Keresés

Részletes keresés

Klaus Matefi Creative Commons License 2004.11.12 0 0 200
Kedves Lehelll "kürtje !
Úgy tündökölsz elöttem, mint ha te lennél a "körzeti megbízott !
üdvöz légy
Klaus
Klaus Matefi Creative Commons License 2004.11.11 0 0 199
Szeretem az értelmes embereket.
lehell Creative Commons License 2004.11.11 0 0 198

Atyámfia Klaus Matefi!

 Végre a zsidó Isten topik allatt találtam, egy okos pacsirtát, aki tudja mit jelent Gizike meg gŐzike?

 Sajnos, Célra törni, sehol nem lehet, mert alhajlik a nyilvesszó, s saját hátsóba betalálhat? A lényeg lenne, ha lehet, az igaz Jézushoz senki se mehet, mert Saullu - Paullu rabbi, Krisztus faragott belőle, kiszegezte, ezzel le van szegezve a téma, te is ugy járhacc, ha ugra bugrálsz, főleg a kert közepin, bele eshecc egy uborkába?

 Valmi irtózatos őrület történik, amit fejjetlenségnek mondanánk, vagyik vaj feje, amit van kalapja nincs kalapja, a kopasznak? Vagyük magát az összes SZERTARTÁSOKAT ami mag, egymaga ördögi, a Céltól a Célról a Cécó, elvezető - megtévesztő?

 Zsidó = törvény? Vagyis zidu, de itt már, ha lett földi kormány, bizon a megtörte az örök rendet, vagyis ATYA - FIU = EGYEK élet - formát, vagyis meghaltak, az ösi - örök - rendnek = Jézus - Hé - izes törvénynek?

 Maga a zsidó, mindenki aki akarja tudni, a legynagyobb meglepeteésemre a zsidók nemtudják legjobban hogy kik, s ime, most is ők, szinte minden kormánynak a zidujai, ami már a bukott Babilon Mardukkos államforma, amivel kezdődik Marduk maga az Isten, csak nem szabad meglátnia senkinek, hogy mégse Isten, csak azt jácca, jaccaca jaccaca Dundi Bundi mallacca? 

 Tehát a zsidó Isten = EGY EMBER ALAK DE ZOBOR AKI ZÁDOR IS, FŐLEG VAS GYÁROS,  akié minden, allatta vannak a törvény - gyerekei, vagyis állami - gépezet alkalmazottjai = ziduk, vagy minisztránsok, azaz az Uralom , itt már ha NINCS KAPCSOLAT AZ ÉGGEL, akkor Parancsolói uralom, s mikor megszakadt a kapcsolat, mert fentről, azaz Kormányszinten most Ük lettek az Isten, tehát megszakadt a kapcsolat a mennyezettekkel, ime itt a vége?

 Fuss el véle?

 Na, mit tudsz még mondani?

Előzmény: Klaus Matefi (197)
Klaus Matefi Creative Commons License 2004.11.11 0 0 197
Ha már Istenröl beszélünk,"Isten" csak egy van! Magába foglalja az abszulut jót, az abszulut gonoszat és a két véglet közti számtalan hatást! Az "Isten munkálkodás bennünk és a minket körülvevö természetben figyelhetö meg,mérhetö le!
A természet csodálatos, de azt rámondani, hogy jó, mellébeszélés lenne!
Egy oroszlánnak ugyan jólesik egy növényevö, de egy növényevönek annál kevésbé az oroszlán! Növényevök még tartósan soha se gyöztek a húsevök felett!
Az "Isten" megismerése a földünkre és ránk ható kozmikus hatások ismerete nélkül lehetetlen. Nem véletlenül tiltják a vallások a híveiknek az ezzel való foglalatosságot!
Ha a hívö tömegek eljutnának a "megismerés" szintjére, az egyházak bezárhatnák kapuikat!Van olyan vallás is amelyik ezt minden további nélkül halállal bünteti.
Az "isteni szellem" bennünk munkálkodik, de a születéskor "kapott" "lelkünk" a bázis!
A bibliai ember Jézus születésénél fogva jó lélekkel rendekezett, mivel születésekor positív(jó)" isteni szellemtöl" kapott lelket!
Jézust nem összekeverni Krisztussal! Abszulute nem azonos!!!
lehell Creative Commons License 2004.11.11 0 0 196

Klaus Matefi

 Érdekes amit irsz, hogy a magyarokkal kezdődik a végidó,  mert végeredményben velünk is végződött, mikot Lehelék - Vérbulcsuék a Vérszövetséges Európa, végül is a magyarok ellen lett hergelve, ha ti, pokol, ha mi, mindenki a mennyekország, amit megtudtam, ugyanis EGY AZ EGYBEN A MAGYAROK IS, KAPCSOLATBA VOLTAK AZ ÉGI - MAGYAROKKAL, mint a zsidók, meg a többi népek, az Ő Égi megfelelőjükkel?

 Nekem nincs, mivel magyar vagyok, a vallásom is, meg hitem is, meg fajtám is magyar, nem lehet ellenségem, vagyis én nem tartok senki ember - fiát ellenségnek, s mint gyerek: kisfiam, minden szabad, de nem minden használ, mert nem létezik, ha nekem valaki parancsol, s mondom nemkem nem parancsolsz, ne lenne, a halál fattya eleve, igy nem tudom megérteni a zsidókat, se akik a zsidó Istennek hajbókolnak, de nem irigylen őket, sem nem tartom ellensgégnek szegényeket, mert amit kaptak, még ráadásul az Istenük is bünteti őket, na ez nekem tul sok? Neked?

 Ellenberger, érdekelne az a rész, ami a magyarokra vonatkozik, s gyere át, valamellik olyan topikra, mert ezt mégis, jobb akik jártasak a zsidó wallásokba, ami megint, Ábrahám fiai, de egyfolytába gyilkolják egymást, másokat is belevonva armegedonokba, aztán egy végső armegedonba, ezt is szeretném érteni, mi köze van a nemzsidóknak, ehez az örökös perpatvarhoz, de mondom, Jézus nem lehetett zsidó, mert ismer engem, s azzal, nyisd ki a szemed, előbb szerettelek mint lettél volna, akkor hogy lenne zsidó? Hisz őket kell-e előbb szeretni, mindenki előtt, vagy mi a szösz?

 Látod, ha te zsidó wallásu vagy, ugy én ahoz nem értek, aztán ők meg hozzánk, tehát annak a zsidó házaspárnak volt igaza, jobb ha szétszoltéroznak bennünket, mert ebbül igy, mi lesz?

 Sajnálom, de mondom, erőszakoskodni lehet, de előbb utóbb, a bumeráng vissza vág, tehát már ennyi, vajon milyen érzéseket szült, akik vallásosak, mert én VÉR - VONAL, mint Jézus vére, akkor csak szeretek Ővele mindenkit, vagyis megpróbálom a magyar zsidókat, mert miért akarnák a magyar vérüeket elvenni tőllem, hisz mostmár hatólik, meg a többi, mind rám akar ugrani, ja, te a te zsidóidat szereted? 

 ugri bugri, nem fingugorka?

Előzmény: Klaus Matefi (195)
Klaus Matefi Creative Commons License 2004.11.10 0 0 195
10 évi intenziv kutatómunkám eredményeként 2003.augusztus 11.-én elkészült egy kozmikus-misztikus tanulmány "Der wahre Stern von Bethlehem,oder die Lösung der Geheimnisse aller Mysterien"("Az igazi bethlehemi csillag,avagy minden misztérium megoldása") címmel, német nyelven.
Ebben a tanulmányban nem csak a keresztény vallás kozmikus titkait (Jézus születése;"keresztrefeszítése";Jésus-Krisztus- szellem inkarnátiója az idöben;katolikus rendek megalakulásának összefüggése a "72 kozmikus szellemmel" a Bethlehemi Csillag pontos magyarázata; stb.)részletezem,de a többi nagyobb vallások mellet a zsidó vallás kapcsolatát is az elöbb emlitett "72 kosmikus isteni szellemmel"(-Kabbalah!) (Mózes; Salomon; assziriai fogság; babiloni fogság; Jeruzsálem többszöri elfoglalása az elmult 2600 év folyamán; a történelemben felbukkant zsidó Messiások; cionista mozgalom-I.Cionista Világkongreszus; az igazi zsidó Messiás Immanuel Születése-1999.aug.11.!; stb.).Nem csak vallások kozmikus titkait taglalja,hanem pl. (Templomos Lovagrend; Rosslyn; stb.titkait, de a valódi születési dátumokat és a hozzátartozó jellemzö planétakonstellációkat világhírü személyeknek akik születésüknél fogva közvetve vagy közvetlenül kapcsolatban álltak a"Bethlehemi (Sothis!!) Csillaggal"! Ilyen személyek pl. Krishnamurti, Kim Jong II (Észak-Korea elnöke), a középkor zsidó messiásai (Sabbatai Zevi, Jacub Lejbowicz stb.) stb...
Pontos és részletes magyarázat az egyiptomi "Sothis"-periódushoz.
Ennek a 72 kozmikus planéta-konstellationak szoros kapcsolata volt és van a történelmi eseményekre amit a mü világosan és részletesen taglal és bizonyit.
Jelenlegi célom nem a tanulmány kiadása, hanem tartalmát tekintve a világon egyedülálló mü tulajdon és szerzöi jogának eladása magánszemélynek vagy szervezetnek (lehet az újság, kiadó, vallási szervezet, rend, stb.) akik örömmel rendelkeznének ezzel a tanulmánnyal és a késöbbi felhasználásáról önállóan dönthetnének.(Természetesen nem kritérium, hogy magyar legyen ez a szervezet.)
A mü címe teljes egészében tükrözi a tartalmát!
Akinek ez a mü a tulajdonába kerül,garantáltan felvilágosul az összes vallás misztériumainak kozmikus hátteréröl.
Tanácsukat szeretném kérni,hogy kivel vagy milyen szervezettel vegyem fel a kapcsolatot,célom elérése érdekében.
Azért fordulok Önökhöz is, mivel az "új Ègi és Földi Jeruzsálem " ("Krisztus -szellem eljövetele") szorosan kapcsolatban áll Magyarországgal, minden idök legnagyobb misztériuma Magyarországon teljesedett.be! Az ezt megelözö ill. elökészítö Páneurópa Piknik´89 pedig az utolsó fontos láncszeme volt ennek a kozmikus folyamatnak("mi képpen a menyben,azon képpen itt a földön is" -"wie oben, so unten"!).

Tisztelettel várom válaszukat
K. Matefi
Levélcimem:Hintere Gasse 4.
73529 Schwäbisch Gmünd
Deutschland
E-mail:klaus_matefi@web.de
Az internetben fellelhetö egy rövid rész a tanulmányból.(http://www.derwahresternvonbethlehem.de.vu)
lehell Creative Commons License 2004.10.20 0 0 193

Gyerekek!

 15 - 20 évvel ezelőtt, a Talk - rádión halottam egy ortodoxx - zsidó wallásu házaspárt, akik kapcsolatba kerültek a zsidók TEREMTŐJÉVEL, ÁBRAHÁM - IZSÁK - JÁCÓBB ISTENÉVEL, akik egyfajta U.F.O.- sok, Csécsealjasok? S igen igen nagy hatást tettek rám, mert szerintük, MINDEN népcsoport, külön - külön ezeknek a TEREMTSÜNK EMBERT, A MI HASONALTOSSÁGUNKRA - KÉPÜNKRE, uton vagyunk, tehát idővel, a fajok elválnak? Ha ebből a szempontból indulnunk ki, talán a zsidók el se hagyták Istenüket, de most a nagy bükkenő, lehet-e Istenneknek nevezni azokat, akik egy lépcsővvel fellebb vannak, mert én mégis csak Jézust, nevezném, mivel senkit se senkit nem bántott, s valóban az élete, nem a csodatevés, a fontos? Igy mindenhogy ki fog jönni rajtunk, az igazi énünk?

 Most csak 1 példakép lehet, s Ő óta, senki nem jelentkezett? 

 Itt megint, csak 2 csoportba sorolom az embert, mert minden wallásuval, egyet értek rögtön wallás s faj felett, ha szigoruan egynejü - férjü! Nem mert félek, hanem bizon bizon én vissza akarok menni, Jézus közelébe, csak Ő vele, minden pillanatba itt is, oly boldogság élni? Jézus féle szeretetben lenni élni itt is, a legjobb, van valami más értelme, ennek a minek, mert élet, nélküle?

ustor Creative Commons License 2004.10.19 0 0 192

Felhívom figyelmeteket Kuliffay Hanna Empiriamagazin.com ban a szerkesztői üzenetekben megjelent üzenetére.

"Szeretnénk személyes jellegű információt kapni Öntől, de minden kedves

olvasónktól is, ki  hogyan és miért lett, vagy volt mindig is,

felvilágosult vagy szabadgondolkodó vagy miért agnosztikus? Kinek és

minek köszönheti objektivitását, esetleg kételyeit, perspektívikus

látásmódját, logikus, tiszta analitikus készségét, több irányú

tájékozottságra való igényét, azt, hogy a részre koncentrálva se veszti

szem elől az egészet stb.?  Bertrand Russel "megvilágosodása" sok éves

folyamat volt és nem is könnyű. Másokat egy idézet, egy professzor

előadása vagy egy web site lökésszerűen késztetett öröklött gondolat-,

és hitvilágának revíziójára. Kérjük, ha bárkinek ideje engedi, írjon

magáról, kiindulópontjáról és az "útjáról" Hannának."

Ha fogékonyak vagytok a kérésre akár névvel, vagy nicknévvel szíveskedjetek írástokat elküldeni

editor@empiriamagazin.com címre.

Hanna a beküldött anyagokból összeállítást kiván készíteni, amelyet az Empiriában megjelentet, természetesen hozzájárulástokkal.
Köszönettel

Paleokrites Creative Commons License 2004.08.20 0 0 190

Kedves Szivtenger!

 

Jézus zsidó volt és nem a honfitársai őlték meg, hanem a rómaiaik a bibliai írások alapján igazoltan!  Más hitelesebb forrás jelenleg nem létezik!

Te ismered Jézus arcvonásait, amiből messzemenő következtetéseket vonsz le a fajtájára vonatkoztatva? Milyen emberi fajhoz tartozik?

Mit képviselt Jézus és mit tanított?

 

Üdv: Paleo

 

Előzmény: Szivtenger (189)
Szivtenger Creative Commons License 2004.08.19 0 0 189

Mi az, hogy zsidó Isten??

 

Hogy lehetne Istennek nemzetisége?

 

Persze, először azt kellene tisztázni, hogy kinek, KI AZ AZ ISTEN?

 

Elhisszük-e azt, amit elénk raknak, a Bibliában (Ószövetségben különösen) ábrázolt istenképet, VAGY pedig megpróbáljuk mi megkeresni Istent?

 

Jézus pedig nem volt zsidó, ez is szépen át van festve a Bibliában, mert a zsidók a "kiválasztottak". Kiválasztottak nincsenek, csak ÖNkiválasztottak.

 

Ha Jézus zsidó lett volna, miért ölték volna meg a zsidók??

 

Az arcvonásai, az arckaraktere Jézusnak egyébként egyáltalán nem zsidó...

 

De lényegében ez is mindegy, mert azt kell néznünk, hogy MIT képviselt, és mit tanított...

 

Szeretettel,

Szívtenger

 

 

 

 

Norcrys Creative Commons License 2004.08.17 0 0 187
Mit írtál, ahhoz már nincs sok mindent hozzátenni, mert tetszik (és így képtelen vagyok ellentmondani :-) ). Viszont el kell kanyarodni egy kicsit a személyes témáktól.
Itt az a kérdés - amit kezdünk kicsit elhagyni -, hogy kell-e a keresztényeknek a Tóra meg az egész júdaizmus istenképét beépíteni a jézusi vallásba, vagy ha úgy tetszik, hitbe.
Szerintem nem, illetve az évek során lassan, de biztosan ez a meggyőződésem alakult ki. Jézus tanításai magasrendűek, isteni mivoltáról most ne beszéljünk, az csúszósabb talaj. Viszont Jézus tanítása bizony néha szöges ellentétben áll a zsidó vallással.
Persze lehet igéket idézni, hogy Jézus mennyire nem vetette el a Tórát, sőt híresen nagy tanítója volt, de ez azért bonyolultabb dolog. Tudvalevő (bár néhány "ősmagyar" honfitársunk tagadja ezt), hogy Jézus zsidó volt, az evangéliumok is nagy hangsúlyt fektetnek a "tiszta" szátmazásra. Jézus tehát a judaizmust követte, annak is a nép ágát, amely a profetizmusra helyezte a hangsúlyt és erősen politikai színezetű is volt.
Jézus eleinte sikeresen határolta el magát a politikától (míg végül is a politikai miatt feszítették meg, úgyhogy elkerülni nem tudta) és nagyon ügyelt arra, hogy a judaizmust se tagadja meg (aztán végül istenkáromlással vádolták meg, úgyhogy ez se sikerült). Mivel politikai okból halt meg és szembekerült a júdaizmussal, azzal ellentétes tanokat hirdetett, véleményem szerint ezzel azt fejezte ki, hogy az ő tanításai egyrészt társadalmi-politikai szinten is működnek, másrészt nem a júdaizmusból erednek, hanem azt mintegy magyarázzák. Elismerte a Tóra és a próféták isteni ihletettségét, de mivel szembe is fordult velük, azt is mondta, hogy nem tartja teljesen autentikusnak őket. Inkább saját tanítását helyezte előtérbe és véleményem szerint a keresztényeknek ezt kellene tenniük. A Tóra a zsidókeresztényeknek nem elhagyandó, viszont a pogánykeresztények számára nem az a forrás, amire gondolnak. Nem a júdaizmushoz kell visszafordulni, hanem Jézushoz kell odafordulni.
Előzmény: sz_solt (186)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.17 0 0 186
Kedves Norcrys,

Jól van szerintem mostmár teljesen sikerült elbeszélnünk egymás mellett, amiben lehet én vagyok a hibás.

A vallás emberi dolog. A vallással pontosabban csak az a gond, hogy emberi.

Nem szerettem volna azt sugallni, hogy minden ismeretem Istentől van. Azonban Istenről amit biztosan tudok, az az, hogy nem saját kivetülésem. Mert akkor én is csak vallásos lennék, ami fabatkát sem érne, mivel akkor már rég nem lennék hívő. Akárcsak ha hitem elfogadáson alapulna. Egy ilyen isten, nem igazi, csak olyan amit én el tudok képzelni. Ha én képzelem el, akkor én uralkodom felette. Az ilyen istenkép elfér egy katolikus templomban, az enyém szerencsére nem. Az Én Istenem teremtette az eget és a földet! Ember nem mondhatja meg neki, hova menjen, max kérheti.

"Az életed attól lesz jobb, ha a belső világod színesebb lesz. De a vaskalapos gondolkozással éppen az elszürkülés felé halad." - nagyon szép. Nem is szeretem a vaskalapos gondolkodást. Szerintem egyre gazdagodik az életem a Biblia által. Nagyon sok könyvet olvastam már, de ennyire színeset még nem. Pedig Alapítványtól kezdve, Dűnén át, még a Gyűrűk Urát is olvastam, hogy a komolyabb irodalmi műveket már ne is említsem.

A Hit a láthatatlan dolgokról való meggyőződés, így van. Ez azonban nem a Szellemi láthatatlanságra, hanem a fizikai láthatatlanságra vonatkozik a Bibliában. Tehát, ha neked a Szellemed élő, és folytonos kapcsolatban van Isten Szent Lelkével, akkor igenis sok mindent megtapasztalhatsz Isten természetéből. ("Nem mondhatja senki Úrnak Jézust, csakis a Szent Lélek által.") Nem azt mondom, hogy mindent, de nagyon sok mindent. Mindenesetre sokkal többet mint magadtól. Persze erre neked kell törekedned.

Isteni rendelést nem tudok magamnak teremteni, Ő tudja mit akar velem, amit persze nekem jogomban áll elutasítani, vagy elfogadni (és járni azon). (Én személyszerint mondjuk a másodikat favorizálom.:))))

A Biblia az Ige, az Ige János szerint Isten, akkor Isten tökéletlen? Én nem hiszem.

Kritizálni mindent lehet, de mindig fel kell tenni a kérdést, hogy a te értelmezésed helyes-e egyáltalán?

"mert az ellentmondásokat a vakhit feloldja." - itt szerintem azt akartad írni, hogy nem oldja fel. Igazad van. Viszont az élő hit igen. "Mert élő vizeknek folyamai fognak folyni bensőtökben."

Tisztelettel,

Szilágyi Zsolt
Előzmény: Norcrys (185)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.17 0 0 185
Félreértelmezel. Kicsit nagyképűen azt mondhatnám, sokkal nyitottabban kellene olvasni, amit leírok. A lényeg, hogy ha olvastál már tőlem dolgokat, akkor igenis a hit védelmezője vagyok. Csak nem a "vakhité", ahogy buta1 mondaná. Elhiszem, hogy Isten megszólított. Elhiszem, hogy éreztél különös dolgokat, mert mindez velem is megtörtént.
A vallás nem lesz rosszabb, ha elismered, hogy emberi dolog. Sokan állandóan bizonyítani akarják itt a fórumon, hogy minden ismeretük Istentől van. Az önbecsapás itt kezdődik el. Mert minden belülről ered, a belső világot vetítjük ki a külsőre, hogy azt lássuk, amit hiszünk. Az életed attól lesz jobb, ha a belső világod színesebb lesz. De a vaskalapos gondolkozással éppen az elszürkülés felé halad. Csak annyit szeretnék, hogy a bősz bibliatanulmányozás mellett használd a belső érzékeidet, mert sokkal helyesebb irányt mutatnak, mint a biblia boncolgatása.

"Azt hisznek, amit el tudnak fogadni." Miért új? Nem azt hiszik, amit látnak, ez egy buta mondás. A hit a nem láthatókra vonatkozik, hogy biblikus legyek. Te abban hiszel, amit elfogadtál. Ez értelmi döntés, hiábakevered bele Istent. A megismerés a te feladatod, nem Istennek kell támogatnia. Neked kell megtalálnod az isteni utat, amely pont rád van szabva.

"Nekem kicsit elfogultnak tűnsz a Bibliával, és Istennel kapcsolatban, akárcsak én is elfogult vagyok. "
Nem, én nyitva hagyom a kérdéseket. A Bibliát emberek írták, legfeljebb megfűszerezed a tévedhetetlenség pápai tanával, vagy az isteni kijelentéssel. Ez az igazi elfogultság. Még azt sem engeded meg magadnak, hogy kritizálj egyes részeket. Így nem is fogod megérteni igazán soha, mert az ellentmondásokat a vakhit feloldja.
Előzmény: sz_solt (182)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.16 0 0 184
" amikor elmentem először gyülekezetbe a pásztor aki éppen akkor tartott tanítást minden második mondatát nekem mondta, éppen akkor aktuális problémáimra, és azok megoldásaira adott kimerítő elemzést." - egyik példa. Ami arról szól, hogy amikor először voltam egy gyülekezetben végigálltam a dicséretet, nem imádkoztam, néztem ahogy elkezdik mondani a tanítást. Hallgattam, hallgattam, egyszer csak ahogy hallgattam, arra figyeltem fel, hogy egy az egyben mintha rólam szólna a prédikáció, és az általam magamban felvetett problémákról, és azok megoldásairól. Bocs, nem emlékszem a pontos részletekre, de valami köze volt a szakmai előmenetelemhez, és a munkahelyi viselkedésemhez (Már kicsit régen volt, na meg a megtérés után kicsit el is halványult.).

Háromszor mentem el ilyen kisebb istentiszteletre, miután egyszer egy rendes alkalomra is lementem, és akkor amikor megtérésre szólították fel az embereket, mintha egy erő vonzott volna ki. De előtte még feljött bennem a kép, amikor ott voltam nagymamám temetésén, és nem tudtam sírni (pedig a legkedvesebb unokája voltam, és nagyon szerettem). Megtérésemig úgy féltem a haláltól, mint semmi mástól! Elképzeltem magamban, ahogy meghalok, és annyi, utána nem gondolkozom, és minden ami voltam, annak annyi. Korábban elég komolyan materialista voltam, és csak úgy tudtam elképzelni a halált, mint valami nagy sötétség, és kész. Amikor ebbe belegondoltam (teljesen spontánul, néha minden előzmény nélkül) komolyan pánikrohamaim voltak, nem tudtam aludni órákig, és egész testem mintha egy nagy görcs lett volna. Néha addig jutottam, hogy jobb lenne meghalni, mert akkor legalább a többiek majd azt mondják, jaj de jó fiú volt ez a Zsolti, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen dolgot tenne magával? Jaj, jaj szegény fiú! Ami tegyük hozzá eléggé irracionális egy olyan embernél, aki pánikszerűen fél a haláltól. Abban a pillanatban amikor eldöntöttem, hogy megtérek, ez az érzés nyomtalanul eltűnt, helyette teljes nyugalom, békesség, és öröm költözött belém!

Isten embereket is használhat a megszólításra.

Egy másik alkalommal egy testvérem odajött hozzám, és látván, hogy milyen szépen mosolygok rá (tényleg szépen mosolyogtam), egyszerűen azt mondta: Miért vagy ilyen feszült, Isten a laza embereket szereti! Vedd lazábban a dolgokat! Ebben a pillanatban kb három hónap szenvedései csúsztak le a vállamról. Egész nap azon szenvedtem, hogy nem vagyok elég jó Istennek, mert tiszta depressziós voltam egy megromlott kapcsolatom (baráti) miatt, amiről mellesleg senki nem tudott.

Egyszerűen Bibliaolvasás közben úgy érzed egy pillanatra, hogy minden tisztává válik, és az az ige amit olvasol azt jelenti, amire magad soha nem is gondoltál volna. Pl.: A szamaritánusról szóló igében mindig azt hittem, hogy a felebarátod az aki úgy cselekszik veled, mint a szamaritánus. De egyszer csak nagy sokként ért:-))), hogy nem, hanem te neked kell úgy tenni ahogy a szamaritánus tett. Tudom ez kicsit badarságnak tűnhet, de számomra ez nagyon új volt.

Közvetlen hozzászólás olyan, mint amikor egy erős hang a fejedben megszólít, és például megmondja, hogy egy adott problémádra mi a megoldás. Bocs, most lehet ezért úgy gondolod, hogy kitérek a rendes válaszadás alól, de az az egy kijelentés amit így kaptam, az nem tartozik még másra, majd csak ha megértek a gyümölcsei, mert akkor tényleg bebizonyosodik, hogy az Úrtól volt.

Jelenések, ilyenben még nem volt részem, úgyhogy erről nem tudok beszámolni.

Sajnos én nem vagyok az a nagy bizonyságtevő tudom. Mindegyikre azt mondhatod, hogy humbug, meg ilyesmi. Csakhogy én ismerem magam, tudom, hogy létezik Isten, minden ami vagyok azt súgja, hogy van. Ez jár át teljesen. Tudom mi az tettetni, képmutatóskodni, ezt csináltam majd tizenkét éven át egész családommal, tudom mikor csapok be másokat, és mikor magamat.

Nemrégiben készített pszichológiai eredményeim semmilyen elváltozást nem mutattak ki, sőt egy teljesen semleges elemzés szerint a makacsságon kívűl semmilyen komoly baj nincs személyiségemmel.:-)))

Hogy ezeket elhiszed-e vagy sem rád bízom. Én csak annyit tudok javasolni, hogy keresd te is Istent, de ne filozófiai könyvekben, hanem fordulj Hozzá! Ő majd segít megérteni Őt! Hogy mit kell tenned, azt megtalálod az Apostolok Cselekedeteiben az Újszövetségben. Tedd meg az első lépést, a többit majd Ő megteszi.

Sok szeretettel,

Szilágyi Zsolt
Előzmény: Törölt nick (183)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.16 0 0 182
"Az összes vallás emberi dolog." - így van. Nem mondtam mást. Csak hát én nem vagyok vallásos, mert soha nem akartam bemesélni magamnak, hogy van Isten, csak éltem az életem. De aztán amikor párszor megszólított, akkor már csak nem mondhatom azt, hogy hé te nem is létezel, tűnj innen, te csak az emberek képzeletének vagy a szüleménye. Persze ha pszichológiailag elemeznénk a kérdést biztos kiderülne, hogy egy szegény szerencsétlen befolyásolható személyke vagyok. Csak hát az a gond ezzel, hogy nem vagyok az, van saját gondolkodásom, és az nagyon távol állt tőlem, hogy keresztény leszek.

"Azt hisznek, amit el tudnak fogadni." - nohát ez számomra valami új. Én eddig azt hittem, hogy abban hisznek az emberek amit látnak és hallanak, vagyis a mondás szerint - Hiszem ha látom!. Értem, hogy nem akarod elhinni nekem bemondásra, de mit érnél azzal, ha elmesélném, hogy amikor elmentem először gyülekezetbe a pásztor aki éppen akkor tartott tanítást minden második mondatát nekem mondta, éppen akkor aktuális problémáimra, és azok megoldásaira adott kimerítő elemzést. Ezt ugyanúgy nem hiszed el, mint a bemondást. Én tudom és kész, nem foglak győzőgetni, ez éppen a vallásos emberek dolga. Én megtapasztaltam, és neked is csak annyit tudok mondani, hogy könyvekből nem fogod Istent megérteni, csak ha személyes kapcsolatot alakítasz ki vele.

Nekem kicsit elfogultnak tűnsz a Bibliával, és Istennel kapcsolatban, akárcsak én is elfogult vagyok. Az Isteni kijelentés nem emberektől jön, hanem Istentől, ezért nemcsak a Bibliát kell olvasni, hanem aszerint cselekedve el kell jutni arra, hogy megkapd a Szent Szellem keresztséget, és akkor megkaphatod az igaz Isten ismeretet, ami sokszor, ha nem mindig, az Igére támaszkodik. Isten ugyanis az Igét használja arra, hogy irányelveket nyújtson az Őt keresőknek.
Előzmény: Norcrys (180)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.16 0 0 180
A zsidó Istennek semmi köze az emberek véleményéhez.
Az összes vallás emberi dolog. Minden az ember sajátos szűrőjén keresztül jön elő, az "isten kijelentette magát" az jelenti, hogy olvasol egy szent szöveget, azt pedig így értelmezed. Nincs értelme abszolút igazságról beszélni, mindig magad vagy a viszonyítási pont.

Amit tagadhatunk úgy, hogy nem is történt meg és a zsidó okos vezetők manipulativ kisérlete.
Azért hiszel, mert hinni akarsz. Ez nem rossz dolog, de nem kell "megideológizálni" azzal, hogy ez így van, megtörtént és kész. Senki nem fogja bemondásra elhinni neked, ez olyan, mint a gyerekek nagyotmondása. Ők még elhiszik, de felnőtt emberektől ne kívánd. Azt hisznek, amit el tudnak fogadni.

De ez olyan lenne mintha egy magyarnak azt mondanád, hogy nem volt török megszállás, Buda megszállása csak legenda, a nagy Magyarország nem is létezett, és különben is kik azok a márciusi ifjak.
Összemosod azokat az időket, amikor történetírás még nem is létezett a nagyon jól dokumentált 1800-as évekkel vagy a sok fennmaradt dokumentummal bizonyítható török megszállással. A bibliai korban nem volt mai értelemben vett történelem tudomány, Jézus idejében is csak a rómaiak és görögök foglalkoztak ilyesmivel. A többi nép a legendák és mitológiák világából táplálkozott.
És gondolod, hogy a zsidóknak csak ennyi iratuk volt több ezer év alatt? Szisztematikus megsemmisítés kellett ahhoz, hogy minden más a feledés homályába merüljön. Ez nem nehéz egy történetírás nélküli korban.

Ők ezt átélték és leírták
Az Iliászt és átélték és leírták? Mi a bizonyíték ezekre? A hited? Azt nem fogja senkiobjektíven kezelni, ne várdd el másoktól.

hogy teljesítsék Mózes által Istentől kapott parancsolatot
Mózes könyvei és a Törvény bizonyítottan elég késői keletkezésű a héberek ókori történelmében.

hogy mit tett az ő népéért, és népével az utodók megmaradása, és bölcsessége érdekében
Például ölte őket, mint a vágóállatokat.
Előzmény: sz_solt (169)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.15 0 0 179
Köszönöm, igazad van.

Csak annyit szerettem volna feltenni kérdésként, hogyha a tudományos módszerekkel szeretnénk elemezni egy tudományos módszerekkel elemezhetetlen dolgot, akkor az elfogult, vagy elfogulatlan-e?

Vagy másképpen,

Ha egy tudós abban hisz, hogy tudományos alapokon mindent objektíven meg lehet ítélni, akkor az nem valamilyen szintű hit? Hiszen hisz saját történelmi ismereteiben, a megszerzett bizonyítékok hitelességében, stb.

Szerintem ha síkban veszünk egy azonos átmérőjű hengert és körlapot tényleg nem lehet bebizonyítani, hogy különböznének, de ha már térben vesszük ugyanazt a kettőt, akkor már igen. Vagy vegyünk két embert, ha mondjuk egypetéjű ikrek, akkor némelyek azt mondhatják külsejük alapján, hogy azonosak, vagyis ugyanazok, holott két teljesen eltérő személyíség lehet. Vagyis nem feltétlenül tudatos az elfogultság, csak nem ismerni minden tényezőt, vagy viszonyítási alapot.
Előzmény: Törölt nick (178)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.14 0 0 177
Igazad van, de én senkit nem akartam vádolni. Én a tapasztalataim alapján ítélem meg a körülöttem lévő világot. Szerintem ez általánosságban véve is igaz az emberekre, akárcsak a két tudós esetében is. Elnézést, ha ez vádlásnak tűnt.
Előzmény: Törölt nick (176)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.14 0 0 175
Nem értem miért? Hisz én is elfogult vagyok, azzal, hogy saját tapasztalataim alapján ítélek meg valamit.
Előzmény: Törölt nick (174)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.14 0 0 173
Köszi, így már kicsit könnyebb volt.

Szerintem azért azt el kell ismerni, hogy ez a könyv témaválasztásában azért jóval elfogulatlanabb, mint magában a könyvben. Hiszen lényege, hogy úgymond tudományos módszerekkel bizonyítsa, hogy a zsidó népnek is mitoszokból alakult ki a vallása. Szerintem már az, hogy valami olyat akar tagadni, amely másoknak az életét jelenti, az egy kicsit elfogult, vagy én érzem rosszul? Ez ugyanaz, mintha én elkezdeném bebizonyítani egy hindunak, hogy az ő törvényei hamisak a Biblia alapján. Mert be tudnám. Tudományosan nem megfogható dolgokat tudományosan magyarázni szerintem ugyanaz. Persze így bizonyíthatóan nem autentikusan Istentől származna a Biblia - de várjunk csak - miért is nem, azért mert emberek írták le, és ők szedték össze, de hisz nekik úgyanúgy vezethette a kezüket Isten.

A Bibliában sok un. istenség szerepel, de megmagyarázza ezek természetét, és leírja lényegüket. Az Igében le van írva tisztán mit tisztelj Istenként, és mit ne. Az, hogy máshol is megjelentek ezek a fajta nézetek és mitoszok nemcsak azt mutatják, hogy az emberekben van egy istenkeresési mechanizmus, hanem azt is, hogy lehet van egy szellemvilág, mely ennek a táptalaja is. Hiszen miért jelentek meg olyan sok fizikailag egymástól elég távol eső területeken olyan hasonló vallások? Napistenség, termékenységistennő, stb.
Előzmény: Törölt nick (172)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.13 0 0 171
Köszönöm, és tanácsodat megpróbáltam végrehajtani, de bocsáss meg ennyi hitetlen beszéd sajnos nem mehet be a szememen (az első ötven így is elég volt).

I. Mózes 1. 26. És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

Isten az embert saját tökeletességére teremtette, és neki adta földet uralmi területnek.

Ha igazságos, márpedig az, nem veheti a hatalmat csakúgy vissza. És kegyelmes ezért küldte el Fiát:

Zsolt 57,4. Elküld a mennyből és megtart engem: meggyalázza az engem elnyelőt. Elküldi Isten az ő kegyelmét és hűségét.

Ézs 61,1. Az Úr Isten lelke van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elküldött, hogy bekössem a megtört szívűeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadulást, és a megkötözötteknek megoldást;

Ján 6,38. Mert azért szállottam le a mennyből, hogy ne a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, a ki elküldött engem.
Ján 6,39. Az pedig az Atyának akarata, a ki elküldött engem, hogy a mit nékem adott, abból semmit el ne veszítsek, hanem feltámaszszam azt az utolsó napon.
Ján 6,40. Az pedig annak az akarata, a ki elküldött engem, hogy mindaz, a ki látja a Fiút és hisz ő benne, örök élete legyen; és én feltámaszszam azt azt utolsó napon.

Mert szeretné, hogy minél több ember szabad akaratából fogadja őt szívébe, és Őt tenné első helyre, hogy ezeket megmenthesse az emberek által választott életből (melynek igazából nem sok értelme van).

Ján 4,23. De eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul.

Végezetül pedig egy örömhír minden igazságkereső fórumozónak:

Mát 5,6. Boldogok, a kik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.

Ján 1,17. Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem pedig és az igazság Jézus Krisztus által lett.
Előzmény: Törölt nick (170)
sz_solt Creative Commons License 2004.08.12 0 0 169
A zsidó Istennek semmi köze az emberek véleményéhez. Ő kijelentette magát a népének. Amit tagadhatunk úgy, hogy nem is történt meg és a zsidó okos vezetők manipulativ kisérlete. De ez olyan lenne mintha egy magyarnak azt mondanád, hogy nem volt török megszállás, Buda megszállása csak legenda, a nagy Magyarország nem is létezett, és különben is kik azok a márciusi ifjak.

Ők ezt átélték és leírták, hogy teljesítsék Mózes által Istentől kapott parancsolatot, miszerint adják tovább fiaiknak, és azok fiainak, és így tovább Isten csodadolgait, és hogy mit tett az ő népéért, és népével az utodók megmaradása, és bölcsessége érdekében.

"Nem. Nincs szükség hitre. Tudásra, logikára, kulturált viselkedésre és a lelkiismeretben való bizodalomra van szükség. Ha ez adott lett volna, fel sem merül az igény a hitre. Akinek ma mindez adott, annak nincs rá szüksége."

- és mily keveseknek adatott ez. Az emberek által kialakított boldogságra irányuló probálkozások mindig is adottak voltak. Csak mivel ebben a világban minden mulandó, ezért egy ember tervei is. Hitre azért van szükség, hogy legyen valami állandó is az életedben. A tudás mulandó, mert hány év telt el azóta, hogy a tudományos szakemberek azt állították, hogy a Föld lapos. A logika fejlődő tudományág, nagyban befolyásolja, hogy kinek logikája vezérli (szabályok). A kulturált viselkedés is, és nem kötözködni akarok, de nagyon fura dolog. Végül pedig nem minden emberben ugyanazok a lelkiismereti tényezők játszanak szerepet. Ha te megpróbálsz kialakítani magadnak egy abszolútomot, akkor te nem istent alakítasz ki magadnak?
Előzmény: Törölt nick (164)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.12 0 0 168
Akkor a héber istenfelfogás fejlődéséről vitázzunk, ez a topic témája.
Norcrys Creative Commons License 2004.08.12 0 0 167
Már válaszoltál...
Ok, nem a te témád.
Előzmény: Törölt nick (166)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.12 0 0 165
Igen, nem a topic témája... De nem kár a vitáért, mégha el is térünk az eredeti témától.

Szerintem a vak hit nyomorít.

A kulcsszó a "vak". Ki beszél vak hitről? Nem ismered a belső érzékeidet, nyisd ki a transzcendens szemedet és nem leszel vak. Vagy ha jobban tetszik, aktivizáld az "Isten-központodat" az agyadban. Akarás kérdése is, nem kell ilyennek születni. Én speciel láttam a nyomoromat az ateizmusban, mert az voltam és mikor komolyan megvizsgáltam, rájöttem, hogy a transzendensnek mondott dolgok egy részét nem lehet figyelmen kívűl hagyni. Egyszerűen működnek. Ismerek olyan embert, aki anélkül, hogy ismert volna, elmondta az elrejtett gondolataimat, képességeimet - no nem nyereségvágyból, bár az sem kivetnivaló, hanem mert én kértem. Ezt nem tudta pszichológiával megoldani, mert éppen csak leültem nála. Szkeptikusan mentem el és nagyon furán éreztem magam utána. Fojtogatott a szkepticizmusom. Hitetlen voltam, de tudtam, hogy éppen ezzel vagyok irracionális.
Aztán ha odafigyel az ember, észrevesz magában is dologkat. Elkezdtem rájönni, mit gondol a másik ember rólam. Egyik pillanatban ment, a másik pillanatban tök süket voltam. Rájöttem, hogy a belső érzékek képesek ilyesmit érzékelni, de a velük való kommunikáció igen törékeny. Az anya megérzi, ha a gyerekével 100 km távolságban történik valami. Az enyém ilyen. És a feleségem is tudta, mikor éppen megszületett gyerekünkkel valami baj van, pedig a kórház másik részén aludt. Hallotta, hogy hívja és kétségbeesett. És tényleg úgy volt. És ez mentette meg az életét.

Frászt! Azt csak a TV-filmek és a csöpögős orrú vén akadémikusok csináltak belőle.
Csak nem raboltak el?

Én a vallások, a mítoszok, a regék és mondák isteneiről beszéltem.
Modern mítoszok is kialakulnak.
Nézd, a mítosz az emberi psziché egyfajta térképe. Szimbolikus, mint az álom. Nem a racionális agyfélteke terméke, az nem is fogja megérteni.

Ez nem hit. Meghal és kész.
Majd ha találkozol elhunyt emberrel, más lesz a véleményed. Addig nem is akarlak meggyőzni. Bár itt is a belső érzékek segíthetnének, sőt az álmaid is.
Előzmény: Törölt nick (164)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.11 0 0 163
Na!
Előzmény: Törölt nick (162)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.11 0 0 160
Eszerint érdemes lenne elolvasnod a könyvet...

Igen, bár én szeretem a mítoszokat, nem félek képzelődni sem, sőt a fantáziámat is merem használni. Nagyon nem érdekel, hogy egy vallás igaz-e vagy sem, mert a jobb agyfélteke nem ilyen fogalmakkal dolgozik. Ha kiirtod a vallásokat, féloldalassá teszed az embert. A butaságot kell irtani, nem a misztikát, a transzcendenst, a reményt.

de tudományos indíttatású
No ez a gondom. Számos kiváló bibliatudós van, akik nem elfogultak, de nem írtak le ilyeneket. Miért?

Füldönkívülieknek
:))))

Egyébként a földönkívűliek a modern kor mítosza...

Technikai fejlettségük láthatóan nem párosult etikai magaslatokkal.
Lehet. Ismerünk ugye "repülőgép-vallást", amikor a még fehér embert nem látott törzs a 2. világháborúban repülővel találkozva, mítoszt épített ki a fura tárgy köré.

Istennek nevezni őket valóban túlhaladott, de attól még hihetünk Istenben, nem? De én Kanttal tartok abban, hogy nem lehet és nem is kell megindokolni, Isten létezik-e vagy sem.

Ha szembe mernének nézni a valósággal, hogy csak ez az egyetlen élet van
Ez is egy hit, de honnan tudod?
Előzmény: Törölt nick (158)
Paleokrites Creative Commons License 2004.08.11 0 0 159
Kedves Butai1!

Nos a véleményem ROBERT GRAVES - RAPHAEL PATAI héber mitoszok elméleti tézisinformációktól nem mentes írásáról az, hogy csupán egy kisérlet arra, hogy mégjobban összekavarodjanak a bibliában lejegyzett lehetséges a valóságban megtörtént események szavahihetőségének hitelessége és a valláshagyományfejlődésből fakadó vallási istentiszteletet gyakorló nép élménymechanizmusának dogmai magyarázata.....
Sok kérdés merűl fel! Pl. melyik népi mitosz hatott a másik nemzet misztériumaira...., mikor és miért?! Egyes nemzeteknél, tőrzsek életében hogyan alakultak ki a hiedelmek és ezt miként is dolgozták fel a maguk számára, majd utódaikra ruházva mivel magyarázva törvényszerűsitették liturgikus szokásaikat.......?
Ne felejtsük el, hogy Ábrám mikor élt és hol..., kik voltak az ősei...., és az a vérvonal nem állt meg......, míg közben átrendeződtek az Istenismereti felfogásuk....
Nem hinném, hogy egy idegen nép mittikus vallásfilozófiai eszmefuttatása annyira hatott volna reájuk...., hogy ezért vállalták volna a rabszolgasorsot, szegénységet és az állandó üldöztetést....! Valami történt, történnie kellett anno és folyamatában!
Ez az, amit ma csak egy írásos emlékből olvashatunk és nem személyes élményként élhetünk át, de számunkra nem csak az a feladat, hogy a múltat kutassuk, jhanem a jelennek élve a jövőért küzdjünk.... és ez fontosabb, mint egy zagyvaságos elméleti hipotézisben való hit!
Tudod Ábrámnak szólt egy hang, majd megismerte azt aki elhívta.... Nem kereste az Élő Istent, hogy majd csak lesz valami, hanem élte a mindennapi vallásos , de emberi életét! Így vagyunk mi is....., ha jön egy hang és annak gazdája akit megismerve érdemesnek tartva követhetünk.....
De addig is vannak teolkógiák, vakkások és felekezeteik, no meg mitoszok és hiedelmek, a babonás félelmeket sem felejtve!

egyenlőre röviden ennyi!

Üdv: Paleo


Előzmény: Törölt nick (154)
Norcrys Creative Commons License 2004.08.11 0 0 157
Nagyon érdekes, még nem olvastam, kérdés mennyi a csúsztatás benne. Amúgy teljesen tisztában vagyok vele, hogy a régi írástudók úgy alakították a szövegeket, ahogy az aktuális egyházpolitikának megfelelő volt. Ezért kidobtak mindent, ami nem volt számukra megfelelő és összeollóztak más dolgokat. Ezért ma minden keresztény meg van győződve róla, hogy a Biblia mennyire más, mint a többi szent szöveg, hiszen kivették a mitológiai elemek többségét belőle.

A kanonikus könyveket isteni sugallatra írt műveknek tekintették, és ezért a politeizmus leghalványabb árnyalatát sem tűrték meg bennük.

Ez lehet a magyarázata a Biblia nagyjából egységes képének.

Vannak a Biblia keletkezése előtti utalások, amelyek Szamáel angyalra, azaz a Sátánra vonatkoznak.

Ez kifejezetten új dolog számomra.

A héber mitológiának egy másik elhalványult istenalakja Ráháb, a tenger fejedelme, aki sikertelenül szállt szembe Jahvéval, Izrael istenével - éppúgy, ahogyan a görög Poszeidón támadta fivérét, a mindenható Zeuszt: Ézsaiás szerint Jahve karddal ölte meg Ráhábot.

Ez végre megmagyaráz egy homályos szövegrészt.

A görög mítoszokat sohasem használják fel arra, hogy a nép azokból politikai tanulságokat vonjon le.

Ezzel azért nem értek egyet...
Előzmény: Törölt nick (154)
Paleokrites Creative Commons License 2004.08.11 0 0 156
Kedves Butai1!

Nem feledkeztem meg róla, vagyis a reagálásom feltétlen közlöm, de sajnos a munkám miatt késik!

Üdv: Paleo
Előzmény: Törölt nick (155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!