Keresés

Részletes keresés

Thernitibi Creative Commons License 2004.07.06 0 0 24
Az országgyűlési képviselők saját tiszteletdíjuk, költségtérítésük és egyéb kedvezményeik megállapításánál mindig egységes álláspontot foglaltak el, nem meglepő módon, pártállásuktól függetlenül. Így azután 1990-től a képviselők által hazavitt pénzösszeg folyamatosan nőtt és kedvezményeik köre dinamikusan bővült.

Az európai parlamenti képviselők javadalmazásáról június végén döntött a T. Ház. Felszállt a füst: a magyar EP-képviselő alapilletménye 1 072 500 forint lesz havonta, amit két felsőfokú nyelvvizsga másfél millió forintra tornázhat fel. Ráadásul az Országgyűlés hivatala által folyósított pénzeket az Európai Parlament 262 euró (kb. 66 ezer forint) napidíjjal és a munkatársak fizetésére felhasználható, havi 12 ezer eurós (kb. 3 millió forintos) kerettel is kiegészítheti. A képviselő bukszáját természetesen nem terhelik a Budapest és Strasbourg, illetve Brüsszel közti utazás költségei sem.

A 24 fős európai képviselői „különítmény” mai áron, a járulékokat is figyelembe véve és a teljes évre számítva úgy 600 millió Ft terhet ró az Országgyűlés hivatalára. Ami jövőre – belekalkulálva, hogy idén eddig elmaradt az EP-képviselők juttatásaihoz alapul szolgáló főtisztviselői alapilletmény emelése – még több lehet.

Míg az európai képviselők egymillió feletti alapilletménnyel rendelkeznek, addig az országgyűlési képviselők alapdíja (kad) 198 ezer Ft. A magyar európai, illetve országgyűlési képviselők fizetése közti több mint ötszörös különbség talán aránytalannak látszik, de a magyar parlamentereket sem muszáj szegény rokonnak tekinteni. A különbségeket nem csupán a brüsszeli, strasbourgi, illetve budapesti költségkülönbségek enyhítik, hanem a Kossuth tériek egyéb, törvény által biztosított bevételei is.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről a parlament még 1990 nyarán alkotott törvényt. A jogszabályt azóta tizenháromszor módosították, óriási többséggel, és a módosítások nyomán a képviselők anyagi kondíciója mindannyiszor javult, kedvezményeik köre folyamatosan bővült – derül ki az Országgyűlés minap megjelent egyik tanulmányából, amelyet Nagy Zoltán a parlament gazdasági főigazgatóságának főigazgató-helyettese jegyez.

A többpárti parlament eddigi másfél évtizedes történetében öt év akadt – beleértve az ideit is –amikor nem növekedett a képviselők alapdíja, ám a részükre kifizetett összegek folyamatosan nőttek. A növekedés ezekben az években elsősorban az úgynevezett pótdíjakból és az adómentes költségtérítésekből jött össze. Az Országgyűlés gazdasági hivatalának a hvg.hu számára átküldött adataiból kiderül: az utóbbi hat év során az egy képviselőnek kifizetett tiszteletdíjak és költségtérítések (valamint azok közterhei) több mint duplájukra emelkedtek, és tavaly már meghaladták a képviselőnkénti 7,6 millió Ft-ot. Ami azt jelenti, hogy a magyar EP-képviselőknek az alapilletményben mutatkozó ötszörös előnye, háromszorosára-négyszeresére csökken a kifizetéseknél. Szájer József például, aki idén február 1-től lemondott a parlamenti alelnökségről, hogy az EP-választási kampányra koncentrálhasson, év elején, az alapdíjnak és a házalelnöki pótdíjnak köszönhetően, 554 400 Ft-ot vitt haza, míg EP-képviselőként – felsőfokú angol és német nyelvtudással – havi 1,5 millió körül keres.

Tiszteletdíjak és költségtérítések egy képviselőre számítva (ezer Ft)

1998 3 767

1999 3 796

2000 5 236

2001 5 845

2002 6 959

2003 7 616

Tavaly képviselői tiszteletdíjakra és költségtérítésekre csaknem 3 milliárdot fizettek ki az Országgyűlés büdzséjéből, de - a honatyákat megillető 13. havi fizetést is figyelembe véve - csak 46 százalék ment a képviselői alapdíjra, így ma már a pótdíjak és a költségtérítések hozzák a parlamenterek bevételeinek nagyobb részét.

Pótdíjat kapnak az országgyűlés alelnökei (a kad 180 százalékát), jegyzői (a kad 70 százalékát), frakcióvezetők (a kad 120 százalékát), helyetteseik (a kad 100 százalékát), valamint az állandó bizottsági elnökök (a kad 100 százalékát), a bizottsági alelnökök (a kad 80 százalékát), a bizottsági titkárok (a kad 60 százalékát) és a bizottsági tagok (a kad 40 százalékát). Az alkotmány- és igazságügyi, valamint a költségvetési és pénzügyi bizottságban tevékenykedők pedig még további 40 százalék pótdíjat kasszíroznak. Kuncze Gábor a szabaddemokrata frakcióvezető alapdíja és pótdíjai havi bruttó 752 400 Ft tiszteletdíjat tesznek ki, ez forintra annyi, mint amennyi az MDF-es parlamenti alelnök Dávid Ibolya tiszteletdíja.

Az állandó bizottsági helyek és a bizottsági tisztségek számának a növekedése miatt jelenleg a 386-ból csak 14 olyan képviselő van, aki egyetlen bizottságban sem tag vagy tisztségviselő. Ugyan az Országgyűlés elnökét, kormányfőt, minisztert vagy államtitkárt a törvény kizárja a bizottságokból, de persze nekik sem kell búsulniuk: a parlament elnöke – mint állami méltóság – a kormányfővel azonos juttatásban részesül (ez ma 990 ezer bruttó bért jelent), míg a kormánytagok fizetésük mellett megtarthatják 198 ezer Ft-os képviselői alapilletményüket is.

Négy év óta nagyvonalú átalányt kapnak a képviselők utazási költségeik finanszírozására, például még a budapesti képviselőket is megilleti a havi 138 600 Ft utazási költség. Ami, figyelembe véve, hogy a parlamentereknek az ország területén az összes tömegközlekedés ingyenes, feltűnően bőkezűnek tetsző hozzájárulás a költségek csökkentéséhez. A fővárostól 200 km-re lakó honatyák pedig egyenesen 316 800 Ft-os utazási átalánnyal számolhatnak a havi kosztpénz beosztásánál. A díj felvételéhez számlát ugyanis a képviselőknek nem kell felmutatni. Még a vidéki képviselőknek járó havi 99 ezer forintos szállásköltség igénybe vételénél is csak annyi „nehézség”, hogy a jogosultaknak nyilatkozniuk kell, hogy nincs fővárosi lakhelyük.

A képviselőket illető egyéb kedvezmények közül kiemelkedik, hogy 1998 óta öt évvel hamarabb mehetnek nyugdíjba, illetve hogyha legkevesebb két évet lehúztak a T. Házban, és nem választják újra őket, akkor hathavi „végkielégítést” vehetnek fel. Ennek következtében az országgyűlési választás évében különösen megnő a parlament költségvetése. Míg például 2002-ben az előző évinél csak 8 százalékkal lett magasabb a képviselői alapdíj, addig a képviselőknek kifizetett összes személyi kiadások 19 százalékkal szöktek feljebb.
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.16 0 0 23
Előzmény: zvajda (21)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.16 0 0 22
Szerintem véresen komoly az a hozzászólás.
Előzmény: ZöPö (20)
zvajda Creative Commons License 2004.06.16 0 0 21
Ti most miről beszéltek?
Előzmény: ZöPö (20)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.16 0 0 18
Az előbb olvastam.
Na most mit lehet ehhez hozzáfűzni?
Vagy mit válaszoljak olyanra, hogy egy, a témához nagyon is vágó hozzászólásomat ki kellene moderálni?
Esküszöm, már lesz@rom.
Előzmény: ZöPö (16)
zvajda Creative Commons License 2004.06.16 0 0 17
Rángat téged bele a bánatos tkm .Én még képes vagyok két emberrel sőt többel is egyszerre beszélni(régireflex)Mondtam már azért mert Te most becsuktad vagy kicsuktad magad, még a többiek vannak.És Én nem csuktam sehová semmimet:))És ez szerintem igy van jól.Én nem vagyok hajlandó haragudni sem rád sem a többiekre.Csak egy esetben,ha azt mondják rám,hogy feketeseggű:o)))
Előzmény: Mijo (15)
Mijo Creative Commons License 2004.06.16 0 0 15

Zoli, nagyon kérlek, engem akármilyen szarba ne rángass bele :(((...., inkább folytatom veled, ha intimebb lesz a légtér! Bulldogulj nélkülem!

Előzmény: zvajda (12)
Thernitibi Creative Commons License 2004.06.16 0 0 14
Hagyd, had gennyezzen.
Most pont azt várja, hogy beszóljanak neki.
Előzmény: mamicska (10)
Mijo Creative Commons License 2004.06.16 0 0 13

Miért van nekem az a kényszerképzetem, Zoltánom, hogy én most veled beszélgetek :((...!? Olyannal, akit méltónak tartok emberi szóra. Meghallgatlak és megosztom veled a gondolataim. Ne lennék vaskeményen illemtudásra nevelve, mondanám néha hova coki, de hát a legendás finomságom :))...

Előzmény: zvajda (8)
zvajda Creative Commons License 2004.06.16 0 0 12
Nem az a baj,hogy szólsz,hanem ,hogy ritkán teszed.Én szívesen látlak.Mondjon ez a Míjó amit akar.:)
Előzmény: mamicska (10)
mamicska Creative Commons License 2004.06.16 0 0 10
Ugye most én nem szólhatok?Az a jó,ha mindenki azt a nótát fújja,amit te játszol,mert jön a fenyegetés.Akkor itt kinek van félnivalója?
Ez már tényleg a polfórumba való,alig várom,hogy át legyen pakolva!!!
Akkor azután beszélhetnénk a képviselőjelöltjeinkről tárgyilagosan is és nem a külsejüket kritizálva,ami nem "úri" megoldás és ízléstelenség.
A nép pedig nem bugyuta!Akkor is az lesz,ha Orbánékat választja?
Előzmény: Mijo (9)
Mijo Creative Commons License 2004.06.16 0 0 9

Ugyan, Zoltánom, én valójában leszalamander azt is, ezt és, és a majdanit is, csak picinyt játszadoztam az adatokkal. Tudod szép dolog a szájtépés (a bármikori is), de a számok, a száraz adatok tükre az egyúttal tud kijózanitó és kiábrándító is lenni :(! Nézz engem vissza, két éve nem folyt ilyen vehemens dúlás, én se itt, se máshol nem mélyedtem el különösebben benne. Két éve az, hogy ismét a kommunizmus diadalmaskodott, csak kínkeserves röhögéssel töltött el .., ha még nem tanult eleget ez a bugyuta nép, akkor igyák csak hektószámra saját eszeveszettségük levét. Na ez történik ma ... Medgyessynek (& gang) nem hogy hüvelykezni nem lenne ésszerű, hanem hálát adni a sorsnak, hogy nálunk akkó, amikó köllött volna, nem utánozták le Nicu bá' bocskoros búcsúztatóját. Apolitikus dobás! Mely akár jópofa is lehetett volna, már ha olyan karakter mutatott volna be így, melyre folyamatosan jellemző egy olyan fajta lazaság, mely elbírja vagányság címszó alatt. De ez nem egy műmájer Medgyessy, nem egy farkasmosolyú Demszky, nem egy idegbeteg Lendvai, hanem például egy Csintalan Sándor esetében lenne bocsánatos, ő talán még tőkét is kovácsolt volna belőle. Ha ezt Ronny Boy tanácsolta, akkor az bizony Fideszes a javából :))!!
Ma nézem/hallgatom Horn Nyuszi bátyánkat, akit mint afféle bohókás muslincát el tudnék képzelni kocekás abrosz mellett, adomázva fröccsöző haverként, de az ő múltjával a tizedszeri "só se volt semmi ilyesmirő'" előadás, meg a visszatérő "előszörözés" és "másodszorozás" nem igazán kelti bennem olyan tálentum érzetét, mellyel nekünk ésszerű feszelegnünk nemzetközi porondon. Ez nekem olyannak tűnik, mintha szomszédaink nyomulnának bevenni a nyugati Kánaánt mondjuk Zsivkovval, natán Tudjmannal, esetleg Honeckekkel a saroglyában. Ezek az arcok, valahogy nem igazán szalonképesek már, ahogy pölö Kovács Lüszien se, a tipikus bolsevik hátranyalthajúságával. Bizonyára akadnak szalonképesek minden oldalról, kulturált, kellemes benyomást keltő okos fiatalok, na de ne haragudjon a világ, mit fognak gondolni rólunk abban a fránya EU parlamentben, ha be fog ott ülni a padsorokba Kósáné Magdi eftásnő naccsasszony, jujjjjj ..., még kénytelenek lesznek a parlamenti közvetítések megtekintését korhatárhoz kötni :)..., hiszen akár még meg is szólalhat!
Na! Örömödnek egyébként szívből örülök, lám, ahogy lecseng a meccs, át tudsz te is egyből váltani, a szürke dolgos hétköznapok egyszerű bajai közkatonájává :).

Holnap, vagy holnapután keresünk a Fark Incával.)

Mijo

Előzmény: zvajda (8)
zvajda Creative Commons License 2004.06.16 0 0 8
Örülök eme frappáns és minden képmutatást nélkülöző elemzének ez egy jó dolog viszont nem látom a 2002 es választás eme elemzés elődjét.Kár mert akkor lehetne összehasonlítani,hogy mi történt akkor és ahhoz képest mi változott ,esetleg mit kellene tenni a továbbiakban.És majd a 2006 os is igy érdekesen alakulhat.Már csak a cirkusz öröme miatt is.
Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2004.06.16 0 0 7

Mint említettem, érdemes regionális szempontból górcsű alá venni egyes momentumait ennek a választásnak.

Bajáról már szó volt, nézzük vonzáskörzetünk településeit, milyen képet mutatnak az eredmények.
Ebben az esetben 31 helységet hasonlítottam össze, ez lényegében a tanácsi idők Bajai Járását öleli fel.

Vegyük szemügyre az MDF és az SZDSZ egymáshoz való viszonyát, míg az MDF összesen kereken 6 % szavazati számot ért el, addig az SZDSZ mindösszsen karcsú 3,6 %-os eredményhez jutott. Bizony, ez 66 %-al több szavazatot jelent az MDF javára!

Mely településünkben legnépszerűbb a két kisebb párt?
Az MDF 11,59 %-al Rém községben, míg az SZDSZ 7, 14 %-al Érsekhalmán viszi a prímet!

És hol szerepeltek leggyengébben?
Az MDF 1,86 %-al Szeremlén (máshol mindenhol 3 % felett kaptak), míg az SZDSZ Bácsszentgyörgyön egyetlen voksot se kapott, de több olyan község is akad, ahol 2 % alatti volt az eredményük, Bátmonostor: 1,85 %, Csátalja: 1,34 %, Dusnok: 1,46, Hercegszántó: 1,96, Szeremle: 1,03 %.

Mi a helyzet a nagyokkal?
Az MSZP csúfosan alulmaradt a FIDESZ-szel szemben, ez régiónkban mindösszesen 27,68 %-os eredményt jelent az MSZP, és ezzel szemben kereken 58 %-os sikert jelent a FIDESZ javára. A különbség valamivel több, mint 100 %!!! Vajon mennyi köszönhető ebből a különbségből, egy kiszámíthatatlan életet élő hüvelykujjnak :((!?? Ha a FIDESZ-ben lenne szemernyi becsület, akkor legkevesebb annyi tisztelettel adóznia illene Medgyessy Péter iránt, hogy valamelyik Kossuth-díjas szobrászunkkal megmintáztatná az elhíresült hüvelyket, én leginkább olyan 3 méter körüli méretben tudnám elképzelni, köztéri szoborként bronzból, valamilyen frappáns helyszínen, de mindenképpen Budapestország központi területén.

Nézzük régiónkban, melyik és hol a legnépszerűbb?
A FIDESZ 84,17 %-al Dusnokon, míg az MSZP 44,51 %-al Érsekhalmán veri a lécet.

És a fordítottja?
Ismét Érsekhalma dobogós, a FIDESZ 'csak' 42,31 %-ot kapott, az MSZP pediglen 9,21 %-ot, szintén Dusnokon. Egyébként egyes egyedül Érsekhalmán kapott az MSZP valamicskével többet, mint a FIDESZ, 2,2 % a különbség közöttük.

Kezdhet a nép összpontosítani, a 2006-os belhoni választásokra .., ha már jobb nem is lesz a sorsa, legalább a cirkusz öröme maradjon meg számára :((...

Mijo

Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2004.06.15 0 0 5

Heteken át folyt a választási nyálverés, szomszédok vesztek össze, házaspárok hidegültek el egymástól, kutya marta a kutyát, macska karmolta a macskát, mitöbb finom uriememberségéről ismert miniszterelnökünk mutatott békapnivalót a népnek hüvelykujjilag, a nép ama szegmensének, mely valamiépt ellenszenves számára ..., egyedül azok szartak és szarnak majdan is a mi sorsunkra és fejünkre, kik egyéni sorsát tette helyre a nép, legalábbis a nép egy hányada, az a hányad, mely ki tudja miért ment el ennyi keserű és hányattatott év után is még mindig szavazni.

Bajai régió!

Na, vajon a mi pátriánk miként vette ki részét a nagy népi banzájból?

Baja! Csak azt nem értem, hogy ennek a városnak, melynek a képviselő-testülete ippeg, hogy nem billen el se jobbra, se balra, tehát felosztásában határeset, miként volt képes 31,08 %-ban az MSZP-re, és 52,51 %-ban a FIDESZ-re voksolni?

Ugyan a nép feje felett hetekig gomolyogtak riogatólag nagy vörös vészfellegek, de aztán lám, hogy hogysem, alig közel 70 %-al többen szavaztak jobbra, mint balra. Hatalmas a különbség!!!
Ez arányaiban még úgy is igaz, ha a libsik 6,25, és a mi Ibolyánk 6,41, valamint az ortodox kommunisták 1,71, és a tiszta igazságukról és életükről híres 'lovisok', 1,26 %-os voksára kacsintunk! Derült égből a ménkű, valóban vannak, kik számára savanyúvá vált a szőlő!

Ha lészen egy kis időm, regionális összegzést, összehasonlítást is kreálok a rendelkezésre álló adatok alapján, igencsak meglepő kép fog a szemünk elé terülni.

Mijo

zvajda Creative Commons License 2004.05.07 0 0 4
Megfenyegették drDávid Ibolyát.

"Ibolya hagyd abba mert külömben a családodról ketdünk el adatokat és kompromitálló híreket gyűjteni"

Naszóval hát itt tartunk.Egyenlőre ennyi a hír.
(Napkelte Kereszttűz)2004 05 07

Előzmény: zvajda (3)
zvajda Creative Commons License 2004.05.06 0 0 3
Dávid Ibolya a Hír Tv-ben szerdán Orbán Viktor kijelentéseire reagálva "rögtönzött néptánccsoportnak" minősítette a nagyobbik ellenzéki pártot, egyszerre bírálva a baloldal felé nyitó Orbánt és Kövér Lászlót, a párt szélsőjobboldali kontaktjának tartott választmányi elnököt. "Orbán Viktor ugyanabban a pillanatban lép balra, amikor Kövér László kettőt jobbra lép". Az MDF elnöke szerint nehéz megfejteni, miről és kinek szól a fideszes vezetők "tánca".
Előzmény: elgenubi (2)
elgenubi Creative Commons License 2004.04.27 0 0 2
Mijo Creative Commons License 2004.04.23 0 0 1

"Ma szülővárosában mond beszédet Dr. Dávid Ibolya!
BAJA.HU galai 2004.04.20 10:02


Az MDF "Normális Magyarországért" szlogenű EU kampányának jeles eseményéhez érkeztünk Baján.

Országjárása során Bajára érkezik Dr. Dávid Ibolya, a legnépszerűbb magyar közszereplő. A pártok-háza dísztermében ma, április 20., kedd este 6-kor várjuk a tisztelt választókat és érdeklődőket az MDF-FKGP közös lista kampány-fórumára. Az MDF elnökasszonya előtt röviden bemutatkozik a listán szereplő 5 FKGP jelölt közül Bács Megye jelöltje - e sorok írója, a baja.hu házigazdája - Gálai Antal. A Bajai Polgári Kör társszervezésében tartandó összejövetelen köszönettel vesszük ajánlószelvényeiket, melyeket más napokon leadhatnak az MDF Tóth K. u. 19. alatti bajai irodájában, vagy a bajai jelölt Mártonszállási út 4./a alatti kampányközpontjában.

Adja szavazatát az egyik legnépszerűbb közszereplő, az MDF városunk szülötte elnökére és a legerősebb kisgazda megye jelöltjére!"

Mijo Creative Commons License 2004.04.23 0 0 0

"Gálai Antal, sz: Baja, 1951.
mérnök, matematikus, informatikus

Őseim bácskai parasztok. Mindig Baján laktam, s 8 éve tértem vissza Szentistvánra, a százéves birtokra. Két lány és egy fiú apukája, mérnök (BME 1969-1974 Budapest), matematikus és informatikus (JATE 1974-1980 Szeged) vagyok. Munkáimmal találkozhatnak Európában, Mongóliában, Koreán, Nigérián, Algérián át Amerikáig, ahol tározásos öntözés- és vízerőtervezési szakkönyvem is megjelent. Tolmácsa és helyi tanácsadója voltam a Dunáról filmet forgató legendás Cousteau kapitánynak is. Felsőfokú oktató voltam/vagyok, legtávolabb Athénban, Ulan-Batorban, Lisszabonban hallgatták kurzusaim, előadásaim. Két évtizede vállalkozóként is munkálkodom, életrajzom, s alkotásaim, munkám ismertetése a www.bajaszentistvan.hu/Galai címen olvasható.

Magyarország gyökereinek kettőse a kisváros és a városiasodó falu szimbiózisa. A hamarosan még jobban elszigetelt falvak, kisvárosok magára hagyatottsága, és országvezetési anomáliák indítottak arra, hogy közéleti szerepet vállaljak. 1995 óta a mára nehezen, de tisztulásnak indult, a választók által torgyántalanított kisgazdapárt tagja vagyok, miképp az volt példaképem, nagyapám, néhai Kollár Lózó, a háború utáni parlamenti pótképviselő bajaszentistváni parasztember, majd szüleim is. Más pártnak tagja se én, se felmenőim nem voltak.

1974-1995-ig a bajai vízügynél dolgoztam, s közben a tágra nyitott kapuk elvét követve vezettem az első környékbeli számítóközpontot, s tanítottam a szomszédos főiskolán. Közéleti aktivitásom akkoriban hidrológiai szakmai- és informatikai ismeretterjesztő előadásokra korlátozódott. Angol és német nyelvvizsgám van, s megértetem magam a déli szomszédokkal is. Jelenleg a tudományos életbe az elmúlt években bevezetett PhD (a kandidátusitól magasabb követelményű doktori) fokozat elnyerésén dolgozom, melynek szigorúbb nyelvi és publikációs feltételeit már 1986-ban teljesítettem.

Nyelvész egyetemi tanárokkal fordítást oktató nyelvprogramokat készítettem, a csoport munkáját irányítottam. (Életem legjövedelmezőbb találmánya volt, de illegális másolása miatt nem fejlesztjük tovább.) Foglalkoztam még a Bácshús 1982-es vágóhíd termelésszervezési optimalizációjával, (kiszámoltam hogyan vágjanak, hogy a legtöbb export bevételük legyen), optimális útvonalat előállító térképes hírlánc, riasztás és elosztórendszer szervezéssel, mezőgazdasági vetésszerkezet optimum kereséssel, internetes piaccal és újságokkal, a www.fkgp.hu és a www.agrartuntetes.bacska.hu, majd a www.agrartuntetes.hu és a www.baja.hu valamint arviz.hu, belviz.hu, telebolt.hu oldalak mutatják, hogy közéleti és kereskedelmi megjelenéssel is. Volt tanítványaimmal és gyakornokaimmal interenetes webszervert üzemeltetek, melyen választókörzetünk falvainak és Baja városának biztosítom ingyenesen a webes megjelenést és emailforgalmat. Ugyanezt biztosítom számos szakmai és közéleti szervezetnek, közte pártunknak is, 2002. novemberétől havi 80eFt-tal csökkentve kiadásait.

1997-től több évig egy svéd központú nemzetközi cégcsoporthoz tartozó (MTG: METRO ujság, VIASAT3) TVSHOP Europe regionális operatív vezetője voltam, irányítottam a szlovákiai, cseh-, és magyarországi rendelésteljesítő és hazai telemarketing tevékenységét. Az itt szerzett elektronikus kereskedelmi tapasztalatot szeretném felhasználni a magyar vidék információs társadalombéli kereskedelmi bekapcsolása során is. Előkészítettem egy internetes faluradio és egy digitális műholdas falutv technikai megvalósítását. (Az MTG - melynek több cégével voltam kapcsolatban - törte meg a skandináv állami médiamonopóliumot, s hasznos technikai ismerettel rendelkezem ennek igen olcsó megvalósítására…) Célom a papírmunkában járatlan magángazdákat segítő, interneten elérhető, feleletválasztós, interaktív pályázati szakértői rendszer megszervezése.

A mezőgazdasággal való közvetlen kapcsolatom az öröklött szőlőből való családi fogyasztású 5 hektó borra, s az azt meghaladó szőlő értékesítésére korlátozódik, a többi őseimtől örökölt föld kezelését munkában és politikában máig aktív édesanyám és szintén mérnök, de jóval nagyobb területtel foglalkozó öcsém végzi.

Mind szervezőként, mind résztvevőként aktív vagyok a politikai és agrárdemonstrációk és vélemény-nyilvánítás helyein. 2000. február 28-ától vezetőségi tagként, 2003. január 14-től a bajai Fkgp szervezet helyi titkáraként, 2003. február 16-tól a megyei Fkgp elnökség tagjaként, s a megye nagyválasztmányi küldötteként szolgálom a Vidék Népét, s annak nehéz sorsú pártját.

A 2004. január 24-i soltvadkerti megyei összejövetelen az a megtiszteltetés ért, hogy a több választáson legerősebb kisgazda megye engem javasolt az EU választások kisgazda jelöltjének. Nem habozok védeni, óvni a nemzetet a veszedelmek után újra termelő parasztságot, a Vidék Népének végre hasznot hozni, s a támogatásért cserébe szakmai munkámmal, lobbizásommal ha jóléthez nem is, de legalább szerény megélhetéshez hozzásegíteni őket s velük együtt menetelni most, mikor nagy veszély és egyben nagy lehetőség is közelíti a falvak, tanyák népét, s velük együtt a nemzetet!


Gálai Antal
galai.antal@fkgp.hu
http://vip.fkgp.hu/Galai/Antal"

Előzmény: Muity Mijo (-)
Muity Mijo Creative Commons License 2004.04.23 0 0 topiknyitó

Bemutatkozik Gálai Antal EU parlamenti képviselőjelölt

BAJA.HU galai 2004.04.20 18:00

Kedves honfitársaink, bajaiak, bácskaiak! Hamarosan ezeréves történelmünk, sokszor keserű sorsfordulóinak egyik reményteljesebb fejezete kezdődik az uniós csatlakozáskor. A május elsejével csatlakozó új tagállamok polgárai választóként és választhatóként is részt vesznek az EU parlamenti választásokon.

Az a megtiszteltetés ért, hogy a több választáson legerõsebb kisgazda megye engem javasolt az EU választások FKGP jelöltjének és a "Normális Magyarországért" jelszavú MDF vezette közös lista 5 kisgazda jelöltjének egyike vagyok. Más listán kisgazda jelölt nincs.

E teremben sokan ismernek, mert 51-es születésű sok-sok generációs bácskai és bajai vagyok. Õseim bácskai parasztok. Mindig Baján laktam, 10 éve Szentistvánon…

… a kékcédulás választásokon a körbeszavazó sarló-kalapácsos csalókat söprűvel kergető dédanyám birtokán építettem, kinek fejlett politkai érzékét csak gyógynövény és agrármarketing ismerete haladta meg, kit még 8O évesen is kocsival vittek a Sugovica parti piacra de gyalog kellett hazajönnie. Mert a Kátó néni mindig, mindent eladott.

Két lány és egy fiú apukája, mérnök , matematikus és informatikus vagyok. Munkáimmal találkozhatnak Európában, Mongóliában, Koreán, Nigérián, Algérián át Amerikáig, ahol tározásos öntözés- és vízerõtervezési szakkönyvem is megjelent. Regensburgtól Bajáig tolmácsa és helyi tanácsadója voltam a Dunáról filmet forgató legendás Cousteau kapitánynak is. Felsõfokú oktató voltam/vagyok, legtávolabb Athénban, Ulan-Batorban, Lisszabonban hallgatták kurzusaim, elõadásaim. Két évtizede vállalkozóként is munkálkodom, életrajzom, s alkotásaim, munkám ismertetése a www.bajaszentistvan.hu/Galai címen olvasható.

Magyarország gyökereinek kettõse a kisváros és a városiasodó falu szimbiózisa. A hamarosan még jobban elszigetelt falvak, kisvárosok magára hagyatottsága, és országvezetési anomáliák indítottak arra, hogy közéleti szerepet vállaljak. 1995 óta a mára nehezen, de tisztulásnak indult, a választók által torgyántalanított kisgazdapárt tagja vagyok, miképp az volt példaképem, nagyapám, néhai Kollár Lózó, a háború utáni parlamenti pótképviselõ bajaszentistváni parasztember, majd szüleim is. Más pártnak tagja se én, se felmenõim nem voltak.

De kellenek a pártok, mert nem vagyunk egyformák, s a közös nézetet vallók gyülekezzenek közös zászló alatt. Nem igaz azonban, hogy egy zászló alatt kell mindenkinek, s az sem igaz, hogy a politikai football bajknokságát csakis két csapat egy meccsel döntheti el, s mi drukkerek nem rughatunk labdába se, s csak nézőként kapunk négy évente egyetlen meccset. A focistá(k)nak jó lehet, ha kevesebbet kell játszani, de mi ne tudnánk - itt szépemlékű totós Molnár hazájában - ott van még a bunda lehetősége is!

Sok csapat kell tehát, és ne csak biodiverzitásunk őrizzük, hanem a politikait is, nehogy egy politikai nátha elvigye a két egymást püfölőt, s jöjjön megint egy nagy testvér, vagy egy túlerős ismét 2ezer km-nyire lévő távoli bizottság túlzott hatalma.

Mi a hasonló nézetet vallók és közel azonos politikai hitvallásúak, egy-egy stafétára közös gyökereink folytán természetes módon szövetkezünk. Baján ebben a mindvégig jó helyi kapcsolaton alapuló Kisgazda-MDF kooperációban megelőztük az országos mozgásokat. Két önkormányzati választás közös listát és közös jelölteket vonultatott fel, s már a 2003-as tavaszi EU referendumra való készülés során a bácsmegyei kisgazda szervezetek javaslatot tettek az MDF-fel való EU parlamenti közös indulásra, mely kooperációt a vezetésben való változások sem befolyásolták. Az FKGP elnöksége bölcsen döntött, mikor az országos elnök mellett 4 párttag szakembert javasolt jelöltnek az MDF neve alatt futó közös listába.

Ez a kooperáció túlmutat a mostani megmérettetésen, s előre kell vetítenie 2006-os országos, s helyi szerepünket, s nem beárnyékolni azt!

Nem csak remélt, de bízva bízott bejutásunk után a vidék képviseletét kell ellátnunk az uniós színtéren, az érdekeink képviseletét, s elő kell segítenünk a politikai, gazdasági és vidékfejlesztési információk áramlását a Magyar Vidék, kiemelten az Alföld, Dél-Magyarország, s benne a Bácska és az organikusan kialakuló itteni euro-régiók felé! Arra kérem Önöket, tehessük ezt, hogy lakótársaink, belhoni, s külhoni honfitársaink ne csak egyenlő jogúak, hanem egyenlő esélyűek is lehessenek!

Kedves barátaink! Fontos, hogy kisgazda és nemzeti érzésű és nem csak retorikájú jelöltek is bejussanak hazánk képviseletében az Unió bürokráciáját nyirbáló és a közös jövőt alakító, egyre jelentékenyebb szerepet játszó törvényhozó testületbe!

A Montánunióbéli összefogásból induló, a háború utáni francia - német kézfogásból kisarjadt szövetség most a háború igazi végén a vörös medve vackába való visszahúzódása után egy ehhez hasonló szimbólikus kézfogással, kell hogy a jólétét élvező nyugati demokráciák és a kelet megszállást levetett, korábbi demokratikus hagyományaihoz visszatért közép európai népek is kezet fogjanak, s ne egymás kihasználásán, hanem egymás kiegészítésén munkálkodjanak!

Reményeink szerint az - újonnan csatlakozó államokban is a kemény munkáért jólétet nyújtó - európai demokratikus államszövetségben - a csatlakozási tárgyalások két kormányától nagyobb sikerrel - képviseljük hazánkat, s kinti lobbizásunkkal az egyenlő jogok mellett elérjük az egyenlő esélyeket is!

És most Európáról: Hellas adta az Olimpiát, az Európai demokrácia bölcsője Görögország, ahonnan a színjátszás is származik! A rendszerváltozás politikai résztvevőinek nagy részének a demokráciát 101%-ban sikerült a színjátszással ötvöznie! De vigyázzunk! Egyet tudunk a görög drámáról, ott a női szerepeket is férfiak játszották! Emlékszünk még a 15 év előtti leg antikommunistábbakra, s halljuk most is a mára legjobboldalibbakat! Ne hagyjuk, hogy a függöny legördülte után - mint közös gyökerűek - cinkosan összekacsintsanak!

Az ajánló cédulák leadása után is jelöltként kampányközpontunkban várom Önöket, hogy az Uniós csatlakozás utáni idők életének mely kérdéseire keresik a választ. Az Unióval kapcsolatos kérdéseiket holnap déltől a 420098-as telefon üzenetrögzítőjén vagy a eu©baja.hu, eu©bacska.hu és eu©fkgp.hu elektronikus levélcímen tehetik fel, melyekre a Normális Magyarországért dolgozó lista szakértői stábja fog válaszolni. Személyes észrevételeikkel, kampányjavaslataikkal a 42oo99-es számon hívhatnak.

Végezetül arra kérjük adja szavazatát az egyik legnépszerűbb közszereplő, az MDF városunk szülötte elnökére és a legerősebb kisgazda megye jelöltjére!

Bort, búzát, békességet!"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!