Keresés

Részletes keresés

Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5176

Hát én mostmár nagyon-nagyon félek az Erdeyetől...

A diósdon egy védett terület van a kőbánya+mellette az erdő. (De az inkább geológiai érték,azon a részen elég meggyötört a növényzet...) A fennsík azon darabja, amelyik miatt én nyafogok, az a volt rádióállomás területe, az nem védett, most lett beépítésre szánt terület. (Másik része meg mégjobb, ipari övezet már egy ideje.) A terület szerintem azért szuper, mert legalább 50 évig be volt kertítve és egy kutyás őr cirkált rajta, ú.h egy légy sem mehetett be, nemhogy növénytolvaj, vagy kiránduló... és ez látszik is a növényállományon!

Sajnos az utóbbi pár évben ez is romlott (a környező beépítések miatt), de mivel a kerítés még megvan, azon belül elég jó a növényzet. De sajnos már kiásták rajta a gázvezetékek helyét + fel van parcellázva... :(((

Előzmény: Mad árka (5173)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5175
A válaszom: szerintem a láb alatti terítő volt a helyes gondolat.
Előzmény: Erdeye (5172)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5174
ohh... ahh... tudom különben, hogy ez csak érdek:-(

A ..gány odamegy a kis vasútállomáson a vasutashoz:
-Édes, drága állomásvezető úr, ádjon már egy cigárettát!
-Nesze.
-Aranyos vásútírányító főigázgátó úr, adjon már egy kis tüzet is.
-Na itt van.
A ..gány szív egy slukkot a cigiből, majd kiköp a vasutas lába elé.
-Na mi ván háver, te vágy itt á bákter?
Előzmény: Lila Pereszke (5171)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5173
Örülök, hogy itt vagy a környéken, s nem tudom, mit kapunk a tomahawkos lovastól, de érdekel a véleményed. Azt nem tudom, a víztorony minek a kielégítésére épült, valahol olvastam erről valamit, viszont hülyeséget nem szeretnék írni. Viszont a témában Zöld küllő igen jártas, hátha tud valamit (tudom, más szervével verjem azt a tüskéset). Igazából a diósdi résznek és környékének mi a státusza? Van egyáltalán (közelben és távolban)?
Előzmény: Lila Pereszke (5171)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5172
Nekem pl. egy csomó kérdésem lenne, de itt nem merem őket feltenni:-( Olyan prűd népek vannak...
Előzmény: Mad árka (5170)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5171

Lehet hogy most Erdeye agyonvág (de hátha meghatódik attól, hogy jól írtam a nevét!)...

Köszi! Nagyjából tisztában voltam a "sztorival" (asszem kiderült, hogy a környéken lakom...) Röviden annyi a bajom a fennsíkkal, hogy hagyják lepusztulni (szerintem ezt elég jól sikerült is elérni), nyilván nem véletlenül. És valószínűleg azért épült oda az a bazinagy víztorony, hogy ellássa a majdan frissen beépült fennsíkot. Szerintem amiket írtál, azok nem rettentik el az új lakókat!

Mindez persze igen szomorú, de én azért vagyok a fennsík diósdi része miatt meghülyülve, mert az is erre a sorsra jut és az még ráadásul nincs is annyira lestrapálva (szerintem, de elfogult vagyok) mint a fennsík nagy része...

 

De ne bosszatsuk tovább a nagyfőnököt... :)

Előzmény: Mad árka (5161)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5170
Az írásrészletre egy lektorálás ráférne, nem tudom, tényileg mennyire helytálló. Egy viszont biztos: ember legyen a talpán, aki az egészben kiigazodik, szerintem elég négy dokumentumot kézhez kapnia az embernek és rögtön az elmebaj jeleit fogja mutatni.


Ui. Tisztelem a topik erős helytállását a kérdezés megállására. :-)
Előzmény: Erdeye (5169)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5169
Najó, azért jó volt így egyben elolvasni... Csak ilyenkor nem győzöm a bicskát visszacsukogatni a zsebemben:-(
Előzmény: Mad árka (5161)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5168
Kukkoló!!!
Ha még1x valaki kérdezni mer valamit Madárkától, az kap egyet.
Előzmény: Lila Pereszke (5167)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5167
Húhh, érdemes volt visszamásznom a topicba! Máris olvasom... :)
Előzmény: Mad árka (5161)
Hanspeter Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5166
Az!
Előzmény: Erdeye (5164)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5165
Az!
Előzmény: Hanspeter (5163)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5164
Vízi gamandor lenne?
Előzmény: Hanspeter (5159)
Hanspeter Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5163
Lonicera xylosteum.
Előzmény: Erdeye (5150)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5162
Egyre nagyobb a szemét körülötte. Eddig éppenhogy volt út, maradtak növények és nem lógott annyi tejeszacskó meg üveg az erdő szélében. Most egészen széles az út, folyamatos a zaj, s nem a "nózit" bántja a szag, hanem vélhetően az élővilágot is. Persze, civilizáció s egyebek, rendben, én is élek valamiből, csak azt sejtem, a végén marad is a kupi. Más kérdés, hogy ha rajtam múlik, megyek szemetet szedni önállóan is.

Bocs az antinövényészetért, csak érdekel a fennsík.
Előzmény: Lila Pereszke (5158)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5161
Hát, az egész egy érdekes történet szerintem. Bocsánat azoktól, akik naprakészek, lehet, itt mindenki az, csak én nézek olykor nagy szemekkel. Ha tudtok az alábbinál bővebbet avagy a történet folytatását, érdekelne.


" (...) A legnagyobb problémát azonban a beépítés és a védetté nyilvánítás jelenti. 1995-ben több területet is védelemre javasoltak. Egyrészt a fennsík nyugati részét, a Diósdot és Törökbálintot összekötő völgy felé néző oldalt, ahol zavartalan állapotú növényzet nőtt. Ezek jól mutatták a záródási, beerdősülési szukcesszió egyes fázisait. Emellett a sziklakibúvásos, nyílt dolomitsziklagyep védett növényekben gazdag foltjait ajánlották még, illetve a Mechanikai Művektől északra, északkeletre eső zárt mészkő-dolomitsziklagyepes területet és sztyeppegyüttest. Sajnos ennek egy része megsemmisült, miután 1991-1992 folyamán nagy mennyiségű építési törmeléket raktak itt le. Erre az időszakra tehető a vitéz kosbor fennsíkról való kipusztulása is. A megmaradt részeken tavaszi hérics, selymes boglárka, piros pozdor, henye boroszlán, sömörös és tarka kosbor, valamint sárga len is él. Védelemre javasolták még a Kamara-erdő és a 70-es főút közötti részt, ahol természetes állapotú sztyepptársulási foltok lelhetők fel, igaz, a perem zavart állapotú. Itt borzas szulák és több mint 100 tő sömörös kosbor él. A valamikori szemétlerakó és beépített terület közötti vidék is értékes, mivel két homokpusztagyepi növény élőhelye ez, a homoki kikericsé és a homoki vértőé.

1999-ben helyezték helyi védettség alá a közigazgatásilag Budapesthez tartozó részt (111 hektár). A Budaörshöz, Törökbálinthoz és Diósdhoz tartozó területek esetében nem is javasolták a védetté nyilvánítást, sőt megkezdődött a belterületté nyilvánítás.

A Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő – honvédelmi célokra használt – területet (103,3 hektárt) 135 millió forint értékben elcserélték Lukács Ferenc vállalkozóval. Ebből 40,8 hektár a Fennsík Bt, 62,5 hektár Lukács Ferenc tulajdonába került. Később 88,5 hektár átkerült a Friss Buda Kft-hez, akiktől ez az Arendt Kft-hez jutott. A helyzet csak elsőre tűnik mozgalmasnak, mivel az említett cégek közeli kapcsolatban állnak egymással. Az eladásból és osztozkodásból kimaradtak az ügyletek törvényességét kétségbe vonták – később viszont már közös hasznosításról is szó esett. A vállalkozói, önkormányzati és kormányzati huzavona közepette tűnt fel a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület. Ők ekkor már ismertnek számítottak a védettségi javaslatukkal, s legfőképpen a Metallochemia gyár leállítása érdekében tett tevékenységükkel.

Végül megszületett egy terv 16,1 hektár beépítéséről. 2001-ben ezért – a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának ellenvéleményével szemben – üdülőövezetté nyilvánították a területet. Ezzel párhuzamosan a Viridis Környezetgazdasági Tanácsadó Kft és a Dragon Kft természetvédelmi szakvéleményt készítettek a döntés megalapozására. A tanulmány nagyfokú degradációról számolt be, a beépített területek közé ékelődött gyep fenntartásának irreális összegeiről és általában a szóban forgó részek értéktelenségéről. A tanulmány nem tartalmazza a felmérők nevét. Többek között megemlítik, hogy nem észlelték többek között a henye boroszlán jelenlétét sem. Ennek „ellenére” a későbbi átültetésekkor részben éppen henye boroszlánt emeltek ki. Az üdülőövezeti besorolás hivatalossá tétele azonban megakadt többek között a Duna-Ipoly Nemzeti Park ellenállásán. Végül azonban ez az akadály is elhárult. A tereprendezés azonban ettől függetlenül zajlott, egyfelől lekaszálták a növényzetet, mondván, a területet eleve legelőként használták a közelmúltban. A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület ezután feljelentette a kft-t természetkárosítás címén, mire első fokon bírságot szabtak ki a cégre, másodfokon viszont ezt semmissé nyilvánították.

Ugyanakkor azt sem lehetne mondani, hogy a másik oldal képviseli a valósághoz jobban közelítő oldalt, ugyanis meglehetősen sok, egymásnak ellentmondó nyilatkozat jelent meg (ezek témái: melyik területen mi él, mekkora is tulajdonképpen a védett állat- és növényfajok eszmei értéke: 5 milliárd, 1 milliárd vagy 700 millió forint stb.), s soraik is megosztottnak bizonyultak a megoldást illetően (például érdemes-e áttelepíteni az értékesebb növényeket vagy sem).

1995-ben a természetvédelmi hivatal főosztályvezetője levélben tájékoztatta a XXII. kerület alpolgármesterét, miszerint „honvédségi érdekekre hivatkozással nem kerülhetett sor a Tétényi-fennsík védetté nyilvánítására”. Kellemetlen probléma volt viszont, hogy a Honvédelmi Minisztérium ekkor adta el a fennsík egy részét az Exstone Kft-nek. Az akkori honvédelmi miniszter, Für Lajos, ismeretlen helyrajzi számokra hivatkozva hónapokkal később reagált csak a Zöld Jövő Egyesület felvetett kérdéseire.

Végül született egy kompromisszumos megoldás 130 hektárnyi terület védetté nyilvánításáról és 120 hektár beépítéséről (2002). Az átengedés a törökbálinti Nagypusztára vonatkozott. Csakhogy a védetté nyilvánítás igen döcögősen kezdődött meg, ahogy azt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztérium Mészáros Péternek (Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, elnök) címzett leveléből is kitűnik:

„A Tétényi-fennsík védetté nyilvánítását előkészítő tárgyaláson (2001. november 14-én) – mint ahogy az Önök előtt is ismert – ugyan az érintettek döntő része, köztük a BM-területek vagyonkezelőjeként a Belügyminisztérium (ORFK) képviselője a védetté nyilvánítással nem értett egyet. Azonban a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, mintegy 110 hektár terület vonatkozásában a HM és a védetté nyilvánítást előkészítő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatáság között megállapodás született, így ezek védetté nyilvánítása nem ütközik további akadályba. További egyeztető tárgyalások eredményeként a fennsík BM vagyonkezelésében lévő, védelemre tervezett részével kapcsolatban kompromisszumos megoldás született. A jelenleg is használatban lévő lőtér kivételével a BM támogatja a védetté nyilvánítást. A lőtér bekerített területének önálló helyrajzi számmal történő leválasztása érdekében az ingatlan-megosztási munkákat az Igazgatáság elvégeztette, az ez év januárban elkészült megosztási vázrajzokat az Igazgatáság azonnal továbbította a BM Műszaki Főosztályához. Sajnos, csak három hónap elteltével sikerült elérni, hogy előzetesen hozzájáruljanak a lőtér kerítésének nyomvonalát követő megosztásához és a kerítésen kívüli részek védetté nyilvánításához, de a végleges hozzájárulásukat a KVI-vel való egyeztetéshez kötötték. Az Igazgatóság a védetté nyilvánítás meggyorsítása érdekében június 10-én ismételten kérte a BM végleges hozzájárulását, mivel az önkormányzat csak ennek birtokában engedélyezheti a megosztást.”

A védetté nyilvánítás azóta is ugyanott áll. A beépítésre átadott területen viszont megindult a parcellázás (egyébként ez egy NATURA 2000 terület) és lakásokat kívánnak rajta építeni. Ennél forróbb téma lett viszont a Nemax Kft már említett 16,1 hektára. 2002 novemberében és decemberében 2000m2 gyepet telepítettek át innen Nagypusztára (Törökbálint), ill. növényegyedeket szállították a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, valamint a Füvészkertbe. „Az egyeztetések eredményeképpen a felek megállapodtak az igazgatóság által kijelölt területen található védett növények áttelepítéséről. Miután a növények áttelepítése megtörtént, a földrészlet más célú hasznosításának engedélyezéséhez a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatósága 631/10/2002. szám alatt szakhatósági állásfoglalását megadta…” A területet egyébként eredetileg az önkormányzat minősítette át üdülőövezetté a Duna–Ipoly Nemzeti Park megkerülésével.

2003-as biomonitoring szerint az átültetés csekély sikerrel végződött. Ez a természetvédők álláspontja, a terület beépítését tervező Kft szakértői szerint a gyeptéglák áthelyezése jól sikerült. A tényleges eredményről azonban csak évek múltán lehet majd nyilatkozni, igaz, a tény, hogy Nagypuszta és a Nemax-terület mikroklímája más, nem kecsegtet sok reménnyel. A kiemelések ellenére 2003-ban az eredeti területen még így is megindult a henye boroszlán virágzása, mire elkezdték gyomirtózni a területet. Erre a Levegő Munkacsoport feljelentést indított, amellyel szemben a befektető a parlagfű elleni védekezésre hivatkozott. Végül június végén pár nap alatt ledózerolták a szóban forgó területet és ezzel a kérdés tulajdonképpen „megoldódott”.

A történet érdekessége egyébként, hogy a szóban forgó rész a Mechanikai Művek szomszédságában helyezkedik el, korábban robbantási területként használták. A talaj bizonyítottan terhelt nehézfémekkel és szénhidrogénekkel, s a Mechanikai Művek is szennyező forrást jelent. Ezek után felmerül a kérdés, hogy miként lehet a terület szinte zavartalan állapotú, mivel erre hivatkozik több környezet- és természetvédő. A téma másik fele, hogy mennyiben biztonságos ilyen helyeken lakóövezetet létrehozni. A helyzetet szó szerint forróvá tette a 2004 augusztusában bekövetkező Pyro-Technik Kft. törökbálinti pirotechnikai raktárában történt robbanás. A katasztrófa a szóban forgó területtől nem messze történt és megrendítette az emberek bizalmát, azóta a területrendezés is áll. (Igaz, nem ez az egyetlen ok, ugyanis a környék infrastruktúrája meglehetősen foghíjas, a terület Törökbálint felől közelíthető meg és onnan is nehezen, így egyelőre nem túl kecsegtető ajánlat a környék leendő lakásaiban gondolkodni.) A másik oldalon azonban ugyanígy áll a védetté nyilvánítás ügye is."
Előzmény: Lila Pereszke (5151)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5160

Asszem inkább hagylak titeket aludni, mert aztán rám fogjátok, ha nem megy holnap a meló...

Hanspeter Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5159

Még mielőtt elalszotok:

Az első kép gyengécske, de szerintem kell a megfejtéshez.

 

 

Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5158

O.K., lehet kicsit elfogult vagyok... :) Elmegyek és végigjárom valamikor az új tanösvényt! De egyébként is, azért én végülis minden védett cm2 területnek örülök, ha van rajta érték, ha nincs. Legalább addig sem lehet beépíteni, bár az a nagy víztorony igen gyanús ott nekem... :(

Előzmény: Erdeye (5156)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5157
Igen, mondjuk nem abban a hsz-ben volt a töreked, amire hivatkoztam, a gyujtoványfű viszont igen... De nem baj, hogy nem tudod követni a topikot, mert így legalább jókat vigadunk:-)
Előzmény: Lila Pereszke (5155)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5156
Akkor lett védett, amikor még nem ilyen állapotban volt. És még most is gazdag a növényvilága. Pézsmahagyma is nagyon sok van, csak te rosszkor henteregtél ott, vagy nem azt figyelted... Ilyen sűrűn van ott, és jókora foltokban:

Előzmény: Lila Pereszke (5151)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5155
Bocs, az üzemzavarért... Azt hittem ezt másra tippeled. A tied természetesen lehet gyújtoványfű, sőt!
Előzmény: Lila Pereszke (5146)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5154
És igenn!
Itt a virága is.

Előzmény: Hanspeter (5152)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.18 0 0 5153
És itt egy kép Napsütinek a világos szegélyről a kenderkefűn.

Hanspeter Creative Commons License 2006.08.17 0 0 5152
Nem kifejezetten kivehető, de neked elhisszük, hogy gyújtoványfű, és akkor ami a leveléből sejlik, talán a rekettyelkevelű (Linaria genistifolia). ???
Előzmény: Erdeye (5144)
Lila Pereszke Creative Commons License 2006.08.17 0 0 5151
Ha úgyis sokat jársz macáknál, akkor talán elárulhatnád nekem, hogy mi a ....-ért védett az a terület, amikor a növényzet (is) eléggé degradált a terület nagy részén (szegélyhatás).... A diósdi volt rádióadónál viszont ugyanaz a növényvilág szinte tök épen fennmaradt, erre oda meg megy a lakópark!!! A "macás részen" én kb. 4 pézsmahagymát láttam, diósdon meg lépni nem lehet(ett) tőlük!
Előzmény: Erdeye (5147)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.17 0 0 5150
És ez?

Erdeye Creative Commons License 2006.08.17 0 0 5149
Itt egy kép Napsütinek az ő közönséges vadpaprikájáról. Látható, h ennek csúcsa nem görbül vissza.

Erdeye Creative Commons License 2006.08.17 0 0 5148
Igen, sajnos általában egy-egy dologra koncentrálok:-( A múltkor is 3 napig emlegettem, milyen jó a nyaraláson készült fotó arról a 2 lábról meg a csatolt fürdőruháról, és rákérdezés alapján kiderült, h nem tudom, a bnőmről készült-e vagy az ő bnéjáról. Ekkora buktát:-( Dehát általában nem jutok el a pásztázással a teljes testmagasságig, mert kicsúszok az időből...
Előzmény: Lila Pereszke (5145)
Erdeye Creative Commons License 2006.08.17 0 0 5147
Igenis sajnálom őket! Ezt meg is mondtam nekik, és ők pedig néha megsajnálnak engem, ahogy ott szédelgek a rónán a melegben a fényképezőgéppel, és akkor kölcsönösen sajnáljuk egymást, és az akkor jó lesz. A múltkor már adtak az egyliter ásványvizükből is, pedig emiatt 3 napig nem tudtak fürödni, pedig a fürcsitörcsi szárazon azért nem egy álom:-(
Szóval közöd van a lakóparkos mukihoz... mondhatom. Megvan a véleményem.
Természetromboló!
Előzmény: Lila Pereszke (5142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!