Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2004.08.01 0 0 2

 

Értetlenkedőimnek: nem tudom még! Meglátjuk.

Az itt megkezdett gondolatsort, még ahogy időm engedi befejezem (már ha hagyják), a többi pedig eldől, eldöntöm. Undorodom :(((.......

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.07.31 0 0 1

 

Mint alább utaltam rá, nincsenek ismereteim a közterületi rendezvények feletti, a lakott területek feletti bármilyen célú repülés feltételeiről, ezért úgy voltam vele, hogy az Index fórumai között keresek olyant, ahol a témában jártas profi szakemberek is részt vesznek.

Eszembe ötlött egy általam már előbb látogatott topic, ennek a címe: Legnagyobb repülős élményem.

 

Pár napja meg is jelentem itt, kulturáltan előadva a Baján észlelteket, az anomáliával kapcsolatos dilemmáimat, majd a témában magukat autentikusnak tartóktól, illő módon tanácsot, tájékoztatást kértem.

 

Addig nem is volt gond, míg a valóban segítő szándékú prominensek, repülésben jártas jóindulatú illetékesek reagáltak.

 

Ezek közül idézek ide párat:

 

 

"traficc 2004.07.24 15:26:15 (20698)

 

Mindenhová adható.

mennél veszélyesebb vagy veszélyeket IS rejtő lehet egy helyszin annál szigorúbb megkötésekkel, utasitásokkal, ellenőrzésekkel.

azután, hogy az előirásokból ki mit tart be az már az Ő ügye, meg azé aki esetét kivizsgálja, ha bajt csinál.

 

Előzmény: Mijo (20696)"

 

 

"traficc 2004.07.24 19:47:50 (20700)

 

A "lakónikus" mindenhová megjegyzésem a valóságra, nem civil értelmezésre

vonatkozott.

 

Ha sarkositunk, akkor sarkositsunk.

 

Tehát :

 

Kérhető és kapható engedély halászlé főző verseny feletti népszórakoztató légibemutatóra.

 

ilyenkor előirják a minumum magasságot, ami ha jól emlékszem 300 méter, valamint a minimum oldal távolságot is, ami ha jól csalódom 600 méter.

 

Ennek kettős oka van.:

1./

biztonsági.

2./

Ha pont a nézők feje felett lenne a bemutató, ők pont nem látnának semmit, il. csak azok akik hanyatt fekszenek.

 

Az már egy egészen más kérdés, hogy hazai menőknek gondolt ügyeskedőink, sokszor, az általam látott ( keveset látok) esetekben pedig mindig megsértik a bemutatóra engedélyezett légtér határait.

 

Itt és más topicokban, sőt, újságokban is belevaló , kemény tökű, f@sza gyereknek tekintik mindkét nagynevünket amikor 30 centire a földtől és 10 méterre a nézőktől, 150 km/h sebességgel áthúznak.

 

pedig ilyen esetekben egyszerúen nem adnak esélyt a nézőknek a túlélésre. Ha beleakad a szárny és átpördül a gép, akkor azt a 10 métert ami a repülés útvonalát (tengelyét) a nézőktől elválasztja, ekkora sebességnél, hamarább teszi meg a pár tonnás madár, mint az emberi reakció idő.

 

népieschebben : Az első 10-20 ember hamarabb hal meg minthogy felfogná, hogy jön a vég.

 

Úgy látszik, mások hibáiból mi nem tanulunk.

Már várom ( ill. várja a fene), hogy nálunk is legyen egy az ukrajnaihoz hasonló tragédia egy bemutatón, mert adig, bajusz alatti mosolygással intézik el az arra illetékesek, hogy a bemutatót végrehajtók nagy része ( vagy mind ??? ezt nem tudom), tojik a biztonságra és bravúroskádosból, majd én megmutatom, hogy ezt is tudom, meg : mögöttem áll a média, büntess meg ha mersz, felfogásból szándékosan veszélyeztetik egy vagy pár tucat ember életét.

 

Nem az engedélyekkel van baj.

Az engedélyben foglatak betartásának ellenőrzésével van abaj, ill. a szankciók elmaradásával van a gond.

 

Előzmény: Mijo (20699)"

 

 

(A következő reagálóról csak annyit, hogy ő a 'házigazda', azaz az ominózus topik nyitója, elismert, köztiszteletnek örvendő, nagy szaktekintély!)

 

"Újlaki 2004.07.24 23:19:47 (20702)

 

Kíváncsi vagyok, hogy a rendezvény szervezői bejelentették-e a légtérfogalalási igényüket a légügyi hatóságnak. Ha igen, akkor a hatóság dönt arról, hogy korlátozza-e a légtérhasználatot az adott időszakban, illetve megtilthatja a rendezvény szervezőitől a légtér lefoglalását, azaz gyakorlatilag megakadályozhatja a rendezvény megtartását.

Ha viszont a város fölöttti légtér használata normális körülmények között is korlátozva van, akkor sem most, sem máskor nem lehet ott repülni.

Ha jól emlékszem a térképre - és ha jó még az a térkép, amelyikre emlékszem -, Budapest központja fölött van egy tiltott légtér; ezt két egymásra állított hengerként kell elképzelni, az alsó 10 km sugarú, a felső 5 km-es; a magasságuk talán 5 ezer és 10 ezer láb. Nem tudom, Baja fölött van-e ilyen tiltott légtér.

 

Előzmény: Mijo (20699)"

 

 

"traficc 2004.07.25 08:34:47 (20703)

 

A hir valóságtartalmát nem ismerem.

Majd rákérdezek "illetékes" elvtársnál..........:-))

 

Előzmény: Mijo (20701)"

 

"jarod_ 2004.07.25 16:19:48 (20706)

 

Nemcsak a legterfoglalasra (eseti legter kijelolesere) kell engedelyt kerni, hanem a nyilvanos repulorendezveny megtartasara is, ahol a kerelemben meg kell jelolni, hogy milyen gepek, mely pilotakkal, milyen hatarmagassagokkal milyen manovereket kivan vegrehajtani. terkepvazlat kell, a helyi rendorseggel kell egyeztetni stb. Szoval az engedelyezes nem egyszeru, foleg ha a hatosagi ugyintezo is alaposan vegzi a dolgat.

 

Bp felett mar nem tiltott, hanem korlatozott legter van, azaz bizonyos feltetelekkel a hatosag engedelyt adhat a berepulesre.

 

Baja folott nincs ilyen tipusu korlat.

 

Előzmény: Újlaki (20702)"

 

 

"jarod_ 2004.07.26 10:08:26 (20716)

 

Az engedelyt a PLH adja ki.

 

Ellenorizni jogosult a PLH es a Rendorseg.

 

Szabalysertesi eljarast inditani csak a Rendorseg jogosult (leven, hogy a PLH nem szabalysertesi hatosag, ok az ilyenfajta bejelenteseket a Rendorseghez tovabbitjak)

 

Előzmény: Mijo (20715)"

 

 

"Vgyuri 2004.07.26 18:35:41 (20729)

 

Lefordítva azt jelenti, hogy 4500' alatt bárhol repülhet, ami nem esik korlátozás alá, a megkülönböztetett légtereknek meg megvan a maga táncrendje. Pl. a TIZ és CTR besorolású repterek körzetében akkor is rádiózni kell, ha nincs leadva repterve. Ha nincs leadva repterve, akkor viszont a kisgépes irányítás (FIC) nem tartja számon, mikor hol kellene lennie, nem kérdez rá a jelentőpontokon, és nem is keresteti a Kutató-mentő szolgálattal, ha nem jelentkezik, amikor kellene.

 

Előzmény: Mijo (20728)"

 

 

Nos, kérem, ők azok, akik számítanak, akik jószándékú illetékes válaszadóknak tekinthetők. Eddig, mint látható, rendben is ment minden, miként számítottam rá, úgy válaszokat kaptam, ki direkt hozzám szólt, ki társát egészítette ki, lényeg, hogy békés diskurzus folyt a témacímnek megfelelő tartalommal, ha valami zavaró körülmény mutatkozott volna, akkor azt a topiknyitó bizonyára szóvá is tette volna.

 

De nicsak! Ha alaposan átnézzük a témakör eme szféráját, ahonnan az idézeteim erednek, azzal a meglepetéssel szembesülünk, hogy a hozzászólások azon előzményei, melyek a nevemhez kötődnek (például: Mijo (20715)), sehol sem találhatók :((!

 

Nincs Mijo (20696)!

Nincs Mijo (20699)!

Nincs Mijo (20701)!

Nincs Mijo (20715)!

Vajon hova tűntek ezek a hozzászólások?

Vajon kit bántottak (ellenére, hogy a válaszokból erre nincs utalás)!?

Vajon kiknek és miféle érzékeny pontjai kerültek terítékre?

Vajon újabb 'darázsfészekbe' nyúltam volna?

Vajon fény derülhet-e még minderre?

 

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2004.07.31 0 0 0

 

Alábbi méltatlankodásomat megerősítendő, egyik fórumtársunktól is felháborodott észrevételeket olvastam az Index egyik fórumában. Ő még le is fotózta keringés közben a 'renitens helikoptert'.

 

Idézem az ezzel kapcsolatos hozzászólását:

 

 

".JiM. 2004.07.20 22:58:18 (4548)

 

 

Hi!

 

Volt Baján megint a halászléfőző ünnepség, a barom a főtér felett - több ezer ember, halfőzés közben - ezerrel vitte a látogatókat, akik becsengették - ha jól emléxem - 6 rugót fejenként. Elég dúrva kanyarokat vett, az egyik ilyen kanyarvételt kaptam le, szépen be van dőlve. Amúgy me, ültem benne, Isten ments, félek az ilyentől, jobb nekem a földön :)"

 

És íme alább a felvétel:

 

 

A bajai népünnepélyen megjelenő tömegre veszélyt  jelentő helikopter.

 

 

Mijo Creative Commons License 2004.07.31 0 0 topiknyitó

 

Előzmény: a bajai "A HALÁSZLÉ ÜNNEPE A HALÁSZLÉ FŐVÁROSÁBAN" népünnepély apropójából, idézve a Halászlé című témakörből:

 

 

"Mijo 2004.07.24 10:37:42 (392)

 

 

Ehhez kapcsolódóan még egy jelenséget mindenképpen említésre méltónak tartok.

Ez pediglen, a rendezvény fölötti röpködés!

Még nem ismerem a hivatalos verdiktet, de képtelenségnek tartom, hogy legálisan történjen egy több tízezres tömeg feje fölött, a különféle manőverekkel tarkított légi akrobatikázás.

 

Jómagam számtalan légiparádén vettem részt, már kölyök koromban is. Ilyen alkalmakkor evidens volt a nagy nézőseregtől illő távolságban bemutatni mindazt a bravúrt, amihez a profi pilóták értettek. Balesetek így is történtek, több ilyen emléke él bennem kitörölhetetlenül.

Baján, mintha kifejezetten provokálnák a kiszámíthatatlan sorsot, mit sem törődve a pakliban rejtőző tragédiák lehetőségével :(! Egyszerűen rémísztő belegondolni, hogy a sűrű füsttől gomolygó belváros felett történjen olyan malőr, ami visszafordíthatatlan következményekkel járna :((....

 

Mijo"

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!