Keresés

Részletes keresés

polária Creative Commons License 7 órája 0 0 6749
11_11 Creative Commons License 10 órája -1 0 6748

2016 10 14/ 2025 8 3 / A Korintusiaknak írt első levél: fej:10: 1-33 v

Intő példák az Ószövetségből.

1 Nem szeretném, ha elkerülné figyelmeteket, testvérek, hogy atyáink mind ott voltak a felhő alatt, mind átkeltek a tengeren, 2 s mind megkeresztelkedtek Mózesre, a felhőben és a tengerben.3 Mindnyájan ugyanazt a lelki ételt ették, ugyanazt a lelki italt itták. 4Ittak ugyanis a lelki sziklából, amely kísérte őket, s a szikla Krisztus volt.5 De legtöbbjükben nem telt kedve az Istennek, ezért odavesztek a pusztában. 6 Ez mind intő példa lett számunkra, hogy ne kívánjuk a rosszat, mint ahogy ők megkívánták.7 Ne legyetek bálványimádóvá, mint néhányan közülük, ahogy az Írás mondja: „Leült a nép enni, inni, aztán fölkelt táncolni.” 8 Ne is vétsünk a tisztaság ellen, mint némelyek közülük, ezért egyetlen nap huszonháromezren meghaltak.9 Ne kísértsük az Urat, mint néhányan kísértették, ezért kígyók pusztították el őket.10 Ne is zúgolódjatok, mint néhányan zúgolódtak, ezért lesújtott rájuk a pusztító angyal.11Mindez előkép a számunkra, a mi okulásunkra írták meg, akik a végső időkben élünk.12  Aki azt hiszi, hogy áll, ügyeljen, nehogy elessék.13Eddig emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Hűséges az Isten, erőtökön felül nem hagy megkísérteni, hanem a kísértéssel együtt a szabadulás lehetőségét is megadja, hogy kibírjátok.

Pogány áldozat és keresztény áldozat.

14Ezért, kedveseim, kerüljétek a bálványimádást.15Értelmes emberekhez szólok, ítéljétek meg magatok, amit mondok:16Az áldás kelyhe, amelyet megáldunk, nemde a Krisztus vérében való részesülés? S a kenyér, amelyet megtörünk, nemde a Krisztus testében való részesedés?17Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk.18 Nézzétek csak a test szerinti Izraelt: akik az áldozatból esznek, nemde az oltár részesei?19 Mit akarok ezzel mondani? Talán azt, hogy az áldozati hús vagy a bálvány ér valamit? 20 Dehogy! Amit a pogányok áldoznak, azt nem Istennek, hanem az ördögöknek áldozzák. Igazán nem óhajtom, hogy közösségre lépjetek az ördögökkel. 21Ti nem ihatjátok az Úr kelyhét is, meg a sátán kelyhét is. Nem részesedhettek az Úr asztaláról, meg az ördögök asztaláról. 22 Vagy ingerelni akarjuk az Urat? Talán erősebbek vagyunk nála? 23 „Minden szabad”, de nem minden használ. „Minden szabad”, de nem minden szolgál javunkra. 24Senki se keresse a maga javát, hanem csak a másét. 25 Mindenből ehettek, ami a piacon kapható, anélkül, hogy lelkiismereti kérdést csinálnátok belőle.26 „Az Úré a föld és minden gazdagsága.”27 Ha meghív egy hitetlen, és el akartok menni, egyetek mindenből, amit feltálalnak, és ne csináljatok belőle lelkiismereti kérdést.28 De ha valaki azt mondja: „ez áldozati hús”, ne egyetek belőle, egyrészt a figyelmeztető, másrészt a lelkiismeret miatt. 29 Nem a ti lelkiismeretetekről beszélek, hanem a figyelmeztetőéről. Miért vessem alá szabadságomat egy másik lelkiismeret ítéletének? 30 Ha hálaadással eszem, miért szidjon valaki azért, amiért hálát adok? 31Tehát akár esztek, akár isztok vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére.32 Se zsidót, se pogányt, se az Isten egyházát ne botránkoztassátok meg,33 mint ahogy én is mindenkinek kedvében járok. Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek.

11_11 Creative Commons License 1 napja -1 0 6747

2007.  1. 1. / 2025 8 2/ János harmadik levele : fej :1: 1-15 v

Bevezetés.

1 Én, „az Öreg”, kedves Gájuszomnak, akit az Igazságban szeretek.

2 Kedvesem, kívánom, hogy minden sikerüljön neked, és egészséges légy testben is, lélekben is.

Gájusz dicsérete.

3Nagyon örültem, amikor testvérek érkeztek, és tanúsították, hogy igaz vagy, s az igazság útján jársz.4Nincs nagyobb örömöm, mint amikor hallom, hogy gyermekeim az igazság útján járnak.

5 Kedvesem, te helyes magatartást tanúsítasz a testvérek iránt, kivált az idegenek iránt

6 Ez bizonyítja szeretetedet az egyház színe előtt; jól teszed, ha ezentúl is Istenhez méltó útravalóval bocsátod őket útnak

.7Mert az ő nevéért keltek útra, s a pogányoktól nem fogadtak el semmit.

8 Ezért ezeket az embereket nekünk kell befogadnunk, hogy munkatársaik legyünk az Igazság szolgálatában.

Diotrefész megrovása.

9 Írtam valamit az egyháznak, de Diotrefész vezetésre törekszik, nem fogad el minket.10 Ezért, ha majd megérkezem, szóba hozom viselt dolgait, hogy mindent összefecseg rólunk. Sőt még ezzel sem elégszik meg, hanem egyfelől nem fogadja be a testvéreket, másfelől azokat, akik erre hajlandók volnának, megakadályozza benne, és kitiltja az egyházból.

11 Kedvesem, ne a rosszat utánozd, hanem a jót. Aki a jót teszi, az Istentől van, aki a rosszat teszi, az nem látta az Istent.

Demetriusz ajánlása.

12 Demetriusz mellett mindenki, még maga az Igazság is bizonyságot tesz; mi is tanúskodunk, és te tudod, hogy igaz a tanúságunk.

Befejezés.

13 Még sok mindent tudnék neked írni, de nem akarom neked tintával és nádtollal írni. 14 Remélem, hogy rövidesen látlak, és akkor élőszóval beszélgetünk.

15 Béke veled! Üdvözölnek barátaid. Üdvözöld barátainkat név szerint.

Lábjegyzetek

1,2024. 01. 02.Az „Öreg”, a presbiter,  lásd: 2Jn1. Gájusznak ír, akiről semmit nem tudunk.

1,2024. 03. 08.Gájusz barátságos magatartást tanúsított a testvérek iránt – a testvérek valószínűleg az apostoli egyház vándorprédikátorai voltak. A jánosi írásokban e helyen fordul elő először az egyház szó.

1,2024. 09. 11.Diotrefész ellenséges beállítottságú elöljáró, aki nem engedi be egyházába „az Öreg” megbízottait.

1,1900. 01. 11.Demetriuszról nem tudunk semmit. Talán vándorprédikátor lehetett vagy a levél kézbesítője. Lehet, hogy karizmája volt, ezért tanúskodik róla az Igazság.

11_11 Creative Commons License 2 napja -1 0 6746

2016 8 1 / 2018 8 28 /2025 8 1 /  A Rómaiaknak írt levél: fej: 8: 1-39 v

( 3-7, 9-24, 27-33, 35, 37, v )

Megszentelődés Krisztusban…... 3 Amire ugyanis a törvény nem volt képes, mert a test miatt erőtlenné vált, azt Isten véghezvitte: elküldte tulajdon fiát a bűn miatt a bűn testének hasonlóságában, hogy elítélje a testben levő bűnt,4 és hogy a törvény beteljesedjék rajtunk, akik már nem a test, hanem a lélek szerint élünk. 5 Akik ugyanis test szerint élnek, azok a testiekre törekszenek, akik azonban a Lélek szerint, a lelkiekre törekszenek. 6 De a test kívánsága a halálba vezet, a Lélek vágyódása ellenben élet és béke.7A test vágya ellene mond Istennek, nem veti alá magát Isten törvényének, sőt nem is képes rá…….. 9 De ti nem test, hanem Lélek szerint éltek, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. Akikben nem lakik Krisztus Lelke, azok nem az övéi.10 Ha Krisztus bennetek van, a test ugyan a bűn miatt halott, de a Lélek élet a megigazulás következtében.11Ha pedig bennetek lakik annak Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ő, aki Krisztus (Jézust) feltámasztotta a halottak közül, halandó testeteket is életre kelti bennetek lakó Lelke által. 12 Így tehát, testvérek, nem vagyunk a testnek lekötelezve, hogy a test szerint éljünk.13 Mert ha test szerint éltek, biztosan meghaltok, de ha Lélekkel megölitek a test szerinti tetteket, élni fogtok.14 Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.15 Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis, hogy ismét félelemben éljetek, hanem a fogadott fiúság lelkét nyertétek el, általa kiáltjuk: Abba, Atya! 16 A Lélek maga tesz tanúságot lelkünkben, hogy Isten gyermekei vagyunk.17 Ha pedig gyermekei, akkor örökösei is: Istennek örökösei, Krisztusnak társörökösei. Előbb azonban szenvednünk kell vele együtt, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.18 De ennek az életnek a szenvedései véleményem szerint nem mérhetők az eljövendő dicsőséghez, amely majd megnyilvánul rajtunk.

A keresztény remény bizonyossága. 19 Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását.20 A természet ugyanis mulandóságnak van alávetve, nem mert akarja, hanem amiatt, aki abban a reményben vetette alá, 21 hogy a mulandóság szolgai állapotából majd felszabadul az Isten fiainak dicsőséges szabadságára. 22 Tudjuk ugyanis, hogy az egész természet (együtt) sóhajtozik és vajúdik mindmáig.23 De nemcsak az, hanem mi magunk is, akik bensőnkben hordozzuk a Lélek zsengéjét, sóhajtozunk, és várjuk a fogadott fiúságot, testünk megváltását.24 Mert megváltásunk még reménybeli. Az a remény viszont, amit már teljesedni látunk, többé nem remény. Amit valaki lát, azt reméli? 25 Ha tehát reméljük, amit nem látunk, várjuk állhatatosan. 26 Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, mert még azt sem tudjuk, hogyan kell helyesen imádkoznunk. A Lélek azonban maga jár közben értünk, szavakba nem önthető sóhajtozásokkal. 27  S ő, aki a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Lélek gondolata, mert Isten tetszése szerint jár közben a szentekért. 28 Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.29Akiket ugyanis eleve ismert, azokat eleve arra rendelte, hogy Fiának képmását öltsék magukra, így lesz ő elsőszülött a sok testvér között. 30 Akiket előre erre rendelt, azokat meg is hívta, akiket meghívott, azokat megigazulttá tette, akiket pedig megigazulttá tett, azokat meg is dicsőítette.  31 Mire következtethetünk ebből? Ha Isten velünk, ki ellenünk? 32 Aki saját Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért áldozatul adta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent? 33 Ki emel vádat Isten választottai ellen? Isten, aki a megigazulást adta?..... 35 Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség, ruhátlanság, életveszély vagy kard?............

37 De mindezeken diadalmaskodunk őáltala, aki szeret minket………….

11_11 Creative Commons License 3 napja -1 0 6745

2025 7 31 / Az evangélium János szerint : fej: 15: 1-27 v

(1-3, 6, 8-10, 12-13, 16, 19-25, 27. v )

Az igazi szőlőtő.

1Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves. 2 Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely terem, megtisztítja, hogy még többet teremjen. 3Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek.4Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. 5 Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek.6 Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, ha elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elég.7 Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok.8 Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek. 9Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben.10 Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok szeretetében.11 Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök.12 Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket.13 Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.14 Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok.15 Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek.16 Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle.17 Ezt a parancsot adom nektek: szeressétek egymást!

A világ gyűlölete.

18 Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket.19 Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. De mert nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak benneteket a világból, gyűlöl benneteket a világ.20 Gondoljatok a tőlem kapott tanításra: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják. 21 S ezt mind az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.22 Ha nem jöttem és nem tanítottam volna őket, nem volna bűnük. De így nincs mentségük bűneikre.23Aki engem gyűlöl, Atyámat is gyűlöli.24 Ha nem vittem volna végbe olyan tetteket közöttük, amilyeneket senki más nem vitt végbe, nem volna bűnük. De látták ezeket, mégis gyűlölnek engem is, Atyámat is.25 Mert teljesednie kell a törvényükben olvasható jövendölésnek: Ok nélkül gyűlöltek. 26 Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. 27 Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem voltatok.

Cleaning Cloths Creative Commons License 4 napja -1 1 6744

11_11 Creative Commons License 4 napja -1 0 6743

2006 5 15 / 2025 7 30/ János első levele: fej. 5: 1-21 v

Hit Jézus Krisztusban.

1Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az Istentől született. És aki a szülőt szereti, szereti szülöttét is.2 Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, hogy szeretjük Istent, és megtesszük parancsait.  3 Mert az  Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Parancsai nem nehezek.4 Mert mindenki, aki Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem – győzelem a világ fölött! – a mi hitünk. 5 Ki győzi le a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia? 6 Ő az, aki víz és vér által jött, Jézus Krisztus. Nem csupán víz által, hanem víz és vér által. És a Lélek tesz tanúságot róla, mert a Lélek az igazság.

7 Tehát hárman tanúskodnak:8 a Lélek, a víz és a vér, és ez a három egy. 9 Ha az emberek tanúságát is elfogadjuk, az Isten tanúsága többet jelent. Isten tanúsága az, hogy tanúságot tett a Fia mellett.10 Aki hisz az Isten Fiában, magában hordja (Isten) tanúságát. Aki nem hisz Istennek, hazugságot tulajdonít neki, épp mert nem hisz tanúságában, amelyet Isten a Fia mellett tett.

11 Mert ennek a tanúságnak az a tartalma, hogy Isten örök életet adott nekünk, s ez az élet az ő Fiában van.12 Aki magáénak mondhatja a Fiút, annak van élete, aki nem mondhatja magáénak az Isten Fiát, annak nincs élete.13 Ezeket azért írtam nektek, akik hisztek Isten Fia nevében, hogy megtudjátok: örök életetek van.

Az ima hatékonysága.

14 Az a bizalom, amellyel iránta vagyunk, azt jelenti, hogy bármit kérünk is akarata szerint, meghallgatja.

15 Ha pedig tudjuk, hogy bármit kérünk, meghallgat bennünket, tudjuk azt is, hogy amit kértünk, azt már meg is kaptuk. 16 Amikor valaki látja, hogy testvére bűnt követ el, de ez a bűn nem jelenti számára a halált, imádkozzék érte, és életet szerez annak, aki a halállal egyenlő bűnnel vétkezik. Van halált jelentő bűn is; nem az ilyenről mondom, hogy könyörögjön érte.

17 Minden igazságtalanság bűn, de van olyan bűn is, amely nem egyenlő a halállal.

Befejezés.

18 Tudjuk, hogy aki az Istentől való, nem vétkezik, mert az Istentől Született ereje megóvja (a bűntől), és a gonosz nem érinti. 19 Tudjuk, hogy mi az Istentől vagyunk, és hogy az egész világ a gonosz hatalmában van. 20 Tudjuk, hogy az Isten Fia eljött, és megadta nekünk a belátást ahhoz, hogy megismerjük az Igazat. Mi az Igazban vagyunk, az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet. 21 Gyermekeim, óvakodjatok a bálványoktól!

11_11 Creative Commons License 5 napja -1 0 6742

2025 7 29 / Péter második levele :fej:3: 1-18 v

Krisztus eljövetele.

1Szeretteim, ez már a második levelem, amelyet nektek írok. Arra törekszem, hogy bennük emlékeztesselek benneteket, és így ébren tartsam bennetek a tiszta gondolkodást,2hogy jussanak eszetekbe, amiket a szent próféták előre megmondtak; továbbá Urunk és Megváltónk parancsa, amelyet apostolaitok közöltek veletek. 3 Először is értsétek meg, hogy az utolsó napokban csúfondáros gúnyolódók fognak fellépni, akik saját vágyaik szerint élnek,4és azt mondják: „No, hol van (Krisztus) megígért eljövetele? Amióta atyáink meghaltak, minden marad úgy, ahogy a teremtés kezdetétől volt.”5 De ezek szándékosan tagadják maguk előtt, hogy az ég ősidőktől fogva volt, és a föld is azóta, hogy Isten szavára a vízből és a víz által létrejött.6Így pusztult el vízözönnel az akkori világ is.7 De a mostani eget és földet ez a szó megmentette, hogy az ítéletnek és az istentelen emberek pusztulásának napjára megmaradjon a tűznek.8 Szeretteim, főképp egy dolog ne kerülje el figyelmeteket: az, hogy egy nap az Úr előtt annyi, mint ezer év, ezer év pedig annyi, mint egy nap.9Az Úr nem késik ígéretét teljesíteni, ahogy némelyek késedelmeskedésnek tartják, hanem türelemmel viseltetik irántatok, mert nem akarja, hogy valaki is elvesszen, hanem hogy mindenki bűnbánatot tartson.10 Mint a tolvaj, úgy jön el az Úr napja. Ezen a napon az egek nagy robajjal elmúlnak, az elemek a tűz hevétől felbomlanak, a föld és ami rajta van, elenyészik. 11 Mivel így minden elpusztul, minden tekintetben szentül és vallásosan kell élnetek,12 hiszen várjátok és siettetitek Isten napjának eljövetelét, amikor is az egek lángba borulnak és felbomlanak, az elemek a tűz hevétől megolvadnak.13 Mi ígérete alapján új eget és új földet várunk, az igazságosság hazáját.

Befejezés.

14 Szeretteim, minthogy ezt várjuk, legyetek rajta, hogy békességben, tisztán és feddhetetlenül találjon benneteket.15 Urunk türelmét tartsátok üdvösségnek, ahogy szeretett testvérünk, Pál írta nektek ajándékul kapott bölcsességében16 minden olyan levélben, amelyben ezekről a dolgokról beszél. Vannak bennük nehezen érthető dolgok, ezeket a tanulatlan és állhatatlan emberek kicsavarják a saját vesztükre, akárcsak a többi Írást is.17 Szeretteim, mivel már eleve tudtok erről, vigyázzatok, nehogy a gonoszok tévedése elsodorjon benneteket, és elveszítsétek biztonságotokat. 18 Gyarapodjatok Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus kegyelmében és ismeretében. Neki legyen dicsőség most és az örökkévalóság napján! Ámen.

Lábjegyzetek

Pét:3:1-13 A  tévtanítók kigúnyolják a Krisztus második eljövetelére vonatkozó tanítást, hogy így könnyebben megtévesszék a keresztényeket. – Az Úr és Megváltó szavakat azért használja az apostol, mert a tévtanítok tagadták Jézus istenségét (vö. 1Pt 1,11). – A régi világot Isten a vízözönnel pusztította el, ezt viszont tűzzel fogja elpusztítani. – Új eget és új földet várunk az Isten ígérete alapján (vö. Iz 65,17; 66,22; Jel 21,1).

Pét:3:14-18 Legyen a hívők élete kifogástalan. Emlékezteti őket Pál leveleire. Tudja, hogy a levelek egyik-másik egyházban megvannak. Találkozunk tehát a Pál levelek kezdetleges gyűjteményével. Tudja, hogy egyik-másik nehezen érthető, amit az eretnekek kihasználnak. A többi Írással helyezi őket egy sorba, vagyis sugalmazottnak tartja őket, hisz az Istentől ajándékul kapott bölcsességben írta őket.

11_11 Creative Commons License 6 napja -1 0 6741

2010 7. 20  /2025 7 29 / Az evangélium Máté szerint :fej: 7: 1-29 v

Az ítélkezés.

3 Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre? 5Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!

Az állhatatos ima.

8 Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, s aki zörget, annak ajtót nyitnak.9 Melyiketek ad fiának követ, amikor az kenyeret kér tőle?10Vagy ha halat kér, ki ad neki kígyót? 11Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik.

Az aranyszabály.

12 Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.

A szűk kapu.

13A szűk kapun menjetek be! Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – sokan bemennek rajta.14 Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják.

A hamis próféták.

17 Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt.

21 Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem:  Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon:

22 Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöket? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? 23 Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!

Hasonlat a sziklára épített házról.

24Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát.25Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja.26Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette…..

A beszéd hatása.

28Ezzel Jézus befejezte ezeket a beszédeket. A nép ámult tanításán,29 mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.

11_11 Creative Commons License 2025.07.27 -1 0 6740

2025 7 27 /Jeremiás jövendölése :fej: 33: 1-26 v

(1-2, 6-11, 14, 16, 18, 20-21, 23-26, v)

Jeruzsálem és Júda helyreállításának újabb ígérete.

1Jeremiás még mindig ott volt bezárva az őrség udvarában, amikor az Úr másodszor is szózatot intézett hozzá:2Ezt mondja az Úr, aki a földet teremtette, kiformálta és megszilárdította, és akinek Jahve a neve:……………

6 De nézd: orvosságot és gyógyulást készítek nekik; meggyógyítom őket, és megmutatom nekik a békesség és biztonság kincseit.7Jóra fordítom Júda és Jeruzsálem sorsát; fölépítem őket, amint azelőtt voltak.8 Megtisztítom őket minden vétküktől, amelyet elkövettek ellenem; és gonoszságaikat, amelyekkel megbántottak és elpártoltak tőlem, megbocsátom.9Jeruzsálem örömöm, dicsőségem és hírnevem lesz a föld minden nemzete előtt; ha majd hallanak mindarról a jóról, amelyet népemmel teszek, félelem fogja el őket és megremegnek; mert valóban nagy javakat és jólétet szerzek nekik. 10 Ezt mondja az Úr: Ezen a helyen, amelyről azt mondjátok: „Pusztaság ez, sem ember, sem állat nem maradt benne”, aztán Júda városaiban és Jeruzsálem kipusztult utcáin, ahol sem ember, sem állat nem maradt, felhangzik újra 11 az öröm és a vigalom hangja, a vőlegény és a menyasszony szava, és azok énekének hangja, akik hálaáldozatokat hoznak az Úr templomába. „Dicsőítsétek a Seregek Urát, mert az Úr jó; mert irgalma örökkévaló.” Mert ennek az országnak sorsát jóra fordítom, ahogy egykor volt – mondja az Úr……….

Királyság és papság az eljövendő időkben.

14 Igen, jönnek napok – mondja az Úr –, amikor majd teljesítem ígéretemet, amelyet Izrael házának és Júda házának tettem:…………

16 Azokban a napokban megszabadul Júda,és biztonságban él Jeruzsálem. És ez lesz a név, ahogyan a várost hívják:„Az Úr a mi igazságunk!”………

18 De a levita papok se lesznek olyan férfi híján, aki színem elé áll, és bemutatja az égőáldozatot, elégeti az ételáldozatot, és naponta elkészíti a véres áldozatot………

20 Ezt mondja az Úr: Ha megszeghetnétek szövetségemet a nappallal és az éjszakával, úgyhogy ne legyen nappal és éjszaka, amikor elérkezik az ideje,21csak akkor szűnne meg szövetségem szolgámmal, Dáviddal, hogy ne legyen többé utóda, aki trónján ül. Éppen így nem szűnhet meg a levita papokkal kötött szövetségem sem, akik a szolgáim……..

23És ezt a szózatot intézte még az Úr Jeremiáshoz: 24Nem veszed észre, mit beszélnek a népek: „A két nemzetséget, amelyet az Úr magának kiválasztott, most elvetette”, és hogy annyira megvetik népemet, hogy már nemzetnek se tekintik? 25 Azért ezt mondja az Úr: Amint igaz, hogy én teremtettem a nappalt és az éjszakát, és én szabtam törvényt az égnek és a földnek,26 éppen olyan biztos, hogy nem vetem el soha Jákobnak és szolgámnak, Dávidnak utódait úgy, hogy ne az ő utódai közül válasszak uralkodókat Ábrahám, Izsák és Jákob leszármazottai számára. Mert jóra fordítom sorsukat és megkönyörülök rajtuk.

Lábjegyzetek:  Jer:33:1-13 Jeruzsálem élethalálharcot vív, s rettenetes megalázás vár rá. De az Úr mégis azt ígéri, hogy a város újra felépül, benépesül, s majd békében élhet.

Jer:33,14-26 Mivel az ostromlott városban még a jámborok is kételkedni kezdenek az Úr hatalmában és ígéretei megvalósulásában, ezért hangzik itt a figyelmeztetés: Isten megbízható! Továbbra is érvényben van ígérete: Egy Dávid családjából való Felkent fog uralkodni igazságosan (1Sám 7,16). Akkor a királyi ház és a papság együtt hűségesen szolgál majd az Úrnak.

11_11 Creative Commons License 2025.07.26 -1 0 6739

2025 7 26/  Izajás jövendölése : fej:35 : 1-10 v

Isten szabadulást hozó ítélete

1 Örüljön a puszta és a kiaszott vidék,ujjongjon a sivatag és viruljon! 2 Virulva viruljon, mint a liliom,és örömében ujjongva daloljon! Mert övé a Libanon dicsősége,a Kármel és a Sáron pompája;meglátják az Úr dicsőségét,Istenünk ragyogó fönségét.3 Erősítsétek meg az elernyedt kezeket,és a roskadozó térdeket szilárdítsátok meg!

4 Mondjátok a csüggedt szívűeknek:„Bátorság! Ne féljetek!Nézzétek, eljön Istenetek,eljön, hogy bosszút álljon és megfizessen.Maga az Isten jön el,hogy szabadulást hozzon nektek.” 5 Akkor megnyílik a vakok szeme,s a süketek füle hallani fog. 6 Ugrándozik majd a sánta, mint a szarvas,és a némák nyelve ujjongva ujjong.Mert vizek fa kadnak a pusztában,folyóvizek a sivatagban. 7 A száraz vidék tóvá változik,a szomjas föld vizek forrásává.A sakálok egykori lakóhelyénzöldellő fű és nád terem…És egy tiszta út vezet majd át rajta,úgy fogják hívni: a szentek útja.Tisztátalan nem léphet rá,sem a balgák nem bolyongnak rajta.

9 Nem lesz ott oroszlán,más ragadozó sem jár arra;a megváltottak vándorolnak rajta,10 akiknek az Úr szabadulást szerzett,azok térnek vissza rajta.Éneket zengve érnek a Sionra,s örök boldogságot tükröz az arcuk.Öröm és ujjongás jár a nyomukban,mert fájdalom és siralom nem lesz többé.

Lábjegyzetek

Iza:35:1-10 Ez a fejezet az előbbinek teljesen ellentétes hangulatú folytatása. Az ellenséges népek pusztulásának leírása csak annál tündöklőbben ragyogtatja fel a helyreállított Jeruzsálem dicsőségét. Ide térnek vissza mind a száműzöttek.

za:35:1 Júda rszága új teremtést ér meg; gyümölcsöskertté, földi paradicsommá változik. A végső idők bibliai rajzának jellemző ábrázolásmódja ez. – A Libanon, Kármel és Sáron a Szentföld legtermékenyebb s legnevezetesebb helyei. Ilyenné alakul át majd a sivatag és a járatlan vidék is.  

Iza:35: 5 Az új, messiási korszakban megszűnik minden testi és lelki nyomorúság (Mt 11,5; Lk 7,22).

11_11 Creative Commons License 2025.07.25 -1 0 6738

2025 7 25 / Izajás jövendölése : fej: 32: 1-20 v

( 1-9, 11-17, 19 v)

Az igazságos király uralma

1 Íme, igazságosan uralkodik egy király, és a fejedelmek a törvény szerint ítélkeznek. 2 Olyan lesz mindegyikük,mint a rejtekhely a szél elől,mint a menedék a viharban,mint a patakok vize a szárazságban,és a magas szikla árnyéka a szomjas földön. 3A látók nem csukják be a szemüket,és a hallók füle felfigyel.4Az esztelenek szíve megtanuljaa bölcsességet,s a dadogók nyelve érthetően beszél.5A balgát nem nevezik többé nemesnek,s nem mondják becsületesnek az álnokot.

Ellentét a balga és a nemes lelkű között

6 Mert a balga balgaságot beszél,és szíve gonoszságot forral,hogy istentelenséget vigyen végbe,és álnokul az Úr ellen szóljon;hogy éhen hagyja az éhezőket,és megtagadja az italt a szomjazóktól.7Az álnok ember fegyverei igen gonoszak:mert gonosz terveket kovácsol,hogy hazug beszéddel tönkretegye a szegényt,még akkor is, ha bebizonyítja igazát. 8 Ám a nemes nemeshez méltóan gondolkodik, és kitart a nemes dolgokban.

Az elbizakodott asszonyok ellen

9 Ti könnyelmű asszonyok, figyeljetek!Halljátok meg szavamat!Elbizakodott nők, hallgassatok ide!... 11 Reszkessetek, könnyelmű asszonyok,remegjetek, elbizakodottak!Vessétek le ruhátokat, vetkőzzetek le,és öltsetek magatokra gyászruhát!12 Verjétek melleteket a gyönyörű mezőkért,a termékeny szőlőkért,13 népem szántóföldjéért,amelyet tövis és bojtorján ver föl,és minden boldog otthonért,a boldog városért!14 Mert üresen állnak a paloták, a zajos város elhagyatott, az Ofel és az Őrhely búvóhellyé lett örökre,vadszamarak tanyája, nyájak legelője.

Az Úrtól jövő szabadulás

15 És újra kiáradt ránk a lélek a magasból. Akkor a sivatag gyümölcstermő kert lesz, a kert meg olyan, mint az erdő.16 Jog lakik majd a pusztaságban,és igazságosság tanyázik a gyümölcsöskertben.17 Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre…..19 De földre sújtják az erdőt,és a várost megalázzák.

Lábjegyzetek: Iza:32:1-8 Izajás gyakran panaszkodik az ország helytelen kormányzása miatt. Itt egy ideális júdai király vonásait rajzolja meg, akit az igazságosság vezet, s népének jólétet szerez.

11_11 Creative Commons License 2025.07.22 -1 0 6737

2009 11 28 / 2025 7 22/ A Korintusiaknak írt első levél : fej: 11:1-34 v

( 2, 4-7, 9,  11-13, 17, 20-27, 32, v )

Utasítások az istentisztelettel kapcsolatban.

2 Megdicsérlek titeket, mivel emlékeztek mindenre, s rendelkezéseim szerint jártok el, úgy, ahogy meghagytam nektek……..4 Minden férfi, aki fedett fővel imádkozik vagy prófétál, szégyent hoz fejére. 5 S minden asszony, aki födetlen fővel imádkozik vagy prófétál, szintén szégyent hoz fejére. Éppen olyan, mintha megnyírták volna.6 Ha pedig az asszony nem akarja fejét befödni, vágassa le a haját. De ha megszégyenítő az asszonyra, hogy a haját levágassa vagy kopaszra nyiratkozzék, födje be a fejét. 7 A férfi nem köteles a fejét befödni, mert Isten képmása és dicsősége, az asszony ellenben a férfi dísze………9 S nem a férfit teremtette Isten az asszonyért, hanem az asszonyt a férfiért…..11Igaz ugyan, hogy az Úrban sem férfi nincs asszony nélkül, sem asszony nincs férfi nélkül,12 mert bár az asszony a férfiből lett, a férfit az asszony szüli, így végül is minden Istentől van.13 Ítéljétek meg magatok, illik-e az asszonynak födetlen fővel imádkoznia Istenhez?

Az Oltáriszentség ünneplése.

17 A következő intézkedéssel kapcsolatban nem dicsérlek meg titeket, mivel összejöveteletek nem javatokra, hanem károtokra szolgál. 20 Amikor ugyanis egybegyűltök, már nem az Úr vacsoráját eszitek,21hiszen étkezéskor ki-ki a saját vacsoráját veszi elő, hogy elfogyassza, s az egyik éhen marad, a másik pedig dőzsöl. 22 Nincs otthonotok evésre-ivásra? Vagy megvetitek Isten egyházát, és megszégyenítitek a szegényeket? Mit mondjak nektek? Dicsérjelek? Ezért nem dicsérlek benneteket. 23 Én ugyanis az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek: Urunk Jézus elárulásának éjszakáján fogta a kenyeret,24hálát adott, megtörte, és így szólt: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem értetek. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” 25 Ugyanígy vacsora után fogta a kelyhet, és így szólt: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben. Ezt tegyétek, valahányszor isztok belőle, az én emlékezetemre.” 26 Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön. 27 Ezért aki méltatlanul eszi a kenyeret, vagy issza az Úr kelyhét, az Úr teste és vére ellen vét…… 32 Ha azonban az Úr ítél meg bennünket, az fenyítésünkre szolgál, hogy ezzel a világgal együtt el ne kárhozzunk.

11_11 Creative Commons License 2025.07.21 -1 0 6736

2025  7 20-21  /  A Rómaiaknak írt levél fej: 3: 1-31 v

(1-3, 6-12, 14-31 v)

1Mi előnye van tehát a zsidóknak? S mi haszna a körülmetélésnek? 2Minden tekintetben sok. Először is, az Isten rájuk bízta tanítását.3De hogyan? Ha vannak, akik hűtlenek lettek, vajon nem teszi hitetlenségük Isten hűségét hatástalanná?..... 6 Egyáltalán nem. Különben mi címen ítélkeznék Isten a világ fölött? 7 De ha Isten igazsága hazugságom folytán csak nőttön-nő az ő dicsőségére, miért marasztal el bűnösként? 8 S miért ne tennék rosszat, hogy jó származzék belőle, mint némelyek rágalmaznak bennünket, hangoztatva, hogy effélét állítunk. Ezeknek jogos az elmarasztalásuk.

A zsidók és a pogányok egyformán bűnösök.

9Hogy áll tehát a dolog? Különbek vagyunk náluk? Egyáltalán nem. Az imént bizonyítottuk ugyanis, hogy a zsidók és a pogányok mind alá vannak vetve a bűnnek,10 ahogy meg van írva:Nincs igaz egy sem,11nincs, aki értene,nincs, aki Istent keresné. 12Mind letértek az útról, elfajzottak,nincs, aki jót tenne, nincs egy sem….. 14Szájuk telve átokkal és keserűséggel,15lábuk gyors a vérontásra.16 Ösvényeiken baj és nyomor,17a béke útját nem ismerik,18Isten félelme nincs szemük előtt.19Mi azonban tudjuk, hogy amit a törvény mond, azokra vonatkozik, akik a törvénynek alá vannak vetve. Tehát némuljon el minden száj, és az egész világ vallja magát Isten előtt bűnösnek. 20 Mert a törvény szerinti tettek senkit sem tesznek előtte igazzá, hiszen a bűn megismerésének is a törvény az alapja.

Megigazulás a Jézus Krisztusba vetett hitből.

21 Most azonban az Isten előtti megigazulás a törvénytől függetlenül lett nyilvánvalóvá, amint a törvény és a próféták is tanúsítják:22 az az Isten előtti megigazulás, amely a Jézus Krisztusban való hitből ered, és amely minden hívőnek szól. Ebben nincs különbség.23Mert mindnyájan vétkeztek, és nélkülözik az Isten dicsőségét.24Megigazulásukat azonban ingyen kapják, Isten kegyelmének erejéből, Jézus Krisztus megváltása árán.25 Őt adta oda Isten véres engesztelő áldozatul a hitben, hogy kimutassa igazságosságát. Isten végtelen türelmében elnézte a korábban elkövetett vétkeket,26hogy igazságosságát most kimutassa. Mert amint ő igaz, úgy akar igazzá tenni mindenkit, aki Jézusban hisz.27Hol marad tehát dicsekvésed? Szétfoszlott. Mely törvény alapján? Vajon a tettek törvénye alapján? Nem, hanem a hit törvénye szerint. 28 Mi azt valljuk, hogy az ember a hit által válik igazzá, a törvény szerint tettektől függetlenül.29Vajon csak a zsidóké az Isten, s nem a pogányoké is? Bizony a pogányoké is.30Ugyanaz az Isten teszi megigazulttá a hitből a körülmetéltet éppúgy, mint hite által a körülmetéletlent.31Ilyenformán megszüntetjük a törvényt a hittel? Szó sincs róla! Ellenkezőleg: erősítjük a törvényt.

11_11 Creative Commons License 2025.07.20 -1 0 6735

2018 4 25 / 2025 7 20 / Az Apostolok Cselekedetei :fej: 13: 1-52v

+ (32-41, 43-44,46-48,50-51,v)    

32Így mi azt az ígéretet hirdetjük nektek, melyet az Isten az atyáknak tett,33amint azt ő utódaiknak teljesítette, amikor feltámasztotta Jézust. Ez van a második zsoltárban megírva:Fiam vagy, ma nemzettelek.34 Azt pedig, hogy feltámasztja a halálból, úgyhogy nem tér többé vissza az enyészetbe, így mondta meg: Nektek váltom be a Dávidnak szóló szent ígéretet….35Vagy ahogy egy más helyen mondja: Nem engeded, hogy rothadás érje Szentedet.36 Dávid a saját nemzedékében szolgálta Isten akaratát, aztán meghalt, eltemették atyái mellé, és bizony romlást látott.37Akit azonban feltámasztott Isten, az nem látott rothadást.38Tudjátok meg hát, testvérek, hogy általa a bűnök bocsánatát hirdetjük nektek. Ezektől Mózes törvénye alapján nem igazulhattatok meg, 39 őbenne viszont minden hívő megigazul.40Vigyázzatok hát, nehogy beteljesedjen rajtatok a próféták szava: 41Ide nézzetek, ti gőgösök,ámuljatok, aztán vesszetek!Mert olyat viszek véghez napjaitokban,hogy nem hinnétek, ha hírét hallanátok.” 43Sőt amikor a gyülekezet szétoszlott, a zsidók és az istenfélő jövevények közül sokan a nyomukba szegődtek Pálnak és Barnabásnak. Ezeket arra biztatták, hogy tartsanak ki az Isten kegyelmében.. 44 A következő szombaton csaknem az egész város összegyűlt, hogy hallja az Isten szavát

46De Pál és Barnabás bátran megfeleltek nekik: „Először nektek kellett volna hirdetnünk az Isten szavát. De mert visszautasítottátok, és méltatlannak ítéltétek magatokat az örök életre, most a pogányokhoz fordulunk.47Ezt a parancsot adta nekünk az Úr: A pogányok világosságává tettelek, hogy üdvösségük légy egészen a föld végső határáig.”48Amikor a pogányok ezt meghallották, örültek, és magasztalták az Isten szavát, s hittek is mind, akik az örök életre voltak rendelve.

50A zsidók azonban felbújtották az előkelő vallásos asszonyokat meg a város tekintélyesebb férfiait, és üldözést szítva Pál és Barnabás ellen, elűzték őket a vidékről.51Ők lerázták – ellenük bizonyságul – lábukról a port, és Ikóniumba mentek……

11_11 Creative Commons License 2025.07.20 -1 0 6734

2018 4 25 / 2025 7 20 / Az Apostolok Cselekedetei :fej: 13: 1-52v

( 1-2, 4-8, 11-12, 15-25, 28-29, v)  + (32-41, 43-44,46-48,50-51,v)     

III. BARNABÁS ÉS PÁL MISSZIÓS ÚTON. A JERUZSÁLEMI ZSINAT

Barnabás és Saul kiválasztása.

1 Az antiochiai egyházban volt több próféta és tanító, mint Barnabás, a Nigernek is nevezett Simon, a cirenei Luciusz, Heródes tejtestvére, Manaén és Saul.2 Egy nap, amikor az istentiszteletet tartották és böjtöltek, így szólt hozzájuk a Szentlélek: „Rendeljétek nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyet szántam nekik!”

Saul Ciprus szigetén.

4 A Szentlélektől küldetve Szeleukiába mentek, onnét Ciprusba hajóztak.5 Szalamiszba érve a zsidók zsinagógáiban hirdették az Isten szavát. János is segített nekik.6Bejárták Páfuszig az egész szigetet, s közben találkoztak egy Barjézus nevű zsidó varázslóval és hamis prófétával.7 Ez Szergiusz Paulusz helytartónak, ennek a bölcs férfinak a kíséretéhez tartozott, aki magához kérette Barnabást és Sault, hogy hallja az Isten szavát.8 De Elimász, a varázsló – ezt jelenti a neve – akadékoskodott, és azon volt, hogy elfordítsa a helytartót a hittől…. 11 Lám, most lesújt rád az Úr keze, megvakulsz, és nem látod a napot egy ideig.” Azon nyomban vak sötétség szakadt rá, és botorkálva kereste, hogy valaki kezet nyújtson neki.12 Amikor a helytartó látta az esetet, hívő lett, mert egészen lenyűgözte az Úr tanítása

. A pizidiai Antiochiában.

15 A törvény és a próféták felolvasása után a zsinagóga elöljárói odaküldtek hozzájuk ezzel a kéréssel: „Testvérek, férfiak! Ha volna néhány buzdító szavatok a néphez, csak beszéljetek!”16 Ekkor Pál szólásra emelkedett, kezével csendre intett, és beszélni kezdett: „Izraelita férfiak és ti istenfélők, figyeljetek!17 Izrael népének Istene kiválasztotta atyáinkat, és Egyiptom földjén a száműzetés idején nagy néppé tette őket. Aztán hatalmas karjával kivezette őket onnét,18 és mintegy negyven éven át táplálta őket a pusztában.19Hét népet kiirtott Kánaán földjén, és földjüket nekik adta birtokul. 20 Közben körülbelül négyszázötven év telt el. Aztán bírákat adott egészen Sámuel prófétáig.21Ekkor királyt kívántak, és az Isten negyven esztendőre Sault adta nekik, Kis fiát, ezt a Benjamin törzséből származó férfiút.22 Elvetése után Dávidot támasztotta nekik királyul, akiről így nyilatkozott: Rátaláltam Dávidra, Izáj fiára, a szívem szerinti férfira, aki majd teljesíti minden akaratomat. 23Ígéretéhez híven az ő utódai közül támasztotta Isten Izraelnek megváltóul Jézust.24 Föllépése előtt János a bűnbánat keresztségét hirdette Izrael egész népének.25Amikor János teljesítette küldetését, kijelentette: Nem az vagyok, akinek véltek, de már a nyomomban van, akinek arra sem vagyok méltó, hogy lábán a saruját megoldjam.

28Bár semmi halált érdemlő bűnt nem tudtak róla, mégis halálát kérték Pilátustól.29 Miután így minden beteljesedett, amit róla írtak, levették a keresztfáról, és sírba tették.

>>>>>>>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2025.07.19 -1 0 6733

2015 2 18 / 2025 7 19 v/ Az evangélium János szerint: fej : 2: 1-25 v

A kánai menyegző.

1Harmadnap menyegzőt tartottak a galileai Kánában, amelyen Jézus anyja is ott volt. 2 Jézust is meghívták a menyegzőre, tanítványaival együtt. 3 Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja megjegyezte: „Nincs több boruk.”4Jézus azt felelte: „Mit akarsz tőlem, asszony! Még nem jött el az én órám.”5 Erre anyja szólt a szolgáknak: „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” 6 Volt ott hat kőkorsó a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős.7Jézus szólt nekik: „Töltsétek meg a korsókat vízzel!” Meg is töltötték azokat színültig.8 Ekkor azt mondta nekik: „Most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak.” Odavitték… (Ján:1-8 )

11Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne.12 Aztán lement anyjával, testvéreivel és tanítványaival Kafarnaumba, de csak néhány napig maradtak ott.

A templom megtisztítása.

13A zsidók húsvétjának közeledtével Jézus fölment Jeruzsálembe.14A templomban kalmárokat talált, akik ökröt, juhot és galambot árultak, valamint pénzváltókat, akik ott telepedtek le.15Kötélből ostort font, és mind kiűzte őket a templomból, juhaikkal és ökreikkel együtt, a pénzváltók pénzét szétszórta, asztalaikat felforgatta,16 a galambárusoknak meg azt mondta: „Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!”17 Tanítványainak eszükbe jutott az Írás szava: „Emészt a házadért való buzgalom.”  (Ján: 11-17)

19Jézus azt válaszolta: „Bontsátok le ezt a templomot, és harmadnapra fölépítem.”20 A zsidók ellene vetették: „Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, s te három nap alatt újjáépítenéd?” 21De ő saját teste templomáról beszélt.22 Amikor föltámadt a halálból, tanítványai visszaemlékeztek ezekre a szavakra, s hittek az Írásnak és Jézus szavainak.23Akkor, amikor húsvét ünnepe alkalmával Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, sokan hittek benne, mert látták a csodákat,24amelyeket tett. Jézus azonban nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat,25s nem szorult rá, hogy bárki is felvilágosítsa az emberről. Tudta, mi lakik az emberben. ( Ján:19-25 )

Lábjegyzetek

Ján:2:1-12Kána városa kb. 7 km-re Názárettől északkeletre feküdt. A lakodalmi ünnepségek általában hét napig tartottak. Mária észrevette, hogy baj van a lakodalmas háznál: fogytán van a boruk, s teljes bizalommal fordult Jézushoz. – A zsidóknál elő volt írva, hogy étkezés előtt és után bizonyos „tisztulási” mosakodásokat végezzenek, erre a célra volt a kánai lakodalmas házban hat kőkorsó. Mivel egy mérő kb. 40 liternek felelt meg, az egész borrá változtatott víz mennyisége kb. 600 liter lehetett.

Ján:2:13-25 A templom megtisztításáról, az árusok kiűzéséről részletesen beszámol Máté (21,12 köv.), Márk és Lukács is. Ők azonban Jézus nyilvános működésének nem az elejére, hanem a végére teszik: a kínszenvedés hetébe.

11_11 Creative Commons License 2025.07.18 -1 0 6732

2025 7 18/Az evangélium Lukács szerint :fej: 9:

1 Az apostolok küldetése. Összehívta a tizenkettőt, erőt és hatalmat adott nekik az ördögök fölött és a betegségek gyógyítására.2 Aztán elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát, és gyógyítsák meg a betegeket.3„Semmit se vigyetek az útra – hagyta meg nekik –, se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt, se egy váltás ruhát…..”6 Útra keltek hát, bejárták a falvakat, mindenütt hirdették az evangéliumot, és gyógyították a betegeket. (Luk: 9:1-3,6,)

A csodálatos kenyérszaporítás. 10Az apostolok visszatértek, s mindenről beszámoltak neki. Akkor elvonult velük egy csöndes tájékra, Betszaida városának környékére.11Amikor a nép megtudta, utánament. Szívesen fogadta őket, és beszélt nekik az Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek, azokat meggyógyította.12A nap már hanyatlóban volt. Odament hozzá a tizenkettő: „Hagyd, hadd menjen el a nép – figyelmeztették –, hogy a környékbeli falvakban és tanyákban szállást és élelmet keressenek maguknak, mert itt a pusztában vagyunk.”13„Ti adjatok nekik enni” – válaszolta. „Nincs, csak öt kenyerünk és két halunk – mondták. – El kellene mennünk, hogy ennyi népnek ennivalót vegyünk.”14Volt ott vagy ötezer férfi. Erre azt az utasítást adta tanítványainak: „Telepítsétek le őket olyan ötvenes csoportokban.”15Úgy is tettek, letelepedtek mindnyájan.16 Most kezébe vette az öt kenyeret és a két halat. Föltekintett az égre, megáldotta, és tanítványainak adta, hogy osszák ki a népnek.17 Mindnyájan ettek, és jól is laktak, s végül még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze

Péter vallomása. 18Amikor egyszer egyedül imádkozott, csak tanítványai voltak ott vele, megkérdezte tőlük: „Kinek tartanak engem az emberek?”19Ezt válaszolták: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van aki Illésnek, mások szerint a régi próféták közül támadt fel valaki.”20 Most hozzájuk fordult: „Hát ti?” Péter válaszolt: „Az Isten Fölkentje vagy.”21Rájuk parancsolt, hogy ezt ne mondják el senkinek. 22 „Mert – mondta – az Emberfiának sokat kell szenvednie, a vének, főpapok és írástudók nem ismerik el, megölik, de harmadnap feltámad.”(Luk:9:10-22,)

Jézus követése. 25 Mert mi haszna van belőle az embernek, ha megszerzi akár az egész világot is, de maga elpusztul vagy súlyos kárt szenved?26 Aki ugyanis szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön a maga és az Atya, meg a szent angyalok dicsőségében.27Igazán mondom nektek, hogy azok közül, akik itt állnak, némelyek nem halnak meg, míg meg nem látják az Isten országát.”

Jézus színeváltozása. 29 Míg imádkozott, külseje teljesen átváltozott, ruhája fehér lett és ragyogó.30És íme, két férfi beszélgetett vele: Mózes és Illés…….33 Ezek már épp menni készültek. Péter így szólt Jézushoz: „Mester, jó nekünk itt lenni! Csinálunk három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” Nem tudta, hogy mit beszél.34 Miközben ezt mondta, felhő támadt, és elborította őket. Féltek, amikor a felhőbe jutottak.35A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok!” 36Amikor a szózat elhangzott, Jézus egyedül volt. Hallgattak, és senkinek sem mondtak el semmit abból, amit láttak. (Luk.9:25-27, 29-30, 33-36,)

suta3 Creative Commons License 2025.07.17 -1 0 6731

"...menyegző lőn a galileai Kánában; és ott volt a Jézus anyja; És Jézus is meghivaték az ő tanítványaival együtt a menyegzőbe.

És elfogyván a bor, a Jézus anyja monda néki: Nincs boruk. Monda néki Jézus: Mi közöm nékem te hozzád ("Mi közünk ehhez..." Csia féle fordítás szerint), oh asszony?  Nem jött még el az én órám. Mond az ő anyja a szolgáknak: Valamit mond néktek, megtegyétek. Vala pedig ott hat kőveder elhelyezve a zsidók tisztálkodási módja szerint, melyek közül egybe-egybe két-három métréta fér vala. Monda nékik Jézus: Töltsétek meg a vedreket vízzel. És megtölték azokat színig. És monda nékik: Most merítsetek, és vigyetek a násznagynak. És vittek. A mint pedig megízlelé a násznagy a borrá lett vizet, és nem tudja vala, honnét van, (de a szolgák tudták, a kik a vizet merítik vala), szólítá a násznagy a vőlegényt, És monda néki: Minden ember (de vajon Jézus ember volt, vagy Isten) a jó bort adja fel először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót: te a jó bort ekkorra tartottad.

Ezt az első jelt a galileai Kánában tevé Jézus, és megmutatá az ő dicsőségét; és hivének benne az ő tanítványai." (Jn. 2:1-11)

11_11 Creative Commons License 2025.07.17 -1 0 6730

2012 4 5 / 2025 7 17 /  Joel könyve : fej: 4: 1-21 v

A népek megítélése 1 „Bizony, azokban a napokban,abban az időben, amikor jóra fordítomJúda és Jeruzsálem sorsát,2 összegyűjtöm majd a népeket,leviszem őket a Jozafát völgyébe,és ítéletet tartok ott fölöttüknépem és örökségem, Izrael miatt;amiért szétszórták a népek közé,s megosztották országomat. 3 Sorsot vetettek népem fölött;céda nőért gyermeket adnak cserébe,lányt adnak borért, hogy ihassanak.”

A föníciaiak és a filiszteusok Ellen 4 „Mit akartok tőlem, Tírusz és Szidón?És ti, filiszteusok tartományai?Ti akartok talán bosszút állni rajtam? Ha bosszút álltok rajtam,bosszútokat csakhamarvisszafordítom fejetekre. 5 Ti, akik elvettétekezüstömet, aranyomat,s drága kincseimettemplomaitokba vittétek! 6 Ti, akik Júda fiait és Jeruzsálem fiaiteladtátok Javán fiainak,hogy távol kerüljenek hazájuktól! 7 Lám, visszahívom őketarról a helyről, ahová eladtátok őket,és gonoszságotokat visszafordítom fejetekre.8 Eladom fiaitokat és lányaitokat,kiszolgáltatom őket Júda fiainak,hogy adják el őket a sábaiaknak,egy távoli népnek– az Úr mondta ezt.”

A népek egybegyűjtése 9 Hirdessétek ki a népek között:Készüljetek fel a harcra!Jöjjenek, s álljanak csatasorbamind a harcosok!10 Öntsetek kardot az ekevasból,lándzsát a sarlóból!Mondja az erőtlen is: „Hős vagyok!”11 Siessetek, gyertek,minden népek körös-körül,és gyűljetek ott egybe![Vezesd elő, Uram, a hőseidet!]12 „Keljenek fel, vonuljanak fela népek Jozafát völgyébe,mert ott ülök ítéletetkörös-körül minden nép felett.13 Lendítsétek meg a sarlót,mert beért a vetés;gyertek, tapossátok,mert megtelt a sajtóés túlárad a prés: oly nagy a gonoszságuk!”14 Egyre több a nép a Döntés völgyében;mert közel van az Úr napjaa Döntés völgyében!

Az Úr napja 15 Elsötétedik a nap és a hold,a csillagok elvesztik fényüket.16 Az Úr szózata zeng a Sionon,Jeruzsálemben hallatja szavát,ég és föld megremeg belé.De népének mentsvára az Úr,Izrael fiai számára menedék.17Akkor majd megtudjátok,hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek,aki a Sionon, szent hegyemen lakom.Szent hely lesz akkor Jeruzsálem,nem léphetnek be többé oda idegenek.

Paradicsomi állapot.  Izrael újjászületik 18 Azon a napon új bor fakad a hegyekből,tej folyik a halmokból,Júda minden folyójánakvíz árasztja el a medrét.Forrás fakad az Úr házából,és megöntözi az Akácok völgyét.19 Egyiptom meg pusztasággá lesz,Edom kietlen sivataggá,mert nyomorgatta Júda fiait,ártatlan vért ontott országukban.20 Júdának meg mindig lesz lakója,Jeruzsálemnek örökkön-örökké.21 „Megbosszulom vérüket,nem kegyelmezek”,és az Úr a Sionon fog lakni.

11_11 Creative Commons License 2025.07.16 -1 0 6729

2015 2 18 /2025  7 16 / Joel könyve : fej: 2 :1-27 v

C) Az Úr napja és a jelen pusztulása  2 Az Úr napjának meghirdetése

1Fújjátok meg a harsonát a Sionon,fújjatok riadót szent hegyemen!Reszkessen az ország minden lakója,mert elérkezik az Úr napja,már közel is van. 2 A sötétségnek és a komor fellegekneknapja az, felhőnek és homálynak napja!Mint a szürkület, a hegyekre borulegy nagy és hatalmas nép;sohasem volt hozzá fogható,ezután sem lesz többénemzedékek nemzedékén át.

A hódító sereg

3 Előtte tűz emészt,mögötte meg láng perzsel;mint az Éden kertje,olyan előtte az ország,utána meg kietlen sivatag:menekülni nem lehet előle.4 Harci paripákhoz hasonlók,mint a mének, úgy száguldanak.5Hangjuk, mint a harci szekereké,amelyek a hegyek magasára hágnak;pattog, akár a lobogó tűz,amely fölemészti a tarlót,mint egy hatalmas, harcra kész nép.6 Előtte remegnek a népek,minden arc elsápad.

7 Száguldanak, mint a hősök,mint a harcosok, megmásszák a falakat. Biztosan haladnak útjukon,nem térnek le ösvényükről.8 Egyikük sem akadályozza a másikat,mindegyikük a maga útján halad. Mindenen áthatolnak,és nem szakadnak el egymástól. 9Betörnek a városba, felfutnak a falra;bemennek a házakba,az ablakon keresztül behatolnak,mint a tolvaj.

Az Úr napjának látomása

10 Színe előtt megremeg a föld,megrendülnek az egek,a nap és a hold elsötétedik,a csillagok elvesztik fényüket.11Az Úr hallatja szavát serege színe előtt.Mert serege töméntelen,s akik parancsát végrehajtják,azok hatalmasak.Mert nagy az Úrnak napja, igen félelmetes.Ki állhat meg színe előtt?

Felhívás a bűnbánatra

12 Ezt mondja az Úr:Késedelem nélkül térjetek vissza hozzám teljes szívetekből,böjtölve, sírva és gyászolva.13A szíveteket szaggassátok meg,ne a ruhátokat. Térjetek vissza az Úrhoz, a ti Istenetekhez,mert jóságos és irgalmas,nagy a türelme és csupa könyörület;utálja a gonoszságot.14 Ki tudja, hátha visszatér és újra megbocsát,s áldás fakad a nyomában,étel- és italáldozat az Úr, a ti Istenetek számára?15 Fújjátok meg a harsonát a Sionon, rendeljetek el böjtöt, hirdessetek ünnepet,16gyűjtsétek egybe a népet,hívjátok össze a gyülekezetet!Gyűjtsétek egybe a véneket,hívjátok össze a gyermekeket,meg a csecsemőket!Jöjjön elő hálószobájából az ifjú férj,nászházából az új asszony!17 Sírjanak a papok, az Úr szolgái az előcsarnok és az oltár között,és mondják: „Könyörülj, Uram, népeden,ne hagyd, hogy gyalázat érje örökségedet,s ne csúfolhassák őket a népek!Ne mondhassák a népek körében:Hol van az Istenük?”

Az Úr válasza

18 Ekkor az Úr féltékeny szeretetre gyulladtországa iránt,és megkegyelmezett népének.

A csapás megszűnése

19Az Úr válaszolt népének és ezeket mondta:„Nézzétek, küldök nektekgabonát, újbort és olajat,úgy, hogy jóllakhattok velük.Nem hagyom többé, hogy a népekközött gyalázat érjen benneteket.20 Aki észak felől jön, azt elkergetem. Száraz és kietlen földre űzöm,előhadát a keleti tenger felé,utóhadát a nyugati tenger felé. Rossz illata felszáll, romlása érzik.”[Mert gőgös volt.]

Látomás a bőségről

21 Ne félj, termőföld, ujjongj és örülj,mert nagy dolgot vitt végbe az Úr!22 Mezei állatok, ne féljetek,mert kizöldülnek a puszta legelői!A fa meghozza gyümölcsét,a fügefa és a szőlő megadja termését.23 Sion fiai, ujjongjatok,örüljetek az Úrban, a ti Istenetekben!Mert igazságosságában megadja nektekaz őszi esőt; esőt küld nektek:tavaszi és őszi esőt, mint hajdanában.24 A szérűk megtelnek gabonával,a sajtók ontják a bort és az olajat.25 Kárpótollak benneteket az esztendőkért,amikor pusztított a sáska és a jélek,a haszil és a gázám:hatalmas seregem,amelyet ellenetek küldtem.26 Ehettek és jóllakhattok,és akkor majd magasztaljátok az Úrnak, a ti Isteneteknek nevét,aki csodálatos dolgot tett veletek.[Népem soha többé nem vall szégyent.]27 „És tudni fogjátok, hogy Izraelben lakom,hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek,és nem más,és népemet soha többé nem éri szégyen.”

11_11 Creative Commons License 2025.07.15 -1 0 6728

2025  7  15 / Ozeás könyve :fej: 10. 1-15 v

A bálványok elpusztítása

1 Dús szőlő volt Izrael,bőséges termést hozott;de minél több volt a gyümölcse,annál több oltárt emelt;minél gazdagabb lett földje,annál több bálványoszlopot állított benne.

2 Kétszínű a szívük,de most megbűnhődnek;az Úr feldúlja oltáraikat,elpusztítja oszlopaikat.

3 Akkor azt mondják majd:„Nincs királyunk,mert nem tiszteltük az Urat.Vajon a király mit tehetne értünk?” 4 Szószaporítás, hamis esküvések és szövetségkötések;burjánzik a törvény,mint a gyom a mező barázdáiban. 5 Remegnek Szamária lakóiBet-Aven borja miatt;bizony gyászol majd miatta népe!Pogány papjai siránkoznakdicsősége miatt,amely messze tovatűnik tőle.6 Még azt is elviszik Asszíriába,áldozatul a nagy királynak.Megszégyenül Efraim,Izrael pirul majd bálványa miatt.

7 Szamária elpusztul, királya, mint a hab a víz színén. 8 Szétzúzzák a bűn magaslatait,Izrael vétkét;tövis és bogáncs terem oltáraikon.Akkor így szólnak a hegyekhez:„Temessetek el!”És a dombokhoz: „Omoljatok ránk!”

Gibea ellen

9 Gibea napjai óta vétkeztél, Izrael!Nem változtak meg.Nem várja-e háború Gibeábana bűnösöket?10 Megyek és megbüntetem őket.Népek gyűlnek egybe ellenük,hogy bűnhődjenek kettős gonoszságuk miatt.

Fenyegetés, felhívás a bűnbánatra

11 Efraim olyan, mint a betanított üsző,amely szeret csépelni:lám, szépséges nyakára ráteszem a jármot,felszerszámozom Efraimot;Júda szántani fog, Jákob barázdát von.12  Vessetek magatoknak igazságot,arassátok a hűség termését,szántsátok fel a töretlen földet:ideje, hogy az Urat keressétek, míg el nemjön, és az igazságra nem tanít titeket.

Nincs menekvés

13 A gonoszságnak szántottatok,hamisságot arattatok,a hazugság gyümölcsét ettétek.Harci szekereidben bíztál,harcosaid sokaságában,14 ezért csatakiáltás hallatszik városaidban,s minden erődöd elpusztul, mint akkor,amikor Salmán elpusztította Bet-Arbeltaz ütközet napján: az anyát eltiportákgyermekeivel együtt.15 Így teszek veletek, Izrael háza,tömérdek gonoszságod miatt,s a viharban örökre elpusztul Izrael királya.

Lábjegyzetek

Oz:10:2Kétszínű a szívük: mert meg van osztva Isten és Baál között.

Oz :10:4 Az utolsó királyok istentelensége és törvénytelensége bomlasztó hatással van a népre.

Oz:10:10A kettős gonoszság kifejezés utalhat a bűn súlyosságára (hogy Izrael királyt kért), vagy pedig egy másik bűnt is hozzávesz, amelyről a Bír 19-ben olvashatunk.

Oz:10:12Igazság: vallási értelemben kifejezi, hogy az ember akaratát az Istenéhez igazítja.

Oz:10:14Salmán, pontosabban Salamanu moábita király III. Tiglatpilezer idejében (745 – 727) uralkodott. Elfoglalta Gileád városát, Bet-Arbelt.

11_11 Creative Commons License 2025.07.14 -1 0 6727

2025. 7. 14 /  Ezekiel könyve: fej:  45:1-25 v

Az ország felosztása. Az Úr része. 1 Amikor sorshúzás útján felosztjátok az országot, különítsetek el egy szent részt a földből mint szent adományt az Úr számára. Hossza huszonötezer és szélessége húszezer mérték legyen. Ez a terület egész kiterjedésében legyen szent. 2 Ebből a szentélyhez tartozzék egy ötszázszor ötszáz mértéknyi négyszög és ötven könyöknyi térség legyen mellette körös-körül.3 Ebből a területből mérj ki egy huszonötezer mértéknyi hosszú és tízezer mértéknyi széles darabot, ezen álljon a szentély, a legszentebb. . 5 Továbbá egy huszonötezer mértéknyi hosszú és tízezer mértéknyi széles terület legyen a levitáké, akik a templomban szolgálnak; legyen az ő tulajdonuk a városokkal együtt, hogy ott lakjanak. 4 Ez legyen az ország szent része; legyen a papoké, akik a szentélyben teljesítenek szolgálatot, akik az Úrhoz közelítenek, hogy szolgáljanak neki. Legyen ez a hely arra, hogy ott álljon a házuk, és szent hely a szentélynek. 6 A város tulajdonaként jelöljetek ki ötezer mérték széles és huszonötezer mérték hosszú területet a szentély számára elkülönített terület mellett, ez Izrael egész házáé legyen.

A fejedelem része. 7A fejedelem számára a szentély számára elkülönített terület és a város számára elkülönített terület mellett legyen birtok mindkét felől, a nyugati oldaltól nyugat felé, a keleti oldaltól kelet felé. Hossza akkora legyen, mint az ország minden más részéé nyugati szélétől a keleti széléig. 8 Ez legyen az ő birtoka Izraelben. Így a fejedelmek többé nem nyomják el népemet, meghagyják az országot Izrael házának törzsei szerint. 9 Ezt mondja az Úr, az Isten: Legyen ez nektek elég, Izrael fejedelmei. Hagyjátok abba az erőszakot és a rablást, jog és igazság szerint járjatok el, hagyjátok abba a jogtalan zsarolást – mondja az Úr, az Isten. 10 Használjatok igaz mértéket, igaz efát és igaz bátot! 11 Az efa és a bát legyen egyenlő oly módon, hogy a bát a homer tizedrésze legyen, és az efa is a homer tizedrésze. Amilyen a homer mértéke, olyan legyen ezeké is. 12 A sékel húsz gerából áll. Húsz sékel, huszonöt sékel és tizenöt sékel egy minát tesz ki.

Adományok az istentisztelet számára. 13 Ezekkel az adományokkal tartoztok: egyhatod efa egy homer gabonából, egyhatod efa egy homer árpából. 14 Az olaj mennyisége pedig egy bát olaj, a kórnak a tizedrésze legyen; tíz bát egy kort tesz ki, mint ahogy tíz bát tesz ki egy homert is.15 Továbbá egy bárány minden kétszáz darabból álló nyájból, Izrael legelőiről az áldozat céljaira: égőáldozatul és a közösség áldozatául. Ez legyen engesztelő áldozatotok – mondja az Úr, az Isten.16 Azország egész népe adja át ezeket az adományokat Izrael fejedelmének. 17 A fejedelem gondoskodjék az égőáldozatokról, az étel- és italáldozatokról az ünnepeken, az újhold és a szombat napjain és Izrael házának valamennyi ünnepnapján. Ő gondoskodjék a bűnért való áldozatról, az ételáldozatról, az égőáldozatról és a közösségi áldozatról, engesztelésül Izrael háza számára

A húsvét ünnepe. 18 Ezt mondja az Úr, az Isten: Az első hónap első napján végy egy hibátlan fiatal bikát, hogy a bűnt eltávolítsd a szentélytől.19  A pap vegyen a bűnért való áldozat véréből, kenje meg vele a templom ajtófélfáját, az oltár szegélyének négy sarkát és a belső udvar kapuinak félfáját. 20 Így tégy a hetedik hónapban mindazokért, akik tudatlanságból, vagy tévedésből követtek el bűnt. Így távolítsd el a bűnt a templomtól. 21 Az első hónapban, a hónap tizennegyedik napján legyen számotokra a húsvét ünnepe. Hét napon át kovásztalan kenyeret egyetek. 22  Ezen a napon a fejedelem mutasson be saját magáért és az ország egész népéért bűnért való áldozatul egy bikát. 24 Ételáldozatként adjon minden bikához egy efányit, és minden koshoz egy efányit, és efánként egy hin olajat. 23 Az ünnep hét napján mutasson be az Úrnak naponként égőáldozatul hét hibátlan bikát és kost hét napon keresztül, és bűnért való áldozatul egy bakot mindennap.

A sátoros ünnep. 25 A hetedik hónapban, a hónap tizenötödik napján az ünnepen hasonlóképpen mutasson be hét napon át bűnért való áldozatot, égőáldozatot, ételáldozatot és ugyanannyi mennyiségű olajat.

Lábjegyzetek

45,Ez a rész Ezekiel könyvének legteoretikusabb része. Nincs tekintettel a földrajzi adottságokra, s elképzelése nem váltható valóra. A papok, a leviták és a fejedelem részét az ország központjában jelöli meg, amely kb. 12 km széles. Középpontjában áll a templom.

45,8Az Úr az egyedüli király.

45,11A bát folyékony, az efa szilárd dolgok mérésére szolgált, s kb. 40 liter volt. A homer és a kor gabonafélék mérésére szolgált, kb. 4 hektoliter lehetett.

45,24A hin a bát hatodrésze, kb. 6 liter.

11_11 Creative Commons License 2025.07.13 -1 0 6726

2009  7  24/2010 7. 24/ 2020  7. 24 / …….

2025  7 13.  Az evangélium János szerint : fej:  7: + ( 2, 7, 11-12, 14, 18-20, 22, 24, 26, 29-30, 34,  42, 44,47-48, 51, 53,v)

V. A SÁTOROS ÜNNEP

Jézus fölmegy az ünnepekre és tanít. 2 Közeledett a zsidók ünnepe, a sátoros ünnep5 Testvérei sem hittek ugyanis benne…. 7 Titeket nem gyűlölhet a világ, de engem gyűlöl, mert bizonyítom, hogy gonoszak a tetteik……11 A zsidók keresték az ünnepen. „Hol van?” – kérdezgették,12 s a nép körében sokat emlegették. Némelyek azt mondták, hogy jó ember, mások meg azt, hogy félrevezeti a népet……. 14 Amikor már eltelt az ünnep fele, Jézus fölment a templomba, és tanított……. 18  Aki magától beszél, a saját dicsőségét keresi. Aki azonban annak dicsőségén munkálkodik, aki őt küldte, az igaz, s nincs benne hamisság. 19  Hát nem adott nektek Mózes törvényt? Mégsem tartja meg egyiketek sem a törvényt. Miért törtök az életemre?” 20„Te ördögtől megszállott – szólt közbe a nép –, ugyan ki tör az életedre?”……… 22 Mózes parancsot adott a körülmetélésre – bár nem Mózestől eredt, hanem az ősatyáktól –, és szombaton is elvégzitek a körülmetélést 24 Ne látszatra ítéljetek, hanem igazságosan ítéljetek!”………

Vita a Messiás származásáról. 26 S mégis teljesen nyíltan beszél, s nem szólnak rá semmit. Csak nem győződtek meg róla az elöljárók, hogy ő a Messiás?........ 29  Én azonban ismerem, mert tőle vagyok, és ő küldött.” 30 Erre el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet, mert még nem érkezett el az órája……..

Jézus közeli haláláról beszél. 34 Keresni fogtok, de nem találtok, mert ahol én vagyok, oda ti nem jöhettek.

Az élő víz ígérete…………..

Újabb vita a Messiás eredetéről. 42 Az Írás szerint Dávid családjából s Betlehem városából kell a Messiásnak jönnie.”…… 44 Némelyek már el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet. 46 A szolgák mentegetőztek: „Még soha sem beszélt úgy ember, ahogy ez beszé”47 Erre a farizeusok megkérdezték tőlük: „Csak nem vezetett titeket is félre? 48 Hitt-e benne valaki a tanács tagjai vagy a farizeusok közül? 51„Elítél törvényünk valakit is anélkül, hogy először meghallgatták, s meggyőződtek volna róla, hogy mit tett?” 53 Ezután mindnyájan hazamentek.

11_11 Creative Commons License 2025.07.13 -1 0 6725

2009  7  24/2010 7. 24/ 2020  7. 34…….

2025  7 13.  Az evangélium János szerint : fej:  7:

(1, 3-4, 6, 8-10, 13, 15-17, 21, 23, 25, 27-28, 31-33, 35-41, 43, 45, 49-50, 52 v)

+( 2, 7, 11-12, 14, 18-20, 22, 24, 26, 29-30, 34,  42, 44,47-48, 51, 53,v)

V. A SÁTOROS ÜNNEP

Jézus fölmegy az ünnepekre és tanít. 1 Jézus ezután bejárta Galileát. Júdeába nem akart menni, mert a zsidók az életére törtek…...

3 Ezért testvérei így szóltak hozzá: „Kelj útra, és menj el Júdeába, hogy tanítványaid is lássák tetteidet. 4 Hisz senki sem működik titokban, ha azt akarja, hogy tudomást szerezzenek róla. Ha képes vagy ilyenekre, akkor lépj a világ színe elé.”…… 6 Jézus ezt válaszolta nekik: „Nekem még nem érkezett el az időm, de nektek mindig megfelelő az idő. …... 8 Menjetek hát föl az ünnepre, én azonban nem megyek föl erre az ünnepre, mert még nem telt be az időm.” 9 Ezt mondta nekik, s ott maradt Galileában.10 De azután, hogy testvérei fölmentek az ünnepre, ő maga is fölment, csak nem nyilvánosan, hanem titokban……13 De a zsidóktól való félelmében senki sem beszélt nyíltan róla….. 15 A zsidók csodálkozva mondogatták: „Hogy ismerheti így az Írásokat, amikor nem is tanulta?”16 Jézus így felelt nekik: „Tanításom nem tőlem való, hanem attól, aki küldött. 17 Aki készen van rá, hogy teljesítse akaratát, meggyőződhet róla, vajon Istentől való-e ez a tanítás, vagy csak magamtól beszélek……. 21 Jézus azonban folytatta: „Egyetlenegy tettet vittem végbe, s mindnyájan megütköztök rajta…….23 Ha tehát szombaton is körülmetélkedhet az ember, hogy Mózes törvénye csorbát ne szenvedjen, miért acsarkodtok ellenem, amiért egy embert meggyógyítottam szombaton?.....

Vita a Messiás származásáról. 25 A jeruzsálemiek közül néhányan megjegyezték: „Ugye, ez az, akit halálra keresnek?..... 27 Róla tudjuk, honnét származik, a Messiásról azonban, ha eljön, senki sem fogja tudni, honnan való.”28 Jézus a templomban tanítva ezt felelte rá: „Igen, ismertek, és azt is tudjátok, honnan való vagyok, noha nem magamtól jöttem, hanem az Igaz küldött, akit ti nem ismertek……

Jézus közeli haláláról beszél. 31 A népből sokan hittek benne. „Hát több csodajelet visz végbe, ha eljön a Messiás, mint amennyit ez végbevitt?” – kérdezgették.32 A farizeusok fülébe jutott, hogy a nép titokban így beszél róla. Ezért a főpapok és a farizeusok elküldték szolgáikat, hogy fogják el. 33 Ekkor Jézus azt mondta: „Már csak rövid ideig vagyok veletek, aztán visszatérek ahhoz, aki küldött……35 Erre a zsidók tanakodni kezdtek: „Vajon hová akar menni, ahol nem találjuk meg? Csak nem a szórványban élő görögökhöz készül, hogy tanítsa őket? 36 Mit jelent, amit mondott: Keresni fogtok, de nem találtok, s ahol én vagyok, oda ti nem jöhettek?”

Az élő víz ígérete. 37 Az ünnep utolsó, nagy napján Jézus a templomban volt, és fennhangon hirdette: „Aki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék,38 aki hisz bennem: belsejéből, az Írás szava szerint, élő víz folyói fakadnak.” 39 Ezt a Lélekről mondta, amelyben a benne hívők részesülnek. A Lélek ugyanis még nem jött el, mert még nem dicsőült meg Jézus.

Újabb vita a Messiás eredetéről. 40 E szavak hallatára a népből némelyek így beszéltek: „Valóban ez a Próféta!”41Mások meg: „Ő a Messiás!” De voltak, akik így vélekedtek: „Hát jöhet a Messiás Galileából?..... 43Így szakadás támadt miatta a nép közt.......45 A szolgák is visszatértek a papokhoz és a farizeusokhoz. Ezek kérdőre vonták őket: „Miért nem hoztátok magatokkal?”……

49 Csak ez az átkozott népség, amely mit sem ért a törvényből.”50 Egyikük azonban, Nikodémus, aki egy alkalommal fölkereste (Jézust), azt mondta nekik: ….52 De azt mondták neki: „Csak nem vagy te is galileai? Nézz utána, s megbizonyosodsz, hogy Galileából nem támad próféta.”

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2025.07.12 -1 0 6724

2025 7 12/  Az evangélium Máté szerint :fej: 10: 1-42 v

(1-10, 12, 15, 17-18, 23, 25-27, 31, 34-40,42 v) +

( 11, 13-14, 16, 19-22, 24, 28-30, 32-33, 41 v)

A tizenkét apostol kiválasztása. 1Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget.2 A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János,3Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé,4a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett.

Jézus beszéde az apostolokhoz.

5 Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: „A pogányokhoz vivő utakra ne térjetek rá, s a szamáriaiak városaiba ne menjetek be! 6 Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! 7 Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! 8 A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, ördögöket űzzetek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok. 9 Övetekbe ne szerezzetek se arany-, se ezüst-, se rézpénzt!10 Ne vigyetek magatokkal az útra tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! A munkás ugyanis megérdemli a bérét….. 12 Amikor házába léptek, köszöntsétek !..... 15Bizony mondom nektek: Szodoma és Gomorra földjének tűrhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint annak a városnak!......

Az üldözések.

17Az emberekkel szemben legyetek óvatosak, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroztatnak benneteket!18 Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tegyetek előttük és a pogányok előtt tanúságot……. 23 Ha valamelyik városban majd üldöznek benneteket, meneküljetek a másikba, mert bizony mondom nektek, nem járjátok végig Izrael városait, amíg az Emberfia el nem jön….. 25 Legyen elég a tanítványnak, ha olyan, mint mestere, s a szolgának, ha olyan, mint ura. Ha a ház urát Beelzebulnak nevezik, mennyivel inkább háza népét!

Beszéljetek nyíltan.

26 Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék.27Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről! …..31Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. …. . 

Jézus követése.

34 Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.35 Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. 36 Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.37Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.38Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.39Aki meg akarja találni életét, elveszíti; aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.

Az apostolokhoz intézett beszéd befejezése.

40Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött…….42 S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom: bizony mondom nektek, nem marad el jutalma.”

2025 7 12/  Az evangélium Máté szerint :fej: 10: 1-42 v

+ ( 11, 13-14, 16, 19-22, 24, 28-30, 32-33, 41 v)

Jézus beszéde az apostolokhoz. 11Ha egy városba vagy faluba betértek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó, és maradjatok nála, míg tovább nem mentek!... 13 Ha méltó rá az a ház, rászáll békétek, ha nem, békétek visszaszáll rátok. 14Ha valaki nem fogad be benneteket, sem nem hallgat szavatokra, hagyjátok ott a házát, sőt a várost is, és még a port is rázzátok le a lábatokról!....

Az üldözések. 16 Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok!... 19Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok! Abban az órában megadatik nektek, hogyan beszéljetek. 20Mert hisz nem ti fogtok beszélni, hanem majd Atyátok Lelke szól belőletek. 21Halálra adja majd a testvér a testvért, az apa a gyermekét, a gyermekek meg szüleik ellen támadnak, és vesztüket okozzák.22Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért. Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül….. 24Nem nagyobb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál….

Beszéljetek nyíltan. 28 Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! 29 Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. 30 Nektek minden szál hajatokat számon tartják….. 32 Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. 33De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt…

..

Jézus követése…………

Az apostolokhoz intézett beszéd befejezése.

41Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül….

11_11 Creative Commons License 2025.07.12 -1 0 6723

Izajás jövendölése : fej: 11: ( 1-6, 8, 10-13, 15, v) +( 7, 9, 14, 16, v)

A Messiás: 1 Vessző kél majd Izáj törzsökéből,hajtás sarjad gyökeréből.2 Az Úr lelke nyugszik rajta:a bölcsesség és az értelem lelke;a tanács és az erősség lelke;a tudás és az Úr félelmének lelke,3 s az Úr félelmében telik öröme.Nem aszerint ítél majd, amit a szem lát,s nem aszerint ítélkezik, amit a fül hall,4 hanem igazságot szolgáltataz alacsony sorúaknak,és méltányos ítéletet hoza föld szegényeinek.Szája vesszejével megveri az erőszakost,s ajka leheletével megöli a gonoszt . 5 Az igazságosság lesz derekán az öv,s a hűség csípőjén a kötő. 6 Akkor majd együtt lakika farkas a báránnyal,és a párduc együtt tanyázik a gödölyével.Együtt legelészik majda borjú s az oroszlán,egy kisgyerek is elterelgetheti őket….. A csecsemő nyugodtan játszadozhata viperafészeknél,s az áspiskígyó üregébe isbedughatja a kezétaz anyatejtől elválasztott kisgyerek……

A fogságból való visszatérés

1 0 Azon a naponaz Izáj gyökeréből támadt sarjzászlóként áll majd a népek előtt.Keresni fogják a pogány nemzetek,és dicsőséges lesz a nyugvóhelye.11 Azon a napon az Úr újra kinyújtja kezét,hogy birtokba vegye népe maradékát,amely megmaradt Asszíriábólés Egyiptomból,Patroszból, Kusból és Elámból,Sineárból, Hamátbólés a tenger szigeteiről. 12 Fölemeli zászlaját a nemzetek előtt,és összegyűjti Izrael menekültjeit,a föld négy széléről összeszedi,akik Júdából szétszóródtak.13 Akkor megszűnik majd Efraim féltékenysége,és Júda ellenségei kipusztulnak.Efraim nem lesz többé féltékeny Júdára,Júda meg nem támad többé Efraimra…….. 15 Az Úr kiszárítja az egyiptomi tengeröblét, leheletének hevével.Heves széllel fölemeli kezét a Folyam föléés hét patakra választja szét,hogy saruban kelhessenek át rajta.

Izajás jövendölése : fej: 11:  + ( 7, 9, 14, 16, v)

7 Barátságban él a tehén a medvével,a kicsinyeik is együtt pihennek;és szalmát eszik az oroszlán,akárcsak az ökör….9 Sehol nem ártanak, s nem pusztítanak az én szent hegyemen.Mert a föld úgy tele lesz az Úr ismeretével,mint ahogy betöltik a vizek a tengert……14 Nyugat felé rátörnek a filiszteusok határaira,és közösen kifosztják kelet fiait. Kiterjesztik hatalmukat Edomra és Moábra,s alattvalóikká teszik Ammon fiait…..16 Úgy nyílik majd út népe maradékának, amely megmaradt az asszírok fogságából, amint út nyílt egykor Izraelnek, amikor feljött Egyiptom földjéről.

Lábjegyzetek

Iz:11,1-9Fontos messiási jövendölés, amely a „Dávidivadék” személyéről, tulajdonságairól és eszményi országáról beszél. Ő lesz az igazság és egyetemes béke meghozója.

Iz:11,1 Izáj Dávid apja, és így a dávidi dinasztia őse. A Messiáskirály Dávid házából támad.

Iz:11,2 Az Úr lelke: az az isteni hatalom, melyből az Úr részt ad azoknak, akik nagy feladatok elvégzésére vannak kiválasztva Isten országában. Ebből részesedtek a bírák (Bír 3,10); a királyok (1Sám 11,6); a próféták (Iz 48,16). A Messiáskirályt ennek az égi erőnek teljessége tölti el, éspedig mindörökre. A Hetvenes fordítás és a Vulgata a vers végén Jámborságot olvas az Úr félelme helyett. Így jutnak el a Szentlélek hét ajándékának felsorolásához.

Iz:11,6-8Idillikus kép, mely a messiási kor békéjének bőségét szemlélteti. A paradicsomi boldog állapot és harmónia visszatérésére gondol a próféta.

Iz:11,10-16A messiási időkben Júda és Izrael országa újra megtalálja együtt a békét és harmóniát. Sőt visszatérnek mindenünnen a számkivetettek és elhurcoltak is.

11,10Az Izáj gyökeréből támadt sarj: a dávidi házból való Messiás.

11_11 Creative Commons License 2025.07.11 -1 0 6722

2025. 7. 11/ A Bölcsesség könyve : fej: 10: 1-21 v

(3-11, 14-17, 20-21. v)   + ( 1-2, 12-13, 18-19, v)

III. A BÖLCSESSÉG ÉS ISTEN A TÖRTÉNELEMBEN

Ádámtól Mózesig. 3 De amikor egy istentelen haragjában elpártolt tőle, belepusztult testvérgyilkos dühébe. 4 Miatta vízözön árasztotta el a földet, s megint a bölcsesség mentette meg hitvány fán vezérelve az igazat.5Amikor egymással egyetértésben gonoszságot követtek el a népek, s emiatt összezavarodtak, ez (a bölcsesség) fölismerte az igazságot, és megőrizte feddhetetlennek Isten előtt, és megoltalmazta fia iránti elfogultsága ellenére is. 6 Az istentelen emberek pusztulásakor megmentette az igazat, amikor menekült a tűz elől, amely az „Ötvárosra” zúdult.7 Gonoszságuk bizonyságaként folyton füstölgő, sivár vidék meg zölden maradó gyümölcsöt termő növények maradtak ránk, és egy hitetlen lélek emlékéül egy égnek meredő sóoszlop.8 Mert akik letértek a bölcsesség útjáról, nemcsak azzal bűnhődtek, hogy nem ismerték meg a jót, hanem balgaságuk emlékét is hátrahagyták az élőknek, hogy ne maradjon titokban, mit vétettek.9A bölcsesség ugyanakkor kiszabadította szolgáit a bajokból.10 Vezette az igazat egyenes utakon, amikor bátyja haragja elől menekült; megmutatta neki Isten országát, és szent dolgokkal ismertette meg, nehéz munkájában jóléthez segítette, és fáradozásait bőséggel jutalmazta.11Segítségére volt zsarnokai kapzsiságával szemben, és gazdaggá tette…………

14 Lement vele a börtönbe, és nem hagyta el a bilincsekben sem, míg nem hozta neki az ország jogarát és a hatalmat elnyomói fölött, míg meg nem hazudtolta rágalmazóit, és örök hírnevet nem szerzett neki.

Kivonulás Egyiptomból.

15A bölcsesség szent népet és feddhetetlen ivadékot szabadított ki az elnyomó nép hatalmából.16 Behatolt az Isten szolgájának lelkébe, és csodákkal és jelekkel lépett föl félelmetes királyokkal szemben.17Az igazaknak megadta a jutalmat fáradozásaikért, vezette őket csodás utakon, és nappal hajlékul szolgált nekik, éjjel meg csillagfényül…… 20 Így kifosztották az igazak az istenteleneket, és magasztalták, Uram, a te szent nevedet, és egy szívvel-lélekkel áldották oltalmazó kezedet.21Mert a bölcsesség megnyitotta a némák száját, és ékesszólóvá tette a gyermekek nyelvét.

A Bölcsesség könyve : fej: 10:

+( 1-2, 12-13, 18-19, v)

Ádámtól Mózesig. 1Ez (a bölcsesség) óvta, akit az Isten elsőként formált, a földkerekség atyját, amikor még ő volt az egyetlen teremtmény, s ez vezette ki bukásából; 2 és ez adta neki az erőt is, hogy mindeneken uralkodjék.

12 Ellenségeivel szemben védelmezte, üldözőitől oltalmazta, és nehéz küzdelemben győzelemre segítette, hogy belássa: a jámborság mindennél erősebb. 13 Nem hagyta cserben az igazat, akit eladtak, hanem megóvta a bűntől.

Kivonulás Egyiptomból. 18 Átvitte őket a Vörös-tengeren, átvezette őket a hatalmas vízen.19 Ellenségeiket a hullámokba temette, és a tenger mélyéből újra partra vetette.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Lábjegyzetek

Bölcs:10,2 Eszerint Ádám bukása (és bűnbánata) után is megmarad a világ urának.

Bölcs 10,3„Egy istentelen”: Káin.

Bölcs 10,4„Miatta”: azaz nemzetsége, utódai miatt. – „Az igazat”: Noét (Ter 6,9). „Hitvány fán”: azaz a vizek fölött úszó bárkán.

Bölcs 10,5„Megismerte”: bibliai értelemben Ábrahám kiválasztásáról van szó.

Bölcs 10,6„Az igazat”: Lótot.

Bölcs 10,10„Az igazat”: Jákobot.

Bölcs 10,12„A jámborság mindennél erősebb”: az Istennel viaskodó Jákob végül is célt ér.

Bölcs 10,13„Az igazat”: Józsefet.

Bölcs 10,16„Isten szolgájának”: Mózesnek. – „Királyokkal szemben”: a fáraóval szemben.

Bölcs 10,17A szerző a bölcsességnek tulajdonítja, amit a Kivonulás könyve a felhőben jelen levő Istenről mond.

11_11 Creative Commons License 2025.07.10 -1 0 6721

Megtaláltam a kulcsot ! ( 1-1 db )

2025 7. 10..   Dániel :14 .fej: 1-42 v

(1, 4, 6-7, 15-18, 21, 27, 30-31,  33-34, 36-39,v)

2. BÉL ÉS A KÍGYÓ TÖRTÉNETE

Dániel vitája a királlyal Bél tiszteletéről.

1Amikor Asztüagész király megtért atyáihoz, a perzsa Cirusz vette kezébe a királyi hatalmat…. 4 A király is tisztelte, és mindennap elment, hogy imádja. Dániel azonban a maga Istenét imádta. 6A király erre megkérdezte: „Úgy gondolod, hogy Bél nem élő isten? Hát nem látod, hogy mindennap mennyit eszik és mennyit iszik?”7Dániel nevetve mondta: „Ne ess tévedésbe, király! Ez ugyanis belül agyag, kívül meg réz borítja, se nem ehetett, se nem ihatott sohasem.”……….

Bél papjainak csalása. 15A papok éjnek idején szokásuk szerint bementek asszonyaikkal és gyermekeikkel együtt. Mindent megettek és megittak.

A csalás leleplezése. 16 Már kora reggel odament a király Dániellel együtt.17A király föltette a kérdést: „Sértetlenek-e a pecsétek, Dániel?” Azt felelte: „Sértetlenek, király.”18Alighogy kinyitották az ajtót, a király az asztalra pillantott és felkiáltott: „Nagy vagy, ó Bél, nálad szóba se jöhet semmiféle csalás!” ……21 A király erre haragra lobbant és azonnal elfogatta a papokat, asszonyaikat és gyermekeiket. Megmutatták neki a rejtekajtót, amelyen be szoktak járni, hogy elfogyasszák, amit az asztalon találnak……..

A nagy kígyó elpusztítása. 27 Ekkor Dániel szurkot, hájat és szőrt vett, összefőzte őket, pogácsákat csinált belőlük és beadogatta őket a kígyó szájába. A kígyó megette és szétpukkadt. Erre azt mondta: „Nézzétek, mit imádtatok!”

Dánielt az oroszlánok barlangjába vetik.  30 A király látta, hogy hevesen támadják, kényszerhelyzetében kiadta hát nekik Dánielt. 31 Erre az oroszlánok barlangjába vetették hat napig ott volt.

Isten megmenti Dániel életét. 33 Habakuk próféta ebben az időben élt Júdeában. Éppen megfőzte az ételt, a kenyeret beleaprította a tálba és elindult a mezőre, hogy kivigye az aratóknak.34Ekkor az Úr angyala felszólította Habakukot: „Vidd el ezt az ebédet Bábelbe, Dánielnek, az oroszlánok barlangjába!” 38Dániel erre felfohászkodott: „Megemlékeztél rólam, Istenem, mert te nem hagyod el azokat, akik szeretnek.”39Ezután Dániel fölkelt és megebédelt. Habakukot meg az Úr angyala azon nyomban visszavitte lakóhelyére.

Lábjegyzetek

Dán:14:,A következő elbeszélésekben fontos a tanító célzat: a bálványok tehetetlenek, és nem élnek.

Dán:14:3 Bél Bábel főistene volt. A perzsák átvették a meghódítottak isteneinek tiszteletét, hogy a népek közötti különbségeket ezzel is kiegyenlítsék.

Dán:14:32 Nem a kispróféták között szereplő prófétáról van szó.

Dán:14:42 Itt a Vulgatában még egy vers található: „Az egész föld minden lakója félje Dániel Istenét, / mert ő megszabadít, jeleket és csodákat művel. / Ő szabadította meg Dánielt az oroszlánok verméből.”

11_11 Creative Commons License 2025.07.10 -1 0 6720

Megtaláltam a kulcsomat ! ( 1-1 db )

2022. 9. 22. / 2025-. 7. 9-10.   Dániel könyve : fej:14: 1-42 v

(2-3, 5, 8-14, 19-20, 22-26, 28-29, 31-32, 35-37, 40-42, v)

2. BÉL ÉS A KÍGYÓ TÖRTÉNETE

Dániel vitája a királlyal Bél tiszteletéről…. .2 Dániel bizalmas barátja volt a királynak, s annak minden más barátjánál nagyobb tiszteletben volt része.3A bábelieknek volt egy Bél nevű bálványuk. Mindennap tizenkét véka finom búzalisztet, negyven juhot és hat korsó bort költöttek rá…..5A király egyszer szóvá tette: „Miért nem imádod Bélt?” Azt felelte neki: „Nem imádok kéz alkotta bálványt, csak az élő Istent (imádom), aki az eget és a földet teremtette, és akinek hatalma van minden élőlény fölött.”….”8 A királyt erre elöntötte a harag. Hívatta Bél papjait és azt mondta nekik: „Ha nem mondjátok meg nekem, ki fogyasztja el azt, amit ráfordítunk, meghaltok. De ha bebizonyítjátok, hogy Bél eszi meg, Dániel fog halállal bűnhődni, mivel káromolni merte Bélt. 9 ”Dániel erre azt felelte: „Legyen úgy, ahogy mondtad!”

Bél papjainak csalása. Bél papjai hetvenen voltak, az asszonyokat és a gyermekeket nem számítva.10A király Dániellel együtt elment Bél templomába.11Bél papjai azt ajánlották: „Nézd, mi kimegyünk, te pedig, király, tedd oda az ételeket, majd töltsd ki a bort, és azt is tedd oda, aztán zárd be az ajtót és pecsételd le a gyűrűddel.12  S ha reggel eljössz és nem találod úgy, hogy Bél mindent megevett, haljunk meg mi, ellenkező esetben pedig haljon meg Dániel, aki hazugságot fogott ránk.”13Nem féltek, mert az asztal alatt titkos bejáratot csináltak. Mindig azon keresztül szoktak bemenni elkölteni az ételeket. 14Miután kimentek, a király Bél elé tette az ételeket. Dániel pedig megparancsolta szolgáinak, hogy hozzanak hamut, és amikor csak a király volt jelen, felhintették az egész templomot. Aztán kimentek, bezárták az ajtót, lepecsételték a király gyűrűjével és eltávoztak.

A csalás leleplezése. …19 De Dániel elmosolyodott, s visszatartotta a királyt, hogy ne lépjen be, aztán így szólt hozzá: „Nézd meg a padlót és vizsgáld meg, kinek a nyomai ezek!”20 A király azt válaszolta: „Férfiak, asszonyok és gyermekek lábnyomait látom.”…..22 A király megölette őket, Bélt pedig Dániel kezére adta, aki aztán elpusztította templomával együtt.

A nagy kígyó elpusztítása. 23 Volt egy nagy kígyó is, amelyet szintén tiszteletben részesítettek a bábeliek. 24 A király azt mondta Dánielnek: „Erre már csak nem mondhatod, hogy nem élő isten. Imádd hát!” 25 Dániel azt felelte: „Én az Urat, az én Istenemet imádom, mert ő az élő Isten.26 Adj nekem rá engedélyt, ó király, és én megölöm a kígyót kard és bot nélkül!” A király azt válaszolta: „Megadom.” …

Dánielt az oroszlánok barlangjába vetik…..

28 Amikor a bábeliek ezt meghallották, nagy felháborodás támadt köztük. Összecsődültek a király ellen, és azzal vádolták: „A király zsidóvá lett. Bélt összetörette, a kígyót megölte, a papokat meggyilkolta.”29 Elmentek a királyhoz és követelték: „Add ki nekünk Dánielt, mert különben téged ölünk meg házad népével együtt.”…… 31 Erre az oroszlánok barlangjába vetették hat napig ott volt. 32 A barlangban hét oroszlán volt. Mindennap két tetemet és két bárányt szoktak nekik adni. Most azonban éheztették őket, hogy felfalják Dánielt.=…..

Isten megmenti Dániel életét

…. 35 Habakuk azt felelte: „Uram, Bábelt sose láttam, az oroszlánok barlangjáról meg sejtelmem sincs.” 36 Erre az Úr angyala megragadta az üstökénél, s hajánál fogva elvitte lelkének erejével Bábelbe és letette a barlang mellé.37 Habakuk lekiáltott: „Dániel, Dániel, itt az ebéd, amelyet az Isten küldött neked.”…..40 A hetedik napon a király elment, hogy meggyászolja Dánielt. Amikor a barlanghoz ért, benézett, s lám, Dániel ott üldögélt 41 Hangosan felkiáltott: „Nagy vagy, Uram, Dániel Istene, és rajtad kívül nincsen más!” 42 Kihúzatta Dánielt és azokat dobatta a barlangba, akik el akarták pusztítani, és ott a szeme láttára felfalták őket az oroszlánok.

>>>>>>>>>>>>>> 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!