Keresés

Részletes keresés

Tamás Creative Commons License 2004.06.16 0 0 3
Ahhoz képességek is kellenének, olyat meg nem adott az Úr a lelkesedés mellé... :-)
Előzmény: Demim úr (2)
Demim úr Creative Commons License 2004.06.16 0 0 2
egyszer érném meg, hogy ezt a sok energiát szeretve imádott hazájuk üdvére és gyarapodására fordítják... ;-))))
Előzmény: joss (-)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.06.16 0 0 0
Kult0ra, b+ !
Előzmény: joss (-)
joss Creative Commons License 2004.06.16 0 0 topiknyitó
A szánalmas mai termés felháboríttó:

tudatosul6na apógárokban, hogy az internet nem BUDIFAL.

http://www.polgari-kor.hu/hirek/hirek.php?mit=bovebben&kat=5&id=4410

MSZP-s csujogatók

A csujogató táncszó, többnyire legény- vagy leánycsúfoló rigmus, melyet énekelve mondogattak oda egymásnak a magyar falvak táncra perdült fiataljai. Mi most MSZP-sítettünk ezek közül néhányat, hiszen a nagyobbik kormánypártban most jött el az odamondogatás ideje.
2004-06-16 01:26:44

A csujogató táncszó, többnyire legény- vagy leánycsúfoló rigmus, melyet énekelve mondogattak oda egymásnak a magyar falvak táncra perdült fiataljai.
Mi most MSZP-sítettünk ezek közül néhányat, hiszen a nagyobbik kormánypártban most jött el az odamondogatás ideje. Erre enged következtetni Kovács László tegnapi bejelentése, mely szerint októberre összehívják a párt tisztújító kongresszusát. Arról még nem nyilatkozott, hogy az új generáció trónkövetelőivel - Gyurcsánnyal és Hillerrel szemben - kívánja e újrajelöltetni magát a pártelnöki tisztre. Azaz Gyurcsány lenne az utód, Kovács pedig e választási vereség bűnbakja?

Öreg legények táncra perdülve sokszor így kiáltottak fel egy-egy kopogós, bokázós szaporázás közben - már ha bírták szuflával:

"Öregesen, ügyesen,
Úgy segít meg az Isten!”

A mi öreg elnök-legényünk még bírná szuflával. Ám ha az EU-s választási eredmények (eredménytelenségek) okán az elnökségből kifelé áll is a rúdja, még mindig akad két "ügyes” lehetősége.

Az egyik: az MSZP tiszteletbeli elnöki címe.

A másik: az Európai Parlament képviselősége.

Igaz, erről már Horn Gyulával egyetemben előre azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak Strasbourgban dolgozni. Helyettük a két "pártfiatal”, Dobolyi Alexandra és Hegyi Gyula utazik. Meg aztán azzal az "Isten-segíts!”-sel sincs minden rendben. Azaz a segítséggel még csak-csak kiegyezne Kovácsunk, az "Úristen” azonban eddig nem szerepelt a programjában. Évtizedekkel ezelőtt - még a KISZ KB berkeiben így csujogathatott Lacink, a siheder:

"Lőrinc révi nádas berek,
Ott terem az ügyes gyerek;
Én is oda való vagyok,
Ahol az a csillag ragyog.”

Akkor "az a csillag” a Kreml tornyáról vörösen szórta szerte fényét a világba.

Ma Kovács László csillaga kifehéredett és huszonötöd magával kapaszkodik ez év május elseje óta közös körtáncba. Ha mégis kiképviselné magát Kovács Úr Strassburgba, csujogatója utolsó sorait már így rikoltaná ország-világ fülébe:

"Én is ide való vagyok,
Hol huszonöt csillag ragyog.”
… azt a ragyogóját!

Persze az is lehet, hogy éppen Kovács László pártelnök lesz Gyurcsányék szálláscsinálója az MSZP elnökségében. Nem csak szállás-, de még elnökcsinálás is kitelik tőle. Egyáltalán, az elmúlt másfél évtized alatt mi ki nem telt tőle …?!

Erre az esetre is van egy csujogató! A régi előtáncosok, mikor már jól kijárták magukat, a hátul álló surbankó legényekhez - a majomszigethez - fordultak, imígyen buzdítva őket:

"Előre, csak előre,
Lássuk mi lesz belőle!”

Aztán persze ezeknek a régi báloknak az előtáncosai nem minden káröröm nélkül szemlélték a gyakorlatlanabbak forgolódását a placcon, a zenészek és bálozók szeme előtt:

"Kicsi legény, karika,
Füstös a segge lika!”
… csujogatták, miközben tenyerükkel verték ki a helyes ütemet.

Hát…, Gyurcsánynak legyen mondva!

Ámbátor Gyurcsányhoz inkább illik annak a Weöres Sándor teremtette nagyokos kisgyereknek a figurája, aki - a saját bevallása szerint - annyira okos, hogy amint mondja "nekem a seggemen is fejem van”. Nnna….!

A vagányabb leányok az ilyen most pendülő táncosaikat - ha azok a lábukra hágtak - a következő csujogatóval csúfolták:

"Ide nézz a figurára,
Ne az anyád szoknyájára!”

Ilyesmit könnyen kaphat a szeme közé Gyurcsány, mert már nem egy pártbeli partnerének hágott a lábára.

No nem mintha mindeddig ezzel sokat törődött volna. Többek szerint úgy rontott és ront előre a csűrdöngölő MSZP-s pártvezetők között, mint egy bivaly:

"Ez a legény olyan forma,
Mintha bivaly borja volna,
Nem is ember csinálta,
Bivaly sz..ta kínjába’.”

P.S. : A fentebb olvasható csujogatók mind eredeti néprajzi gyűjtésből hagyományozódtak reánk. Az MSZP-s pártvezetőkhöz való "hasonlóságuk” csupán a véletlen műve.

Forrás: - szil - gondola.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!