Keresés

Részletes keresés

Wic Creative Commons License 2005.05.04 0 0 36

Túlságosan átpolitizált a magyar média

 

Nem sokat változott a Freedom House amerikai megfigyelő szerint a magyar média tavaly óta: továbbra is szabad, bár túlságosan átpolitizált, és kezd egyszínűvé válni. A szervezet felhívja a figyelmet, hogy 2004-ben ítéltek el a kommunizmus bukása óta először újságírót.

 

Index/MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2005. május 2., hétfő 16:38


Kapcsolódó anyagaink:
• Diktatúrába süllyedt Oroszország   http://index.hu/politika/kulfold/fh8915/
• Az amerikai hadsereg téli offenzívát kezdett Afganisztánban   http://index.hu/politika/kulhirek/?main:2004.12.11&204583
• Diktatúra felé tart Oroszország?   http://index.hu/politika/kulfold/dict6255/
• Vádat emeltek a Népszava újságírója ellen   http://index.hu/politika/belfold/nszava1106/
• Harminc napra elhallgattatja az ORTT a Tilost   http://index.hu/politika/belfold/ortt0121/
• Letöltendő fogházbüntetést kapott rágalmazásért Bencsik   http://index.hu/politika/belfold/bencsik0121/
• Magyar Hírlap helyett A Pont   http://index.hu/gazdasag/magyar/pont1108/
• Szombaton már nem jelent meg a Magyar Hírlap   http://index.hu/gazdasag/magyar/mmhs041105/

Szabadon, de továbbra is nagymértékben átpolitizált légkörben működik Magyarországon a független média, állapítja meg a Freedom House (FH) független amerikai megfigyelő szervezet, amely 2005. évi országlistáján a "szabad" kategóriába sorolja be Magyarországot.

A FH honlapján a sajtószabadságról szóló 2005. évi jelentés, amely országok szerinti lebontásban és tervezet formájában olvasható, Magyarországról szólva megállapítja, hogy az alkotmány garantálja a szólás- és sajtószabadságot. Leszögezi, hogy "a független média szabadon működik Magyarországon, bár továbbra is túlpolitizált légkörben".

 

Idén először: elítélt újságíró

 

A FH emlékeztet, hogy tavaly májusban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a vitatott törvényt, amely a gyűlöletbeszédet börtönbüntetéssel sújtotta.

Újságírókat perbe fogtak az elavult médiatörvények miatt, mivel a törvényhozás késlekedett a szükséges új törvények elfogadásával. A kommunizmus bukása óta első ízben (2004. január 21-én) egy újságírót jogerősen elzárásra ítéltek egy liberális demokrata parlamenti képviselő megrágalmazásáért, majd a fellebbviteli bíróság júliusban két évre felfüggesztette az ítélet végrehajtását.

Novemberben - szintén első ízben a kommunizmus utáni Magyarországon - az államtitokra vonatkozó, 1970. évi, elavult törvény alapján egy újságírót bírósági eljárás alá vontak egy cikke miatt, amelyben rendőrségi iratból idézett.

A magyarok a magánkézben lévő nyomtatott sajtó változatos skálájához jutnak hozzá, amelyek gyakran bírálják a kormányt. Még ha a kormány nem is korlátozza a külföldi, illetve a magánmédiát, sem az internethasználatot, továbbra is politikai vita zavarja az állami tulajdonban lévő média - két televízió és egy rádió - működését - olvasható a jelentéstervezetben.

 

Tilos Rádió, elfogultsággal vádolt állami média

 

Az FH emlékeztet, hogy a magyar közszolgálati médiumokat felügyelő ORTT januárban egy hónapra felfüggesztette a Tilos Rádió sugárzási jogát, miután panaszt nyújtottak be az ott elhangzott keresztényellenes megjegyzések miatt.

A Magyar Televízió (MTV) továbbra is átpolitizált, februárban az ORTT elmarasztalta amiatt, hogy nem tájékoztatott az ellenzéki pártok tevékenységéről. Az ellenzék gyakran azzal vádolta az új szocialista-liberális kormányt, hogy beleavatkozik az MTV és más, állami kézben lévő médiumok szerkesztéspolitikájába.

Sokan úgy vélik, hogy a magas médiakoncentráltság és a külföldi tulajdonosok nagy száma árt a média pluralizmusának. Általánosságban visszaesett a politikai napilapok értékesítése. A Magyar Hírlap kis híján megszűnt, miután svájci tulajdonosa, a Ringier üzleti okok miatt be akarta zárni. Ez heves tiltakozást váltott ki a többi napilap és az újságíró szövetségek részéről, jegyzi meg végezetül a jelentéstervezet.

 

Nem változott semmi

 

A Freedom House-nak a magyar sajtóról az utóbbi években megjelent éves jelentéseihez képest az idei a konkrétumokat kivéve ugyanazokat a megállapításokat teszi.

Idén is - akár csak az elmúlt években - a magyarországi sajtó maximális pontszámot kapott a politikai jogokért, eggyel rosszabbat (2-t, 7 a legrosszabb, 1 a legjobb) a szabadságjogokért való kiállásért. A Freedom House 1990 óta tekinti szabadnak a magyar sajtót, 1985-ig csak "részben szabadnak", korábban pedig "nem szabadnak" tartotta.

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.07 0 0 35
Semmi esetre sem gyílkos, legfeljebb gyilkos.
Előzmény: Trancsír (15)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.06 0 0 34

Ne zarjon, hogy az 4 hónapja vót. :D Más néven és nem teljesen ezen témával. Az elsö sorod végével tökéletesen egyetértek :-DDDDDDDDD

 

A második meg teljesen más topic vót. Azé ha keresel lehet találsz még törölt topicot. :DDDDDD

Előzmény: geszthi (32)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.05 0 0 33
Talán kiesik a memóriád? Amikor Hofi temetése volt egy szombat délelőtt, akkor aznap délután volt az Orbán egymilliós tömeg előtti beszéde. Úgyhogy ezek a tények, így Hofi ettől már nehezen kaphatott infarktust. Viszont Pető Iván miatt már én is majdnem összetörtem a TV távkapcsolót, még sem fordulok hozzá kártérítésért.
Előzmény: geszthi (21)
geszthi Creative Commons License 2004.07.05 0 0 32
Most vettem eszre, hogy at lettunk verve ezen topik celjaval (en hulye meg be is vettem)!

Mi is jar torolt topik ujrainditasaert?!

Trancsír válasz | megnéz | könyvjelző 2004.03.05 00:00:33 (55850)

Kérdezném, hogy miért törölték a Kuncze felelősségét - Simicska apósának a hosszúbájtos hazugságával előidézett halálában - firtató topicomat? Túl kényes téma? Működik a ballib cenzúra? Vagy?

Trancsír válasz | megnéz | könyvjelző 2004.04.13 20:40:03 (58361)
(egyre kevésbé) T. Modik!

Hová lett a 'Werber TAKARODJ haza Izraelbe!!' topicom?
geszthi Creative Commons License 2004.07.05 0 0 31
Persze persze allitolagos baromsagok. Mert te aztan hozod itt a konkret bizonyitekokat Kuncze hatasarol!

Tudom szar dolog a kovetkezetesseg. En szoltam. vadolhatod itt Kunczet de akkor kuldheted Orbant, Kovert es a fel jobboldali szoszolokart a sittre melle...
Előzmény: Trancsír (27)
mibi Creative Commons License 2004.07.05 0 0 30
Na es honnan tudod, hogy Simicska apja nem azert lett sulyos szivbeteg, mert tulsagosan kozelrol latta a fia simlis ugyeit. Tudod egy szulo kepes belebetegedni abba, ha azt latja, hogy az altala nevelt gyerekbol szelhamos lesz.

Ergo! Lehet Simicska szemelyesen tette sirba az apjat!
Előzmény: Trancsír (15)
mibi Creative Commons License 2004.07.05 0 0 29
Na es honnan tudod, hogy Simicska apja nem azert lett sulyos szivbeteg, mert tulsagosan kozelrol latta a fia simlis ugyeit. Tudod egy szulo kepes belebetegedni abba, ha azt latja, hogy az altala nevelt gyerekbol szelhamos lesz.
Előzmény: Trancsír (15)
voks02 Creative Commons License 2004.07.05 0 0 28
Alighanem rosszul emlékszel. Maximum arra emlékezhetsz, hogy Simicska ezt állította, ennél többre nem nagyon, mert többrôl természetesen nem volt szó.

Üdvözlettel,

Péter
Előzmény: Trancsír (15)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 27

Tom, hofi azt a demagóg politikát szerette amit exelvtársai műveltek.

Amúgy Kuncze ténylegesen és több alkalommal szándékosan megrágalmazott egy embert. evvel szembe a te példáid általános baromságok. :DDDDDDDD 

Előzmény: geszthi (26)
geszthi Creative Commons License 2004.07.04 0 0 26
Nem kell megragalmazni, eleg ha halalat okozza a hergelesevel. Hofirol pedig tudott volt, hogy nem szereti azt a demagog politikat amit Orban muvelt....

Vancsiknal meg mi nem igaz? Honnan tudod, hogy mennyire erintett lelkileg a jobboldali mocskolodas eletenek utolso idejeben?

Mondtam, hoghy nem lesz jo neked ha ebbe az iranyba a karod elvinni. Persze adtad magad. Kuncze az halalat okozta. na ja Trancsir megmondta. Amint tuloldalrol egybol van (miert is ne lenne) ellenpelda - a Hofisrol szolot meg Frakashazy is emlitette, hogy orvoasi is jabvasoltak neki, hogy kerulje az politikat (neki ez humoristanak ugye eleg nehez lett volna) , ne idegesitse magat vele - akkor egybol marhasag.

Bezzeg Simicska apaosa az igen. Persze Kunczetol nem meglepo. Szetverette o mar a METESZ tuntetest is.

Igaz nem engedelyezett volt, igaz nem halt meg senki (marpedig ha egy nyugdijas tuntetest kommandosaokkal szetveretnek ugye), igaz hogy epp egy nagy magyar polghar hajtott bele az intezkedo rendorokbe kocsijaval es meg csak le sem lottek...

Ppedig mint tudjuk menekulo autotolvajt hatbaloni - miutan hosiesen atadta neki a terepjarot - is polgari kituntetest es kiemelt tisztviseloi beosztast jelent az Orban kormany altal.

De akkor is fuj Kuncze...
Előzmény: Trancsír (24)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 25

"hogy valoban oki oszsefugges van Kuncze kijelentese es Simicska apjanak halala kozott."

 

Ezt akiori újsagcikkekkel nem lenne nehéz.  

 

"amelyben Kuncze tetteskent szerepel Simicska apjanak halala ugyeben inditott valamely buntetoperben."

 

Ilyen tipusú közvetett halálokozást nem szoktak büntetni, tuttommal. Attól még igaz.

 

 

Előzmény: sashimi (23)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 24

"Ugyanis Orban szemelyesen (nem pedig kozvetve!) maga megolte Hofi Gezat (az o beszede utan kapott szivinfraktust)"

 

Mivel is rágalmazta meg? Biztos be tod idézni.  :DDDDDDD

"(a jobboldali mocskolodasok, ragalmak es tamadosoktol kimerulten, fardtan vezetett)"

 

Ez + baromság :DDDDDDDD

Előzmény: geszthi (21)
sashimi Creative Commons License 2004.07.04 0 0 23
Mivel politikusrol van szo, ezert a birosag elott jogod lenne bizonyitani, hogy valoban oki oszsefugges van Kuncze kijelentese es Simicska apjanak halala kozott. Bar az is lehetseges, hogy a birosag nem lenne ilyen tolerans es azt varna el toled, hogy jogeros birosagi iteletet mutass, amelyben Kuncze tetteskent szerepel Simicska apjanak halala ugyeben inditott valamely buntetoperben.

sashimi
Előzmény: Trancsír (15)
geszthi Creative Commons License 2004.07.04 0 0 22
Arrol mar ne is beszeljunk, hogy Bencsiknek az Orban-David Ibolya elv alapjan a buntetesi tetek kozeperteket kellett volna minimum kapnia. Ugye emlekszel amikor igy karatk a birosagoknak eloirni, hogyan itelkezdhetnek?

Tehat Bencsik csak fogja be a szajat, minimum 12 honaprol kellett volna indulni az Orban-kormany szigoritasa alapjan. Igy epp az a biro kovette jobboldali kormany elvarasait aki letoltendore itelte, es az a komcsi aki felmenttet. Nem is meglepo rola nem hozzak nyilvanossagra a fenykepet es a nevet.
Előzmény: Trancsír (-)
geszthi Creative Commons License 2004.07.04 0 0 21
Igazad van. Csak nem tudom jo-e az neked?

Ugyanis Orban szemelyesen (nem pedig kozvetve!) maga megolte Hofi Gezat (az o beszede utan kapott szivinfraktust)

Vagy ahogy az autobalesetben (a jobboldali mocskolodasok, ragalmak es tamadosoktol kimerulten, fardtan vezetett) MSZP-s Vancsik is kozvetve Orban felelossege.
Előzmény: Trancsír (15)
csakis_3 Creative Commons License 2004.07.04 0 0 20
Talán ha te magad sem terelted volna a topikot, akkor én se tettem volna. :-))))))))))))))))
Előzmény: Trancsír (19)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 19
Nem tünt fel. Én igyekeztem visszaterelni a témát a topic alapjához, igaz közben reagátam a másodlagos felvetésekre is. Te +ragattál enél a másodlagos témánál. :DDDDDDD
Előzmény: csakis_3 (18)
csakis_3 Creative Commons License 2004.07.04 0 0 18
Képzeld, sikerült. Nem úgy mint neked azt, amire válaszoltál.
Előzmény: Trancsír (17)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 17

Asszitem azér sikerült végigolvasni a nyitót + azt a 10 hszt ami topicban vót

Ezek szerint nem. :DDDDD

Előzmény: csakis_3 (14)
aaaahhh Creative Commons License 2004.07.04 0 0 16
Szép lenne, ha visszacsapna nekik a bumeráng.
Előzmény: Trancsír (-)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 15

Pedig ez csak eccerű logika. Az (ha jól emlékszek szívbeteg) após halálában nagy szerepet játszott a veje ill a család ellen indított balos média átal megtámogatott rágalomkampány (mint utólag kiderűt az vót, mer a komáknak kifizetett sok millióért se sikerült bizonyítani, inkáb az ellenkezőjét). Simicska akkó meg is átkozott mindenkit aki felelős az após haláláért. És mint ugye tudjuk azz egész Kuncétól indult, tehát közvetve igencsak felelős érte. Nem tudom jogilag van-e valami megnevezés erre a tettre. De akkor hozáteszem: Véleményem szerint. :DDDDDDD

 

Csak gondolj bele, mongyuk édesanyád súlyos szívbeteg (ne adja Isten) aki bármilyen nagyobb izgalomba belehalhat. Erre vmelyik rosszakaród városszerte elkezd terjeszteni rólad valami undoritó pletyit. Fülébe jut, szívroham, elviszi. Te mit mondanád a rólad rágalmakat terjesztőről? Nem gyílkos közvetve?

Előzmény: sashimi (13)
csakis_3 Creative Commons License 2004.07.04 0 0 14
Én csak a te kérdésedre reagáltam az én kérdésemmel. Ha én terelem a topikot, akkor te is.
Előzmény: Trancsír (12)
sashimi Creative Commons License 2004.07.04 0 0 13
a Simicska apósának korábbi halálában is tettes hosszúbájtos rágalmazó H.kuncze

Gyilkossagban valo bunreszesseggel vadolod Kunczet. Baratilag figyelmeztetlek, hogy az AB dontese + Bencsik itelet fenyeben egy ilyen allitas nem politikusrol valo velemenynyilvanitasnal minosul, hanem tenyallitas, ami buntetendo, ha nem tudod bebizonyitani, hogy Kuncze tenyleg megolte Simicska apjat, vagy legalabb bunseged volt az emberolesben. Bencsik pl 10 honapot kapott, pedig nem is gyilkossaggal vadolta Mecset.

sashimi
Előzmény: Trancsír (-)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.04 0 0 12
Lasan írom, hogy felfogd: rá-gal-ma-zás. Mi köze a topicnak ahhoz, hogy ki és hol beszélt trágár módon? Ne terejjétek má el a topik témáját. :DDDDDDD
Előzmény: csakis_3 (11)
csakis_3 Creative Commons License 2004.07.04 0 0 11
Horn Gyula mikor beszélt így gyerekek elött?
Előzmény: Trancsír (9)
mibi Creative Commons License 2004.07.04 0 0 10
Kedves T!

Mondj egy masik ragalmazasi ugyet, ami eljutott a birosagig, es akkor lehet dumalni. Mondjuk vegyuk a Blikk es Kosa allitolagos qrvazasat. Ha jol emlekszem a blikk azert nem azt allitotta, hogy Kosa felrekefelese miatt kivegeztek valakit. A az egykori kommunista propagandista Bencsik viszont azt allitotta, hogy Mecs miatt gyilkoltak meg embereket. Mintha lenne kulonbseg!
Előzmény: Trancsír (9)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.03 0 0 9
Te. Olvasd má el a topiccímet. :DDDD Itt most rágalmazásról van szó. Mellesleg nem emlékszem, hogy horngyuszi lemondott vóna. Milyen 2ősmércéről beszélünk akkó? :DDDDDD
Előzmény: xarwas (8)
xarwas Creative Commons License 2004.07.03 0 0 8

Nyálad is működik a 2ős mérce!

Nem a Fideszes képviselő mondott most le aki részegen daj-dajozott gyerekek előtt!

Hm??

Előzmény: Trancsír (7)
Trancsír Creative Commons License 2004.07.03 0 0 7

Tuttommal ezek egyikét se nem rágalmazás miatt itélték el. :DDDDD

 

"Valamint részegen is jobbosok ordibálnak hülyeségeket!"

 

Ezek szerint Horngyuszi józanon szok qrvaanyázni? :DDDDDDDDD

Előzmény: xarwas (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!