nemreg jottunk haza .hr-bol. csak olyan dolgokat ettem, ami ha levegore kerul, visszatartja a vizet. najo, egyszer az ut mellett sutott malac is befigyelt. lasd meg fozos topik. probaltam ottani halkonzrveket nezni az aruhazakban, de nem igazan volt. osszesen negyfajtat hoztam haza. az elsot most vacsorara pattintottam fel. paradicsomos, zoldseges szoszban eltett makrela. nagyon finom volt. szerettem volna frissen is makrelat enni, de a halaszoknal nem volt, a hlyi halpiacon sem. tavolabbi varos halpiacan talaltam, de onnan nem akartam hozni, hatha megbuggyan.
Nálunk több éves (saját gyártmányú) lekvárok is előkerültek a múltkor az egyik polc mélyéről. Az állaguk/ízük némileg változott, de nem ettem belőle többet. Az asszony viszont azt fogyasztja és semmi baja tőle :). A seregben sok konzervet ettünk, a hideg verzióknál* nem emlékszem, hogy robbant volna. A készétel konzerveket forrón kaptuk, azokat lapjával párszor a betonhoz kellett csapni, utána nem spriccelt a bontáskor. A múltkor a paradicsompüré konzerv bontásánál jártam pórul, még a mennyezetre is jutott belőle. Azóta azt is csapkodom :)
* a "kedvencem" a kőrösi hurka nevű förmedvény volt: hidegen ehetetlen, pedig nem voltam válogatós. Hagymás zsírban sütve viszonylag elviselhető volt.
Tegnap 2 éve lejárt Dawtona papírdobozos paradicsom szósszal főztem. Nem volt hűtőben, csak viszonylag hűvös helyen. A maradékot még kis üvegbe is átöntöm, és a hűtőbe teszem.
Halkonzervből egy füstölt sprotni (baltikumból) viszi a pálmát, ha jól emlékszem közel 6 évvel a lejárat után.
Ilyen minőséget nem dob ki könnyen az emberfia.
Most egy 3 éve lejárt megbontott kukorica darát viszont kidobtam. Meg lehetett volna enni, komolyabb vészhelyzet esetén, de a friss kukorica íz már nem jött volna.
Rendszeresen előferdül, hogy fél-egy éve lejárt liszttel főzök, mert a legközelebbi multi bevásárló hely minden irányban 30 kilométeren túl van, spájzolni kell. Zsemlemorzsi ugyanez, csak azzal vigyázni kell, az avasodása gyorsabb.
A saját eltevésben pedig lehet bízni. 2023-ban túl sok paradicsom levet és szószt főztem be, még van belőle, mind jó tartósítószer nélkül. Csak a steril (még a merőkanál is kifőzve) körülmények és száraz dunszt.
Hadseregben azért voltak furcsa dolgok. Bajtárs belenyomta a konzervnyitót a kisdoboz májkrémbe, az felrobbant, mint kormányhivatalnok kezében a gránát, és beterítette a plafont. Lehet, hogy nem a megfelelő raktárból vételeztük?
ezuttal a zasszonyra kellett volna hallgatni. halkonzervnel nem jaccik a szavatossagi ido. rm-ban lehet kapni haltorzset es darabokat is. az ra van irva. lehet, h olyat vettel.
"A lényeg, hogy nem haltörmelék, hanem értékelhető szeletkéket találtam."
A múltkor vettem Rio Mare tonhalkonzervet, lényegében törmelék volt az egész. Mindezt rohadt drágán. Többé nem követem el ezt a hibát ...
A hétvégi pakolásnál a kezembe került egy paradicsomos sprotni, aminek 2 éve lejárt a szavatossága. Kidobtam, bár utólag az jutott eszembe, hogy ki kellett volna nyitni, legalább egy ellenőrzésre. Lejárt szavatosságú élelmiszert automatikusan kukázni szoktam (ez nálem valami fóbia lehet), ilyenkor az asszony mindig veszekszik, hogy jó az még ...
kellemes meglepetes. meg regebben vettem, de csak most bontottam fel. izben vetekszik a bravais vilnis sprotnijaval, amit azota is keresek, nem talalok sehol sem.
bar, nem konzerv, de szuper! .hr-bol hoztam , a halpiacon vettem hazi keszitesu szardellat. isteni! csak mindenkinek ajanlani tudom. regeben is vettem, hasznaltam siman piritosra, de so helyett megfelelo kajakba nagyon szuper!
Diákkoromban lehetett kapni egy nagy, (330 g) ovális kínai halkonzervet. 5 - 6 cm-es füstölt íjhalak voltak benne. Azt azért kihívásszámba ment egyszerre beburkolni, pedig finom volt, és jó evőkével rendelkeztem. (Megesett, hogy másfél kg kenyeret betúrtam szalonnával.)
Köszönöm az észrevételeket. A citromlé becsült térfogatát sem adtam meg jól (ez az íz és a kenhetőség miatt is fontos). Szóval, nem mindig van benne gerinc (általában nincs), ha van, akkor eltávolítom. Valóban nem pikkelyek, hanem a szürkés színű bőr és az alatta lévő vékony rétegű zsír az, amit leszedek róla (finom recéjű késsel könnyen lejön). Egyébként ez utóbbi műveletet nem javaslom azoknak, akiknek nem olyan kényes a gyomruk, mint nekem, mert éppen ebben a zsírban vannak azok az értékes omega-3 zsírsavak, amelyek állítólag védenek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Mindezeket figyelembe véve átfogalmaztam a korábbi bejegyzésemet:
"A currykrémes Almare heringfilé (Aldi) szerintem nagyon finom, de a paradicsomos változat is. Úgy szoktam elkészíteni, hogy kiveszem a halakat a szószból, eltávolítom a bőrt, a zsírt és a gerincet (ha benne hagyták), majd villával összetöröm a halhúst és elkeverem a szósszal. Teszek hozzá 60-65 g olvasztott vajat és egy kevés sót. Alaposan elkeverem, végül még 1/4 citrom leve (kb. 20 ml) is megy bele. A hűtőben egy éjszakán át pihen, másnap reggel pl. pirítósra kenve kulináris élményt ad! :)"
aztan csak ovatosan, nehogy fel centivel arrebb vagj :)
ezt a pikkelyt en sem ertem. a gerincet meg csak-csak, hiszen az szokott benn lenni, de siman eheto kategoria. jo kis kalciumforras, ha mar a tojashej nem eheto :)