Hello!
Nekem az OTPnél van számlám, de nagyon nem vagyok megelégedve velük. Gondoltam, hogy átmegyek a CIBhez, mert róluk még nem hallottam rosszat, igaz lehet, hogy ez csak véletlen...
Aki esetleg használ CIB bankot az mondja meg, hogy mennyire jó, jobb-e az OTPnél, magyarul nem esek-e csöbörből vödörbe, ha bankot váltok? Ja, lakossági számlám van.
Kösz!
És a PC-re hogy érkezik meg az appok generálta push üzenet? Futtatsz egy emulátort vagy natív Androidot x64-hez?
Semmi nem garantálja, hogy ezekkel működnek is a banki appok, általában "nem nyert" kategória szokott lenni. Androidon egyből megy a nyivákolás, hogy mókolt vagy rootolt OS-t érzékelt az app. Slusszpoén: többnyire ha ezt leokézod, akkor kiléptet, de olyan app is volt, amelyik közölte, hogy a fentiek miatt nem tud futni, ugyanakkor miután eltűnt az üzenet, az app nem zárta be magát. LOL
a hangposta is megszünt egyes szolgáltatóknál.
Hát szerintem annak sose volt akkora keletje.
a telefonfülkék életciklusát
Azok vicces esetek voltak, amikor az illető felhívott valakit fülkéből, aztán visszahívást kért a fülkére, közben meg elment. És kb. mindenki hallotta, hogy csörög a telefon, de mivel az illető elment a helyszínről, senki nem tudta, hogy kinek szól. :D
A témától függetlenül, a bankok egyre inkább térnek át az alkalmazásban küldött üzenetek irányába.
Nem kell fizetni a szolgáltatóknak semmit, internetje ugy is van mindenki telefonján. Ha nem a telefonján akkor otthogy valami PC-n.
Nyilván a legegyszerübb dolog 2. szintű azonositásthoz SMS-t küldeni de már azt is egyre többen beletuszkolján mondjuk egy szoftveres tokenbe.
A számos többség már nem SMS függő, ahogy a hangposta is megszünt egyes szolgáltatóknál. Pénzbekerül a csoportos kommunikáció, nem hatékony a felhasználói csoportok részére. Persze lehet ragaszkodni hozzá meg törvényileg kitolni mint a telefonfülkék életciklusát, de majd lesz helyette más vagy az enyészetbe csúszik örökre.
De ehhez meg már internet kell. Más kérdés, hogy ezen a protokollon keresztül is átmegy SMS-nek tűnő üzenet.
SMSC is still alive and well in today’s mobile infrastructure, especially because SMS is still universally supported, while RCS is not yet fully deployed (especially on iPhones).
Akkor ugy mondom hogy ilyen helyen dolgozom. A régi SMSC-k már megszüntek, teljesen uj platformon mennek az uzenetek. Már régen nincs jellemzően jelzéshálóaton küldözgetős bohóckodás.
Ha becsatolsz képet, az már rég nem SMS. A Nokia Smart Messaginggel lehetett "képüzenetet" küldeni 3 SMS-ben. Na az felfogható miniatűr képnek. De itt összefűzött SMS-ek esetén legjobb esetben is csak 840 bájtról beszélünk.
MMS-nél lehetett már képet is küldeni. De én most arról beszélek, hogy még nem kell internet az üzenetküldés/-fogadáshoz. Azt meg csak az SMS tudja.
Nem véletlen, hogy képüzenetek esetén nincs szín a feketén kívül, az összes pixelt 1 biten tárolja.
Az ún. "csengőhangok" is monofonikusak lehetettek, persze hosszban is korlátozva. Hol mi polifónia meg színek már igencsak méretnövelő tényezők lettek volna. Aztán a színes kijelzők megjelenésével a Nokia is elengedte ezt a sztorit.
Magyarul az SMS kicsi. 1 SMS továbbra is csak 1120 bit lehet.
Ugye az a régi SMS már nem 160 karakter es nem a GSM hálózat jelzései között megy mint anno.
A kihalást ugy ertem hogy karácsonykor szilveszterkor csucson ment minden, manapság meg kapok vagy kettő darabot abban az időben. Ma a tömeges kommunikáció eltolódott a messenger es társani irányába ahol ingyenes es csoportos beszélgetés is megengedett. Akkori forgalomhoz képest ez a mennyiség nagyjából nullaváltozat.
ott vannak ugye a banki SMS-ek (itt jegyzem meg halkan, hogy essen ki a foga annak, aki a megszüntetésről döntött!),
Várjál, várjál! Most mire is gondolsz pontosan banki SMS említésekor?
Ha a CIB SMS-eire, akkor tudtommal tranzakciókat jóváhagyó SMS-t sosem küldtek. Én is itt kerestem a memóriámban, hogy volt-e egyáltalán olyan, hogy utaláshoz vagy belépéshez (nem, nem a biztonsági értesítésre gondolok, amiben leírják, hogy x időpontban vki belépett a netbankodba) SMS-ben kódot küldtek volna és valahogy nem rémlik.
Először volt 6 karakter alfanumerikus usernév és jelszó. Utána úgy gondolták, hogy ez kevés, ezért bevezették az aláírási kódszót. Ha jól rémlik az csak számsor lehetett. Utána kitalálták, hogy hát nem lesz SMS, mert az hű mennyire nem érné meg a banknak, lett helyette sima token. Aztán lett felhasználói azonosító és jelszó és bevezették az easytokent. Aztán jött a PSD2-es cirkusz és leváltatták az easytokent, hard tokenre... vagy akinek "tetszett", a mobilappra.
Hard tokennél mivel maga az eszköz is jelszóval van védve, a rendszer már nem kér be külön jelszót, csak a tokenjelszót.
Ettől teljesen független az, hogy aki kéri, annak küldenek kártyaforgalmi vagy számlaforgalmi SMS-eket. Fanasztikus, hogy nemcsak havi díja van, de üzenetenkénti díja is. A kettő közül legalább az egyiket elengedhetnék. Mondjuk engem ez a része nem érdekel, anno az OTP-nél is lemondtam az SMS értesítőket.
sokan (zum Bleistift: én is) nem ügyestelefont cipelnek magukkal,
Én nem tudom, hogy sokan vagyunk-e. (szerintem sajnos kevesen) De én sem. A ceruzádat meg nem is értem, hogy jött ide. :DD
"Minden futár abban értesít, hogy ma fog jönni (másképp hogy tudna?)"
Egy csomó futár pl. Viberen (vagy is) értesít.
Valamint máshogyan pl. emailben, ami egy másik azonosító, másik csatorna, és a legtöbb online kereskedelmi platformtól már sikeresen átkerül az email azonosító is a futárszolgálatokhoz.
Az SMS kurva sokakat zavar, éppen az Ősisége miatt, mert nem garantált, nem biztonságos, nem eléggé privát (ezekben amúgy egyezik az emaillel). A bankok azért szüntetik meg a használatát mert NEM ELÉG BIZTONSÁGOS.
Aki pedig a butatelefonhoz ragaszkodik: ennyi erővel a vonalashoz is ragaszkodhatna, vagy a hagyományos postához is (az még sokkal régebbi), abban a korban is éltünk és működtek a dolgok, kicsit más dinamikával ugyan.
Maga az SMS mint távközlési dolog is kihalófélben van egy kicsit.
Ezzel azért némiképp vitatkoznék. Épp hogy él és virul az SMS. Ahhoz való képest, hogy 93-ban találták ki és ma már vicces a 160 karakterével... De annyira praktikus így ahogy van, hogy esze ágában sincs kihalni vagy akár változni, ott van a bérelt helye az ős-GSM-protokollban, nem zavar senkit.
Minden futár abban értesít, hogy ma fog jönni (másképp hogy tudna?), ott vannak ugye a banki SMS-ek (itt jegyzem meg halkan, hogy essen ki a foga annak, aki a megszüntetésről döntött!), a telszolgáltató is azzal értesít dolgokról (pl. kapott hívás, egyenleg, ászf), vásárlások, biztonsági kódok jönnek real-time, stb., stb., ezer dolog megy SMS-en. Naggyon messze van a kihalástól! Éppenséggel pont hogy teljesen nélkülözhetetlen és leválthatatlan lett mostanra. Az élet minden területén ott van. Egész egyszerűen nincs alternatívája.
És amúgy azt se felejtsük, hogy sokan (zum Bleistift: én is) nem ügyestelefont cipelnek magukkal, és csak SMS-t tudnak fogadni.
Maga az SMS mint távközlési dolog is kihalófélben van egy kicsit.
Ki emlékszik arra hogy 20 évvel ezelőtt vagy mégkorábban karácsonykor vagy ujévkor mekkora dömping volt most meg ha mármat kap az ember ezen a platformon az sok.
Az értsités igyenes halózati üzenetben jön az alkalmazáson keresztül.
Már akinek... Én nem hordok magammal ügyestelefont, azt csak akkor kapcsolom be, amikor bankolni akarok.
Teljesen jó volt az SMS, az ára meg benne volt a kva drága számlavezetési díjban. Nekem ez a módosítás havi több mint 2 ezer áremelés lenne, ha kérném tovább az SMS-t. Köszi, cib.
Vagy két órával előtte még a régi, jól megszokott üzenetet dobta, miszerint telefonáljunk (aminek semmi értelme, mert nem tudnak megoldani semmit telefonon) vagy menjünk be a bankfiókba, mert a CIB-nél már régen nem 2025 van, hanem a kétezres évek eleje.
Hol van arról bármilyen tájékoztatás, hogy jövő hónaptól változás történik a kondíciókban? Bankszámlákra vonatkozóan nincs új a hirdetmények közt. (Hirdetmények alatt ők a kondíciók változásait értik). A kondícióknál meg május 30 -- június 1-jei az utolsó.
Szeretnék ezúton szívből gratulálni ahhoz a -"bankbiztonságot jelentősen emelő" - lépéshez, hogy jövő hónaptól egyes számlacsomagokban megszűnik az ingyenes SMS-értesítés vásárlásról, számlamozgásról. Lesz helyette kicsi havidíj + horror 72 Ft/SMS. Köszönjük állambácsinak is, hogy elintézte, hogy a bankok tavalyi áron szolgáltassanak a lakosságnak 2026 júniusig!