Keresés

Részletes keresés

Thernitibi Creative Commons License 2004.04.22 0 0 15
"Mindenesetre a kuratórium öt német tagja arra enged következtetni, hogy az intézmény működéséhez a legtöbb támogatás Németországból érkezik."

Ez a megfogalmazásod értesüléseim szerint nem egészen takarja a valóságot.

http://www.petofinepe.hu/index.php?apps=cikk&d=2002.05.03&r=1&c=54854

"Harmincmilliónál is több hiányzik ahhoz, hogy biztonságosan működhessen a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK). Az alapítóktól több mint 22,6 millió, elmaradt forintot vár Baja kiemelkedő színvonalat képviselő oktatási-kulturális intézménye.

Az intézményt működtető alapítvány kuratóriumának minapi ülésén dr. Pazár László elnök arról adott tájékoztatást, hogy a 30,4 milliós adósságuk végett végrehajtást kezdeményezett az APEH. Az elnök úgy véli: az alapítók, tehát a megyei önkormányzat, a bajai önkormányzat, valamint az országos német önkormányzat hibájából juthatott ide az MNÁMK. 1999 óta elfeledték ugyanis az inflációt az éves támogatásuk utalásakor. Így a kuratórium elnökének számításai szerint az elmúlt esztendők során pontosan 22 millió 664 ezer forinttal érkezett kevesebb pénz az alapítvány számlájára. A német önkormányzat már jelezte: rögvest leteszi a rá eső részt, ha valahány érdekelt hajlandó kifizetni az igényelt összeget.

Dr. Pazár László rámutatott: megnőtt az alapítók felelőssége, hiszen a létszám alapján járó normatíva még a béreket sem fedezi. Most azt várja az alapítvány és intézménye, hogy ne havi „csöpögtetéssel”, hanem legalább négyhavi összeg együttes kifizetésével segítsenek. Ugyanakkor levélben fordulnak Németország budapesti nagykövetéhez, aki egyébként maga is tagja a kuratóriumnak, ám az ülésen nem vett részt. Ebben kérik, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, s hívja össze egyeztetésre az alapítókat.

Látszólag ellentmond a milliók hiányának, hogy jelenleg is jelentős beruházások zajlanak az MNÁMK területén. Ám a kuratórium elnöke hangsúlyozta: németországi alapítványok pénzéből és az oktatási minisztérium támogatásával folynak építkezések. S ezen összegek másra nem költhetők, így a működésre sem fordíthatók.

Munkatársunktól"

Előzmény: Mijo (13)
Thernitibi Creative Commons License 2004.04.22 0 0 14
Mijo

Írod: "Erre bizonyára nem tőled várok/várunk választ, se a sarki zöldségestől, se a sarki rendőrtől, hanem azoktól, kik erre kompetensek. Ezek köre egy ekkor intézmény esetében akár hatalmas is lehet."

Szerintem írj levelet az igazgatónak, meg a kuratórium tagjainak, meg akit még arra érdemesítesz, hogy ez ügyben kérdést tegyél fel.
De ha ezt eddig nem tetted meg, akkor miröl? beszélsz?

Gonolom már elolvastad ezt a cikket, amely egészen más megvilágításba helyezi az igazgatónő munkásságát, pl. nevéhez köthető, hogy 20 év alatt a párosztályos Frankelból Baja legszebb, legmutatósabb, és eredményeiben sem utolsó oktatási centruma, a hozzá kapcsolódó kollégiummal, jöhetett létre. Remélem ezt a kitüntetést nem az én hűségkódjaimnak adresszálod:-D

(Amúgy vigyázz, ez már nem a "czirokpisták" szintje. És a kuratóriumban szereplő személyekről sem hinném, hogy az általad emlegetett esetleges pénzügyi anomáliákhoz [mégha jószándék ellenére is] adnák a nevüket.)

Bocs, amúgy egy dátumban tévedtem, nem testületi, hanem bizottsági üllés van ma, de a téma ua.

Előzmény: Mijo (11)
Mijo Creative Commons License 2004.04.22 0 0 13

Alább elhangzott tőlem a "közérdekű" kifejezés.
Hogy világos legyen, mitől is közérdekű eme intézmény körüli kérdések boncolgatása. Csupán azért, mivel alapítói révén a teljes lakosság pénze is benne van. Tehát itt nem magánalapítványról van szó!

Bevallom, az alábbi lista engem meglepett, mivel eddig úgy tudtam, hogy valamilyen módon a német állam is az alapítók között van, úgy látszik ebben tévedtem. Mindenesetre a kuratórium öt német tagja arra enged következtetni, hogy az intézmény működéséhez a legtöbb támogatás Németországból érkezik. Megismétlem: arra azért kíváncsi lennék, miként zajlik ilyen tagság mellett egy-egy kuratóriumi ülés? Biztos meg van a bejárt technikája, de mint érdekesség sokunkat érdekelhet.
(Forrás: az intézmény honlapja.)

"Az intézmény fenntartója 1998 óta:

Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány

6500 Baja, Duna u. 33.

A Közalapítvány alapítói:

- Baja Város Önkormányzata, 6500 Baja, Szentháromság tér 1.

- Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, 6000 Kecskemét, Deák F. tér 3.

- Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, 1026 Budapest, Júlia u. 9.

- Bajai Német Kisebbségi Önkormányzat, 6500 Baja, Szentháromság tér 1."

Előzmény: Mijo (11)
Mijo Creative Commons License 2004.04.22 0 0 12

Zolikám, fordítva: csontkemény ez a téma, nem gumicsont!

(Annyira ismerhetsz, ok nélkül nem állok elő "álmaimmal", azért ezt a műfajt én sem ma kezdtem. Attól te csak mondd a magadét :)...)

Előzmény: zvajda (10)
Mijo Creative Commons License 2004.04.22 0 0 11

Aha, ez szép volt ....
De ezek a te gondolataid, nem az enyémek. Én másként adom elő őket.

Mint mondottam, itt van a kutya elásva: "A kuratóriumi ülésen megvitatták a könyvvizsgálói jelentésben szereplő apró, formai hiányosságokat, megszüntetésük már folyamatban van."
Sajtó!? Nekünk van sajtónk ...? Ha nem tudnád, a mi "sajtónk" viszonylatában ez már egy egetrengető mondat! Hát ha még a mögöttes tartalmát ismernénk szórol szóra ...
Remélem nem tekintesz annyira hülyének, hogy ajtófélfástól szakadjak bé az adott házba :((.. Profi körökben (jobbról, balról, középről, alulról és felülről) ez úgy dukál, hogy alanyi jogon kérdéseket kell feltenni, ez számomra jó követendő példa.

Az én kérdésem: Vajon minden rendben van-e a MNÁMK háza táján?

Erre bizonyára nem tőled várok/várunk választ, se a sarki zöldségestől, se a sarki rendőrtől, hanem azoktól, kik erre kompetensek. Ezek köre egy ekkor intézmény esetében akár hatalmas is lehet.

A jeles kuratórium tagjai sem dűlőztek egymással. A nevelői testület, a munkatársak soraiban is általános elégedetlenség honol. Nem véletlen, hogy a polgármesteri hivatalunk egyik jeles munkatársának éppen itt teremtettek egy új munkakört. Igencsak meglepőnek tűnik, hogy ebben a szférában "tolmácsra" van szükség :(... Különösen a mostani ínségesebb időkben. Szép, szerteágazó tevékenységű ez az intézmény, érdemes körülnézni a honlapjukon.

Hála az égnek, ma már kérdezni szabad, különösen közérdekű ügykben nem elítélendő ez az alulról jövő viselkedés. Még ha te akként is minősíted, ahogy teszed :). Hűségkódjaidat az adresszáltak tudomásul vehetik :)..., barack a kobakra! Az enyémre, meg legfeljebb dorong! Vagy máséra, másokéra. Ezt még nem lehet tudni. Te is jól tudod, túl kicsi város ez ahhoz, hogy itt bármi is titokban maradhasson. Nagyon csodálkoznék, ha éppen te ne tudnád, ma ez a fórum, melyen mi írunk, régiónk egyetlen valóban nyitott lehetősége a gondolat szabad áramlására. És időnkénti korlátozási kísérletére :)... Közérdek a tisztán látás, a tiszta közélet. Milyen csúnyán hatna, ha szeplős fehérneművel lépnénk az áhított Európába ...

Mijo

Előzmény: Thernitibi (9)
zvajda Creative Commons License 2004.04.22 0 0 10
Csak egy csendes kérdés,mi a baj,hogy valakinek nem tetszik az igazgató?Vagy valami nagy hibát követett el?Szakmailag nem megfelelő?Úgy tudom egyik sem.Akkor meg mi ez a nagy hangzavar Erzsébet körül.?Még ha valaki jobbnak találná magát e helyre,akkor is a döntés megszületett Ő lett és kész.Van valakinek köze itt a vitapartnerek közül az intézményhez?Vagy csak megint belekellene rúgni valakibevan.Ha leváltanak valakit akor azért van anyázás,ha nem váltanak le valakit akkor azért.Navazzeg most aztán van megint egy gumicsont.
Előzmény: Thernitibi (9)
Thernitibi Creative Commons License 2004.04.22 0 0 9
Mijo

Írod, "Köztudott dolgokról értesülni szerinted súgás kérdése?"
Ha köztudott (meghogy mi a fene sumákság szokott köztudott lenni) dolog lenne, akkor sokkal komolyabb sajtótermékek is foglalkoznának az esettel, jelenséggel, nevezzük, aminek akarod.
De az az én bajom, hogy míg ki nem derűl az amit Te itt sejtelmesen, mondhatni szarkeverő stílusban előadsz, addig bocs, de nem fog senki neked se át, se bét mondani.
Az igazgatóval lányom pl. kimondottan el van, én pedig még érintőlegesen sem ismerem, de azt is tudom, milyen tud lenni a munkatársakkal szemben. Azért általában a sprőd magatartásnak nem egyenes következménye holmi svájci bankszámla.
Amúgy ilyenkor szokott kiderülni az, hogy már megint valaki pályázik a Knáb Erzsi helyére, valamint illik a "várományosoknak" (mert hogy én is érdeklődtem) azt is tudni, hogy azért lett újra a régi az új, merthogy csak így látta a kuratóium fentarthatónak a megszokott színvonalat.

Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2004.04.22 0 0 8
Előzmény: Thernitibi (6)
Mijo Creative Commons License 2004.04.22 0 0 7

Köztudott dolgokról értesülni szerinted súgás kérdése? Te csak súgva, sugdolózva tudod elképzelni a világot? Vehemens szentségelés közepette el se tudod képzelni, hogy kiadják a népek elégedetlenségük okát? Esetleg éppen olyanok, kiknek nincs módjuk belelátni a nagyok lapjai közé? Hányan, de hányan lehetnek olyanok, kik esetleg porig lettek alázva, meg lettek tiporva, meg lettek fenyegetve, lapátra lettek téve, csak mert mertek nyitott szemmel járni és kézenfekvő módon gondolkodni!? A kollektív ellenállás, a kézi irányítással szembeni dac oka, esetleg nem kereshető 'a fejétől bűzlik a hal' klasszikus összefüggésben? Itt azt hiszem némelyek tévesen ítélik meg a végtelen fogalmát ..., az lehet a világmindenség, de semmiképp a tűrőképesség, a kollektív cinkosság! Hja, kérem, miféle eszeveszett kapkodások tudnak olyankor kerekedni, amikor süllyedni látszik egy hajó, működik a kéz kezet mos módszer még ideig-óráig, de egy pont után beindul a jólismert egymásra mutogatás, a penetráns fekália szomszédba dobálása :(.
Itt tévednek nagyot némelyek szerbemék háza táján is, nem is gondolván, hogy eljöhet az idő, amikor bizony be és el kell erről-arról számolni ...:(.
Na, ez a tavasz olyan, amilyen, bízzunk benne, hogy előbb-utóbb mindenkire ráragyog a napocska :)..., és valljuk, mindenkori legokosabbak a postások és a díjleolvasók, mert ők télen-nyáron napbarnítottak szolárium nélkül is :)!

Előzmény: Thernitibi (6)
Thernitibi Creative Commons License 2004.04.21 0 0 6
Kérdezd attól aki eddig is súgott.
Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2004.04.21 0 0 5

Van itt még valami, ez vajon mit takarhat!??

"M E G H Í V Ó

Baja Város Képviselő-testülete
2004. április 29. (csütörtök) napján 10.00 órától,
ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

29./ Előterjesztés az MNÁMK alapító okirata módosítása tárgyában"

Előzmény: Thernitibi (4)
Thernitibi Creative Commons License 2004.04.21 0 0 4
Holnap, 22-én tárgyalja Baja Város Képviselőtestülete a MNÁMK péznügyi helyzetét.
Mijo Creative Commons License 2004.04.21 0 0 3

Elgondolkodtam afelett, miként tud vajon összeülni ez a tarka résztvevőkből álló kuratórium, egy-egy magvasabb kérdés megvitatására!? Talán érdemes lenne szóra bírni Pazár doktort, a kuratórium elnökét? Úgy emlékszem fórumunknak ő is hozzászólója volt egykor, ki tudja, hátha ismét affinitást érez erre!? Meg kell invitálni erre.

Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja – Baja

KURATÓRIUM

A Kuratórium elnöke: Dr. Pazár László

A Kuratórium tagjai:

· Dr. Ursula Seiler - Albring, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete

· Johannes Nuding, a Baden-Württembergi Kultuszminisztérium miniszteri tanácsosa

· Klaus Reiff, a düsseldorfi Hermann-Niermann Közhasznú Alapítvány képviselője

· Gerhard K. Rosin, a Robert Bosch Kft. Budapest ügyvezető igazgatója

Jürgen de Graeve, az AUDI gazdasági és vállalati kommunikációs vezetője

· Dr. Józan-Jilling Mihály, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának alelnöke

· Kerner Anna, az Oktatási Minisztérium főtanácsosa

· Schön Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Német Önkormányzatok elnöke

· Manz József, a Bajai Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke

· Dr. Gyurityné Dr. Disztl Rita, a Szülői Munkaközösség képviselője

Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2004.04.19 0 0 2

Nem is tudom, miért van olyan érzésem, hogy a mi sajtónkat - különösen a regionálist - egyre inkább jellemzi az elhallgatás módszeressége!? A mi környékünkön szinte már az ölt természetességet, hogy vannak esetek és ügyek, melyek napi témát jelentenek beszélgetések során, úgy az utcán, mint illetékes hivatalokban "mindenki jól tudja miről van szó", csak éppen valamilyen rejtélyes oknál fogva cinkos védőburok óvja ezek szereplőit, érintettjeit. Drága jó Kutasi Feri barátom nem egy bajai és Baja környéki esetben, sorozatba foglalt oknyomozó riportokban számolna be közérdeklődésre számot tartó történésekről (talán még az egykori Ladányi Bence se ment volna el szó nélkül mellettük), megboldogult lapjában, a Bácskapocsban, de ez a műfaj mifelénk egyszerűen ma már nem is él :((... Itt a sajtó, legfeljebb a már megtörtént eseményeket froclizza, na azokat is csak leginkább abban az esetben, ha nem sértenek prominensi érdekeket.
Hogy itt ma ki a prominens?? Na ez az, ami külön misét érdemelne, de talán leginkább a pénz és a pozíció, illetve hát ez a kettő együtt, mint afféle sziámi ikrek azok az okok, melyek tabu jelleget parancsolnak némely úgy egyéni, mint közérdekeket sértő jelenségeknek :(.
Az eltussolás művészete, az eltussolás, mint különféle pressziók következménye a jellemző régiónkban, egyszerűen nincs fórum, mely felválallalna, fel merne vállalni vérlázító jelenségeket!

Hogy mindezt miért éppen itt, ebben a topicban írom? Csupán mert valami ismételten igencsak bűzlik Dániában :((..., és mert meglehetősen sokan hívnak fel, mióta ezt a topicot megnyitottam. Sokan, kik morognak, felháborodottan zúgolódnak ...., na pesze csak nekem, az én fülembe duruzsolva, de nem merve felvállalni nagy nyilvánosság nem veszélytelen közegét :(... Pedig hány, de hány okos és jól tájékozott ember él e vidéken ....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2004.04.13 0 0 1

Rossznyelvek szerint a kutyuli, a következő mondatban van elásva: "A kuratóriumi ülésen megvitatták a könyvvizsgálói jelentésben szereplő apró, formai hiányosságokat, megszüntetésük már folyamatban van." Hogy kinek mi az "apró", és mi minősül lágyan "formai hiányosságnak", az csak a baba fekvésének a kérdése :(...

Ezek a rossznyelvek emlegetnek holmi "házi testületet" is, mely kollektíven nem kívánja áldását adni erre a pályáztatás nélküli bizalomra.

Na meg arról is szól a fáma, miszerint a kuratóriumi elnök és a főigazgató közé, afféle "indulatokat semlegesítő" koordinátort neveznének ki, vélhetően nem alacsony díjazással, ami tekintettel az inséges időkre sok munkatársban kelt talán nem is alap nélküli megbotránkoztatást.

Mijo

Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2004.04.13 0 0 0

"Nincs ok a váltásra
PetofiNepe 2004.03.31 08:58

Dr. Knáb Erzsébet marad a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgatója. Legutóbbi ülésén úgy döntött az intézményt üzemeltető alapítvány kuratóriuma, hogy nem ír ki pályázatot a vezetői poszt betöltésére, inkább öt évvel meghosszabbítja a főigazgató asszony mandátumát – tájékoztatta a Bajai Naplót dr. Pazár László elnök...

Az alapítvány tavaly mintegy 384,5 millió forintot utalt át az intézmények, amelynek teljes bevétele 519,9 millió forint volt. A jelentős összeg egyértelműen az igazgató munkáját dicséri, márcsak azért is, mert 55 millió forintot az intézmény tett hozzá. Idén szerényebb, körülbelül 10 százalékkal kisebb – 455,8 millió forintos – költségvetéssel tervezhetnek. A kuratóriumi ülésen megvitatták a könyvvizsgálói jelentésben szereplő apró, formai hiányosságokat, megszüntetésük már folyamatban van. Változott az alapító-okirat is, mivel a szakképzésben elindulhat a második csoport is (2000/2001. tanévtől zajlik szakközépiskolai képzés az MNÁMK-ban). Bővül a kínálat marketing- és reklámmenedzser, illetve -ügyintéző, külgazdasági üzletkötő, valamint Európai Uniós üzleti szakügyintéző szakkal.

Munkatársunktól
Forrás: www.PetőfiNépe.hu"

Muity Mijo Creative Commons License 2004.04.13 0 0 topiknyitó

Magyországi Németek Általános Művelődési Központja.

Méltán lehetünk büszkék arra, hogy egy ilyen rangos közintézmény, éppen a mi városunkban kapott helyet. Újabb példa arra, hogy nem csak a főváros illetékes és alkalmas "központi" képviseletre.
Ugyanakkor e büszkeséget kezdik sötét fellegek borítani, lévén elégedetlenkedő közhangulat, felszín alatti morgolódások, nyílt vádak, sanda célzások, és suttogó gyanakvás teszik penetránssá az intézmény légkörét. Bizonyos meghökkentő svájci bankszámlaügylet került úgy fókuszba, ami homályával bizalmatlanságot szül az intézmény nem egy érintettje számára. Meg bizonyos kuratóriumi hozzáállások is tetézik a hol kimondott, hol visszavont kételyeket, a központ működése tisztasága viszonylatában. Értesüléseim szerint nem mindenki hallgat, bár mindenkit szeretnének jótékony erők hallgatásra bírni. Tán csak nem, hogy bizonyos umbuldázásokra derült fény, és klasszikus módon akadnak, akik ezt szőnyeg alá akarják seperni, netán el akarják tusolni :(!?? Felénk előbb-utóbb mindenre fény szokott derülni ..., különösen, ha bizonyos jelenségek közérdeket sértenek!

Mijo

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!