Keresés

Részletes keresés

yozsibacsi Creative Commons License 2004.08.04 0 0 0
Nemcsak az ellenzék háborodott fel az ÁPV Rt. pazarlásán
2004. augusztus 2. 7:32


Magyar Nemzet
Ellenzéki és kormánypárti oldalon egyaránt elítélik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél (ÁPV) zajló, a Magyar Nemzet által feltárt pazarlást. Az alapbérek tizennyolc százalékos emelkedésén túl a személyi jellegű, egyéb kifizetések tavaly több mint duplájára nőttek az előző évhez képest.

Túl az alapbérek 18 százalékos emelkedésén, a vagyonkezelőnél a személyi jellegű, egyéb kifizetések tavaly összesen elérték a 846,999 millió forintot, míg ennek értéke 2002-ben 371,242 millió forint volt – számolt be a Magyar Nemzet a múlt héten. Csak munkatársai pihentetésére – rekreációs támogatás címen – 221 millió forintot költött a társaság. Ezt az összeget az adók és járulékok levonása után alapbérarányosan, készpénzben fizették ki a cég munkatársai között. 2002-höz képest 38 millió forinttal – mintegy hetvenhárom százalékkal – emelkedett a ruházatiköltség-térítés, 25 millióval – 56-ról 81 millióra – pedig az egyéb, béren kívüli juttatások mértéke. A két évvel ezelőtti 61-ről 117 millió forintra nőttek az „egyéb” jellegű kifizetések, és míg 2002-ben semmit, addig tavaly 82 millió forintot fizettek ki magánszemélyeknek. A társaság mindezt azzal indokolta, hogy – noha az alapbérek 18, a prémiumok 13, a jutalmak pedig 73 százalékkal nőttek – 2002–2003-ban nem történt általános béremelés az ÁPV-nél, ezért a vezetés az üzleti feladatok teljesítése érdekében tavaly a prémium és jutalom ösztönzési formát részesítette előnyben.


Molnár László (MSZP): Állami vagyon működtetésénél egyszerűen nem indokolhatók ilyen luxuskiadások. Évek óta értetlenül figyelem a szervezetnél folyó gyakorlatot. Vagyoni oldalon nincs akkora bevétel, ami lehetne, viszont van egy akkora jólét, amit megszüntetnék. Az ÁPV Rt. tíz éve működik, miközben az állami vagyont lassan eladják. A szervezetet meg kellene szüntetni, és be kellene látni, a jelenlegi gyakorlat szerint nem működik a vagyonkezelés.

Fodor Gábor (SZDSZ): Ilyen esetek nem mérhetők másképpen, mint ahogy azt ellenzéki szerepben tennénk; az adófizetők pénzéről, közkiadásokról az ÁPV-nek is pontosan el kell számolnia. Bízom benne, hogy a kifizetések mögött valódi teljesítmény volt, ellenkező esetben az ügy nem maradhat következmények nélkül.

Halász János (Fidesz): Elfogadhatatlan, de sajnos nem meglepő, ami az ÁPV Rt.-nél történt; nyilván az állami cégek is tanultak a kormányzati pazarlás söjtöri példájából. A Medgyessy-kormány vizet prédikál, és bort iszik, hiszen minden egyes kormányszóvivői tájékoztatón szó esik az olcsó államról, ugyanakkor milliókért rendelnek maguknak mandulás angolnát és tízezrekért szivarokat egy-egy összejövetelen, ráadásul a kabinet az első intézkedései között száz százalékkal megemelte a miniszterek fizetését.

Font Sándor (MDF): Felháborító: miközben nő a létminimum szintje alatt élők tábora, az állami vagyon elherdálásával foglalkozó cég soha nem látott mértékben, indokolatlanul költekezik saját céljaira. A cég az állami vagyon felügyeletével lett megbízva, nem pedig vezetői és munkatársai zsebének megtömésével.
yozsibacsi Creative Commons License 2004.08.04 0 0 topiknyitó
''Sikeres'' privatizációért milliós jutalmak az ÁPV Rt.-nél?
2004. augusztus 4. 12:35


Ádám Kata
Az ÁPV Rt.-nél történt tiszteletdíj emelésekkel, igen magas összegű juttatásokkal kapcsolatban intéz kérdéseket a Fidesz Draskovics Tiborhoz. Az ellenzék információi szerint a privatizációs vállalat menedzsmentjét azért jutalmazzák, hogy érdekeltséget teremtsenek a cégek dobra verésében.

Három, az ÁPV Rt-ben dívó jutalmazási, juttatási és díjazási szokásokkal kapcsolatos írásbeli kérdésre vár választ a Fidesz Draskovics Tibortól. Szabó István képviselő írásban kér feleletet a pénzügyminisztertől arra, hogy mi indokolta az ÁPV Rt. vezető tisztségviselőinek 15-30 százalékos tiszteletdíj emelését, illetve a vezérigazgatói alapbér kirívóan nagy arányú növelését. Mint az a Magyar Nemzet megírta, Draskovics július elsejétől jelentősen emelte az Állami és Privatizációs Vagyonkezelő Rt. egész felső vezetésének javadalmazását: Mészáros Tamás igazgatósági elnöknek 1 millióról 1millió 150 ezerre, helyettesének 700-ról 800 ezerre, a további kilenc igazgatósági tagnak 430-ról 550 ezerre, a felügyelőbizottság elnökének 600-ról 780 ezerre, a bizottság nyolc tagjának 270-ről 350 ezerre emelkedett a fizetése a pénzügyminiszter döntése érelmében. Kamarás Miklós, a vagyonkezelő vezérigazgatója 1,6 helyett 2,5 millió forintot vihet haza júliustól.

Szabó István információi szerint nemcsak a privatizációs szervezeten belül emelkedtek megmagyarázhatatlanul nagymértékben a különböző jogcímeken történő személyi kifizetések, hanem a – mint fogalmaz – dobra verni szándékozott cégek menedzsmentjét is jutalmazzák – így akarnak több tízmilliós összegekkel érdekeltséget teremteni a privatizációban. A fideszes képviselő ezzel kapcsolatban arra szeretne választ kapni a szaktárca vezetőjétől, hogy mely privatizációs ügyletek alkalmával, milyen összegű jutalmakat fizettek ki a vállalati menedzsmentnek.

A Fidesz tudni szeretné azt is, milyen döntés alapján, kinek a jóváhagyásával fizetett ki tavaly a privatizációs vállalat 211 millió forintot az alkalmazottak „kényeztető luxusára”. – Ez az összeg az ÁPV Rt. valamennyi dolgozója számolva – a statisztikai átlaglétszámmal számolva – közel 906 ezer forintnyi felüdülést biztosít, vagyis ennyit fordíthat önmaga „rekreálására” a vezérigazgatótól a szervezeti hierarchia alján lévő ügyviteli alkalmazottig mindenki, aki a szervezet alkalmazásában áll. Ez csaknem tíz havi nettó nemzetgazdasági átlagkeresetnek felel meg – hangsúlyozza írásbeli kérdésében a fideszes képviselő, aki azt is tudni szeretné: kik és milyen mértékben részesültek a juttatásokból, s ezek mely formában (pénzbeli, utalvány stb.) történtek. A politikusban felmerül az a kérdés is: hogyan ellenőrizték a cél szerinti felhasználást.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!