Keresés

Részletes keresés

Édy Endre Creative Commons License 2006.08.21 0 0 84

'No swastikas' for Nato mittens

By Laura Sheeter
BBC News, Riga


It was thought the design might offend delegates unfamiliar with local folklore

Latvians have been asked to knit mittens as gifts to delegates at a Nato summit later this year - but without a traditional swastika motif.

Local craftspeople have been asked to make the mittens in an attempt to showcase Latvian culture ahead of the November summit, the first in Latvia.

Three hundred knitters are being asked to make 4,500 mittens.

The swastika design is not a Nazi symbol - it is a traditional Latvian motif from local folklore.

Unique designs

Latvia joined Nato in 2004, just 13 years after it regained its independence from the Soviet Union, and the country regards hosting the Nato summit this November as an unparalleled chance to boost its international profile.

As well as a welcome pack containing a taster of Latvia's national spirit - Riga Black Balsams - each delegate will be presented with a hand knitted pair of traditional Latvian mittens.

With their distinctive pointy tips, and complex decorations, each pair of mittens is guaranteed to be unique.

The summit organisers say the mittens will show the world the richness and diversity of Latvian culture, as each region of the country, and sometimes even individual villages, have their own mitten designs.

These are often based on patterns inspired by nature and the pagan traditions of Latvia's past.

Swastikas have featured in traditional Latvian knitwear for centuries, variously known as the Thunder Cross or Fire Cross, but its feared that delegates, unfamiliar with local folklore, may take mittens decorated with swastikas amiss.

Qohelet Ecclesiastes Creative Commons License 2004.04.26 0 0 83
Ki lelked örülne, mi? Már akkor sejtettem, amikor olyasmiket regéltél, hogy a bolsevik szabadrablás a II. vh utáni Magyarországon tkp. teljesen okés volt, mert az akkoriban hatályos törvények szerint végezték el.

Tyű!

Előzmény: HJM (82)
HJM Creative Commons License 2004.04.26 0 0 82

A vörös csillag rehabilitálása?

NSZ • 2004. április 26. • Szerző: Herczog Edit

Országgyűlési képviselőként javaslatot nyújtottam be arról, hogy töröljük a BTK 269. §-ában felsorolt tiltott jelképek közül a vörös csillagot és a sarló-kalapácsot. Politikai és közéleti személyiségekkel, értelmiségiekkel együtt magam is aláírtam az ezzel kapcsolatos tiltakozást, amit – mint közismert – egy rendőri előállítás váltott ki. Úgy vélem azonban, hogy nem elégedhetek meg ezzel: nekem 385 képviselőtársaimmal együtt az a munkám, hogy törvényeket hozzak, és ha egy korábbi törvényt helytelennek vélek, kezdeményezzem a módosítását. Ezért kapom a fizetésemet, ahogy más azért, mert buszt vezet, gyógyít, utat vagy házat épít stb.

A vörös csillag a közhiedelemmel ellentétben nem tiltott jelkép, ahogy a hozzá kapcsolódó eszme, mozgalom, párt sem. A tilalom csak közszemlére tételére vonatkozik, mondván: alkalmas közbotrány okozására. Az 1993-ban lezajlott parlamenti vita jegyzőkönyveiből kiolvasható, hogy a törvényhozó ezt kívánta büntetni. „Dr. Kónya Imre előterjesztő: …Mint ismeretes, az október 23-i ünnepség kapcsán vetődött fel a Tisztelt Házban az a gondolat, hogy az önkényuralmi jelképek használatát büntetőjogi eszközökkel is korlátozni kellene. Ennek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az ünnepségen szélsőségesnek minősíthető jelképek jelentek meg, és ennek nyomán támadás érte – politikai támadás – a rendőrséget, hogy nem akadályozta meg ezeknek a jelképeknek a megjelenését, illetőleg nem távolította el az ünnepségről ezeket a jelképeket viselő, illetve bemutató fiatalokat…”

Érdemes megjegyezni, hogy 1992-ben a köz nem a vörös csillag, hanem a horogkereszt megjelenése fölött botránkozott meg, és azóta sem volt olyan alkalom, hogy a vörös csillag valódi közbotrányt okozott volna. Nem vitatható, élnek köztünk, akikben a látványa rossz, fájdalmas emlékeket ébreszt. Együttérzek velük. A közbotrány azonban mást, többet jelent. Ha megvizsgáljuk az utóbbi évek közbotrányait, kiderül, hogy a törvény eléri-e a kívánt célt: Erzsébet híd, Kendermag Egyesület tüntetése, a Pajzs Szövetség demonstrációi, Söjtör, majd röpcédulázás az Országházban...

Nem lett könnyebb a rendőrség dolga. Mindig más jelképek okoznak problémát. Mindent lehet közbotrányokozásra használni. Ha következetesek vagyunk, be kell tiltanunk az izraeli zászlót, a tüzet (szegény Prométheusz), a tojást (a tyúkot?), s a legutóbbi események alapján még a narancssárga trikót is. A bakancsot és a bőrdzsekit már rég be kellett volna…

Kellene tehát egy sokkal kiterjedtebb felsorolása a tiltott szimbólumoknak, szavaknak, esetleg személyeknek… No jól is néznénk ki!

Modern korban a történelmet a történészek írják, nem a törvényhozás. Nem követnek el bűncselekményt azok a történészek, akik a vörös csillaghoz kötődő történelmi eseményeket különféleképpen ítélik meg... Volt ilyen kor, csak sem modern, sem demokratikus nem volt.

Demokratikus társadalmak alapvetése hogy a másik véleményét vitathatom, támadhatom, egyetérthetek vele, tisztelhetem, de mindig, minden körülmények között tiszteletben tartom. Nem beszélünk demokráciáról ott, ahol ez nem így van. Törvényhozóként tartózkodnék attól, hogy történelmi ítéletet, vagy megfellebbezhetetlen véleményt mondjak bármi fölött. Csak annyit, hogy még megemlítsem: a horogkereszthez kapcsolódó tilalom alapja nem az 1993-ban módosított 1978. évi IV. trv. (BTK) 269. §, hanem az 1947-ben aláírt Párizsi Békeszerződés, amely tiltja Magyarországon fasiszta jellegű szervezet létrehozását. Munkásszervezet, de messzebb megyek, kommunista szervezet létrehozását sem nemzetközi szerződés, sem a Magyar Köztársaság alkotmánya nem tiltja, ha az nem tör a demokratikus államrend megdöntésére. (Még jegyezzük meg: azok ellen a jobboldali szervezetek, ellen, amelyek – legutóbb pl. március 14-re – meghirdették a kormány erőszakos megdöntését, nem indult eljárás. Amúgy helyesen: senki sem vette komolyan őket.)

Egy biztos: a horogkereszt és a vörös csillag megítélése egyetlen országban sem azonos. Ez utóbbi ma is politikai pártok elfogadott jelképe, ami azért legalábbis megfontolandó… Magyarországon vannak, akik a vörös csillagot csoportok, politikai ellenfelek megbélyegzésére használják

A kollektív bűnösség fogalmát azonban nem ismeri a modern jog. Ez igaz a múltra és a jelenre is. A jobboldali propaganda a törvényeket felülírva is igyekszik embereket, csoportokat kirekeszteni, megkülönböztetni, pillanatnyi politikai érdekei alapján. Orbán megmondja ki a jó, Kövér megmondja ki a rossz kommunista. Az MSZMP volt tagjai? Amikor a KB-titkár Szűröst keblére ölelte a Fidesz, a régi MSZMP-hierarchia minden nála alacsonyabb rangú tagját felmentette a rossz kommunista vádja alól. Vagy mégsem? (vö. „Hogy ki a zsidó, azt én mondom meg!”)

A Munkáspárt mai tagjai, akik szeretnék a vörös csillagot szimbólumukként használni? A Fidesz elfogadta a Munkáspártot létező, jogszerű pártként, sőt közös politikai akciókban aláírást gyűjtenek a kórházprivatizáció ügyében.

A vörös csillagot, a kommunista, szocialista, baloldali, ügynök, bankár és bármely más szavakat a Fidesz ellenfeleinek megbélyegzésére használja. Ez ebben a formában egészen biztosan alkotmányellenes, és nemcsak tisztességtelen, hanem korszerűtlen is. A modern parlamentáris köztársaság alapja ugyanis mindenki jogi és politikai egyenlősége. Ez nem vonható meg senkitől, aki betartja az alkotmányban megszabott kereteket.

Előzmény: HJM (79)
CSamu Creative Commons License 2004.04.14 0 0 81
Másik érve az, hogy a legalizálással büntetni lehetne a temetőkben a vörös csillagos sírok megrongálóit is.

Ha a hazamon/polomon/alkaromon tiltott jelkep van, legfeljebb rendori/birosagi uton lehet kezdemenyezni annak az eltavolitasat. Addig is ha valaki hozzanyul, az biz rongalas.

Ordas hazugsag ez.

Előzmény: HJM (79)
HJM Creative Commons License 2004.04.14 0 0 79

Indítvány a tiltás ellen
A vörös csillag a T. Ház előtt

NSZ • 2004. április 14. • Szerző: Haszán Zoltán

Az Országgyűlésben is kezdeményezi a vörös csillag használatát betiltó törvény eltörlését Herczog Edit MSZP-s képviselő. Több közéleti személyiséggel együtt a szocialista politikus is aláírta múlt pénteken azt a petíciót, amelyben tiltakoznak az április 4-i ünnepségen vörös csillagot viselő Vajnai Attila munkáspárti alelnök előállítása miatt. „Ha egy parlamenti képviselő amiatt tiltakozik, amelyen csak ő tud változtatni, akkor lépnie is kell” – vélte Herczog Edit, megkülönböztetve magát a nemzeti petíciót elindító Orbán Viktortól. Az MSZP-s politikus szerint az EU jelenlegi és csatlakozó tagjainak egyikében sincs betiltva a vörös csillag, csak nálunk. Másik érve az, hogy a legalizálással büntetni lehetne a temetőkben a vörös csillagos sírok megrongálóit is. A képviselőnő úgy nyilatkozott, hogy a tiltó jogszabály eltörléséhez igyekszik megnyerni az MSZP képviselőcsoportját is. Az egyeztetésre eddig nem volt lehetősége, mert a petíciót a húsvéti ünnepek alatt köröztették.

Herczog Edit frakciótársa, Gurmai Zita és Gyurcsány Ferenc sportminiszter is aláírta a tiltakozást. Kérdésünkre Gurmai Zita azt mondta, hogy magánemberként, nem képviselőként szignálta a petíciót, mert felháborította, hogy a törvényben előírt pénzbüntetés helyett előállították a vörös csillagot viselő munkáspárti alelnököt. Az MSZP-s képviselő szerint az ügy jó arra is, hogy rámutasson: igenis van különbség a horogkereszt és a vörös csillag között.

Előzmény: HJM (-)
Wágner úr Creative Commons License 2004.04.05 0 0 78
Az a csillag ottan sárga, kérem szépen... hukk, bocsánat..., azé' nem mondom, hogy arany, mer' nem tudtam próbaharapni, mivelhogy a Drugics nem adta oda azt a hülye lét.... na, szóval, a lét az egy fontos dolog, mer' lé nélkül nem élet a zélet..., a lé az meg maga a Sör!

Egészségtekre!

MrJones Creative Commons License 2004.04.05 0 0 77
Ez az igazi Orbánönkényuralmi jelkép:
Derek Creative Commons License 2004.04.05 0 0 76
Es? Mit szamitott ez a gyakorlatban?
Semmit.Grosz mondott mas marhasagot is, de nem csinalt semmit. Mas MSZMP korifeusok meg mast mondtak, a reformkorok szinten.Grosz mar kozel sem volt teljhatalmu partvezer mint Kadar viragjaban.

Es ez megakadalyozta a Fidesz ,a kisgazdapart,az SZDSZ,aztan a szocdempart megalakulasat?Az idokozi valasztasokon az ellenzeki jeloltek gyozelmet? Nem.Hat akkor te mirol is beszelsz valojaban? Hulyeseget,mint Grosz.

"De lázadni aztán tényleg nem volt miért."

Aruld mar el hany eves voltal 88-ban

Előzmény: fenevad (75)
fenevad Creative Commons License 2004.04.04 0 0 75
1988. nov. 29. Grósz Károly a Budapest Sportcsarnokban rendezett pártaktíván kijelenti, hogy Magyarországon osztályharc folyik, és ha nem tudnak „az ellenséges, ellenforradalmi erôkkel" szemben fellépni, akkor „az anarchia, a káosz és – ne legyen illúzió – fehérterror uralkodik el" az országban. Hangsúlyozza, hogy fenn kell tartani az egypártrendszert, mert az „történelmileg alakult ki".

De lázadni aztán tényleg nem volt miért.

Előzmény: Derek (74)
Derek Creative Commons License 2004.04.04 0 0 74
"Ronald Reagan a 80-as évek végén a csillagháborús tervekkel, az NDK-s diplomások a tömeges emigrálással, a prágai tömegtüntetések, a romániai véres összetűzések végül Jelcin tankokkal a Duma elött. Csak mi utaztunk az árral. "

Ne hulyeskedj man, MO-on mar legalisan mukodtek az ellenzeki szervezetek es partok amikor a felsorolt orszagokban ennek meg nyoma sem volt.Mi ellen lazadtak volna fel nalunk aruld mar el.Nem volt mi ellen fellazadni.

Előzmény: fenevad (73)
fenevad Creative Commons License 2004.04.04 0 0 73
Ronald Reagan a 80-as évek végén a csillagháborús tervekkel, az NDK-s diplomások a tömeges emigrálással, a prágai tömegtüntetések, a romániai véres összetűzések végül Jelcin tankokkal a Duma elött. Csak mi utaztunk az árral.
Olyan is.
De az, hogy a tisztelt és kevésbétisztelt kerekasztalunk kiegyezett a kommunistákkal, még nem jogosítja fel a munkáspárti sztálinistákat, hogy a pofájukat tépjék. Ill. téphetik a pofájukat, hisz az alkotmányos joguk, csak ne csodálkozzanak, ha időnként fizetniük kell, ha szembe mennek a törvénnyel. És a megértésemet se kérjék.
Előzmény: luciluca (65)
luciluca Creative Commons License 2004.04.04 0 0 72
Természetesen nem maradt minden ugyanúgy, még ha gyorsabb és nagyobb változást is el tudtam (tudtunk) volna képzelni. Elutasítom a bosszú gondolatát!

üdv luciluca

Előzmény: acontrecourant (67)
suto Creative Commons License 2004.04.04 0 0 71
"Én mindenesetre elhatárolódom tőled, bár ez már többször világossá vált."

Ennek örülök. :)

És így van, naponta sokan elhatárolódnak itt tőlem és tőled is. A politikusoknál ez csak akkor szokás, ha hoz a konyhára. Igaz az SZDSZ szokott elhatárolódni, de aztán mindig bocsánatot kér attól, akitől korábban elhatárolódott :)

Sokszor járok sárgára festett házakban, de OVival csak akkor megyek, ha el tudok tőle határolódni. :)

Előzmény: acontrecourant (64)
fenevad Creative Commons License 2004.04.04 0 0 70
jó, ha a szavakon akarsz lovagolni, a kereszt nem volt betiltva, de sok embert ért komoly atrocitás érte.
Most meg be van tiltva a sarlókalapács és max. az ilyen kretén munkáspárti provokatőröket büntetik igen ritkán valami szimbolikus pénzbüntetéssel.
Előzmény: Derek (56)
acontrecourant Creative Commons License 2004.04.04 0 0 69
400 év múlva a Telekiről azt sem fogják tudni, hogy egy piac volt. :)
Előzmény: Derek (66)
suto Creative Commons License 2004.04.04 0 0 68
Akkor sem fájna a szívem, ha 400 év múlva sem lenne.:)
Előzmény: Derek (66)
acontrecourant Creative Commons License 2004.04.04 0 0 67
És miért lett volna rendszerváltás, ha minden ugyanaz maradt volna tökbe'? Pl. a volt komcsi gyerekek iskoláztatása stb...
Előzmény: luciluca (65)
Derek Creative Commons License 2004.04.04 0 0 66
"II. Szulejmánnak meg minta lenne emlékműve Szigetvárott."
400 ev mulva Telekinek is lehet.
Előzmény: suto (62)
luciluca Creative Commons License 2004.04.04 0 0 65
fenevad
Hány főállású volt párttitkár van bebörtönözve manapság? Hány munkásőrt internáltak "demokráciatáborba"? Hány volt MSZMP tag nem foghat lapátnál komplikáltabb szerszámot a kezébe és mennyiük gyerekének van elvágva az útja akár a gimnáziumtól is?

Ki, hol és mikor győzte le őket? 1989-ben (sajnos vagy szerencsére) nem volt forradalom. Tizenöt év múlva úgy csinálni, mintha lett volna, értelmetlen. Meg lehet kisérelni helyette most egy másikat kirobbantani, de Lovas Istvánnak kivételesen igaza van: ő nekimenne fegyverrel a bolsiknak, de ha hátranézne, legfeljebb ötszáz követőt találna. A folytatást minden értelmes ember ki tudja számolni... :(

üdv luciluca

Előzmény: fenevad (54)
acontrecourant Creative Commons License 2004.04.04 0 0 64
Kedves Acontrecourant!

Igazad van, nagy baromság ez a törvény az önkényuralmi jelképekről.

Viszont én ma nyilvánosan vörös csillagokat festettem Medgyessy portréjára, aztán háromszor leköptem, végül a rendőröket oda-vissza elgázoltam és ez a zorbán még nem határolódott el. Most mondd meg.


Én mindenesetre elhatárolódom tőled, bár ez már többször világossá vált. Úgyhogy OVival együtt mehettek a sárga házba. :)

Előzmény: suto (60)
acontrecourant Creative Commons License 2004.04.04 0 0 63
fizetést kaptak, persze, akik átestek a komcsi szűrőn... (jó részük simán üti az "áruló" lécet)
egy mindszenty azért nem kapott volna fizetést...

Ebben egyetértünk. Én semmi esetre sem szeretném, ha most másfajta szűrőn mennének át a papok. A törvények természetesen rájuk és az egyházakra is vonatkoznak, de onnan az ő dolguk - meg a hívőké - minden vallási ügy.

Előzmény: p-simon (59)
suto Creative Commons License 2004.04.04 0 0 62
Telekinek nem lesz szobra közterületen, ha jól tudom, de egyébként hogy jön ez ide?

Sztálint, Rákosit vagy épp Haynaut is lehet ünnepelni, ha valakinek épp erre van lelki igénye.

II. Szulejmánnak meg minta lenne emlékműve Szigetvárott.

Előzmény: HJM (11)
fenevad Creative Commons License 2004.04.04 0 0 61
bizonyára.
Előzmény: Törölt nick (57)
suto Creative Commons License 2004.04.04 0 0 60
Kedves Acontrecourant!

Igazad van, nagy baromság ez a törvény az önkényuralmi jelképekről.

Viszont én ma nyilvánosan vörös csillagokat festettem Medgyessy portréjára, aztán háromszor leköptem, végül a rendőröket oda-vissza elgázoltam és ez a zorbán még nem határolódott el. Most mondd meg.

Előzmény: acontrecourant (47)
p-simon Creative Commons License 2004.04.04 0 0 59
fizetést kaptak, persze, akik átestek a komcsi szűrőn... (jó részük simán üti az "áruló" lécet)
egy mindszenty azért nem kapott volna fizetést...
Előzmény: acontrecourant (51)
p-simon Creative Commons License 2004.04.04 0 0 58
ja, és a rendőröknek nem a tojásdobáló kislány az ellensége, hanem a kommunista hatalom, amelyik "elfelejtett" milliárdos nagyságrendű tb-t befizetni utánuk...
Előzmény: REV (44)
Derek Creative Commons License 2004.04.04 0 0 56
"Vazzeg Derek, a cucilizmus nemcsak a későkádári gulyáskommunizmusból állt."

Nem hat en meg 57-ben a korai kori kadar rendszerben voltam elsoaldozo,ma is megvan az a fenykep ahol a templom lepcsojen le voltunk fenykepezve,kozottuk a kanizsai korhaz sebesz foorvosanak a fia es 59-ben bermalkoztam es kozben ministraltam is a kanizsai felsotemplomban.Es hittanra is jartam,na nem onkent,hanem anyam gyusztolesere,amikor lehetett ellogtam.Sorold akkor a lerombolt templomokat mert en csak egyrol tudok, de az is megserult az ostrom alatt. A mi kis varosunkban meg a gimnaziumkapolna is mukodott vegig.
Azt en sehol nem allitottam,hogy a 48 utani rendszer nem kovetett el attrocitrasokat az egyhazak es tagjai ellen,de az eros tulzas,hogy a kereszt vagy a krucifix be lett volna tiltva.Es itt errol volt szo es ez volt az amire reagalta,ugyhogy nem kene tan masrol beszelni,mert nem errol volt szo.

Előzmény: fenevad (54)
p-simon Creative Commons License 2004.04.04 0 0 55
nem lenne itt semmi gond, ha a mocskos, levitézlett komcsik már rég elhúztak volna az apjuk f... (csernobilba)
rend lenne, gazdagság, mindenki hepi lenne, kivéve azt a párezer mocsadékot, aki most is szítja ilyen baromságokkal a feszültséget, nehogy a paraszt észbe kapjon...
Előzmény: REV (44)
fenevad Creative Commons License 2004.04.04 0 0 54
Vazzeg Derek, a cucilizmus nemcsak a későkádári gulyáskommunizmusból állt. Voltak szétkergetett, átnevelésre internált apáca és szerzetesrendek, lerombolt templomok, klerikálreakciósok utáni hadjáratok, bebörtönzött papok.

Hány főállású volt párttitkár van bebörtönözve manapság? Hány munkásőrt internáltak "demokráciatáborba"? Hány volt MSZMP tag nem foghat lapátnál komplikáltabb szerszámot a kezébe és mennyiük gyerekének van elvágva az útja akár a gimnáziumtól is?
Hisz még a bizonyítottan szadista manikűrös is megbecsült tagja az ügyvédi kamarának, a Fényes Szelek meg ott parádézik a Parlamentben.

Előzmény: Derek (50)
Zmac Creative Commons License 2004.04.04 0 0 53
>>minden hatalomnak alanyaltak,a kommunistanak is.<<

Mindszenty

Előzmény: Derek (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!