Keresés

Részletes keresés

zsé71 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 17

Szerintetek az Észak Nyugati tájolású lakás milyen ?

nitacs Creative Commons License 2017.08.16 0 0 16

Én a napot választanám. Az ember közérzetét jobban meghatározza, hogy elég világos-e a lakás. Energiatakarékosság szempontjából sem mindegy. A panorámát előbb-utóbb megszokja az ember, egy idő után észre se veszi.

Előzmény: hatton (14)
Émile Creative Commons License 2017.08.16 0 0 15

Ma már nem probléma műszakilag a forgó ház.

Így lesz egy modern kacsalábon forgó ház !!

Mindig kedvező tájolással !

hatton Creative Commons License 2017.08.15 0 0 14

Sziasztok!

A telek amire építkezni fogunk ÉK-i tájolású.A házat h végig benapozva legyen,a nyugati oldalra kéne tenni.Viszont a panoráma ÉNY-ra van.

Ha a K-i oldalra húznám a házat,akkor viszont az a baj,h télen a nap csak szemből érné reggel a házat.És talán egy keveset du.A baj az,h ezen az oldalon van egy nagyon magas ház,ami lehet leárnyékolja ezt a kevés napot is.Felfelé is emelkedik a telek,és a szomszéd ház felé is.Viszont ha úgy tesszük a házat,hogy a szomszéd felé nézzen,akkor a kertből nem lesz panoráma,csak a házból.Szóval kérdés h panoráma,vagy (téli)nap?

A telken ikerház lesz egymás mögött,ezért nincs mód másképp csavargatni.Vagy ráteszem a szomszéd házra a 3-3 métert elhagyva,de akkor félő h nem lesz nap,viszont panoráma kintről bentről,vagy átteszem a másik oldalra,és bámulhatom a szomszéd házat,mögötem meg panoráma.

Vélemyények?Sajnos nem tudom télen hogy jár ott a nap.Nyáron most szép napos minden.

Thalia77 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 13
Szia!

Nagyon szépen köszönöm, hasznos info volt:))
Előzmény: Eddy N (12)
Eddy N Creative Commons License 2010.03.02 0 0 12

Ez elég relatív, ugyanis nem mindegy, hogy milyen árnyékoló elemek (épületek, növényzet) vannak, és ezek milyen távolságra az ablaktól.

Mi laktunk egy 5. em-i tetőtéri lakásban, ami egy nagy belső parkra nézett, épület szemben csak 30-40 m-re volt.

Így a ny-i fekvésű nappaliba (2 ablak, 2 erkélyajtó) nyáron kb. 1-2-től egészen este fél 8-8-ig besütött a nap, aztán eltűnt a szemközti házak mögött. Pont emiatt kellett is a légkondi, dög meleg tudott lenni.

Télen szintén 1-2-től sütött be a nap (persze jóval alacsonyabb szögben, majd fél 4-4 körül tűnt el.

A melegedés ellenére is nagyon jól éreztük magunkat a lakásban, mindig nagyon világos volt. A nyári túlmelegedés ellen hatékonyan lehet védekezni redőnnyel vagy olyan "kitekerős" árnyékolóval.

Előzmény: Thalia77 (11)
Thalia77 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 11
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a Ny-.i fekvésű lakásban élőkhöz.
Télen és nyáron kb. hány órától hány óráig süt be a nap?
Köszi..:)
dohosa Creative Commons License 2004.06.26 0 0 10
Ezt most találtam, mindenki maga dötse el, hogy hisz-e benne. :

Sokan nem tudják, hogy az épületeknek igen komoly hatása van a benntlakók életére, mentális és testi egészségére. Ezen hatások közül az épület bejáratának irányultsága az egyik leger?sebb hatás.
Err?l szól az építészet leg?sibb ága a Szthápatjavéda, a megalapozódás tudománya. Ennek leginkább letisztult formája a Maharishi Szthápatjavéda...
A déli bejáratok különösen kedvez?tlenek. A Maharishi Szthápatyja Véda szerint a déli bejárat rendkívül er?teljesen gátolja a Természeti Törvények támogató hatását, így kedvez?tlen, negatív hatással van a házban tartózkodók életére és egészségére. A Maharishi Szthápatyja Véda azt tanácsolja, hogy ne használjuk (zárjuk be) otthonunk vagy munkahelyünk esetleg meglév? déli bejáratait.
A különböz? tájolású bejáratok a Maharishi Szthápatya Véda szerint a következ? min?ségeket hozzák a ház lakóinak életébe:
– Kelet: b?ség, beteljesedés, megvilágosodás, kreativitás el?segítése
– Északkelet: nincs házasság, nincs gyerek, csökken? küls? sikerek, elvonultság
– Észak: b?ség, boldogság, anyagiasság, anyagi felhalmozás
– Északnyugat: összeférhetetlenség, szellemi összeroppanás, következetlenség, utazás
– Nyugat: szegénység, a kreativitás és a vitalitás hiánya, (megmagyarázhatatlanul) elfolyó bevételek
– Délnyugat: állandó veszekedés, állandó feszültség,
– Dél: minden negatív hatás; problémák, szenvedés, súlyosabb betegségek kialakulása...
– Délkelet: állandó szorongás, állandó félelem, tartózkodás az újtól...
Igazából csak 2 bejáratnak van tökéletesen jó hatása az emberi fiziológiára és idegrendszerre: az ÉSZAKI és a KELETI bejáratnak...
B?vebben err?l a tudásról a blogomban olvashatsz:
http://vedikustudas.blog.tv2.hu

viktor a takarító Creative Commons License 2004.04.27 0 0 9
nekünk dél-nyugat/nyugati, és valóban szépen besüt a nap (3. emelet...). megcsináltattuk a redőnyt, az kinntartja a meleg nagy részét, cserébe pedig akár műteremnek is elmenne a lakás, annyi a napfény egyenletesen déltől estig, arról nem is beszélve, hogy télen, amikor mindenki lámpafénynél ebédel, mi élvezzük a napsütést. egyébként pedig manapság nem túl drága a fóliázás az ablaküvegre, ami szintén sokat szűrhet, de én inkább napot akarok, mint folyamatos árnyékot, ami ellen viszont nem lehet védekezni. szvsz a belvárosban ez sokkal inkább áldás....a növények is imádják, a fűtésszámla is alacsonyabb...
Előzmény: gilice (8)
gilice Creative Commons License 2004.04.27 0 0 8
Ha lakásról van szó, föképp ha az emeleti, akkor a Nyugati szerintem maga a borzalom. Én laktam 3. emeleti lakásban, melynek az összes szobája Nyi volt. Hát azt senkinek nem ajánlom, klima nélkül. Az több mint szauna nyáron. Déltöl besüt a nap és "laposan", direktbe be az ablakon estig....
Én a EK/DK fekvést preferálom, lényeg, hogy ne minden egyirányba nézzen.
hoppaaa Creative Commons License 2004.04.25 0 0 7
Volt már K-Ny és most ÉÉK-DDNY fekvésü a lakásunk.
A K-NY-i nem olyan meleg, de nem is elég napos. A mostani világos, és napos, föként télen, mert nyáron az eresz nem enegdi besütni a napot.
Előzmény: Zsuzsó (6)
Zsuzsó Creative Commons License 2004.04.24 0 0 6
Sziasztok!

Ez is mint minden, ahány ház, annyi szokás...

Én szeretem hogyha a háló keleti, mert imádom ha süt a nap, és már reggel jobb a kedvem, ha a hasamra süt:-)
Konyhának nem túl jó a déli, délnyugati fekvés, a vizes helyiségek pedig nem árt, az északi fekvés.

Ha azt mondják hogy a lakás É-K-i fekvésű, akkor nézd meg, hogy mely helyiségek esnek északra és melyek délre, pl. a nappali jobb, ha a napos oldalon helyezkedik el.

Építészek szerint a legideálisabb, ha a lakás, ház, kelet-nyugati fekvésű.

Zsuzsó

Infomaker Creative Commons License 2004.04.24 0 0 5
:)

Nekünk a nappali és a konyha déli,

a háló meg északi..de nincs hideg, mert ez egy társasház.
A gáz télen 8000 ft max :)

cue Creative Commons License 2004.04.24 0 0 4
"Szerintem a nyugati fekvés nyáron egyenértékű a szanuával."

Ha még csak szauna lenne... :)
Nálunk úgy működik a dolog, hogy a nyugati fekvésű nappaliban 14-után függöny behúz, este kihúz - mindezt télen, amikor normális ember örül a napsütésnek. Szóval NY tájolást max. hálónak.

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 3
Én mindenféleképpen a déli-dél-keletit. Itt sokáig besüt a nap, ugyanakkor nyáron délután is meg lehet maradni a lakásba, és nem főssz meg.
Szerintem a nyugati fekvés nyáron egyenértékű a szanuával.
TescoGazdasagos Creative Commons License 2004.04.23 0 0 2
Hali,

en a nyugatit preferalom. Legalabbis haloszobaban. Nem szeretem, ha nyaron arra ebredek, hogy dog meleg van, mert fel 6 ota besut a nap.

Udv:
Teszko

Előzmény: Silhouette (-)
don_kihote Creative Commons License 2004.04.23 0 0 1
ÜDV!

Ha lehet keleti-t vegyél.

Előzmény: Silhouette (0)
Silhouette Creative Commons License 2004.04.23 0 0 0
Helyesen: ... miben más a gyakorlatban pl. egy déli vagy egy dél-keleti lakás...
Előzmény: Silhouette (-)
Silhouette Creative Commons License 2004.04.23 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Kiváncsi lennék, Ti milyen tájolású lakásra esküdtök és miért. Sajna lövésem sincs, miben más a gyakorlatban pl. egy déli vagy egy dél-keleti lakás között...
Mire számitsak, ha a lakás É-i, ha D-i, K-i, NY-i, ill. ezek kombinációja, azt leszámitva, hogy "előttem van észak, hátam mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbra pedig kél..." :-)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!