Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2019.10.21 0 0 301

Hát nem tudom mit higgyek. Akitől kaptam azt mondja, csak erről a fáról tesznek el befőttet, és ezt eszik jóízűen, mert még sosem találtak benne kukacot. Én is csodálkoztam mikor mondta, mert kései meggyről van szó.

Előzmény: nyebojsza (300)
nyebojsza Creative Commons License 2019.10.21 0 0 300

Olyan nincs, hogy nem kukacosodik... azt az egy esetet kivéve, ha előbb érik, mint ahogy a cseresznyelegyek kikelnek...

Előzmény: 55judit (299)
55judit Creative Commons License 2019.10.21 0 0 299

Jó neked! A tieid sem kukacosodnak? 

Amiket én kaptam, azok méteresek sincsenek. De majd megkapnak minden jót tőlem, hátha nagyot nőnek jövőre. 

Előzmény: nyebojsza (298)
nyebojsza Creative Commons License 2019.10.21 0 0 298

A meggyeket mi is mindig gyökérsarjakról szaporítottuk, van május végétől július végéig többféle. Fajtát nem tudok, mert nálunk a meggy is olyan, mint a szilva, kézről-kézre (sarjról-sarjra) terjed :)

És nem is kell sokat várni a termésére, ha egy sarjat meghagyok, és jó helyen van (első évben  kb. 1,5-2 méteres lesz), az a következő évben már teremni fog.

Előzmény: 55judit (287)
budai2 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 297

Az  én tapasztalatom is ezt mutatja. Mármint hogy nagyon kell vigyázni....

A szomszéd kertben csonkoltak (ifjítottak?) két termetes meggyfát, és azoknak  a gyökerei valószínűen nyújtózkodtak egyet és nálam kezdtek sarjakat hozni.

 

Nem vettem időben komolyan a dolgot azzal, hogy ha majd az akác ellen küzdök ősszel, akkor majd adok a meggysarjaknak is a glialkából.

Az akác (fákat) befúrásos módszerrel úgy tűnik sikeresen likvidáltam, az akác sarjakat, vagy magról kelő fél méteres szorványokat is, de a meggy  sarjaknál nem látom a glialka hatását.

 

Nem meggyfatéma ugyan, de sarjadzás: az orgonával is  hasonló a helyzet. Mintha az  orgonát sem károsítaná a glialka. Kellett a hely a kerítés mellett, de csak a gyökerek kiásása volt  eredményes az orgona esetében.

Szóval tényleg nagyon kell vigyázni és időben fellépni a sarjak ellen.

Előzmény: arpad-lajos (295)
55judit Creative Commons License 2019.10.14 0 0 296

Igen, van amelyik nagyon agresszíven hozza a sarjakat. Amit kaptam, nem annyira brutális. Minden évben ki kell azt az 5-6 sarjat csapni kapával, és ennyi. A nagy fa ebben az évben azt a 4 sarjat hozta, amit most kiszedtek nekem.

Viszont azt olvastam, hogy ha rendszeresen ki van vagdosva az első pár évben a gyökérsarj, akkor felhagy a kinevelésével és nem hoz többet. Viszont ha beigazolódik hogy valóban ellenálló a betegségekkel szemben, nagyon finom és kukacos sem lesz, akkor el fogom üzletelni a sarjaimat, amennyiben megérem hogy lesznek. :)

Előzmény: arpad-lajos (295)
arpad-lajos Creative Commons License 2019.10.14 0 0 295

Hát a meggy gyökérsarjakkal nagyon kell vigyázni, mert nálam az egész kertet benőtte a gyökérsajt.  Jobb megoldás, ha sajmeggy alanyra van szemezve az a bizonyos jó fajta.

Előzmény: 55judit (294)
55judit Creative Commons License 2019.10.14 0 0 294

Megkaptam a várva-várt  gyökérsarjakat. Mivel fiam visszamondta, az övét is én ültetem el, és sorsát várva konténerbe is kerül 2. :)

Nyáron kérek az öreg fáról kóstolót, akkor már többet tudok mondani. Állítólag még sosem találtak benne kukacot. Ez nálam nagy érték lenne. :) 

55judit Creative Commons License 2019.09.23 0 0 293

Hát nem tudom hogy lesz. Állítólag jövőre elágazik, következő évben lesz rajta pár szem. Én csak reménykedem. Olyan távol van az anyanövény, hogy nem tudom megnézni azt sem mikor ő terem. De minden esetre jövőre kérni fogok a gazdájától néhány szem kóstolót. Érjem meg!

Előzmény: fehérkutya (292)
fehérkutya Creative Commons License 2019.09.22 0 0 292

 

Bocs, nem figyeltem.

Azt én nem tudom. Nekem a cserépben neveléssel mindig gondom volt. Hamar kiszárad a föld, több figyelmet/vízet kell rájuk fordítani. Én gyökér sarjaim ( térdig érők vékony kis vackok voltak, mikor kaptam őket ), olyan 5- 6 éves korban teremtek mutatóba. 

 

Előzmény: 55judit (291)
55judit Creative Commons License 2019.09.22 0 0 291

Talán a nevét? Azt már írtam hogy nem tudjuk. Akitől kapom a gyökérsarjat, évtizedekkel ez előtt ő is azt kapott.

2 db lesz, az egyiket konténerbe tenném. Úgy tudom, a lekorlátozott gyökérnövekedés miatt a konténeres fák hamarabb termőre fordulnak. Valóban így van ez?

Előzmény: fehérkutya (290)
fehérkutya Creative Commons License 2019.09.21 0 0 290

Nem tudod megkérdezni attól,akitől kaptad? Sokfelé megy a gyökérsarjas termesztés hosszú-hosszú ideje, aztán arra jár egy nemesítő és elnevezi.

Mifelénk így szaporítják üvegmeggyet, pipacs meggyet és bosnyákot.

Előzmény: 55judit (288)
budai2 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 289

Nagyon köszönöm mindkettőtöknek (madpapa2 és SándorTiszteletes) a részletes válaszokat.

 

Ezek szerint nem  számíthatok cseresznyelégy mentességre és a méretkorlátozás folyamatos munkát igényel. A leszedett  gyümölcs tárolhatósága is problémás, meg a fán tarthatóság is.

 

Nem ez lesz a kedvenc fám.... De átmenetileg  talán megfelel.

 

Köszönöm.

Előzmény: madpapa2 (284)
55judit Creative Commons License 2019.09.20 0 0 288

Egyébként ez is hatalmasra nő, de azt mondja a Lajos, úgy kell metszeni hogy  terüljön, ne felfelé menjen. Akkor nem kell létra. :)

Előzmény: 55judit (287)
55judit Creative Commons License 2019.09.20 0 0 287

Ezt a fajtát időtlen idők óta gyökérsarjakkal szaporítják, adja egyik szomszéd a másiknak. Én  egy tőlem távol lakó, de errefelé dolgozó buszsofőrtől kapom, cserenövényként.

Előzmény: CBNora (286)
CBNora Creative Commons License 2019.09.20 0 0 286

Nem lehet valami jó magonc?

Én is kérdezhetném az egyik finom almánkról, hogy milyen fajta, ha nem tudnám, hogy magról kelt. Majd aki egyszer utánunk költözik a házunkba, törheti a fejét.

Előzmény: 55judit (285)
55judit Creative Commons License 2019.09.20 0 0 285

Mindig azt figyelem, mikor írja be valaki milyen fajta lehet az a meggy, amiről írtam. De úgy tűnik, nem ismeritek. Úgy sajnálom! :) De végül is az a legfontosabb, hogy az igényeknek megfelelő legyen. Nem igaz?

madpapa2 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 284

SándorTiszteletes szépen összefoglalta a lényeget. Ha neki már 8 éve van ilyen fajtája, vélhetően nagyobb a tapasztalata ebben. Az ismerősömnek 1 fája van, nekem 4 növendékem. Ő az övét hagyta úgy növekedni, ahogy a fa akarta. Szépen meg is növekedett. Én az enyémeket igyekszem adott térállásban tartani. Ali bá tanácsai alapján próbálom orsóra alakítani. Szóval a metszőolló csodákra képes az alakítás során. :-) Ha jó a tápanyag ellátottsága brutálisan képes fejlődni, hatalmas levelekkel. Nálam agyagos, lúgos talaj van, így igényli a vaskelátozást.

Rovar kártevők megtalálják. Ha az áttelelő cseresznyelégy állomány felszaporodik a fa alatt, kárt is tesz. Miután rendszeresen lepermeteztem a fát, a légy állomány is csökkent jelentősen, meg ha ugye le van szedve a termés.

A termés kötéssel kapcsolatban én azt láttam azon az egy fán, hogy biztosan köt. Információm nincs a környékbeli esetleges más porzó fákról. Illetve a szomszédban van ott egy cseresznye fa. Tapasztalatom szerint ez a fa moníliára nem érzékeny. A gazdája sosem permetezte és mindig volt termése, moníliás elhalás nyomait nem találtam a fán. Régen láttam azt az egy fát, de a gazdája azt mondta, hogy a levelek fent vannak a fán. Ez érdekes abból a szempontból, hogy amerre megyek a meggyfákon sehol nincs gyakorlatilag levél a Blumeriella miatt. Mondjuk nálam is a levelek fenn vannak még a fákon, de én permetezek is.

A gyümölcse közepesen nagy. Magja illeszkedik a gyümölcs méretéhez. Ha aszályos az idő, az rányomja a bélyegét a gyümölcs nagyságra. Érettnek én akkor mondanám a gyümölcsét, ha felveszi a sötétbordó színezetét. Az íze aromadús, édeskés, kicsit cseresznyébe hajló, nem savanyú. Túléretten hullafoltok jelennek meg rajta, és szinte a fán elkezd erjedni a gyümölcs, és 'illatos' lesz.

Időjárástól függően június elejétől érik. Mint a meggyek általában elég sok gyökérsarjat hoz. Én abból szaporítottam az enyémeket.

Előzmény: budai2 (275)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.09.19 0 0 277

A feketics magasságigényét a metsuőolló állitja be, a területigényét meg a gazda.

Fája merev, meredeken felfelé törő. Sok év alatt, szektoriáális metszéssel ki lehet teriteni a koronáját, 4x4-be akkor is befér.

Virágzása korai, középkorai - termőkorú fa, fagyérzékenysége mint az É.b.nek.

Tévhit, hogy permetezés nélkül terem.

Habár a vesszőre nem terjed a monilia, de védekezés nélkül, a virágokból nem lesz termés.

Ha terméssel be van rakódva rendesen, akkor Júni 8-10 az érésének a kezdeti. Kezdetben fényes sötétpiros, később már sötétbordó,feketébe hajló. Ekkor, habár lédús, gyümölcse nagyon puha, másnapra hullafoltos lesz,ls léveszteség nélkül nem lehet a ládából kiszedni.

Virága egyes években részben öntermékeny, máskor szarul köt. Porzója a középkorai cseresznyék közül kerül ki.

Nyári metszéssel, a gyümölcsmérete legfeljebb É.B. méretű.

Ize erősen édes - savas,erős meggyaromával, sok szinanyaggal.

Súlyos tévhit, hogy a levéltetű, vvagy a cseresznyelégy nem támadja.

Mindezek alapján,ez nem üzemi fajta.

Házikertekbe való,vagy speciális léigényt kielégitő üzemnek, abban meg hazánk nem jeleskedik.

Állitásaimat, 8 év tapasztalatom támasztja alá.

 

Előzmény: budai2 (275)
budai2 Creative Commons License 2019.09.19 0 0 276

Elhanyagolt moniliavédekezés és cserebogár (vagy más) pajorok a tipikus okok.

 

Hogy valójában tömegesen mi történt, nem tudom. A környékönkön ez a kettő fordul elő.

Előzmény: Pilu855 (280)
budai2 Creative Commons License 2019.09.19 0 0 275

Feketics meggy hely- és magasságigénye mennyi lehet?

 

Sehol erre vonatkozó adatot nem találtam.  Sejtem, hogy ez a fajta most jön csak divatba, ezért még kevesen láttak több éves termő fát, ezért  érdekelne a Te véleményed.

 

Valamiért mindig csak nagyranövó fajtákat választottam (Pándi, Jubileumi,  Csengődi). Az egyetlen kivétel a Kántorjánosi, ami létra nélkűl is ápolható.

Most ott vagyok, hogy a Pándi kinőtt a létra alol is, megérett a teljes ifjításra,. Néhány éven belül a Csengődi is errre a sorsra jut. Viszonylag kis mérete ellenére a Kántorjánosit is ifjítani kell (Egy kicsit elhanyagoltam és túlságosan besűrűsödött).

Valami könnyebben kezelhető fajta felé tájékozódom, ami az  előrelátható ifjítások (és terméskiesés) idejére már legelhető mennyiséget adhat. Igénytelensége és koraisága okán a Feketicsi lenne a választás (ha elfér és nem szakítja le növekedés közben a villanyvezetéket).

 

De elfér-e?

 

Nagyon megköszönném ha megosztanád a méretre vonatkozó tapasztalatot is.

Előzmény: madpapa2 (271)
Pilu855 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 280
Tiszteletem!
Idén miért döglött ki annyi meggyfa? Mindenfelé sok kipusztult, idősebb fák is. Mi történt?
Köszönöm.
55judit Creative Commons License 2019.09.15 0 0 279

Az sem baj ha nem tudom meg a nevét. Állítólag július közepétől érik, egy szem kukac sincs benne sose. Nagy örömömre kapok 2 gyökérsarjat, 2 év múlva megmutatja milyet terem. :)

Előzmény: 55judit (278)
55judit Creative Commons License 2019.09.06 0 0 278

Köszönöm. Néztem a leírását. Annyiban biztosan külömbözik, hogy amit kapok nem júniusban, hanem július végén érik. talán a legkésőbbi meggy. Így mégsem Bosnyák.

Szeretnék más ötletet is kapni. :)

Előzmény: fehérkutya (277)
fehérkutya Creative Commons License 2019.09.05 0 0 277

Akasztó környékén a Bosnyák meggy, ami nagyjából megfelel a leírásnak.

 

Előzmény: 55judit (276)
55judit Creative Commons License 2019.09.05 0 0 276

Ez milyen fajta lehet?

Korán termőre fordul, kései érésű, nagyobb szemű, festő levű, nagyon jó ízű, sokat terem, betegségeknek ellenáll,  lehet sarjról szaporítani, olyan lesz mint az anyanövény.

(Ilyet kapok.)

55judit Creative Commons License 2019.09.02 0 0 275

Csak be kellett írni a keresőbe, és az első találat ez volt:

https://biokiskert.hu/termek/feketics-meggy/

Előzmény: ertz02 (267)
TorokAron Creative Commons License 2019.08.09 0 0 274

Köszönöm a tapasztalaton alapuló fajtaleírást! A közelünkben több faiskola is hirdeti, ősszel próbálok majd beszerezni belőle kettőt.

Előzmény: madpapa2 (271)
zsorsz Creative Commons License 2019.08.07 0 0 273
Előzmény: ertz02 (267)
evodia2010 Creative Commons License 2019.08.07 0 1 272

Itt Budapesten pl. lehetett kapni, ősszel ültettem. Én csillaghegyinél vettem, de utána láttam máshol olcsóbban. Meg a kiskert.com is szokta árulni. Szép egészséges faként nő, termését még nem ismerem. Tavasszal metszeni fogom :)

Előzmény: ertz02 (267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!