Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 17 órája -1 1 7275

2026 07 12./ Ezekiel könyve : fej: 4 : 1-17.v

(1-7, 10-14, 16-17.v)  + >>> (8-9, 15,v)

Jeruzsálem jelképes ostroma.

1 Te meg, emberfia, végy egy téglát, tedd magad elé, és rajzolj rá egy várost, Jeruzsálemet. 2 Majd indíts támadást ellene, építs ellene falat, emelj töltést, helyezz el vele szemben tábort, és vedd körül faltörő kosokkal. 3 Ezután végy egy vasserpenyőt, és vasfalként tedd magad és a város közé. Fordulj ellene, zárd körül, és vedd ostrom alá! Ez jel Izrael háza számára. 4 Feküdj a bal oldaladra, és vedd magadra Izrael házának bűneit. Ahány napig így fekszel, viseld bűneiket. 5 Magam határoztam meg bűneik éveit, napokban kifejezve: háromszázkilencven napig viseled majd Izrael házának bűneit. 6 S amikor ennek végére érsz, feküdj a jobb oldaladra, és hordozd Júda házának vétkeit negyven napig. Minden esztendő helyett egy napot róttam rád. 7 Te meg fordulj az ostromlott Jeruzsálem felé, emeld föl mezítelen kezedet és prófétálj ellene!..... 10 S ez a táplálék, amit naponta magadhoz veszel, húsz sékel súlyú legyen, ezt edd időről időre. 11 Vizet is csak mértékkel igyál, egyhatod hint, s csak időről időre igyál. 12 A táplálékot árpakenyér formájában vedd magadhoz, amely a szemük láttára emberi ürüléken sült meg. 13 „Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: Ugyanígy eszik majd Izrael fiai tisztátalan kenyerüket a népek között, ahova szétszórom őket.” 14 Erre így szóltam: „Uram, Isten, még sosem szennyeztem be magam. Gyermekkorom óta egészen mostanáig nem ettem elhullott vagy széttépett állatot, és semmiféle tisztátalan állatot, és semmiféle tisztátalan húst nem vettem a számba.” …..16 Majd így szólt hozzám: „Emberfia, nézd összetöröm a kenyér botját Jeruzsálemben, úgyhogy rettegve eszik majd a kiszabott kenyeret és szorongva isszák a kimért vizet. 17 Mert nem lesz kenyér és víz, úgyhogy rémülten néznek egymásra, és elpusztulnak gonoszságaik miatt.”

2026 07 12./ Ezekiel könyve : fej: 4 : 1-17.v

+ >>> (8-9, 15,v)

Jeruzsálem jelképes ostroma.

8 Nézd, megkötözlek, úgyhogy nem tudsz az egyik oldaladról a másikra fordulni, amíg szorongattatásod ideje le nem telik. 9 Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. Annyi napig, ameddig oldaladon fekszel – háromszázkilencven napig – ebből egyél.

15 Az Úr erre azt mondta: „Jól van, megengedem, hogy emberi ürülék helyett tehéntrágyán süsd meg kenyeredet.”

Lábjegyzetek

Ezek:4,1 A tégla, a serpenyő, a próféta mozdulatlansága, a kimért táplálék, az elégetett és szétszórt haj (5,2-6) Jeruzsálem közeli ostromát szemléltetik.

Ezek:4,5 A héber szöveg szerint a napok száma 390, a görög szövegben pedig 190. Ezekben a számokban nem a pontos meghatározást kell keresnünk, hanem azt fejezik ki, hogy a hűtlenség és a bűn következménye Jeruzsálem ostroma és a száműzetés. A próféta népe bűneit viseli

(Iz 53; Jn 11,50-52).

Ezek:4,15 A száraz marhatrágya Keleten tüzelőszer.

Ezek:4,16 „A kenyér botja” – támasz az élet fenntartásához. A tartalék kenyereket botra fűzték fel (Lev 26,39).

11_11 Creative Commons License 1 napja -1 0 7274

2026 07 11./ Jeremiás jövendölése : fej:12 : 1-17 v

(1-4, 6, 7-11, 13, 14-17.v) + >>> (5, 12,v)

A gonoszok szerencséje

1 Biztos, hogy neked lesz igazad, Uram, ha perelni kezdek veled. Mégis, hadd tegyem föl kérdésemet: Miért szerencsések a gonoszok, s miért élveznek békét a hűtlenek? 2 Elülteted őket, s ők gyökeret vernek, felnőnek és gyümölcsöt hoznak. Közel vagy a szájukhoz, de távol a szívüktől. 3 Engem pedig ismersz, Uram, és belém látsz. Próbára teheted a szívem, hisz a kezedben van. Válogasd ki őket, mint az áldozatra szánt juhokat, és tartsd meg őket az öldöklés napjára! 4 [Meddig gyászoljon még a föld, és meddig száradjon a fű az útszélen? Még a barom és a madár is elpusztul a rajta lakók gonoszsága miatt.] Mert azt mondják: „Isten nem látja viselkedésünket.”  

….6 Mert atyádfiai is és atyád háza, ezek is ellened harczolnak, és tele torokkal kiáltanak utánad; ne higy nekik, ha jól szólanak is veled.

Az Úr panasza elpusztított birtoka miatt

7 Elhagytam házamat, lemondtam örökrészemről. Ellenségei kezére juttattam, amit egykor annyira szerettem. 8 Mert olyan lett hozzám örökségem, mint az oroszlán az erdőben: vadul ordít ellenem. Ezért hát meggyűlöltem. 9 Vajon szép tollazatú madár az én örökségem, hogy a madarak mindenfelől köré gyülekeznek? Rajta! Gyűljetek össze ti is mind, vadállatok, gyertek, hogy felfaljátok! 10 Sok pásztor pusztította szőlőmet, és taposta osztályrészemet. Kietlen pusztasággá tették gyönyörű birtokomat. 11 Gyászba borították, feldúlták; összetiporva hever színem előtt. Teljesen elpusztult az egész ország, és nincs, aki bánkódnék miatta. …..

13 Ha búzát vetnek, tövist aratnak; fáradnak, mégsem boldogulnak. Szégyent vallanak aratáskor az Úr rettenetes haragja miatt.

A szomszédos népekre váró ítélet és üdvösség.

14 Ezt mondja az Úr: Ami gonosz szomszédaimat illeti, akik kinyújtották kezüket örökrészemre, amelyet népemnek, Izraelnek juttattam, ezt teszem velük: Kitépem őket földjükből. [De kitépem Júda házát is a kezükből.] 15 Ám aztán, hogy kitéptem őket, megkönyörülök rajtuk, és visszavezetem őket, mindegyiket a maga örökrészébe, a maga országába. 16 És ha gondjuk lesz rá, hogy megtanulják népem útjait, és az én nevemre esküsznek, ilyen módon: „Amint igaz, hogy az Úr él”, úgy, ahogy a népem megtanult tőlük Baálra esküdni, akkor helyük lesz majd az én népem között. 17 De ha valamelyik nemzet nem hallgat rám, kitépem gyökerestül, és elpusztítom – mondja az Úr.

2026 07 11./ Jeremiás jövendölése : fej:12 : 1-17 v

+ >>> (5, 12,v)

A gonoszok szerencséje 5 Ha gyalogosokkal futva elfáradsz, hogyan versenyezhetsz majd a lovakkal? És ha nem vagy biztonságban a békés földön, mit csinálsz majd a Jordán sűrűjében? …

Az Úr panasza elpusztított birtoka miatt 12 A puszta minden kopár dombja felől pusztítók érkeztek; [mert az Úr kardja emésztő kard]. Az ország egyik szélétől a másikig nincs békessége egyetlen élőnek sem….

A szomszédos népekre váró ítélet és üdvösség….

11_11 Creative Commons License 2 napja -1 0 7273

2026 07 10./ A Prédikátor könyve : fej: 8 : 1-17 v

(1-3, 5, 6-8, 10-14, 16,v) + >>> (4,9,15, 17. v)

1 Ki ér fel a bölccsel, és ki tud valamit megmagyarázni? A bölcsesség felderíti az ember arcát, és megenyhíti vonásainak szigorát. 2 Azt mondtam: Tartsd tiszteletben a király szavát, mégpedig az Istennek tett eskü miatt! 3 Ne siess elhagyni őt, s ne ragaszkodj olyan dologhoz, amely ellenére van. Hiszen ő azt teheti, amit akar…. 5 Aki megtartja a parancsot, azt nem éri semmi rossz, és a bölcs elme megérti az időt és az ítéletet.

6 Mert minden vállalkozásnak megvan a maga ideje és módja, és súlyosan ránehezedik az emberre a veszély. 7 Hisz nem tudja az ember, mi következik. Mert ki tudná előre megmondani, hogy mi lesz. 8 Nincs ember, akinek hatalmában volna az éltető lehelet, hogy visszatartsa, és senki sem ura a halál napjának. A harcból nincs elbocsátás. A gonoszság nem menti meg elkövetőit…. 10 Aztán láttam: Sírjukba vitték a gonoszokat; jöttek a szent helyről, hogy megtiszteljék őket a városban, amiért ezt tették. Ez is hiábavalóság! 11 Mivel a gonoszságot nem éri azon nyomban utol a büntető ítélet, az embereknek nő a bátorságuk a gonosztettre. 12 Hisz a bűnös százszor is elköveti a gonoszságot, mégis sokáig él. Jól tudom: azoknak lesz jó soruk, akik félik az Istent, mert félnek tőle. 13 A gonosznak nem lesz jó sora, és nem fogja napjait megnyújtani, mint az árnyékot, mivel nem fél az Istentől. 14 De hiábavalóság is akad a földön. Mert néha az igazak kapják, amit a gonoszok érdemeltek volna, és a gonoszok kapják, amit az igazak érdemeltek volna. Mondtam: ez is hiábavalóság!....

A szeretet.

16 Amikor azon fáradoztam, hogy megismerjem a bölcsességet, és arra törekedtem, hogy megértsem a hajszát, amely a földön folyik – mert hiszen sem éjjel, sem nappal nem lehetett álmot látni a szemekben ……( Prédk:3: 11v)

2026 07 10./ A Prédikátor könyve : fej: 8 : 1-17 v

+ >>> (4,9,15, 17. v)

4 Mert a király szavának hatalma van, és ki mondhatná neki: „Mit csinálsz?”

9 Ezt mind láttam, amikor figyelmemet arra a fáradozásra fordítottam, amely a nap alatt folyik, amikor az ember az emberen uralkodik, annak kárára…. 15 Ezért dicsértem az örömöt. Mert nincs más java az embernek a nap alatt, mint hogy egyék, igyék és örüljön. Ez kísérje munkájában; életének napjain, amelyeket Isten adott neki a nap alatt.

A szeretet.

17 Akkor láttam: minden az Isten műve, s az ember nem képes felfogni az eseményeket, amelyek a nap alatt lejátszódnak. Bármennyit fárad is az ember a kutatással, nem jut el a megértésig. És maga a bölcs sem tud a dolog nyitjára jönni, aki azt gondolja, hogy érti.

( Prédk:3: 11v)

11 Mindent ő tesz, a maga idejében. Adott ugyan nekik (némi) fogalmat az idő egész folyásáról is, de anélkül, hogy az ember elejétől végig fel tudná fogni, amit az Isten tesz. ( Prédk:3: 11v)

11_11 Creative Commons License 3 napja -1 0 7272

2026 07 09./ A Krónikák második könyve :fej: 1: 1-18 v

(1, 2, 4-16, 18. v) + >>>( 3, 17, v)

IV. SALAMON ÉS A TEMPLOMÉPÍTÉS

Salamon bölcsességet kér az Úrtól.

1 Salamon, Dávid fia megszilárdította királyi hatalmát. Vele volt ugyanis az Úr, az ő Istene, és mind nagyobbá tette.

2 Salamon meghívta egész Izraelt: az ezredeseket, a századosokat, a bírákat és Izrael minden főemberét, a családok fejeit…. 4 Az Isten ládáját még Dávid fölvitette Kirjat-Jearimból arra a helyre, amelyet számára kijelölt. Aztán Jeruzsálemben sátrat állíttatott neki. 5 Ellenben a bronzoltár, amelyet Becaleel, Uri fia, Hur unokája készített, ott maradt az Úr hajléka előtt. Ezt kereste föl Salamon és az egész sokaság. 6 Salamon odajárult az Úr színe elé a bronzoltárhoz, amely a megnyilatkozás sátora előtt van, és ezer égőáldozatot mutatott be rajta. 7 A következő éjszakán az Isten megjelent Salamonnak, és azt mondta neki: „Kérhetsz bármit, megadom neked.” 8 Salamon így felelt az Istennek: „Nagy irgalmat tanúsítottál atyám, Dávid iránt, engem pedig megtettél helyette királynak. 9 Nos hát, Uram, Istenem, teljesítsd ígéretedet, amelyet atyámnak, Dávidnak tettél. Mivel te tettél királlyá a nép fölé, amely megszámlálhatatlan, mint a föld pora, 10 adj hát nekem bölcsességet és értelmet, hogy jól teljesíthessem kötelességemet e nép élén. Hiszen ki is tudná kormányozni ezt a te nagy népedet?” 11 Az Isten így válaszolt Salamonnak: „Mivel ez a szíved vágya, és nem kértél gazdagságot, vagyont vagy dicsőséget, sem ellenségeid életét, sőt még csak hosszú életet sem kívántál, hanem bölcsességet és értelmet kértél, hogy kormányozni tudjad népemet, amelynek királyává tettelek, 12 megadom neked a bölcsességet és az értelmet. Sőt, olyan gazdagságot, vagyont és dicsőséget is adok neked, amilyen sem azoknak a királyoknak nem volt, akik előtted voltak, de utódaidnak sem lesz.” 13 Ezután Salamon visszatért a gibeoni magaslatról, a megnyilatkozás sátorától Jeruzsálembe, és megkezdte Izrael fölött az uralkodást. 14 Salamon harci szekereket és lovakat is szerzett magának, úgyhogy ezernégyszáz szekere és tizenkétezer lova volt. Ezeket a szekerész városokban és a király közelében, Jeruzsálemben helyezte el. 15 A király olyan közönségessé tette az ezüstöt és az aranyat Jeruzsálemben, mint a követ, a cédrusfát pedig, mint a fügefát, amely nagy tömegben fordul elő a síkságon. 16 Salamon lovai Egyiptomból és Koából valók voltak: a királyi kereskedők pénzért vették őket Koából….

A templomépítés előkészítése.

18 Salamon elhatározta, hogy templomot épít az Úr nevének és palotát királyi udvara számára.

2026 07 09./ A Krónikák második könyve :fej: 1: 1-18 v

+ >>>( 3, 17, v)

IV. SALAMON ÉS A TEMPLOMÉPÍTÉS

Salamon bölcsességet kér az Úrtól.

3 Salamon és a vele levő sokaság elment a gibeoni magaslatra. Ott volt ugyanis az Isten szent sátora, amelyet Mózes, az Úr szolgája készíttetett a pusztában….. 17 Egyiptomból hatszáz ezüstért hoztak egy szekeret, egy lovat pedig százötvenért. Hasonlóképpen folyt a kereskedés a hettiták összes királyával, az Arám királyaival is.

11_11 Creative Commons License 4 napja -1 0 7271

2026 07 08./ Jelenések könyve : fej: 18: 1-24 v

(1-3, 4, 6-7, 9-10, 11-13, 15, 17-20,21-24.v) + >>> ( 5, 8, 14,16, v)

Babilon bukásának meghirdetése.

1Ezután láttam egy másik angyalt, amint alászállt az égből. Nagy hatalma volt, s fénye beragyogta a földet. 2Teljes erejéből kiáltozott: „Elesett, elesett a nagy Babilon! Ördögök tanyája lett, minden tisztátalan szellem hajléka, minden tisztátalan madár fészke, minden tisztátalan és gyűlöletes állat odúja, 3 mert erkölcstelensége tüzes borából minden nemzet ivott, vele paráználkodtak a föld királyai, és a föld kereskedői meggazdagodtak határtalan fényűzéséből.”

A keresztények figyelmeztetése.

4 Egy másik szózatot is hallottam az égből, ez így hangzott: „Én népem, vonuljatok ki onnét, nehogy részetek legyen bűneikben, és benneteket is érjenek csapásaik!...

6 Úgy fizessetek neki, ahogy ő fizetett nektek, tetteit kétszeresen viszonozzátok. Serlegébe töltsetek kétannyit, mint amennyit ő töltött. 7 Amennyit gőgösködött és dőzsölt, annyi gyötrelmet és bánatot okozzatok neki. Hisz ezt mondja magában: Királynőként trónolok, nem vagyok özvegy, és nem ismerem a gyászt…

A királyok gyásza.

9 Siratják és gyászolják majd a föld királyai, akik vele bujálkodtak és dőzsöltek, amikor majd látják, hogy füstölögve ég. 10 De gyötrelmeitől való félelmükben távol állnak, és így kiáltoznak: „Jaj, jaj, te nagy város, Babilon, te hatalmas város! Egy óra alatt beteljesedett rajtad az ítélet.”

A kereskedők gyásza.

11 A föld kereskedői is siratják és gyászolják, mert senki sem veszi meg többé áruikat: 12 az arany- és ezüstárut, a drágakövet és gyöngyöket, a patyolatot, bíbort, selymet és karmazsint, a sokféle tujafát és elefántcsont csecsebecsét, az értékes fából, bronzból, vasból és márványból készült mindenféle edényt, 13 a fahéjat és balzsamot, az illatszert, mirhát és tömjént, a bort és olajat, a lisztlángot és búzát, a barmokat, juhokat és lovakat, a kocsikat s a rabszolgák testét és lelkét….. 15 A kereskedők, akik meggazdagodtak belőle, gyötrelmeitől való félelmükben távol tőle megállnak, siránkoznak és jajgatnak: ….

17 Egy óra alatt elpusztult ekkora gazdagság!” Minden hajókormányos és révész, minden hajós és tengerész megállt a távolban, amikor megpillantotta füstölgő tüzét, 18 és így kiáltozott: „Melyik város hasonlít ehhez a nagy városhoz?” 19 Hamut szórtak a fejükre, zokogva és gyászolva siránkoztak: „Jaj, jaj, te nagy város! A te gazdagságodból gazdagodott meg mindenki, akinek hajója járt a tengeren. Egy óra elég volt, hogy elpusztulj!” 20 „Örüljetek neki, te ég, ti szentek, apostolok és próféták! Isten kimondta felette az ítéletet miattatok!”

A tengerbe vetett kő.

21 Egy erős angyal ekkor fölemelt egy malomkő nagyságú követ, és bedobta a tengerbe ezekkel a szavakkal: „Ilyen lendülettel vetik majd el Babilont, a nagy várost, és többé nyomát sem találni. 22 Többé nem zeng benned hárfa, ének, fuvola és harsona, nem él benned semmiféle mesterember, még malomzúgás sem hallatszik. 23 Nem világít benned többé mécsesnek világa, nem hallatszik benned többé vőlegénynek és menyasszonynak hangja. Kereskedőid a föld nagyjai voltak, varázslataid tévútra vezettek minden nemzetet. 24 Kezéhez tapad a próféták és a szentek vére, és mindenkié, akit csak megöltek a földön.”

2026 07 08./ Jelenések könyve : fej: 18: 1-24 v

+ >>> ( 5, 8, 14,16, v)

A keresztények figyelmeztetése. 5 Bűneik az eget verik, de az Úr számon tartja gonoszságaikat….8 Ezért egyetlen napon zúdulnak rá a csapások: halál, gyász, éhség, sőt tűz fogja elhamvasztani, mert hatalmas az Úr, az Isten, aki ítéletet tart fölötte.”…

A kereskedők gyásza. 14 Az érett gyümölcs, amelyre lelkedben vágyódtál, elfonnyadt. Minden fény és pompa odavan, és nyomuk sem lesz többé….16 „Jaj, jaj, te nagy város! Patyolatba, bíborba és skarlátba öltöztél, arannyal, drágakővel és gyönggyel voltál ékes…..

11_11 Creative Commons License 5 napja -1 0 7270

2026 07 07./A Királyok első könyve : fej: 5: 1-32. v

(1-4, 6-8, 11-12, 15-27, 29-32. v ) + >>> (5, 9-10, 13-14, 28,v)

1 Salamon kiterjesztette uralmát minden királyságra a folyótól egészen a filiszteusok földjéig és Egyiptom határáig. Ezek adót fizettek neki és alattvalói voltak Salamonnak, amíg csak élt. 2 Salamon napi szükséglete 30 kor lisztlángot és 60 kor simalisztet tett ki, 3 továbbá 10 hízómarhát és 20 ridegmarhát, végül 100 juhot, nem számítva a szarvasokat, gazellákat, antilopokat meg a hízott szárnyasokat. 4 Ő uralkodott az egész földön a Tifszach folyón túl egészen Gázáig, a folyón túl minden király fölött körös-körül mindenkivel békében élt. ….

Salamon hírneve.

6 Salamonnak volt végül négyezer állása a lóistállókban a szekerei számára és tizenkétezer lova. 7 Ezek a kormányzók látták el Salamont mindennel, ami Salamon király asztalára került, mindegyikük egy hónapig; nem hagyták, hogy valami is hiányozzék. 8 Az árpát meg a szalmát is mindig odavitték a kocsi- meg a hátaslovaknak, ahol éppen voltak, ki-ki, amint ráesett a sor…. 11 Bölcsebb volt minden embernél, még az eszrachita Etánnál s Machol fiainál, Hemannál, Kalkolnál és Dardánál is. 12 Nevének híre eljutott körös-körül minden néphez. Háromezer mondást mondott, énekeinek száma pedig ezerötre rúg….

2. SALAMON ÉPÍTKEZÉSEI

Előkészületek a templomépítkezéshez.

15 Hirám, a tíruszi király is elküldte szolgáit Salamonhoz; hallotta ugyanis, hogy atyja helyébe fölkenték királlyá, s Hirám egész életében jó barátja volt Dávidnak. 16 Salamon erre üzenetet küldött Hirámnak: 17„Magad is tudod, hogy atyámnak nem volt módja templomot építenie az Úr, az ő Istene nevének a háborúk miatt, amelyekkel mindenfelől szorongatták, míg az Úr lába alá nem vetette ellenségeit. 18 Most azonban körös-körül békét teremtett az Úr, az én Istenem, nincs többé, aki ellenszegülne, s nincs balszerencse. 19 Így arra gondolok, hogy házat építek az Úr, az én Istenem nevének, az Úrnak atyámhoz, Dávidhoz intézett szava szerint: A fiad, akit majd helyedbe a trónra emelek, építsen hajlékot a nevemnek. 20 Adj hát parancsot, hogy Libanonban vágjanak fákat nekem, úgy, hogy az én embereim is elmennek a te embereiddel, s én fizetem embereid általad megszabott bérét. Tudod magad is, senki sincs köztünk, aki úgy értene a fadöntéshez, mint a szidóniak.” 21 Amikor Hirám megkapta Salamon üzenetét, nagyon örült, és felkiáltott: „Áldott legyen ma az Úr, aki bölcs fiút adott Dávidnak (hogy uralkodjék) ezen a nagy népen!”

22 Aztán ezt a választ adta Salamonnak: „Megkaptam üzenetedet; minden kívánságodat teljesítem a cédrusokat és ciprusokat illetően. 23 Embereid szállítsák Libanonból a tengerhez, aztán leúsztatom a tengeren, és arra a helyre vitetem őket, amelyet megnevezel. Ott szétszedetem, s te elvitetheted őket. De bizonyára te is teljesíted majd kívánságaimat: szállítasz élelmet udvarom számára.” 24 Hirám tehát annyi cédrus- és ciprusfát szállított Salamonnak, amennyit csak akart.

5 Ennek ellenében Salamon 20 000 bát olajbogyóból sajtolt olajat. Ennyit szállított Salamon Hirámnak minden évben. 26 Az Úr pedig bölcsességet adott Salamonnak, amint megígérte. S egyetértés uralkodott Hirám és Salamon között, úgyhogy szövetséget is kötöttek egymással. 27 Akkor Salamon munkásokat gyűjtött egész Izraelből; a munkások száma harmincezer embert tett ki….  29 Salamonnak ezenkívül még hetvenezer teherhordója és nyolcvanezer kőfejtője is volt Júda hegységében, 30 nem számítva Salamon munkafelügyelőit, akik a munkát irányították, mármint a háromezer-háromszázat, akik a munkát végző emberekre felügyeltek. 31 A király elrendelte, hogy hatalmas köveket fejtsenek, pompás köveket, hogy faragott kockakövekből vessenek alapot a háznak. 32 Salamon építői és Hirám építői a gibbitákkal egyetemben gondoskodtak az építkezésről, s előkészítették a fát meg a köveket a templom építéséhez.

2026 07 07./A Királyok első könyve : fej: 5: 1-32. v

+ >>> (5, 9-10, 13-14, 28,v)

5 Júda és Izrael biztonságban éltek, ki-ki a maga szőlője és fügefája árnyékában, Dántól Beersebáig, amíg csak Salamon élt…

Salamon hírneve.

9 Az Úr igen nagy bölcsességet és észt adott Salamonnak, s olyan tág szívet, mint a tenger partján a fövény. 10 Salamon bölcsessége így felülmúlta Kelet országainak minden bölcsességét, sőt még Egyiptom bölcsességét is…. 13 Tudott beszélni a fákról, a Libanon cédrusaitól kezdve egészen a falon növő izsópig; tudott beszélni a négylábúakról és a madarakról, a férgekről és a halakról. 14 Minden népből jöttek hallgatni Salamon bölcsességét; a föld minden királya adózott neki, aki csak hallott bölcsessége felől.

2. SALAMON ÉPÍTKEZÉSEI

Előkészületek a templomépítkezéshez.

28 Aztán elküldte őket Libanonba, fölváltva minden hónapban tízezret úgy, hogy egy hónapig Libanonban voltak, két hónapig otthon. Adonirám felügyelt a munkára.

11_11 Creative Commons License 6 napja -1 0 7269

2026 07 06./ A Bírák könyve : fej: 3: 1-31 v

(1-5, 7, 9,11, 14-15, 20, 23-24, 26-30, 31 v)

+ >>>> (8, 10,12-13, 16-19, 21, 25, v)

1 Ezeket a népeket hagyta meg az Úr, hogy általuk próbára tegye Izraelt, azokat, akik már nem ismerték a kánaáni háborúkat, 2 mégpedig Izrael fiainak, nemzedékeinek javára, azért, hogy megtanítsa őket a hadviselésre, legalábbis azokat, akik nem ismerték az egykori háborúkat: 3 a filiszteusok öt fejedelmét, az összes kánaánit, szidonit, hettitát, akik a Libanon hegyláncán laktak, Baal-Hermon hegyétől egészen Hamat bejáratáig. 4 Ezek arra szolgáltak, hogy próbára tegye általuk Izraelt, s lássa, megtartják-e azokat a parancsokat, amelyeket az Úr atyáiknak adott, Mózes keze által. 5 Izrael fiai a kánaániak, hettiták, amoriták, periziták, hivviták és jebuziták között laktak, 6 feleségül vették lányaikat, fiaikhoz hozzáadták lányaikat és szolgáltak az isteneiknek….

A BÍRÁK TÖRTÉNETE

1. OTNIEL

7 Izrael fiai azt tették, ami gonosznak számít az Úr szemében. Megfeledkeztek az Úrról, Istenükről, s a Baáloknak és az Aseráknak szolgáltak…. 9 Izrael fiai akkor az Úrhoz kiáltottak, és az Úr szabadítót támasztott Izrael fiainak, aki megmentette őket: Otnielt, Kenáz fiát, Kaleb öccsét….  11 Így negyven évig nyugalom volt az országban.

2. EHUD

….14 Izrael fiai tizennyolc esztendeig szolgáltak Eglonnak, Moáb királyának. 15Akkor Izrael fiai az Úrhoz kiáltottak, és az Úr szabadítót támasztott nekik: Ehudot, a Benjamin fiai közül való Gera fiát, aki balkezes volt. Izrael fiai adót küldtek vele Moáb királyának, Eglonnak. …. 20 Ehud odalépett hozzá. A király a fenti szobában ült, ahol felfrissülni szokott, s egyedül volt. Ehud így szólt hozzá: „Isten üzenetét hozom neked, király.” Erre az fölkelt székéről….

22 A markolat is beleszaladt a penge után, és a háj körülfolyta a pengét. Ehud ugyanis otthagyta a hasában a kardot, 23 aztán kimászott az ablakon, s az oszlopcsarnokon át távozott. A fenti szoba ajtóit bezárta maga mögött, s ráhúzta a reteszt. 24 Amikor elment, a szolgák visszatértek és látták a fenti szoba ajtói be vannak reteszelve. Így vélekedtek: „Bizonyára betakarta lábát a hűsülőszoba sarkában.” …. 26 Várakozásukat kihasználva Ehud elmenekült. Elhaladt a bálványok mellett, és Szeirába jutott. 27 Mihelyt Izrael földjére ért, megfújta a harsonát Efraim hegyén, és Izrael fiai levonultak vele a hegyről. Ő pedig az élükön. 28 Ezt mondta nekik: „Kövessetek, mert az Úr kezetekbe adta ellenségeteket, Moábot!” Erre mellé szegődtek, és megszállták Moáb előtt a Jordán átkelőhelyeit, nem engedtek senkit átkelni. 29 Legyőzték Moáb népét, mintegy tízezer erős és vitéz embert, nem menekült el egy sem. 30 Ezen a napon Moáb meghajolt Izrael keze alatt, és nyolcvan évig nyugalom volt az országban.

3. SAMGAR

31 Utána Ánát fia, Samgar következett. Egy ösztökével hatszáz embert megölt a filiszteusok közül, és ő is megszabadította Izraelt.

2026 07 06./ A Bírák könyve : fej: 3: 1-31 v

+ >>>> (8, 10,12-13, 16-19, 21, 25, v)

A BÍRÁK TÖRTÉNETE

OTNIEL8 Ezért fellángolt az Úr haragja Izrael ellen, s Edom királyának, Kusán-Risataimnak kezébe adta őket. Izrael fiai nyolc esztendeig szolgáltak Kusán-Risataimnak. 10 Rászállott az Úr lelke, s ő bírája lett Izraelnek. Hadat viselt, s az Úr kezébe adta Edom királyát, Kusán-Risataimot, diadalmaskodott Kusán-Risataim fölött. …. Kenáz fia, Otniel halála után12 Izrael fiai újra azt tették, ami gonosznak számít az Úr szemében, és az Úr Moáb királyának, Eglonnak hatalmába adta Izraelt, mivel azt tették, ami gonosznak számít az Úr szemében. 13 Eglon szövetkezett Ammon és Amalek fiaival, felvonult Izrael ellen, legyőzte és hatalmába kerítette a Pálmák városát.

2. EHUD16 Ehud csinált magának egy arasznyi hosszú, kétélű kardot és jobb csípőjére csatolta, a ruhája alá. 17 Így vitte az adót Eglonnak, Moáb királyának. Eglon nagyon kövér ember volt. 18Amikor az adót átadta, Ehud visszaindult azokkal az emberekkel, akik odavitték, 19 de a bálványok mellől, amelyek Gilgalban voltak, visszatért, és így szólt: „Titkos üzenetem van számodra, király.” „Csend legyen!” – válaszolta a király. Erre mindenki kiment, aki ott volt…. 21 Ehud ekkor kinyújtotta bal kezét, megragadta a kardot, amelyet jobb csípőjén viselt, és beledöfte a király hasába….25 Csak vártak, és nem tudták, mit gondoljanak, mert nem nyitotta ki a fenti szoba ajtait. Erre fogták a kulcsot, és kinyitották, s ott találták urukat a földön fekve, holtan.

dialektitka Creative Commons License 2026.07.05 -1 0 7268
11_11 Creative Commons License 2026.07.05 -1 0 7267

2026 07 05./ Malakiás könyve fej: 3: 1-24.v

(2-3, 5, 6-12, 13-19, 20, 24.v) + >>> (1, 4, 21,22,23,v)

….2 De ki fogja tudni elviselni jövetele napját? És ki maradhat állva, amikor megjelenik? Mert olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja. 3Leül, mint az ezüstolvasztó és -tisztító mester. Megtisztítja Lévi fiait, megfinomítja őket, mint az aranyat és az ezüstöt, hogy méltóképpen mutassák be az áldozatot az Úrnak….  5 Elmegyek hozzátok és ítéletet tartok. Gyors tanú leszek a jósok, a házasságtörők, az esküszegők és azok ellen, akik elnyomják a napszámost, az özvegyet és az árvát, és semmibe veszik az idegenek jogát – tőlem pedig nem félnek – mondja a Seregek Ura.

Tized a templom számára.

6 Bizony, én, az Úr sose változom: ezért nem ér el a végzet titeket, Jákob fiai. 7Atyáitok napjai óta eltértetek parancsaimtól, nem követtétek őket. Térjetek vissza hozzám, és én is visszatérek hozzátok – mondja a Seregek Ura. Azt kérdezitek: „Hogyan térjünk vissza?” – 8 Szabad-e az embernek megcsalni az Istent? Márpedig ti megcsaltok engem! Azt kérdezitek: „Mivel csaltunk meg?” A tizeddel és a zsengeáldozattal. 9 Átok nehezedik rátok, mégis megcsaltok, az egész nép. 10 Szolgáltassátok be hiány nélkül a tizedet és az első termést a kincstárba, hogy legyen étel a házamban. Akkor aztán próbára tehettek – mondja a Seregek Ura –, vajon megnyitom-e nektek az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok-e rátok. 11Kedvetekért megtiltom a sáskának, hogy ne egye meg és ne pusztítsa el a föld gyümölcsét, és nem lesz terméketlen a szőlőtök a mezőn – mondja a Seregek Ura. 12 Boldognak mond majd benneteket minden nép, mert a boldogság országa lesztek – mondja a Seregek Ura.

Az igazak győzelme az Úr napján.

13Keményen beszéltetek ellenem – mondja az Úr. Azt kérdezitek: „Mit beszéltünk ellened?” 14Azt mondjátok: „Értelmetlen dolog az Urat szolgálni, és mi haszna annak, hogy megtartottuk parancsait, és bűnbánatban jártunk a Seregek Urának színe előtt? 15Most, lám, boldognak mondhatjuk a kevélyeket; akik gonoszságot műveltek, azoknak jól megy a soruk. Próbára teszik az Istent, és semmi bántódásuk nem esik.” 16 Így beszéltek egymás között azok, akik az Urat félik. De az Úr figyelt rájuk és meghallotta őket: Színe előtt egy könyvet írtak emlékeztetőül azokról, akik félik őt és az ő nevében keresnek menedéket. 17Azon a napon, amelyet készítek – mondja a Seregek Ura –, tulajdonommá lesznek. Megszánom majd őket, mint ahogy az ember megszánja fiát, aki őt szolgálja. 18Akkor ismét meglátjátok, mi a különbség az igaz és a gonosz között, mennyire más, ha valaki az Istent szolgálja, és ha nem. 19Mert lám, elérkezik az a nap, s izzó lesz, mint a kemence. Minden kevély és minden gonosztevő olyan lesz, mint a szalma: az a nap, amely elérkezik, lángra lobbantja őket – mondja a Seregek Ura –, úgyhogy sem gyökér, sem lombozat nem marad belőlük. 20 Nektek pedig, akik félitek a nevemet, felragyog az igazság napja, sugarai üdvösséget fognak árasztani. Kimentek és ugrándoztok, mint a hizlalt borjak…..

Függelék.

….24 Ő újra fiaik felé fordítja az apák szívét, és apáik felé a fiaik szívét, nehogy elmenjek és átokkal sújtsam a földet.

2026 07 05./ Malakiás könyve fej: 3: 1-24 v

+ >>> (1, 4, 21,22,23,v)

1Nézzétek, elküldöm hírnökömet, hogy elkészítse előttem az utat. Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek, és a szövetség angyala, aki után vágyakoztok. Lám, már jön is! – mondja a Seregek Ura…. 4Júda és Jeruzsálem áldozata tetszeni fog akkor az Úrnak, éppúgy, mint a régmúlt időkben, mint az első években.

Tized a templom számára…..

Az igazak győzelme az Úr napján.

21A gonosztevőket eltiporjátok: olyanok lesznek lábatok alatt, mint a hamu azon a napon, amelyet készítek – mondja a Seregek Ura.

Függelék.

22 Emlékezzetek meg szolgámnak, Mózesnek a törvényéről, a parancsokról és a rendelkezésekről, amelyeket Hóreb hegyén adtam neki egész Izrael számára. 23Nézzétek, elküldöm nektek Illés prófétát, mielőtt elérkeznék az én nagy és félelmetes napom.

11_11 Creative Commons License 2026.07.04 -1 0 7266

2026 07 04./  Zakariás könyve : fej:13: 1-9 v

( 1-3, 7, 9 v) + >>> ( 4,6, 8,v)

1 Azon a napon forrás fakad Dávid háza és Jeruzsálem lakói számára, hogy megtisztuljanak a bűntől és a tisztátalanságtól. 2 Azon a napon – mondja a [Seregek] Ura – kiirtom a bálványok nevét az országból, úgyhogy nem is említik őket többé. Kiirtom az országból a prófétákat és a tisztátalanság lelkét is. 3 Ha valaki jövendölni akar, a szülei, az apja és az anyja azt mondja majd neki: Nem maradhatsz életben, mert hazugságot beszéltél az Úr nevében. Ezért amikor jövendöl, a szülei, az apja és az anyja átszúrják….

A megszemélyesített kard: az új nép

7 Kelj fel, kard, pásztorom és társam ellen – mondja a Seregek Ura. Lesújtok a pásztorra, és szétszélednek a juhok: kezem a gyöngék ellen fordul…. 9 Ezt a harmadik részt tűzbe vetem, és kiégetem, amint az ezüstöt is kiégetik; megtisztítom őket, amint az aranyat is megtisztítják. S majd segítségül hívja nevemet, én pedig meghallgatom, és azt mondom: „Ez az én népem!” Ő meg azt mondja: „Az Úr az én Istenem!”

2026 07 04./  Zakariás könyve : fej:13: 1-9 v

+ >>> ( 4,6, 8,v)

4 Azon a napon minden próféta szégyelli majd a látomását. Nem öltenek zsákruhát, hogy hazudjanak, 5 hanem azt mondja mindegyikük: „Nem vagyok próféta! Földműves vagyok, földem van gyeremekkorom óta.” 6 Ha akkor valaki megkérdezi tőle: „Mik ezek a sebek a testeden?”, azt feleli: „Ezeket barátaim házában szereztem.”

A megszemélyesített kard: az új nép8 Ezen az egész földön – mondja az Úr – két rész elpusztul [és elvész], a harmadik rész megmarad.

Lábjegyzet:

13,6 A régi próféták testüket sebhelyekkel, bevágásokkal jelölték meg (vö. 1Kir 18,28 stb.).

13,7-9 Messiási szöveg. Az itt szereplő pásztor a nép vezetője, Isten helyettese. Az ő szenvedése fogja megelőzni a szabadulás idejét.

11_11 Creative Commons License 2026.07.03 -1 0 7265

Lábjegyzetek

Hab:1,5-11Isten válasza: a káldeusok Isten büntető eszközei a bűnös nép felett.

Hab:1,7Ez a nép csak magában bízik, sem embert, sem Istent nem fél.

1,9A keleti szél a sivatag felől fúj, forró, száraz és pusztító, így a pusztító támadókhoz hasonló.

Hab:1,11A pusztító sereg csak romokat hagy maga után.

Hab:1,12-17Ha a támadó hadsereg Isten akaratát hajtja végre, akkor talán az Isten az igazságtalan? Hogyan bánhat így népével az igaz, szent Isten? Ősidőktől: utalás a kivonulás idejére.

Hab:1,15A káldeusok népe.

Előzmény: 11_11 (7264)
11_11 Creative Commons License 2026.07.03 -1 0 7264

2026 07 03./ Habakuk könyve : fej:1 : 1-17 v

(1-4, 5-9, 11,12, 14, 15,v) +>>> (10, 13-17.v)

Címzés.

PÁRBESZÉD ISTEN ÉS A PRÓFÉTA KÖZÖTT

A próféta első panasza: az igazságosság hiánya miatt

1 Látomás, amelyet Habakuk próféta látott.

2 Meddig kell még Uram, segítségért folyamodnom anélkül, hogy meghallgatnál? Hozzád kiáltanom: „Erőszak!”, anélkül, hogy megszabadítanál? 3Miért feded fel előttem a gonoszságot, és mutatod meg a nyomorúságot? Csupa fosztogatást, csupa rablást látok magam előtt; a vádaskodás és civakodás egyre fokozódik. 4Csorbát szenved a törvény, a jog nem érvényesül. Üldözi a gonosz az igazat, a jogot kicsavarják.

Az első jövendölés: A káldeusok az Isten ostora

5 Tekintsetek a népekre és lássátok, ámuljatok és csodálkozzatok: mert olyan dolgot viszek majd végbe napjaitokban, hogy el sem hinnétek, ha elbeszélnék. 6 Lám, idehozom a káldeusokat, ezt a vad és kegyetlen nemzetet, amely messze földeket bejár, hogy elfoglalja mások hajlékát. 7 Borzalmas és rettenetes nép, ereje szab neki törvényt és hatalmat. 8 Lovai gyorsabbak a párducnál, mérgesebbek az esti farkasnál. Lovasai özönlenek, lovasai messziről jönnek, repülnek, mint a sas, amely lecsap a zsákmányra. 9 Fosztogatni jön valamennyi, izzik az arcuk, mint a keleti szél, annyi rabot ejtenek, mint a fövény…. 11 Aztán megfordul, és elvonul, mint a szélvész. Bűnös, akinek az ereje az istene!

A próféta második panasza: A hódító garázdálkodása

12 Nem te vagy-e Uram, ősidőktől fogva az én Istenem, Szentem, aki nem hal meg? Te rendelted Uram, ide, hogy ítéletet tartson. Te tetted sziklává, hogy büntessen…..

14 Úgy bánsz az emberrel, mint a tengeri halakkal, mint a gazdátlan csúszómászókkal. 15 Mind kiemeli horoggal, varsájába fogja, hálójába gyűjti, aztán örül és ujjong….

2026 07 03./ Habakuk könyve : fej:1 : 1-17 v

+>>> (10, 13-17.v)

Címzés.

PÁRBESZÉD ISTEN ÉS A PRÓFÉTA KÖZÖTT

A próféta első panasza: az igazságosság hiánya miatt

……..

Az első jövendölés: A káldeusok az Isten ostora10 Ez a nép gúnyt űz a királyokból, a fejedelmeket nevetségessé teszi; fittyet hány minden erődre, töltést emel és beveszi őket.

A próféta második panasza: A hódító garázdálkodása 13 Szemed tisztább annál, hogysem a gonoszságra tekints, a nyomorúságot nézni sem tudod. Miért tekintesz hát e hitszegőkre, miért hallgatsz, amikor a gonosz elnyeli a nála igazabbat? 16 Ezért varsájának mutat be áldozatot, hálójának gyújt jó illatot, mert azok juttatták jó fogáshoz, és bőséges eledelhez. 17 Nemde szüntelen kiüríti hálóját, és pusztítja a népeket irgalom nélkül?

>>>>>>>

Zellem Estelen Creative Commons License 2026.07.02 0 0 7263

Igen, nyilván akkor kéne a bibliai főhősödtől esőt kérni, amikor a késői órákban esik:-)

Zörgessétek azt az ajtót, dörömböljetek rajta!

;-)

Előzmény: 11_11 (7261)
11_11 Creative Commons License 2026.07.02 -1 0 7262

2026 07 02./  Joel könyve : fej: 4: 1- 21 v

(1-3, 4-5, 7-8, 9-10, 12-14, 16-17, 18-20, v) +>>>( 6, 11, 15, 21. v)

A népek megítélése

1„Bizony, azokban a napokban, abban az időben, amikor jóra fordítom Júda és Jeruzsálem sorsát, 2 összegyűjtöm majd a népeket, leviszem őket a Jozafát völgyébe, és ítéletet tartok ott fölöttük népem és örökségem, Izrael miatt; amiért szétszórták a népek közé, s megosztották országomat. 3 Sorsot vetettek népem fölött; céda nőért gyermeket adnak cserébe, lányt adnak borért, hogy ihassanak.”

A föníciaiak és a filiszteusok ellen

4„Mit akartok tőlem, Tírusz és Szidón? És ti, filiszteusok tartományai? Ti akartok talán bosszút állni rajtam? Ha bosszút álltok rajtam, bosszútokat csakhamar visszafordítom fejetekre. 5Ti, akik elvettétek ezüstömet, aranyomat, s drága kincseimet templomaitokba vittétek! 7 Lám, visszahívom őket arról a helyről, ahová eladtátok őket, és gonoszságotokat visszafordítom fejetekre. 8 Eladom fiaitokat és lányaitokat, kiszolgáltatom őket Júda fiainak, hogy adják el őket a sábaiaknak, egy távoli népnek – az Úr mondta ezt.”

A népek egybegyűjtése

9 Hirdessétek ki a népek között: Készüljetek fel a harcra! Jöjjenek, s álljanak csatasorba mind a harcosok! 10 Öntsetek kardot az ekevasból, lándzsát a sarlóból! Mondja az erőtlen is: „Hős vagyok!”… 12„Keljenek fel, vonuljanak fel a népek Jozafát völgyébe, mert ott ülök ítéletet körös-körül minden nép felett. 13 Lendítsétek meg a sarlót, mert beért a vetés; gyertek, tapossátok, mert megtelt a sajtó és túlárad a prés: oly nagy a gonoszságuk!” 14 Egyre több a nép a Döntés völgyében; mert közel van az Úr napja a Döntés völgyében!

Az Úr napja

…16 Az Úr szózata zeng a Sionon, Jeruzsálemben hallatja szavát, ég és föld megremeg belé. De népének mentsvára az Úr, Izrael fiai számára menedék. 17 Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek, aki a Sionon, szent hegyemen lakom. Szent hely lesz akkor Jeruzsálem, nem léphetnek be többé oda idegenek.

Paradicsomi állapot. Izrael újjászületik

18 Azon a napon új bor fakad a hegyekből, tej folyik a halmokból, Júda minden folyójának víz árasztja el a medrét. Forrás fakad az Úr házából, és megöntözi az Akácok völgyét. 19 Egyiptom meg pusztasággá lesz, Edom kietlen sivataggá, mert nyomorgatta Júda fiait, ártatlan vért ontott országukban. 20 Júdának meg mindig lesz lakója, Jeruzsálemnek örökkön-örökké….

2026 07 02./  Joel könyve : fej: 4: 1- 21 v

+ >>> ( 6, 11, 15, 21. v)

A népek megítélése….

A föníciaiak és a filiszteusok ellen6Ti, akik Júda fiait és Jeruzsálem fiait eladtátok Javán fiainak, hogy távol kerüljenek hazájuktól!

A népek egybegyűjtése11 Siessetek, gyertek, minden népek körös-körül, és gyűljetek ott egybe! [Vezesd elő, Uram, a hőseidet!]

Az Úr napja 15 Elsötétedik a nap és a hold, a csillagok elvesztik fényüket.

Paradicsomi állapot. Izrael újjászületik 21„Megbosszulom vérüket, nem kegyelmezek”, és az Úr a Sionon fog lakni.

11_11 Creative Commons License 2026.07.02 -1 0 7261

Hűség az Úrhoz

1Az Úrtól kérjetek esőt a késői eső idején! Az Úr küldi a villámot, és adja az esőt; kenyeret ad az embernek és füvet a juhoknak. (Zak:10: 1,)

Az állhatatos ima.

7Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!

(Mát:7: 7,)

Előzmény: Zellem Estelen (7260)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.07.01 0 0 7260

Mert elárasztom vízzel a tikkadt mezőt, és bővizű patakokkal a kiaszott földet. Kiárasztom lelkemet utódaidra, és áldásomat gyermekeidre

Hajrá! Ideje lenne!

:-)

Előzmény: 11_11 (7259)
11_11 Creative Commons License 2026.07.01 -1 0 7259

2026 07 01./ Joel könyve : fej : 3: 1-5. v

(1-2, 4-5,v) + >>> (3, v)

II. AZ ÚJ KORSZAK ÉS AZ ÚR NAPJA

A Lélek kiáradása

1„Mindezek után kiárasztom Lelkemet minden testre. Fiaitok és leányaitok jövendölni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok meg látomásokat látnak. 2 Sőt, még a szolgákra és a szolgálókra is kiárasztom Lelkemet azokban a napokban. 4 A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja. 5 Aki segítségül hívja az Úr nevét, az megmenekül, mert Sion hegyén és Jeruzsálemben lesz a menedék – amint megmondta az Úr – a menekültek számára, akiket meghív az Úr.”

2026 07 01./ Joel könyve : fej : 3: 1-5. v

+ >>> (3, v)

II. AZ ÚJ KORSZAK ÉS AZ ÚR NAPJA

A Lélek kiáradása

3 Égen és földön jeleket mutatok, vért és tüzet, füstoszlopokat.

>>>>>>>>>>>>>>>>> 

3 Mert elárasztom vízzel a tikkadt mezőt, és bővizű patakokkal a kiaszott földet. Kiárasztom lelkemet utódaidra, és áldásomat gyermekeidre. Ézs 44,3;

26 Új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek, kiveszem testetekből a kőszívet és hússzívet adok nektek. 27Az én lelkemet oltom belétek és gondoskodom róla, hogy parancsaim szerint éljetek és szemetek előtt tartsátok törvényeimet és hozzájuk igazodjatok. Ez 36:26-27

5 Nem azért, mert igazak voltak tetteink, hanem irgalmasságból, s a Szentlélekben való újjászületés és megújulás fürdőjében, 6 akit Üdvözítőnk, Jézus Krisztus által bőven árasztott ránk, 7 hogy kegyelmével megigazuljunk, s az örök élet reménybeli örököseivé váljunk.  Tit 3:5-7,

17A végső napokban – mondja Isten – kiárasztok Lelkemből minden testre. Fiaitok és lányaitok prófétálni fognak, az ifjak látomásokat látnak, az öregek álmokat álmodnak. 18 Még szolgáimra és szolgálóimra is kiárasztom Lelkemet ezekben a napokban, és prófétálni fognak. 19 Csodákat teszek fenn az égben, és jeleket adok lenn a földön: vért, tüzet és gomolygó füstöt. 20 A nap elsötétül, a hold vérbe borul, mielőtt eljön az Úrnak nagy és nyilvánvaló napja. 21 Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.  ApCsel 2,17-21

Előzmény: suta3 (7257)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.07.01 0 0 7258

Óh, hogy mennyire hihető!

Egyeseknek;-)

"Meg vagyon írva"

Ki tudja kik által, és kiknek?

Előzmény: suta3 (7257)
suta3 Creative Commons License 2026.07.01 0 0 7257

"És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön... És monda az Úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem. De Noé kegyelmet talála az Úr előtt. Noénak pedig ez a története: Noé igaz, tökéletes férfiú vala a vele egykorúak között. Istennel jár vala Noé... A föld pedig romlott vala Isten előtt és megtelék a föld erőszakoskodással. Tekinte azért Isten a földre, és ímé meg vala romolva, mert minden test megrontotta vala az ő útát a földön. Monda azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általok: és ímé elvesztem őket a földdel egybe. Csinálj magadnak bárkát... És minden élőből, s minden testből, mindenből kettőt-kettőt vígy be a bárkába, hogy veled együtt életben maradjanak: hímek és nőstények legyenek..." (1Móz 6:5-9, 11-14, 19)

"Beméne azért Noé és az ő fiai, az ő felesége, és fiainak feleségei ő vele a bárkába, az özönvíz elől... Noé életének hatszázadik esztendejében... felfakadának ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyilatkozának. És esék az eső a földre negyven nap és negyven éjjel... Azután a vizek felette igen nagy erőt vevének a földön, és a legmagasabb hegyek is mind elboríttatának... Mindaz, a minek orrában élő lélek lehellete vala, a szárazon valók közűl mind meghala." (1Móz 7:7, 11-12, 19, 22)

"Megemlékezék pedig az Isten Noéról, és minden vadról, minden baromról, mely ő vele a bárkában vala: és szelet bocsáta az Isten a földre, és a vizek megapadának..." (1 Móz 8:1)

"És szóla az Isten Noénak és vele az ő fiainak, mondván: Én pedig ímé szövetséget szerzek ti veletek és a ti magvatokkal ti utánnatok. És minden élő állattal, mely veletek van... mindattól kezdve a mi a bárkából kijött, a földnek minden vadjáig. Szövetséget kötök ti veletek, hogy soha ezután el nem vész özönvíz miatt minden test; és soha sem lesz többé özönvíz a földnek elvesztésére. És monda az Isten: Ez a jele a szövetségnek, melyet én örök időkre szerzek közöttem és ti köztetek, és minden élő állat között, mely ti veletek van: Az én ívemet helyeztetem a felhőkbe, s ez lesz jele a szövetségnek közöttem és a föld között... Azért legyen tehát az ív a felhőben, hogy lássam azt és megemlékezzem az örökkévaló szövetségről Isten között és minden testből való élő állat között, mely a földön van." (1Móz 9:8-13, 16)

Előzmény: 11_11 (7255)
11_11 Creative Commons License 2026.07.01 -1 0 7256

2026 07 01./ Ezekiel könyve : fej:  7 : 1-27 v

(1-21,23-27. v) + >>> (22, v)

Júdára elérkezett az Úr ítélete.

1Az Úr szózatot intézett hozzám: 2 Emberfia, így beszélj: Ezt mondja az Úr, az Isten Izrael földjének: Itt a vég! Eljött a vég az ország négy szélére. 3Már rád tört a vég. Rád zúdítom haragomat, hogy útjaid szerint ítélkezzem, és számon kérjem tőled minden szégyenletes tettedet. 4Szemem nem tekint rád irgalommal, s nem könyörülök meg rajtad, hanem felelőssé teszlek útjaidért, és szégyenletes tetteid nyilvánvalóvá válnak körödben, és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. 5Ezt mondja az Úr, az Isten: Csapás csapást ér. 6Közeledik a vég, közeledik a vég számodra, nézd, már itt is van. 7Te leszel soron, aki az országban lakol. Elérkezik az idő; nézd, elközeleg a nap, s zűrzavar támad, és nem lesz többé öröm a hegyeken. 8Most rövidesen kiárasztom rád haragomat és kitöltöm rajtad bosszúmat. Útjaid szerint ítélkezem fölötted, és számon kérem minden szégyenletes tettedet. 9 Szemem nem tekint rád irgalommal és nem könyörülök, hanem számon kérem tőled útjaidat és szégyenletes tetteid nyilvánvalóvá válnak körödben, és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, aki lesújtok. 10Itt a nap, lám, elérkezik! Sorra kerülsz, a csapás készen vár rád, a gőg eluralkodott. 11Az erőszak már fölemelkedett, hogy a gonoszság vesszejévé váljék. 12 Eljön az idő, közel a nap! Aki vesz, az ne örüljön, s aki elad, az ne szomorkodjék, mert a harag mindenkire rátör. 13Az eladó nem találja meg, amit eladott, még ha életben is marad, mert a látomás, mely minden gazdagságra szól, visszavonhatatlan, s aki bűnben él, nem kap többé erőre. 14Fújjátok meg a harsonát, minden készen áll, és senki sem indul harcba, mert haragom mindenkire rátör.

Izrael bűnei.

15Kívül kard, belül pestis és éhínség. Aki a mezőn lesz, az kard élén hull el, aki a városban lesz, az éhínségben és pestisben pusztul el. 16 Akik megmenekülnek, elfutnak, s mint a völgyek galambjai, a hegyek felé tartanak, de én mind halálba küldöm a bűne miatt. 17Minden kéz ellankad, s minden térd szétfolyik, mint a víz. 18 Zsákruhába öltöznek, és félelem fogja el őket. Minden arc szégyentől ég, s minden fej kopasz lesz. 19Ezüstjüket az utakra szórják, az aranyat meg szemétnek tartják. Nem tudják velük éhségüket csillapítani, gyomrukat megtölteni, mert bűnbe vitték őket. 20 Díszes ékszereiket kevélységre használták: belőlük készítették szégyenletes képeiket, bálványaikat. Ezért iszonyattá teszem őket a számukra. 21Idegeneknek adom zsákmányul, s a föld istentelenjeinek prédául, azok majd meggyalázzák őket. ….23 Készíts magadnak láncot, mert az ország tele van vérengzéssel, és a város tele van erőszakossággal. 24 Elővezetem a legkegyetlenebb népeket, hadd foglalják el házaitokat. Megtöröm a hatalmasok gőgjét, és meggyalázzák szentélyeiket. 25Rettegés szállja meg őket, keresik a békét, de nem találják. 26Csapás csapást ér, az egyik hír a másikat követi, látomást követelnek majd a prófétától, de a papok híjával lesznek a törvénynek, s a vének is a tanácsnak. 27A király gyászolni fog, a fejedelmet szomorúság keríti hatalmába, az ország népének megbénul a keze. Tetteik szerint bánok velük, ítéleteik szerint ítélkezem fölöttük, és megtudják, hogy én vagyok az Úr.

2026 07 01./ Ezekiel könyve : fej:  7 : 1-27 v

+ >>> (22, v)

Izrael bűnei. 22 Elfordulok tőlük, és meggyalázzák kincsesházamat, fosztogatók hatolnak be és meggyalázzák.

Lábjegyzetek

Ezék:7,1 A fenyegető vég kikerülhetetlen, mert a nép nem tért meg.

Ezék:7,5… A szöveg nehezen érthető………

Ezék:7,10 A héber szöveg itt is homályos: a korona kijött, a vessző kivirágzott….

Ezék:7,15 Senki se menekül meg a pusztulástól, akár faluban, akár városban laki

Ezék:7,23 A lánc a fogság jelképe.

Válasz ! (  Jer: 44: 9, 17- 18. )    

11_11 Creative Commons License 2026.06.30 -1 0 7255

2026 06 30./ A  Teremtés könyve : fe : 7: 1-24 v

( 1-4, 8-9, 12-15, 17-24,v) +>>> (5-7,10, 11, 16, v)

1Az Úr így szólt Noéhoz: „Szállj be egész családoddal a bárkába, mert csak téged találtalak igaznak színem előtt az egész nemzedékben. 2 Minden tiszta állatból vigyél hetet-hetet, hímet és nőstényt, a tisztátalanokból pedig kettőt, hímet és nőstényt. 3(A madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényt), hogy ivadékuk az egész földön életben maradjon. 4Mert még hét nap, és akkor negyven nap és negyven éjjel esőt bocsátok a földre, s eltörlök a föld színéről minden lényt, amit alkottam… 8 (A tiszta és tisztátalan állatok, a madarak és a földön élő állatok közül kettő-kettő, 9 egy hím és egy nőstény ment Noéval a bárkába, ahogy Isten megparancsolta.) ….….12 Az eső negyven nap és negyven éjjel zuhogott a földre. 13 Ezen a napon Noé és fiai, Szem, Kám és Jáfet Noé feleségével és fiainak három feleségével együtt beszálltak a bárkába, 14s velük minden fajtájú vadállat, minden fajtájú háziállat, mindenféle földi csúszómászó és mindenféle madár és szárnyas. 15Minden lény, ami lélegzik, párosával ment Noéhoz a bárkába….

A vízözön.

17 Ezután negyven napig ömlött az eső a földre. A víz megdagadt és fölemelte a bárkát úgy, hogy a föld felett úszott. 18 Az ár elhatalmasodott, és erősen megduzzadt a föld felett, a bárka azonban a vízen úszott. 19 A víz még magasabb lett a földön, annyira, hogy az ég alatt minden magas hegyet elborított. 20 Tizenöt könyöknyivel múlta felül a víz őket, annyival emelkedett a hegyek fölé. 21 Így minden élőlény elpusztult, amely a földön mozgott: madarak, háziállatok, vadállatok, mindenféle földi csúszómászó és minden ember. 22 Minden, ami lélegzett, ami a szárazföldön élt, elpusztult. 23Így törölt el (Isten) minden élőlényt a földön: az embertől az állatig, a csúszómászókig és az égi madarakig. Mind eltörölte őket a földről. 24 Csak Noé maradt meg, és ami vele volt a bárkában. A víz százötven napig áradt a földön.

2026 06 30./ A  Teremtés könyve : fe : 7: 1-24 v

+>>> (5-7,10, 11, 16, v)

5 Noé úgy tett, ahogy az Úr megparancsolta neki. .” 6 Noé 600 esztendős volt, amikor a vízözön rátört a földre. 7 Noé a vízözön előtt beszállt a bárkába: vele együtt fiai, felesége és fiainak feleségei. 10 Hét nap elteltével a vízözön rátört a földre….. 11Noé 600. évében, a második hónap 17. napján, ezen a napon megnyíltak a nagy mélységek forrásai, és megeredtek az ég csatornái…. 16 Minden lényből egy hím és egy nőstény ment, ahogy Isten megparancsolta. Az Úr bezárta mögötte az ajtót….

A vízözön…….

Előzmény: leslie o7 (7254)
leslie o7 Creative Commons License 2026.06.30 -1 0 7254

Ésaiás 52:1 Serkenj föl, serkenj föl, öltözd fel erősségedet, Sion, öltözzél fel ékességed ruháiba, Jeruzsálem, szent város, mert nem lép beléd többé körülmetéletlen, tisztátalan! 2 Rázd ki magad a porból, kelj fel, ülj fel Jeruzsálem, oldd ki magadat nyakad bilincseiből, Sion fogoly leánya! 3 Mert így szól az Úr Isten: Ingyen adattatok el, és nem pénzen váltattok meg! 4 Mert így szól az Úr Isten: Egyiptomba ment alá népem először, hogy ott bujdossék, és azután Asszíria nyomorgatta őt ok nélkül. 5 És most mit tegyek itt? szól az Úr, hiszen népem elvitetett ok nélkül, és a rajta uralkodók ujjonganak, szól az Úr, és nevem szüntelen mindennap gúnyoltatik. 6 Ezért hadd ismerje meg népem az én nevemet, ezért ama napon! Hogy én vagyok, aki mondom: Ímé, itt vagyok! 7 Mily szépek a hegyeken az örömmondónak lábai, aki békességet hirdet, jót mond, üdvösséget hirdet, aki ezt mondja Sionnak: Uralkodik a te Istened! 8 Halld őrállóidat! Felemelik szavukat, ujjonganak egyetemben, mert szemtől szembe látják, hogy mint hozza vissza Siont az Úr! 9 Ujjongva énekeljetek mindnyájan, Jeruzsálem romjai, mert megvigasztalá az Úr népét, megváltá Jeruzsálemet. 10 Feltűrte az Úr szent karját minden népeknek szemei előtt, hogy lássák a föld minden határai Istenünk üdvösségét! 11 Távozzatok, távozzatok, gyertek ki onnan, tisztátalant ne illessetek, gyertek ki közülük, tisztítsátok meg magatokat, akik az Úr edényeit hordozzátok. 12 Mert ne sietséggel jertek ki, és ne futással menjetek; mert előttetek megy az Úr, és követni fog Izrael Istene! 13 Ímé, beteljesíti Szolgám útját, magasságos, felséges és dicső lesz nagyon. 14 Miképpen eliszonyodtak tőled sokan, oly rút, nem emberi volt ábrázata, és alakja sem ember fiaié volt: 15 Akképpen ejt ámulatba sok népeket; a királyok befogják szájukat előtte, mert amit nékik nem beszéltek, azt látják, és amit nem hallottak, arra figyelnek

Előzmény: 11_11 (7252)
leslie o7 Creative Commons License 2026.06.30 -1 0 7253

A Lábjegyzeteket miért rakod ide?

Azokban szándékosan félremagyarázzák az Úr Szavát.

Előzmény: 11_11 (7242)
11_11 Creative Commons License 2026.06.30 -1 0 7252

2026 06 30. / Báruk könyve : fej : 5: 1- 9. v

(1-9.v)

1 Jeruzsálem, vesd le a gyász s az ínség ruháját, s öltsd magadra mindörökre Isten dicsőségének szépségét! 2 Öltsd fel Isten igazságának köntösét, s tedd fejedre az örök dicsőség koronáját, 3 mert az Isten ismertté teszi fényességedet mindenütt az ég alatt. 4 Isten ezt a nevet adja neked örökre: „Igazságosság békéje” és „Jámborság dicsősége”. 5 Kelj föl, Jeruzsálem, állj a magaslatra, és tekints keletre! Nézd, mint gyűlnek egybe fiaid, napkelettől napnyugatig a Szentnek szavára, és ujjonganak, mert Isten megemlékezett róluk. Gyalog távoztak, ellenség hajtotta őket, de Isten vezeti vissza, s úgy hozza őket, mint királyi sarjakat. 7 Isten parancsot adott, hogy hordják el mind a magas hegyeket s az örök halmokat, a völgyeket meg töltsék fel, hogy sík legyen a föld, és Izrael biztosan haladhasson Isten dicsősége alatt. 8 Az erdők és az illatos fák Isten parancsára mind árnyékot nyújtanak Izraelnek. 9 Isten vezeti majd Izraelt örömben, dicsőségének fényében, s kíséretül adja nekik irgalmát és igazságosságát.

SZIT. Lábjegyzetek.

Bár.5:4 ,Jerusélem más messiási nevei: ( Iz:1:26, 60:14, Jer. 33 :16,)

KNB . Lábjegyzetek.

Bár.5:5-9 Diadalmenetben térnek majd haza az elveszettnek hitt fiak (vö. Iz 40,3-5; Iz 41,19; Iz 66,20).

11_11 Creative Commons License 2026.06.29 -1 0 7251

2026 06 29./ Jeremiás. A Siralmak könyve : fej : 3: 1-66 v

(1-2,5-7, 9-13, 15-20, 22-24, 25-27, 30-39, 40, 42, 43-51, 52, 55-66 v) 

+ >>> ( 3,4,8,14,21, 28-29, 41, 54,v)

A HARMADIK SIRALOM

1Olyan ember vagyok, aki átéltem a nyomorúságot haragjának vesszeje alatt.

2 A sötétségbe vitt és vezetett, nem a világosságba. …

5 Körülsáncolt és körülvett engem epével és gyötrelemmel. 6A sötétségben adott nekem lakást a rég megholtak között. 7 Fallal vett körül, nem mehetek ki, súlyos bilincsbe vert.

9 Faragott kövekkel zárta el utamat, eltorlaszolta ösvényemet. 10Mint a lesben álló medve, olyan lett hozzám, vagy mint a rejtekén megbúvó oroszlán. 11Ösvényemet eltérítette és összetépett, borzalommá tett. 12 Kifeszítette íját és célba vett, nyilainak célpontjává lettem. 13Veséimbe vágta a nyilait, tegzének fiait….  15 Keserűséggel tartott jól, és ürömmel részegített meg. 16 Kaviccsal összetörte fogaimat, hamut adott eledelül. 17 Lelkemnek nem volt békében része, elfelejtettem a boldogságot. 18 És most így szólok: „Elhagyott az erőm, és a reménységem is, amelyet az Úrba vetettem.” 19Visszaemlékszem nyomorúságaimra, sok sanyarúságomra: csupa üröm és keserűség. 20 Lelkem folyvást ezen töpreng, s már-már összeroskad bennem…. 22 Az Úr irgalma nem fogyott el egészen; jósága és kegyelme még nem merült ki. 23 Minden reggel újjáéled, nagy az ő hűsége. 24„Az Úr az én osztályrészem – mondja a lelkem –, ezért hát remélek benne.”

25 Akik benne bíznak, azokhoz jó az Úr, a lélekhez, amely őt keresi. 26 Jó csendben várni az Úrra, mert ő megszabadít. 27Jó az embernek, ha igát hordoz ifjúságától fogva. ….30 Tartsa oda arcát annak, aki üti, teljen el gyalázattal. 31Mert az Úr nem veti el az embert mindörökre. 32 Mert ha büntet is, újra megkönyörül nagy irgalmában. 33Mert nem abban leli kedvét, hogy megalázza és nyomorúsággal sújtsa az emberek fiait. 34 Ha lábbal tiporja valaki az összes foglyot az országban, 35 ha az ember jogait megcsorbítják a Magasságbeli színe előtt; 36 ha valakit megcsalnak pörében, talán nem látja az Úr? 37 Ki az, aki csak szól és minden létrejön? Ki parancsol, ha nem az Úr? 38 Honnét származik a jó is, meg a rossz is, ha nem az Úr szájából? 39Akkor hát miért zúgolódik az ember? Jobban teszi, ha szembefordul vétkeivel.

40Vizsgáljuk meg útjainkat, fontoljuk meg őket, és térjünk vissza az Úrhoz! ….42Vétkeztünk és lázadoztunk ellened, azért nem bocsátottál meg.

43Beburkolóztál haragodba és üldözőbe vettél minket; megöltél könyörtelenül. 44Sűrű felhőbe burkolóztál, nehogy áthatoljon rajta imádságunk. 45Gyalázat tárgyává tettél minket, a nemzetek söpredékévé. 46Kitátotta ellenünk a száját minden ellenségünk. 47Rettegés és verem lett az osztályrészünk, pusztulás és romlás. 48Patakzik a könny a szememből népem leányának romlása miatt. 49Folyton-folyvást sír a szemem; nincsen nyugalmam, 50 míg az Úr le nem tekint, és ránk nem néz az égből. 51Még a szemem is sanyargatja lelkemet, ha látom városom leányait.

52Mint a madárra, úgy vadásztak rám, azok, akik ok nélkül gyűlölnek. 53Verembe taszították életemet, és követ hajigáltak rám…..  55 Uram, a verem mélyéből nevedet hívtam segítségül. 56Meghallottad, amikor így könyörögtem: „Ne zárd be füledet imádságom elől!” 57 Közel jöttél azon a napon, amikor hívtalak, és így szóltál: „Ne félj!” 58 Megvédelmezted lelkem ügyét, Uram, megváltottad életemet. 59 Uram, láttad megaláztatásomat, szolgáltass hát nekem igazságot! 60 Láttad bosszúálló terveiket, és hogy összeesküdtek ellenem. 61Uram, hallottad gyalázkodásukat, és hogy szövetkeztek ellenem; 62 amit ellenfeleim suttognak, és amit ellenem forralnak egész nap. 63 Akár ülnek, akár állnak: figyeld meg, csak rólam szól gúnydaluk. 64Uram, fizess meg nekik tetteik szerint! 65Adj nekik megátalkodott szívet, és

legyen rajtuk az átkod! 66 Üldözd haragodban és irtsd ki őket az ég alól, Uram!

2026 06 29./ Jeremiás. A Siralmak könyve : fej : 3: 1-66 v

+ >>> ( 3,4,8,14,21, 28-29, 41, 54,v)

A HARMADIK SIRALOM

3Egyedül ellenem emeli föl a kezét újra meg újra, egész nap.

4Elsorvasztotta húsomat és bőrömet, összetörte csontjaimat.

8 Ha kiáltok és könyörgök, kizárja imádságomat. 14Nevetség tárgyává lettem egész

népem előtt, gúnydalt zengnek rólam egész nap. 21Ezeket fontolgatom szívemben, hogy föléledjen bennem a remény:

28 Üljön le a magányban és hallgasson, amikor ráteszi az Úr; 29 szája érjen le a földig. Talán még van remény.

41Emeljük föl szívünket a tenyerünkön Istenhez az égbe:

54 A víz összecsapott a fejem fölött; így szóltam: „Végem van!”

11_11 Creative Commons License 2026.06.28 -1 0 7250

SZIT. 1 Mózes:6:1-4,,

1 Amikor az emberek kezdtek elszaporodni a földön és leányaik születtek, 2 az Isten fiai látták, hogy az emberek lányai szépek. Feleségül vették mindazokat, akik tetszettek nekik. 3 Ekkor az Úr így szólt: „Nem marad éltető lelkem az emberben örökké, mivel test. Életkora csak 120 év legyen.” 4 Óriások éltek akkor a földön (és később is), amikor az Isten fiai az emberek lányaival összeházasodtak, és ezek gyermekeket szültek nekik; ezek a régi idők híres hősei. ( Mát:24:38,)

Lábjegyzetek

1 Móz:6,1-4 Úgy látszik, a sugalmazott szerző egy népies legendára hivatkozik, amely az óriásokról (nephilim), a keletiek titánjairól beszél, s akik az égiek és a földiek kapcsolatából származtak. Ezt is egyszerűen úgy közli, mint az egyre terjedő bűn szemléltetését. Az életkor lerövidítése is az ősi áldás megvonását akarja jelenteni.

KG.  1Mózes:6:1-4,v

(1, 3-4,v) + >>> ( 2,v)

1Lőn pedig, hogy az emberek sokasodni kezdének a föld színén, és leányaik születének. 3 És monda az Úr: Ne maradjon az én lelkem örökké az emberben, mivelhogy ő test; legyen életének ideje száz húsz esztendő. 4 Az óriások valának a földön abban az időben, sőt még azután is, mikor az Isten fiai bémenének az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szűlének nékik. Ezek ama hatalmasok, kik eleitől fogva híres-neves emberek voltak.

+ >>> ( 2,v)

2 És láták az Istennek fiai az emberek leányait, hogy szépek azok, és vevének magoknak feleségeket  mind azok közűl, kiket megkedvelnek vala.• Mát. 24,38. Luk. 17,27.

11_11 Creative Commons License 2026.06.28 -1 0 7249

2026 06 28./ Jeremiás jövendölése :fej: 11 : 1- 23 v

+ >>> (7,11, 13, 16, 21-22, v)

Jeremiás és a szövetség megtartása.

7 Mert amikor kihoztam atyáitokat Egyiptom földjéről, ünnepélyesen figyelmeztettem őket; folyton-folyvást figyelmeztettem őket; mind a mai napig és mondtam: Halljátok meg a szavamat!.... 11Ezért azt mondja az Úr: Íme, olyan veszedelmet hozok rájuk, amelyből nem menekülhetnek meg; ha kiáltanak hozzám, nem hallgatom meg őket…. 13Mert annyi a te istened, Júda, ahány a városod; és annyi oltárt építettél Baálnak illatáldozatot bemutatni, ahány utcája van Jeruzsálemnek.

Feddő szó a templom látogatóihoz

16 „Szép növésű, termékeny olajfa” – így hívott az Úr. De egy nagy vihar morajával tűzbe borította lombját, és elégtek ágai….

Jeremiást szülővárosának népe üldözi.

21Ezt mondta ki az Úr Anatot férfiaira, akik elhatározták, hogy megölnek, s így figyelmeztettek: „Ne prófétálj az Úr nevében, mert különben meghalsz a kezünk között.” 22 Nos, így büntetem meg őket: Ifjaik kard élén hullnak el; fiaik és lányaik pedig éhen vesznek.

Lábjegyzetek

Jer:11,1-8A Sínai-hegynél megkötött szövetségben elkötelezte magát Istennek Izrael népe. A jelen azt mutatja, hogy a nép megtörte a szövetséget.

Jer:11,9-14Ez a nemzedék szinte összeesküdött az Úr ellen. Isten ezért megtiltja Jeremiásnak, hogy közbenjárjon értük.

Jer:11,15-17Hiába hozzák el a templomba fogadalmi ajándékaikat és áldozataikat, Istennek nem telik kedve bennük. Az ítéletet már semmi el nem háríthatja.

Jer:11,18-23 A próféta családja is ellene ármánykodik

Jer: 12,6 Korrigált szövegromlás: a vers a 11,18. vers utánra került. (vö. 12,6).

Előzmény: 11_11 (7248)
11_11 Creative Commons License 2026.06.28 -1 0 7248

2026 06 28./ Jeremiás jövendölése :fej: 11 : 1- 23 v

(1-6, 8-10, 12, 14, 15, 17, 18-20, 23.v) +>>> (7,11, 13, 16, 21-22. v)

Jeremiás és a szövetség megtartása.

1 Ezt a szózatot intézte az Úr Jeremiáshoz: 2 Szólj Júda népéhez és Jeruzsálem lakóihoz. 3 Így beszélj: Ezt mondja az Úr, Izrael Istene: Átkozott az  ember, aki nem hallgat e szövetségnek a szavaira, 4 amelyeket atyáitoknak parancsoltam, amikor kivezettem őket a vaskohóból, Egyiptom földjéről. Ezt mondtam nekik: Hallgassatok szavamra, teljesítsétek minden parancsomat, akkor az én népem lesztek, én meg a ti Istenetek leszek, 5 és teljesítem az esküt, amellyel megesküdtem atyáitoknak, hogy tejjel-mézzel folyó országot adok nekik, amint ez ma is így van. Erre így feleltem: Megteszem Uram! 6 Aztán ezt mondta nekem az Úr: Hirdesd ezt Júda városaiban és Jeruzsálem utcáin. És mondd: Hallgassatok a szövetség szavaira és engedelmeskedjetek nekik!..... 8 De ők nem hallgattak rám, s nem figyeltek ide. Sőt, mindenki a saját gonosz szíve sugallatát követte. Ezért ellenük fordítom e szövetség szavait, amelyeket mind azért rendeltem, hogy megtartsák, de ők nem tartották meg. 9 Így szólt hozzám az Úr: Pártütés van Júda férfiai és Jeruzsálem lakói között. 10Visszatértek atyáik gonoszságaihoz, akik nem akarták meghallani szavaimat. Ők is idegen istenek nyomába szegődnek, hogy nekik szolgáljanak. Izrael háza és Júda háza megszegte szövetségemet, amelyet atyáikkal kötöttem….12 Menjenek csak Júda városai és Jeruzsálem lakói, és kiáltsanak azokhoz az istenekhez, amelyeknek tömjént áldoztak; bizony, nem fogják őket megsegíteni nyomorúságuk idején….14 Te meg ne járj közben ezért a népért; ne könyörögj és ne imádkozz értük! Mert úgysem hallgatom meg őket, ha nyomorúságuk idején segítségért kiáltanak hozzám.

Feddő szó a templom látogatóihoz

15 Mit keres szerelmesem házamban? Viselkedése csupa képmutatás! Tán fogadalmaid és a nekem szentelt hús megszabadíthatnak gonoszságodtól? És tisztává tehetlek miattuk?...

… 17 Mert a Seregek Ura, aki ültetett, veszedelmet mondott ki rád a gonoszság miatt, amelyet Izrael háza és Júda háza azzal követett el, hogy a Baálnak bemutatott illatáldozattal felingerelt.

Jeremiást szülővárosának népe üldözi.

18 Az Úr szólt nekem róla, s én felfigyeltem rá. Igen, Uram, feltártad előttem szándékukat.

12,6„Bizony, még a testvéreid és a saját rokonaid is álnokok; a hátad mögött ők is teli torokkal ellened ágálnak. Még akkor se bízzál bennük, ha barátságos szavakkal fordulnak hozzád.”

19 Én meg olyan voltam, mint a szelíd bárány, amelyet vágóhídra hurcolnak; nem tudtam, hogy terveket koholnak ellenem, mondván: Pusztítsuk el a fát, ereje teljében vágjuk ki az élők földjéről, úgyhogy még a nevét se emlegessék többé. 20 De te, Seregek Ura, igazságos ítélettel ítélsz; te a vesék és a szívek vizsgálója vagy. Engedd látnom, miként állsz rajtuk bosszút, mert terád bíztam ügyemet…. 23 Egy sem marad meg közülük, ha majd veszedelmet hozok Anatot férfiaira, amikor elérkezik bűnhődésük esztendeje.

>>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.06.27 -1 0 7247

2026  06 27./ Izajás jövendölése :fej:8 : 1-23 v

+ >>> (..2, 6, 8, 9, 18, 20, v)

Izajásnak fia születik.

2 Megbízható tanúkat is választottam magamnak: Urija papot és Zakariást, Barakiás fiát….

Siloe és Eufrátesz6 Mivel ez a nép megvetette Siloénak csendesen folydogáló vizeit, és remeg Recintől meg Remaljahu fiától: 8 Behatol Júdába és áthömpölyög rajta, elönti, míg egészen nyakig nem ér. Kiterjesztett szárnyai betöltik országod egész szélességét, ó Immánuel.

Az ellenségre váró kudarc 9Vegyétek tudomásul, népek: vereség vár rátok. Hallgassatok ide, ti távoli nemzetek! Csak öltsetek fegyvert! Vereség vár rátok. Csak övezzétek fel magatokat! Vereség vár rátok….

Az Úr a botlás köve a hitetleneknek

…….

Izajás intelme tanítványaihoz

18 Itt vagyok én és fiaim, akiket az Úr adott nekem: mi vagyunk Izraelben a jelképek és a csodák a Seregek Urától, aki a Sion hegyén lakik….20 Vissza a tanításhoz és a kinyilatkoztatáshoz! Aki nem ezt mondja, annak nincs hajnala…..

Bolyongás a sötétben. …. Gyermek születik nekünk. ….

Lábjegyzetek

Iz:8,1-4Ebben az önéletrajzi részletben Izajás elmondja második fia születésének körülményeit és nevének jelentését.

Iz:8,3A gyermek neve azt jelzi, hogy az asszírok nemsokára kifosztják a Júda ellen szövetkezett Szíriát és Izraelt. Ez 732-ben, III. Tiglatpilezer idejében be is következett.

Iz:8,6 Siloe vizei: az Úrtól jövő segítség szóképe. A Folyam a betörő asszír sereget jelenti.

Iz:8,8 Az ország Immánuel tulajdona. Ez a biztosíték, hogy az asszír áradat nem pusztíthatja el.

Iz:8,21-23a Drámai erejű ábrázolása a háború miatt bujdosásra kényszerült ember aggasztó sorsának. A 23b. vers már a következő fejezet bevezetése.

Iz:8,23 b Csodálatos jövendölés egy Dávid házából származó Gyermek születéséről, a Messiáskirályról. Ő majd békét, örömet és jólétet hoz. Zebulun földje és Naftali földje a Genezáreti-tótól északra és északnyugatra található. – A Tenger útjának is nevezték, mert erre vezetett a Damaszkuszból kiinduló, s a Földközi-tenger felé forduló karavánút Egyiptom felé. A pogány nemzetek tartománya azért, mert ezen a vidéken vegyesen laktak pogányok és zsidók.

Előzmény: 11_11 (7246)
11_11 Creative Commons License 2026.06.27 -1 0 7246

2026  06 27./ Izajás jövendölése :fej:8 : 1-23 v

( 1, 3-4, 5, 7, 10, 11-15, 16-17, 19, 21-23 v) +>>> (..2, 6, 8, 9, 18, 20, v)

Izajásnak fia születik.

1Így szólt hozzám az Úr: „Végy magadnak egy táblát, és írd fel rá közönséges írással: Rabolj gyorsan, prédálj hamar!”….

3 Majd bementem a prófétaasszonyhoz. Fogant és fiút szült. Akkor az Úr azt mondta nekem: „Ezt a nevet add neki: Rabolj gyorsan, prédálj hamar!” 4 Mielőtt ugyanis a gyermek megtanulja kimondani: „apám” és „anyám”, Damaszkusz kincsét és Szamária zsákmányát Asszíria királya elé viszik.

Siloe és Eufrátesz

5 Aztán újra szólt hozzám az Úr és azt mondta: …7 Azért az Úr felhozza ellenük a Folyam hatalmas és nagy vizeit: az asszírok királyát és annak dicső hatalmát. Kilép a medréből s vize kiárad a partjain túl….

Az ellenségre váró kudarc

…10Hiába szőtök terveket: úgyis meghiúsul. Hasztalan hoztok határozatot: nem valósul meg. Mert velünk az Isten.

Az Úr a botlás köve a hitetleneknek

11Így beszélt hozzám az Úr, amikor keze megragadott, hogy ne járjak azon az úton, amelyet ez a nép követ: 12Ti ne mondjátok összeesküvésnek, amit ez a nép összeesküvésnek mond. És amitől fél, attól ne féljetek és ne remegjetek. 13A Seregek Urát – őt valljátok Szentnek, csak tőle féljetek, csak tőle remegjetek. 14Ő a szentély, a botlás köve és a botránkozás sziklája, Izrael mindkét háza számára, tőr és háló Jeruzsálem lakóinak. 15Közülük sokan megbotlanak, sokan elesnek és összezúzzák magukat, hálóba kerülnek és fogságba esnek.

Izajás intelme tanítványaihoz

16Megőrzöm ezt a tanúbizonyságot, tanítványaim szívében lepecsételem ezt a kinyilatkoztatást. 17Én az Urat várom, aki Jákob háza elől elrejti arcát, csak benne remélek….. 19És ha azt mondják nektek az emberek: „Kérdezzétek meg a halottidézőket és a jósokat, akik suttognak és motyognak”, akkor ezt mondjátok: „Hát nem Istenét kell megkérdeznie a népnek, vagy talán a holtaktól kell felvilágosítást kérni az élők felől?”

Bolyongás a sötétben

21Csüggedten, éhesen bolyong majd az ilyen, és éhségében úgy haragra gerjed, hogy megátkozza magát és Istenét. Akár fölfelé néz, 22 akár a földre szegezi szemét, mindenütt csak nyomorúságot, sötétséget talál, félelmetes homályt s aggasztó éjszakát.

Gyermek születik nekünk.

23 Hát nem csupa homály ott minden, ahol aggodalom uralkodik?

Egykor megalázta az Úr Zebulun földjét és Naftali földjét. De az eljövendő napokban megdicsőíti majd a Tenger útját, a Jordánon túli vidéket, a pogány nemzetek tartományát. >>>>>>>>>

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!