Keresés

Részletes keresés

kábelbúvár Creative Commons License 2005.01.03 0 0 49

Rivalizáló titkosszolgálatok
„A birodalmi gőg miatt vált az Egyesült Államok fenyegetetté” – véli egy volt CIA-vezető

Keresztes Lajos
A szervezetek rivalizálása okozza a washingtoni titkosszolgálatok döbbenetesen alacsony hatékonyságát – írja a Der Spiegel. A baloldali német hírmagazin arra keresi a választ, hogy e szolgálatok miért voltak képtelenek megakadályozni a szeptember 11-i merényleteket, és miért bagatellizálták el láthatóan a terrorfenyegetést.

A Der Spiegel baloldali német hírmagazinban Geworg Mascolo Kémek testvérháborúja című hosszú elemzésében foglalkozik a washingtoni titkosszolgálatok döbbenetesen alacsony hatékonyságának meghatározó okával, a szervezetek rivalizálásával.

Az 52 esztendős Michael Scheuer 22 évig dolgozott a CIA-nál, ahol az iszlám volt a szakterülete. Az elsők közé tartozott, aki az al-Kaida halálos fenyegetését felismerte. Három évig irányította azt az „Alec” nevű titkos osztályt, amelyik a terror keresztapjának tartott Oszama bin Ladenre vadászott, s amely, ha lehetőség kínálkozott volna rá, likvidálta volna.

Bush elnök által a terrornak megüzent háborút Scheuer súlyos hibának tartja, ezen álláspontja miatt vált munkanélkülivé. „Amerika még mindig nem értette meg, miért vált valójában fenyegetetté” – állítja. „A radikálisok nem bennünket gyűlölnek, ők a külpolitikánkat utálják.” Mely külpolitikát véleménye szerint „birodalmi gőg” jellemez.
Scheuer 1999-ben veszítette el bin Laden vadászi posztját, amikor főnökének írásba adta, hogy a terror ideológusait lebecsüli, és nem tesz eleget azért, hogy hatástalanítsák őket. Büntetésül egy évig a könyvtárba száműzték.

2001. szeptember 11-e után visszahelyezték a régi osztályára, mert a legtöbbet ő tudta az ellenségről, és mert beigazolódtak jóslatai. Scheuer jelszava így hangzik: „Az országot kell megvédenem a terroristáktól és nem az elnököt a bírálóitól”. Az ebben a szellemben írt könyve miatt – bár a CIA szabályzata lehetővé teszi, hogy a szervezet munkatársa publikáljon, ha nem hoz nyilvánosságra szolgálati titkokat – immár végleg eltávolították a „cégtől.”

Nem sokkal karácsony előtt írta alá Bush az „Intelligence Reform Act”-et, azt a törvényt, amelyik az amerikai történelem legnagyobb titkosszolgálati reformját tartalmazza, s melyet a titkosszolgálati szakértő Joe Lieberman demokrata szenátor úgy kommentált: „Immár abban a helyzetben vagyunk, hogy meg tudunk akadályozni egy második szeptember 11-t”. A szenátor, mint annyi amerikai, szintén hisz az újrakezdés forradalmi erejében.

A törvény minden idők legnagyobb hírszerző apparátusnak újjászületését szolgálta. A CIA-n és a lehallgatásra szakosodott NSA-n (Natoional Security Agency ) kívül – mely képes az egész világban fülelni – a törvény érinti az Egyesült Államok rész fegyvernemeinek hírszerzését éppen úgy, mint a saját kémszervezetekkel rendelkező kül- és pénzügyminisztériumot, vagy éppen az energiaügyi minisztériumot. A 15 amerikai hírszerző szolgálat mintegy 200 ezer főt alkalmaz, és összes költségvetésük meghaladja a 40 milliárd dollárt. E számok és technikai felszereltségük alapján az amerikai titkosszolgálatoknak legyőzhetetleneknek kellene lenniük, hiszen e szervek rendelkeznek a legnagyobb teljesítőképességű számítógépekkel, melyek naponta milliószámra olvasnak e-maileket és hallgatnak le telefonbeszélgetéseket. Felderítő műholdjaiknak állítólag meg sem kottyan a világűrből bármelyik autó rendszámának leolvasása.

Mégis e szolgálatok képtelenek voltak megakadályozni a szeptember 11-i merényleteket, s miközben láthatóan elbagatellizálták a terrorfenyegetést, addig az iraki fegyverarzenált túlbecsülték.

Az NSA-nak nem tűnt fel, hogy székhelyétől alig két kilométerre egy internet kávézóban csevegett az egyik szeptember 11-i merénylő. A jól értesültségére jellemző, hogy a CIA kis zászlócskákkal akarta ellátni az Irakba bevonuló amerikai csapatokat, mert úgy tudta, a bennszülöttek leküzdhetetlen késztetést éreznek arra, hogy felszabadítóikat ünnepeljék.
A szolgálatok csődjének egyik oka, hogy többet dolgoztak egymás ellen, mint egymásért. Scheuer számtalan alkalommal tapasztalta saját bőrén e rivalizálást. 1996 decemberében katonai támogatást kért, hogy kommandós akciókat tervezzenek bin Laden Hindukusban lévő rejtekhelye ellen. 18 hónap múlva megérkezett két tiszt, akik Irán-szakértők voltak, és semmilyen gyakorlati tapasztalattal nem rendelkeztek Afganisztánról.

Később megtudta, hogy az NSA lehallgatja bin Laden magán szatellit telefonját. Hallgassátok le magatok őt, hangzott a szemtelen válasz, amikor kérte a lehallgatási jegyzőkönyveket. Ettől kezdve két szolgálat, az NSA és a CIA is hallgatózott, ha bin Laden felemelte a kagylót. S mivel a CIA nem rendelkezett olyan korszerű eszközökkel, mint a társszerv, ezért csak a szövegek felét tudták lehallgatni. Az NSA viszont következetes maradt, és megtagadta a feljegyzések átadását.

Az ilyen esetek elkerülése, a szolgálatok munkájának összehangolása érdekében hozta létre a törvény az új nemzeti hírszerzési igazgató posztját, melyet a washingtoni köznyelv csak titkosszolgálati cárként emleget. Több szakértő ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az új mamuthivatal képes lesz-e kiküszöbölni az eddigi hibákat. Scheuer szerint az új hivatalvezetőnek hiányzik majd a legfontosabb, a rálátás arra, hogy pontosan mit is csinálnak az egyes szolgálatok. Kivételesen egy véleményen van vele George Tenet, a 2004. júniusában lemondott CIA-igazgató is, aki úgy vélte gyorsaság és mozgékonyság hoz sikert a terror elleni háborúban és nem a további bürokrácia. Ráadásul a szeptember 11-e után a hátország biztonsága érdekében létrehozott több mint 20 hivatalt is – a bevándorlási hivataltól a parti őrségig – magában egyesítő minisztérium sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

A titkosszolgálati vetélkedések legfontosabb oka a források egyenlőtlen elosztása, valamint az értük folytatott küzdelem. A Pentagon – mely egyedül nyolc hírszerző szervezettel rendelkezik – a titkosszolgálati költségvetések nyolcvan százalékával rendelkezett. Minden délután a titkosszolgálatok úgynevezett ötórai konferenciája egyúttal az erőforrások feletti összecsapásokat is magával hozza. Amennyiben a Fehér Ház alárendeltségébe tartozó CIA, az iráni mullahok és titkos atomprogramjuk után kívánt szaglászni, a katonák inkább az iraki repülési tilalmi zónát figyelték. A CIA a szaúdi alapítványok lehallgatását szorgalmazza, a Pentagon viszon inkább Kubát kívánja tovább figyelni.

mno

bolsh Creative Commons License 2004.08.06 0 0 48

NOL 08. 06. :  

Zbigniew Brzezinski Jimmy Carter volt tanácsadója hozzáteszi:.......A harmadik jelenség kevésbé általános, de legalább ilyen nyugtalanító – folytatja Brzezinski. Arról van szó, hogy Szaddám Huszein diktatúrája idején hosszú évekig toleranciával kezelték az Irakban élő keresztényeket túlnyomó többségben levő muzulmán testvéreik. Most viszont, tudatosan szervezett támadások során, bombázzák a keresztény templomokat, és számos keresztényt megöltek, még több került komoly veszélybe.

 

Most már a keresztény templomtornyokat is döntögetik, ezért ki a felelős?

perempe Creative Commons License 2004.07.23 0 0 47
A magyar képviselők meg hagyják magukat becsapni.
Előzmény: bolsh (46)
bolsh Creative Commons License 2004.07.23 0 0 46
Tabajdi Csaba MSZP EP képviselő:  "Meglepő bírálattal illeti az Egyesült Államok politikáját is. "Bush és Blair becsapja az iraki háborúban a világ és a magyar közvéleményt", jelenti ki a politikus. "
bolsh Creative Commons License 2004.07.21 0 0 45
---"Vatai Mioko, a japán sakkszövetség elnöke, Fischer személyes barátja egy, külön az egykori világhírű sakkozó tiszteletére a világhálón létrehozott oldalon közölte: "(Fischer) sürgősen politikai menedékért folyamodik egy harmadik, baráti országban".

"Bobby Fischer nem akar visszatérni a zsidók ellenőrzése alatt álló Egyesült Államokba, ahol különleges törvényszék vár rá, tíz év szabadságvesztés egy szövetségi börtönben, valószínűleg korai halál, vagy még annál is rosszabb, s mindez koholt politikai vádak miatt" - írta a szövetség elnöke. Fischer ellen azért emelt vádat az USA, mert 1992-ben, a Jugoszlávia ellen bevezetett ENSZ-tilalmat figyelmen kívül hagyva, lejátszott egy visszavágó mérkőzést és ezért több mint hárommillió dollárnyi tiszteletdíjat vett fel."----

 

A nemzetközi politikát általánosan egy globális sakkjátszmaként emlegetik. Kíváncsi vagyok, egy sakkvilágbajnok vajon helyesen látja-e át?

bolsh Creative Commons License 2004.07.19 0 0 44

Köszi hogy helyettem tetted fel a kínos kérdéseket!

 

www.mno.hu

 

www.nepszabadsag.hu 

 

www.magyarhirlap.hu

 

és nem utolsósorban  www.index.hu 

 

 

az állítólag terrorizmusban ártatlan Szaddam H egész családját (unokákat is) tűzzel vassal irtották, a Bin Laden család pedig amerikai katonai gépeken kváterkázik, amikor under attack lóg' a levegőben.

Csoda hogy nem látni tisztán?

Előzmény: AAAaaa (43)
AAAaaa Creative Commons License 2004.07.19 0 0 43
Anelkul, hogy ketelkednek nem tudsz adni egy linket is?

Amugy, hogyan jutottak el a legi bazisra? Az USA eleg nagy autokazasra.
Ha kinyitottak a legteret miert ilyen modon utaztak? Miert nem szalltak fel menetrendszeru gepre?
(fizettek erte?)

Udv
Előzmény: bolsh (42)
bolsh Creative Commons License 2004.07.19 0 0 42

 MNO a Farenheit 9/11-ről:

----"A Wall Street Journal azt a filmbéli állítást elemzi, miszerint a 2001. szeptember 11-i terrorista akciók után, miközben az amerikai légteret lezárták, Bush elnök engedélyével 142 szaúdi állampolgár, köztük a Bin Laden család tagjai hagyták el titokban az Egyesült Államokat, egy katonai légibázisról felszálló repülőgépen. A befolyásos konzervatív lap szerint ez az állítás egész egyszerűen nem igaz. Illetve nem így igaz. A szaúdiak valóban elhagyták az Egyesült Államokat, valóban egy katonai légibázisról szálltak fel – de csak azután, miután már megnyitották az amerikai légteret."----

 

-így persze egészen más!

 

 

bolsh Creative Commons License 2004.07.19 0 0 41

 

bolonDjerek!

 

én csak idézgetek, a hitednek te adtál hangot!

Előzmény: Derek (39)
kalmo Creative Commons License 2004.07.19 0 0 40
Remek marketingtrükk ez a kedves hip-hop zenészek és managementjük részéről. Persze, lehet, hogy a rengeteg pénz, amit a rajongók az albumokra költenek, szintén Bush, illetve az ő managementje zsebébe vándorol. Az üzlet az üzlet, mindegy, hogy pop vagy politika.
Derek Creative Commons License 2004.07.18 0 0 39

Ocsi,ha egy kicsit is tajekozott lennel akkor tudnad,hogy a WTC-ben ,tudod azok a tornyok, a munkaido a legtobb hivatalban 10 orakor kezdodik,akkor nyitjak a latogatok elott  is ,akkor nyitnak ott az uzletek es az ettermek addig szinte csak a takaritoszemelyzet volt benn es azok akik korabban szoktak bejarni.A becsapodasok meg 9  es 10 kozott voltak.Ezert volt csak annyi aldozat es nem azert mert a zsido vilagmaffia uzent . csak ezt a berepulok nem tudtak,vagy nem volt olyan gep ami 10 ora korul indul es megfelelo nagysagu ,a megfelelo mennyisegu uzemanyaggal.

De azert te csak higgy azt amit akarsz.

Előzmény: bolsh (38)
bolsh Creative Commons License 2004.07.18 0 0 38

----"Minden zsidónak azt javaslom, hogy jöjjenek Izraelbe, de ez feltétlenül szükséges a franciaországi zsidók esetében, akiknek azonnal mozdulniuk kell" - mondta Saron egy amerikai zsidószervezet képviselőivel tartott nyilvános megbeszélésen. ----

 

Milyen szerencse, hogy a tornyok összedőlése előtt nem történt ilyen jellegű felhívás a dolgozók részére. Különben most mindenki őket gyanusítaná.

kerdojel Creative Commons License 2004.07.15 0 0 37
Kedves Sumer,
szvsz nem olvastad vegig:)

internet ass kicker kollega irta:
Éppen most hallgatom a Juvenile rappert, éppen azt reppeli, hogy Ő megcseszi az unokatestvérét, és az öreg néniket is pénzért, hogy vegyen a kocsijára 20 incses könnyüfémfelnit. Meg eladja a drogot a fehéreknek, hogy dögöljenek meg:))



Nnnna értelmiségiek, magyarázzátok:)))



Erre valaszoltam:
Megmagyarazni nem tudom, de a zsidok benne vannak, az hott ziher.

Sumer kollega esetleg tudja...



De a bizalmam megtorhetetlen
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 36
Köszönöm a bizalmat, kedves kerdojel, de ebben a történetben esetemben sajnos szó sincs tudásról . Csupán gyűjtöm az információmorzsákat, mozaikkockákból megpróbálok valami értelmes dolgot összerakni, ilyesmi.  Vannak elképzeléseim, hipotéziseim arról ami folyik,  mint sokaknak, akik néha  el-elgondolkodnak a világ dolgain. Dehát ez kevés.
Előzmény: kerdojel (35)
kerdojel Creative Commons License 2004.07.15 0 0 35
Megmagyarazni nem tudom, de a zsidok benne vannak, az hott ziher.

Sumer kollega esetleg tudja...
Előzmény: internet ass kicker (32)
kerdojel Creative Commons License 2004.07.15 0 0 34
Soot, mi ertuk utol Amerikat:)
Előzmény: lujza (7)
lujza Creative Commons License 2004.07.15 0 0 33

OFF

jó a neved. :)

Előzmény: internet ass kicker (32)
internet ass kicker Creative Commons License 2004.07.15 0 0 32

Éppen most hallgatom a Juvenile rappert, éppen azt reppeli, hogy Ő megcseszi az unokatestvérét, és az öreg néniket is pénzért, hogy vegyen a kocsijára 20 incses könnyüfémfelnit. Meg eladja a drogot a fehéreknek, hogy dögöljenek meg:))

 

Nnnna értelmiségiek, magyarázzátok:)))

 

I got that fire

Holla' at a nigga'

If you need an Osca Maya

 

( Oscar Meyer is a big O' black wiener:))

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.14 0 0 31

Pueblo!

 

Nem gondolom, hogy a Moszad a CIA tudtán kívül kívánt volna végrehajtani egy ilyen akciót az Egyesült Államok területén (mi szüksége lett volna erre, a CIA és a Moszad nem ugyanaz a cég?), technikailag természetesen képes lenne rá, de szvsz ez végül is tök mindegy, a háttérhatalom, amely a döntést meghozta a robbantásokról, egy, és én a magam részéről nem gondolom, hogy kizárólag Izrael érdekében történik ez az egész program, melynek megvalósítása most folyik.

Előzmény: Pueblo (17)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 30

Jééé, egy nagyonokos...!

 

vagy

 

Jééé, egy elvtárs...!

 

egykutya

 

:P

 

____________

 

Még mielőtt itten szemétkednél, van olyan vélemény is, mint a tied, és van másmilyen is érdekes módon, akármilyen külalakokban szerteágazóan. Ez persze lehet itt a balkáni alvégen, de az a szép, amikor az USA és Kanada is elkezd suttogni (ez utóbbi hamarabb). Úgyhogy ahelyett, hogy a szokásos baller bénázást mutatnád be, foghatod is be.

Előzmény: Törölt nick (29)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 28

Azért nem csak a gifekkel viccel a kreténke:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezentúl: (remélem ennyi enter után már a kép alá teszi...), szóval az előbbi 300 kb-os gifet ha letöltöd, akkor lesz majdnem 2MB - És ezt így hogy?????????????

bolsh Creative Commons License 2004.07.13 0 0 26

az előbb történt egy kis katyvasz, helyesen:

 

MNO:"Sokan „Amerika izraelizációjáról” beszélnek – s ez nem valami szélsőséges terminológia, figyelembe véve azt a rendkívüli befolyást, amelyet ez a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő kis ország gyakorol a világ egyetlen szuperhatalmának külpolitikájára – véli David Hirst, aki közel 40 évig volt a The Guardian című baloldali napilap közel-keleti tudósítója."

 

NOL: "Mi lesz, ha a Capitoliumot felrobbantják, és a honatyák többsége a romok alatt pusztul?"

erről ugye nem Ali Khamenei szavai jutnak eszünkbe? :

 "Komoly gyanúnk szerint az ügynök amerikaiak és izraeliek hajtják végre ezeket a borzalmas terrorcselekményeket"

 

nem, nem juthat eszünkbe ilyesmi, hisz azt csak' egy iráni pap' mondta..

Előzmény: bolsh (25)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 27

Mit pattognak ezek itten, én nem értem! Például 1023 év múlva az egész Világegyetem atomokra esik szét, úgyhogy addig kéne élvezni a Coca Colát... Ezek meg itten házat bontanak!

 

 

Mondjuk az rendben, hogy izzadnak a befolyásért, és ez a sok hülye zsarolva van, viszont ahol eddig beavatkoztak, ott vissza, illetve ennek következtében össze-vissza kellett avatkozni.

 

A mostaniból nem sül ki semmi jó, tekintve a Peak-Oil hamarost eljövetelét, vagy egyéb veszélyforrások túlburjánzását. Addig avatkoznak, míg a végén tengeri fürdőt kell venni...

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________

 

Wazzeg, nem tudom, ez a kretén program mit csinál a gif-ekkel, de az eredeti nem ilyen, viszont így elég látványos, az biztos...

Előzmény: bolsh (25)
bolsh Creative Commons License 2004.07.13 0 0 25
Index:

"---Izraelt és az Egyesült Államokat sejti az iraki terrortámadások és emberrablások mögött Irán teljhatalmú vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah - jelentette az AP. "Komoly gyanúnk szerint az ügynök amerikaiak és izraeliek hajtják végre ezeket a borzalmas terrorcselekményeket" - idézte az állami IRNA hírügynökség a legfelsőbb vezető szavait. ---"

"---Az iraki ideiglenes kormány és az amerikai hadsereg Szíriát vádolja a szunnita, Iránt a síita lázadók támogatásával. ---" 

 

vajon kinek lehet igaza?

 

MNO:

 

"---Sokan „AmerikSokan „Amerika izraelizációjáról” beszélnek – s ez nem valami szélsőséges terminológia, figyelembe véve azt a rendkívüli befolyást, amelyet ez a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő kis ország gyakorol a világ egyetlen szuperhatalmának külpolitikájára – véli David Hirst, aki közel 40 évig volt a The Guardian című baloldali napilap közel-keleti tudósítójaa izraelizációjáról” beszélnek – s ez nem valami szélsőséges terminológia, figyelembe véve azt a rendkívüli befolyást, amelyet ez a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő kis ország gyakorol a világ egyetlen szuperhatalmának külpolitikájára – véli David Hirst, aki közel 40 évig volt a The Guardian című baloldali napilap közel-keleti tudósítója---"

"---A közügyekkel foglalkozó, izraeli befolyású American Israel Public Affairs Committee (Aipac), a zsidó lobbi legfélelmetesebb fegyvere a (USA) kongresszus nemzetbiztonsági bizottságának 70-80 százalékát tartotta irányítása alatt – emlékszik vissza a bizottság volt tagja, William. B. Quandt.---"

Előzmény: NORMÁLIS (24)
NORMÁLIS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 24

Olyan rosszak voltak már azok a házacskák, tatarozni nem volt már értelme - ezt megmondta az a rendesember, aki kicsit hamarabb megvette a viskókat, majd a bizt.díj felvétele után még a vasat is eladta egyben, további fontos embereknek.

 

Viszont volt kéznél párszáz kila dinamit, és a fenének sem lehetett máshová tenni, mint öt emeletenként a tornyokba!

De ezt azért kellett, mert a kerozin égéshője nem lett volna elég! Azt mégsem lehet, hogy a 120-adikon ott lógjon egy kiégett repcsonk...! Na!

 

 

És akkor még szólni kellett néhány hittársnak, hogy holnap szabadságra akarnak menni.

 

Aztán az egészet le kellett önteni nyállal (ami máig tart - igaz, itt-ott száradozik).

 

_______

 

-Máris kész a terrorista sütemény, lehet menni a hozzávaló olajért!

perempe Creative Commons License 2004.07.13 0 0 19
Részletesebben, kérem!
Előzmény: Törölt nick (18)
Pueblo Creative Commons License 2004.07.13 0 0 17
És ha a Moszad döntötte le?
Előzmény: Törölt nick (15)
TamasS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 16

Engem a cikkbôl ez a bekezdés aggaszt leginkább:

 

A rádióállomások többsége kivágja a szöveget: "Ez a sor a legjobb a szám szövegében" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő programigazgató a Reutersnek. "De mivel hallgatják a műsorunkat Washingtonban is, természetesen kivágjuk. Nem szeretném, ha éjszaka a titkosszolgálat kopogtatna az ajtómon."

 

Amerikai a szabadság hazája? Demokrácia, sajtó/szólásszabadság, ilyesmik? Akkor hogyan merülhet fel egyáltalán ilyen félelem egy rádiósban???

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 15

 

 

Nem Bush döntötte le a tornyokat, több mint valószínű, hogy őt be sem avatták a részletekbe, szükségtelen lett volna! Az elhatározott hadüzenet nélküli háborúk sorozatára kellett kondicionálni az amerikai és a világközvéleményt. Lásd: A CIA és szeptember 11-e – Nemzetközi terrorizmus és a titkosszolgálatok szerepe. Szerzője Andreas von Bülow a Német Szövetségi Köztársaság egykori minisztere, titkosszolgálati szakértő 1969-től 1994-ig a német szövetségi országgyűlés és a titkosszolgálatokat felügyelő országgyűlési bizottság tagja volt. 1976-tól 1980-ig a szövetségi védelmi minisztérium államtitkára volt, 1980 és 1982 között pedig a technológiai kutatások minisztere.

 

Bush csak egy kissé retardált csimpánz, aki kap banánt, ha ugrál és makog egy kicsit a közönségnek.

Osborn Creative Commons License 2004.07.13 0 0 14

Valójában nem tudom az okát, csak tippelni tudnék, de az nem mérvadó.

 

Talán, mert itthon sikertelenek voltak, ugyan sokan ott is azok, de ott műxik a szolgáltatás és úrnak érezheti magát.

Előzmény: lujza (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!