Mindenhol azt írják ki az árusok, hogy magyar, ugyanakkor ha az eladó mögé nézek, ott vannak egymásba tolva az eredeti lengyel kis kartondobozkák. Olyan kartonból vannak, mint nálunk a tojástartartó dobozok.
Szóval döbbenet hogy miért kell magyarnak kikiálltani, kiönteni a kis dobozokból műanyag tálcákra, amiből lapáttal mérik ki a műanyag kis dobozokba. Kis piaci nacionalizmus...
Finoman belénk súlykolják hogy a magyar élelmiszer csak az ellenőrzött és garantált minőség, ezért sokszor drágább is mint a külföldi. (Aztán mennyire meglepődünk, amikor kiderül hogy olyan vegyszereket találnak a hazai növényeken, amelyeket nyugaton már régen betiltottak.) Én is idegenkedtem pl. a lengyel élelmiszerektől is, de nemrég végre eljutottam Krakkóba, és hát kellemesen csalódtam. Ők sem kakit esznek, sőt, attól tartok hogy jobb, minőségíbb az áruik vannak mint nekünk. Az áfonya, ez a nagyszemű és friss 14 zlotytól már kapható, szóval a mi átcsomagoló zöldségeseink akár 100%-kal is drágábbak a kinti kisker árnál...
Megnyugtattál... kb 2 hete, amikor elkezdték árulni, vettem ott egy 5 literes vödörrel 35-ért. A férjem leszidott, hogy drágán vettem, így a végén elmaradt a második adag megvétele sajnos. De ebből is lett egy jó adag áfonyadzsem. Ha vettem volna második vödörrel, készült volna ágyaspálinka is...
Tud valaki abban segíteni, hogy lehet kapni házi áfonya lekvárt?
A debreceni piacon az egyik méztermelő árul áfonyalekvárt is. Kérdeztem, Szlovákiában szedeti az alapanyagot.
Alig várom, hogy menjünk Erdélybe és vehessek újra áfonyát - évek óta veszek és főzök áfonyalekvárt. Remélem, augusztusra az ára megfizethető lesz.
Más: Németországban élő lányom figyelmeztetett, hogy arrafelé már senki nem mer áfonyát, málnát erdőben szedni (gyerekkori élményem volt az áfonyaszedőpkkel teli német erdők látványa, a feladásra váró áfonyásvödrök tömege a vasútállomásokon...). Ugyanis nagyon elszaporodott valami rókák által terjesztett szalagos féreg, sokakat megbetegített. Igy aztán jobb félni, mint megijednia alapon az áfonya és a málna mind a lekvárosfazékban végzi nálam is...
Tud valaki abban segíteni, hogy lehet kapni házi áfonya lekvárt?
A debreceni piacon az egyik méztermelő árul áfonyalekvárt is. Kérdeztem, Szlovákiában szedeti az alapanyagot.
Alig várom, hogy menjünk Erdélybe és vehessek újra áfonyát - évek óta veszek és főzök áfonyalekvárt. Remélem, augusztusra az ára megfizethető lesz.
Más: Németországban élő lányom figyelmeztetett, hogy arrafelé már senki nem mer áfonyát, málnát erdőben szedni (gyerekkori élményem volt az áfonyaszedőpkkel teli német erdők élménye, a feladásra váró áfonyásvödrök tömege a vasútállomásokon...). Ugyanis nagyon elszaporodott valami rókák által terjesztett szalagos féreg, sokakat megbetegített. Igy aztán jobb félni, mint megijednia alapon az áfonya és a málna mind a lekvárosfazékban végzi nálam is...
Múlt héten Prága környékén készült képek, arra völgyekben is gyakori, nemcsak fenyvesben, de tölgy és nyír erdőkben is (bár arrefelé a tölgy csak elvétve fordul elő).
Igen, kevés helyen van vadon élő, még az ÉK-ben is előfordul elvéteve, amúgy főleg a nyugati határszélen. De nem adnak olyan nagy mennyiségű termést mint a Kárpátokban. Ami a piacon megjelenik, az termesztett, úgy tudom Bp környékén foglalkoznak vele pár helyen.
Mo-on termesztett áfonya fordul elő, de ez szerintem biológiai értékét tekintve elmarad a természetestől. A hazai termesztéshez különböző mesterséges talaj feltételeket kell megteremteni, míg környékünkön az áfonya természetes élőhelyei lakott részekől távol eső, szennyezésmentes hegyi területeken vannak, általában 1000-1600 m közötti tszf magasságban (északabbara alacsonyabb részeken is) .
Ezek szerint az óbudai olcsóbb, mert tegnap 1950 -ért vettem. Viszont azt mondták, ez Erdélyből jött áfonya, lesz majd olcsóbb is, ha lesz hazai. Ezek szerint nálunk is terem? Ez egyébként nagyon jó minőségü volt, hibátla, nagy szemü
Felhozom a topicot, mert kezdődik az áfonyaszezon...szeretnék lefagyasztani és próbálom megcélozni a legjobb árat. Ezen a héten már volt az Óbudai piacon, kilója 2000 kis dobozban 500.
Biztos fog még lejjebb menni, de sajnos nem emlékszem tavaly mennyiért vettem.
fekete szeder is kéne, na azt tavaly a Nagycsarnokban vettem kilóra viszonylag olcsó, de mostanában ritkán járok arra. Annak jót tesz ez az esős idő, kánikulában kiégett részek vannak a szemeken
Megjöttem Erdélyből, hoztam áfonyát is. A Gyilkos tó környékén vettem, 35 lej vödröstől. A buszsofőrünk segített lealkudni mivel egy szót sem tudtak magyarul. A szálláson lecukroztam (kaptam hozzá edényt). A kb 3,5 kg gyümölcs 1,5 kg kristálycukrot kapott. Egy napot állt cukorban míg elindultunk hazafelé. Széles szájú 1,5 literes üdítős flakonokban (ice tea) hoztam haza, 3 db telt meg.
Más: Erdőben járva magam is eszegettem pár szemet. Olyan ritka és apró termésű, hogy kézzel szedni lehetetlen vállalkozás. Egy áfonya fésű nevű eszközt használnak hozzá. Ezzel fésülik át a növényeket. Ezzel elfogadható szaporasággal szüretelhető.
Attól függ, hol szállsz meg. Én többször főztem be ott, vittem magammal mosott, lezárt üvegeket. Nem szeretek nagy üvegbe befőzni lekvárt, elunja a nép mindig ugyanazt enni:) Úgyhogy a 14 db 200-370 milliliteres vegyesen.
Bevallom, legelőször úgy csináltam, hogy ott kértem a háziasszonytól nagyobb üvegeket, itthon kitöltöttem, felfőztem újra, kisebb üvegekbe raktam és szárazdunsztba tettem.