ettetem a Haudeknél.Felüről gyári kinézet.A plexi óra tetöt is tudja peremezni.Azóta kb 1000km ment,a fém ház sokkal stabilabb,a kmspirál nem tudja a rángatásával károsítani az órát.
Sziasztok olyan szakembert keresnék aki Panni kilométeróra külső burkolatát kicserélné. Nemkel teljesen felújítani számlapot kicserélni csak külső burkolatát ha ez lehetséges. köszönöm
Elég friss videó, én még nem láttam. Köszönöm, hogy jelezted, nekem tetszett! Jól összeszedték a Magyar moped történelmét, és egy kicsit a jelenről is szó esett. A legvégén, amikor fiatal gyűjtőtársunk hazafelé tolja a Berváját azt mondjuk nem igazán értettem. Talán a régebben is előforduló meghibásodásokra akart utalni, vagy egész egyszerűen lámpalázas volt a Bervus és feladta a forgatás közben?
Megláttam egy tolikocsit egy udvaron,hoppá berva kerék,ramaty lerohadt gumik,de benne a fék meg minden,mondom a manusnak hozok bele riga kereket cserébe.Oké,de a rigakerekem sem vette a levegőt,neki csak keményet hozzak mondta.Vettem két belsőt beszereltem,hazahoztam a berva kereket,piros belső volt benne.pedig nincs szükségem berva kerékre,de megmentettem,hátha valakivel elcserélem valamire.
Találkoztam már az elektronikus gyújtásaival, de azt nem tudtam, hogy az eredetit is felújítja.Örülök, hogy sikerült:)
Delejezőt én Pesten tudok egyet, oda vittem már többféle motor mágnesét, köztük egy Berva-Panniét is. Ott jelentős növekedés történt a mágnes erejében, a többinél csak 2-3 egységgel nőt, Berva-Panni mágnesnél a javulása talán 10-15 volt nagyságrendileg ha jól emlékszem.
Köszönöm!Sikerült találnom a közelemben egy szakit.Müller Szabolcs-Müller Electronics.Felújította a tekercseket.És a lendkereket is delejeztette.Erősebb lett jóval.
A megszakítóval elvileg a Bosch megszakító csereszabatos. Tomos és Puch motorokba is rakták, azon a vonalon érdemes elindulni. Gyújtótekercset pedig a Dongó motorok nagy tudója, Bíró Ferenc szerintem tekercsel, bár az előbb rákeresve nem találtam hirdetését, pedig korábban még volt úgy emlékszem.
Az alaplapra nézve inkább azon van a hiba.Leszigszalagozva,meg agyon forrasztgatva,meg leszakadva a vezetékek.Feketedett tekercsek külsőre.Mindegyiken van valami hiány amiért nem felszerelhető.Persze a mágnes sem ma készült,de azon legalább nem látszik tákolás.Na jó egy van,amire 3 ékpályát reszeltek.nem tudom miért.megszakítók sem valami szépek.Ezért gondoltam,hátha valamelyik más motor alkatrésze csereszabatos,még ha kicsit kell is alakítani valamin.Lehet egyet sikerülne összerakni,de nem hinném,hogy tartós lesz.Persze nem a világ végére mennék vele,csak ha az embernek kedve támad pár kört menni vele,akkor azért menjen.
Érdeklődnék,hogy Panni gyújtáshoz hol tudnék beszerezni alkatrészeket.Megszakító,kondi,tekercs.Van esetleg olyan bolt vagy forrás,ahonnan beszerezhető?Akár amivel ki lehet váltani más típusé?Gyáriasra szeretném visszaállítani,de külső,trafós megoldása is érdekel.Szeretném felújítani,de 5db -ból mind rossz.Börzén esetleg árulhat valaki, akár felújított alkatrészt?
Én gyártattam egyedileg három készletet. Nem volt olcsó, de nem is a bolti fehér rajzlapos fajta. Ha nem tudsz szerezni gyártathatok még, mert maradt mintának.
A hétvégén szétszedtem egy Berva rugóstagot újrakrómozás miatt, abban láttam egy gumigyűrűt, talán arra gondoltál a szimmering helyett. Porvédő funkciója van, de ha elszakadt a régi és nem teszel be helyette semmit nem egy végzetes probléma. Valami O-gyűrűt lehetne oda betenni, talán kettőt is is, mert kissé széles helyre megy.
Nem tudom, hogy milyen rugóstagod van, de gyárilag a Berva hátsó rugóstagjában nincs egy szimmering sem. Az olajos csillapítású rugóstagokban szokott lenni szimmering, de ezen a kismotoron nem volt csillapítás. Rugónak jobb híján meg lehet próbálni légpuskához való rugókat, mivel az 50-es években elég sok kapcsolódási pont volt a motor és a fegyvergyártás terén.