Keresés

Részletes keresés

karakii Creative Commons License 2004.06.24 0 0 6
Az egyszeri tarrágást a legtöbb fásszárú növény simán átvészeli. Sokszor még a másodikat is, persze nem mindegy, mikor következik be. Ez egy kellemetlen rovar, mert nyár elejére túl van a fő kártételen, tehát veszélyesebb, mint pl. a vadgesztenye-aknázómoly, amelyik ált. augusztusra csinál csúnya munkát.
Jövőre mindenképp előbb kell védekezni, főként az erdészetekben, parkokban. Most már mindenki felkészült rá, innentől pénz kérdés elsősorban. Rózsát és mogyorót viszonylag könnyen megvédheted, mert nem nőnek az égig. Figyeld rendszeresen, és permetezz!
Üdv
Előzmény: asta (5)
asta Creative Commons License 2004.06.23 0 0 5
Én még csak kitartanék, de kérdés kitart-e a rózsám, meg a mogyoróbokrom! És kitart-e az erdő? Tényleg, úgy tűnik, te szakember vagy, igaz, amit itt a falusiak mondanak, hogy esetleg ezt az egyszeri csupaszra rágást még kibírják a nagy fák, de a másodikat már nem? Mert ha ez igaz, és az is igaz, amit Te mondasz, ti. hogy 1-2 évig tart, mi lesz az erdőkkel? És mi lesz, ha tovább terjed? Mert szerintem tovább fog terjedni.
Szóval nagyon aggódom:O(
Előzmény: karakii (4)
karakii Creative Commons License 2004.06.23 0 0 4
Sziasztok!
Gyapjaslepke hernyói. Volt többször különböző híradókban. Néhány helyen permeteztek ellene, erdészetekben és belterületeken is. Erdészetben Nomolt a legjobb, csak nagyon drága. Saját kertben bármely piretroid megfelel (belterületen ált. Summit-Alfát használtak ha jól tudom). Az a gond, hogy elkésett. Április-május tájékán érdemes, mert akkor még nincs tarrágás, ill. érzékenyebbek a hernyók. Valószínűleg jövőre is sok lesz, aztán 1-2 év és összeomlik a tömegszaporodás. Kitartás!
Jó a tipp, a szúnyogirtáshoz hasonlóan légi védekezések voltak, csak nem ULV, hanem több vízzel higítva. Így még sokkal drágább.
karaki
Előzmény: asta (3)
asta Creative Commons License 2004.06.23 0 0 3
Mivel én nem vagyok szakértő, csak azt tudom mondani, amit a helybéliek mondtak: amerikai lepke.
A hernyók vékony hosszú, ragacsos szálakon ereszkednek le a fákról. Vannak hatalmas kövér pédányok és sajnos nagyon sok pici. Én még ilyet nem láttam! Rátapadnak a fa levelére, alig lehet leszedni. Megpermeteztem valami szerrel, amit a gazdaboltban ajánlottak, amire azt mondták 2 hétre véd a levéltetvek és a hernyók ellen. Másnapra valóban egy csomó lepotyogott, de jöttek újak, amik vidáman zabálnak tovább. Az a baj, hogy mindenütt vannak, nemcsak a fákon, hanem a fűben is hemzsegnek. És nemcsak a kertben, hanem az egész mezőn, a legelőn, az erdőben mindenhol. Hiába permetezem a kertemet. Megpermeteztem a házunk előtti fákat is az utcán, de van belőlük vagy húsz egy sorban, ha a többiek nem teszik, ez olyan mint csepp a tengerben.
Láttam az erdőben egy nagy tölgyültetvényt. Csupa levéltelen csemete. Nem hiszem, hogy kibírják élve. Ha csak ezt az egyet nézem, hatalmas a kár. Gondolj bele, mennyibe kerül egy ilyen kis tölgy csemete! És milyen kár értük. Nem beszélve a hatalmas tölgyfákról! Ötven év, mire ekkora lesz és ki tudja kibírja-e ezt a lecsupaszítást?! Vérzik a szívem értük:O((
Előzmény: ZsuR (2)
ZsuR Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2
Lehet tudni, milyen hernyo?

A permetezes mellett van mas modszer is - persze ilyen merteku invazioval szemben az mar nem sokat segit.

Par eve az en hatalmas tolgyfaimon is elszaaporodtak a hernyok - es nem tudtam olyan magasra permetlevet felszorni. A kertesz ajanlotta, hogy kenjek fel egy szeles savban valami ragacsot (lehet a boltban kapni - es az ott megallt/beleragadt hernyokat szedegessem ossze.

A hernyok a farol le akartal jonni, a foldrol meg fel akartak menni. A csiknal szepen megalltak es en meg szedegettem. Tobb liternyit naponta.

Hasznalt, mert az utana kovetkezo evekben semmi nem volt.

asta Creative Commons License 2004.06.23 0 0 1
Ha veszprémi vagy, tudod, miről beszélek. Mi N. Vázyony környékén tanyázunk. Tegnap jártuk be a Kab hegy környékét - tragikus a helyzet. Teljes tölgyerdő részek állnak levél nélkül. Csak néhány fajtát kimélnek- ki tudja miért. Most kezdenek bábozódni, de állítólag min. egy hetük még van. Azalatt még iszonyú károkat fognak okozni. Nem beszélve arról, hogy a kikelő lepkék mennyi utódot fognak produkálni. Csoda lenne, ha nem terjedne tovább. Próbáltam a polfórumon is megpendíteni a témát, de jópofizáson kivül egyéb reakció nincs. Jellemző.
Permetezéssel biztosan csökkenthető lett volna a kár. Én sajnos, mivel csak késő tavasszal mentünk le, már csak a lerágott növényeimet találtam. Most permeteztem ugyan, de hogyan tudnám a hatalmas két diófámat lepermetezni? És ha meg is tudnám tenni, a szomszédok fáíról újra jönnek. Utánpótlás van bőven. Már a házban is hernyót öldösünk!
Nem értem miért nem hívják fel az emberek figyelmét. Volt olyan szomszéd, aki dicskedett vele, hogy ő már tavaly permetezett, de nem szólt volna, nekünk városiaknak, hogy vigyázat! Permetezz Te hülye tudatlan!
Előzmény: ARic (0)
ARic Creative Commons License 2004.06.23 0 0 0
Sajnos én is tapsztaltam; veszprémi vagyok. Nekem tavsszal egyik napról a másikra jelentek meg, de szerencsére hamar "védekeztem". Csak egy mirabolánszilvafát, meg az eukaliptsut támadták meg. Sima rovairtó sprével (darázsirtó) adtam nekik, az volt otthon...
De itt veszprémben a parkokban is láttam már teljesen kopasz fákat!
Kizárólag úgy lehetne védekezni szerintem, mint a szúnyogok ellen-légi permetezéssel, de azt meg ki fizetné?
Előzmény: asta (-)
asta Creative Commons License 2004.06.22 0 0 topiknyitó
Nem tudom ki járt mostanában a Balaton környékén, vagy a Bakony lábánál, én igen és megdöbbentő dolgot tapasztaltam. NB. sajnos az ottani nyaralónk kertjében is. Soha nem látott mennyiségű apró hernyó pusztitja az összes növény levelét. Olyannyira, hogy egész erdőrészek váltak lombnélkülivé. Nem értem, hogy miért nem hallani erről sehol. Miért nem hívják fel a figyelmet erre a szörnyűségre. Ezek a hernyók már tavaly is megjelentek - mondják a helybéliek - de senki nem tulajdonított jelentőséget neki. Idén viszont annyira elszaporodtak - védekezés hiányában - hogy ma pl. a mogyoróbokrom tökéletesen csupasz, egyetlen levele sem maradt, a futórózsám detto, a fél diófát is lezabálták. Az utcai fiatal fák leveleit szitává rágták, az akácfámon szinte nincs levél. Az erdők messziről úgy néznek mint télen. Hihetetlen. Az ember már nem is mer kiülni a diófa alá, mert vékony szálakon ereszkedik rá az undorító hernyók tömege.
Próbáltam permetezni, kevés sikerrel. Tud-e valaki valamilyen szert, esetleg más védekezési módot, mert ha ez így megy tovább kipusztulnak az erdők! És a kertjeink is. Csak néhány növény van, amit nm bántottak, pl. az orgona.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!