Én egy kicsit pesszimistább vagyok ezzel a topiccal kapcsolatban.
Amíg nem áll minden sarkon egy megtermett ember, aki az ilyen tuskókhoz szó nélkül odalép, és lever egy akkorát, hogy hanyat essen, addig nem változik semmi.
Az ilyenekkel nem lehet viccelni, nem lehet sugalmazni, vagy célozgatni. Az egyetlen, amit megértenének a "szedd fel, vazze!" - gyomorszájas kombináció.
Bringások egy része kényszerből ilyen. Sajnos nagyon kevés az "igazi" bringaút. Pl. a budai rakparton a gyalogos bringaút maga az életveszély. Az Andrássy úton meg a parkoló autók nyíló ajtajai és a taxisok jelentik az életveszélyt. Szóval amíg nem lesznek olyan szintű bringautak, mint Hollandiában, Dániában, addig mindig konfliktusok lesznek.
Úgy veszem észre, hogy egyre több ember száll kerékpárra, így ha Dempszli elvtárs és a többiek nem csinálnak valamit, akkor egyre több konfliktus lesz a kerékpárosok és a többiek között.
Hopp! Ez ép ide aktuális ami ma történt hajnalban mikor sétáltatom a kutyámat.
->
Újpest Víztorony közelében lakom, mellette van 1 kialakult kutya-futtató. Oda járok.
Van ott 1 hatalmas parkoló ahová 2 hajléktalnan család is odaköltözött.
Az egyik csoport 1 zsigában fészkel, a másik meg 1 fa alá ágyazott a Távfűtő-Művek betonfedelű egységeire, ágyastúl.
Nna, ma reggel látom ám, hogy amit a kettes számú csoport összekukázott, majd szétválogatott és már nekik is szemét, azt fogják és nem az ottani kijelölt szemétlerakóba hordják, hanem 1 bokor mellé a parkoló aszfaltjára.
Há ez má csípte a szemem - pedig adtam nekik ágyat, ruhát, stb. tehát semmi ellenségeskedés, elfogadom ez is van. Sajnálom Őket.-
Rájuk szóltam: vigyék a szemetjüket a megfelelő helyre.
Megigérték.
Majd meglátom.
Leellenőrzöm. ;-)
Hát a fedélnélküliek is lehetnének EU kompatibilisek. oá!
a bringások egy része valóban különös állatfaj. az enyém az utca, enyém a járda, oda és vissza, egyedül és párba' jegyében gyakorlatilag mindent megengednek maguknak. mondom, egy részük.
Gyalogosként az ilyenektől szoktam hülyét kapni. A múltkor majdnem elcsapott egy bringás futár. Mert a bringás bringás aggyal gondolkodik és kurvára nem túnik fel neki, hogy a gyalogos az egyirányú utcában örül, hogy talál egy rést, miért nézne a másik irányba. A bringásgyerek meg úgy gondolja, visszafelé is neki van elsőbbsége.
A napokban történt, a 4-es buszon, hétköznap délután: a párommal utaztam, ő ült, én álltam. Az egyik megállóban felszáll 3 nő és egy kislány és beálltak mellénk, hangosak voltak, de nem zavaróan. Az már sokkal inkább zavarta a páromat, hogy a gyerek anyja fennhangon mondta: nincs ülőhely, nem tudunk leülni. Jól van, értjük a célzást, a párom felállta, a nő leültette a gyerekét, majd ő is leült, a másik két csaj meg velük szemben beállt a korláthoz és aktív szotyizásba kezdtek. Na, több se kellett Demim úrnak:
- Elnézést hölgyeim (kis sz*ros csitrik voltak egyébként), megkérhetném Önöket, hogy ne a földre szotyizzanak?
- Mér'? - jött a "válasz"
- Mert nem Önök fogják föltakarítani.
- Mér', maga?
- Nem.
- Hát akkor mit foglalkozik vele. Különben is, ez nekem így jó.
(Egyszerűen annyira leblokkoltam - pedig nem szokásom -, hogy az már eszembe sem jutott, hogy "de egyszerűen nem való". vagy hogy "nyilván otthon nem köpködi szét a szotyit" - nem mellesleg, valszeg otthon is szétköpködi....)
és a konklúzió? még egy úr volt, aki megpróbált egy erőtlen kísérletet tenni a dolog megértetésére, , nem sok sikerrel. a nők viszont megállapították: "aztán majd jön, hogy a cigányok koszosak, úgyis ezt akarják, ez van mindig."
szóval a lényeg: van, hogy tök fölöslegesen strapálod magad.......
Úgy tudom, már vagy két éve a biciklisek bemehetnek az egyirányú utcába szemből, ha a gépjárműforgalmat nem zavarják. Úgyhogy nyugi, teljesen szabályosan közlekednek veled szemben... :) Engem nem zavarnak, mondjuk. Elvagyunk egymással.
Inkább a villamossínen, előzőkkel, kanyarodó sávban előre sunnyogókkal kellene valamit kezdeni. Mellettem, mondjuk, nem jönnek be. Ilyenkor cca 1,5 mm-re követem az előttem haladó autót. De mindig van egy-két istenbarma "udvarias", aki beengedi őket. MIért? Rohaggyon meg, és tolasson hátra az egész sor mellett... Mint ahogy a rtégi hetesen ez megesett már. Jó ember a húsz kilométeres dugóban elkezdett "előzni". Aztán pont mellettem fogyott el a helye, mert jöttek szemben. Nem engedtem be, akárhogy anyázott. És mögöttem senki nem engedte be! Öröm volt nézni, ahogy tolatott hátra egy ideig. Mert persze a szemből jövők qurvaanyázták rendesen. Aztán letolatott a szemközti padkára, és nem tudom, meddig várt ott...
De vonatkozik, csak nem tartom be :) Elsősorban azért, mert főleg a saját életemet veszélyeztetem vele. Olyat nem csinálok, amivel mást sodornék veszélybe. Én elismerem, hogy ez nem helyes, de ez van :) És egyébként pedig maximálisan úgy közlekedek, hogy másnak ne okozzak kényelmetlenséget. Szóval én lehúzódok, hogy a példánál maradjunk :)
Én speciel előszeretettel közlekedek biciklivel egyirányú utcában forgalommal szemben. A legtöbb autóst nem zavarja (engem sem szokott, ha autóval járok), nemtom téged miért. Nekem viszont direkt jó, legalább tudom, hogy hátrafelé nem kell figyelni :) Persze a kereszteződéseknél nagyon figyelek, mert tudom, hogy nem számít rá senki, hogy onnan jövök ki. Ennyi kell összesen és semmi probléma nem lehet a dologból.
azért a tisztelt kerékpáros társadalom is összekaphatná magát ókor-ókor: nem egyszer jönnek velem szemben egyirányú utcákban, cikáznak az autók között csúcsforgalomban vagy mennek az idegeimre a járdán a gyalogosok között bemutatva ugyanaezt....
Azt nem tudom, hogy az általam nagyon tisztalt Rádai M. miért nem kérdi meg erről Demszky Gábort? mert mire egymás mellé keverednek az SZDSZ-hajón, már mindketten hulla részegek.... ;-))))
Egyetértenék Veled abban, hogy tennünk kellene valamit (nekünk budapestieknek pl.) Budapestért, a tisztaságért, rendért, de szvsz vannak "szervek", akiknek ez lenne a dolguk, ők miért nem tesznek semmit?
Miért szarhatják össze a hajléktalanok Budapestet? Erről már írtam párszor, de senkit se érdekel.
Nemrég volt a Klubrádióban egy beszélgetés Rádai Mihállyal, ő is hasonló dolgokat kérdezett, ő se értette pl., hogy nálunk miért engedik (álhumanizmusból) azt, hogy nyilvános WC-vé változzon a város?
Azt nem tudom, hogy az általam nagyon tisztalt Rádai M. miért nem kérdi meg erről Demszky Gábort?
A kerekparuton parkolo autok "megregulazasara" indult egy civil kezdemenyezes a bp-i bringas tarsadalom reszerol.
Matricaragasztgatas. Jomagam is bringaval jarok nap mint nap.
Szoval van egy matrica, amelyet tobbnyire a Toldi moziban lehet "kervenyezni". Lesznek mas helyen is lerakatok, most van kialakuloban ugyhogy ezzel meg madj visszaterek.
A matrican az all kb, hogy "Tobbet nem parkolok bringautra" talan meg valami "bunko" szo is bele van szove.
A lenyeg, h a vezeto oldali visszapillantora erdemes ragasztani. Maradando karosodast nem okoz, de eleg bosszanto onnan kapargatni.
A bicikliút mellett óriásplakátok vannak.
Tegnap esik az eső, tekernék hazafele, de az utat teljes szélességében elfoglalja a plakátragasztó autója, ő maga fönn a létra tetején.
Kérdem miért nem csak a fél utat foglalta el?
Hogyisne, hogy elsűllyedjen a fűben, vagy üveg legyen benne! Várjam meg hogy felragassza a plakátot, vagy kerüljem meg. Menjek én a csatakos félméteres fűbe!!
Mit akarsz, ez még egész jó, mikor elkezdtem olvasni a hozzászólásodat, bármibe lefogadtam volna, hogy a válasz az lesz, hogy "a kurva anyádat" :) Szóval ez már Európa :)))
Feleségem babakocsit tolva ment a járdán. Kapubeálló előtt keresztbe autó úgy, hogy se előtte, se mögötte nem fér el a babakocsi, csak a forgalmas úttetstre kitolva. Nejem szól az ott kolbászoló sofőrnek, hogy álljon már valamerre egy 20 cm-t, hogy valahol elférjen a babakocsival. Válasz: "Várjon már pár percet, amíg kipakolok!" - na az ilyen mentalitás miatt nem vállalnak az emberek sok gyereket...
Csatlakozom!
A Tesco-ban úgy néznek ránk a pénztárnál minden nagybevásárlásnál, mint a marslakókra, amikor elmondom, hogy "köszönjük, de nem kérünk nylon-táskát!".
Évek óta egy nagy, összecsukható műanyag dobozba vásárolunk, ha nagybevásárlás van - sőt, ha nem elég, akkor a férjem "vadászik" kiürült papírdobozokat, amiket aztán otthon eltüzelünk -, a napi bevásárlást pedig fonott kosárban cipelem haza.
Ha már adnak az üzletekben reklám-táskát, legalább olyat adnának, amilyet USA-filmekben látni:jó nagy, újrahasznosított papírzacskókat!
Utálom a nylon-szatyrokat!
Ha már erre fordult a beszélgetés, itt jegyezném meg azt az érdekes jelenséget, hogy az embereket akaratlanul is vonzza a sárga csík :) Tudniillik ahol bicikliút van kijelölve, ott a gyalogosok garantáltan kb 90%ban azon közlekednek és nem mellette. Már ezerszer eszembe jutott, hogy ilyen helyeken a gyalogutat kellene kijelölni, akkor talán működne a dolog.
Itt jegyezném meg egyébként, hogy f@szom se érti, hogy miért kell a bicikliutakat mindenhol különböző színes betonkockákból összerakni, amikor az sokkal drágább és sokkal szarabb, mint az aszfaltburkolat, az első eső után kirázza az ember lelkét. Aki ezt a baromságot kitalálta, az még életében nem biciklizett. Egy 10éves agyonfoltozott aszfaltburkolat is jobb általában, mint ez a díszköves. Külön csókoltatom a III. kerületi önkormányzatot a Szentlélek téri macskaköves "bicikliút" miatt :)
Engem az a remek "magyar" szokás szokott felbosszantani, amely a "légnemű magyar" nevet kapta nálam a keresztségben, merthogy a képviselői kitöltik a rendelkezésükre álló teret. tehát két személy széles járdán ketten mennek egymás mellett és b*sznak lehúzódni, három személyesen hárman, sőt: ha kevesebben vannak, mint ahányan egyébként elférnek, az sem gond...
nagyon ritka, hogy méltóztatnának arrébb menni....
a nyugdíjas-Terminátorokkal kapcsolatban hallottam egyszer egy elméletet, gyakorlatilag el tudom fogadni: ez arról szól, hogy a kiszolgáltatottságuk miatt kénytelenek agresszívek lenni a maguk módján...
ettől még mondjuk valóban nevetséges, hogy egyik pillanatban meg akarnak halni, a következőben meg a magam fajt 90 kilós emberkék repülnek egy könyöktől vagy esernyőtől... :-O