Ilyen alapon azt is lehetne mondani, hogy EGYETLEN KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY SEM KAP PÉNZT, mert mindenhol a fenntartó kapja.
Ez a legtöbbször valamilyen önkormányzat. Az általános és középiskolák ugyanis - kevés kivétellel - önkormányzatiak (NEM ÁLLAMIAK!), elvileg önkormányzati pénzből kellene működniük. Az állam csak - bizonyos normatívák alapján - támogatja őket, l. még: "normatív támogatás".
Ez persze helyes, de néha rossz. Mert az iskola esetleg megemelt normatívát kap, és akkor az önkormányzati költségvetést csökkentik. Így az iskola - akár jó, akár rossz, akár 99%-os a szegények, hátrányos helyzetűek, cigányok aránya, akár tiszta belvi elit - éppenhogy vegetál, ha az önkormi úgy akarja.
De ez már OFF. Kérd a Polmoderátort, hogy törölje a topikot.
Kéremszépen, nekem is tessék elnézni, ha felületesen olvasok...:-)))
Nem lehet, hogy a gyakorló gimnáziumra szánt költségvetési pénz az egyetem költségvetésébe építve jelenik meg? Az egyetem voltaképpen a tanárképzés céljából tartja fent a gyakorló iskolákat, így amikor azokat juttatják költségvbetési pénzhez, csak az egyetemet támogathatják... nem így van?
pl. XII. ker. Elte Gyakorló ált. isk. a Kiss János Altábornagy utcában.
Az Elte is vegetál, igy alig tudja fenntartani a sulit, pedig a környék legjobb sulija.
Jó, a cím egy kicsit demagóg, de ha nem ilyet írok, kutya nem figyel rá. Mint alant kiderül, azért nem teljesen indokolatlanul választottam.
Magyarországon vannak olyan iskolák és gimnáziumok, amelyek nem kapnak a diákok után állami támogatást. Nem sok ilyen iskola van, talán húsz. Teljes mértékben elismerik őket, semmi baj sincs velük, egyszerűen a fenntartójuk lehet olyan, hogy a hatályos törvények értelmében, egyetlen fillér támogatást nem kapnak, nyújtsanak bár akármilyen színvonalas képzést. Ha valaki arra gondol, hogy veszedelmes szektákról van szó, téved, Budapest egyik legnagyobb egyeteme is ilyen fenntartónak minősül, bármilyen különösen is hangzik.
Én ehhez nem értek, én nem vagyok jogász, de ez a helyzet alkotmányellenesnek tűnik számomra. Ha esetleg valaki a közoktatási tárcától erre járna, és elmagyarázná, miért különböztet meg gyermekeket a magyar állam az iskolájuk fenntartója szerint, nagy örömmel venném. Picit elegem van abból, hogy Magyar Bálinték egyenlőségről, alkotmányos jogokról, liberalizmusról, adóforintokról papolnak és közben évek óta semmit sem tesznek azért, ne legyenek olyan gyermekek akiknek a közoktatásban való részvételére az állam a szüleik által befizetett adóból egyetlen forintot sem ad.