Igen, a zongorán mindkét kéz önállóan vesz részt a hangok megszólaltatásában. De ez az összes nehézség.
Ám a hegedüléshez is szükség van mindkét kézre, ráadásul ott a két kéz különböző féle mozgása szükséges a hangok megszólaltatásához, ami az első néhány évben elég keserves munka annak is, aki csinálja, annak is, aki hallgatja. Az intonáció a hegedülésnél egy külön fejezet, ami a zongorázásnál nem gond, hiszen a hangok magassága fix.
Köszönöm a választ! Miért írtad, hogy hegedűn nehezebb megtanulni játszani, mint zongorán? Az ember azt hinné, hogy a zongorázáshoz kell több idő, mivel két kéz, két szólam stb...
Szerintem nagy akarattal bármit meg lehet tanulni, még hegedülni is! Én - hegedűs lévén - azt tanácsolom, hogy maradj a zongora mellett, mert könnyebb megtanulni, mint hegedülni, legalábbis alapfokon. Ha meg korábban már zongoráztál, akkor azt miért adnád fel? Persze ha a hegedű mellett döntenél, az sem rossz! ;-) Tanítottam már 20 fölötti lányt hegedülni, egész gyorsan haladt, de leállt vele egy fél év után. Na meg ugye hangszer is kellene hozzá. Mivel zongoráztál, valamilyen zongorád van otthon, nem? De nem akarlak lebeszélni semmiről, csak gondold végig. Konziba elvileg lehet később is menni, de nagyon ritka az ilyen eset.
egy hegedűs
ui.: ha valamiben segíthetek, csak kérdezz nyugodtan!
Én már tanultam zongizni kb 4évig, de elég keveset tudok. Most gondolkozom a hegedűtanuláson. Szerintetek, így húsz fölött mennyi idő alatt lehet meg tanulni hegedülni és milyen szinten? Akár jelentkezhetnék később konziba is? Vagy felejtsem el maradjak itthon és max a zongizáson gondolkozzak? Szerintem az egyik legnehezebb, ha nem a legnehezebb hangszer a zongora!
Kanga!
Rossz hírem van: nem járok sem fitness-terembe, sem fodrászhoz, sem Erikához! A többi stimmel... Így viszont izgalmas a dolog, ki az, akinek gondoltál?!
A fehérvári konziról keveset tudok, de az sem nem naprakész, sem nem jó.
Ja, E. Gabi kimaradt. ő zongorista volt, festett szőke hajjal. Sokáig járt egy fiatalabb bőgőssel, K. Péterrel (ma már B.-K. Péternek hívja magát). Ha még így sem ugrik be: közismert zenész család, van egy orgonista/karmester nagybátyja, meg egy csembalista is, és az öccse hegedűs volt/(van?).
hogy én ki vagyok? Nos, ha már ilyen konkrétan megemlítetted Zsófi néni meghurcoltatását, az az én nevemhez fűződik. Nem vagyok rá büszke, akkor nem voltam tudatában, hogy mit csinálok, (valaki mesélt egy esetet, és azt én a dolog ellenőrzése nélkül elmondtam nyilvánosan); aztán amikor rájöttem, hogy ebből szándékom ellenére milyen botrány lett, próbáltam helyrehozni, amennyire lehetett, de Zsófi néni túl a szívére vette. Annyi szól a mentségemre, hogy őt elég sokan nem szerették, mert azokat a termeket sosem adta ki, ahova órarend szerint 1 órán belül tanár ment, ezért sokan nem is tartották korrektnek. Pedig az volt, csak pechére Ilike néni szíve vajból van.
Egyébként közvetve néhányotokkal van kapcsolatom. Ugyanis egy rövidebb ideig a nővérem N. országban egy zenekarban játszott M. Eszterrel, és azóta is tartják a kapcsolatot, illetve most K. Kálmánnál is kísérek, aki K. Miki bátyja.
Aki nagyon érdekelne: mi lett Cs. Andrással, meg T. Viktorral?
Bizony, hogy messze álltak egymástól "politikailag". Emlékszem, akkor volt a 4 igenes szavazás, mi még akkor nem szavazhattunk. Viszont minden tanárt kikérdeztünk, hogy ő hogyan szavazott. L.B-né 4 igennel, Fogi 4 nemmel. Totális ellentét. :o)))
R.né esetére is emlékszem. Egyik nap még jött be a terembe kiabálva, hogy azonnal fizesse be a KISZ tagdíjat az, aki még nem tette meg. Aztán másnap akkora kereszt lógott a nyakában, hogy csak néztünk.
Nem tudom ki az E. Gabi... A többiekre emlékszem a leírásod alapján, de Gabi nem ugrik be.
Te ki vagy?
Ha gondolod, én is mesélhetek az osztályról. Zénóról nagyon találó, amit írtál. Én is így látom. Az osztálytalálkozón elhűlve tapasztaltuk a változást.
W. Szilvi elvégezte a fősulit, utána pár évig tanított. Aztán egy hirtelen fordulással férjhez ment és házmester lett. Nem volt lakásuk, és a házmesterséggel együtt járt egy apró, földszinti lakás. Jött a gyerek hamar. Mesélte az osztálytalálkozón, hogy nem volt könnyű havat lapátolni hajnalonként, hasában a babával. Azóta azt hiszem újabb gyerek érkezett náluk.
M. Eszter Németországban él, zenekarban játszott sokáig. Mivel ott évente van szerződés hosszabítás, mindig gázos volt, amikor 1 év lejárt. Sokáig hosszabították a szerződést, de egyszercsak jött egy német kürtös és inkább őt alkalmazták. Most óvodában tanít zenét a kicsiknek.
Érdekes, hogy az egyik osztálytársamat megcsapta a börtön szele, a másikat is körözték. Annak a végkimeneteléről nem tudok.
Ha van osztálytársam, akire konkrétan kiváncs vagy, csak kérdezz! :o)
Közben visszaolvastam, hogy kiről írtam már. Egy hülyeség van benne: Edina a Rádió Gyerekkórusánál van, nem a felnőtt kórusnál.
Ki maradt ki? Azok, akik vagy később jöttek, vagy közben eltűntek. Ez utóbbi például F. Zsófi. Na, róla semmi. Aztán később jött K. Judit, ő ELTE karvezt végzett, egy félprofi(?) kórusban láttam énekelni. Meg L. Évi (énekes) volt 1 évig.
Jaj, tényleg volt az a fél magyar, fél amerikai lány is F. Anett. Gondolom, ő visszament Amerikába. A. Zsuzsival is ez történt: odament egyetemre (hegedülni), majd férjet is szerzett (egy kimondhatatlan, lengyel vezetéknevű ütős fiú), meg 2 lányt "alkotott" vele együtt.
Aztán eszembe jutott még E. Gabi, ő valamelyik pesti zeneiskolában kísér, ha jól sejtem, van egy gyereke, és elvált. Nem kérdeztem rá, az ember sose tudja, mikor "talál bele"...
A Kolos 4 évig R. Attila melett ült, ezért ha valakivel beszélt az ő lehetett. No meg Szirénkével, bár vele inkább valami mást csináltak...
A Te osztálytársaid közül nem sokról tudok. Zénóval tartottam a kapcsolatot, amíg ZAKos volt - meglepően kellemes ember lett belőle; Sz. B lett Juda férje, őróla így valamennyit; meg R. Veráról tudom, hogy Bécsbe járt gitár szakra, ezzel ki is merült. No meg, amit magadról mondtál. Azért érdekes, hogy hogy szétrepültünk...
ez az ellentét mondjuk nem csoda. Akkor kezdtek aktivizálódni a pártok, és ők ezen a palettán elég távol álltak egymástól. Mondjuk voltak, akik időben váltottak "megfelelő" irányba, a nagy párttag R.-né is hirtelen rettentő templombajáró lett...
Ha kényszerítettek volna, akkor sem ugrott volna be a Kolos neve... Emlékeztem rá, soha nem láttam senkivel beszélgetni. Ezek szerint nem is beszélgetett senkivel?!
Aki még közben eszembejutott. Mi lett A. Zsuzsával?
Illetve volt még valaki, akire nem kérdeztem rá? Komolyan mondom, hogy magam is meglepődtem azon, hogy mennyire előjöttek az emlékek, hogy emlékszem szinte mindenkire...
Érdekes ez a L.B-né kontra Fogi eset. Fogi volt hosszú évek óta már a közism.ig.hely, aztán egy elhúzódó betegség/kórházi kezelés miatt nem tanított. Ez akkor történt, mielőtt én '86-ban odakerültem. Abban a tanévben került L.B-né a konziba. Nekünk Fogi volt az osztályfőnökünk, de a betegállománya miatt hónapokig csak "lógtunk a levegőben", mert igazából nem volt o.főnk.
Pár hónap múlva visszatért Fogi, viszont az ig.hely. már L.B-né volt. Szerintem már akkor sem kedvelték egymást. Bármiben lefogadtam volna már akkor, hogy egyszer visszaáll a régi rend. Azt hiszem Fogi 20-25 éve tanított már akkor a konziban (azóta meg még plusz 15 évet), L.B-né pedig akkor csöppent oda.
A tanári karban mindig is voltak ellentétek, ez nyílt titok volt.
A találkozóval nálunk is az a gond, hogy senki sem akarja felvállalni a megszervezését. Az is nehezíti a problémát, hogy nem voltunk túl összetartó osztály...
Hogy hol? A 10 évesre emlékszem, azt valaki "nagyon" megszervezte, valahol a Szt. István körút egyik mellékutcájában volt egy étteremben - jó nagy asztalok között L alakban. Magyarul nem tudtál mozogni, csak a szomszédoddal lehetett beszélni. A többire nem is emlékszem. Lehet, hogy nem is volt???
Viszont eszembe jutott, mégvalaki: volt még egy fiú osztálytársam, H. K. Hihetetlen keveset beszélt, én összesen ha 5 spontán mondatot hallottam tőle a 4 év alatt. Ő nem lett zenész, már nem is emlékszem mi, nem statisztikus, de valami olyasmi...
Nagyon sajnálatos, hogy L. B-né elment a Konziból. A mi időnkben ő volt a közismereti ig. h., és egy nagyon értelmes valakinek bizonyult. Csak mivel ő "kívülről" jött ig. h.-nek, ez nagyon csípte a csőrét néhány régi benti tanárnak, aki szintén ig. h. akart lenni. Ezek szerint hosszú távon csak sikerült kipiszkálniuk onnan.
A közismeret lehet, hogy most már jó - ennek örülnék - de ez nem mindig volt így. Nekünk Eö-né volt a matektanárunk, és egyszer túlbonyolított egy egyenlet-levezetést. Mikor valaki szólt, hogy ki lehetne húzni 2 sort, mert csak egy tiszteletkör az egész, nem értette, miről van szó. Nem akarom bántani, mert jóindulatú valaki, de ilyen tanárokkal nem lehet színvonalat biztosítani. 90 után beindult a gimnáziumi osztály, és ott - ahogy hallottam - már viszonylag nívós oktatás volt/van; de akkor nem volt, én utólag már bánom is, hogy nem gimnáziumban jártam a közismeretet.
Azért azt se felejtsd el, hogy mi a rendszerváltás évében érettségiztünk, tehát még tanultunk oroszt, és a történelem elég nagy része is a munkásmozgalomról szólt, az egy más világ volt más törvényekkel!
Nekem az tetszett a legjobban, amikor Ilike néni pár hónapja befestette barnára a haját és rá néhány nappal Panni néni is új árnyalatot vetett be! Keményen megy a rivalizálás! :)
Fog. még mindig a közismereti ig. de most már csak hivatalosan ig. helyettes.
La. Bé.-né már 2000 óta nem tanít ott, mert állítólag kiutálta a Fog.-né! Vagy idegileg készült ki, vagy esetleg "mi üldöztük el", mert mi voltunk az utsó osztálya!
Ilike néni ugyan sokat beszél a Panni néninek, de inkább pikkelnek egymásra, mint tanítanák egymást!
La. Bé.né már nem tanít a konziban? Na, ez meglepett. Ott mindenki olyan "őskövület" volt. :o) Ha egyszer odakerült, ott is maradt nyugdíjig. Legalábbis nekem ilyen emlékeim voltak.
A közismereti igazgató még mindig Fogi? Vagy már nyugdíjba ment ő is? Az osztályfőnököm volt, nagyon bírtam őt.
Nem semmi lehet a konzi világába belecsöppeni, főleg a portán. Azt a tempót vagy felveszi, vagy elszökik hamar. Ilike néni tanítja be az újoncot? :o)
A közismeret biztos sokat javult, amióta gimnáziumi osztályt is indítottak. Beszélgettem pár éve Fogival, hogy magasabb lett az oktatás színvonala. A gimnázium magával húzta a szakközepes részt is. Hidd el nekem, hogy a mi időnkben ('86-90) nem volt erős a közismereti rész. Én erősen humán beállítottságú vagyok. A konziból kikerülve sokszor éreztem hiányosságokat a műveltségemben, és ez nagyon elkeserített. Akkor jöttem rá, hogy ez kevés volt Legalábbis nekem kevés. Utána bepótoltam a hiányokat. De igenis voltak hiányok.
Köszönöm a hosszú beszámolót. Az Olimpia jegyében kicsit eltűntem, de a topic el ne süllyedjen! :o)
Csabát láttam a négyessel, beszélgettek velük egy műsorban és zenéltek is. Egy másik alkalommal pedig a családjával mutatták be, hogyan élnek hármasban.
Amit a Piroskáról írtál, az nagyon mellbevágó volt, amikor olvastam. Előttem van mindkettejük arca, ahogy már a konziban is boldog pár voltak. Piroska mindig kedvesen mosolygott, igazából nem ismertem. De sugárzott róluk a boldogság. Talán a hite tényleg átsegíti a nehézségeken...
Nekünk sokáig évente volt találkozónk, mindig én hoztam össze. Aztán egyik nyaram máshogy alakult (mindig nyár végén jöttünk össze) és nem értem rá szervezni. Mindenki felhívott reklamálva, hogy mikor szervezem már. Mondtam, hogy én sorry, de most nem. Kértem, hogy most szervezzék ők. Na, ez ennyiban is maradt. Azóta pár éve már nem volt. Sokaknál éppen lakásvásárlás/felújítás, gyerek, külföld, stb. Valahogy nem akart összejönni. Jövőre összehozom, mert az lesz a 15.
Nektek lesz? Hol szoktatok összejönni? Mi általában valakinek a lakásán. Az utolsó években pedig Dunakeszin, mert 2 osztálytársunk (K. Miki és Sz. Zsuzsa) összeházasodtak, családi házban élnek és valahogy "adta magát", hogy hozzájuk mentünk. 2 gyerekük van, de ez sosem okozott gondott, nagyon jófej szülők, mindig megoldották a dolgot.
Éppen azért, mivel az utóbbi években nem találkoztunk, nem vagyok képben a többiekkel kapcsolatban. Pár emberről tudok, de van, aki teljesen eltűnt a szem elől.
Sziasztok!
Nagyon örültem ennek a topic-nak,mert jó, hogy így (is) törődnek a konzival!
Én is oda jártam, 2002-ben érettségiztem, most ZAK-os vagyok. Jó titeket olvasni, és egy csomó ismerős dolog még most is úgy van mint x évvel ezelőtt!
Nekem 2 ofőm volt, La.Bé.-né(magyar) és Ró.-né(matek). Azért kettő, mert az előbbi 2000-ben elhagyta az iskolát sok-sok ok miatt. Sok a pletyka erről de nem tudom mi az igaz, mi a nem.
Az új portás a Panni néni, még kell neki egy kis idő, míg megszokja a konzi lendületét, ha egyáltalán valaha megszokja! Egyébként aranyos ő is! Ilike néni lényegében mindig is AZ igazgató volt/lesz....! ;o)
Ha megbocsájtotok nekem, egy dologban nem értek egyet veletek! A konzi közismereti részére vonatkozólag az a véleményem, hogy nekem egy olyan osztályom volt, ahol a 4 év alatt senki sem bukott, soha, a 2-es is ritka volt, és az is csak matekból, de nem az érettségin, és 16-ból 2 ment egyetemre, mind a kettőt simán felvették(ELTE angol, és informatika), és az osztály 1/3 részének megvolt már negyedikre a valamiből a nyelvvizsgája! Nem tartom rossznak a közismeretet! Csak hozzáállás kérdése az egész! Aki úgy megy oda, hogy tudja hogy ez itt laza meg minden, akkor lógni fog mindenhonnan, meg nem is fog tanulni, és annyira megszokja a semmittevést és a lógást, hogy a zenei tárgyakat is hanyagolni kezdi, aztán már az sem érdekli!
Sziasztok
Remélem azért nem írtam rossz dolgokat......, és még sokan csatlakoznak topicunkhoz!
L. Orsi. Róla csak minimálisat tudok. Amikor 4 éve volt osztálytalálkozó, akkor később jött, és hamarabb ment. Emlékeim szerint egy fiúval volt, aki akkor nem férj státuszban volt mellette. Orsi asszem szolfézst tanított akkor egy zeneiskolában.
B. Évi számomra meglepően későn ment férjhez, hisz egy bájos leány volt, de aztán gyorsan lebabázott 2x. Most valahol Újpesten laknak.
B. Edina Na, ő egy érdekes eset, a végeredmény az lett, hogy elvált, (ha jól tudom) 2 gyerekkel, amúgy a Rádióénekkarnál működik, ahol nagyon kedvelik.
Baczkó még korán hozzáment az Ottóhoz, egy ideig Sopronban laktak, aztán nem tudom, mi lett velük.
Csabáról akkor mindent tudsz, talán azt nem, hogy van egy zongoraegyüttesük, ahol 4 vak játszik 2 zongora 8 kezest "Ungária" néven.
R. Attila részben zenekritikus lett, részben pedig az egyik zenei szaklapot csinálja, jól megy neki. Ő mindig is komoly, megfontolt ember volt, remekül tudott hallgatni...
Balázs zongorát, meg karvezt végzett, aztán Bécsben korrepetítort, most az egyik konziban kísér, meg átiratokat készít, például a Csaba-féle zongora4-nek.
Jaj. Viszont nem tom, emlékszel-e rá, volt egy viszonylag magas, hosszúhajú lány, H. Piroska. Ő aztán zeneakadémista évek alatt H. Miki felesége lett (zongorista volt 1-gyel felettünk), lett 3 gyerekük. S másfél évvel ezelőtt Miki súlyos beteg lett, és..... meghalt!!! Szegény lány ottmaradt egyedül 3 kisgyerekkel. Szörnyű lehet neki. Talán a hite átsegíti, mert ők is valamely kisegyház elhivatott tagjai voltak...
Közismeretről tényleg nem. A Márta néni van még, aki akkor volt az ig. h. Nekünk magyart tanított, és nagyon szerettük. Eö.....nét láttam 1x, egykori O.F-nket.
Úgy tudom, a büfé felváltotta az ebédlőt.
A kaput nem tudom, hogy funkcionál, de nekem ahányszor dolgom volt, csengetnem kellett. Ráadásul az utóbbi időben az új portás volt, aki nem ismer, nem Ilike néni - ővele még most is órákat lehet beszélgetni.
Nekem a Konzi már ambivalens érzéseket kelt. 12 éve ismerem a páromat, és az innen nézve olyan hosszú idő, hogy szinte már nehéz elképzelni, hogy volt valaha élet nélküle is... (pedig volt).
Eszembe jutottak még emberek, akikről 15 éve nem tudok semmit.
L. Orsi? B. Évike? Edina (na, az ő vezetékneve nem jut eszembe)? Baczkó?
Csabát többször is láttam a tévében. Hol a családjáról mesélt, hol a zongora ürügyén.
R. Attila nevét többször olvastam kritikák/újságcikkek végén. Ő ő lenne? :o)
Balázzsal mi lett?
Csak úgy zúdítom rád a kérdéseket, de olyan jó összetalálkozni valakivel, aki szintén ott élt 4 évet anno. Ráadásul ugyanazt a 4 évet.
A közismeretről tényleg nem tudsz semmit? Mármint a tanárokról? :o(
Megszűnt az ebédlő??? Van helyette máshol? Vagy megszűnt az ebédelési lehetőség? És milyen terem lett belőle?
És reggelenként csöngetni kell, ha iskolába mennek? Vagy csak délután? Elképzelni sem tudom... Gondolom a maiaknak meg az a furcsa, hogy 15 éve itt ajtó-ablak nyitva állt, az aula közepén rengeteg értékes hangszer hevert gazdája nélkül...
Én sem voltam/vagyok kávés. Csak valahogy ez is hozzátartozott, hogy Vári tanár úr üldögél a székben és kávézik. Meg, hogy a ruhatáros néni főzi a kávét...
Szóval jó volt. Én nagyon szerettem konzis lenni. Szép évek voltak.
Hát ha nagyon akarod, ki tudod deríteni, hogy ki vagyok, nem egy ördöngősség, (a Nők Lapja ne tévesszen meg...) nekem is vannak sejtéseim, hogy ki lehetsz...
De azt hiszem, ez nem is lényeges, mert ami emléket őrzünk az akkori évekről, az akkori emberekről, az mára már nem érvényes. Hiszen azóta felnőttek lettünk, megváltoztunk, házasok lettünk, gyerekünk van - a nem kívánt rész törlendő... :))) - és nem utolsósorban bölcsebbek is lettünk 15 év tapasztalatával.
Virág egy furcsa lány, én nem igazán jöttem ki vele anno, valahogy más hullámhosszon él(t)ünk - van ilyen. A szinkronszínészetért nem irígylem, mert az tönkreteszi a szemet...
A Konzi? A ruhatár megvan még. Az ebédlő megszünt, abból is terem lett. Aztán a bejárat mögött - tehát ha belépsz a kapun (ami már csengetős, és a portáról gombbal nyitják) akkor a ruhatár felé volt egy kis lyuk, na abból - lett egy büfé, nem tudom, régen mi volt ott, talán az volt a kávésarok. (Nem vagyok nagy kávés.) A telefon asszem műxik még, a "tanári kávézó" is létezik. Persze a tanárok elég nagy része kicserélődött.
Köszönöm a részletes beszámolót. Ha tovább szűkítenénk a kört, előbb-utóbb az is kiderülne, hogy te ki vagy. :o))
Olvastam azt a cikket Virágról az újságban. Akkor rácsodálkoztam, mert ő mindig azt sugározta magáról, hogy minden rendben, mindent elér, amit akar. A cikk ezekután furcsa volt...
Működik még a Konziban a ruhatár? a kávézósarok? a nyilvános telefonfülke az aulában?
Olyan nosztalgikus, hogy ennyit beszélünk róla, hogy szinte kedvem lenne újra bemenni körülnézni. Még pár éve F.A.-né megígértette velem, hogy egyszer beülök a közismereti érettségin a bizottságba és segítek neki.