Keresés

Részletes keresés

Mengisztu Lisaboyle Creative Commons License 2004.04.29 0 0 4
most mi van, mega fontos szempontot vetett fel, a filmben ugyanis van egy baromi erotikus jelenet, amikor maria magdalénát vagy húszan megdugják, egy félig áttetsző lepel választja el a dugóágyat a várószobától, mindenki ilyen gépiesen nyöszörög, izzadnak és futószalagszerűen váltják egymást, Krisztus meg békésen vár a sorára és egyre fogynak mellőle a kuncsaftok, aztán jól meglepi magdalénát, hogy azt hiszed nem tudom micsinálsz, te ribanc, itt vagyok reggel óta! magdaléna meg szégyenkezik, aztán dugnak
Előzmény: Emóció (1)
Emóció Creative Commons License 2004.04.29 0 0 3
Konkrétan asszem tényleg azzal volt a bajuk, hogy Krisztus két nővel él benne együtt egyszerre, meg ilyesmi.:)

Viszont ezen csodálkozom, mert ez tényleg csak egy "kísértés" Krisztusnak, amit ugye a film végére le is győz. A Júdás-ábrázolás ennél szerintem sokkal "szentségtörőbb", mert szakít azzal a Dantei-egyházi felfogással, hogy Júdás a Sátán három szája közül az egyikben bűnhődik örökkön örökké, mint gaz áruló. Ehelyett ő Krisztus ellenpontja és kiegészítője. Picit ilyen jin-jang szerű a kapcsolatuk. Viszont (mert ugye Júdás az értelem, Krisztus pedig a sugallat, érzelem, ösztön) a film végére kikristályosodik azért, hogy az értelem behódol a szívnek és az érzelmeknek, eközben viszont segíti, támogatja azt.

A fő probléma még az lehetett, hogy Krisztust szinte egyszerű "prófétaként" ábrázolja, nem pedig csodatévő Istenként. Sőt, a csodákat természetellenes dolgokként állítja be (lásd pl. Lázár feltámasztása, ami nekem az egyik kedvenc jelenetem: bizony nem szép látvány és nem is felemelő, ahogy az oszlásnak indult hulla kimászik a sírból, még Krisztus is megijed tőle). Tehát picit szakít a szentháromság-felfogással, itt ugyanis Isten abszolúte felette áll Krisztusnak. Szóval tényleg az túlzott emberszerűséggel lehet bajuk. (Ettől azért még nem kéne viszont robbantgatni a mozikban meg ilyenek...:|)

Előzmény: make me smile (2)
make me smile Creative Commons License 2004.04.28 0 0 2
Hát, tényleg jobban jártál volna, ha nem vagyok annyira félénk, és már délután "tollat" ragadok, amint megláttam ezt a topikot.
Akkor most szépítek, vagy mi...
Sorba véve a kérdéseket: a könyvet nem olvastam, bár volt a kezemben, könyvtárból kölcsönözhető. A film nálunk a családban kultuszfilmnek számít, Peter Gabriel zenéjéről nem is beszélve.
Természetesen leginkább a kíváncsiság vitt rá, hogy megnézzem: mi az ördög baja van az egyháznak vele? Persze, részletes érveket nem hallottam, pedig szívesen megtárgyaltam volna egy illetékessel. Az él bennem, ahogy a köztudat is tartja, hogy a szerelmi szál miatt került feketelistára. Ha tényleg ez a bajuk, hát tévednek, hiszen nagyonis belefér a jóízlés határai közé, de leginkább az ad felmentést, hogy ezt a film sem megtörtént eseménynek, csak egy kísértő lázálomnak ábrázolja. Úgy gondolom, ez csak egy kézenfekvő és könnyű ürügy volt, hogy ne kelljen hosszasan magyarázkodni. Igazából - meglátásom szerint - Krisztus tétovasága sokkal inkább alkalmat adhat ellenérzésekre: sokszor szinte öntudatlanul sodródik, csak úgy megtörténnek vele a dolgok. Mintegy médiumként engedelmeskedik holmi sugallatoknak, anélkül, hogy átlátná - érezné a küldetése mibenlétét. Ez bizony nagyon ellenkezik az egyház által kialakított Krisztus - képpel, mármint hogy egyaránt lenne isten és ember. Kétségtelenül nagyon elbillent a mérleg az ember felé, de engem személy szerint egyáltalán nem rendített meg a hitemben.
Előzmény: Emóció (1)
Emóció Creative Commons License 2004.04.28 0 0 1
Persze, főleg, amikor Krisztus és Júdás Mária Magdolnával képez szendvicset, miközben az apostolok erre verik a farkukat.

Úristen... Nem hiszem el, hogy pont egy ilyen első hozzászólást kaptam.:|

Előzmény: Megatron (0)
Megatron Creative Commons License 2004.04.28 0 0 0
Szia, Emotion! Én még nem láttam ezt a filmet, jók a szexjelenetek benne?
Előzmény: Emóció (-)
Emóció Creative Commons License 2004.04.28 0 0 topiknyitó
Ha már a Passiónak van topikja, akkor ennek a filmnek is legyen ITT, a kultúrában (és nem a valfilben). Negatív és pozitív hozzászólásokat egyaránt szívesen veszek.
Ja, természetesen a könyvvel kapcsolatban is kíváncsi lennék bármire. Pl. hogy hol lehet megszerezni.:)

Indító kérdés: vajon mi annyira különleges ebben a filmben, történetben, amitől az egyház ennyire kiakadt rá? Az számít szentségtörésnek, hogy Jézust látjuk benne nővel? Vagy esetleg Júdás rendkívül érdekes ábrázolása? Vagy esetleg Jézus kivételesen emberi ábrázolása?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!