A jól fejlett paranoiám a mindennapi életből táplálkozik. Az emlékezetem sem hagy ki még. Tudom, hogy micsoda társadalmi cirkusz volt a magyarigazolványok bevezetése kürűl. Ezek szerint ez nektek fontos kérdés, amit fel- és alá megvitattatok. Ez az, amit társadalmi nyomásnak nevezek.
Pontosan ugyan azt mondjuk. Örülök, hogy egyetértünk. Csak az időszmámítás nem stimmel, mert pl. az én útlevelemet 8 hónap alatt sikerűlt megújítani. Vizsgálgatták az állampolgárságomat, az tartott benne ilyen sokáig. A kérvényhez be tudtam mutatni a magyar születési anyakönyvi kivonatomat, a lejárt magyar útlevelemet, de ez nem volt elég arra, hogy megbizonyosodjanak a magyar állampolgárságomról. Utána kellett járniuk valaminek, aminek csak lassan lehet utána járni, gyorsan nem. Ha egy hónap lenne az ügyintézési idő, én sem szólnék semmit sem.
Ha Ausztráliában elveszíted a magyar útleveledet, vagy ellopják tőled, mint az gyakran megesik turistákkal, akkor kaphatsz egy hazatérési-engedélyt a sydney-i magyar konzultól, amivel visszamehetsz Magyarországra, de pl. nem tudod folytatni a világkörüli utadat.
Elárúlhatom neked, hogy én pl. a magyar utlevelemet Bernben kaptam meg, mikor beadtam a kérvényt. Gondolom ha Ausztráliában elveszteném, akkor is kiállítanának nekem egyet, mert különben hogy utazhatnék tovább??? Ne szidd a magyarokat állandóan, mert megseprűzlek.:-)))
Lehet, hogy kissé paraoniás vagy? Mikor én anno külföldön férjhezmentem pl. még nem utazhattam haza, mert érvényben volt a másfél éves börtönbüntetésem disszdálásom okán. De a papírjaimat simán megkaptam és simán férjhez is mentem. Számtalan kettős állampolgár ismerősöm házasodott már itthon is meg külföldön is és még soha nem hallottam, hogy bármi zürjük lett volna. Az egyik magyar/ausztrál már itthon élő barátomnak pl. szingapuri felesége van, de annak se volt problémája a házassággal. Baj pl. svájcban van, mert igen sok az "importfeleség" ami főleg az áhított állampolgárság elnyeréséért köttetnek. Nos a svájcial szeretnek kekeckedni, de azért ott se lehetetlen a dolog. Persze sehol se megy 2 hét alatt.
De ha szerinted a magyarok olyan rosszak, akkor kérjen a nő egy vízumot utazzon ki aztán hajrá házasodjanak Ausztráliában.
Más lehetőség. Most szerzett egy ismerősöm gond nélkül a magyar utlevele mellé még egy személyi igazolványt is kb. 8 nap alatt kapta kézhez. Azzal simán mehetnek házasodni, bár a kiírási idő akkor is 3 hét.
A konzulnak vagy a nagykövetnek nincs joga ahhoz, hogy pl. egy lejárt magyar útlevelet meghosszabbítson vagy újat állítson ki. Ez nem Amerika Ne haragudj, de ez nekem iszonyatosan sántít. Én nem Amerikában élek, mégis a lejárt magyar útlevelemet -a Páromét és a gyerekeimét is- kb. 1 hónap alatt cserélte újra a követség.
Nem a nagykövet állította ki, hanem futár elvitte a nagykövetség dolgozója előtt aláírt papírokat és Budapesten állították ki az új útleveleket. Aminek megérkezéséről értesítettek minket és dönthettünk, hogy postázzák-e, vagy elmegyünk és személyesen átvesszük-e.
"Meg vagyok győződve róla, hogy azért, mert a magyar társadalmi nyomás ebbe az irányba tereli a törvényalkotókat."
Eeeegen, itt a társadalomnak az a hobbija, hogy nyomást gyakoroljon a törvényhozókra, hogy szopassa házasságügyben a kivándorolt magyarokat. Én is hetente legalább 3 órát nyomást gyakorlok kedden és csütörtökön meló előtt, nem lenne teljes az életem, ha ex-honfitársaimat nem szivathatnám. Honnan ez a jól fejlett paranoia? :)
Szerintem a társadalom 99.9%-nak fogalma sincs, hogy mi kell ahhoz, hogy ausztrál-magyar magyarral házasodjon, nemhogy még nyomást is gyakoroljon rá. :)
" Ez kb. 1 hónap és simán megkapja" Feltéve, ha a gondolatolvasó gép be van melegítve és van hozzá elég üzemanyag is. Csak ahhoz 3 hónap kell, hogy a legközlebbi diplomáciai futár erre járjon és elvigye az itteni konzulátusról az iratokat Magyarországra. A konzulnak vagy a nagykövetnek nincs joga ahhoz, hogy pl. egy lejárt magyar útlevelet meghosszabbítson vagy újat állítson ki. Ez nem Amerika. Ez ugyan az a Magyarország, amelyik az elmúlt 1100 évben volt.
Az amerikai konzul itt Sydneyben tud kiállítani érvényes amerikai útlevelet. Csak azoknak mondom, akik ezt nem hinnék el. Az egyik barátomnak pl. Budapesten kiállított USA útlevele van. Ott hagyta el, ott kapott újat két nap alatt.
A te banki ügyed nyílvánvalóan egy tévedés volt. Ilyen minden rendszerben megeshet. Amit velünk művelnek, hivatalosan is és magánban is, azt az ellenségesség kifejezett szándékával teszik. Ez a speciális rendelkezés, hogy utánunk kell nyomozni, ez csak ránk, kűlföldi magyarokra vontakozik. Ezt direkt ellenünk találták ki, valószínűleg még a sztálinizmus idején és azóta is görcsösen ragaszkodnak hozzá. Meg vagyok győződve róla, hogy azért, mert a magyar társadalmi nyomás ebbe az irányba tereli a törvényalkotókat. Nem ez az egyetlen ilyen eset. Innen kívűlről elég jól összehasonlítható, hogy pl. hogyan bánnak a szlovákok, a horvátok vagy éppen a kínaiak a kűlföldi véreikkel és hogyan bánnak a magyarok. Nem is lehet egy napon említeni a különbséget.
A papírok nélküli házasélet az igazi, szerintem is. De csak előfordulnak olyan ügyfelek, akik szeretnének összeházasodni. A nők, ha gyereket akarnak, akkor előbb a nagyobb biztonság okán férjet is szeretnének. Vannak még ilyen konzervatív emberek. Az ügyfeleim között 80 évesek is előfordultak már. Nem várhatom el, hogy mindenki olyan rugalmas legyen ezekben a kérdésekben, mint amilyen én vagyok ill. lennék.
Azért ne essünk túlzásba, jó? Éltem én már meg bürokratikus bukfenceket máshol is. Tavaly pl. a bankom a nyugdíjintézetem felé holttá nyilvánított és csak 8 hónapomba telt meg egy ott élő barátom áldozatos munkálkodásába míg bebizonyítottuk, hogy bizony még nagyon is élek.:-)))
Ha a vőlegény magyar csak papírja nincs, akkor az ottani követségen kérje a magyar utlevelet. Ez kb. 1 hónap és simán megkapja. Mi is így kértük a rendszerváltás után mindannyian, mert azelőtt ugyan kinek volt magyar utlevele.
Mondjuk én is mentem férjhez már itt-ott meg mindenféle állampolgár is vagyok (magyar is) de azt nem értem, hogy minek kell nektek pünkt Maon házasodni? Aki csak magyar állampolgár, az vigye magával az ausztrálok által kért papírokat lefordítva angolra aztán uccu. 2 héten belül szvsz csak Las Vegasban lehet házasodni, mert az europai gyakorlatban minimum 3 hét a türelmi idő. Mondjuk először mint x állam polgára y államban élve mentem férjhez z államba, de azt is összedobtuk 5 hét alatt. Részemről papirok 2 államból beszerezve fordítva stb. Azért annyira talán nem sürgős, annál is inkább mert azért papir nélkül is el lehet képzelni a házaséletet nem???
Pdia, nincs lehetőség spontán ismerkedésre. A dolgok menete a következő: a bevándorló (a te szemszögödből a kivándorló) az a szegény ember legkisebb fia. Egy szál bőrönddel megérkezik ide, az ígéret földjére. Bármi volt korábban, egy időre visszaesik a társadalmi státusza. Az értelmiségi foglalkozásúnak nem könnyű visszakapaszkodni ugyan abba a pozícióba, amiből elindult. A mesterembereknek könnyebb, de azok az elenyésző kisebbséghez tartoznak. A többség az eszéből élt. Na, fél- vagy egy év segédmunka után végre bejut egy jó állásba. Nagyon boldog, de még tele van bizonytalansággal. Dolgozik, mint a gép. Meg akarja mutatni. Nem ritka, hogy rátanul, továbbékpzés, esti iskola, néha egészen komoly dolgok, pl. magasabb tudományos fokozat és hasonlók. Piszkosul el van foglalva. Egy idő után szeretne megházasodni, de itt helyben nem talál párt. Bonyolúlt történet, a lényeg az, hogy különböző kultúrák nehezen keverednek családi szinten. Majd a második, sőt inkább csak a harmadik generáció fog ilyet csinálni. Marad tehát az anyaország. Az 16 ezer km távolságra van. Évi négy hét szabadsággal mit lehet ott kezdeni? Semmit. Csak az boldogul, aki biztosra megy és az interneten át lerendezte a dolgok elméleti részét.
Édes vagy! És köszönöm. Annyira azért nem akarok férjhez menni... Úgy értem, ha spontán lenne lehetőségem megismerkedni egy auszi-magyarral, az O.K., de chat-elni valahogy, hát nem is tudom, szóval ciki, na!
Úgy értem, hogy félek attól, hogy esetleg szánalmasnak tartanak.
Na mindegy, erősen off vagyok, sok sikert az ügyfeled ügyének intézéséhez!
Rigoletta. Biztosan így van, ahogy írod. Az igazi kűlföldiekkel nincs baj. Csak velünk, kűlföldi magyarokkal van ez az extra packázás. Tudod, az óhaza számon tart minket, csak merjünk megint a szeme elé kerülni, akkor majd megmutatja, hogy mi jár a szökött jobbágynak.
Pdia! A kulcs-szó: chat room. Az utóbbi 4-6 évben mindenki ott szerzett-talált magának párt. Eléggé benne vagyok itt a házassági ügyek közepében, többet tudok a felekről mint a válóperes ügyvédjük, az adószakértőjük és a gyóntató papjuk együttvéve és ennek alapján mondhatom, hogy ezek a chat roomokból kiinduló ismeretségek jobb házasságokat eredményeztek, mint amik internet előtti pattintott kőkorszakban általában voltak. Jobb ismerkedési lehetőség, ahol a lényeget látjátok egymásból, nem a felszínt.
Sok boldogságot! Ha megismerkedtél valakivel és kezdenek a dolgok komolyra fordulni, sőt még korábban, írj és megmondom, hogy milyen hivatalos dolgokra kell már idejében gondolni.
Én csak azt tudom, hogy külföldivel történő házasságkötés esetén a külföldi állampolgárnak az alábbi okmányokat kell bemutatni és kész:
- születési anyakönyvi kivonat
- nőtlenséget igazoló okmányt
- útlevelet
- az adott ország Mo-i követsége/konzulátusa által kiállított igazolást, hogy házasságkötése magyar vagy más állampolgárral nem ütközik az adott ország előírásaival.
Jelentkezel valakinél, aki ilyesmivel foglalkozik (pl az itteni olvtárs) aki férjhez ad Ausztráliához. Kell hozzá valami pasi is, de ugye itt nem az a cél. Aztán majd elválsz és keresel jobbat. :)
Nem tartozik szervesen a témához, de körvonalazódott bennem egy gondolat:
engem nem akar valaki elvenni? Mármint Ausztráliából.
Leszögezem, hogy alapvetően házasságellenes vagyok, de Ausztrália az az ország, ahol annak ellenére szívesen laknék, hogy sosem jártam ott.
És kérlek, ne essetek most nekem...
Egyébként egy ausztrál-magyar hogyan szerez magyar feleséget itthon, Magyarországon? Mert az elején ez elhangzott, hogy arrafelé rossz a felhozatal... Ezek csak részletkérdések, tudom, de engem ez is érdekelne.
Ha az ügy békésen rendeződött, válaszolnál erre is?
A vőlegény ausztrál és magyar kettős állampolgár, de csak az ausztrált tudja érvényes papírokkal igazolni. A magyart csak egy hosszadalmas állampolgárság-megállapítás után tudná. Ugyan ez a helyzet a személyi igazolvánnyal. Amíg nincs meg az állampolgárság-megállapítás, addig coki.
Ausztráliába nem lehet olyan könnyen vízumot kapni egy elvált asszonynak. A magyarországi fél egy elvált asszony. Ha összeházasodnak, akkor megváltozik az ausztrál bevándorlásjogi helyzete, mert lesz közeli ausztrál hozzátartozója. A férje. Kérheti a családegyesítést házastársi alapon. Eltart vagy 9 hónapig a folyamat, de sikerre lehet vinni. Ez az amit én szoktam csinálni. Egy-két kiló papírt kell beadni, amin minden vesszőnek stimmelnie kell, mert meg lesz rendesen nézve.
Ehhez a részhez értek. Ez ausztrál törvények és szabályok szerint folyik és minden megvan itt az irodámban meg a fejemben hozzá. Több mint 10 éve csinálom.
Bocsánat a lehet hogy hülye kérdésért, de ha Magyarországon ilyen nehéz magyar-ausztrálnak házasodni magyarral, akkor miért nem tartjátok az esküvőt Ausztráliában?
Ha magyar állampolgárok, akkor nem az a legegyszerűbb, ha személyi igazolványt kérnek?
Ahhoz mi kell a születési anyakönyvi kivonaton kívűl? Bejelentett lakcím? Az sima ügy lehet, rokonok tuti vannak, akik megengedik. (Bár a 30 napos várakozási idő akkor is él.)
milyen allampolgarsagu a volegeny es hol el?
milyen allampolgarsagu a menyasszony es hol el?
mikor lesz az eskuvo? bejelentettek mar?
miert akarnak Magyarorszagon eskudni?