Keresés

Részletes keresés

_Pompi_ Creative Commons License 2004.04.27 0 0 1
Igen :D Gondoltam erre is, hiszen már bizonyított :>

Előzmény: Speibl és Hurvinyek (0)
Speibl és Hurvinyek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 0
ilyet...
másodgépnek: HP120 C

:)))

Előzmény: _Pompi_ (-)
_Pompi_ Creative Commons License 2004.04.27 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Mostanában a topikok többségében a sokmegapixeles DSLR gépekről vagy a még több megapixeles bridge gépekről folyik leginkább szó. Aztán amikor az ember álma teljesül és megszerez magának egy ilyen komolyabb gépet, rájön, hogy van ezeknek a felszereléseknek egy hátránya is, mégpedig az, hogy a méretük, súlyuk és néha értékük miatt akad olyan szituáció, hogy nem tudja magával vinni, pedig ilyenkor is lenne mit megörökíteni.
Én ebben a cipőben jártam, amikor elkezdtem kutakodni, hogy milyen gépet szerezzek be ezekre az esetekre. Melyik az a gép, ami bármikor nálam lehet akár a nadrágzsebemben, és azért használható képeket készít. Mivel másodgépnek kellett, nekem nem volt szempont, hogy optikai zoomja legyen, viszont ha már fix, akkor legyen minél nagyobb látószögű. Manuális beállításoktól meg sajnos ez a kategória úgyis mentes.
Körültekintés után a Sony DSC U sorozat gépei tetszettek meg. Egyelőre lehet őket egy kalap alá venni őket, mert optikailag (vagyis a kép készítését illetően) megegyeznek, csak a design és egy-két funkció változott időközben. Először a méretük és súlyuk fogott meg, aztán pedig a viszonylag nagylátószögnek mondható 33mm-es objektív és nagy f2.8-as fényerő. Ezt ebben a kategóriában egyedülállónak találtam, a többi ultrakompakt gép 35-39mm közötti (vagy erről induló, hogy ha zoomos) gyújtótávolságú és rosszabb fényerejű optikával rendelkezik. A képek mérete 1632 x 1224 pixel, azaz 2 megapixel. Persze ezek pusztán adatok, de a képek is hozták számomra azt a színvonalat, amit egy ilyen géptől én elvárok, számos kép letöltése és néhány előhivatása 10x15cm-es méretben meggyőzött.

Lássuk a résztvevőket kronológiai sorrendben:

Sony DSC-U10

Bejelentve: 2002. június 2.
Ez a gép csak 1.3mpixeles, 1280 x 960 méretű képeket készít
Méret: 85 x 40 x 29 mm
Súly: 118g
Záridő: 1/30 és 1/1000 között
Mozgókép felvétel: 160 x 112, 8 kép/mp
Sorozatkép: 640 x 480, 5 képig, 2 kép/mp

Sony DSC-U20
Bejelentve: 2002. szeptember 24.
A ház ugyanaz mint az U10-esé, viszont ez már 2 mpixeles
Záridő: 1/30 és 1/2000 között
A többi ugyanaz.

Sony DSC-U30

Bejelentve: 2003. május 28.
Kicsit átdolgozták a külsőt, rákerült egy kis tükörszerűség, hogy ha esetleg magunkat szeretnénk fotózni. Belekerült a képek visszanézésénél a nagyítás funkció két lépcsőben, 2.5x majd 5x, viszont a belenagyított képen nem lehet mászkálni (tehát csak a közepébe nagyít bele), valamit új hibrid megoldású LCD került bele, amit tűző napon is jobban lehet látni.
Méret: 85 x 40 x 29 mm
Súly: 123 g
Záridő: 1/8 és 1/2000 között
Ez a típus már a sima Memory Sticken kívül támogatja a Memory Stick Pro-t is.
A többi ugyanaz.

Sony DSC-U60

Bejelentve: 2003. május 28.
Ez a gép tudásban teljesen megegyezik az U30-al, csak egy vízhatlan külsőt kapott. A kialakítása az előző vízszintessel ellentétben függőleges, ezzel is segítve a gép biztosabb egykezes használatát (volt a kezemben, elég jó a fogása)
Méret: 60 x 117 x 43 mm
Súly: 200g

Sony DSC-U50

Bejelentve: 2003. augusztus 15.
Tudásban ez is teljesen megegyezik az U30-al, de egy elforgatható objektívet kapott, viszont elmarad a praktikus objektív védő csuszka. Valamint ez a gép már a kisebb méretű Memory Stick Duo kártyát támogatja.
Méret: 100 x 41 x 25 mm
Súly: 132g

Sony DSC-U40

Bejelentve: 2003. október 22.
Tudásban csak a mozgókép illetve sorozatkép funkciókban tér el az U30-tól, viszont minden dimenziója pár mm-el kisebb lett, a csúszka itt már csak az objektívet védi, a vakut nem.
Mozgókép: 320 x 240, 8 kép/mp
Sorozatkép: 1632 x 1224
Méret: 83 x 39 x 26 mm
Súly: 130 g


Ami pozitívum mindegyikben, hogy AAA méretű elemmel vagy akumlátorral működnek és a gyári csomagban adnak hozzájuk 2 db akkumlátort és 2db AA vagy 2db AAA akkumlátor töltésére való töltőt.
Ez év januárjában, amikor én komolyabban elkezdtem érdeklődni, akkor az U20-ból már csak 1-2 raktáron maradt példány volt néhány kisebb boltban. Az U60 nagyobb mérete miatt nem kellett, az U50 pedig drágább is volt és igazából nem is volt szimpatikus. Az U30-at hivatalos helyeken bruttó 80 ezer forint környékén árulták, kevésbé hivatalos (szürkeimportos) helyeken 70 ezer körül, az apronet-en pedig számla nélkül és állítólagos garanciával 55 ezer körül láttam hírdetéseket. Egy véletlen szerencse folytán egy Budapesthez közeli hipermarketben sikerült bruttó 40 ezer forintért vennem egyet január végén. Pár hete láttam szintén ennek a cégnek egy másik üzletében a ketyerét bruttó 50 ezerért, ami még szintén lényegesen kevesebb, mint a hivatalos vételár.
Használtam vásároltam hozzá 3 ezer forintért egy 32 megás kártyát amire gépkönyv szerint 60 kép fér, de mivel a gép 200 és 500k közötti képeket készít (minőség nem állítható) így ez a szám a gyakorlatban több, volt már, hogy 90 kép fölött is ráfért.
Három hónap használat alatt eléggé megszerettem a gépet, nagyon jó, hogy mindig magammal tudom vinni. Tetszik, hogy az objektív védő csuszka elhúzásával a gép bekapcsol, kb. 1 másodperc alatt „feláll” és már fényképezhetek is. A várakozásaimnál lényegesen gyorsabban fókuszál (talán a fix gyújtótávolság miatt), egy Canon G2-vel versenyeztünk egyszer és legtöbbször az U30 nyert legnagyobb meglepetésemre. Nincs átnézeti keresője, csak az eléggé kisméretű 1”-es, de jó minőségű LCD-n lehet a képet megkomponálni. Jó, hogy bele lehet nagyítani a képbe visszanézéskor, viszont hiba, hogy ilyenkor nem lehet mozogni a képen, csak nagyjából lehet leellenőrizni, hogy megfelelően sikerült-e a felvétel.
A gép teljesen automata, tehát minden paramétert ő állít be, nekem eleinte hiányzott, hogy ezeket visszanézéskor se látom (záridő, rekesz, iso), de megszoktam, és hát úgyse tudnék rajta változtatni sokat, ha valamit nem megfelelőnek találnék. Amíg nem volt meg a gép, csak a szemezgetés stádiumában voltam és hasonlítgattam az U20-al, akkor pozitívumnak tűnt, hogy az U20 1/30-os záridejéhez képest ennek a leghosszabb megvilágítási ideje 1/8. Aztán mikor felfogtam, hogy a gép a többivel együtt ezt is automatán állítja, rájöttem, hogy ez nekem inkább negatívum, hiszen a 1/30-at a 33mm-es gyújtótávolság miatt még simán megfogja az ember, az 1/8-nál már inkább bemozdultak lesznek a képek. De kellő gyakorlással ezen is lehet javítani, sikerült már ilyen hosszú záridővel is megfelelő képet készítenem próbaképpen.
Sajnos a méretnek köszönhetően, a vaku szinte egyben van az optikával, ennek köszönhetően vakus képeken elég zavaró vörös szemeket lehet kapni, és ezen ezt a hatást csökkentő mód (ilyenkor a gép villogtatja a vakuk exponálás előtt) sem mindig segít kellőképpen. Szoftveres megoldásnak még nem néztem utána.
Mindezekkel együtt a gépben kellemesen csalódtam, nem bántam meg a beruházását.
Remélem tudtam segíteni azoknak akik hasonló cipőben járnak. Kérdezzetek bátran :)

Ide pedig felraktam pár U30-al készült képemet (eredeti méretben is)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!