Szeptembtől az Egyesült Arab Emírségekben működő vegyesvállalatának üzemelését állítja le a Wizz Air. A Budapest-Abu-Dhabi járatot a budapesti bázisról üzemelteti a társaság és semmi köze ahhoz, hogy a leánycég megszünteti engedélyeit.
Felhívtam őket, azt mondták, hogy ha beküldtem az igényt, akkor az így mindhármunkra vonatkozik, mert egy foglalási kód alatt vagyunk.
Kérdeztem, hogy a páromét lemondjam-e külön önkéntesen (holnapig a 14 nap miatt), de arra is azt mondta, hogy nem kell lemondani, hanem amit eddig csináltam, az elég.
Ahogy írtam, jogilag beleköthetnek mindegyik verzióba. Az igényléskor is ott van az a "fontos" rész, amit idéztem, az alapján az utastársaknak nem jár teljes visszatérítés és az önkéntes lemondást lehet választani, bár a gyerek esete jó kérdés. Az igénylés elküldésével meg beleegyezel a feltételekbe, miközben az üzletszabályzat mást ír. Sajnos az is benne van, hogy elutasítják az egészet, persze ne legyen így.
Nagyon köszi a részletes választ. Sajnos így is elég zavaros a helyzet...
Tegnap este leadtam a betegséges űrlapot úgy, hogy "saját célra nyújtok be igénylést" + a foglalási szám, az oda és a vissza utat külön kellett beadni, nem engedte egyszerre. A 2 visszaigazoláson, amit kaptam, utasként viszont csak engem neveztek meg (holott 1 foglalási számon vagyunk). Akkor a többieket egyesével kell lemondani a "másik utas nevében adok be igénylést" fülön?
Írtam a kérvényben, hogy a saját és az utastársaim foglalását is szeretném lemondani. Ebből egyébként az egyik a kiskorú gyerekem, és csak a másik felnőtt. A gyereket nem adják vissza automatikusan?
"-egy felnőtt utas és egy vele együtt utazó gyermek – részleges visszatérítést kezdeményezünk mindkét utas számára, ha bármelyikük beteg;"
És akkor a páromat - aki nem gyerek és nem is beteg, szóval elméletileg utazóképes, igaz, hogy engem kell ellátnia kb. mindenben is, mert egyedül épp hogy ki tudok menni a WC-re - mondjam le önkéntesen a myWizzben?
Tényleg nagyon hálás vagyok minden segítő támogatásért, mert alapból nagyon rossz totál kiszolgáltatottnak lenni, nemhogy még a Wizz-zel küzdeni...
-17 nap helyett -16. 17-én van a -14. nap. Ha betű szerint nézzük a szöveget, akkor 17-én még ennek az összegnek kellene lennie, 18-án már kevesebbet adhatnak vissza.
Szerintem egy igénylés kell, de az első képen az infós rész épp eltakarja a "Fontos" részt: Ha az Ön foglalásában szereplő személy súlyosan megbetegszik, és nem tud utazni, akkor a foglalás tulajdonosa visszatérítést kérhet a foglalásában szereplő beteg utas nevében. Ugyanez vonatkozik a beteg gyermekre és az útitársra is. Ehhez az utazás tervezett időpontja előtt be kell nyújtania egy, a súlyos betegséget igazoló dokumentumot. Az ugyanazon foglalással rendelkező más, nem beteg utasok, akik nem jogosultak visszatérítésre, önkéntes járatlemondást kérhetnek. Ez alapján ha igénylést adsz be, akkor csak a Te jegyedet törlik és kapsz rá visszatérítést és ezt valószínűleg a visszaútra is meg kell igényelni. A többiekét pedig a szöveg szerint le lehet mondani önkéntes verzióval (vagy elutaznak).
Felhívjuk figyelmed, hogy részleges visszatérítést csak a következő utasok számára kezdeményezünk:
-a beteg utas; -egy felnőtt utas és egy vele együtt utazó gyermek – részleges visszatérítést kezdeményezünk mindkét utas számára, ha bármelyikük beteg; -A beteg utassal azonos foglalással rendelkező többi utas felszállhat a járatra, vagy lemondhatja a járatot, és visszatérítést kérhet. Ezen utasok esetében önkéntes lemondási díjat kell fizetni. Ez egybevág az igénylőlappal is. A szabályzatban viszont:
5.8.3. Csoportos foglalás esetén, ha valaki a csoportból súlyosan megbetegszik és ezáltal képtelen lesz igénybe venni az utazást, illetve, ha az utazás előtt elhalálozik, akkor a Wizz Air a Foglalásban szereplő minden egyes személyre vonatkozó teljes összeget visszatéríti az Utas részére. Az Utasnak ehhez még az utazás megkezdésének időpontja előtt a súlyos betegségre, illetve a halálesetre utaló megfelelő bizonyítékokat kell benyújtania a Wizz Air számára. (saját értelmezésemben csoportos foglalásnak számít, ha legalább kettő utas van egy foglalásban)
Az esetedben viszont jogilag kiskapunak érzem a honlap/szabályzat eltérésén túl a "betegség" definíciót is a Wizz részéről. A lábtörésre mondhatja azt a Wizz, hogy az nem betegség, és tudnál utazni. Meg mivel ellentmondó a szabályzat és a honlap, a másik két utasra mondhatják azt, hogy az jegyük árát nem adják vissza (a honlap és az igénylőlap szerint).
A 190e helyett 76e az önkéntes lemondás lehet (19 ezer/jegy törlési díjjal jön ki). Az önkéntes lemondással kapcsolatban viszont ma a -17 napon vagy (a 31-i úthoz képest), ha 14-en belülre kerülsz, akkor még kevesebbet kaphatsz.
6.4.1. Az Utas jogosult foglalását törölni a járat menetrend szerinti indulásának napját megelőző tizennegyedik napig. A fenti esetben az Utas jogosult a Teljes Viteldíj összegének visszatérítésére, csökkentve a Törlési Díjjal. 6.4.2. Amennyiben az Utas foglalását a járat Menetrend szerinti indulását megelőző tizennégy napon belül törli, jogosult a Teljes Viteldíj összegének visszatérítésére, csökkentve az Egyéb Szolgáltatások Díjával és a Rendelkezésre Tartási Díjjal.
Ha 14 napon belülre kerülsz, akkor fennáll az a lehetőség is, hogy az Egyéb Szolgáltatások Díját sem adják vissza (ha volt ilyen), a Rendelkezésre Tartási Díj meg magasabb mint a Törlési Díj.
Igen, már megjelent a lehetőség. De akkor is gáz, hogy az indulás előtt 1 hónappal törölnek. "Isten ajándékaihoz" ismét lehet repülni ez az oka.........
Szerintem biztosítás híján sima lemondásként kezeli. Hívd fel őket!
Az 50 % pont valószínűleg azért kevesebb a kifizetett felénél, mert konkrétan a jegy felét adják, kiegészítő szolgáltatásokra (és esetleg adminisztrációs díjra) nem vonatkozik az ajánlat.
Nagyon tele van a bugyrom velük :(((( Augusztusi ciprusi járatomat megint módosították, a megkérdezésem nélkül a másnapi járatra foglaltak át............... Se email, se üzenet, semmi......... Úgy érzem ebből feljelentés lesz a Kormányhivatalnál.......
Köszi mindenkinek, aki próbált segíteni a lábtörés miatti lemondásban.
Ma voltam kontrollon, megmondta a doki, hogy nem utazhatok.
Próbáltam ezt a betegség miatti lemondást, de annyira bonyi... :-(
Először is ki kell jelölni, hogy saját célra nyújtok be igénylést, vagy másik utas nevében. Az infó jelnél meg azt írja, hogy adjak hozzá minden utast, akinek a nevében az igénylést beadom, de "hozzáad" gomb nincs. Nyilván az egész családét szeretném visszaigényelni (3 fő)
Aztán a külön kell lemondani az oda és a visszautat is?
Tehát 6 igénylést kell így beküldeni?
Meg még írja ezt is:
Ha a myWizz-en keresztül mondja le a foglalást, nagyobb visszatérítést kaphat. Ha a jelen űrlap beküldésével mondja le a foglalást, akkor 17 300 Ft összeget kap, viszont 37 850 Ft összeget kap, ha a foglalás tulajdonosa mondja le a myWizz-fiókba való bejelentkezés után.
Ebben az esetben a visszatérítendő összeget a kérelem benyújtását követő 72 órán belül WIZZ-pontok formájában jóváírjuk a foglalás tulajdonosának WIZZ-számláján. A jóváírt egyenlegből egy éven keresztül repülőjegyeket és szolgáltatásokat vásárolhat a Wizz Air kínálatából.
Lehetősége van azonban a repülőjegy árának 50%-os visszatérítését is kérni WIZZ-pontok formájában, kérelem benyújtásával.
Ha rámegyek erre a Mywizzre, akkor 76.600-at kapnék vissza pontban a 190.600-ból.
De ez a myWizz-es lemondás sima lemondásnak tűnik, mert ott nincs semmi lehetőség orvosi dokumentumot csatolni, és asszem okot se lehetett választani, de már elég ideges vagyok...
Idén nagyon sokat javultak pontoságban, és menetrend változás terén is egész megbízhatóak lettek, nem írják újra 3x a teljes napi fordulókat egy nyáron belül.
Te egyébként szokták utazni velük? Mert aki rendszeresen utazik az látja a pozitív változásokat, és nem tavalyi linkeket másol be.
Váradi a szakadék előtt félre rántotta a kormányt, ezzel beismerte, nem tudnak a Ryanair fölé nőni, de talán már nem is akarnak, jobb egy tisztességes második hely mögöttük mint a csőd, egy esztelen növekedési verseny után.
A következő lépés a nagy hatótávolságú gépek visszamondása lesz szerintem, pár darabot érdemes üzemeltetni belőle, nyilván egy Budapest- India járat lehet nyereséges, de 51 ilyen gép teljesen felesleges lesz, elég lesz belőle 10-15 is.
Akkor gyorsan lesz plusz 18 gépük, sűrítés Európában, vagy ha Trump papa 50 napos zsarolássa beválik, és véget ér a háború, akkor pedig lesz 18 szabad gép amivel berepülhetnek szinte azonnal Ukrajnába.