Keresés

Részletes keresés

bokor Creative Commons License 2004.04.20 0 0 76
Jesszasz, én vagyok a mumus? :-))
Naná, hogy neked címeztem! Figyelemkoncentrációról volt szó, aztán te azt írtad, hogy motiválni kell a gyereket, ha csöndben országvárosozik egy órát, kap csokit. Hát kinek írtam volna, te! :-))

Ha ezzel a hozzászólásoddal kapcsolatban is kekeckedni akarnék, de nem akarok, mert jó kedvem van, csak tegyük fel, hogy akarok, akkor azt mondanám, hogy eleve rossz, ha a gyerek bármit is kér a matekverseny első helyéért :-))

Még az is eszembe jutott, hogy értem ám, miről van itt szó! Csokit adsz a gyerekidnek, csak hagyjanak békén egy órára!!! :-))

Előzmény: rocher (75)
rocher Creative Commons License 2004.04.20 0 0 75
Ilyen ötösöm lenne a lottón!!! Tudtam, hogy Te leszel az az aki agyonvág:-) De ha rendesen elolvasod, akkor itt szabadidős tevékenységről van szó. És elmesélném, hogy mit kért a fiam a megyei első helyért a matekversenyen: három tasak gumicukrot!!!!!!!!!!

Jó amit írsz, teljesen egyetértek veled, csak ne nekem cimezted volna:-(((

Előzmény: bokor (61)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.20 0 0 73
Ha már a nyelvtanról van szó: vannak ugye a zöngés meg a zöngétlen hangok. Valamelyik Szabó Magda könyvben olvastam, hogy meg kell tanulni ezt a bűvös mondatot: "két hét szűcs puff" - mert ebben az összes zöngétlen mássalhangzó benne van. A többi meg zöngés...:-)
Gabiiiiii Creative Commons License 2004.04.20 0 0 72
Velem sem tanult soha senki,mégis elég jó volt a bizonyítványom.Én is ezt a példát próbáltam követni az enyémeknél,na jó,kivéve elsőben,de úgy látszik,nálunk nem működik.
Ha nem kérdezem meg és nézem át a cuccát,képes elmenni az előző napival,aztán sorra jönnek a beírások,hogy mi nem volt ott.
Tegnap kipróbáltuk a tanárnővel,hogy mivel bent voltam,elmondta pontról pontra,mi volt a lecke,a gyerek is azt mondja-e itthon.Aha,a felét.
Úgy látszik,ő olyan fajta,hogy egyfolytában ellenőrizni kell és rudgosni.
Tegnap megpróbáltam megértetni vele,hogy ki lehet mindent javítani,segítek,de neki is össze kellene szednie magát.
Kíváncsi leszek,lesz-e foganatja.
Előzmény: Lovászi (70)
Lovászi Creative Commons License 2004.04.19 0 0 71
Szerintem jó. Enyémek is szerették.
Előzmény: Törölt nick (63)
Lovászi Creative Commons License 2004.04.19 0 0 70
Bevallom töredelmesen én még soha egyetlen gyerekem táskáját sem néztem/pakoltam be. Elsős korukban rajzoltam nekik órarendet: tesióra labda, matek számok, olvasás könyv, etc. Működött.
Motiválni azzal szoktunk, ha nem tanulsz, hülye maradsz :-) Sem csoki, sem pótzsebpénz, sem semmi.
Nagylányom szorgalmas, okos, de ő ugye lányból van.
A fiam nem szokott itthon tanulni, az ágya alól horgássza elő a könyveit reggelente (oda másztak rémületükben...), mégis tökegyforma a bizijük volt eddig. A lányom helyesírása kaliberekkel jobb, mint az öccséé, de ő meg 0 itthoni tanulással emlékszik minden frinc-francra.
bokor Creative Commons License 2004.04.19 0 0 68
Abszolúte normális!

Valami még eszembe jutott a szorzótábláról, bár látszólag semmi köze hozzá. Rengeteget szenvedtem mindig, hogyan tanítsam meg a német melléknévragozást. Táblázatokat gyártottam, amit kívülről kellett fújniuk, de alkalmazni nem tudták. Aztán kaptak egy szöveget, tele jelzős szerkezetekkel, ki kellett keresni őket, és felfedezni az összefüggéseket. A végén maguktól gyártottak táblázatot, és nem mondom, hogy nem hibáznak, de működik...
Szerintem hasonló a helyzet a szorzótáblával is... Érted, mit akarok mondani?

Előzmény: Törölt nick (66)
bokor Creative Commons License 2004.04.19 0 0 67
Hát nem tudom... Én matekszakos kollégáimnak is meséltem, akik nagyon örültek, hogy ilyen is van. Ezek a törpék, mire konkrétan a kezükbe került a szorzótábla, gyakorlatilag szoroztak. Aszongya éppen a lányom, hogy de jó, valamelyik szorzótáblának csak egyetlen elemét kell megtanulni, a többit mind tudják, mert a régebben tanultakat csak meg kell fordítani... Hát nem ez a lényeg?
Magát a szorzótáblát még egyszer sem kellett felmondaniuk, de tudják.
Előzmény: Törölt nick (65)
bokor Creative Commons License 2004.04.19 0 0 62
Ami egy baromság, már megbocsássatok. A szorzótábla nem vers! A lányomék szerencsére nem így tanulják, az összefüggéseket keresik, például, hogy a kettes, a négyes és a nyolcas szorzótábla hogyan van összefüggésben, szöveges feladatokat oldanak meg rengeteget... A lényeg, hogy értsék a szorzás és az osztás lényegét, ez nem memoriter, amit meg kell tanulni!
Előzmény: AliceCsodaországban (60)
bokor Creative Commons License 2004.04.19 0 0 61
Hát nem tudom, nekem ez a "motiválás" dolog nem tetszik... Ne a csoki meg a jutalom legyen a motiváció (ott törjön le a kezem, amikor a jó bizonyítványért biciklit adok a gyereknek, a kicsit rosszabbért meg eltiltom a tábortól, amire régóta vágyik!)! Meg ne a jegy, amit kap.
A lányomnak egyelőre elég, ha tudja, mennyivel okosabb lesz, ha megcsinál valamit. Ha akar szorgalmit csinálni, hát csinál, ha nem, hát nem...(általában akar)
Amúgy nagy híve vagyok az abszolút önállóságra nevelésnek, kezdve azon, hogy nem ülök mellé a leckénél, nem nézem meg, mindent megcsinált-e, ami a leckefüzetébe fel van írva, nem nyúlok a táskájához. Ha valamit elfelejt, nem ír fel leckét, nem hívok fel senkit, hogy megtudjam, mi volt. Szeretném, ha tudná, hogy magának tanul, nem nekem, ő a felelős a dolgaiért. Most másodikos, a dolog működik...
Előzmény: rocher (56)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.19 0 0 60
"Ne gondolj nagy dologra, csak emlékezz vissza arra, hogy a mi időnkben, hogy tanultuk meg a szorzótáblát. Mint egy verset. Az én matek tanárom minden óra elején végig mondatta, év végére a leghülyébbre is ragadt valami. "

Én ha jól saccolom kicsinyég öregebb vagyok. De nálunk is a szorzótábla nagyjából úgy ment hogy minden számtan (nem matemitika, számtan!!!) óra elején fel kelett mondani az egész osztálynak közösen az egyik szorzótáblát, nagyjából így, hogy "no akkor gyerekek, mondjátok el a négyes szorzótálát: egyszer négy az nééééégy, kétszer nééégy az nyoooolc... háromszor néééégy az tíííízenketttőőőő... stb... álmomból felébresztve is el tudtam mondani egy idő után...) Ez olyan alsó tagozatban végig ment, minden számtan óra elején...

Előzmény: öregSam (54)
Gabiiiiii Creative Commons License 2004.04.19 0 0 59
Bent voltam a fogadóórán.Én aztán tényleg tudom szídni a tanrőket,de azt kell mondjam a tanárnő,aki mellesleg az osztályfőnöke is,teljesen korrekt.Teljesen objektiven látja a gyereket,és megmutatta ma legutóbbi dolgozatot,ami egyes lett.Majdnem elsírtam magam.Én meg megmutattam a tegnapi itthoni diktálást.Csak néztünk egymásra és nem értettük.Igazán nem félelmetes,hogy a gyerek félne tőle,szigorú,de igazságos.Nem értem.

Nagy beszélgetést csaptunk a gyerekkel,mikor hazajöttem /a gykorlás után /,majd meglátjuk,lesz-e eredménye

Lovászi Creative Commons License 2004.04.19 0 0 58
Szasa, a Te kisfiad még annyira kicsi, hogy nála teljesen természetes, hogy ilyeneket ír. Ahogy halljuk, úgy írjuk elv :-)
Én egy elsőst semmi szín alatt sem látnék el plussz feladatokkal, szvsz bőven elég neki, amit kap nap közben. Tedd el az ötleteket későbbre :-)

Más: a figyelmetlen kölköknek jól jönnek az ún. koncentrációs gyakorlatok, pl. lehet ilyeneket csinálni is. Tök értelmetlen szám és betűhalmazt írni, de legyen benne X db olyan betű és/vagy számkapcsolat, amit meg kell keresni, és megszámolni hány van belőlük. Kb ilyen:
qmwnegrtdflkmqhneg89652349087156243234 legalább egy A/5-ös oldalon át. Hány db neg, és hány db 234 van benne?!

Előzmény: Törölt nick (55)
untyi Creative Commons License 2004.04.19 0 0 57
Azt hiszem, a mozgással van.
Előzmény: Törölt nick (46)
rocher Creative Commons License 2004.04.19 0 0 56
Motiválni kell a gyereket. Pl. én azt szoktam, hogy ha hajlandóak egy órárt csendben országvárosozni, akkor kapnak egy Kinder Buenot. És általában jó vásárt csinálok.
Előzmény: Törölt nick (55)
öregSam Creative Commons License 2004.04.19 0 0 54
Na látod ezért vagyunk mi olyan jó karban. De ha nekem mégegyszer valamelyik OM szakértő a gyerekek terheléséről beszél, meglesem és úgy vágom hozzá a gyerek táskáját, hogy az tuti 8 napon túl gyógyuló.
De az alap problémára visszatérve szerintem a jelenlegi tankönyvek nagy része tetszetős, (jó kemény kötésű, dög nehéz) de alkalmatlan arra, hogy a gyerek a tanultakat automatizálja, rengeteg hasonló feladat megoldásával. Ne gondolj nagy dologra, csak emlékezz vissza arra, hogy a mi időnkben, hogy tanultuk meg a szorzótáblát. Mint egy verset. Az én matek tanárom minden óra elején végig mondatta, év végére a leghülyébbre is ragadt valami.
Ma oktatáspolitika, oktatásszociológia és minyavaja van. A lényeg az, hogy a tankönyv írója, kiadója az eladott példányszám után részesedik, amiből visszacsorgat az iskolának. Nem tudom emlékszik-e valaki a képolvasási módszerre. A pedagógia csődje, a dislexiások gyártásának nagyüzemi módszere. Nálunk mégis sikerült kb 10 éven keresztül üzemben tartani, és funkcionális analfabéták tömegét képezni magas állami elismertség mellett. A jelenleg forgalomban lévő tankönyvek és segédanyagok az írójukon, kiadójukon kívül senkinek sem hoznak hasznot.
Bocsi a hosszúságért csak dühöngök. Hétfő van, bepótoltuk, kijavítottuk, gyakoroltuk azt amit már rég tudni kellene.
Előzmény: rocher (53)
rocher Creative Commons License 2004.04.19 0 0 53
Mi este pakolunk. Pontosabban ki-be. Külön iskolatáska, külön tornazsák. Pénteken még úszik is a kicsi, úgyhogy most pénteken úgy jöttünk haza, hogy a két iskolatáska az én vállaimon, a tornazsákok rajtuk, az úszószsák a kezemben. Plusz még vásároltunk is hazafele. Majd megszakadtam.
Előzmény: öregSam (52)
öregSam Creative Commons License 2004.04.19 0 0 52
Most nevess, de a fiam, aki még írni olvasni nem tud az adott nyelven, elég jól kommunikál angolul és arabul.
De a hogy szót sikerült a következő képen elválasztania ho-gy. Miközben legalább ezerszer megbeszéltük, ho-gy egytagú szavakat nem lehet elválasztani.
Nem tudom ti hogyan élitek meg, de nekem minden reggel a táska bepakolása egy tortúra. Van kb. 4 tárgy + a testnevelés. Ehhez jár általában egy könyv, füzet, gyakorló, feladatlap kisnyavaja.
A gyerek viszonylag jó erőben van, de én majd meg szakadok mire az iskoláig meg visszahurcolom az egészet. A különböző extra kívánságokról még nem is beszéltem úgy mint kinti és benti tornacipő mert sosem lehet tudni, + melegítő, tartalék mifene.
Emellett ha nekifogok hét végén kb. 2*2 óra alatt többre jutok a gyerekkel, mint amit egész héten az iskolában ökörködtek. Ha megengedhetném magamnak már rég magántanulóként vinném tovább.
Amellett, hogy a jelenlegi iskolája kategiákkal jobb mint az előző, de az egész rendszertől nem vagyok elájulva.
Előzmény: Gabiiiiii (43)
family Creative Commons License 2004.04.19 0 0 51
Köszi a segítséget.
Előzmény: Törölt nick (32)
bokor Creative Commons License 2004.04.18 0 0 50
Tudom ám! :) Én is tapasztalok eleget, de úgy tűnik, nekünk piszok nagy mázlink volt eddig azokkal a pedagógusokkal, akik a gyerekemmel foglalkoztak... Vagy nagyon jók a megérzéseim... :)
Előzmény: Lovászi (48)
Lovászi Creative Commons License 2004.04.18 0 0 49
Írtam, hogy nem reprezentatív a minta :-)
Előzmény: Törölt nick (46)
Lovászi Creative Commons License 2004.04.18 0 0 48
Tudod, kedves bokor, hogy jómagamat is odaértem :-) Mivel már 2 gyerekem tapossa az ált. és középiskolát, hónapokig tudnám mesélni a rémtörténeteket. Komolyan gondolkodom a legkisebb itthontanításán.
Előzmény: bokor (45)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.18 0 0 47
off:
Nem, a PPKE-n. Mikor az ELTÉ-n volt a felvételi, éppen nagyon lázas volt, pótfelvételivel jutott be ide.
on
Előzmény: Törölt nick (42)
bokor Creative Commons License 2004.04.18 0 0 45
Vigyázzunk a summázással, mert még ha odateszed is, hogy tisztelet a kivételnek, én például mindig vérig sértődöm! :-)
Előzmény: Lovászi (44)
Lovászi Creative Commons License 2004.04.18 0 0 44
A jó helyesíráshoz szvsz nem árt, ha valakinek jó a hallása. Nagyobbik lányomnak igen jó hallása van, és soha nem volt baja a helyesírással, a fiamnak 0 hallása van, meg is látszik a helyesírásán. Persze ez nem egy reprezentatív minta :-)))
Nagylányom baromi jó a nyelvekből is. Most lesz 16 május végén, ha minden jól megy egy középfokúval ünnepli meg angolból. Másfél éve tanulja a franciát, és most ott tart, hogy felajánlották neki, tartson a kéttannyelvűsökkel a testvérsuliba az ősszel.
Érdekes, hogy a fiamnak is nagyon jól megy a német, abban a helyesírása is jobb, mint magyarból :-)

Más: Ha a gyerek otthon helyesen ír, a suliban meg nem, akkor nem biztos, hogy az ő készülékében van a hiba... Simán előfordulhat, hogy a tanerő nincs a helyzet magaslatán. Félnek tőle a gyerekek, nem tud diktálni, bár a figyelmetlenség is nagy úr. Amióta iskolások a gyerekeim, egyre inkább meggyőződésem, hogy csak az van a pályán, aki máshova sem jó. (Tisztelet a kivételeknek!!!)

Gabiiiiii Creative Commons License 2004.04.18 0 0 43
Szia

A gyerek kitűnően szótagol,mivel anyuka igen renitens volt és hiába mondták annakidején a képolvasás tanulása közben,hogy tilos szótagoltatni,az első olyan házifeladatnál,ahol a gyerek leírta,hogy nyus-zi,anyuka berágott.
1 hétig még a vacsorát is szótagolva kérhette.Tudja is.
A randit szívesen vennénk,nyelvtan ide vagy oda,szeretem ha korabeli gyerekek között van,mert a másfél éves hűga nem tesz jót neki.Nem a kicsi tanul tőle,ő kezd gagyogni:))
De erre sem foghatom,mert a míg a kicsi nem volt,akkor sem volt fényesebb a nyelvtantudása.
Most már legalább matekból is rontott,amiből eddig szinte osztályelső volt.
Nem tudom mi lehet,olyanokat produkál,amiket olyankor szoktak a gyerekek,mikor valami trauma éri őket.Válás,új apuka,stb...De ez nálunk 3 éve lebonyolódott.Eddig meg nem volt baj.
Valószínüleg nem tesz jót neki az sem,hogy 8-1/2 9-re érek haza.Éppen most jutottam arra az elhatározásra,hogy ez így nem mehet tovább.Minden kicsúszik a kezemből.Mind a 3 gyerek,a háztartás,stb:((((

Előzmény: rocher (37)
bokor Creative Commons License 2004.04.18 0 0 41
Eh, a sorbonne-os tanárnődnek nem biztos, hogy igaza van... Nálunk van mindenféle tagozat, matek, biológia, magyar, ének, mindenhol vannak nagyon jók nyelvből, meg nagyon rosszak is...

Ping-Pong: nem gyors kicsit a tempó? Vesznek mást is, vagy csak azon a rémisztően rossz, idétlen könyvön szaladnak végig ezerrel? Én a hetetikes kezdőimmel szeptemberben kezdtem, tán a könyv felénél, ha járunk, de ha nagyon unom a könyvet, mindig viszek nekik egy csomó más anyagot is...
Mert lehet, hogy a te fiad még nem keverte össze a szavakat, de gondolom, nem egyedül jár abba az osztályba...

Előzmény: rocher (40)
rocher Creative Commons License 2004.04.17 0 0 40
Eggen. A fiam elsőtől tanul angolt heti 5 órában, januárban kezdték a németet. Tiltakoztak a szülők, hogy pont német az angol mellé:-(((

Namost hihetetlen tempóban veszik a Ping-pongot, júniusra befejezik, és még egyszer se kavarta össze a szavakat. Az elmúlt 2 hétben közel 1000 km-t autóztunk, azzal szórakoztak, hogy a lányom mondott egy szót magyarul, és neki meg kellett mondania németül, angolul. Én voltam a bíró:-)

A matematika-idegen nyelv összefüggés szerintem igenis van. A volt franciatanárnőm-mellesleg a Sorbonnera járt- azt mondta, hogy ő kizárólag a matek-fizika osztályokat szereti, mert azok sokkal tehetségesebbek, mint a humánosok.

Előzmény: bokor (39)
bokor Creative Commons License 2004.04.17 0 0 39
Nyelvérzék: hányan mondják, hogy olyan nincs is, csak azok találták ki, akik lusták nyelvet tanulni. Pár éve tanítok nyelvet, tudom, hogy ez nem igaz. Vannak gyerekek, akiktől tudom, hogy halálra tanulják magukat, és mégsem jutnak sehová, mások röhögve jegyeznek meg minden új szót, németben névelővel együtt, a szórend mindig a helyén van, és folyékonyan bírnak beszélni, ha rákérdezek, mennyit szokott tanulni, azt mondja, semmit, csak úgy jön...
Az anyanyelvhez ugyanez az érzék szükséges. Vannak, akikre már kicsi korukban ragadnak az új szavak, élvezettel és jól alkalmazzák őket, és jól le is írják, van, aki hiába küszködik, nem megy neki...
De nem hiszem, hogy a nyelvérzék és a matematikai érzék összefüggene. A matematikában van logika, a nyelvek többségében nincs (legjobb példa erre az a fránya német nyelv, ahogy Mark Twain is megírta, meg a mi kis anyanyelvünk :-))
Előzmény: AliceCsodaországban (38)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.04.17 0 0 38
Szívemből szólsz,
amit nem említettem az az, hogy anyelvérzék az egy sajátosság, de akinek ez eleve nincsen, vagy csökevényesn van, annak igenis nagy segítség a sok olvasás, tolbamondás, szótagolva olvasás...

látod nekem pl. nincsen nyelvérzékem, legalábbis képtelen voltam a mai napig egy másik idegen nyelvet elsajátítani. De az anyanyelvemet nagyjából tudom helyesírásilag is (csakúgy mint te, mert tökéletesen írsz, ezt a beírt soraid is bizonyítják), és ezt annak tudom be, hogy engem még a sok reform előtt helyesen tanítottak az alsó tagozatban (a felső tagozat más, nekem mindig is csak az alsó tagozat a vesszőparipám, szvsz. az alapokat kell jól lerakni a többi könnybben megy...)

(Még valami... a nagyobbik lányom kéttannyelvű gimnáziumban vlgzett. A fekvételi három témakörből állt: matematika (nem magas matematika, hanem inkább logikai matematikai feladatok) szövegértelmezés (ezt nem tudom röviden leírni, de ha valakit érdekel megpróbálom bővebben elmesélni), és logikai feladványok (ezek nagyjából olyanok voltak, mint a Füles rejtvényujságabn). Ő a rábeszélésemre ment felvételizni, próba szerencs jelszóval, és igen magas pontszámmal került be. Azaza, végülis a nyelv és a matematikai-logikai készség valahol összefügg. Ez a lányom az, aki nagyon rövid idő alatt meg tud tanulni középfokú nyelvvizsgára egy nyelvet pl. A másik (bölcsész) vért pisilt, mire letette az angol középfokot - pedig ő aztán úgy ír helyesen magyarul mint a cövek, lévén magyar-esztétika szakon végzett...

Előzmény: rocher (37)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!