Keresés

Részletes keresés

H_CS Creative Commons License 3 órája 0 0 89336

Egyáltalán hol van az a pipa, amit bejelölt a "100 euróval átvert" utas?

Előzmény: MZ/Y (89327)
Philipcsiga_ Creative Commons License 5 órája 0 0 89335

Még mindig nem lehet foglalni? Én az antalyai járatokkal jártam úgy szerdán, hogy délután néztem egész jó áron van arra a dátumra amit nézünk. Na majd este lefoglaljuk. Estére teltháznak mutatta és nem tudtam foglalni. Tegnap ránéztem, újra elérhető lett és még sokkal jobb áron. Így be is foglaltam.

Előzmény: similis (89334)
similis Creative Commons License 27 órája 0 0 89334

Ha valaki benfentes, mi történhetett a májusi TFS járatok egy részével? Eleg sokat nem lehet foglalni de olyan random, ha törölnének akkor gondolom minden héten ugyanazt a napot v ilyesmi, mint máshol is. Tegnap este lettek ilyenek.

MZ/Y Creative Commons License 2026.04.01 -2 2 89329

Nekem ezzel a hozzáálással alapvetően van bajom. Ahogy írtam is.

De itt azt várod el, hogy aki életében 1-2x repül, az is ismerje az összes szabályt, EU-rendeletet, különben megérdemli. Ne már!

Egyébként én próbálom követni, de pl. jó fél éve kérdeztem, potenciális törlésnél mi jár, és ellentmondó válaszok jöttek. Valószínűleg engem (a fiam konkrétan) is behúztak volna a csőbe.

Előzmény: gambl-R (89328)
gambl-R Creative Commons License 2026.03.31 -2 1 89328

Moralizálhatunk ugyan, ha gondolod, de ennek (ebben az esetben) semmi értelme. 

Előzmény: MZ/Y (89327)
MZ/Y Creative Commons License 2026.03.31 -1 0 89327

Senki nem érdemli meg, hogy lehúzzák. Aki figyelmetlen, és kamu banki oldalon adja meg a belépési adatait, az sem.

Könyörgöm, ne jussunk már el oda, hogy a simlisnek adjunk igazat!

Előzmény: gambl-R (89326)
gambl-R Creative Commons License 2026.03.31 -3 1 89326

Aki ezt elfogadja, az meg is érdemli... 

Előzmény: jazzcool1,2 (89325)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2026.03.31 0 0 89325

De ezek szerint van olyan utas, akit ennyiért is meg lehet venni, különben nem dobnák be a 100 eurót... 

Előzmény: gambl-R (89324)
gambl-R Creative Commons License 2026.03.31 -2 1 89324

Ezt a 100 ajrós trükköt velem is megpróbálták már egyszer-kétszer. Nem mentem bele, természeresen. 

Előzmény: Némedi László __ (89321)
Szomori Tamás Creative Commons License 2026.03.31 -1 0 89323

Most a Dortmund szöcskézik BUD-DTM-LTN-DTM-BUD, a LTN pihenőre megy és valóban félházas volt.

Előzmény: 675 (89322)
675 Creative Commons License 2026.03.31 -2 0 89322

TGM re a reggeli Párizsi járat szokott menni, de ha megy is kit érdekel? Előtte ne menjen, Luton legyen neki az első út. Igaz a régi nagy dugók már véget értek Lutonbol, kezd beérni a Brexit, egyre kevesebb a Brit járat, és egyre kevesebb az utas is oda.

Előzmény: Szomori Tamás (89320)
Némedi László __ Creative Commons License 2026.03.31 -1 0 89321
Szomori Tamás Creative Commons License 2026.03.29 -1 0 89320

LTN után szoktak még egyet menni. TGM, RMO vagy más rövidet.

Előzmény: 675 (89319)
675 Creative Commons License 2026.03.29 -3 0 89319

Mindig az a jó, ha messziről jövünk haza , vagy megyünk, mert akkor csak ezt a két szektort fogja repülni a személyzet és nem fog lejárni a munkaideje. Ilyenek a spanyol, portugál, angol, török, ciprusi, izlandi utak. Bár a spanyol, portugál szigetek ( Madeira , Gran Canaria, Tenerife) és Izland még 2 szektoros repülés mellet is jár némi kockázattal.

675 Creative Commons License 2026.03.29 -2 0 89318

Egy oda utat szokta a crew 1 szektornak nevezni, a visszaút a második, ha csak rövidet repülnek pl Róma, akkor jön még egy út, jelen esetben Basel ez a 3. és vissza a 4. szektor. Ez ők így nevezik.

Előzmény: homerx (89312)
VAG Creative Commons License 2026.03.29 -1 0 89317

"A "számolást" ma már nem kockás papíron végzik, az AIMS (Airline Information Management System) nevű komplex szoftver segíti a majd munkád."

Ami 20 évig működött, ezért a visionary és csapata megpróbálta az idei nyári menetredenddel (tehát mával) kezdve lecserélni egy kétszer szarabbra. De mivel azt két év alatt sem sikerült használhatóra faragni, ezért késik a forradalom.

https://skiesmag.com/press-releases/cae-signs-agreement-with-wizz-air-for-next-generation-flight-operations-solutions-software/

Előzmény: Szomori Tamás (89314)
sampletext Creative Commons License 2026.03.29 -1 0 89316

Sziasztok!

Próbáltam keresni a fórumon belül, illetve egyéb helyeken is (pl. reddit), de eddig nem találtam egyértelmű választ, és a Wizz ügyfélszolgálata sem tudott egyértelműen segíteni az alábbi kérdésben:

Nem tudjátok esetleg, hogy a WDC Premium előnyei működnek-e budapesti indulású / érkezésű járatoknál is? A jegyvásárlásnál ugyan sosem ajánlja fel a Premium opciót a weboldal BUD-ot érintő járatoknál, de a kérdés, ha más jeggyel együtt megvásárolnám a tagságot, járna onnantól az ingyenes cabin bag és ülőhelyválasztás a budapesti járatokon?

Köszi előre is!

gambl-R Creative Commons License 2026.03.29 -1 0 89315

Persze, ez egyértelmű, hogy az időjárásra fognak hivatkozni. Csak ugye ott van az a néhány gép - konkrétan az összes - amelyik ebben az időben gond nélkül landolt.

Előzmény: Szomori Tamás (89313)
Szomori Tamás Creative Commons License 2026.03.29 -1 3 89314

A Wizz Airnél két különböző munkakör felelős a személyzet munkaidejének beosztásáért és felügyeletéért, attól függően, hogy a hosszú távú tervezésről vagy a napi repülések alatti módosításokról van szó:

Crew Planner - ez a munkatárs végzi a hosszú távú havi tervezést. Ő állíta össze a havi beosztásokat, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat, a pihenőidőket és a légitársaság üzleti igényeit.

• Feladata: A "nyers" havi menetrendből élhető beosztást faragni több ezer pilóta és légiutas-kísérő számára.

• Szempontok: Szigorú uniós (EASA) szabályok betartása, mint például a 7 egymást követő napon belüli maximum 60 munkaóra, vagy a havi repült órák limitje.

• Crew Controller - Ő az operatív központban (OCC) dolgozik, és a napi eseményeket kezelik. Ha egy járat késik, egy kolléga megbetegszik, vagy a vihar miatt borul a menetrend, akkor Crew Controller az, aki "tűzoltásként" átszervezi a személyzetet.

• Feladata: 0–72 órás időtávon belül menedzseli a változásokat.

• Munkarend: Mivel a légitársaság éjjel-nappal üzemel, ők általában 12 órás váltott műszakban dolgoznak.

• A "számolást" ma már nem kockás papíron végzik, az AIMS (Airline Information Management System) nevű komplex szoftver segíti a majd munkád. Ez a rendszer automatikusan jelzi, ha egy beosztás sértené a biztonsági előírásokat vagy a személyzet pihenőidejét. A központi iroda Budapesten található, így a teljes hálózat személyzetének nagy részét innen, a budapesti központból koordinálhatod.

Visszatérve a konkrét korlátokra (EASA/Európa), szabályokra amik nagyon szigorúak és mindkét személyzeti csoportra ugyanazok vonatkoznak:

• 7 nap alatt: max. 60 óra munka.

• 14 nap alatt: max. 110 óra munka.

• 28 nap alatt: max. 190 óra munka.

• 12 hónap alatt: összesen max. 2000 óra munka.

• Előzmény: 675 (89310)
    Szomori Tamás Creative Commons License 2026.03.29 -1 2 89313

Az említett esetben a személyzet repült egy BUD-FCO, FCO-BUD, BUD-BSL, BSL-BUD ez négy út (nevezzük szektornak)

A munkaidő kiszámítása nem olyan egyszerű mint azt sokan gondolják. Figyelembe kell venni az éves, a havi, és a heti időket is, meg van határozva ki mennyit repülhet. Lehet valaki előző nap is repült, olyankor a max 12 óra, amin lehet még tolni, helyett csak 9 vagy 10 óra lehet. Lehet a másik elérte a heti limitet. Az is lehet, hogy a hét fős személyzetből csak az egyiknek nem fér bele. Akinek nem fér bele az tegyük fel cabin crew, akkor csak 199 utast tudnak hazahozni. Nem tudjuk a munkarendjüket, a max limiteket se tudom pontosan, és ha a negyedik szektorban késés van akkor az OCC-nek gyorsan kell cselekedni, számolni kell.

A kártérítés megvizsgálásakor biztosan az időjárásra fognak vihatkozni, azt fogják leírni amit korábban (89299) belinkeltem.

Akit ezek után esetleg érdekel ez a szakma, álláslehetőség a budapesti bázison: https://careers.wizzair.com/job/Budapest-Flight-Crew-Planner-H-1095/1277702101/

https://www.wizzair.com/cms/api/docs/default-source/downloadable-documents/sustainability/social-policies/working-hours-policies-and-compliance.pdf

Előzmény: homerx (89312)
    homerx Creative Commons License 2026.03.29 -1 0 89312

megkerdezhetem laikuskent, hogy mit jelent jelen eetben a szektor? hirtelen idozonara gondoltam, de nem hiszem. esetleg az osszes atlepett idozona?

Előzmény: 675 (89310)
    gambl-R Creative Commons License 2026.03.28 -1 0 89311

Hát, igen. Semmiképpen sem kerek a történet. Mondjuk, sejtem, hogy mi lesz a válaszuk a kártérítési igényre. 

Előzmény: 675 (89310)
    675 Creative Commons License 2026.03.28 -1 0 89310

Bonyolult történet a  munkaidő, de egy négy szektoros délelőtti repülés esetén ez általában 12 óra. 6.10 kor kezdett a gép, számoljuk 5.30 tol, még akkor is simán bele kellet volna férnie egy nagyobb Bázeli késésnek, itt azért csak négy rövidet repültek. Viszont a gép Budapesten 15 óra 48 kor kiállt a forgalomból, csak másnap reggel repült újra, egy műszakilag teljesen rendbe lévő gép ritkán áll ki már kora délután. 

Előzmény: gambl-R (89305)
    Mx8 Creative Commons License 2026.03.26 0 2 89309

De a feltételek szerint kell tagsági, mert csak akkor adnak 7 vagy 10%-ot. Akinek nincs az Light tag.

https://www.wizzair.com/en-gb/information-and-services/partner-services/hotels/terms-of-booking-com

If you book an accommodation on a website of the Hotel Service Provider and you enter your 10 digits WIZZ Account Number while you are making the hotel booking, Wizz Air will credit your WIZZ Account with the value of up to 10%* of the total value of your hotel booking (“Credit”).

A csillaghoz van a 2-es pont végén:

* WIZZ Discount Club Standard and Standard Plus members receive 7% Credit back, WIZZ Discount Club Premium and Premium Plus members receive 10% Credit back of the total value of hotel booking. Wizz Discount Club Light members are not eligible for this promotion. Effective from 1 October 2025.

:

Előzmény: TLLaci (89307)
    irreverzibilis Creative Commons License 2026.03.26 0 0 89308

ezt jó tudni

Előzmény: TLLaci (89307)
    TLLaci Creative Commons License 2026.03.26 -5 0 89307

A wizz "számlaszámod" az akkor is él ha nincs tagságid,ha a wizz oldlán indítod a pl a bookingos foglalást és azt beírod megy majd a lovetta a wizz egyenlegedre , ha fizettél a szállásért

Előzmény: close2heaven (89303)
    irreverzibilis Creative Commons License 2026.03.26 -1 0 89306

logikailag a foglaláskor és a teljesülés idején

Előzmény: close2heaven (89303)
    gambl-R Creative Commons License 2026.03.26 -1 1 89305

Nekem igazából nem is  az átstartolás volt a furcsa, hanem hogy meg sem próbáltunk újra leszállni. Lehet, hogy pont az általad említett okok álltak a háttérben.

Mi lett a visszafelé tartó utasokkal? Kint ragadtak? 

Előzmény: Szomori Tamás (89304)
    Szomori Tamás Creative Commons License 2026.03.25 -1 1 89304

A Budapestre tartó utasokra gondoltam, mert ők ugye kint maradtak. Időjárás miatt nem szálltak le, majd gondolom lejárt volna valakinek a munkaideje. Előtte BUD-FCO-BUD repült ez a crew. Egyszerűbb volt divertálni és üresen hazajönni hogy ne ragadjon kint se a crew se a repülő.

Eső is volt, felhő is, szél is, előfordul hogy nem sikerül elsőre, lehet FO próbálta de nem sikerült. Pár napja Róma is kétszer átstartolt miközben mindenki elsőre, előfordul az ilyen, pedig régi ex-Malév cpt volt.

Előzmény: gambl-R (89302)
    close2heaven Creative Commons License 2026.03.25 0 0 89303

Sziasztok, booking com jóváírás tényleges kiutalásához mikor kell aktív legyen a WDC-d? Foglaláskor, kiutalás esedékességekor esetleg mindkettő? köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!