Keresés

Részletes keresés

amator11 Creative Commons License 2020.06.20 0 0 1051

lemaradt a 42 par.

Előzmény: amator11 (1050)
amator11 Creative Commons License 2020.06.20 0 0 1050

na ez igy nem igaz amit irtam.

 

Szóval a nyilvántartásba vétel (lásd forgalmi adatait) vélhetően a MO-i nyilvántartásra vonatkozik.

 

 

Itt feszegetik részletesebben.

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 

 

 

De motorozzunk, csak legyen már jó idő végre.

Előzmény: amator11 (1049)
amator11 Creative Commons License 2020.06.20 0 0 1049

Szia,

 

én másképpen olvasom. Ha kizárólag ezt a jogszabályt nézzük.

 

Eredetvizsga kell:

 - használt jármű

gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű

a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor

 

Ez három csoport. A továbbá és valamint szavak bővítik a kört és nem vagylagos feltételt fogalmaznak meg.

 

A korábban linkelt kivételt nem tudom.

Előzmény: Törölt nick (1048)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.21 0 0 1048

"

52. § (1) Az előzetes eredetiségvizsgálatot el kell végezni:

a) *  a használt jármű, továbbá a gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű, valamint a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor;

"

 

Az utolsó 3 szó fontos: "első forgalomba helyezésekor"

Ha van EGT forgalmi engedély és törzskönyv (vagy annak megfelelője) a járműhöz, az csak akkor lehetséges ha azt már forgalomba helyezték vagy nyilvántartásba vették, így már nem beszélhetünk első forgalomba helyezésről.

 

Ha a szövegben az lenne, hogy első Magyarországi forgalomba helyezésekor, akkor jogosnak tartanám az eredetvizsga elvárását.

Ugyanígy az előző mondat esetén, Magyarországi járműnyilvántartásba korábban még nem vett, lenne az egyértelmű megfogalmazás.

A kormányrendeletek bevezető részei hiányosak, hiányoznak az egyértelműsítő meghatározások, ilyen hiány a honosítás jelentésének meghatározása is.

 

Ennek eredményeként még összes is veszünk a fórumon? Ne tegyük, motorozzunk.

 

Előzmény: amator11 (1043)
bmw.1010 Creative Commons License 2020.05.21 0 0 1047

Van esetleg valakinek tapasztalata OT rendszamozassal? Valoban nem akadaly ha nincsenek papirjai a motornak, csak adas-veteli szerzodes melyben szerepel az alvazszam?


Koszonom elore is!

amator11 Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1046

nem rég hoztam be autót és hiába volt forgami és törzskönyv kellett eredetvizsgálat. Állítólag valahol 2013-2014 között változott, arra keresgélj...

Előzmény: amator11 (1045)
amator11 Creative Commons License 2020.05.17 0 0 1045

az hogy a hatóságnál valaki valahol olvasta fent a jogszasbályokat és központilag értelmezték.

 

Tehát vagy jól értelmezték és ez neked is jó, vagy  nem jól értelmezték es ez neked nem jó. Ekkor vagy elfogadod vagy nem és utána jársz de ez idő.

 

Regisztrált jármű motor is lehet (ami már kint volt forgalomba helyezve, Itt ugye (főleg) áfa szempontjából van jelentesége, hogy hány hónapja és hány km van benne.

 

A konkrét hivatkozásodat nem értelmeztem mélyen (meg lehet nem is teljeskörő és/vagy már nem teljes mértékben aktuálsi).

 

Szóval meg próbálhatod őket meggyőzni vagy másik hivatalba menni ha lehet.

 

De ettől tény a tény, hogy elég sok jogszabály hivatkozik keresztbe kasul egymásra és néha még a szakértők  (alkalmazók) sem vesznek figyelembe valamit.

Előzmény: buddhasan (1044)
buddhasan Creative Commons License 2020.04.21 0 0 1044

Nem, nem... Értelmezésem szerint ez a "Motorbehozatal" topic. Bevezetésként nem írtam, de nyilván ebben a topicban külföldről hozott motorról van szó. Tehát nem regisztrált járműről. ;-)

Regisztráltnál tudom, hogy kell, ez tiszta!

 

Az 1040. hsz-ben minden egyértelműen le van írva, idéztem is a kormanyablak.hu oldalról, ahol világosan le van írva minden.

 

De röviden: származásellenőrzést nem kérnek, mert EGT országból van a jármű! Eredetvizsgát viszont igen, pedig ugyanúgy mint a származásellenőrzésnél, kivételként van jelezve az EGT származás!

 

Ezért nem értem, mi a jogalap?

Előzmény: amator11 (1042)
amator11 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 1043

Meg ez:

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 

 

11. Előzetes eredetiségvizsgálat

52. § (1) Az előzetes eredetiségvizsgálatot el kell végezni:

a) *  a használt jármű, továbbá a gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű, valamint a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor;

b) *  a forgalomból végleg vagy átmeneti időszakra kivont jármű ismételt forgalomba helyezésekor;

c) a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást - alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje - megelőzően;

d) a jármű - kivéve a lassú járművet és a lassú jármű pótkocsiját - tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételekor.

(2) A forgalomba még nem helyezett sérült jármű esetében az előzetes eredetiség ellenőrzést a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást - alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje vagy javítása - és a közlekedési hatóság műszaki megvizsgálását megelőzően kell kezdeményezni.

(3) *  A 43. §-ban meghatározott külföldről belföldi üzemeltetés céljából behozott járművek esetében az előzetes eredetiségvizsgálatot a származás-ellenőrzés eredményéről szóló határozat véglegessé válását követően lehet elvégeztetni.

(4) Az (1) bekezdés a)-d) pontjában felsorolt esetekben a közlekedési igazgatási ügyintézés megkezdésének feltétele az eljárás kezdeményezését megelőzően legfeljebb hatvan napon belül elvégzett előzetes eredetiségvizsgálat. A hatvan napos határidőbe nem számít be az az idő, amíg az eredetiségvizsgálatot követő büntetőeljárás során a jármű lefoglalás miatt a hatóság őrizetében volt.

(5) A jármű eredetiségvizsgálatának eredménye a közlekedési igazgatási eljárásban egyszer használható fel, amelynek tényét a közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba rögzíti.

(6) Az (1) bekezdésben felsorolt közlekedési igazgatási eljárásban a közlekedési igazgatási hatóság ellenőrzi a jármű előzetes eredetiségvizsgálatának meglétét, eredményét, valamint annak érvényességi idejét.

(7) *  Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzése nélkül is nyilvántartásba kell venni a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást, ha annak jogalapja

a) öröklés,

b) *  jogi személyek átalakulásával, egyesülésével, szétválásával bekövetkezett vagyonszerzés, feltéve, hogy az újonnan létrejött gazdálkodó szervezet a korábbinak általános jogutódja lesz,

c) a közös tulajdon megszüntetése, ha a jármű valamelyik tulajdonostárs tulajdonába kerül vagy annak jogalapja közös tulajdon létesítése, ha az egyik tulajdonostárs korábban a jármű tulajdonosa volt,

d) a pénzügyi lízingszerződés teljesítése, amelynek során a jármű nyilvántartott üzemben tartója a jármű tulajdonjogát megszerzi,

e) állami vagy önkormányzati szerv, vagy önkormányzat kezelésében lévő jármű más állami vagy önkormányzati szerv, vagy önkormányzat részére történő átadása,

f) a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése, kivéve a rendeltetésszerű használat céljából történő tulajdonszerzést,

g) *  a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozók egymás közötti tulajdonjog átruházása, feltéve, hogy a tulajdonjogot átruházó a járműnyilvántartásba bejegyzett tulajdonos.

(8) A muzeális jellegű járművekkel kapcsolatos közlekedési igazgatási eljáráshoz, továbbá a négykerekű segédmotoros kerékpárok első magyarországi forgalomba helyezésére irányuló közlekedési igazgatási eljáráshoz az előzetes eredetiségvizsgálatot nem kell elvégezni.

12. A rendszámtábla és a regisztrációs matrica

Előzmény: amator11 (1042)
amator11 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 1042

Több törvény van. Értelmezésed szerint ha megveszem tőled az autót, majd aznap más megveszi tőlem és holnap megint más lesz a vevő akkor nem kell. De kell. Sajnos minden tulajdonos váltásnál kell.

 

Többek között az egyik törvény az okmányok ellenőrzését jelöli meg célként.

 

1999. évi LXXXIV. törvénya közúti közlekedési nyilvántartásról * 

 

 

De még van néhány ami pontosan részletezi, hogy mikor kinek és milyen körülmények között kell elvégezni és mi célt szoglál.

Előzmény: buddhasan (1040)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.17 0 0 1041

Hello!

 

Friss élményem van a dologról, január végén hoztam be motort EGT tagállamból.

 

 Nemcsak a kormanyablak.hu-n, más hivatalos helyen is szerepel az általad idézett szöveg, emiatt tűnt nekem is hitelesnek.

Végigolvastam a vonatkozó kormányrendeleteket és arra a következtetésre jutottam, hogy honosítás esetén, nem kell eredetiségvizsga, az általad is idézett okán és, hogy nem első forgalomba helyezésről van szó(!). Ez az értelmezése a kormányrendeletnek, ez van leírva. Az általad kiemelt részleten túlmenően vannak más vonatkozó ezt megerősítő és cáfoló szövegek is, azt most nem keresem ki idézés céljából.

 

De!

 

... város, Kormányablak. Viszem a papírjaimat és a kinyomtatott Kormányrendeleteket is (ahogy 5 évvel ezelőtt is tettem, felkészülve a rendeletekből is >> akkor nem is kellett az eredetiségvizsga, közösen értelmeztük a Kormányrendelet szövegét és igazat adtak). Ügyintéző kéri az eredetiségvizsgát, én mutatom neki a kormányrendeletet, de ügyintéző nem tudja anélkül megcsinálni (nem csinálhatja) a forgalomba helyezést. Nem tehet mást, függetlenül a kormányrendelet tartalmától. Hölgyet kérem, szóljon az irodavezetőnek. Irodavezető mosolyogva jön, kedvesen bemutatkozik, kezet is ad hozzá, eddig igazán tetszetős és szimpatikus a dolog. Elmondom a problémám, Ő válaszol: eredetiségvizsga nélkül nem csinálják meg a gyorsított forgalomba helyezést. Kérhetem az alap eljárás lefolytatását, amire Ők 28 napon belül válaszolni fognak (itt már arrogáns volt a hanghordozás, korábbi kedves és szívélyes hanghordozás elillant akár a Krásznaja Moszkva illata.. bla bla bla). Kérdezem, hogy miben fog különbözni az eljárás tartama avagy a kérelmem elbírálása a gyorsított eljárástól, amire a válasz rövid volt: "ezt nem mondom meg".!

Magamban ekkor kívántam egy méretes lófaszt a jó k... a... p...-ba, amelyik kilógó vége Őt is garatig birizgálja, alulról.

 

Kérelmezhettem volna a normál eljárás lefolytatását +X Ft-rt, majd 28 nap elteltével kaptam volna egy hatalmi arroganciával átitatott választ, borítékolható tartalommal. Inkább még aznap megcsináltattam a baksispapírt és másnap azzal együtt sikeresen forgalomba helyeztettem a mocit (itt is volt egy csavar).

 

Próbáld meg, hátha felétek tudnak olvasni és (!) hajlandók a rendeletben foglaltaknak megfelelően eljárni. Szurkolok a sikeredért.

 

Véleményem szerint vagy szándékosan írták a rendeletet ilyen szarra, vagy egyszerűen funkcionális analfabéta szövegezte, amihez a szabálykövetésnek nevezett korlátoltság párosul vagy ilyen a Hivatal.

Előzmény: buddhasan (1040)
buddhasan Creative Commons License 2020.04.17 0 0 1040

Sziasztok!

 

Ez az eredetvizsgás kérdés számomra sem tiszta. Mindenki azt mondja, hogy kell, mert kérik az okmány kiadásához. Ez rendben, de milyen alapon kérik? A kormanyablak.hu-n jelen pillanatban is élő tájékoztatóban, nem kell EGT országból származó gépjárműre eredetvizsgálat, ha rendelkezik harmonizált vagy nem harmonizált forgalmi engedéllyel.

Ilyen alapon kötelező lenne a származás ellenőrzés is pedig azt nem kérik, holott a fogalmazás teljesen megegyezik!

 

Ez van a kormanyablak.hu-n:

 

 

"Az előzetes eredetiségvizsgálatot el kell végezni:
a használt jármű, továbbá a gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű, valamint a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű, vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor;
Kivétel:
más EGT-államból belföldi üzemeltetés céljából behozott használt jármű belföldi forgalomba helyezését megelőzően a jármű jogi helyzetének tisztázása megtörtént, valamint az ügyfél a kérelméhez csatolta a származási tagállam hatósága által kiadott
- nem harmonizált adattartalmú forgalmi engedélyt vagy annak a kiállító hatóság által hitelesített másolatát, vagy
- harmonizált adattartalmú forgalmi engedély I. részét, valamint a II. részét, feltéve, hogy a jármű származási tagállamában ez utóbbi kiállításra került"

 

 

Ez pedig a származás ellenőrzés:

 

"A külföldről belföldi üzemeltetés céljából behozott használt jármű forgalomba helyezésének kezdeményezése előtt származás-ellenőrzését el kell végezni. A származás-ellenőrzés kezdeményezése a közlekedési igazgatási hatóságnál származás-ellenőrzési nyilvántartásba vétellel valósul meg.
Kivétel:
más EGT-államból belföldi üzemeltetés céljából behozott használt jármű belföldi forgalomba helyezését megelőzően a jármű jogi helyzetének tisztázása megtörtént, valamint az ügyfél a kérelméhez csatolta a származási tagállam hatósága által kiadott
- nem harmonizált adattartalmú forgalmi engedélyt vagy annak a kiállító hatóság által hitelesített másolatát, vagy
- harmonizált adattartalmú forgalmi engedély I. részét, valamint a II. részét, feltéve, hogy a jármű származási tagállamában ez utóbbi kiállításra került;
- négykerekű segédmotoros kerékpár"

 

 

Most ilyenkor mia helyzet?

amator11 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 1039

de a cikk régi. eredetvizsga mindenképpen kell már..

Előzmény: steve1000000 (1038)
steve1000000 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 1038

Köszi a segítséget. így már tiszta minden.

Előzmény: amator11 (1037)
amator11 Creative Commons License 2020.03.15 0 0 1037

Nem az számít hogy mikori, hanem mikorhelyezték forgalomba kint. Tehát ha 2008-as de 2019. második felében helyezték forgalmoba és még nem telt el 6 hónap akkor kell.  

 

A trv vagylagos feltételt határoz meg...

Előzmény: Robo35 (1034)
amator11 Creative Commons License 2020.03.15 0 0 1036

 

 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300110.tv 

 

Regisztrációs adó trv 2 §

4. *  új gépjármű: az a személygépkocsi, illetve motorkerékpár, amely az adó alanya által történt megszerzésének időpontjában legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 6 hónap telt el;

 

 

http://regado.eu/fontos-tudnivalok/ 

 

steve1000000 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 1035

Csatlakozom. :-)

Vki írja meg légyszi, hogy hogyan is van az új/újszerű motor honosítás.

 

Az alábbi példák szerint mondjuk

 

Németországból 0km-es ott kint soha nem forgalombahelyezett motor kereskedőtől

Németországból már ott forgalombahelyezett de nagyon kis km-es és nagyon fiatal motor magánszemélytől vagy kereskedésből.

 

Sehol nem találom ezeket a (6 hónap meg 6000km meg mikor áfát meg már mikor nem kell áfát befizetni itthon dolgokat).

Előzmény: Robo35 (1034)
Robo35 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 1034

Sziasztok! Egy kérdésem lenne. Egy 2018-as évjáratú nagy robogóra amiben 3500km van kell e ÁFÁ-t fizetni, mert újnak számít?

Kairon Creative Commons License 2019.09.29 0 0 1033

Sziasztok!


Adott egy Honda NSR 250R motorkerékpár 1990-ből, amit Svájcban vásárolnék, és szeretnék Magyarországon forgalomba helyezni. Sajnos csak egy 1320A nevű eredeti vám dokumentum van hozzá amit a Svájci Honda importőr állíított ki 1992-ben. Ezzel a vámpapírral + egy műszakival lehetne Svájcban forgalmit kiállítani hozzá, de mivel az országban ez a motor utcára nem használható valami régi környezetvédelmi szabály miatt, ezért itt csak versenypályán használták. Viszont tudtommal Magyarországon lehet utcán használni, több rendszámosról is tudok. Forgalomba tudnám ezt helyezni itthon valahogy? A meglévő vám dokumentumon szerepel a motor pontos típusa, alvázszáma, színe, lökettérfogata, üzemanyagtípus stb. 

p1ssz Creative Commons License 2019.06.07 0 0 1032

Sziasztok,

 

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

 

Indonéziából szeretnék hazavinni egy Yamaha scorpio alapokra épített motort. Sajnos szerelem lett első látásra....

 

Van erre bármi esély hogy otthon forgalomba tudom helyezni illetve olyan cég aki ezzel a procedurával foglalkozik?

 

Esetleg Angliában egyzserűbb lenne a forgalomba helyezés?

 

Előre is köszönöm a válaszokat!!

Kairon Creative Commons License 2019.05.29 0 0 1031

Sziasztok!

 

Szerintetek Japánból milyen költségek mellett lehet behozni 250 cm3 es  motort?

Torökk sZultaan Creative Commons License 2019.04.08 0 0 1030

konkrétabban milyet akarsz 

Előzmény: masterflash (1029)
masterflash Creative Commons License 2019.04.04 0 0 1029

Sziasztok!

 

Szeretnék valami kis városi enduro motort, de amiket néztem itthon, azoknak nincsenek papírjaik.

 

Ezeket nem lehet sehogyan legálisan megvenne, és forgalomba helyeztetni?

 

Torökk sZultaan Creative Commons License 2019.04.04 0 0 1028

 Üdv mindenkinek.

 

Érdeklődnék hogy ukrajnából be lehetne hozni egy kamion vagy shipping container mennyiségű használt kínai " дельта мопед" segédmotorkerékpárt alkatrésznek?

gacsat4 Creative Commons License 2018.08.04 0 0 1027

Meg se próbáld. Kell adásvételi, ha cégtől veszed, számla. Eredeti forgalmi, forgalomból kivonó papír.

Előzmény: Ákos46 (1023)
gacsat4 Creative Commons License 2018.08.04 0 0 1026

 A használtautón nézel olcsó BMWket, és a hirdetők olyanok. Köztük válogatsz.

Előzmény: Nallebjörn (1025)
Nallebjörn Creative Commons License 2018.08.02 0 0 1025

sziasztok! 

 

tud vlaki ajánlani olyan embert aki németből hoz be motorokat? 

Lonesome Rider Creative Commons License 2018.04.01 0 0 1024

Nem.

Előzmény: Ákos46 (1023)
Ákos46 Creative Commons License 2018.01.10 0 0 1023

Sziasztok
Ausztriából szeretnék egy motort venni, de nincsenek papírjai (nem lopott) egy adásvételivel el lehet intézni a magyarországi forgalomba helyezést?
Köszönöm a választ! 

Gál Zoltán Zozó Creative Commons License 2017.12.21 0 0 1022

Előzmény: Gál Zoltán Zozó (1021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!