszik, ahogy kiáll a feje tetején a csont, a szeme felett két oldalt pedig be van esve. De én nagyon szeretem az öreg kutyákat, úgyhogy ez nem baj...
Bella gyönyörű. Még így is fennséges, királynői! Remélem valóban nincsenek már fájdalmai, és ez a lényeg, nem hogy hány lába van. Ti így is szeretni fogjátok, neki pedig erre van szüksége.
Mayát pedig ha jobban megnézzük, azért vannak jelek. Nem csak az őszülés. A feje teteje nagyon be van esve, a szem fölött, ami egyértelműen azt jelzi, hogy koros kislány. A fogai is nagyon sárgák, lekopva nem nagyon vannak, dehát ez attól is függ, mivel etették. Nem nagyon van száraz kajához szokva, a konzervet meg nem kell rágni. Ha viszont tévedtek és nincs 17 éves, annál jobb, mert akkor tovább lehetünk együtt...
Hát igen, sajnos...:( Sokszor nekem is eszembe jut, olyan, mint egy rossz álom, hihetetlen a mai napig, hogy most már így, három lábon...és akkor jönnek a gondolatok és a sok "ha"....ha nincs ott Bella...ha a pasas 1 perccel később ül az autóba, mondjuk kaphatott volna egy telefont, vagy bármi...ha a gyerekek 1 perccel korábban indulnak haza...akkor ez mind nem történik meg és vígan éljük az életünket, semmi gondunk nem lenne...de sajnos már megtörtént, az időt nem lehet visszafordítani. És annak örülünk, hogy már jól van, ő nem lelkizik rajta, szerintem már örül, hogy megszabadult a fájdalomtól, a szervezete is a fertőzéstől, mindenféleképpen a legeslegjobban van azóta, hogy ez a borzalom megtörént. Megint vidám, mindenlében kanál kölyök és már fut és száguld ezerrel, játszik mindennel, ahogy kell egy 9 hónapos kölyöknek...mi pedig imádjuk változatlanul, ha lehet, még jobban, mint előtte....a szőre meg majd kinő és akkor nem is fog ennyire látszani, remélhetőleg nem kérdezgetik majd lépten nyomon az utcán sem, hogy "jajjj, szegény, mi történt vele?" és hasonlók...ez a legrosszabb az egészben, szinte magyarázkodni miatta.:((
Maya gyönyörű, szerintem valamit elírhattak, nem létezik, hogy ő már 17 éves legyen!:)
Mutatok képet, az elsőn látszik, úgy szalad, mintha mi sem történt volna!:)
Egyszerűen nem tudok napirendre térni felette, mivé fajult ez a támadás. Valaki felelőtlensége. És ha nincs ott a kutya, esetleg most a fiadat kellene... Jaj ne is gondoljunk rá! Nagyon szeretném, ha sikerrel járnátok a bíróságon, bár a történteket nem változtatja meg, de legalább az anyagiakat kapjátok vissza. Bellának meg teljes lelki és amennyire lehet testi gyógyulást kívánok.
Köszönjük:-)) Nálam úgy látszik ilyen matuzsálemek laknak, mert Maya kórházi elbocsátójában 1993 január van beírva születési dátumnak. Ha jól számolom, akkor 17 éves múlt. Ki hinné róla? Kicsit őszül a pofija, sokat alszik, de eszik rendesen és bújik, mint egy cica.
Ezen a "nem szokás"-on már akkor kiakadtam, amikor először olvastam Maya ügyével kapcsolatban...hihetetlen tényleg.:O :(
MÉg a kisebb lányom is azt mondta (6 éves) ma este a jóéjtpuszi után, hogy "ne félj anya, így még jobban fogjuk szeretni". :)
A 3 gyerek közül ő veszi a legkönnyebben az egészet, pedig miatta aggódtam talán a legjobban...mert pici kora óta össze van nőve vele Bella szinte, imádják egymást. Mégis a két nagyobbamnál tört el a mécses, amikor hazahoztuk, a kicsi nem sírt.... a nagyló:) 13 éves fiam meg nem győzte a szeméből dörzsölni a könnyeket kifelé, hogy ne lássuk, persze nem sikerült neki.
Én csak arra akarlak felkészíteni, hogy a bíróság milyen lehetetlen, értelmetlen, mondvacsinált érvekkel támasztja alá a lehetetlen ítéleteit. Miért, az utólagos elvonókúrának mi köze volt a már elkövetett bűncselekményhez? Mégis erre hivatkoztak, amikor felmentették. Meg hogy NEM SZOKÁS állatkínzásért börtönt adni. Jó lenne végre szokássá tenni. Ha már törvény is van rá, vajon melyik kulturált országban lehetne a törvényt sárba taposni és azzal indokolni, hogy a bírói gyakorlatban nem szokás betartani a törvényi lehetőségeket. Persze nem erre az egy esetre alapozom a véleményemet, hanem életem során tapasztaltam már egy pár hasonlóan értelmetlen ítéletet és indoklást. Azért én drukkolok nektek, hogy fogjatok ki egy normális bírót és egy normális ítéletet. Bellának pedig mielőbbi gyógyulást kívánok. Szerencsére olyan helyen él, ahol három lábbal is pontosan úgy fogják szeretni, mintha négy lába lenne. Csak mielőbb gyógyuljon meg!!!
SOS!!!!!!!!! Az Esztergomi Bogáncs kutyaotthont perceken belül elönti a víz, aki tud segítsen! 88 kutya vár ideiglenes befogadásra! Csak ideiglenesen, amíg ez az állapot tart. Elérhetőség: Dr. Kovács Éva 06-30/228-3001
nem tudtuk, hogy az a kutya már támadott meg más kutyákat, sőt mint kiderült embert is harapott már meg, ezek mind utána derültek ki...de egyébként is, ilyenre nem hivatkozhatnak, hogy miért mentek arra, az utca közterület, a gazda felelőssége, hogy a kutyája ne juthasson ki....ha pedig kijut és kárt okoz, azért felelősséggel tartozik...nagyon remélem. ő aztán mehetne elvonóra, vagy bárhová, semmit nem érne el vele, a bajt nem ez okozta.
egyébként túlságosan bizakodó én sem vagyok, biztosan hosszú procedúrának nézünk elébe:(
a labor alapján sajnos úgy néz ki, hogy valóban kórházi fertőzés is volt...viszont két helyen is műtötték, ezt már kideríteni, hogy hol és ki hibázott....a lábát már nem hozza vissza:((
Túl vagytok rajta:(( Most már napról-napra könnyebb lesz Bellának, ahogy gyógyul. Ha pedig ő jól lesz, nektek is könnyebb lesz valamivel. Mikor először írtad, hogy fertőzés van a lábában, az egyik ismerősöm ugrott be. Ő is arra a klinikára vitte a német juhászát egy sima könyök korrekcióra. A vége az lett, gyulladás, orvosok, labor, leszívás, kinyitás, gyógyszerek. Fertőzést kapott a rendelőben,mikor műtötték. Ő bizony írt a dokinak és a többletkezelés árát kikövetelte tőle. Fizettek. Persze, egy kutya elrontott lábát nem lehet vissza hozni, de kell az embernek az az érzés, talán aki hibázott, ennyivel is büntetve van. Bella ,ha meggyógyul, biztosan ugyan olyan kedves, eleven kutya lesz, mintha meg sem történt volna ez a borzalom.
Az senkit nem zavart, hogy a gyerek CSAK azért nem sérült meg, mert a kutya megvédte, felfogta annak az őrült dögnek az őrjöngését?
Bocs, de én már annyiszor tapasztaltam a magyar igazságszolgáltatás igazságtalanságát, hogy sajnos nem tudok hinni abban sem, hogy BÁRMENNYI kártérítést megítélnek nektek. Félő, hogy csak egy csomó perköltség meg idegesség, és a végén azt fogják mondani, minek mentek arra, amikor tudták, hogy van ott egy olyan kutya, amelyik már máskor is támadott. Nem ám, hogy az a hibás, aki nem vigyáz az őrült kutyájára. Legtöbbször a vétlent marasztalják el, a bűnözőt meg pátyolgatják, a nevelő szándék ürügyén.
Csak emlékeztetlek benneteket, hogy aki Mayát kidobta az emeletről, elment elvonókúrára, és ez a bíróság szemében semmissé tette az elkövetett bűnét. Hogy közben a kutya mennyit szenvedett, a lábával, a gerincbénulásával? Hát ki nem sz@rja le!
A büntetőt már megúszta, pedig már a feljelentéskor azt mondták a rendőrségen, hogy büntetőper indul ellene segítségnyújtás elmulasztása miatt....aztán mivel a gyerek (hálistennek) nem sérült meg, visszavonták....fellebbeztünk, az ügyészség is visszadobta...2 oldalon keresztül fejtették ki, hogy bár "emberileg kifogásolható" (idézet tőlük), hogy nem nyújtott segítséget nekik, de mivel a gyerek nem sérült, így jogilag a segítségnyújtás elmulasztása tényállás nem áll meg...kapják be!:((((
Akkor legalább fizessen, de félek tőle, hogy hosszas procedúrának nézünk elébe, és talán nem is fogjuk tudni behajtatni rajta az összes költségünket...na mindegy, ez van sajnos, nem akarok túl hosszasan panaszkodni/untatni...bocsánat...
Nem fogta fel, ha mégis, a legcsekélyebb segítő szándék sincs benne, ahogy már akkor, a támadásnál sem volt:(( Soha nem keresett meg minket, egyetlen egyszer sem.
Biztosan le fogja a per alatt hazudni a csillagokat is az égről, csak, hogy ne kelljen fizetnie, vagy legalábbis nem annyit, amennyiről már a fizetési meghagyást megkapta.:s
Végig kísértem a kálváriátokat a másik topikban:(( Ha meglesz Bella műtétje, gyors gyógyulást kívánok neki! Borzasztó, hogy egy ember felelőtlensége miatt egy pillanat alatt felborul egy család élete. Az az ember felfogta egyáltalán, hogy a figyelmetlenségével mennyi kárt okozott? Nem csak a kiskutyában, hanem anyagiakban, idegességben is. Ha per lesz, tudom, nem kaphattok teljes jóvátételt, de legalább a törvény lehetőségein belül az anyagi károtokat kompenzálja!
Ha még azt is hozzáveszem, hogy kb 4 hetesen került hozzám, naponta hordtam magammal a dolgozóba, hogy tudjam cumisüvegből etetni bébitápszerrel, ráadásul mindenki azzal biztatott, ilyen kis kutya úgyse marad meg az anyja nélkül. Remélem, hogy legalább ilyen egészségben mellettem marad még egy kicsit. Akkor szivesen hozok nektek képeket a 16.-ról is...
Vasárnap újabb születésnapi party volt nálunk, ebben az évben már nem lesz több. Alexa betöltötte a 15-öt és elkezdte élete 16. évét taposni. Néhány kép: Mire Maya odakocogott, Spagi tányérja már üres volt és épp a cica adagjával koketált. A kis ünnepelt ezúttal nagyon szépen hagyta fényképezni magát, mint aki tudja, ma ő a nap sztárja. Kaja után Maya megsétáltatta magát, aztán bement lefeküdni, mert ő egy szobakutya, csak ott érzi jól magát. Spagikám a konyhatündér még vállalt egy kis előmosogatást a mosogatásra összerakott tálak felett, nehogy egyetlen molekula is kárba vesszen.
Időbeosztás van. Reggel 1,5 órával kelek hamarabb, mint indulnék. Fél-fél óra csoportonként. Mikor hazajövök, egyenként gyors pisi, azt fél 9-ig beosztom az időt, váltva. Jobb lenne, ha együtt ki lehetne engedni őket, de nem lehet. Ilyenkor írigykedem egy kicsit azokra a fajtákra, akiket falkában lehet tartani.
Nagyon szeretem a trepnit, no meg az akiták is. Télen-nyáron szívesen alszanak rajta.
Rengeteg munka van a kertben 4 akita után. Igaz nagyon rendesek, nem szólhatok rájuk egy rossz szót sem. Végtelen türelmük van hozzám.
Sziasztok, voltunk vasárnap a Boxer Majálison, hoztam néhány képet: Utazás az autóban Nyelvek... Csurog az eső az ablakon, nem lehet kilátni Maya minden gyerekhez odamegy egy kis simogatásért Spagi a "Szedd ki a lufit" játékban (nem nyert) Csoportkép Nyertünk egy különdíjat is Hazafelé Spagi már kidőlt, de a kisöreg Maya még bírta Maya tekintete azt kérdezi: nem mehetnénk még egy kört?
Csodát nem várok, csak valami meglepit:))))) Barátosném nyert 1 milkát, aztán a kezébe nyomtak 640 ezret. Most gondolj bele....nyernék sokat és utána enne a méreg, hogy majdnem a felét elveszik.
Saját bőrömön érzem a megváltozott környezetet. Azt is látom és nap, mint nap tapasztalom, hogy az egyedül élők társa lett a kutya, vagy cica, vagy bármi kicsi állat. Ők, és mi, akik másért kutyáztunk, kutyázunk alkotunk egy összetartó csapatot. Bárkinek gondja, problémája van a másik ugrik, ha megkéri. Mi viszont soha nem leszünk milliomosok ezt is sajnos látni lehet.
Igazad van. Viszont a városi élet más kívánalmakat hozott a kutyatartással. Sőt, a kutyához való viszony is más lett. Az emberek életformája is megváltozott , főleg a városi élet miatt. Sajnos mindig is lesznek az állatot nem élőlényként kezelő emberek :(( Azt a dogost simán fel lehetne jelenteni. Csak az a baj, nincs retorzió a mai törvénykezés alapján.
Ez így van, hogy több fórumon a hangnem nem megfelelő. Én is így vagyok, oda többet nem megyek be. Az emberek nagy része nem tudja elfogadni, hogy a másiknak más is lehet a véleménye. Általában elolvasom, és elgondolkodom azon amit leírt, hátha igaza van. Ha nem így látom válaszolok, de attól még a hangnem nem kell, hogy változzon.
Szerintem nem egészen van igy. Régen a gazda gondosan elláta az állatait, beleértve a kutyát is. Igaz a háznál lévőt láncon tartotta. Azt, aki nem jól látta el az állatait a falú a szájára vette. Valójában nem volt választása. Legalábbis én ezt tapasztaltam a férjem falujában, amely oly messzi és eldugott, hogy a madár is csak befele megy.
Arról nem beszélve, hogy rengeteg népi gyógymódot ismertek, amit mi már elfeledtünk, vagy meg sem tanultunk.
Ott voltak a pásztorok, akik keményen szelektáltak. Csak az az egyed maradt életben, amelyik alkalmas volt a nyáj őrzésére. Ma mi van? Nincs szelektálás a "tenyésztők" nagy többségénél. Dudlis üveg és minden amit el lehet képzelni. Rengeteg a kutya, ennyit ez az ország nem bír eltartani.
Ami megrendített a dog ügyében, az az volt, hogy lelketlenül, a szomszédok megkérése nélkül, egész egyszerüen otthagyta a telken az akkor még pár hónapos kölyköt, étlen-szomjan. Ha a szomszédok nem etették volna, már rég nem élne. Ez viszont kimeríti az állatkínzás fogalmát.
Arról nem igen szeretnék beszélni, hogy milyen az ember - emberhez viszonya!!
Sok ember az ellene történő merényletnek véli, ha nem az az elfogadott, amit ő annak érez. Baj csak akkor van, ha nem képes túltenni magát rajta és elszabadulnak az indulatok. Nem azt gondolom, hogy meg kellene változtatni az álláspontját, hanem csak elfogadni, más másként gondolja.
Igen, én is hagytam már ott kutyás fórumot, ahol nem tetszett a hangnem. Szerencsére ezt megtehetjük, az ember válogassa meg a barátait... Ide szivesen jövök, nincs durvaság, még akkor sem, ha vélemény különbség adódik valamiben. Hát nem jobb így? Normál hangnemben is lehet véleményt cserélni.
Igen..ismerem a történetet. Viszont azért a kutyások között is ott az ellentmondás--nagyon sok fórumon szabadulnak el az indulatok:(( Talán az ember a társaságát eleve úgy választja, hogy ott jól érzi magát, így azt érzi, az én ismerőseim hasonszőrűek. A tőle idegen mentalitásúakkal eleve nem is tart fent szorosabb kapcsolatot.
Tudod, amikor a felelősségre vonás szóba kerül, mindig eszembe jut Maya gazdájának másodfokú ítélete, az indoklás: ...a bírói gyakorlatban nem szokás állatkínzásért letöltendő börtönt adni.
Mit nekik a törvényi lehetőség, maga a törvény? A lényeg a bírói gyakorlat. Az felülír minden törvényt. Mit várunk egy törvénytől, ha az alkalmazói így járnak el? Őket ki vonja felelősségre? Hogy ideje volna már elkezdeni a komoly büntetés alkalmazásának gyakorlatát. Valami kemény kényszermunkát, amivel megkeresheti a börtönbeli kényelmi szolgáltatások árát: fedél, fűtés, tisztálkodás, tiszta ruha, élelem, TV, sport és tanulási lehetőség, stb. Egyeseknek ez az élet nem is büntetés, hanem jutalom.
A netboardon az egyik kutyás házaspárnak leégett a háza valami elektromos hiba miatt. Összefogást szerveztek a többiek, fórumot nyitottak. Bőgtem, ahogy olvastam a rengeteg felajánlást. Mondtam is magamban, nem véletlen, mert a kutyás embereknek más a lelkük is.
Én azt hiszem, a legtöbb emberben ott van, - kinél a felszinen, kinél a tudatalattijában - a természet utáni vágy. Valahol mélyen érzik, hogy hiányzik valami az életükből. Akkor vesznek pár cserép növényt, esetleg egy kutyát vagy cicát. Viszont az életvitelük olyan, hogy nem tudnak gondoskodni róluk megfelelően. A növény elszárad, az kidobható, a kutyával már nehezebb a helyzet... Sajnos van aki a saját gyerekével se ér rá törődni a nagy pénzhajszolás miatt.
Azért én bizakodó vagyok, mert az én környezetemben szinte mindenki állatbarát. Vagy csak igaz a mondás a madár tolláról meg az ember barátjáról?
Tudod, szerintem régen a társállat és tartása nem volt ennyire kiemelten szem előtt. Ma már érzékenyen reagálunk az ilyenre. Az idő múlása pedig egyre több ember hozzáállását változtatja meg jó irányba. Persze, lassan, nagyon lassan. Az ember emberhez való hozzáállása lehet, úgy érezzük, romlik, de nagyon sok ellen példa is van az összetartásra, segítségre, odafigyelésre.
Tudod, pici kutyus, jaj de ari.... időközben megnő. Ez a fajta meg igencsak méretesre nő. Ledöbbentő, hogy ilyen emberek vannak, nincs felelősségre vonás, nincs felelősségérzet. Sokukból ez kihalt. Ez nem csak az állatok felé van így, hanem az emberek felé is így van. Ide jutottunk, nem a mi világunk, amit ma élünk. Pár napja éppen erről beszélgettünk.
Miért is kell az ilyen embernek kutya? Szegény állat, milyen állapotban lehet, hiszen a növekedés idején ki tudja, mit kapott enni? Csak legyen egy hely, ahova befogadják, még ha ideiglenesen is.
A történethez még annyit tudtam meg, hogy egész télen ott hagyták az üres telken. A szomszédok szánták meg és etették. A helyiek már gyűjtöttek pénzt a kiváltására.
Nagyon aranyos, kedves kölyöknek látszik a képen. Szerintem nem teljes egészében a fajta határozza meg, hogy milyen lesz nagynak a kutya, hanem elsősorban a környezet, ahol él. Szeressétek.
Szine alapján lehetne németvizsla nekem volt több is igaz barnák, de ez a szin megfelelne, de füle állása és nagysága miatt biztos nem németvizsla, a tappancs mérete alapján nagy kutyi lesz, de teljesen mindegy milyen fajta szép és ahogy irod barátságos és szofogadó és aki nem tenyésztő mint én is annak a felsoroltak böven elég ahhoz, hogy igazán szeretni tudja a kis kutyikát.
orokbefogadtunk menhelyrol egy kiskutyat. jo lenne tudni milyen fajta lehet, mire szamitsunk :-) 3 honapos, nagyon mozgekony, erdeklodo, mar apportirozik pedig nem tanitottuk (mintha a vereben lenne) de barmit eldobunk szalad erte es hozza vissza. 2 napja van velunk. nem felos, mozgo falevelekre ugrik es gyuri oket ezerrel :-) ha olbe vesszuk 1 perc alatt alszik, kocsiban alszik. nem sir egyaltalan, nem is ugat, csak horkol :-)))
Már így is nagyon mutatós! Az 52-es tujával szoktam menni a rétre hétköznapokon néha. Persze, Te visszább laksz,így nem jutok oda. De egyszer úgy indulok visszafelé, hogy legyen időm bekukkantani hozzád. Természetesen kutyával leszek, de nem fogunk sokáig zavarogni, ígérem:)))
Mivel hiába várom, hogy egyszer bekopogtass, így felteszem, hogy mit alkottam. A grünbetont nem én szedtem fel, csak 30 db-ot. Fűmagozva van, fázik a mag is.
A kordon nem örökéletű, ahogy a fű megerősödik elveszem, de legalább az egyik oldalon legyen kicsit sűrübb. Látni, hogy mind friss ültetés, még nagyon kicsik.
Az 5-ös szép álom. Többen megfogadtuk, hogy aki segített eddig rajtunk, azok között szétosztjuk, ha nyerünk.
Ma nagyon élvezték a napozást az akiták a reggeli hideg után. Új rendszer lépett életbe, mivel fűvesitési akció van - bár tudom, vagy kert, vagy kutya - azért minden évben megpróbálom. Alakitgatom a kertet, vettem pár bokrot, hogy legyen helyük árnyékba feküdni, ha nyáron esetleg nagy meleg lesz. Amelyik kint van, az biztos, hogy oda fekszik a közelembe.
Az uszkárosok meg is sértődnének, tényleg vizivadász volt, anno. Ma is ha engednék, hogy dolgozzon, megállná a helyét. Különben tényleg egy kis bohóc, ha rossz a kedved, akkor is addig provokál, amíg sikerül elérni a célját.
Nem jöttem teljesen rendbe, és nem is fog. A melegebb miatt kicsit könnyebb. Dolgozni azonban kell, még mindig nem nyertem meg az 5-öst. Valamennyire sikerül, de ha nem megy bekapok egy fájdalomcsillapitót. Ez van.
Mióta régi, nagy múltú kutyásoktól tanulok, másképpen látom ezt a kérdést. Kezdem levetni a csőlátást. Minden fajtának van jó és rossz oldala. Valójában mi a feladat? A jó oldalt előtérbe helyezni, a rossz tulajdonságokat, meg elnyomni.
Azt, hogy milyen fajta lesz még én sem tudom. Nézegettem pár belevalót, pl: parson russel terrier, vagy a japánoknak is van pár kissebb méretű fajtájuk, vagy még egy toy uszkár is beleférne. Nemrég láttam az uszkárokat dolgozni!? Régen ugye vizivadászok voltak, csupán manapság tették bohoccá, azokkal a remek pom-pom nyirásaikkal. Vagy ott a biewer, igencsak tetszik. De azért még elbírok az akitákkal. Tényleg egy remek szófogadó brigádom van. Természetesen kivétel itt is van. 1 lóg ki, de ő is csak a "sipolásával". Már sok mindent ígértem neki, de nem tudom leszoktatni a sípról. Majd az idő megoldja.
Sajnos, már nem igen vállalom, hogy akár az utcára is kivigyem őket. Egyetlen, gyors rántás és a derekamnak annyi. Sajnálom a mostani brigádot, mivel ez a fajta futni szeret, szabadságra született. Be kell érniük, hogy a kertben futkároznak. Ezért gondoltam, hogy egy "mobilabb" kiskutyát fogok keresni, ha ők már nem lesznek. Ez még szerény számításaim szerint 10 év......
Ezzel a gondolattal már sokszor eljátszottam én is, annyi különbséggel, hogy nem biztos ez a méretű fajta. Egyre jobban hajlok a 1-1,5 kg felé. Ttudok varrni egy hátizsákot, azt lehet vinni magammal bárhova, mobil.
Végre itt a jó idő, az akiták élvezik a tavaszt, napoznak, hancúroznak. VÉGRE, VÉGRE mondhatják magukban, ahogy én is mondogatom.
2009. októberi, ideiben csak havas kép van. Nem akarom látni!!!!!
Ha hülye és/vagy nem kerül elő a gazdija, igen. Sok blökinek kerestem már gazdát, nehéz... Ő meg nem való hozzá nem értők kezébe. Nagyon szerethető állatka:), de fiú, makacs, és senki nem nevelte, nőtt, mint a fű. Csórikám.
Köszönöm az ötletet, felrakom! De őt valószínűbb, hogy kirakták. Mi egy kis faluban élünk, senki nem ismeri a kutyát... A szomszéd falvak meg túl messze vannak számára. Több helyen is hirdettük, eddig semmi.
Ő milyen fajta lehet..? Kíváncsi vagyok, mit gondoltok... Tegnapelőtt tévedt be a kapun, pontosabban behívta a másik kutyánk:) Alig állt a lábán, hullafáradt volt, nyilván kitették. Paraméterek: kb 60-70 kiló, óriás termetű blöki, de sem leonbergi, sem tibeti masztiff, sem bernáthegyi, sem berni pásztor jegyeket nem látok rajta. De sok-sok arany színt igen, viszont, ha lenne benne goldie, nem nőtt volna ekkorára... Nem? Németjuhász lehet benne nyomokban, de itt be is fejeződött a tudományom. És a képek Buflák Daniról:
Szegényke, olyan bánatos :(( Fiatal , gyorsan fog regenerálódni. Nem is tudom, ilyenkor mi a jobb.... Ajnározni, sajnálgatni, vagy úgy tenni, mintha nem is lenne semmi baja?
Annyira aranyosak vagytok, hogy aggódtok, jólesik tényleg, köszönöm Bella nevében is, aki egy kis hős tényleg....ha ezt a fiam kapja, mert ő nincs ott...
Szegénykémért a szívem megszakad, és nagyon el vagyok keseredve, de sokat gondolok Mayára, ha ő túlélte, akkor remélem Bellának is sikerül.
Nem írok többet a nevelősbe, egyszerűen nincs energiám sem, másra kell most, nem a hülyeségeket hallgatni .... tanulni már úgysem lehet semmit, mindig ugyanazt a falkabaromságot fújják.
Viszont több helyről is várják a híreket, és elég sok idő is lenne mindenhová bemásolgatni, meg akkor "a csapból is mi folynánk", megorrolnak érte tényleg... ezért elmentem sanyooo off topicjába, ott lehet bármiről írni elvégre.:)
Itt van a topic: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9191207
Persze olyan is van, hogy a régi, vadon élő időkből hoznak egy cselekvést a mai életükbe. A macskám: rendszeresen kilocsolta az ivóvizét, mert a tányér szélét lökdöste jobbra-balra az első mancsaival. Eleinte dühös voltam, amíg rá nem jöttem, hogy a természetben a mancsaival elsöpri a víz felszínéről a faleveleket és egyéb szennyeződést, csak azután iszik. Adtam neki egy háromszor akkora átmérőjű tálat, ezt nem tudja elmozdítani, viszont kedvére söprögetheti a felszinét. (Bocs a cicás off-ért)
:))))) Hát a kunyizás az megy nálam, de ez természetesen az én engedékenységem eredménye. De bármikor leállítható:)) Szerintem a kutyák annyira gyorsan reagálnak minden rezdülésnek az okára, hogy az ember szemének csak egy villanásából is képesek elővenni a tarsolyukból az ahhoz tartozó mozdulatot, ami következne.
Már miért ne szólhatnál?!:-) Ezen a fórumon mi itt normálisan beszélgetünk egymással, igyekszünk nem megsérteni a másikat. Sőt, azért vagyunk itt, hogy beszélgessünk, elmondjuk a véleményünket. (Ami egyébként úgy látom, igencsak egyezik az enyémmel. Nem lennénk túl népszerűek ezzel a másik fórumon.:-DD)
Én se eszek a táljukba, ők se az enyémbe. Nyugodtan leülhetek a nappaliba tv nézés közben enni, eszükbe sincs koldulni. Tudják, hogy az az enyém. De azt is tudják, hogyha megfogom a táljuk szélét, amíg esznek, az csak azért van, hogy ne csússzon el tál és könnyebben meg tudják enni. Eszükbe sincs morogni. Mint ahogy eszükbe sincs az ágyamba bújni. Alkalmam se volt megtiltani, mert mintha érezték volna, hogy én ezt nem szeretném, soha nem is próbálták. Spagi ugyan bejön a hálószobába ébreszteni, ha valami gondja van, de csak diszkréten szuszog, vagy a takaró alól kilógó lábomat vagy kezemet bökdösi. Annyi természetes, veleszületett intelligencia van bennük, ami emberben is ritka. Szó szerint, néha úgy érzem, még a gondolataimat is lesik.
Talán nem haragszol meg, ha a másnak írtakhoz én is szólnék.... Olvasom azt a topikot is, mert érdekel a téma. Tudod, pont ezen morfondírozok mostanában, hogy dől mindenfelől a "falkavezér, falkatörvény, "stb. Szerintem ma már van annyira háziasítva, kitenyésztve a kutya, hogy elég távol áll az őseitől. Hordoz magában természetesen az őseiből nagyon sokat, de teljesen hasonlónak venni egy vadon élő fajjal ,már nem hiszem, hogy helyes lenne. Hasznos minden, ami segít az embernek együtt élni a neki kedves állatával,de csak és kizárólag egy fajta nézetet az egy és igaznak beállítani nem helyes. Szerintem.... Az a baj, hogy néha egyesek az egészséges vitát ,// ami jó dolog // nem képesek tolerálni, hanem sértésnek veszik, ha másnak éppen nem egyezik a véleménye az övével. Megsúgom, lökött munkás nj kanom van:)) Elől megy az ajtón ki,mert annyira siet. Jólesik, ha hazajövök és nyomakodik hozzám a nagy fejével, mert a felugrálást leállítottam az én teherbíró képességem miatt:)) Sőt... Még nem jutott eszembe beleenni a táljába sem.Amit kap tőlem enni, az már az övé, amikor elé teszem. Viszont, ami szükséges a normális együttéléshez, azt első perctől elvárom, megkövetelem tőle.
Egyébként nem tudom, csak nekem van-e szerencsém a kutyáimmal, de semmi falkavezéri problémám nincs/nem volt velük.
Pedig sétánál ők mennek ki először, mert utána nekem még zárni kell a kaput, de kívül szép nyugodtan megvárnak, addig is nézelődnek az utcán, míg zárok.
Sétán többnyire ők döntik el, merre menjünk, elvégre a séta az ő kedvükért van, én csak néha korrigálok, hogy arra azért ne.
Amikor hazajövök, énekelve-táncolva üdvözölnek, míg átjövök az előkerten. Ahogy beérek, mindegyik kap simogást, bár a három kutyához csak két kezem van, de soha nincs morgás, hanem szinte sorba állnak és amikor a másik felé nyúlok, beállnak a sor végére. Tudják, hogy mindegyik egyformán kap a simogatásból.
Az sem igaz, hogy nem lehet utólag büntetni, mert nem emlékszik, miért szidom. Spaginak mániája, hogy kihúzza az udvarra a párnát, a szőnyeget, a lábtörlőt. Amikor hazajövök, csak felemelem az udvaron, amit kihúzott, egy szót se kell szólnom, máris földig hajtott fejjel riszálja a fenekét és féloldalt sandít fel rám, mert tudja, hogy most rosszat csinált, és várja a szokásos "mitt ccsináltál már megint, nem ssszéégyelled magad?" kezdetű szöveget, aminek hatására már jön is oda puszit osztani.
Az első boxerem napközben lakásban volt, délben ebéd helyett hazamentem sétáltatni, meg este munka után. Nála bevett szokás volt, amikor hazamentem, megkérdeztem: Mit csináltál? Ha eloldalgott, akkor körül kellett nézni a lakásban, mert akkor csinált valami galibát, nem nagyot, csak mondjuk leszedte a kötélről a nylon harisnyámat és arra feküdt. Más ruhát nem szedett le, csak harisnyát (?) Ha viszont visszapofázott, hogy áböböböbö, akkor kikérte magának, semmi rosszat nem csináltam.
Lehet, hogy pár száz évvel ezelőtt még igazak voltak azok az állítások, hogy nem gondolkodik, hogy nem emlékszik stb. Akkoriban ki voltak csapva a kutyák az udvarra, adtak nekik enni-inni és őrízd a házat vagy a nyájat.
Csakhogy manapság egy fedél alatt, sokszor egy szobában élnek az emberrel. Megfigyelik a napirendünket, az életünket, szinte értik a gondolatainkat. Ha azt veszem, hogy az ember gondolkodása és érzelemvilága mennyit fejlődött az őskortól napjainkig, miért ne történhetne ez meg a kutyával is?
Csak egy példa arra, hogy a velünk élő állatok mennyire ismerik az életünket. A macskám imád a fürdőszobában lenni, amikor fürdök. Ha vizes hajjal jövök ki a zuhany alól, már pucol be a wc mögé, mert tudja, hogy jön a hajszárító, amit nem szeret. Ha nem vizes a hajam, akkor felül a kisszekrényre és onnan nézi, hogy törülközöm.
Szerencsének is lehet akkor mondani, hogy nem maradandó lesz az őt ért sérülés fizikailag. Persze, a megélt élmény hatása majd később derül ki, hogy milyen nyomott hagyott benne. Gyógyuljon gyorsan!
Mire most géphez kerültem, talán már otthon is vagytok. Jaj de jó! Annak meg külön örülök, hogy remélhetőleg nyom nélkül gyógyul. Ez nagyon jó hír!!! Ugye ide azért gyakran írsz majd, hogy halad a gyógyulás!
Azért nálunk jobb a helyzet, azt mondták, hogy akár nyomtalanul fel is gyógyulhat, mármint, hogy bicegni sem fog....idő lesz persze, de jó esélye van rá.
Megnézem majd a videót, de most már ágyba kéne terelgetni a gyerekeimet, úgy fel vannak dobva, nem akarnak lefeküdni:)
MÉg ezt beírtam oda vele kapcsolatban, de többet az állapotával, vagy az esettel kapcsolatban semmit....tegnap keményen beszólt nekem herzdame, igazi aljas módon, hogy rohadtul offtopik az egész, mit képzelek én....:O :s Egy kutyás topicban...meglepődtem rendesen...:(
Tökéletesen igazad van, két olyan "arc" van ott, akik mindenkit lenéznek. Én is besokallok lassan tőlük, gondolkoztam már, hogy hagyom a fenébe, de vannak ott nagyon kedves, helyes emberek is.:)
Mayával kapcsolatban: az orvosok nem biztattak semmi jóval. Azt írták az elbocsátó lapjára, hogy teljes gyógyulás kétséges. Optimális esetben, az hogy felálljon, 3-6 hét, szélsőséges esetben 4-6 hónap. Erre rácáfolt Maya, mert segítséggel már korábban is felállt, de teljesen önállóan 2 hét 5 nap múlva, tehát nem egészen 3 hét múlva. 1 hónapos kontrollra a saját lábán ment be. Kérdeztem az orvostól, hogy minden rendben? Azt felelte sokkal jobb is, mint az várható volt.
Merem remélni, hogy Maya most sokkal boldogabb, mint az előző gazdája mellett volt. Nagyon ragaszkodik hozzám, ennek volt köszönhető, hogy önállóan felállt. A konyha felől szoktunk kimenni, mert ott is van 2 lépcső, de alacsonyabb, mint a másik oldalon. A hám segítségével kitámogattam, elintézte a dolgát és visszajöttünk, de a konyhában elfáradt és lefeküdt a szőnyegre. Hagytam pihenni, gondoltam majd visszamegyek érte később, és a fürdőszobába mentem. Egyszercsak megjelent az ajtóban. Gondolhatod hogy elbőgtem magam. A második felállásánál résen voltam és megörökítettem: http://gallery.site.hu/u/minimenhely/Minimenhely/album202/2009/Maya/Maya_felallt.wmv.html
Egyébként a kutyanevelés fórum nem fog a kedvenceim közé tartozni, csak addig járok oda, amíg Belláról csak ott kapok hírt. Nem tetszik az ottani stílus. Mindenkinek lehet véleménye, sőt el is mondhatja, azért fórum. De nem ilyen hangnemben.
Akartam is mondani, hogy nálunk bevált, a műtét után jó ideig szedett naponta 1 Cerucal-t. Ez embergyógyszer, receptre kapható. A bélmozgást segíti. Nem hashajtó, hanem erőlködés nélkül szépen kicsusszant a hurka fekvés közben. De gondolom ezt nektek is fogja ajánlani az orvos, ha egy darabig feküdnie kell Bellának.
Ezen kívül Milgamma kapszulát szedett, illetve azt még most is adom neki, de csak napi 1-et. Ez B-vitamin tartalmú, ami az idegek regenerálásához kell. Nálunk ugye a mozgató idegekkel volt baj.
Mayának hangja nincs, ebből nem tudom megállapítani, vannak-e fájdalmai. Nyirkos szeles időben nehezebben áll fel, akárcsak a gazdája, de ez akár a kora miatt is lehet. Ha pórázt vagy kajástálat lát a kezemben, akkor vigyorog, szökdécsel, ha unja, hogy a gép mellett ülök, akkor jön hízelegni, mint egy cica, dugja a fejét. Nem hiszem, hogy fájdalmai vannak. A műtét után sokat feküdt és kedvetlen volt, de ez mára elmúlt.
Itt egy friss, szerdai kép. Nem úgy néz ki, mint akinek fájdalmai vannak. Pedig egy bénulás, egy gerincműtét nem piskóta.
Mayának kell gyógyszert szednie? Úgy értem, hogy esetleg vannak fájdalmai mondjuk, és amiatt....ettől félek, bár biztatnak, hogy nagy valószínűséggel nem lesznek fájdalmai, normális kutyaéletet él majd.:)
Szegényke!!! Egyébként, ha hiszed, ha nem, miközben száguldottunk Pestre a kutyával, Maya is eszembe jutott többször. Arra gondoltam, ha neki sikerült, akkor talán Bellának is fog, és legalább túléli, és velünk lehet megint! Ez már biztosan sikerült neki.:) Ennyire gyorsan az életben nem értünk még fel Pestre, le se merem írni, mennyivel repesztett a párom végig.....remélem, nem fotóztak le minket, de ha mégis, remélem azt is megfizetteti vele az ügyvéd majd, az általa okozott vészhelyzet miatt voltunk kénytelenek ennyire hajtani, mielőbb segítséget kapjon szegény kuty.:(
Délután beszéltem a rendelővel megint, csak nem is írtam oda be, úgy felmérgesített okosdáma, nem volt kedvem sem....azt mondta a hölgy, aki felvette a telefont, hogy nagyon szépen gyógyul, és, hogy vasárnap akár már haza is vihetjük. Holnap (ma) hívom őket, hogy a papírok meg vannak-e már, mert ígéretet kaptunk rá, hogy a perek miatt a műtétet részletesen dokumentálják és átadják nekünk a dokumentációt, szakvéleményt, rtg. felvételeket, stb.-t, hogy felhasználhatóak legyenek majd. Ha ez meg van, és a pénzt is össze tudjuk kaparni, akkor megyünk érte, de ez sajnos nagy valószínűséggel csak hétfő lesz, pedig legszívesebben már reggel autóba ülnék.....
Nem tudok én aludni....
Jah, nem "amíg kiáll az autóval nyitva a kapu" eset volt, mert elhajtott, a kapu meg úgy maradt utána tárva-nyitva, tehát nem pár percre volt nyitva, mialatt kiszökhetett a kutya mert nem volt elzárva, hanem konkrétan kinyitotta a nagykaput, az udvaron beült az autóba és elment....kapu meg hadd maradjon.:s
Itt nem csak a cserbenhagyásról van szó, hanem a veszélyeztetés. Köteles a kutyát elzárni, amíg kiáll a kocsival, ha már nem tudta megnevelni, hogy ne szökjön ki. Ezt nem úgy kell felfogni, hogy "csak" egy kutya esett áldozatul. Lehetett volna egy gyerek is, ott voltak mellette. A nyitott kapun kirohanó kutya támadás nélkül is veszélyes, mert közlekedési balesetet okozhat. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy kölyökkutyát támadott meg és marcangolt azután is, hogy az felvette a megadás pózt, tehát idegbeteg, közveszélyes a kutya, még a kutyák közt érvényes legalapvetőbb szabályokat sem képes betartani. Ha elmennek tanuskodni, be lehet venni azt is, hogy ez nem az első támadása volt, még ha nincs is róla orvosi látlelet. Én is megyek aludni, csak végigolvastam meg végigdühöngtem a kutyanevelésen a hsz-eket. Ennyi zseni?! Remélem délután jó hírekkel jössz!
Látod Mayának is 7 vasrúddal volt rögzítve a lába, aztán lebénult a gerince, az orvos szerint ez is a kidobás eredménye. Ha igaz a kórlapjára beírt születési év, akkor a 17. évét tapossa, és milyen szépen rendbe jött. Bella is meg fog gyógyulni, meglátod.
Abból kiindulva, hogy a saját gazdája kínozta meg szegény Mayát a saját kezével, és ennyi lett a "végeredmény", biztosan nem megyünk sokra egy cserbenhagyással, tehát nem is álmodom ténylegesen letöltendőről, viszont éppen amiatt, mert cserbenhagyta őket vagyok olyan gonosz, hogy minél több kellemetlen percet akarok szerezni neki legalább, hadd főjön a feje.....soha, semmivel nem tudja jóvá tenni azt a sok kínt, amit ennek a szegény kiskutyának át kellett élnie, olyan tehetetlen vagyok, hogy a sírás fog el miatta, hogy lehet egy ember ilyen szívtelen, hogy csak úgy otthagyja? A gyerekről nem is beszélve...:(((((
Miután Mayát elkobozta a rendőrség, a Noé Állatotthonra bízták. Környékbeli állatbarátok a Noét keresték meg, hogy segítsenek. Ők ajánlották fel a gazdinak, hogy a Noé költségére műtsék meg, még így se volt hajlandó elvinni a kutyát orvoshoz. A feljelentést is a Noé tette meg állatkínzásért, de mint a mellékelt ábra mutatja, nem sok sikerrel. Azt sajnos nem tudom, hogy mindez mennyibe került nekik. Én csak az ideiglenes befogadó voltam.
Maya perét ki "vitte"? Kellett fizetni érte? Azt mondták nekem, hogy állatvédelmi perre erős állatvédő szervezetet keressek, akinek olyan elhivatott ügyvédje van, hogy örömmel ugrik rá egy-egy esetre. Állítólag ingyen is megcsinálják, az igazán elszánt állatvédők, és örülnek, ha olyan üggyel találkoznak, ahol vannak orvosi papírok, dokumentáció, ami bizonyító erejű, mert általában sajnos nincs...
Biztos, hogy nem tudnánk még ezt a pert is "finanszírozni", mármint erre is fizetni egy ügyvédet, örülünk, ha ki tudjuk nyögni valahogy a műtétet, meg majd ami még jön ezután....
Bellát is ő műtötte, meg a Bánfi doki, állítólag ők a legjobbak, úgyhogy nagyon bizakodunk, hogy minden rendben lesz és szépen fog járni is majd, és főleg, hogy nem lesznek fájdalmai.
Jó ez a hám....már gondolkoztam rajta, hogy fogok boldogulni vele, ha majd hazahozzuk. Földszintes házban lakunk, de azért van 4 lépcső a bejárati ajtónál és a teraszajtónál is, szóval mindenhol, ahol ki tudunk jutni a házból. Nem hiszem, hogy még ezen a 4 lépcsőn is sikerül még egy jó ideig majd egyedül lemennie, vagy ha esetleg sikerülne is, hogy szabad lenne. Meg tudom emelni, mert bár ránézésre elég nagy, de "csak" 17 kiló....csak azért más megemelni egy egészséges, meg egy frissen műtött kutyát, szóval félek, hogy fájdalmat okozok neki, vagy esetleg rosszul fogom és lesérül újra. Nem lesz könnyű és remélem majd azért jól kioktatnak:)), mielőtt hazahozzuk.
Maya gerincét is a Primavetben műtötték, Zsoldos doki. Jó kezekben van ott Bella. Sokan drukkolunk érte, fiatal, erős kutya, meglátod, rendbe fog jönni. Lehet, hogy nem lesz rövid folyamat, de a szeretet segíteni fogja őt.
Majd mindjárt megyek vissza olvasni, úgy látom van ott egy zseni/kötözködő, nem kell ugrani a hülyeségére. Csak azért jöttem, hogy megmutassam, Maya milyen hámot kapott kölcsön, amivel segítettem neki a felállásban és a közlekedésben is. Különben én sem tudtam volna emelgetni egy ekkora kutyát.
A hasa alatt két párnázott pánt, a hátán egy fogantyú.
Ő a MEOE jogásza. Nagyon sok kutyásnak segített különböző ügyekben. A kutyákkal ,kutyás ügyekkel kapcsolatban biztosan többet tud, mint egy átlagos ügyvéd.
Köszönöm, lehet tudni róla, hogy ő ki? Jogász, ügyvéd? Ezzel az emberrel tárgyalni nem lehet, büntető eljárás indul ellene és magánvádas eljárást is indítunk, de állatkínzásért is szeretnénk indítani, mivel amit tett, a törvény szerint is kimeríti az állatkínzás fogalmát nem csak szerintem, de az ügyvédek szerint is. Egy ilyen perhez pedig olyan ügyvéd kellene, aki ebben spéci, mármint állatvédelmis ügyekben.
Én gyerekkádban fürdetem. Keresztbe a nagy kádon, derék nem fáj, nem kell nagyot hajolni. Vasalódeszka fürdőszobában, azon szárítom. De kicsi kutyusom van.Gondolom ez nagyobb kutyussal nem kivitelezhető.Esős latyakos időre való a gumicipőcske.
Én olvastam a történetet.:(( Ha nem jutsz érdemben előre a gazdával szemben, keresd meg Dr. Pozsonyi Anikót. MKSZ, Netboard. Biztosan tud tanácsot adni, mit kell lépnetek.
Ez rettenetes:(( Szegény kis kutya.... Drukkolok, hogy meggyógyuljon! Talán egyszer el is felejti ezt a borzasztó élményt. Hiába óvjuk a kutyáinkat, vannak kivédhetetlen esetek. Kérlek, jelezd nekünk , hogy alakul a kiskutya ......
adj rá egy női pólót, vagy egy sima t-shirtöt, és köss rá csomót a hátán. saras időben én is keményen öltöztetek! sőt, kánikulában is vizesbe, plusz kullancsos időszakban ha nagy a fű.
Bizony, neki aztán van szőre, mire megszárad, megint viheted ki. Varrjál neki valami vizhatlanból. Elég egy téglalap, amit a hátán pár helyen megkötsz. Ha lehet, valami szőrszínhez közel álló színből, hogy utcára is kimerészkedhess vele.
LÁtom, ruhatéma van....hát, én is elgondolkoztam már rajta, hogy valami kéne a skótomnak....na nem, mintha fázna, mert ilyesmiről szó sincs a legnagyobb hidegben sem, de mióta elolvadt a hó és csupa szutyok-latyak a járda-utca, azóta minden séta után muszáj vagyok zuhanyoztatni a hasát és a lábait, annyira "felcsattogja" a nagy bundájára a saras trutyit. Szóval valami kéne, ami a hasát védi, valami vízhatlan anyagból való cucc. A lábait lavórban le tudom mosni, ha csak annyi a gond, de a hasa miatt muszáj vagyok zuhanyoztatni.:(
Döncike itt még csak 6 hetes, de egyáltalán nem fázik./Ez még karácsony elött volt a fiaméknál, mi még azt se tudtuk, hogy létezik, a foto is csak most került hozzánk.
Az öreg németvizslánk viszont egész életében, ha hideg az idő vacog, de mi ruhát még sose adtunk rá, ha nem akar kinn lenni, akkor bemegy a fütött kazánházba, szabad mozgása van.
Az idei télnek meg úgy vágtunk neki, hogy a hasa le volt borotválva, meg a háta is kopasz volt, a gerincműtét miatt. Kapott egy komolyabb ruhácskát, de utcára ebben se vittem.
Nagynak is kell néha a ruha. Maya például olyan látványosan tud fázni, hogy szabályosan csattognak a fogai. Gyorsan kötöttem neki a maradék fonalakból egy Maya a méhecske ruhát. Nagy megértéssel viselte, de bevallom, utcára nem vittem benne, csak a kertbe. Viszont megszűnt a fogcsattogás...
Persze..apróknak jár a ruha:)) Vannak ebek, akik kimondottan szeretik, ha megmutathatják magukat.A kiállításokon is látni némelyiken, élvezi, hogy nézik.