a szomszédom, akinek annyi köze van teslához, hogy ilyen rádiója van, motorszerelés közben bemutatott nekem egy '67-es könyvet, ameyben egyenárammal nyernek H2 és O2-őt, amely elképzelése szerint az én motoromat is simándi meghajtja: 1 liter= 100 Km. sőt, állítása szerint, ha "megiszom két sört és belepisálok", akkor garantáltan továbbmehetek.. láthatólag ez volt a kedvenc része :)
Tulajdonképpen az egész alapfelállás abszurd: hogyan hagyhatjuk, hogy a gazdaságunk alapvető nyersanyaga az ellenségünk kezében legyen? El kell foglalni az olajmezőket, az arabokat meg majd eltartja Allah kegyelme, ha van. Még ez a tetves billentyűzet is olajból van...
Viszont az atomenergia felhasználást lehetne jóval gazdaságosabbá, biztonságosabbá és környezetbarátabbá is tenni ha a zöldek nem elleneznének élből mindenfajta atomerőművet.
Nono, óvatosan az ilyesmivel, ez amolyan egely-i féle elmélet, meg misztikum(remélem, igaz)
Egyetlen módozatról tudok, mikor magából a térből lehet energiát kinyerni, de ahhoz kell egy miniatűr fekete lyuk.Illetve ez nem is az a tipikus semmiből energiát módszer.
( arról szól az egész, hogy a vákuumban sorra keletkeznek ún. virtuális részecskepárok, pozitron, elektron, stb, ám ezek ahogy létrejönnek, el is pusztítják egymást, tulképp nem is léteznek. Az érdekesség ott van, mikor a fekete lyuk eseményhorizontján történik meg ez a teremtődés, ugyanis van esély, hogy a részecskepár egyik tagja belehullik a fekete lyukba( a részecskéket a lyuk gravitációs mezeje hozza létre... bár már bizonytalan talajon járok:(..)
Így "párolog el" egy fekete lyuk. gammasugárzás meg egzotikus izék lesznek belőle.
Bár csak konkrétan gondolhatnék valamire! :-)
Olvastam, hogy Tesla-nak voltak olyan találmányai, amit csak ő értett meg, mert látszólag a semmiből vette az energiát. Hogy ennek mekkora a valóságtartalma, azt nem tudom, de el tudom képzelni, hogy nem csak az ismert módokon lehet energiához jutni.
Rengeteg gazdaságos módszer van arra, hogy a hiányzó szénhidrogéneket pótolják
(pl 10-15 háztartás energiaigényét meghaladó "metántermelése" van egy közepes csirketelepnek... had ne mondjam el, miből:)..)
És ez csak 1db ötlet.
Elméletileg fizikusnak készültem volna, ha el nem fogy a pénzem meg az agyam, DE még én is fel tudok sorolni legalább hat darab olyan módozatot, amellyel ha teljesen nem is, de nagyrészt függetlenné válhat egy háztartás, vagy egy kisebb közösség a központi energiahálótól.
(hőcserélés, napelemek, biomassza , szélerőmű , termikus erőmű(alias hőcserélő), vízerőmű , stb stb stb stb )
Új technológiák térnyerése, elsősorban a manapság kuriózumnak számító űrtechnológiák alkalmazása.
fémhabok építkezésben, autóknál, hőszigetelés, új műanyagok, pl "emlékező" ablaküveg, stb.
Pl ami igazán érdekes, az a "műizom"
Működési elvéről annyit, hogy van egy mágnesezhető zselé, amely a mágneses térerősség függvényében alakot vált... a többit képzelje el mindenki maga.
ui:
tudom, kicsit összevissza lett az egész, és a hidegfúzióról még nem is írtam semmit(pedig vannak arra utaló jelek, kísérletek, stb).
Csak azt akartam bemutatni, hogy a mostani technológiák sehol nincsenek a lehetőségekhez képest, természetesen piaci érdekek miatt.
Az atomenergia jelenlegi fölhasználási módja is véges, mint az olajé!
Az elektronyosításhoz viszont még sokat kell fejlődni!
A mai állapottukban még használhatatlan vacakok, csak a tömegközledés oldható meg villanyosokkal!
A magas olajár abból a szempontból jó, hogy ráébreszt(het)i az ország lókat arra, hogy nagyon CH-függő a nemzetgazdaság, és a (csap) kulcs mások kezében van! Ez kritikus helyzeteket teremthet!
Ne hidd. Inkább csak arról van szó hogy a peres ügyeket nem vérbosszú útján rendezzük mint Shaekespeare korában hanem bírósághoz fordulunk. Ahhoz meg ugye jogászok kellenek. Aztán elég sok olyan cég van ami Pl. takarítást, ételfőzést/kihordást, javításokat vállalnak. Ezeket a munkákat régebben is elvégezték csak nem külön cégek hanem a cselédek, szolgálók. Azonban ezeket külön cégbe tenni sokkal hasznosabb. Azaz a szolgáltató szektor ma szvsz sokkal hatékonyabban végzi azt a munkát amit el kell végezni mint mondjuk 100 évvel ezelőtt amikor mindent házon belül oldottak meg.
Talan felreertjuk egymast? en az ""Igen. A szolgáltató szektor lényegében nem állít elő semmit."
Jesszusom! Tudod mit beszélsz? Vagy csak lelkes amatőr vagy?" kitetellel nem ertettem egyet annyiban, hogy a gazdasagilag fejlett orszagokban tul van duzzasztva a szolgaltatoipar. Varom a cafolatot :)
Ja, nem artana, ha nem mindent eldobhatora es minel rovidebb elettartamra terveznenek. Ha minden muanyag drasztikusan megdragulna, es az emberek a tartosabbat keresnek, akkor hamar kiderulne, hogy lehet tartos dolgokat is gyartani...
Szerintem a műanyagok újrafelhasználásával sok olajat (és más vegyi anyagot) meg lehetne spórolni. Elvégre az eldobott műanyagflakonban ott van minden szükséges elem ahhoz hogy új műanyagot állítsunk elő belőle. Csak amíg olajból gyártani olcsóbb addig az eb nem foglalkozik ilyesmivel...
Szenhidrogeneket is lehet gyartani koszen alapon.a mai katalitikus eljarasokkal aztan azza lehet alakitani amive akarjak szinte.Egy bizonyos bizonyos olajar felett ez is rentabilisse valhat.A nemetek nagytomegben allitottak elo mubenzint koszenalapon azota azert sokat fejlodot a kemiai technologia esw eleg sok magikus katalizatort fedeztek fel.Csak ezzel a terulettel azota sem igen foglalkoztak behatoan,mert a szintetikus vegyipar atallt a koolaj alapra.
Te, a közlekedés még tényleg hagyján, mert a tömegközlekedés adott, arra lehet áldozni (szubvenció) az autózás meg 5-10 év alatt átállhatna az elektromos autókra. Ez a legegyszerűbb megoldás. Bocs, nem. A legegyszerűbb a BMW ötlete. Ők a teljesen környezetkímélő közlekedés és a mai közt a hidrogén üzemanyagű belső égésű motort tartják a megoldásnak. Hidrogént meg erőművekkel vízbontással. Az atomerőműre meg van bőven építési és üzemeltetési tapasztalat Eu.-ban. És persze az energiatakarékos felhasználás minden területen; altenatív energiaforrások, stb...
(csak halkan: a gyógyszeripar szénhidrogén alapanyag felhasználása nem olyan nagy tétel)
Peldaul, de a gyogyszeripar, vegyipar stb is nez majd szepen. Aztan muanyagok nelkul lesz az igazi bibi, mert ahhoz kepest az draga kozlekedes okozta problema reszletkerdes....
Arra kellene otlet kivaltani (Nobel dij adott. mert az acel, uveg, papir nem lesz jo).
Az meg, hogy "A mennyisége és az ára már más kérdés"...ja...
Igy akkor a kozlekedes miatt sem kell aggodni. Meg lehet azt tehen szarbol, cukornadbol es novenyi olajabol is megoldalni.
Mielott nagyon belelnetek magatokat az orombe, egy apro kerdes.
Szerintetek az olajbol csak uzemanyag (es futoanyag bar arra ott a foldgaz) keszul?!
Csak azert mert az lesz a legkisebb problema ha nem lesz olcso kozlekedes...A tobbi kivaltasahoz ugyanis meg annyi otlet sincs mint a meg nem is letezo fuzios atomerom...
A reakciod miatt. Van olyan szolgaltatoi szektor (nem mind persze), amelyik lenyegeben semmit nem allit elo, lenyegeben ugyanaz, mint a szocializmusban volt a kapun beluli munkanelkuliseg. Persze van olyan ipari es mezogazdasagi agazat is, ami lenyegeben semmit sem allit elo, csak jo a marketingje :) (eleg jo reklammal szerintem eheto fuggonykarikakat (es barmi mas, ertelmetlen es felesleges dolgot) is el lehetne adni, de az elso ceg lenne, ami becsodolne visszaesesnel)
Nana. Azert egy nagyfokuan gepesitett, es kis allami szektorral rendelkezo gazdasagban a 'felesleges' munkaero a szolgaltatasban fog lecsapodni, pl. az Allamokban majd' minden masodik ember vagy ugynok vagy ugyved. Ha lenne egy meg nagyobb olajvalsag, es atrendezodne a tarsadalom, pl. egyreszt lecsokkenne a termeles, masreszt rengeteg uj szakemberre lenne szukseg az uj agazatokban, ez jo ertekproba lenne, hogy mi is az, ami igazan fontos. Gyanitom, hogy jopar szolgaltatasi agazat nem szerepelne benne...