Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 0 0 88

Sziasztok!

 



A kisfiunk, aki most 12 éves beszédhibájával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

 

Régebben, óvodás és kisiskolás korában volt probléma az r hang kiejtésével, járt logopédushoz is emiatt. A hang kiejtését meg is tanulta, azonban ha külön erre nem figyelmezteti valaki, akkor az általános beszéde közben nem ejti ki szépen, hanem raccsol. Ha mondjuk neki, akkor teljesen jól kiejti, bár ilyenkor néha túlpörgeti de gond nélkül képes rá.

Tanácsot szeretnék kérni ezzel kapcsolatban, hogy ilyen esetben mi a helyes a részünkről? Figyeljünk oda, figyelmeztessük vagy nem szükséges, mert úgy is kinövi vagy nem növi ki de ez nem is lesz egy probléma később? Nekem nagyon kisbabás, amikor így rossz r hanggal beszél és engem például eléggé zavar.


nosztalgika02 Creative Commons License 2019.08.02 0 0 86

Szia! Értem hogy aggódsz, szerintem egyáltalán nem alaptalanul! Amiket felsoroltál, azok első blikkre autizmusra utalnak, tudom, mert ha kisebb mértékben is, de érintettek vagyunk. A szülőknek mozdulniuk kellene mert ha a gyerek valóban autista, akkor szélsebesen fejlesztést kellene kapnia, de ahhoz diagnózis kell  Szakértő helyen - Vadaskert - sok hónapra előre lehet időpontot kapni!

Persze úgy legyen  hogy te tévedsz, én okoskodom, a gyerek meg egészséges, de amit írtál, azt tisztázni kéne. 

Gyerekorvos nem mondott még semmit?

Szemkontaktus alatt nem azt kell érteni  hogy rádnéz-e, hanem hogy követi-e a szemed, ha először egymásra néztetek, aztán te megláttál valamit és odanéztél. 

Fut az anyjához vigszért, ha elesett, megütötte magát? OOdanéz, ha rámutatsz valamire? Ezek sokkal fontosabb jelek, mint a pörgetés vagy a szokásokban tanúsított merevség. 

Előzmény: vitatárs (85)
nosztalgika02 Creative Commons License 2019.08.01 0 0 84

Mobilról írok, bocs ha nagyon rövid, nem lekezelni akarlak. Először alapos hallásvizsgálatHa az nem ad semmit, akkor továb gondolkozni. . Utána feltenni a kérdést, nem autista-e. Utóbbihoz: pár alapdolog: ha baja van, szalad-e szülőhöz vigaszra? Szemkontaktus? Ha a szülő odanéz valamire, követi-e a tekintetét, és ő is odanéz-e arra, amire a szülő? Ha szülő rámutat valamire, akkor követi-e a tekintetével a mutatást?

Ez csak egy pár dolog, neten található első támpontok. Ha az alapján gyanús, akkor Vadaskert.

 

Előzmény: vitatárs (83)
Loreleight Creative Commons License 2014.04.17 0 0 82

Sziasztok! Én is keresem az Én is tudok beszélni 1es kötetét! Nagyon fontos lenne a fiamnak! Előre is köszönöm! Ha valakinek volna,irjon a wbviktoria@gmail.com -ra!

tóth_andrás_ákos Creative Commons License 2014.03.27 0 0 81

Sziasztok,

az Én is tudok beszélni könyvet keresem (az 1-est), van valakinek eladó, vagy pdf-ben esetleg?

 

Beus2013 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 80

Szia!

 

Nekem a kisfiam dadogott néha-néha (apukájának családjában is vannak dadogók, sőt a kisfiam nagypapája is dadog). Én kineziológushoz jártam egy ideig, utána pedig családállításra (ez nem családterápia!), amelyben ő is sokszor megérintődött, és mostanra már nem dadog. Én ezeket tudom javasolni.

 

Bea

 

 

Előzmény: Biologika (78)
drtm Creative Commons License 2013.11.07 0 0 79

Kedves Fórumozók,

talán mást is érint.....beszédfejlődés és mozgásterápia, TSMT torna akáe egyénileg is hétvégenként. Mi kipróbáltuk, nagyon jók, ajánlom mindenkinek. Judit

Biologika Creative Commons License 2013.10.18 0 0 78

Kedves forumozók!

Sajnos ez a topic elégé haldoklik,nagyon sajnálom,mert a neten nem találtam sehol olyan forumót ahol dadogással foglalkoznának intenzíven.

Én egy végzős (12.-es) diák vagyok aki dadog,ha valakinek van kedve tapasztalatott cserélni vagy beszélgetni ezzel kapcsolatban,az nyugodtan írjon pm-et. 

Minden jót! 

 

Virág Kiss Creative Commons License 2013.04.03 0 0 77

Kedves Fórumozók!

 

A segítségüket szeretném kérni!

 

A Kaposvári Egyetem végzős hallgatója vagyok. Idén diplomázom és a szakdolgozatom témája: A dadogó személyek internethasználata.

A diplomamunkámhoz készítettem a dadogó személyek számára egy kérdőívet.

 

Ha esetleg van Önök közül, vagy a családjukban dadogó személy kitöltenék nekem a kérdőívet?

 

Az alábbi linken tehetik meg: <iframe src="https://docs.google.com/forms/d/1S-dGnnxUEbb3pvEvw9Du_UMKI8FEkSpDnfQp0gcyCUc/viewform?embedded=true" width="760" height="500" frameborder="0" marginheight="0" marginwidth="0">Betöltés...</iframe>

 

 

Segítségüket előre is köszönöm!

 

Tisztelettel: Kiss Virág

csanyics Creative Commons License 2013.02.26 0 0 76

szia,

köszönöm, ezt a letöltést én is megtaláltam, de lévén nincs színes nyomtató, elég drága lenne bárhol is kinyomtatnom a 120 oldalt...

Az óvodában kérte a logopédus ezt a könyvet, azt nem tudom, miért nem lehet pl. az övét használni, de biztos van oka, nem is szeretnék rá rosszat mondan,mert nagyon jól foglalkozik a fiaimmal.

timi

Előzmény: henciduda (75)
henciduda Creative Commons License 2013.02.21 0 0 75

 

Ha jól csináltam, innen le tudod tölteni, és ha lehetőséged van rá, kinyomtatni. Én úgyis  mindig kivágva, laminálva használom a gyerekeknél, sokkal hatásosabb, változatosabban lehet így játszani, gyakorolni vele (gyógypedagógus vagyok).

 

Előzmény: csanyics (74)
csanyics Creative Commons License 2013.02.21 0 0 74

sziasztok, 

az lenne a kérdésem, hogy megvan-e valakinek és megválna-e a köv. könyvtől: Én is tudok beszélni 1. rész! A kisfiamnak lenne rá szüksége, és mindenhol hiánycikk, még a könyvtárellátóban is, használtan szintén. A mail címem: csanyics@gmail.com.

előre is köszönöm mindenkinek. (Pesten lakom, de postával is érdekel)

kklau5 Creative Commons License 2013.02.06 0 0 73

Sziasztok!

 

Kisfiam szövegértési problémákkal küzdő, 4. osztályos kisdiák.

Kb. 4 éves kora óta küzdünk, hogy fejlesztést kapjunk, de a nevelési tanácsadó semmiben nem partner.

Sajnos külön logoédust nem igen tudok fizetni, pedig a gyerek tanulmányi átlaga 4,7 volt, de a központi felvételi , amelyen résztvettünk, minden illúziónkat lerombolta. Kérlek adjatok tanácsot, hova fordulhatok.

Köszönöm:K

kicsi..1 Creative Commons License 2010.05.29 0 0 72
Kedves Fórumozók!

Először is elnézést kérek, hogy betolakodok a fórumba.

Logopédusként szakmai szemmel olvasgatom a beszédhibákkal kapcsolatos írásokat.

Gondoltam jelzem felétek, hogy bármi hasonló problémával nyugodtan keressetek meg priviben, szívesen segítek tanácsokkal, ötletekkel...

...nagyon sokszor tapasztalom, hogy sajnos a szülők elég kevés információt kapnak meg a gyermekük fejlődési nehézségeivel kapcsolatban, ezért szeretnék én is segíteni...így...:)

Tehát, keressetek bizalommal!

privát:
solyomv@comunique.hu
muzsa Creative Commons License 2010.01.18 0 0 70
sziasztok, egyszerűen nem tudom kihámozni, hogy az olyan problémák, mint "Pragmatic language impairment, difficulty in social communication skills" kire tartoznak. Merhogy nem tudom, mi a magyar szakkifejezés ezekre. Csak azt tudom, hogy a kisfiamnál előfordulnak, és jó lenne tudni, hogy ha igen, akkor kihez kell fordulni...
ti tudjátok esetleg?
köszi előre is...
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 69
Nem emlékszem, hogy lett volna, de a dadogás is görcs önmagában.
Nézd, ha úgy gondolod, mutasd meg logopédusnak.
Én úgy vélem, hogy -olvasva a te előzményeidet - te különösen feszült leszel a kicsi dadogására, és ő ezt megérzi, és mivel a dadogása még nem javult, de szeretné, ezért akaratlanul is még jobban igyekszik, ezáltal még jobban görcsöl.

Pár beírással alább egyébként egy logopédusnő felajánlotta, hogy válaszol minden kérdésre, írj neki is.
Előzmény: Emeske77 (68)
Emeske77 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 68
Köszönöm szépen, hogy ilyen gyorsan írtál. Még azt meg tudnád mondani, hogy nálatok volt-e ilyen kísérő mozgás, mert engem ez ijesztett meg a legjobban (a görcsös volta miatt).
Szép napot!
Előzmény: AliceCsodaországban01 (67)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 67
Emeske, adjál még neki időt! Két hét az semmi. Unokámnál is volt élettani dadogás, és nem két hétig tartott, hanem sokkal tovább. Nem szabad úgy tenni, mintha ez téged aggasztana. Nagyon türelmesen végig kell hallgatni, megvárni amíg kimondja amit akar, néha besegíteni, és közben mosolyogni. Minél többet énekeljél vele!

Várj még két hetet. Illetve kérjél időpontot logopédiára ha ez megnyugtat, úgysem kapsz ennyi idő alatt, de reméljük, hogy addigra már eldől, hogy ez kezelésre szorul vagy sem.
Előzmény: Emeske77 (66)
Emeske77 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 66
Sziasztok!
Elolvastam az itt szereplő összes hozzászólást, de még mindig nem nem tudom mi lenne a jó megoldás kisfiam számára.
Szóval ő 33 hónapos. Nagyon szépen, dallamosan beszélt, mondókákat, dalocskákat teljesen önállóan mondott, énekelt.
Ma két hete kezdet el dadogni. A mondatok, szavak elejét nem tudja kimondani, van hogy az első szótagot, van amikor csak az első hangot.
Amikor elkezdődött nekiestem a nettnek és azt a megállapítást tettem, hogy ez valószínűleg élettani dadogás. A gyermekorvosunk is (bár nem hallotta, csak elmondtuk a tüneteket) azt mondta várni kell.
De most néhány napja egyre rosszabbodik a helyzet. Most már a dadogáshoz társulnak mozdulatok (kézfej ökölbe szorítása, hunyorgás, görcsös mozdulatok), lehetséges, hogy ilyen rövid idő alatt rögzül? Rettenetes nézni a küszködését. Még nem kerüli a beszédet, de azt látom rajta, hogy zavarja ez a helyzet.
Próbálok a javasoltak szerint viselkedni: kivárom, hogy kimondja, nem javítom, de nagyon nehezen viselem mert saját tapasztalatból tudom milyen nehéz dolga lesz, ha ez igazi dadogás.
Nálam volt gyerekkoromban dadogás, eléggé elhúzódott, de nem kezeltették. Elmúlt ugyan, de nagy stresszhelyzetben még jelentkezik.

Mit gondoltok ez még belefér az élettani dadogásban, vagy már nem, mit célszerű tenni?

Nagyon szépen köszönöm előre is, ha tudtok segíteni!

Emeske
Baksai Creative Commons License 2009.12.14 0 0 65
sziasztok
van egy újság, aminek honlapján működő fórumban szakértő válaszol minden feltett kérdésetekre. www.csibeszkemagazin.hu
Nekem segített.
kicsi..1 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 64
Kedves Fórumozók!

 

 

Logopédusként szakmai szemmel olvasgatom a beszédhibákkal kapcsolatos írásokat.

 

Gondoltam jelzem felétek, hogy bármi hasonló problémával nyugodtan keressetek meg priviben, szívesen segítek tanácsokkal, ötletekkel...

 

...nagyon sokszor tapasztalom, hogy sajnos a szülők elég kevés információt kapnak meg a gyermekük fejlődési nehézségeivel kapcsolatban, ezért szeretnék én is segíteni...így...:)

 

Tehát, keressetek bizalommal!

 

solyomv@comunique.hu
Nerdy Creative Commons License 2009.07.02 0 0 63
felhozom, hátha jár még erre valaki
GGGJJ Creative Commons License 2007.09.19 0 0 62
Tunál adni elérhetőséget ehhez az ovihoz ill. a beszédfejlesztéshez ?
Előre is agyon köszönöm, irhatsz a judit@safecase.hu-ra is. Nagyon érdekel a tapasztalatod ! Köszi: Judit
Előzmény: Pacter (60)
cauliflower Creative Commons License 2007.09.19 0 0 61

Sziasztok!

 

Bocsi, hogy belepoff a topikba, amelynek létezését most vettem észre. Nagyon örülök, hogy ilyen témában is megosztják az emberek egymással a gondolataikat, és amint látom nagyon hasznos és jó tanácsokat adtok egymásnak.

Én logopédusként dolgozom elég sok helyen. Ha bárkinek kérdése van írjon nyugodtan az emil címemre, publikus. Sajnos azt nem ígérem, hogy minden nap benézek majd,de szívesen segítek, ha tudok. Üdvözlettel: Cauli.

Pacter Creative Commons License 2006.11.16 0 0 60

 

Sziasztok!

 

Az én kisfiam is már majdnem 3 éves volt, amikor beszélni kezdett, akkor viszont folyékonyan....és azóta is egyfolytában kommunikál.

 

Nálunk az ovi segített, kb 2 hónapot járt,és utána szólalt meg, illetve hordtuk a Bárczy Gusztáv Gyógyped. Főiskola Gyakorló ovijába egyéni beszédfejlesztésre hetente 1 órára. Nagyon szinvonalas és igényes volt minden, a gyerekkel is nagyon jól foglalkoztak. Egyszerűen betelefonáltunk és elmondtuk a gondunkat, és nagyon nyitottak voltak. Rengeteg ötletet is adtak a beszédfejlesztésre.

 

 

Előzmény: zsebpiszok0510 (59)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 59
Szia!
Szeptember végén kezte el az ovit.Most 2 hét óta észrevettem hogy egyre többet mond de még egyenlöre éretelmetlen dolgokat:gágá.gigi lálá,dádá,pápá.
Talán beindul a beszédje,remélem.Ez a gyógypedagógus nagyobb gyerekekkel foglalkozik 5-6 évesekkel.De sajnos én nem voltam nála csak a párom.
eszton Creative Commons License 2006.11.06 0 0 58

Szia!

 

Nem tudom, aki gyógypedagógus nézte, logopédus volt-e? ( mert a logopédusok is gyógypedagógus végzettségűek)

Ha nem, akkor elmennék a helyetekben egyhez, van olyan, hog megkésett beszédfejlődés, és lehet vizsgálni, kezelni.

Hívd föl a kerületi Nevelési Tanácsadót, ott tudnak javasolni a közelben logopédust, vagy kérj időpontot a Beszédvizsgáló Országos Szakértői Bizottságnál, mondjuk ott biztos soká lesz csak időpont.

 

Ha logopédus nézte, akkor ez sztornó :-), és várjatok türelemmel, mikor kezdi az ovit?

Előzmény: zsebpiszok0510 (56)
PUMUKLI Creative Commons License 2006.11.06 0 0 57
A www. beszed.hu oldalon is van néhány fórum, nem emlékszem pontosan a topik nevére, de gyerekek beszédfejlődésével kapcsolatos. Én ott írtam a fiam dadogásáról és egy nagyon kedves lány válaszolt (aki a Logopédiai Intézetnél dolgozik, csak most GYES-en van) és időpontot is szerzett nekem az Intézetbe. (Az csak hab a tortán, hogy a fiam egy hete nem dadog (HURRÁ!!!!) és holnapra van az időpont.:-)))). Szerintem írj oda, nagyon segítőkész.
Előzmény: zsebpiszok0510 (56)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.11.05 0 0 56
Sziasztok!
Nekünk egy problémánk van hogy a kifiunk 3 éves lesz 2 hét mulva és még mindig nem beszél.Egy értelmes szót se.Az apa helyet mondja hogy gágá.,az állatok hangját utánozza,bármit mondunk neki mindent megért.Azt tudta mondani hogy bá és tudta hogy a boci azt mondja hogy bú,és ezt a mult héten tudta összerakni hogy bábu,és tudja hogy mit jelent.Mi megértjük,megérteti magát.Nyáron ügyesen leszokott a pelenkáról is ha dolga van elmutogatja.Voltunk gyógypedagógusnál is de ő azt mondta nincs vele semmi baj ne aggódjunk.Sokat beszélünk hozzá,énekelünk,a dallamokat visszadudolja,a ritmusérzéke is jó visszadobolja amit én dobolok neki.
Mit lehet tenni?Várjunk türelemmel?Hallottam a megkésett beszédfejlödésröl de hasznosithatót nem olvastam itt a neten.
Elöre is köszi a segitséget!
tünde.sz Creative Commons License 2005.08.20 0 0 55
szia
köszönöm
megnyugtattál :-)
főleg,h ogy ezek szerint többször visszatérhet, és ugyanúgy elmúlhat
Petra is nagyon érzékeny csaj, ha valami izgi van, vagy izgiset akar vagy fáradt, akkor van még, de biztos elmúlik
Előzmény: agimami (54)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!